Verucile (negii), condiloamele acuminate (genitale) şi molusca contagioasă la copii şi la adulţi. Ghid de soluţionare a problemei
DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI
Data ultimei actualizări:
Volum: 18 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.
Cuprins:
- Verucile (negii), condiloamele acuminate (genitale) şi molusca contagioasă la copii şi la adulţi. Ghid de soluţionare a problemei
- Ce să fac dacă pe pielea mea sau a copilului meu au apărut negi? Cum putem scăpa de ei?
- Feluri de veruci
- Molusca contagioasă
- Verucile comune (simple, obişnuite, vulgare)
- Verucile plane (juvenile)
- Verucile adânci, dureroase de pe tălpi şi palme
- Condiloamele acuminate: negii de pe organele genitale (verucile genitale, anogenitale), negii vaginali
- Verucile pediculate de pe gât, mâini, organele genitale, faţă sau corp. Verucile filiforme
- «Negii roşii»
- Dacă nu este neg, ce este? Trebuie să merg la medic dacă bănuiesc că formaţiunea care a apărut pe pielea mea sau a copilului meu este o verucă?
- Diagnosticul: ce analize şi investigaţii poate indica medicul?
- Negii sunt contagioşi? Verucile se transmit de la om la om?
- Negii cauzaţi de virusul papiloma uman şi molusca contagioasă se transmit pe cale sexuală?
- Mă pot contamina cu molusca contagioasă şi alţi negi de la animale?
- Cât durează perioada de incubaţie? Cât de repede pot apărea negii după contaminare?
- Este adevărat că molusca contagioasă şi verucile provocate de virusul papiloma uman se dezvoltă din cauza imunităţii slăbite?
- De ce apar negi noi? Ce pot face pentru a preveni apariţia unor veruci noi?
- Copilul bolnav de moluscă contagioasă poate frecventa grădiniţa sau şcoala? Cum putem să-i protejăm pe ceialalţi copii de contaminare?
- Negii şi molusca contagioasă pot trece de la sine, fără tratament?
- Ce înseamnă dacă verucile sau molusca contagioasă s-au inflamat?
- Molusca contagioasă şi verucile sunt periculoase? Ce complicaţii şi urmări pot provoca acestea?
- Ce tratament este necesar în caz de veruci şi moluscă contagioasă? Trebuie să mă tratez, în general, de negi? Ce medici îndepărtează sau tratează verucile?
- Mijloacele de tratament la domiciliu al verucilor şi moluştei contagioase
- Apa caldă
- Cauterizarea cu acid salicilic
- Acoperirea verucilor şi a moluştei contagioase cu bandă adezivă
- Pot să-mi smulg negul din piele?
- Pot trata negii cu mijloace populare, de exemplu, cu oţet, usturoi sau cartofi?
- Tratamentul negilor, condiloamelor acuminate (genitale) şi a moluştei contagioase sub supravegherea medicului
- Tratamentul antiviral sau imunostimulator este eficient în caz de veruci?
- Molusca contagioasă sau negii pot apărea din nou în viitor?
- Există vreun vaccin împotriva negilor, moluştei contagioase sau HPV?
Ce să fac dacă pe pielea mea sau a copilului meu au apărut negi? Cum putem scăpa de ei?
«Bună ziua! Băiatul meu are vârsta de 5 ani. Câteva săptămâni în urmă, am observat că pe mână i-au apărut câteva excrescenţe mici de culoare roz. Acestea nu-l deranjau prea mult pe copilul meu, dar a început să aibă probleme la grădiniţă. Educatorii mi-au spus că băiatul poate fi contagios. Am început să studiez problema şi am găsit pe forumuri istorii asemănătoare. Unele mame spun că ar putea fi vorba de molusca contagioasă sau de negi şi că medicul le-ar putea cauteriza cu azot lichid.
Spuneţi-mi, vă rog, ce ar putea fi, de fapt, aceste excrescenţe? De ce au apărut? Acestea sunt, într-adevăr, contagioase şi copilul trebuie izolat la domiciliu? Formaţiunile date pot fi tratate numai prin cauterizare? Băiatul meu se panichează până şi la cel mai inofensiv vaccin, de aceea nici nu vreau să-mi închipui ce se va întâmpla în caz de cauterizare!»
«Excrescenţele» descrise mai sus ar putea fi provocate, într-adevăr, de molusca contagioasă sau ar putea fi nişte veruci. În fiecare zi, mii de oameni caută în internet informaţii despre aceste probleme.
Am întocmit o listă cu cele mai importante şi frecvente întrebări la acest subiect şi, după ce am studiat informaţia ştiinţifică existenă în domeniu, am formulat răspunsurile.
Pentru a găsi recomandările necesare pentru remedierea problemei dvs., selectaţi la cuprins paragraful care o descrie cel mai bine sau citiţi întregul nostru articol.
De regulă, oamenii încep să caute informaţii despre negi (veruci) şi molusca contagioasă în două cazuri:
- Când pe pielea lor sau a copiilor lor (pe mâini, degete, tălpi, corp, faţă, organele genitale) apar formaţiuni compacte, mai mult sau mai puţin vizibile, de culoarea pielii sau de culoare gri-roz.
- Când medicul dermatolog le spune că o formaţiune sau alta de pe pielea lor este o verucă sau o moluscă contagioasă. Mai jos vom explica prin ce se deosebesc aceşti termeni.
Medicii dermatologi folosesc termenul «verucă» pentru a descrie cazurile în care, pe pielea omului, apar una sau mai multe formaţiuni compacte, mai mult sau mai puţin vizibile, la dezvoltarea cărora participă virusul papiloma uman (HPV).
În prezent, se cunosc peste 100 de subtipuri ale acestui virus. După cum vom arăta mai jos, subtipuri diferite ale HPV tind să contamineze anumite regiuni ale pielii şi să provoace apariţia unor veruci caracteristice.
Termenul «moluscă contagioasă» se întrebuinţează în medicină pentru a descrie cazurile în care, pe pielea copiilor şi adulţilor, apar una sau mai multe excrescenţe, provocate de virusul molluscum contagiosum. Aceste excrescenţe seamănă foarte mult cu negii şi mulţi oameni le confundă.
În viaţa de zi cu zi, «negii» au o semnificaţie largă. Oamenii califică drept «negi» diferite formaţiuni de pe piele care: sunt protuberante, au o suprafaţă netedă sau neregulată şi aspră şi apar spontan.
Semnificaţia colocvială a termenului «neg» include şi verucile pe care le provoacă virusul papiloma uman, şi molusca contagioasă şi excrescenţele cutanate care se formează în cazul altor boli de piele.
Pentru a vă ajuta să aflaţi ce anume reprezintă «negul» de pe pielea dvs., vom enumera mai jos toate varietăţile principale de «negi» şi cele mai răspândite formaţiuni cutanate care «pot arăta ca negii».
Feluri de veruci
Molusca contagioasă
De regulă, molusca contagioasă arată ca nişte excrescenţe cutanate protuberante, netede, roz-deschise sau de culoarea pielii, de la 3 la 5 mm în diametru (mai rar, până la 1,5 cm). După cum spuneam mai sus, aceste excrescenţe apar în urma înmulţirii în ţesuturile pielii a virusului moluştei contagioase.
În centrul acestor excrescenţe puteţi observa o adâncitură mică. Unii oameni, care încearcă să stoarcă aceste formaţiuni din piele, observă că din interior se elimină o substanţă albă şi vâscoasă. În această substanţă se conţin numeroase cópii ale virusului.
Molusca contagioasă poate provoca apariţia unor excrescenţe în orice loc de pe pielea adulţilor sau a copiilor. Cel mai frecvent, excrescenţele apar pe mâini, picioare, spinare, piept, abdomen, faţă (pe obraji, plaoape, buze), pe organele genitale sau la nivelul pubisului.
Molusca contagioasă apare extrem de rar pe palme, tălpi, mucoasa gurii sau conjunctiva ochilor.
Verucile comune (simple, obişnuite, vulgare)
Verucile comune (sin. simple, obişnuite, vulgare) arată, cel mai des, ca nişte proeminenţe aspre pe piele, având un diametru de la 1 la 10 mm. De regulă, aceşti negi sunt gri, albi sau de culoarea pielii. Uneori, pe suprafaţa acestora pot fi observate nişte puncte întunecate (negre au maro).
Verucile comune pot apărea în orice regiune a corpului, dar cel mai frecvent – pe mâini (pe degete, în jurul unghiilor, pe dosul palmelor) şi pe picioare (pe genunchi).
Apariţia unor veruci simple este legată de înmulţirea în piele a virusului papiloma uman de subtipurile 1, 2, 3, 4, 5, 7, 27, 29, 57, dar şi de alte câteva varietăţi ale HPV.
Verucile plane (juvenile)
Verucile plane (sin. juvenile) apar cel mai des pe pielea de pe faţă, pe mâinile sau picioarele copiilor. Apariţia acestor negi este legată de înmulţirea în piele a subtipurilor 3, 10, 28 şi 49 de HPV.
La majoritatea oamenilor, verucile plane arată ca nişte excrescenţe protuberante, netede sau puţin aspre, de culoare roz-gri sau de culoarea pielii, având de la 1 la 5 mm şi mai mult în diametru.
O singură persoană poate avea pe piele una, câteva sau o mulţime de veruci plane.
Verucile plane pot apărea în orice regiune a pielii, dar, de cele mai multe ori, acestea se formează pe faţă, mâini, degete şi picioare (fluierul piciorului). Uneori, verucile se dezvoltă pe locul zgârieturilor şi traumatismelor cutanate (în medicină, aceasta se numeşte fenomenul Koebner).
Verucile adânci, dureroase de pe tălpi şi palme
Apariţia unor veruci plantare (subcutanate) pe pielea tălpilor, palmelor sau degetelor (în jurul unghiilor ori sub unghii) este legată de înmulţirea în ţesuturile pielii a virusului papiloma uman de tipurile 1, 2, 3, 4, 27, 29, 57, 63.
De regulă, aceste veruci sunt nişte formaţiuni mici, uşor protuberante, cu suprafaţa aspră, arătând ca bătăturile vechi. Negii aceştia cresc în straturile de adâncime ale pielii şi de aceea pot fi destul de dureroşi. La unele persoane, aceste formaţiuni sângerează.
Cum putem deosebi verucile plantare de bătături?
Este uşor să diferenţiem verucile plantare de bătături: dacă îndepărtăm stratul superios al negului, la suprafaţă se observă câteva puncte de culoare roşu-închis sau maro – acestea sunt vasele capilare, care alimentează veruca. În bătături nu vom găsi niciodată vase capilare de acest gen.
Cum poate fi extirpată rădăcina unui neg plantar?
Mulţi dintre oamenii, ce au pe tălpi sau palme veruci adânci, ştiu că în mijlocul formaţiunii se află rădăcina negului, care pătrunde adânc în piele. Mulţi oameni se interesează dacă rădăcina verucii poate sau trebuie să fie îndepărtată?
La această întrebare se poate răspunde în felul următor: rădăcina verucilor adânci, spre deosebire de rădăcina plantelor, nu alimentează şi nici nu susţine dezvoltarea negilor. Aceasta este alcătuită din celulele moarte ale pielii, infectate cu virusul papiloma uman. Cu toate acestea, virusul care provoacă creşterea negului nu se află numai în rădăcina verucii, ci şi în ţesuturile adiacente ale pielii, de aceea nu este cazul să îndepărtaţi cu orice preţ rădăcina negului. Altminteri, aţi putea crea pe piele o leziune adâncă şi dureroasă. Pentru a îndepărta o verucă subcutanată cu rădăcini adânci este nevoie de un tratament mult mai puţin agresiv (vezi mai jos).
Condiloamele acuminate: negii de pe organele genitale (verucile genitale, anogenitale), negii vaginali
La unii bărbaţi şi femei, infectarea cu subtipurile 6 şi 11 de HPV conduce la formarea unor negi specifici, care se numesc, în limbaj medical, condiloame acuminate.
La exterior, condiloamele acuminate arată ca nişte veruci obişnuite. Acestea pot avea dimensiuni mici (de la câţiva milimetri până la 1 centimetru), pot fi de culoarea roz sau de culoarea pielii şi avea suprafaţa netedă sau uşor denivelată.
Cel mai frecvent, condiloamele acuminate se formează pe organele genitale (penis sau pubis la bărbaţi şi în preajma clitorisului, pe labiile mici şi mari, la femei), pe organele genitale interne (în vagin, pe colul uterin, în interiorul uretrei), în regiunea anală sau oriunde în altă parte pe piele (de exemplu, la subraţ sau pe gât). Mai rar, condiloamele se formează în gură.
Câteva condiloame învecinate se pot contopi într-un neg mai mare cu suprafaţa denivelată, «conopidiformă» (asemănătoare cu conopida).
De regulă, condiloamele acuminate nu sunt dureroase.
În caz de iritaţie a condiloamelor situate pe organele genitale în timpul actelor sexuale, este posibilă apariţia de mâncărimi şi o hemoragie nesemnificativă.
În aproximativ 20% din cazuri, condiloamele dispar spontan la câteva luni după apariţie. În celelalte cazuri, condiloamele persistă pentru perioade mai lungi de timp, crescând treptat în dimensiuni şi «înmulţindu-se».
Verucile pediculate de pe gât, mâini, organele genitale, faţă sau corp. Verucile filiforme
Dacă aţi observat pe piele negi alungiţi, pediculaţi, aceştia sunt, mai degrabă, nişte acrocordoane (sin. veruci moi). Aceşti «negi» apar deosebit de des pe pielea de la subraţ, pe gât, piept, sub sâni la femei, pe spinare, în regiunile unde pielea se freacă permanent de haine sau de bijuterii.
La unele persoane, aceşti negi ajung, treptat, la dimensiuni mari şi atârnă de un picioruş (pedicul) subţire. Uneori, aceste veruci se răsucesc şi se desprind de piele.
Potrivit specialiştilor, dezvoltarea acrocordoanelor ar putea fi determinată, de asemenea, de virusul papiloma uman, dar acest lucru încă nu este dovedit ştiinţific.
Mai multe informaţii despre «negii» de acest fel şi despre posibilitatea de a-i îndepărta de pe piele – în articolul nostru Acrocordoanele. |
La unii oameni, în regiunea din jurul gurii, pe buze, nas, pe pleoapa superioasă sau pe cea inferioară, pot apărea nişte veruci alungite şi subţiri. Aceste veruci se numesc, în limbaj medical, filiforme. Ca şi alte tipuri de negi, verucile filiforme sunt legate direct de dezvoltarea în pielea umană a virusului papiloma uman.
«Negii roşii»
Mulţi dintre oamenii care caută informaţii despre veruci, se interesează ce ar putea reprezenta «negii roşii» sau «sângerii» de pe pielea lor?
La această întrebare putem răspunde în felul următor: formaţiunile date nu sunt, în realitate, veruci (cu alte cuvinte, nu au nicio legătură cu HPV). În medicină, acestea se numesc angioame senile. Formaţiunile respective sunt completamente inofensive, fiind alcătuite din acumulări de vase sangvine dilatate.
Mai multe informaţii privind necesitatea şi modalităţile de îndepărtare a «negilor roşii» de pe piele – în articolul nostru Angioamele senile. |
Dacă nu este neg, ce este? Trebuie să merg la medic dacă bănuiesc că formaţiunea care a apărut pe pielea mea sau a copilului meu este o verucă?
Dacă aţi observat la dvs. sau la copilul dvs. «excrescenţe pe piele» care seamănă cu molusca contagioasă sau cu verucile pe care le-am descris mai sus, nu ezitaţi să mergeţi la dermatolog pentru un examen medical.
Vă recomandăm acest lucru, deoarece negii şi excrescenţele provocate de molusca contagioasă pot fi foarte asemănătoare cu alte formaţiuni şi boli ale pielii, care sunt determinate de cu totul alte cauze.
De exemplu, un «neg» de culoare roz pală sau de culoarea pielii, care apare pe pielea copilului, poate fi o simplă aluniţă (nev melanocitic).
«Negii» (în special la oamenii de vârstă înaintată) pot fi cancer de piele (de exemplu, bazaliom), keratoză seboreică sau (dacă sunt duri) corn cutanat.
Excrescenţele care seamănă cu negii pot apărea în urma altor infecţii, de exemplu leishmanioza, criptococoza sau histoplasmoza.
Molusca contagioasă şi verucile sunt pruriginoase?
Molusca contagioasă şi negii cauzaţi de HPV nu provoacă, de regulă, mâncărime, iar dacă o provoacă, această nu este severă. Dacă pe pielea dvs. apar formaţiuni compacte ce vă provoacă un prurit intens, cel mai probabil, acestea nu sunt nici moluscă contagioasă şi nici veruci. Una dintre cauzele apariţiei acestor formaţiuni asemănătoare cu negii, dar care sunt intens pruriginoase, ar putea fi lichenul plan.
Fibrokeratomul
La unii oameni, pe degete apar formaţiuni de culoarea pielii, plane sau alungite, foarte asemănătoare cu verucile. În medicină, aceste formaţiuni se numesc fibrokeratom.
Spre deosebire de verucile simple, pielea de la baza fibrokeratoamelor formează un fel de adâncitură, ca o pâlnie, în centrul căreia se şi află fribrokeratomul propriu-zis.
Cauzele exacte ale apariţiei fibrokeratoamelor nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, formaţiunile sunt inofensive şi pot fi îndepărtate uşor în caz de necesitate.
Verucile pot fi maligne şi provoca apariţia cancerului de piele?
Verucile şi molusca contagioasă în sine nu se dezvoltă în cancer de piele. Cu toate acestea, după cum spuneam mai sus, unele tipuri de cancer cutanat (de exemplu, bazaliomul sau carcinomul scuamocelular), în stadiile timpurii de dezvoltare, pot fi foarte asemănătoare cu verucile. De aceea, dacă nu sunteţi sigur că formaţiunea de pe pielea dvs. este o verucă, mergeţi neapărat la medicul dermatolog.
Descrierea detaliată a simptomelor prin care se poate manifesta cancerul de piele – în articolul nostru consacrat anume acestui subiect: Cancerul de piele.
Formaţiunile de pe pielea copiilor, care seamănă cu «negii roz», ar putea fi nişte nevi Spitz. După cum puteţi citi şi în articolul nostru despre nevi, nevul Spitz nu este un cancer de piele, dar poate indica asupra unui risc sporit de dezvoltare la copii a uneia dintre cele mai agresive forme ale cancerului de piele – melanomul.
Negii, HPV şi cancerul de col uterin
Din articolul nostru despre HPV, aţi putut afla că unele subtipuri ale acestui virus (16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58 şi 59) pot fi periculoase pentru femei şi pot provoca apariţia cancerului de col uterin. Acest lucru este adevărat. De aceea, dacă pe pielea dvs. apar condiloame acuminate (sau alte veruci), mergeţi neapărat la medicul ginecolog pentru a efectua analiza la subtipurile HPV oncogene şi frotiul citologic din colul uterin. În cazul în care analizele vor denota contactul cu subtipurile HPV oncogene, medicul va întocmi pentru dvs. programul unor examene medicale profilactice, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
Diagnosticul: ce analize şi investigaţii poate indica medicul?
În majoritatea cazurilor, pentru a stabili diagnosticul de «moluscă contagioasă» sau «verucă determinată de HPV», medicul dermatolog trebuie doar să examineze pielea pacientului şi să-l întrebe cum a apărut formaţiunea respectivă pe piele.
Pentru a preciza diagnosticul, medicul poate recurge şi la dermatoscopie. De regulă, medicii nu indică analiza sângelui la anticorpi împotriva virusului moluştei contagioase sau împotriva HPV.
În unele cazuri, când pe pielea omului apar o mulţime de negi cauzaţi de virusul moluştei contagioase (în special pe faţă), medicii pot recomanda efectuarea testului la HIV/SIDA.
Negii sunt contagioşi? Verucile se transmit de la om la om?
Adulţii şi copiii se infectează cu molusca contagioasă şi cu virusul papiloma uman de la alţi oameni deja contaminaţi cu aceşti microbi, când ating negii de pe pielea acestora sau când le utilizează hainele, prosoapele şi alte obiecte personale.
Molusca contagioasă apare deosebit de frecvent la copiii cu dermatită atopică (pielea acestora este mai receptivă la virus).
Apariţia negilor cauzaţi de aceste virusuri se observă la fel de des la copiii şi adulţii care frecventează sălile de sport şi piscinele publice, unde utilizează vestiarele şi aparatele sportive pe care le-au mai folosit şi alte persoane de până la ei.
Negii cauzaţi de virusul papiloma uman şi molusca contagioasă se transmit pe cale sexuală?
Da, acest lucru este adevărat. Bărbaţii şi femeile tinere se pot contamina cu molusca contagioasă şi cu HPV în timpul raporturilor sexuale pe care le întreţin cu persoane deja infectate de aceste virusuri.
Dacă bănuiţi că v-aţi putut molipsi de negi pe cale sexuală, apelaţi neapărat la medici, pentru a verifica dacă nu sunteţi cumva contaminat cu alte infecţii genitale (gonoree, tricomoniază, subtipurile HPV oncogene etc.). Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru Protecţia împotriva infecţiilor genitale.
Mă pot contamina cu molusca contagioasă şi alţi negi de la animale?
În urma cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit că virusul moluştei contagioase şi virusurile papiloma uman se răspândesc numai printre oameni. De aceea, omul se poate contamina cu veruci numai de la o altă persoană, nu şi de la animale.
Cât durează perioada de incubaţie? Cât de repede pot apărea negii după contaminare?
Perioada de incubaţiePerioada de incubație este intervalul de timp care se scurge între momentul pătrunderii infecției în organismul omului și apariția primelor simptome de boală.
În cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii, precum gripa, perioada de incubație constituie 1-3 zile (adică primele simptome ale bolii apar peste 1-3 zile după infectare).
În cazul altor infecții, perioada de incubare poate varia de la câteva zile (mai rar ore), până la mai multe săptămâni, luni sau chiar mai mulți ani. a moluştei contagioase şi a virusurilor papiloma uman durează de la câteva săptămâni (în jur de 2-7 săptămâni) până la câteva luni sau ani.
Este adevărat că molusca contagioasă şi verucile provocate de virusul papiloma uman se dezvoltă din cauza imunităţii slăbite?
Molusca contagioasă şi negii, a căror apariţie este legată de virusul papiloma uman, se dezvoltă, într-adevăr, mai des la oamenii cu imunitatea redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc. şi pot determina la aceştia forme grave ale bolii (apariţia a foarte multe veruci). Cu toate acestea, majoritatea adulţilor şi copiilor care au negi pe corp nu au niciun fel de probleme cu imunitatea şi nu necesită niciun fel de tratament special pentru a-şi «spori» imunitatea.
De ce apar negi noi? Ce pot face pentru a preveni apariţia unor veruci noi?
După ce pe corpul adultului sau copilului, infectaţi cu virusul papiloma uman (HPV), apare o verucă, în aceasta încep să se producă noi cópii ale virusului. Când omul se atinge de neg, îşi scarpină negul, pe degetele sale nimeresc virusurile pe care le poate transporta pe alte regiuni ale pielii, unde acestea determină apariţia de alte veruci.
Dacă dvs. sau copilul dvs. aveţi una sau mai multe veruci sau excrescenţe provocate de molusca contagioasă şi aţi decis să nu le îndepărtaţi, aţi putea reduce şansele formării de negi noi, procedând în felul următor:
|
Dat fiind că molusca contagioasă şi verucile provocate de HPV se pot păstra mult timp pe piele (pe durata a multe luni de zile) şi nu comportă niciun pericol pentru sănătate, mulţi specialişti dermatologi consideră că copiii ce se contaminează cu aceste infecţii pot să meargă la grădiniţă sau la şcoală.
Pentru a reduce şansele de contaminare a altor copii, puteţi încleia o bucată de plasture medical pe verucile de pe pielea copilului, pentru ca ceilalţi copii să nu le poată atinge, dar şi pentru ca acesta să nu se poată scărpina în regiunea afectată de negi.
Încercaţi să-l convingeţi pe copilul dvs. să se spele mai des pe mâini şi să nu dea altor copii jucăriile şi lucrurile sale persoane, până ce negii nu vor dispărea cu totul de pe piele.
Pentru a dezinfecta lucrurile personale, e suficient să le spălaţi în apă caldă cu un detergent obişnuit.
Negii şi molusca contagioasă pot trece de la sine, fără tratament?
Da, la mulţi oameni, verucile şi molusca contagioasă dispar spontan timp de câteva luni sau ani.
Ce înseamnă dacă verucile sau molusca contagioasă s-au inflamat?
În stadiile iniţiale de dezvoltare, virusul moluştei contagioase şi HPV se înmulţeşte în celulele stratului superior al pielii, unde nu sunt vase sangvine şi nici celule ale sistemului imunitar. Din acest motiv, în prima perioadă de după apariţie, negii nu provoacă mâncărimi, nu dor şi nu se inflamează (inflamaţia nu poate avea loc fără participarea sistemului imunitar). Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, virusul se răspândeşte în straturile mai adânci ale pielii, unde este identificat de celulele sistemului imunitar, care declanşează reacţia inflamatorie. Pe dinafară, aceasta se manifestă ca inflamaţie a negului (veruca devine roşie, dureroasă, se acoperă cu o crustă). În procesul de inflamaţie, sistemul imunitar distruge toate celulele pielii contaminate de virus şi veruca dispare.
De aceea, inflamaţia negilor este considerată drept o etapă normală a bolii, care precede vindecarea.
Aproape toate metodele moderne de tratament al verucilor şi moluştei contagioase funcţionează anume în acest mod: ele distrug parţial ţesuturile negilor, pentru ca celulele sistemului imunitar să poată accede la aceştia, nimicindu-i definitiv.
Molusca contagioasă şi verucile sunt periculoase? Ce complicaţii şi urmări pot provoca acestea?
Molusca contagiolasă şi verucile nu prezintă un pericol grav pentru sănătatea omului. După cum spuneam mai sus, în majoritatea cazurilor, acestea se vindecă spontan timp de câteva luni, fără a lăsa niciun fel de urme pe piele.
Cu toate acestea, la unele persoane, în decursul vindecării negilor sau moluştei contagioase, pe piele se pot forma unele cicatrici mai mult sau mai puţin vizibile. În afară de aceasta, însăşi prezenţa negilor pe piele poate fi destul de dezagreabilă.
Ce tratament este necesar în caz de veruci şi moluscă contagioasă? Trebuie să mă tratez, în general, de negi? Ce medici îndepărtează sau tratează verucile?
După cum spuneam mai sus, negii provocaţi de HPV şi molusca contagioasă nu comportă niciun npericol pentru sănătate şi pot trece de la sine. De aceea, multe persoane se interesează dacă aceste formaţiuni necesită, în general, vreun tratament?
La această întrebare putem răspunde în felul următor: în prezent nu există metode de tratament care ar putea bloca definitiv înmulţirea virusului moluştei contagioase şi virusului papiloma uman, prevenind totalmente apariţia unor veruci noi. Toate metodele de tratament accesibile în momentul de faţă urmăresc doar îndepărtarea negilor care s-au format deja pe piele.
Pornind de la cele spuse mai sus, vă putem oferi următoarele recomandări privind necesitatea tratării negilor sau moluştei contagioase:
Decizia de a îndepărta veruca sau molusca contagioasă ar fi una bună în cazurile în care:
Pe de altă parte, e bine să nu recurgeţi la niciun fel de tratament şi pur şi simplu să aşteptaţi până verucile sau molusca contagioasă vor trece de la sine, în cazurile în care:
|
Mijloacele de tratament la domiciliu al verucilor şi moluştei contagioase
Studiind literatura medicală referitoare la tratamentul negilor, am găsit unele recomandări ale specialiştilor care pot fi aplicate pentru tratamentul verucilor şi moluştei contagioase în condiţii domestice. Dacă vă hotărâţi să apelaţi la una dintre metodele descrise mai jos, consultaţi în prealabil medicul, pentru a fi sigur că formaţiunile de pe pielea dvs. sunt ceea ce credeţi dvs. că sunt.
Apa caldă
Unii specialişti în dermatologie, pornind de la propria experienţă în domeniu, ne spun că apa caldă ar putea fi foarte eficientă în tratamentul negilor. După părerea acestora, apa caldă poate distruge virusurile, obstrucţionând vasele sangvine ce alimenetează verucile şi stimulând o reacţie inflamatorie în jurul acesteia.
Pentru a îndepărta negul sau molusca contagioasă, puteţi să introduceţi în apa caldă (cu temperatura de 43 C), timp de 15 minute, partea corpului afectată de veruci (temperatura apei trebuie menţinută la 43ºC pe durata întregii «şedinţe» de tratament).
Efectul acestei metode de tratament ar putea deveni evident peste câteva săptămâni.
Tratamentul dat poate fi completat cu aşa-numita cauterizare cu acid salicilic, după cum este descris mai jos.
Cauterizarea cu acid salicilic
Preparatele cu acid salicilic se vând fără prescripţie medicală şi pot fi utilizate la domiciliu. În prezent, în farmacii se găsesc geluri (unguente) cu acid salicilic de 17% sau plasturi cu acid salicilic de 40% (salipod).
Acidul salicilic dizolvă lent stratul superios al pielii şi ţesuturile negului. În afară de aceasta, acidul dat provoacă o reacţie inflamatorie, care permite celulelor sistemului imunitar să pătrundă în ţesuturile verucilor sau moluştei contagioase şi să înceapă să le distrugă.
Potrivit unor studii, eficacitatea unui asemenea tratament poate constitui de la 70 la 80%.
După o şedinţă de tratament cu apă caldă (vezi mai sus), răzuiţi cu piatra ponce stratul superior al negului.
După aceasta, uscaţi negul cu un prosop şi aplicaţi gelul care conţine acid salicilic (sau acoperiţi negul, aplicând un plasture medical). Tratamentul cu gel trebuie administrat zilnic. Plasturele trebuie schimbat în fiecare zi sau o dată la două zile. Ar fi bine ca plasturele să rămână pe piele pe durata întregii zile, dar dacă acest lucru vă produce disconfort, îl puteţi lăsa numai pe noapte.
Eficacitatea unui asemenea tratament poate deveni vizibilă peste câteva săptămâni.
Acoperirea verucilor şi a moluştei contagioase cu bandă adezivă
Metoda benzii adezive în tratamentul verucilor şi a moluştei contagioase a fost propusă pentru prima dată încă în anul 1978.
În 2002, după publicarea rezultatelor unui studiu ştiinţific, care a demonstrat că acest tratament poate fi eficient, metoda respectivă a devenit foarte populară. Cu toate acestea, până în prezent nu se ştie cum anume «acţionează» aceasta.
Tratamentul se efectuează în felul următor: pe verucă se aplică o bucată de bandă adezivă, acoperind-o în întregime. Banda adezivă trebuie să rămână pe neg timp de 1 săptămână. După aceasta, se îndepărtează, iar negul se înmoaie în apă şi este răzuit cu piatra ponce.
A doua zi, negul trebuie acoperit din nou cu bandă adezivă pentru alte 6-7 zile. Tratamentul continuă până ce negul nu dispare cu totul.
Metoda dată poate fi combinată cu tratamentul cu apă caldă. În acest caz, banda adezivă trebuie schimbată zilnic.
Pot să-mi smulg negul din piele?
Unii medici dermatologi nu îndepărtează pe cale chirurgicală negul, preferând să-l stoarcă cu pensa sau să-l traumatizeze într-un fel sau altul, pentru a declanşa reacţia inflamatorie în regiunea acestuia.
Dacă dvs. sau copilul dvs. aveţi una sau câteva excrescenţe pe piele şi sunteţi sigur că este vorba de molusca contagioasă, aţi putea să le zgâriaţi uşor cu pensa sau cu un ac steril. După aceasta, negul se va inflama şi va dispărea treptat (timp de 1-2 săptămâni).
Molusca contagioasă şi verucile nu trebuie smulse/ scoase cu degetele şi nici nu trebuie scărpinate, deoarece, în acest caz, pe degete vor nimeri noi cópii ale virusului, pe care dvs. le puteţi răspândi pe pielea sănătoasă.
Pot trata negii cu mijloace populare, de exemplu, cu oţet, usturoi sau cartofi?
În urma unor cercetări, s-a constatat că extrasele concentrate de usturoi, într-adevăr, pot îndepărta negii, dar aceste date încă nu au fost omologate ştiinţific.
Cât priveşte alte mijloace populare de tratament al verucilor, nu am găsit niciun fel de date ştiinţifice care să le confirme eficacitatea, de aceea nu vi le putem recomanda.
Tratamentul negilor, condiloamelor acuminate (genitale) şi a moluştei contagioase sub supravegherea medicului
De tratamentul (îndepărtarea) verucilor şi condiloamelor acuminate se ocupă medicii dermatologi.
Dacă vă decideţi să îndepărtaţi negii la spital, medicul vă poate propune una dintre metodele de tratament enumerate mai jos:
- Crioterapie (cauterizare cu azot lichid);
- Îndepărtarea pe cale chirurgicală (chiuretajul verucilor);
- Cauterizarea cu cantaridină;
- Electrocoagularea şi cauterizarea cu unde radio;
- Îndepărtarea cu ajutorul laserului;
- Cauterizarea cu soluţii bazice sau acide concentrate.
Dacă vă decideţi să îndepărtaţi negii acasă, medicul vă poate propune:
- Cremă cu imiquimod;
- Cremă cu tretinoin;
- Soluţie de podofilină sau cremă cu podofilotoxină;
- Medicamente concentrate cu acizi, baze, azot lichid sau fenol în formă de aplicatoare speciale (acid salicilic, creionul Wartner, Wartner Cryo, Cryopharma, verucid ş.a.).
După cum vedeţi, în prezent, pentru tratamentul verucilor, condiloamelor acuminate şi moluştei contagioase, există o mare varietate de mijloace medicale. Am reuşit să găsim rezultatele unor cercetări, în cadrul cărora s-a stabilit că eficacitatea cauterizării negilor cu acid salicilic sau cu azot lichid poate atinge 80%. Cel puţin deocamdată, toate celelalte metode de tratament sunt studiate insuficent. Este posibil că şi acestea sunt destul de eficiente (datele provenite de la unii medici indică asupra acestui fapt), dar încă nu s-au efectuat studii ştiinţifice ample în această privinţă.
Dat fiind că eficacitatea tratamentului poate depinde nu numai de metoda aleasă, dar şi de experienţa medicului însuşi, care efectuează tratamentul, dacă aveţi această posibilitate, mergeţi la dermatologul specializat anume în îndepărtarea verucilor, condiloamelor acuminate (genitale) sau a moluştei contagioase.
Pentru a alege metoda de tratament care vă convine mai mult, întrebaţi-l pe medicul dvs.:
- Ce tratament recomandă acesta pentru îndepărtarea unor veruci similare cu veruca pe care o aveţi dvs. (opţiunea pentru o metodă de tratament sau alta poate fi condiţionată de mărimea negului şi a regiunii în care apare acesta, dar şi de experienţa medicului în utilizarea unei sau altei metode)?
- Ce efecte adverse poate provoca un asemenea tratament? Medicamentele vor provoca dureri în regiunea unde au fost administrate? Se pot forma cicatrici în acel loc? Va fi nevoie de o îngrijire specială după îndepărtarea verucilor?
- Ce alte metode de tratament vă poate propune?
- Cât costă fiecare metodă de tratament (tratamentul cel mai scump nu întotdeauna este şi cel mai eficient)?
- Procedurile vor trebui reluate? De câte ori va trebui să reveniţi la medic pentru cauterizarea repetată sau pentru examenul medical?
- Dacă acest lucru este important pentru dvs., discutaţi cu medicul despre posibiliattea de a efectua tratamentul în mod independent, la domiciliu.
- De asemenea, spuneţi-i medicului cât de important este pentru dvs. ca tratamentul să nu fie însoţit de dureri.
În prezent, în tratamentul moluştei contagioase şi al negilor cauzaţi de HPV, se utilizează medicamente antivirale precum cidofovir, ritonavir (aciclovirul nu este eficient în cazul acestor infecţii). Cu toate acestea, medicamentele date se utilizează numai pentru tratamentul unor cazuri complicate de care suferă oamenii cu imunitatea redusă.
În cadrul unor cercetări, s-a demonstrat că injecţiile cu interferon alfa, administrate în regiunea pielii pe care au apărut negi, pot fi destul de eficiente, dar şi aceste date mecesită o verificare suplimentară.
Cât priveşte alte medicamente antivirale sau imunostimulatoare, nu am găsit niciun fel de informaţii.
Molusca contagioasă sau negii pot apărea din nou în viitor?
La aproximativ 35% din adulţi şi copii, la ceva timp după însănătoşire, pe piele pot să apară din nou formaţiuni legate de activitatea virusului moluştei contagioase sau a virusului papiloma uman. Aceasta se întâmplă pentru că omul se reinfectează cu aceste virusuri sau pentru că infecţia, care a nimerit în piele în trecut, s-a reactivat şi a început să se înmulţească din nou.
Există vreun vaccin împotriva negilor, moluştei contagioase sau HPV?
În prezent, nu există vaccin împotriva moluştei contagioase.
Cât priveşte HPV, s-au elaborat deja vaccinuri împotriva subtipurilor oncogene ale acestui virus şi împotriva subtipurilor 6 şi 11, care provoacă apariţia condiloamelor acuminate (vaccinul se numeşte gardasil). Acest vaccin se recomandă tuturor copiilor. Mai multe informaţii în această privinţă – în articolul nostru Vaccinuri împotriva HPV: gardasil şi cervarix.
Deocamdată nu există un vaccin care ar putea preveni apariţia tuturor tipurilor de veruci cauzate de HPV.
- Chen, X., Anstey, A. V. & Bugert, J.J., 2013. Molluscum contagiosum virus infection. The Lancet Infectious Diseases, 13(10), pp.877–888. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(13)70109-9.
- Lio P. Warts, molluscum and things that go bump on the skin: a practical guide. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2007;92(4):ep119-24.