Explicaţia detaliată a varicocelului la bărbaţi, copii şi adolescenţi: ce prezintă această boală, cât este de periculoasă, semne şi simptome, tratament

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o boală răspândită la bărbaţi, care se caracterizează prin prezenţa venelor dilatate în jurul testiculului şi al cordonului spermatic.

Cauzele dezvoltării varicocelului

Cauza dezvoltării varicocelului, în cele mai multe cazuri, este structura anatomică a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la stagnarea sângelui şi la dilatarea acestor vase. În mai mult de 80% dintre toate cazurile, varicocelul se formează din partea testiculului stâng.

Varicocelul, de regulă, începe să se dezvolte la băieţii cu vârsta de 10-12 ani şi poate deveni vizibil la vârsta de aproximativ 14-15 ani.

Simptomele şi semnele varicocelului

În cele mai multe cazuri, varicocelul nu se manifestă prin niciun simptom şi este detectat întâmplător, fie că în timpul examinării de către un urolog, cu ocazia altei boli a organelor genitale, fie că în timpul examinării la medic pe motivul infertilităţii.

În unele cazuri, varicocelul poate să se manifeste prin creşterea în volum a scrotului dintr-o parte. Din partea varicocelului, în scrot, pot fi palpate venele dilatate, care sunt simţite ca un ghem de “şireturi” groase.

Ocazional, la bărbaţii cu varicocel de gradul 2 sau 3 apar durerile persistente, cu o senzaţie de tragere sau senzaţie de greutate în scrot. Asemenea dureri, adesea, apar după actul sexual sau după masturbare (vezi Alte cauze ale durerilor în timpul sau după contactul sexual).

În care cazuri trebuie să vă adresaţi medicului?

În unele cazuri, dezvoltarea varicocelului poate indica prezenţa unei boli grave (de exemplu, cancer renal, cancer testicular, tromboză, etc.). Din aceste considerente, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă:

  • Simptomele varicocelului au apărut, pentru prima dată, brusc, mai ales în cazul unui bărbat cu vârsta de  peste 40 de ani (este posibil cancerul la rinichi);
  • Dacă semnele de varicocel există doar din partea dreaptă a scrotului;
  • Dacă observaţi apariţia durerii sau a disconfortului în scrot;
  • Dacă nu sunteţi sigur că simptomele pe care le-aţi observat (de exemplu, creşterea scrotului în dimensiuni) sunt un semn al varicocelului şi niciodată nu aţi consultat medicul cu privire la această problemă (nu aţi arătat copilul medicului);

Datorită faptului că, potrivit unor surse, prezenţa varicocelului poate reduce calitatea spermei şi probabilitatea de concepţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi simptomele varicocelului (sau ştiţi că aveţi varicocel), şi nu puteţi concepe un copil (recomandări suplimentare sunt prezentate în articolul Infertilitatea).

Ce presupun gradele de avansare a varicocelului?

În funcţie de gradul dilatării venelor la nivelul scrotului, se disting trei grade ale varicocelului.

Gradele varicocelului
Varicocelul de gradul 1 (uşor) Se caracterizează prin dilatarea uşoară a venelor scrotale şi poate fi detectat doar cu un examen special, în timpul încordării.
Varicocelul de gradul 2 (mediu) Se caracterizează prin dilatarea medie a venelor scrotale şi poate fi detectat în timpul examenului special, fără de încordare.
Varicocelul de gradul 3 (pronunţat) Se caracterizează prin dilatarea semnificativă a venelor scrotale şi poate fi auto-detectat prin simpla palpare a scrotului. Venele dilatate sunt simţite ca un ghem de “şireturi” groase.

Varicocelul şi infertilitatea masculină

Cu toate că varicocelul se întâlneşte mai frecvent la bărbaţii cu infertilitate, 2/3 dintre bărbaţii cu varicocel nu au probleme de concepţie.

Analiza lichidului seminal la un bărbat care suferă de varicocel poate depista lipsa spermatozoizilor în spermă (azoospermia), motilitatea redusă a spermatozoizilor (astenospermia) şi deformarea lor (teratospermia). În acelaşi timp, înlăturarea varicocelului poate conduce la normalizarea spermei.

O descriere detaliată a modului în care se efectuează analiza spermei, cum să vă pregătiţi pentru ea şi cum se interpretează rezultatele analizei le puteţi citi în articolul: Spermograma: descifrarea şi interpretarea rezultatelor.

Mecanismul exact al tulburării procesului de formare a spermei la bărbaţii care suferă de varicocel nu este cunoscut. Ipoteza cea mai probabilă este că venele dilatate ale scrotului perturbă procesul termoreglării testiculare. Se ştie că procesul producerii de spermă are loc la 2,5-3 C sub temperatura normală a corpului uman. Venele dilatate ale scrotului pot conduce la stagnarea sângelui cald în jurul testiculelor şi, prin urmare, la supraîncălzirea lor.

Unii specialişti recomandă ca bărbaţii care nu pot concepe un copil să se supună unei intervenţii chirurgicale pentru a elimina varicocelul. Cu toate acestea, deocamdată nu există date precise care ar confirma că, într-adevăr, acest lucru sporeşte şansele de concepţie.

Alte cauze ale infertilităţii masculine sunt descrise în articolul Infertilitatea.

Analizele şi investigaţiile în cazul varicocelului

Metoda cea mai accesibilă pentru diagnosticul varicocelului este examinarea şi palparea scrotului de medicul urolog sau de medicul androlog.

Pentru a clarifica diagnosticul, medicul poate să vă prescrie efectuarea ecografiei Doppler a vaselor scrotului sau a ecografiei convenţionale (ultrasonografia obişnuită).

Tratamentul varicocelului prin intervenţie chirurgicală

De regulă, specialiştii recomandă intervenţia chirurgicală pentru a elimina varicocelul, în cazurile în care un cuplu nu poate concepe un copil, în acelaşi timp, femeia nu suferă de infertilitate, dar mai multe spermograme efectuate consecutiv, au depistat tulburări în calitatea spermei la bărbat.

Necesitatea de a elimina varicocelul la băieţii adolescenţi sau la bărbaţii care nu au, la moment, simptome deranjante, este controversată. Mulţi experţi recomandă doar monitorizarea stării testiculelor şi prescriu intervenţia chirurgicală numai atunci când există semne de micşorare în dimensiuni a testiculului din partea varicocelului.

Cea mai eficace metodă de tratament al varicocelului se consideră intervenţia chirurgicală. Scopul intervenţiei este eliminarea venelor sever dilatate ale scrotului.

Există mai multe tehnici chirurgicale diferite de eliminare a varicocelului. De regulă, îndepărtarea varicocelului se realizează sub anestezie generală, dar este posibilă şi utilizarea anesteziei locale.

Varicocelele bilaterale necesită o operaţie din ambele părţi.

De cele mai deseori, eliminarea varicocelului se efectuează printr-o mică incizie a pielii din zona inghinală. Găsind venele dilatate ale scrotului, chirurgul le leagă şi opreşte circulaţia sângelui prin ele.

Mai rar, intervenţia chirurgicală pentru eliminarea unui varicocel se realizează prin laparoscopie. Operaţiile laparoscopice sunt efectuate în principal pentru tratamentul varicocelului la copii şi la adolescenţi. În timpul laparoscopiei, medicul, cu ajutorul camerei microscopice video şi al unor instrumente speciale, leagă vena testiculară lângă locul de confluenţă a acesteia cu vena renală.

Complicaţiile posibile după intervenţia chirurgicală

Complicaţiile după o intervenţie chirurgicală pentru a elimina un varicocel sunt relativ rare. În aproximativ 2% din cazuri este posibilă dezvoltarea hidrocelului testicular. La 10% dintre pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale este posibilă, peste un timp, dezvoltarea repetată a dilatării venelor.

Afectarea testiculului sau a arterei lui în timpul operaţiei se întâmplă foarte rar.

Recomandări pentru perioada de după intervenţia chirurgicală

Chirurgia pentru eliminarea varicocelul este puţin traumatică. În general, bărbatul poate reveni la viaţa obişnuită deja în a 2-a zi după intervenţia chirurgicală.

Ce nu se poate de făcut după operaţie?

  • Ar trebui să vă abţineţi de la duş şi de la baie pentru 2 zile după intervenţia chirurgicală;
  • Ar trebui să renunţaţi la antrenamentele sportive şi la munca fizică grea, timp de 2 săptămâni după operaţie;
  • Ar trebui să vă abţineţi de la contactele sexuale, timp de o săptămână după operaţie.

Ce ar trebui să faceţi?

  • Păstraţi rana postoperatorie în stare uscată, până aceasta se vindecă totalmente.
  • Încercaţi să mâncaţi mai multe alimente bogate în fibre – acest lucru vă va ajuta la evitarea constipaţiei (vezi Ghidul de organizare a dietei bogate în fibre).
  • În cazul unor dureri severe în zona scrotului, puteţi administra Paracetamol sau Ibuprofen.

Care sunt simptomele după o intervenţie chirurgicală ce nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare?

Nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare şi nu necesită niciun tratament:

  • Roşeaţa, vânătăile minore şi durerea în jurul rănii – acestea dispar în decurs de 5-7 zile;
  • Senzaţia de umflare în jurul rănii – dispare de la sine timp de trei săptămâni;
  • Secreţiile sărăcăcioase străvezii sau de culoare roz din rană – acestea dispar repede pe măsură ce rănile se vindecă.

Căror simptome, după intervenţia chirurgicală, trebuie să le acordaţi atenţie?

Cereţi neapărat consultaţia medicului dacă:

  • În zona rănii postoperatorii s-a format o vânătaie masivă;
  • În cazul în care rana postoperatorie s-a inflamat grav şi a început să supureze (să iasă puroi);
  • Dacă după câteva zile după operaţie aveţi febră sau au apărut durerile severe în scrot sau în abdomen.

Varicocelul şi serviciul militar

Varicocelul nu este un motiv pentru a amâna sau a scuti de serviciul militar.

data publicării:

Surse:

  • Pfeifer, S. et al., 2014. Report on varicocele and infertility: A committee opinion. Fertility and Sterility, 102(6), pp.1556–1560. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.fertnstert.2014.10.007.
  • Diagnostic evaluation of the infertile male: a committee opinion. Fertil Steril. 2012;98(2):294-301.