Ce poate însemna întârzierea menstruaţiei? Când întârzierea menstruaţiei poate indica sarcina? Cum poate fi provocată sau accelerată apariţia menstruaţiei în cazul în care aceasta întârzie?

Cuprins:

Ce pot însemna eliminările vaginale, durerile în sâni, durerile abdominale sau durerile de spate, care au apărut odată întârzierea ciclului menstrual?

Deseori, odată cu întârzierea menstruaţiei se manifestă următoarele simptome:

  1. Eliminări vaginale cu sânge sau de culoare roz
  2. Dureri abdominale cu o senzaţie de tragere
  3. Dureri surde în regiunea lombară
  4. Dureri, tensiune şi sensibilitate sporită a sânilor

De cele mai dese ori, aceste simptome înseamnă că menstruaţia este pe cale să înceapă, şi că ar trebui să aşteptaţi încă un pic.

Mai puţin frecvent, aceste simptome pot însemna că sunteţi gravidă.

Pentru a determina dacă întârzierea şi alte modificări în starea de sănătate a Dvs. sunt asociate cu sarcina, vedeţi recomandările noastre în paragraful de mai jos.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceţi în cazul în care aveţi o întârziere a menstruaţiei

Intervalul normal dintre două menstruaţii (ciclul menstrual) poate fi de 21 – 45 zile.

În mod normal, la fiecare femeie se stabileşte lungimea proprie a ciclului menstrual, care se menţine de-a lungul perioadei de vârstă fertilă (aproximativ, de la 18 până la 40 de ani). Cu toate acestea, chiar şi la femeile sănătoase, menstruaţia nu trebuie întotdeauna să vină în acelaşi timp.

Dacă observaţi că ciclul întârzie cu 1-2-3 zile sau că acesta s-a început cu câteva zile înainte de termen, nu vă faceţi griji, deoarece acest lucru este normal.

Dacă aveţi o întârziere mai lungă (de exemplu, o săptămână sau mai mult), în primul rând, trebuie să vă asiguraţi că întârzierea nu este legată de sarcină.

Ar trebui să se considere că este posibilă întârzierea ciclului menstrual din cauza sarcinii, în cazul dumneavoastră, dacă, câteva săptămâni sau câteva luni în urmă, aţi avut un contact sexual (indiferent dacă acesta a fost întrerupt sau protejat sau că aţi utilizat contraceptive. Vezi Probabilitatea de a rămâne gravidă).

Dacă eliminaţi totalmente posibilitatea de a fi însărcinată, treceţi peste următoarele puncte din acest paragraf şi mergeţi la paragraful de mai jos: Alte cauze posibile de întârziere a menstruaţiei, pe lângă sarcină.

Puteţi determina definitiv legătura dintre întârzierea menstruaţiei şi sarcină, după cum urmează:

În cazul în care menstruaţia întârzie cu 3-5 zile

  • Încă nu puteţi să faceţi nimic, decât să aşteptaţi încă 4-5 zile.
  • Dacă menstruaţia nu va începe în acest moment, procedaţi, după cum se menţionează în paragraful următor

În cazul în care menstruaţia întârzie cu 7-10 zile

  • Efectuaţi analiza HCG sau testul de sarcină.
  • În cazul în care analiza (testul) va fi negativ, mai aşteptaţi încă o săptămână
  • Dacă menstruaţia nu va începe în acest moment, procedaţi, după cum se menţionează în paragraful următor

În cazul în care menstruaţia întârzie cu 2-3 săptămâni

  • Efectuaţi (repetaţi) analiza HCG sau testul de sarcină.
  • În cazul în care analiza (testul) va fi negativ, mai aşteptaţi încă 3-4 săptămâni
  • Dacă menstruaţia nu va începe în acest moment, procedaţi, după cum se menţionează în paragraful următor

Dacă menstruaţia întârzie cu 1-2 luni

  • Dacă încă nu aţi făcut testul de sarcină sau analiza HCG, faceţi-le acum
  • În cazul în care analiza (testul) va fi negativ, mai aşteptaţi încă 1-2 luni
  • Dacă menstruaţia nu va începe în acest moment, procedaţi, după cum se menţionează în paragraful următor
  • În aşteptarea ciclului, încercaţi să identificaţi şi să eliminaţi cauzele posibile ale întârzierii care pot depinde de Dvs. (vezi mai jos).

Dacă menstruaţia întârzie cu 3-6 luni

  • Întârzierea menstruaţiei pentru o perioadă de 3-6 luni, în medicină, se numeşte amenoree. De regulă, o astfel de întârziere lungă poate fi legată de prezenţa sarcinii sau de prezenţa unor boli grave ginecologice.
  • În cazul în care ciclul menstrual întârzie cu mai mult de 3 luni şi testul de sarcină este negativ (în special, în cazul femeilor tinere), ar trebui să consultaţi medicul ginecolog, în scopul unei examinări detaliate şi a unor investigaţii medicale.
Dacă aţi primit un rezultat pozitiv al testului de sarcină sau al testului HCG, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicul ginecolog pentru o examinare.

Acest lucru este necesar pentru a preveni o sarcină extrauterină, care poate fi extrem de periculoasă pentru viaţa femeii gravide.

Dacă, după întârzierea ciclului şi după rezultatele pozitive ale testului de sarcină, v-au apărut unele eliminări din vagin, dureri în abdomen sau dureri de spate (ca în cazul menstruaţiei), aceasta ar putea însemna că dezvoltarea sarcinii s-a întrerupt şi că aveţi un avort spontan. În acest caz, de asemenea, cât mai curând posibil, trebuie să vă adresaţi medicului.

Explicaţiile suplimentare la aceste subiecte sunt prezentate în următoarele articole: Sarcina extrauterină şi Avortul spontan.

Este posibilă prevenirea sarcinii după întârzierea ciclului menstrual?

Întârzierea menstruaţiei apare peste cel puţin 2-3 săptămâni după conceperea sarcinii. În această perioadă a dezvoltării, sarcina nu poate fi oprită cu măsurile contracepţiei de urgenţă sau a unor remedii naturiste.

Dacă sarcina nu este dorita, cel mai sigur este de a opri dezvoltarea acesteia este cu ajutorul avortului medical.

În niciun caz nu încercaţi să întrerupeţi dezvoltarea sarcinii de sine stătător. Acest lucru este foarte periculos şi poate conduce la deces. O descriere detaliată a modului în care vă pregătiţi pentru un avort, şi la ce trebuie să atrageţi o atenţie deosebită, în cazul în care aveţi de suportat această procedură, este prezentată în articolul Avortul.

Întârzierea ciclului menstrual în cazul unui test de sarcină negativ

Dacă în timpul întârzierii ciclului menstrual testul de sarcină prezintă un rezultat negativ, aceasta poate însemna următoarele:

  1. Sarcina este, dar, deocamdată, este prea devreme şi testul încă nu poate s-o determine. Pentru a determina sarcina, în acest caz, este necesar să se repete testul din nou, dar nu mai devreme de cinci săptămâni după actul sexual, în urma căruia ar putea avea loc conceperea sarcinii.
  2. Testul de sarcină a fost defect sau a fost efectuat incorect. Pentru a determina sarcina, în acest caz, este necesar să se repete testul din nou, imediat după primul rezultat negativ, sau în a doua zi. Dacă primiţi un alt rezultat negativ şi sunteţi sigură că aţi efectuat testul corect, se poate presupune că nu există nicio sarcină (vezi Cum să faci un test de sarcină?).
  3. Sarcina, într-adevăr, nu este, iar întârzierea ciclului menstrual este cauzată de altceva. Descrierea detaliată a motivelor întârzierii menstruaţiei, cu excepţia sarcinii, este prezentată mai jos.

Întârzierea menstruaţiei după primul act sexual

Întârzierea menstruaţiei după primul act sexual este posibilă din următoarele motive:

Dezvoltarea sarcinii. Posibilitatea sarcinii ar trebui să fie, întotdeauna, considerată ca fiind unul dintre motivele cele mai probabile de întârziere a menstruaţiei, în special, în cazul în care sexul era neprotejat. Probabilitatea dezvoltării sarcinii în urma primului contact sexual poate fi destul de mare. Dacă după primul sex aveţi o întârziere a menstruaţiei cu 7-10 zile şi mai mult, efectuaţi un test de sarcină (dar nu mai devreme de 4-5 săptămâni după sex). În cazul în care rezultatele testului sunt negative, este posibil să presupuneţi că motivul întârzierii este altul. (Vezi punctele de mai jos)

Emoţiile puternice şi stresul. În cele mai multe cazuri, primul act sexual este un eveniment atât de emoţional încât poate cauza întârzierea psihologică menstruaţiei pentru câteva zile sau chiar câteva săptămâni. În acest caz, testele de sarcină repetate arată rezultate negative.

Întârzierea cauzată de stres nu necesită niciun tratament – peste câteva zile sau săptămâni, menstruaţia revine.

Ciclul menstrual tranzitoriu. În unele cazuri, atunci când primul actul sexual are loc la scurt timp până la debutul menstruaţiei (12-15 ani), este posibilă dezvoltarea întârzierii, mai mult sau mai puţin prelungită, ne asociată de sarcină. Mai multe informaţii despre motivul întârzierii menstruaţiei la fete cu un ciclu menstrual apărut recent sunt descrise mai jos.

Întârzierea menstruaţiei după naştere şi în timpul alăptării

După naştere, poate exista o lipsă prelungită a menstruaţiei.

La femeile care nu alăptează, prima menstruaţie poate apărea în termen de 2-3 luni după naştere

La femeile care alăptează, menstruaţia poate întârzia, după naştere, cu 6-12 luni şi mai mult. Acest lucru este absolut normal şi nu necesită niciun tratament.

După naştere, este important să luaţi în considerare următoarele momente:

Chiar şi alăptarea regulată şi lipsa menstruaţiei nu exclud posibilitatea conceperii unui copil. Având în vedere că o nouă sarcină, imediat după naştere, nu este de dorit din cauza riscului de epuizare excesivă a femeii, după 1-2 luni după naştere ar trebui să consultaţi un medic ginecolog referitor la metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza în acest moment (vezi Protecţia sigură împotriva sarcinii nedorite.

Alte cauze posibile de întârziere a menstruaţiei, pe lângă sarcină

Cele mai frecvente cauze de întârziere a menstruaţiei (cu excepţia sarcinii) sunt diferite situaţii care perturbează viaţa obişnuită a femeii şi care necesită mai multă, decât de obicei, energie de la organismul ei.

De exemplu, menstruaţia întârziată se poate întâmpla:

  1. În timpul, fie că al stresului sever, fie că al suprasolicitării, fie că al susţinerii examenelor, fie că al pregătirii pentru un eveniment important
  2. În caz de pierdere bruscă în greutate, mai ales atunci când se utilizează unele diete stricte şi limitări rigide ale cantităţii de alimente
  3. În cazul unor activităţi fizice intense, cum ar fi munca fizică grea sau efortul fizic intens în timpul sportului
  4. În timpul sau după unele încercări puternice emoţionale, pozitive sau negative
  5. În timpul bolii (răceala, gripa, cistita, etc.)
  6. După o schimbare a locului de trai şi a climei (călătoria, mutarea la noul loc de trai)
Dacă credeţi că, în cazul dumneavoastră, întârzierea menstruaţiei nu poate fi asociată cu sarcina şi că este, cel mai probabil, cauzată de unul dintre factorii enumeraţi mai sus, încercaţi să corectaţi situaţia (odihniţi-vă mai mult, mâncaţi mai bine, efectuaţi tratamentul necesar), sau pur şi simplu aşteptaţi până când organismul Dvs. se va obişnui cu noile condiţii.

Dacă, în ciuda măsurilor luate, la Dvs. menstruaţia aşa şi nu se începe în termen de 3 luni, adresaţi-vă neapărat medicului ginecolog.

Întârzierea ciclului menstrual asociată cu diferite boli ginecologice şi cu unele proceduri medicale

Întârzierile frecvente şi de lungă durată şi neregularitatea ciclului menstrual pot fi un semn al diferitelor boli (inclusiv, sindromul ovarului polichistic, sindromul adrenogenital, nivelul crescut al prolactinei, tumoarea hipofizei, etc.).

Dacă menstruaţia, întotdeauna sau destul de des, vă vine cu întârziere, ar trebui să vă adresaţi neapărat medicului ginecolog.

Întârzierile ciclului sunt posibile pe fondul diferitor infecţii cu transmitere sexuală, precum şi în timpul administrării antibioticelor, care se realizează în scopul tratamentului acestora.

Procedurile ginecologice (inclusiv cauterizarea eroziunii colului uterin, colposcopia, histeroscopia), pot provoca, de asemenea, o scurtă întârziere a ciclului, care nu necesită niciun tratament.

Întârzierea ciclului după chiuretaj (cu privire la avort, avort spontan, sarcină fără embrion) poate fi de la câteva zile până la câteva săptămâni. Acest lucru este, de asemenea, normal şi nu necesită niciun tratament special.

În cazul în care, după chiuretaj, menstruaţia nu se începe mai mult de 3 luni, ar trebui să consultaţi neapărat medicul ginecolog.

Întârzierea menstruaţiei după utilizarea pastilelor contraceptive sau ale medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă

În timpul primelor luni după începerea administrării comprimatelor combinate contraceptive, la unele femei pot apărea întârzieri sau chiar lipsa menstruaţiei. Acest lucru este un fenomen normal. Nu este necesar, din această cauză, să întrerupeţi administrarea acestor pastile.

Alte tipuri de contraceptive (acetat de medroxiprogesteron, mini-pilula, Mirena) poate provoca dispariţia deplină a menstruaţiei peste câteva luni după ce începeţi să le utilizaţi. Acest lucru ar trebui să fie considerat un efect normal al utilizării acestor preparate.

Medicamentele moderne de contracepţie de urgenţă conţin doze mari de hormoni şi de substanţe bioactive, şi, prin urmare, pot perturba regularitatea ciclului menstrual în prima perioadă după utilizarea lor.

Administrarea medicamentelor pentru contracepţia de urgenţă poate provoca o întârziere a menstruaţiei pentru mai multe zile. Acest lucru este normal şi nu ar trebui să cauzeze niciun deranj.

Situaţia, în care menstruaţia întârzie mai mult de 10 de zile, indică faptul că măsurile de contracepţie de urgenţă au eşuat şi că sarcina continuă să se dezvolte.

Întârzierea ciclului, după prima menstruaţie, la adolescente

La fete adolescente, întârzierea sau încălcarea periodicităţii ciclului menstrual poate fi din cauza caracteristicilor fiziologice ale organismului la această vârstă.

Prima menstruaţie la fetele adolescente poate apărea la vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani (de regulă, la 12-13 ani).

La început, intervalele de timp dintre două menstruaţii pot fi diferite: fie că foarte scurt (2-3 săptămâni), fie că foarte lung (până la 3-7 luni), astfel încât despre întârzierea menstruaţiei, în primul an după debutul ei, nu se poate vorbi.

Cea mai mare pauză poate fi între prima şi a doua menstruaţie. Apoi, într-o perioadă de, aproximativ, un an, ciclul menstrual devine mai regulat şi mai previzibil.

Prin urmare, perioadele de întârziere, care au avut loc în termen de 1 an de la debutul menstruaţiei, nu ar trebui să vă îngrijoreze (desigur, în cazul în care vă simţiţi bine şi posibilitatea unei sarcini este totalmente exclusă).
Dacă prima menstruaţie apare la vârsta până la 9 ani şi aşa şi nu se începe după ce fată împlineşte vârsta de 15 ani, ea ar trebui să solicite asistenţa medicală.

Întârzierea menstruaţiei la vârsta de peste 40-45 de ani

După cum se ştie, ciclul menstrual este ajustat prin funcţionarea ovarelor. La vârsta după 40 de ani, funcţionarea ovarelor femeii începe, treptat, să încetinească. Prin urmare, probabilitatea de sarcină, timp de o lună, se reduce cu 5%, iar ciclul menstrual devine neregulat şi apar întârzieri.

Dacă aveţi peste 40 de ani şi aţi observat o întârziere a menstruaţiei:

  • Asiguraţi-vă că nu sunteţi însărcinată, efectuaţi un test de sarcină, după cum s-a menţionat mai sus.
  • În cazul în care rezultatele testelor sunt negative, sau în cazul în care sarcina este categoric exclusă, urmăriţi-vă ciclul menstrual timp de încă câteva luni. Dacă observaţi o creştere progresivă în pauza dintre cele două perioade, puteţi presupune că Dvs. intraţi treptat în menopauză.
  • În timpul vizitei la ginecolog (la vârsta peste 40 de ani ar trebui să vizitaţi medicul ginecolog cel puţin 1 dată pe an, inclusiv, pentru a face testul Papanicolau), spuneţi-i despre schimbările observate în frecvenţa menstruaţiei. După trecerea în revistă a probelor şi efectuarea examinării, medicul va putea spune cu siguranţă dacă încălcarea periodicităţii ciclului menstrual este asociată cu menopauza.

Cum poate fi provocată sau accelerată apariţia menstruaţiei în cazul în care aceasta întârzie?

Tratamentul specific în scopul restabilirii ciclului menstrual este necesar doar în cazul unor probleme ginecologice grave, care nu pot fi rezolvate printr-un alt mod. Auto-tratamentul, în asemenea cazuri, este imposibil. Din aceste considerente, dacă sunteţi convinsă că întârzierile ciclului menstrual, în cazul Dvs. nu sunt legate, fie de sarcină, fie de unele schimbări în condiţiile vieţii, ar trebui să vă adresaţi neapărat medicului ginecolog.

Întârzierile scurte, care nu sunt asociate cu nicio boală gravă şi nici cu sarcina, nu necesită niciun tratament. După ceva timp, ciclul menstrual se va restabili.

data publicării: