Utilizarea derivaţilor acidului fumaric (fumaderm) în tratamentul psoriazisului

Ce reprezintă preparatele acidului fumaric?

Preparatele acidului fumaric sunt medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului. Acestea se produc sub formă de comprimate cu denumirea fumaderm, care includ mai multe feluri de esteri ai acidului fumaric.

Cum acţionează fumadermul?

În prezent nu este foarte clar cum anume elimină fumadermul leziunile de psoriazis.

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că acesta are capacitatea de a inhiba activitatea anumitor gene, responsabile pentru producerea de substanţe biologic active, implicate în inflamaţie.

De asemenea, s-a constatat că, la oamenii care administrează acest medicament, în sânge şi în piele se reduce semnificativ numărul anumitor tipuri de celule ale sistemului imunitar, implicate în dezvoltarea bolilor autoimune (inclusiv a psoriazisului).

Ce reacţii adverse poate provoca un tratament cu preparatele acidului fumaric?

În primele câteva săptămâni ale tratamentului cu acid fumaric, la 60% dintre persoanele care administrează acest medicament se observă dureri abdominale, greaţă, vomă şi diaree, simptome care dispar treptat.

Dacă, după ce începeţi să administraţi fumaderm, constatați astfel de simptome, întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră ce puteţi face pentru a le ameliora. Unii medici recomandă pacienţilor să bea, după administrarea medicamentului, un pahar de lapte, pentru a reduce efectul său iritant asupra pereţilor stomacali.

De asemenea, de multe ori, persoane ce administrează fumaderm observă eriteme pe față (înroșire a tenului) sau senzaţia de “valuri de căldură” pe faţă, simptome ce pot persista timp de câteva minute sau chiar câteva ore. Pentru a reduce aceste simptome, unii medici le recomandă pacienţilor lor să administreze aspirină.

Tratamentul prelungit cu acid fumaric se consideră relativ sigur. În medicină sunt descrise cazurile în care persoanele administrau aceste medicamente timp de mai mult de 10 ani, fără consecinţe grave.

După cum am spus mai sus, acidul fumaric poate provoca o scădere a concentraţiei celulelor sistemului imun în sângele persoanei care administrează acest medicament. Cu toate acestea, în cadrul unor observaţii de lungă durată, s-a constatat că scăderea imunităţii nu sporește riscul dezvoltării infecţiilor sau a cancerului.

Aceasta este o diferenţă foarte importantă dintre fumaderm şi alte medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului care suprimă sistemul imun (inclusiv ciclosporina, metotrexatul, infliximabul).

Pentru a face mai sigur tratamentul cu fumaderm, medicul vă poate prescrie câteva teste repetate de sânge. Dacă testele vor arăta că tratamentul a condus la o scădere excesivă a cantității celulelor sistemului imunitar în sânge, medicul va fi nevoit (după caz), fie să vă reducă doza de medicament, fie să oprească, pentru un timp, tratamentul.

La unii oameni, tratamentul cu medicamente ce conţin acid fumaric poate determina modificări ale indicatorilor testelor biochimice de sânge şi de urină (creşterea ALT, bilirubina şi apariţia proteinelor ​​în urină), dar, după încheierea tratamentului, aceşti indicatori au tendinţa de a reveni la valorile admisibile.

În ce cazuri nu se permite administrarea preparatelor acidului fumaric (fumaderm)?

Preparatele acidului fumaric nu ar trebui să fie administrate de persoanele care suferă de boli grave ale tractului gastro-intestinal (de exemplu, de ulcer peptic activ, de colita ulcerativă, de boala Crohn), precum şi de persoanele la care se constată tulburări grave în funcţionarea ficatului şi a rinichilor.

Utilizarea medicamentelor cu acid fumaric în timpul sarcinii

Este cunoscut faptul că medicamentele care conţin derivaţii acidului fumaric nu influențează asupra capacității unei femei de a concepe un copil, cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă acești derivați pot afecta dezvoltarea fătului.

Din cauza lipsei unor date credibile privind siguranţa fumadermului înperioada de sarcină, experţii nu recomandă utilizarea acestui medicament pentru tratamentul psoriazisului la femeile gravide.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timp ce administraţi fumaderm sau dacă aţi administrat acest medicament chiar înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Dacă urmează să întrețineți raporturi sexuale în timpul tratamentului cu derivaţii acidului fumaric, va trebui să utilizaţi metode anticoncepționale sigure. Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă prescrie contraceptive orale sau să vă recomande utilizarea unui dispozitiv intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protejare pot fi găsite în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Utilizarea derivaţilor acidului fumaric în timpul alăptării

În momentul de faţă, nu există date credibile cu privire la siguranţa utilizării preparatelor acidului fumaric (fumaderm) în timpul alăptării.

În acest sens, experţii nu recomandă utilizarea acestor medicamente în timpul alăptării şi, în cazul în care o femeie este nevoită să le administreze, se recomandă întreruperea alăptării.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Cum se efectuează tratamentul psoriazisului cu preparatele acidului fumaric?

În prezent, preparate acidului fumaric sunt utilizate în cazul persoanelor bolnave de psoriazis și care nu pot fi tratate cu medicamente topice (cu alte cuvinte, cu medicamentele în formă de unguente sau creme).

În general, tratamentul se efectuează după următoarea schemă:

Administrarea medicamentului începe cu un comprimat de 105 mg, prizat o dată pe zi. Apoi, doza medicamentului creşte cu 105 mg, acesta fiind administrat o dată pe săptămână, până la atingerea unei doze care va menţine pielea dvs. într-o stare bună. Doza maximă a doctoriei poate fi de 1290 mg pe zi (această cantitate zilnică de medicament este divizată în 3 prize, administrate, respectiv, de 3 ori pe zi).

Cât de repede ar trebui să acţioneze tratamentul cu acid fumaric?

Rezultatele tratamentului devin vizibile după aproximativ 6 săptămâni de la începerea tratamentului.

Cât de eficient este tratamentul psoriazisului cu preparatele acidului fumaric?

Eficacitatea tratamentul psoriazisului cu ajutorul preparatelor acidului fumaric a fost cercetată în cadrul mai multor studii clinice. Rezultatele acestor studii au arătat că dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice are loc la 50-70% din persoanele tratate timp de 16 săptămâni şi mai mult.

Pentru a spori eficacitatea tratamentului, unii experţi recomandă combinarea acidului fumaric cu metotrexat sau cu ciclosporină. Cu toate acestea, actualmente, eficienţa reală a acestui tratament combinat nu a fost demonstrată.

Pe de altă parte, în timpul observaţiilor clinice, s-a stabilit că combinarea preparatelor acidului fumaric cu derivaţi de vitamina D sau cu fototerapia sporeşte eficacitatea tratamentului în caz de psoriazis.

De asemenea, experţii recomandă utilizarea, odată cu fumaderm, a preparatelor emoliente şi hidratante pentru pielea uscată.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Recomandările detaliate pentru tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

data publicării:

Surse: