Articol actualizat

Vasectomia. Informație argumentată științific pentru pacienți cu privire la sterilizarea chirurgicală la bărbați

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data publicării:

Volum: 11 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Introducere

Vasectomia este o procedură de sterilizare chirurgicală voluntară la bărbați, care conferă un efect contraceptiv foarte înalt și stabil, pentru menținerea căruia bărbatul (cuplul) nu trebuie să întreprindă niciun fel de măsuri suplimentare.Deși inițial efectuarea vasectomiei este asociată cu un anumit risc, foarte mic, de complicații chirurgicale, pe termen lung procedura respectivă îi permite bărbatului (cuplului) să obțină o contracepție foarte discretă (invizibilă), eficace și inofensivă, cu cel mai bun raport dintre cost și eficacitate, comparativ cu alte modalități anticoncepționale.

Informația din acest articol are menirea de a completa datele din Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați., în care sunt incluse date cu privire la raționalitatea alegerii vasectomiei în calitate de mijloc anticoncepțional și comparația acesteia cu alte metode de contracepție.

Bărbații (cuplurile) care, în baza recomandărilor prezentate în ghidul menționat, au decis că vasectomia ar putea fi o soluție potrivită în cazul lor, vor găsi în acest articol răspunsuri argumentate științific la următoarele întrebări:

  1. Ce presupun diferite modalități de efectuare a vasectomiei:
    • vasectomia convențională,
    • vasectomia fără bisturiu.
  2. Cât este de eficace vasectomia în reducerea probabilității de sarcină?
  3. Ce complicații și efecte adverse se pot asocia cu vasectomia pe termen lung și pe termen scurt?

În ce cazuri pentru un bărbat poate fi argumentată efectuarea vasectomiei?

Vasectomia presupune întreruperea chirurgicală a continuității (permeabilității) căilor spermatice. Drept consecință, după vasectomie, din sperma bărbatului dispar spermatozoizii viabili și bărbatul nu mai poate concepe un copil pe cale naturală.

Bărbații care efectuează vasectomia nu devin complet infertili, și, la necesitate, se pot folosi de opțiunea de restabilire chirurgicală a permeabilității căilor spermatice sau pot recurge la conceperea unui copil prin FIV (fertilizare in vitro). Totodată, bărbații care analizează opțiunea de a face vasectomie trebuie să țină cont de faptul că restabilirea capacității de a concepe un copil pe cale naturală cu ajutorul acestei proceduri poate fi dificilă (și, mai rar, chiar imposibilă) și că, în orice caz, conceperea unui copil după efectuarea vasectomiei este un proces costisitor, care poate fi asociat cu anumite riscuri.

Astfel, efectuarea vasectomiei poate fi o soluție justificată în cazul bărbaților (cuplurilor) care (1) sunt siguri de faptul că nu vor dori să mai conceapă copii în viitor și (2) s-au informat cu privire la celelalte posibilități disponibile de contracepție pe termen lung și s-au convins că acestea li se potrivesc mai puțin.

La dorință, orice bărbat poate face vasectomie. Nu există afecțiuni sau stări în care riscul asociat cu procedura respectivă ar fi mai mare decât beneficiul potențial (în sensul reducerii riscului de sarcină nedorită).

În unele țări, clinicilor le este interzisă acceptarea de a efectua vasectomia la bărbați mai tineri de 30-35 de ani.

Efectuarea vasectomiei poate fi amânată (până la rezolvarea problemei) în cazul bărbaților cu semne de infecție a organelor genitale și în cazul bărbaților cu formațiuni în regiunea scrotului, în legătură cu care încă nu au fost efectuate investigații.

Alternativele vasectomiei

Alte posibilități de contracepție îndelungată, sigură, dar complet și ușor reversibilă, de care se pot folosi cuplurile în loc de vasectomie, până la instalarea menopauzei la femeie, includ:

  1. utilizarea contraceptivelor combinate în formă de comprimate, plasturi care se aplică pe piele sau inele vaginale;
  2. utilizarea contraceptivelor doar pe bază de progestative în formă de injecții intramusculare sau implanturi subcutanate;
  3. utilizarea unui dispozitiv intrauterin (DIU) cu levonorgestrel;
  4. utilizarea unui dispozitiv intrauterin din cupru.

Femeile trebuie să știe că există o probabilitate înaltă a faptului că, în timp, pentru rezolvarea sau prevenția diverselor probleme ginecologice, ele ar putea avea nevoie de utilizarea unuia din primele trei tipuri de mijloace anticoncepționale menționate.

În diferite momente din viață, femeile se confruntă cu necesitatea de a utiliza contraceptive combinate, preparate pe bază de progestative sau un dispozitiv intrauterin cu levonorgestrel pentru a rezolva sângerările neregulate sau excesiv de abundente, asociate cu fibroame uterine, pentru ameliorarea durerilor asociate cu endometrioza, pentru reducerea riscului de hiperplazie endometrială sau pentru tratamentul hiperplaziei deja prezente.

Multe cupluri care regretă efectuarea vasectomiei la bărbat sau legarea trompelor uterine la femeie, în momentul alegerii sterilizării chirurgicale, nu erau suficient de bine informate cu privire la celelalte posibilități de contracepție pe termen lung de care se pot folosi și la beneficiile suplimentare care pot fi obținute de la utilizarea acestora.

Informații detaliate privind alegerea modalității de contracepție în baza acțiunii și potențialelor efecte pozitive și negative ale metodelor disponibile sunt prezentate în articolul Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați..

Avantajele vasectomiei

În întreaga lume, la diferite etape ale vieții, aproximativ 7% dintre bărbați decid să facă vasectomia.

În China, efectuarea vasectomiei la bărbații care au deja copii este o condiție obligatorie pentru obținerea asistenței sociale de stat.

În SUA, vasectomia se face la aproximativ 1% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 24 ani și circa 20% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani.

Pe termen lung, din punctul de vedere al asigurării unui efect contraceptiv sigur, vasectomia are cel mai favorabil raport de cost/eficacitate.

Aceasta înseamnă că cheltuielile necesare pentru efectuarea procedurii sunt compensate de efectul de lungă durată (permanent) al acesteia. Într-o perioadă îndelungată de timp, vasectomia îi asigură cuplului o protecție foarte înaltă împotriva unei sarcini nedorite, cu cele mai mici cheltuieli posibile.

Un avantaj semnificativ al vasectomiei este absența riscului de complicații pe termen lung (cu excepția dificultății de a concepe un copil).

Ce presupune vasectomia? Cum se efectuează această procedură?

În esență, vasectomia reprezintă tăierea pe cale chirurgicală a canalelor deferente.

Canalele deferente sunt niște canale subțiri care pornesc de la polii superiori (epididim) ai testiculelor drept și stâng. Funcția canalelor deferente constă în transportarea spermatozoizilor formați în testicule spre veziculele seminale – două cavități mici, amplasate în pelvis, din partea dreaptă și stângă a prostatei.

În rezultatul dereglării permeabilității canalelor deferente (prin vasectomie), spermatozoizii formați nu pătrund în spermă și se distrug în testicule. Drept consecință, bărbatul își pierde capacitatea de a concepe un copil pe cale naturală.

Cea mai puțin traumatică modalitate de a deregla permeabilitatea ducturilor deferente este tăierea acestora la nivelul scrotului, unde ele se amplasează direct sub piele.

Înainte de efectuarea vasectomiei nu este nevoie de o pregătire specială.

De regulă, vasectomia se face cu anestezie locală. La necesitate, procedura poate fi efectuată cu anestezie generală superficială.

În prezent, pentru efectuarea vasectomiei se utilizează una dintre următoarele două tehnici chirurgicale:

  • tăierea căilor seminale printr-o incizie în regiunea scrotului,
  • tăierea căilor seminale printr-un mic orificiu în regiunea scrotului (vasectomie fără bisturiu).

Specialiștilor li se recomandă să nu le ofere pacienților ligatura canalelor deferente, fără secționarea acestora, deoarece o asemenea procedură este asociată cu un risc înalt de restabilire spontană a permeabilității canalelor deferente în viitor (până la 11,5%).

Vasectomia prin incizie în regiunea scrotului

Procedura se efectuează în felul următor:

După examinarea scrotului și administrarea anesteziei locale prin injectarea unei soluții cu lidocaină sau prin utilizarea unui spray anestezic, în pielea scrotului se face o mică incizie.

Apoi, prin incizia dată medicul găsește și secționează canalul deferent. Capetele libere ale canalului deferent se cauterizează cu un electrocauter, pentru a provoca o ușoară reacție inflamatorie, care va contribui la o obstrucție mai eficace a canalului.

Ulterior, între capetele canalului secționat se plasează o parte din țesutul conjunctiv al scrotului –fascia. Capetele libere ale canalului secționat pot fi legate sau se pot aplica cleme metalice pe ele.

Apoi pe pielea scrotului se aplică o sutură cu fire resorbabile – ceea ce înseamnă că pacientul nu va trebui să revină la chirurg pentru scoaterea suturilor – și procedura se repetă din nou din cealaltă parte.

În medie, secționarea bilaterală a canalelor deferente prin incizii efectuate pe scrot durează până la 30 de minute.

În perioada postoperatorie mulți bărbați raportează senzații dureroase în scrot și formarea vânătăilor.

Vasectomia fără bisturiu

Această procedură se face cu ajutorul unui instrument special care permite captarea și menținerea canalelor deferente nemijlocit sub suprafața pielii scrotului.

Cu ajutorului unui alt instrument, în piele se face un mic orificiu. Prin orificiul format, pe canalul deferent se aplică două clipsuri mici din titan.

Apoi porțiunea de canal dintre cele două clipsuri se secționează sau se înlătură, iar capetele libere se cauterizează. După asta procedura se repetă pe cealaltă parte. Întregul proces durează aproximativ 10 minute.

Pentru cauterizarea capetelor canalului deferent secționat se poate folosi un electocauter sau un aparat cu laser. Ambele opțiuni sunt la fel de eficace. Utilizarea instrumentelor laser nu face vasectomia nici mai eficace, și nici mai inofensivă.

Orificiile formate în pielea scrotului pentru efectuarea vasectomiei fără bisturiu nu necesită suturare și se vindecă rapid.

În comparație cu procedura de vasectomie care presupune efectuarea unei incizii prin piele, vasectomia fără incizie se asociază mai rar cu dureri în scrot, mai rar duce la formarea vânătăilor și este asociată cu un risc mai mic de infecții.

Recuperarea după vasectomie

(1) În primele câteva zile după vasectomie — indiferent de tehnica chirurgicală aplicată — mulți bărbați raportează apariția unor dureri mai mult sau mai puțin severe în regiunea scrotului.

Pentru ameliorarea durerilor pot fi utilizate analgezice obișnuite (paracetamol sau ibuprofen) sau se pot aplica comprese cu gheață în zona scrotului.

Pentru a evita agravarea durerilor în scrot, bărbații pot opta pentru lenjerie de corp mai strâmtă, care reduce mobilitatea scrotului.

(2) În prima săptămână după vasectomie se recomandă evitarea efortului fizic intensiv și a ejaculărilor.

(3) Se recomandă consultarea cât mai rapidă a unui medic, dacă după vasectomie apar asemenea simptome, precum:

  • semne de hemoragie (sângerare din rana rămasă după procedură sau formarea unei vânătăi noi, care continuă să se mărească în dimensiuni),
  • agravarea durerilor în regiunea scrotului,
  • edemul scrotului,
  • febră (peste 38 C).

Ce program de monitorizare se recomandă bărbaților care au efectuat vasectomia? La cât timp după procedură se dezvoltă efectul contraceptiv?

După vasectomie și încheierea perioadei de recuperare, bărbatului (cuplului) i se recomandă să utilizeze o modalitate suplimentară de contracepție până când dispariția spermatozoizilor viabili din spermă nu va fi confirmată prin analiză (spermogramă).

Necesitatea utilizării unei metode suplimentare de contracepție și a efectuării spermogramei după vasectomie se explică prin faptul că efectul contraceptiv al procedurii se dezvoltă relativ lent.

Imediat după vasectomie, în căile seminale ale bărbatului – în special în veziculele seminale – se păstrează spermatozoizi vii. La peste 80% dintre bărbați spermatozoizii viabili dispar din spermă în decurs de 3 luni, iar peste 6 luni deja la 98-99% dintre bărbați nu se mai detectează spermatozoizi vii.

Înnoirea completă a compoziției spermei are loc în decursul a 10-30 de ejaculări, însă numărarea ejaculărilor nu este o modalitate precisă de determinare a momentului în care cuplul poate renunța la contracepție suplimentară și, respectiv, nu se recomandă.

De regulă, bărbaților li se recomandă să dea o probă de spermă (adică să facă spermograma) în perioada dintre 6 și 8 săptămâni după vasectomie.

Colectarea probei de spermă pentru spermogramă:Proba de spermă se colectează într-un recipient special, prin masturbare sau în timpul actului sexual, folosind un prezervativ special.

Este important să se colecteze întreaga cantitate de spermă ejaculată.

În timpul colectării spermei pentru spermogramă este important să nu se utilizeze lubrifianți sau salivă.

Dacă este posibil, proba de spermă trebuie colectată nemijlocit în laborator.

Dacă proba va fi colectată la domiciliu, aceasta trebuie livrată la laborator în decurs de o oră, și în toată această perioadă trebuie păstrată la temperatura camerei sau la temperatura corpului.

Vasectomia se consideră reușită și cuplul poate renunța la utilizarea contracepției suplimentare:

  • dacă la spermogramă se determină absența completă a spermatozoizilor sau
  • dacă la spermogramă se va determina doar prezența spermatozoizilor neviabili în concentrație mai mică de 100 000 la 1 ml de spermă.

Peste câteva luni după vasectomie, la aproximativ 33% dintre bărbați se observă menținerea în spermă a spermatozoizilor imobili, însă legătura dintre acest fenomen și capacitatea de a concepe un copil nu a fost stabilită în mod definitiv.

Se presupune că în cazurile în care în spermă se mențin doar spermatozoizi neviabili în cantitate mai mică de 100 000/ml, probabilitatea de restabilire a capacității bărbatului de a concepe un copil este foarte scăzută (mai puțin de 1 caz la 2000 de bărbați).

Din acest motiv, majoritatea experților consideră că după obținerea unui rezultat similar cu cel descris mai sus, efectuarea repetată a spermogramei pentru o verificare suplimentare se consideră neargumentată, deoarece riscul de apariție a spermatozoizilor mobili în următoarele probe de spermă este foarte mic.

Pe de altă parte, potrivit unor autori, vasectomia poate fi considerată drept reușită doar dacă rezultatele a două spermograme efectuate la 7 luni după vasectomie arată absența spermatozoizilor sau prezența spermatozoizilor imobili în cantitate mai mică de 10 000 la 1 ml de spermă.

În cadrul unui studiu cu participarea bărbaților la care după vasectomie spermatozoizii lipseau complet sau erau prezenți doar spermatozoizi imobili, restabilirea spontană a permeabilității canalelor deferente și apariția spermatozoizilor vii în spermă s-a observat în doar 0,03-1,2% din cazuri.

Într-un alt studiu s-a determinat că dintre toți bărbații la care rezultatele spermogramei au arătat prezența doar a spermatozoizilor imobili în cantitate mai mică de 100 000/ml, spre sfârșitul celui de-al doilea an după vasectomie, la 75% dintre bărbați spermatozoizii au dispărut complet, la 24% au rămas doar spermatozoizi imobili, și doar la 1% s-a observat apariția spermatozoizilor vii – adică s-a determinat posibila restabilire a capacității de a concepe un copil.

Vasectomia este considerată eșuată, adică se presupune că canalele seminale și-au restabilit permeabilitatea:

  • dacă peste 12 săptămâni după vasectomie la spermogramă se determină prezența spermatozoizilor mobili,
  • dacă la repetarea spermogramei se determină creșterea progresivă a numărului de spermatozoizi vii.

Dacă peste 6 luni după vasectomie în spermă persistă spermatozoizi mobili sau spermatozoizi imobili în număr mai mare de 100 000/ml, se recomandă repetarea procedurii de vasectomie.

Cât este de eficace vasectomia?

Vasectomia este una dintre cele mai eficace modalități de contracepție de durată, însă, în cazuri rare, bărbații care au făcut vasectomia pot concepe un copil, inclusiv la mulți ani după procedură.

În decursul primului an după efectuarea vasectomiei probabilitatea unei sarcini este de aproximativ 0,15%. Asta înseamnă că dintre 10 000 bărbați care au făcut vasectomia, în primul an după procedură 15 concep un copil.

Într-un studiu organizat de o clinică care oferea servicii de vasectomie s-a constatat că din 30 000 de proceduri de vasectomie efectuate în perioada dintre 1970 și 1999 au fost înregistrate 9 cazuri de sarcină.

Cauza principală de apariție a sarcinii în primul an după efectuarea vasectomiei este nerespectarea recomandării de a utiliza o metodă anticoncepțională suplimentară până la confirmarea dispariției spermatozoizilor viabili din spermă.

După cum am menționat anterior, dispariția spermatozoizilor mobili din spermă are loc, în medie, peste 3 luni după vasectomie. În toată perioada de până la confirmarea dispariției spermatozoizilor mobili, cuplului i se recomandă fie să se abțină de la contacte sexuale, fie să utilizeze alte mijloace contraceptive cu eficacitate înaltă (de exemplu, contraceptive combinate sau injecții cu medroxiprogesteron acetat).

Principala cauză de apariție a sarcinii după un an de la efectuarea vasectomiei este restabilirea spontană a permeabilității căilor spermatice. Actualmente nu există posibilitatea de a prezice la care dintre bărbați și în ce moment va avea loc acest fenomen. Probabilitatea de restabilire a permeabilității căilor spermatice, care este foarte redusă în valori absolute – mai puțin de 1 caz la 2000 de bărbați –, nu depinde de modalitatea de efectuare a vasectomiei și nici de parametrii spermei după procedură.

Ce se știe despre securitatea vasectomiei pe termen scurt și pe termen lung?

Vasectomia este o procedură chirurgicală cu un risc foarte redus de complicații.

Riscul de complicații de orice severitate în timpul sau imediat după intervenția chirurgicală este de 1-3%, complicațiile posibile fiind dezvoltarea unei infecții sau formarea unei echimoze (vânătăi).

Doar în cazuri foarte rare se înregistrează apariția unei infecții periculoase în țesuturile scrotului, formarea unei fistule (a unui canal) între canalul deferent și suprafața pielii sau lezarea intestinului subțire (la bărbații cu hernie inghinală). În ultimele două cazuri poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară, mai extinsă.

În 1-2% dintre cazuri, după vasectomie apar dureri cronice în regiunea scrotului. Pentru ameliorarea durerilor poate fi nevoie de un tratament îndelungat cu medicamente anti-inflamatoare. În cazuri rare, un asemenea tratament nu este eficace și pentru rezolvarea durerilor se recomandă efectuarea intervenției chirurgicale de restabilire a permeabilității căilor seminale.

La aproximativ 2/3 dintre bărbații care trec procedura de vasectomie, după intervenție în sânge se formează anticorpi împotriva spermatozoizilor. Importanța clinică a fenomenului respectiv nu a fost stabilită, însă se știe că bărbații care au efectuat vasectomia nu sunt predispuși la un risc mai mare de dezvoltare a maladiilor autoimune (precum spondilita anchilozantă, astmul, diabetul de tip 1, boala Crohn, scleroza multiplă, miastenia gravis, artrita reumatoidă, atrofia testiculară sau tireotoxicoza).


Vasectomia nu este asociată cu creșterea riscului de cancer de prostată.

Recomandări depline cu privire la măsurile care pot fi întreprinse pentru reducerea riscului de cancer de prostată sunt prezentate în articolul Cancerul prostatei. Analiza PSA şi biopsia. Tratamentul.

Vasectomia nu mărește riscul de apariție a maladiilor cardiovasculare. Recomandări depline referitor la măsurile care pot fi întreprinse pentru reducerea riscului individual de afecțiuni cardiovasculare sunt prezentate în articolul Ghidul grijei de sine.

Impactul vasectomiei asupra calității vieții sexuale

Există date convingătoare în favoarea faptului că efectuarea vasectomiei nu mărește riscul de disfuncție erectilă sau dereglări ejaculatorii.

Vasectomia nu reduce volumul spermei, nu modifică proprietățile fizice ale spermei și nici senzațiile percepute în timpul ejaculării, deoarece spermatozoizii (mai precis acea parte a spermei care este secretată de testicule și epididim) constituie doar 3% din volumul total al spermei.

Cât de frecvent se întâmplă ca bărbații să regrete că au efectuat vasectomia? De ce opțiuni se pot folosi acești bărbați pentru a-și restabili capacitatea de a concepe un copil?

Bărbații care au efectuat anterior vasectomia, dar la un moment dat au decis că vor să conceapă un copil, se pot folosi de următoarele posibilități:

  • efectuarea unei intervenții chirurgicale cu scop de restabilire a permeabilității canalelor deferente;
  • încercarea de a concepe cu ajutorul tehnologiei FIV – în acest caz spermatozoizii necesari pentru fertilizarea in vitro vor fi obținuți direct din țesuturile testiculare prin puncție sau printr-o incizie.

Alegerea finală depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea femeii (vârsta, funcția ovariană, permeabilitatea trompelor uterine). Recomandări detaliate privind raționalitatea alegerii diferitelor tipuri de tratament în caz de dificultăți de concepere a unui copil sunt prezentate în articolul Infertilitate și dificultăți în conceperea unui copil. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.


Conform datelor obținute în diferite studii, între 2 și 6% dintre bărbații care au fost supuși vasectomiei, în diverse momente al vieții, se adresează la medic pentru restabilirea permeabilității căilor seminale.

Probabilitatea faptului că un bărbat va dori să-și restabilească capacitatea de a concepe depinde de vârsta acestuia în momentul efectuării vasectomiei și se mărește în timp.

În cadrul unui studiu s-a determinat că printre bărbații care în momentul efectuării vasectomiei aveau mai puțin de 33 de ani, în următorii 20 de ani 3,9% s-au adresat pentru încercarea de reversie a efectului procedurii.

Dintre bărbații care la momentul procedurii aveau peste 37 de ani, în următorii 20 de ani doar 1% s-au adresat cu intenția de a restabili capacitatea de concepere.

Dacă intervenția chirurgicală de restabilire a permeabilității căilor seminale este reușită, cantitatea spermatozoizilor în spermă se mărește lent și ajunge la nivelul maxim, în medie, peste 6 luni. Restabilirea capacității bărbatului de a concepe un copil pe cale naturală poate dura mai mult (până la 2 ani).

La analiza rezultatelor unui șir de cercetări s-a stabilit că, dintre cuplurile în care bărbatul a fost supus procedurii de restabilire a permeabilității canalelor deferente, în primii 10 ani după vasectomie, 63-88% au reușit să conceapă pe cale naturală.

În cazurile în care intervenția de restabilire a canalelor deferente s-a făcut peste 10-15 ani, probabilitatea sarcinii a constituit între 55 și 86%. Dacă operația a fost făcută peste mai mult de 15 ani – probabilitatea de concepere a fost de circa 44-56%.

Nu se știe în ce măsură reducerea șanselor de concepere naturală este determinată de timpul scurs din momentul vasectomiei și în ce măsură de alți factori, cum ar fi vârsta partenerilor.

Informații detaliate cu privire la alte opțiuni de contracepție sunt prezentate în articolele:

Vedeți sursele


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.