Informație argumentată științific pentru pacienți cu privire la utilizarea corectă a inhalatoarelor

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți-ne părerea dvs.

Încă nu sunt voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Introducere

Principalele recomandări referitor la tratamentul astmului și BPOC sunt prezentate în articolele:

Eficacitatea tratamentului astmului și al BPOC depinde, în mare măsură, de corectitudinea utilizării inhalatorului de către pacient.

Există mai multe tipuri de inhalatoare:

 • Inhalatoare presurizate cu doze măsurate (pMDI) și subtipul acestora – inhalatoare presurizate cu dozimetru activat de respirație (ba-pMDI);
 • Inhalatoare cu pulbere (DPI);
 • Nebulizatoare.

Fiecare varietate de inhalatoare are avantajele și dezavantajele sale.

Copiilor cu astm sub vârsta de 5 ani li se recomandă utilizarea inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate (pMDI) cu spacer (cameră de inhalație) din material antistatic sau cu piesă bucală, dacă copilul o poate folosi.

Copiilor mai mari de 5 ani și adulților cu astm, în funcție de capacitatea lor de a utiliza corect inhalatorul, și în funcție de preferințele personale, li se recomandă utilizarea inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate cu piesă bucală, a inhalatoarele cu pulbere uscată sau a inhalatoarelor activate de respirație.

Nebulizatoarele pot fi folosite ca alternativă, la orice vârstă, însă multe medicamente utilizate în tratamentul astmului nu sunt disponibile în formă de soluție pentru nebulizator.

Unii pacienți cu BPOC consideră că utilizarea dispozitivelor inhalatoare presurizate cu doze măsurate este dificilă. Acești pacienți pot găsi mai comodă utilizarea camerelor de inhalație (spacer), a inhalatoarelor activate de respirație sau a inhalatoarelor cu pulbere uscată. Pacienții cu BPOC cu dificultăți semnificative de respirație pot utiliza nebulizatoare.

Inhalatoare presurizate cu doze măsurate (pMDI)

În prezent, acesta este cel mai frecvent utilizat tip de inhalator. În primele inhalatoare de acest tip, în calitate de propulsor se utiliza clorfluorocarbon (un fel de freon). În inhalatoarele moderne cu doze măsurate, în loc de clorfluorocarbon, în calitate de gaz propulsor se utilizează mai frecvent hidrofluoroalcan. Noul propulsor produce un flux mai lent și mai puțin rece, ceea ce asigură o utilizare mai plăcută.

Reguli de utilizare:

1. agitați flaconul de 4-5 ori (în cazul în care flaconul conține o suspensie);

2. scoateți capacul;

3. dacă este necesar, activați inhalatorul (conform instrucțiunii);

4. expirați lent, până la un nivel confortabil;

5. țineți inhalatorul în poziție strict verticală;

6 plasați inhalatorul în gură, între dinți, ținând limba aplatizată sub piesa bucală;

7. închideți buzele strâns în jurul piesei bucale;

8. începeți să inspirați lent pe gură și, în același moment, apăsați o dată pe flacon, pentru a elibera o doză de medicament;

9. continuați să inspirați lent pe gură, până la umplerea completă a plămânilor; un adult ar trebui să facă un asemenea inspir în decursul a 4-5 secunde, iar un copil, în 2-3 secunde;

10. la sfârșitul inhalării, scoateți inhalatorul din gură și închideți buzele;

11.înainte de a expira, rețineți respirația cât de mult puteți (cel puțin 10 secunde);

12. apoi puteți respira normal.

Înainte de prima utilizare (sau în cazul în care inhalatorul nu a fost utilizat timp de câteva zile sau săptămâni), se eliberează câteva doze de medicament în aer, pentru a pregăti dispozitivul de acțiune.

Inhalatoarele presurizate cu doze măsurate, activate de respirație (pentru pacienții mai mari de 6 ani)

Acestea sunt dispozitive semi-automate, care eliberează o doză de medicament în timpul unei inspirații.

Reguli de utilizare:

Urmați pașii de la 1 până la 7,  așa cum este arătat mai sus, în blocul cu recomandări de utilizare a inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate. Apoi:

8. începeți să inspirați lent pe gură; în acest moment ar trebui să simțiți că aparatul a eliberat o doză de medicament;

9. continuați să inspirați lent pe gură, până la umplerea completă a plămânilor; un adult ar trebui să facă un asemenea inspir în decursul a 4-5 secunde, iar un copil, în 2-3 secunde;

Apoi urmați pașii de la 10 până la 12, așa cum este arătat mai sus, în blocul cu recomandări de utilizare a inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate.

Inhalatoare presurizate cu doze măsurate
cu spacer (cameră de inhalație), cu mască sau cu piesă bucală

Spacerul este o cameră din plastic, care se atașează la inhalator pentru a facilita administrarea medicamentului. Spacerele se utilizează în cazul copiilor mai mici de 3 ani și atunci când pacientul (de orice vârstă) trebuie să ia o doză mare de medicament.

Regulile de utilizare în cazul copiilor sub 3 ani:

Urmați pașii de la 1 până la 3,  așa cum este arătat mai sus, în blocul cu recomandări de utilizare a inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate. Apoi:

4. atașați piesa bucală a inhalatorului la capătul spacerului;

5. dacă se utilizează o mască de inhalare, aceasta se ține strâns lipită de față, astfel încât să acopere nasul și gura;

6. eliberați o singură doză de medicament în camera de inhalație (spacer);

7. apoi pacientul trebuie să inspire și să expire relaxat în spacer de cel puțin 10 ori;

8. dacă inhalatorul conține corticosteroizi, după administrarea medicamentului, gura se clătește cu apă și apa se scuipă.

Regulile de utilizare în cazul copiilor sub 6 ani:

În cazul în care se utilizează un inhalator presurizat cu spacer și piesă bucală, urmați pașii de la 1 până la 3, așa cum este arătat mai sus, în blocul cu recomandări de utilizare a inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate. Apoi:

4. atașați piesa bucală a inhalatorului la capătul spacerului;

5. plasați piesa bucală în gură, între dinți, cu buzele închise strâns în jurul ei; țineți limba aplatizată sub piesa bucală;

6. eliberați o doză de medicament în camera de inhalație (spacer);

7. apoi pacientul trebuie să inspire și să expire relaxat în spacer de cel puțin 5 ori;

8. dacă inhalatorul conține corticosteroizi, după administrarea medicamentului, gura se clătește cu apă și apa se scuipă.

Regulile de utilizare în cazul copiilor mai mari de 6 ani și al adulților:

În cazul în care se utilizează un inhalator presurizat cu spacer și piesă bucală, urmați pașii de la 1 până la 3, așa cum este arătat mai sus, în blocul cu recomandări de utilizare a inhalatoarelor presurizate cu doze măsurate. Apoi:

4. atașați piesa bucală a inhalatorului la capătul spacerului;

5. plasați piesa bucală în gură, între dinți, cu buzele închise strâns în jurul ei; țineți limba aplatizată sub piesa bucală;

6. expirați până la un nivel confortabil;

7. eliberați o doză de medicament în spacer; apoi începeți să respirați lent pe gură (unele spacere emit un șuierat atunci când inhalarea este prea rapidă);

8. continuați să inspirați lent pe gură, până la umplerea completă a plămânilor; un adult ar trebui să facă un asemenea inspir în decursul a 4-5 secunde, iar un copil, în 2-3 secunde;

9. înainte de a expira, rețineți respirația cât de mult puteți (cel puțin 10 secunde);

10. apoi puteți respira normal;

11. dacă inhalatorul conține corticosteroizi, după administrarea medicamentului gura se clătește cu apă și apa se scuipă.

Inhalatorul cu pulbere uscată (pentru copii mai mari de 5 ani și adulți)

Reguli de utilizare:

1. scoateți capacul inhalatorului;

2. pregătiți o doză de medicament conform instrucțiunii, și apoi țineți inhalatorul în poziție verticală, pentru ca medicamentul să nu se verse din el;

3. expirați lent până la nivel maximal (întoarceți capul într-o parte pentru a nu expira în inhalator!);

4. plasați piesa bucală în gură, între dinți, cu buzele închise strâns în jurul ei;

5. faceți o inspirație bruscă și puternică pe gură; viteza inhalării trebuie să fie maximală din start;

6. continuați să inspirați până la umplerea completă a plămânilor;

7. la sfârșitul inhalării, scoateți inhalatorul din gură și închideți buzele;

8. înainte de a expira, rețineți respirația cât de mult puteți (cel puțin 10 secunde);

9. apoi puteți respira normal.

  Nebulizatoare cu jet sau cu membrană (mesh)

  Nebulizatoarele se recomandă pacienților de orice vârstă, care nu pot utiliza inhalatoare presurizate (cu sau fără spacer), sau în cazurile în care medicamentul necesar este disponibil doar în formă de soluție pentru nebulizator.

  Reguli Reguli de utilizare:

   1. asamblați nebulizatorul conform instrucțiunii;

   2. măsurați o doză de medicament și plasați-o în vaporizatorul nebulizatorului;

   3. conectați nebulizatorul în priză;

   4. setați nebulizatorul la rata de 6-8 litri pe minut;

   5. plasați piesa bucală în gură și închideți buzele strâns (sau, dacă utilizați o mască, asigurați-vă că aceasta este strâns lipită de față);

   6. în timpul inhalării nebulizatorul se ține în poziție verticală;

   7. inspirați și expirați în mod obișnuit, până la evaporarea completă a medicamentului.

  Vedeți sursele
  • Laube, B.L. et al., 2011. What the pulmonary specialist should know about the new inhalation therapies. European Respiratory Journal, 37(6), pp.1308–1331.

  Cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol?

  Încă nu sunt voturi.
  Se încarcă...

  Ce facem noi la moment?

  (1) Actualmente suntem în proces de lucru asupra publicării unei serii de articole, dedicate posibilităților de protecție împotriva maladiilor oncologice (a diverselor tipuri de cancer).

  În aceste materiale vom prezenta o analiză argumentată științific a opțiunilor disponibile de reducere a riscului de cancer cu utilitate practică pentru mulți adulți. Toți adulții, periodic, se confruntă cu necesitatea de a lua decizii care sunt, direct sau indirect, legate de prevenția maladiilor oncologice, chiar dacă o asemenea legătură nu este întotdeauna evidentă.

  (2) Concomitent cu noua serie vom publica și câteva materiale suplimentare importante, care le vor permite cititorilor să-și dezvolte gândirea critică în rezolvarea problemelor medicale, din contul formulării întrebărilor corecte, al determinării propriilor scopuri și al aprecierii calității informațiilor găsite.

  Puteți folosi opțiunea de abonare pentru a primi o notificare în momentul publicării noilor articole (publicarea este prognozată pentru luna iunie 2017).