Versiunea arhivată

Utilizarea corectă şi eficientă a prezervativelor pentru a asigura protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi pentru a preveni o sarcină nedorită


Datele actualizate cu privire la utilizarea prezervativelor fi accesate pe pagina Cum se utilizează corect prezervativele, ghid detaliat.

Ce este un prezervativ?

Prezervativele masculine reprezintă un tub elastic care se îmbracă pe penisul bărbatului înainte de începutul actului sexual propriu-zis.

Pe lângă prezervativele masculine există, de asemenea, prezervative pentru femei (acestea se introduc în vagin), dar utilizarea lor este foarte dificilă, şi, din acest motiv, este limitată.

Prezervative bărbăteşti sunt folosite cu scop contraceptiv, adică, pentru a proteja împotriva unei sarcini nedorite, precum şi ca metodă de protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

În timpul actului sexual, prezervativul creează o barieră impenetrabilă între organele sexuale ale partenerilor. Această barieră împiedică pătrunderea spermei în tractul genital feminin, precum şi transferul de microbi (agenţi patogeni ai infecţiilor cu transmitere sexuală) de la un partener la altul.

Prin ce este periculos sexul fără prezervativ?

Sexul fără prezervativ este asociat cu un risc sporit de apariţie a unei sarcini nedorite şi de infectare cu boli cu transmitere sexuală.

În prezent se cunosc cel puţin trei infecţii sexuale extrem de periculoase (HIV/SIDA, hepatita C, hepatita B) şi un grup întreg de infecţii mai puţin periculoase, dar totuşi destul de grave, cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul, tricomonaza, HPV şi herpesul genital.

Multe dintre infecţiile menţionate mai sus nu au manifestări externe, adică, persoanele purtătoare pot să arate absolut normal şi să pară complet sănătoase. Mai mult decât atât, multe persoane infectate cu boli cu transmitere sexuală nici nu bănuiesc că poartă infecţia şi că o pot transmite partenerilor lor sexuali.

Se consideră că sunteţi supus unui risc foarte mare de a contracta boli cu transmitere sexuală în cazul în care:

  • Aţi putea accepta contacte sexuale cu persoane care vă sunt puţin cunoscute;
  • Vă schimbaţi frecvent partenerii sexuali;
  • Aveţi câţiva parteneri sexuali.
Sexul fără prezervativ este acceptabil numai în cazul în care ambii parteneri sunt perfect sănătoşi şi apariţia unei eventuale sarcini este dorită sau acceptabilă.

Dacă nu sunteţi pe deplin convins că partenerul Dvs. este sănătos şi nu planificaţi să aveţi un copil în viitorul apropiat, nu acceptaţi sub niciun pretext sexul fără prezervativ.

Cu ce sunt prezervativele mai bune decât alte metode contraceptive?

  • Dintre toate metodele contraceptive cunoscute în momentul de faţă doar prezervativele protejează eficient împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Utilizarea prezervativului reduce esenţial riscul de infectare cu HIV, hepatită virală, HPV, herpes, trihomoniaza, sifilis, gonoree, chlamydia si alte infecţii. O descriere detaliată a căilor de protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală este prezentată în articolul Cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală?
  • Utilizarea prezervativului este foarte simplă şi se învaţă foarte uşor.
  • Prezervativele sunt vândute fără prescripţie medicală. Ele pot fi cumpărate practic la orice farmacie, în multe magazine şi la maşini automate.
  • Prezervativele pot fi utilizate direct în timpul actului sexual, ceea ce le deosebeşte mult de contraceptivele orale, care trebuie administrate zi de zi, la ore anumite.
  • Spre deosebire de contraceptivele orale, prezervativele nu au nici un efect general asupra organismului şi nu pot provoca efecte adverse grave.
  • Prezervativul este singura metodă contraceptivă uşor accesibilă pentru bărbaţii care vor să se protejeze de o sarcină nedorită şi de obligaţiile şi responsabilităţile care reies din aceasta.

Prin ce este prezervativul mai rău decât alte metode contraceptive?

  • Comparativ cu unele metode de contracepţie (contraceptive hormonale, dispozitive intrauterine) prezervativele au o eficienţă mai scăzută în ceea ce ţine de protecţia împotriva unei sarcini nedorite. Probabilitatea de a rămâne însărcinată în cazul utilizării sistematice a prezervativului în decursul unui an constituie de la 3 la 14%.
  • Prezervativele calitative sunt, de obicei, destul de scumpe, ceea ce reduce practicitatea utilizării lor pe termen lung.
  • Prezervativele pot reduce sensibilitatea în timpul sexului şi limitează libertatea actului sexual.
Descrierea detaliată a tuturor metodelor contraceptive existente în prezent, precum şi sfaturi despre cum să alegeţi metoda de contracepţie care vi se potriveşte cel mai bine sunt prezentate în articolele: Ghid de alegere a metodei contraceptive şi Descrierea metodelor contraceptive.

Este oare posibilă apariţia sarcinii în timpul utilizării prezervativului?

Prezervativele nu oferă o protecţie sigură la 100% împotriva sarcinii. După cum am menţionat anterior, în decursul unui an de utilizare regulată a prezervativelor ca metodă de bază de contracepţie, probabilitatea de apariţie a unei sarcini este de 3-14%.

Probabilitatea relativ înaltă de apariţie a sarcinii se explică, de regulă, prin utilizarea incorectă a prezervativelor. Erorile cele mai frecvente de utilizare a prezervativelor, care reduc esenţial eficienţa lor în prevenirea sarcinii sunt prezentate mai jos:

Îmbrăcarea incorectă a prezervativului

În cazul în care prezervativul este îmbrăcat incorect (nu este întins de-a lungul penisului sau între penis şi prezervativ a pătruns aerul) – există o probabilitate mare ca prezervativul să se rupă sau să alunece de pe penis în timpul actului sexual.

Îmbrăcarea prezervativului doar la sfârşitul actului sexual

Destul de frecvent bărbaţii îşi pun prezervativul doar spre sfârşitul actului sexual, fiind convinşi că posibilitatea de sarcină apare doar în momentul ejaculării. Totuşi, chiar şi la începutul actului sexual, cu mult înainte de orgasm şi ejaculare, din căile sexuale ale bărbatului se pot elimina câteva picături de lichid seminal, care conţine spermatozoizi activi.  Astfel, dacă actul sexual a fost început înainte de îmbrăcarea prezervativului, femeia poate rămâne însărcinată.

Efectuarea unui act sexual repetat fără prezervativ

În unele situaţii, după o anumită perioadă de timp de la un act sexual protejat cu prezervativ, partenerii încep un act sexual repetat, de data asta fără prezervativ, presupunând că în lipsa unei eventuale ejaculări, posibilitatea de sarcină se exclude. Totodată, după actul sexual recent, în căile genitale ale bărbatului rămâne o mică cantitate de spermă, care poate da naştere unei sarcini. De aceea, în orice situaţie de penetrare a penisului în vagin fără utilizarea prezervativului, există posibilitatea de sarcină.

Scoaterea incorectă a prezervativului

Cel mai frecvent prezervativul alunecă de pe penis şi sperma pătrunde în vagin anume în situaţia când bărbatul scoate penisul din vagin, fără să ţină de inelul prezervativului.

Ruperea prezervativului

Ruperea prezervativului (chiar şi înainte de ejaculare) poate să sporească esenţial riscul de infectare cu o infecţie sexual transmisibilă sau de apariţie a unei sarcini nedorite.

Utilizarea prezervativelor din latex concomitent cu lubrifianţii pe bază de ulei, cremele pentru mâini sau corp, uleiurile pentru masaj, vaselina, sau concomitent cu supozitoarele vaginale sporeşte esenţial riscul de rupere a prezervativului.

Regulile principale de utilizare a prezervativelor

Pentru a spori eficienţa protecţiei împotriva unei sarcini nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală:

  • Niciodată nu utilizaţi prezervative, ale căror ambalaj este deteriorat sau care au termen de valabilitate expirat;
  • Utilizaţi acelaşi prezervativ doar o singură dată. După utilizare prezervativul trebuie aruncat;
  • Întotdeauna îmbrăcaţi prezervativul înainte de începerea actului sexual propriu-zis (înainte de penetrare). Dacă nu utilizaţi alte metode de contracepţie, niciodată nu acceptaţi un act sexual fără prezervativ;
  • Străduţi-vă să aveţi întotdeauna la Dvs. câteva prezervative, pentru cazul în care un prezervativ se va rupe sau dacă veţi decide să aveţi acte sexuale repetate.

Cum se îmbracă corect un prezervativ?

  • Prezervativul se îmbracă întotdeauna pe un penis în erecţie (argou – “sculat”). Prezervativul trebuie îmbrăcat înainte de începerea actului sexual;
  • Atunci când deschideţi ambalajul, fiţi atenţi să nu deterioraţi prezervativul cu un obiect ascuţit sau cu dinţii;
  • Înainte de a îmbrăca prezervativul, retrageţi prepuţiul (pielea de pe capul penisului);
  • Comprimaţi cu degetele capătul prezervativului (de obicei el este mai îngust), pentru a scoate din el aerul şi fixaţi-l pe vârful penisului. Cu degetele celeilalte mâini rulaţi prezervativul în jos, de-a lungul penisului, până acesta va fi acoperit complet, pe toată lungimea.
  • Verificaţi ca prezervativul să fie lipit de penis, fără aer în interior. În caz contrar, acesta se poate rupe.

Cum se utilizează corect prezervativul?

  • Niciodată nu utilizaţi prezervative din latex concomitent cu lubrifianţi pe bază de ulei, creme pentru corp, vaselină, uleiuri pentru masaj, etc. Acestea pot reduce rezistenţa prezervativelor. Concomitent cu prezervativele din latex pot fi utilizaţi doar lubrifianţii speciali, pe bază de apă.
  • Rezistenţa prezervativelor poate fi redusă de grăsimile din componenţa supozitoarelor vaginale, utilizate în tratamentul problemelor ginecologice. Dacă femeia foloseşte supozitoare vaginale de orice fel, utilizaţi doar prezervative din plastic sau o altă metodă de contracepţie.
  • În timpul actului sexual verificaţi ca inelul extern al prezervativului să rămână la baza penisului.
  • Imediat după ejaculare prezervativul trebuie scos şi aruncat.
  • La scoaterea penisului, ţineţi de inelul extern al prezervativului, ca să nu alunece.

După sex

  • Examinaţi atent prezervativul. Dacă observaţi că este rupt, va trebui să întreprindeţi măsuri suplimentare de protecţie împotriva infecţiilor şi a sarcinii nedorite (vezi mai jos).
  • Spălaţi bine penisul şi mâinile. Apoi puteţi îmbrăca un prezervativ nou, dacă aveţi nevoie.
  • Aruncaţi prezervativul la coşul de gunoi şi asiguraţi-vă că acesta nu va putea fi găsit de copii sau animale.
  • Nu atuncaţi prezervativul în closet – acesta poate bloca scurgerea.

Cum se păstrează corect un prezervativ?

  • Străduţi-vă să păstraţi prezervativul într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, de surse de căldură, de presiune sporită, de lovituri sau alte acţiuni mecanice.
  • Păstrarea îndelungată a prezervativelor în buzunar sau în portmoneu le scade în mod semnificativ rezistenţa.
Cu condiţia păstrării şi utilizării corecte a prezervativelor, probabilitatea de apariţie a sarcinii este foarte mică, iar riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală este cu mult mai redus decât în cazul rapoartelor sexuale neprotejate.

Dacă prezervativul a fost îmbrăcat pe penis chiar de la începutul actului sexual, a rămas pe penis pe toată durata actului sexual, a rămas intact după sex şi a fost scos corect din vagin – probabilitatea de sarcină este practic nulă.

Ce trebuie să fac în cazul în care prezervativul a alunecat sau s-a rupt în timpul sexului?

Riscul de rupere a prezervativului este de aproximativ 3-14% în cazul sexului vaginal, şi puţin mai mare în cazul sexului anal.

Dacă în timpul sexului prezervativul s-a rupt sau a alunecat – se consideră că protecţia împotriva sarcinii nedorite şi a infecţiilor este egală cu zero.

De îndată ce observaţi că prezervativul s-a rupt sau a alunecat de pe penis – procedaţi în felul următor:

Pentru bărbaţi:

  • Spălaţi bine organele genitale cu apă caldă şi săpun.
  • Atrageţi o atenţie deosebită felului în care vă simţiţi şi cum arată penisul în decursul a câteva săptămâni de după accident. În cazul în care observaţi careva eliminări neobişnuite din penis, mâncărime sau senzaţie de arsură în timpul urinării, roşeaţă sau ulceraţii în regiunea penisului – mergeţi la medic.
  • Dacă bănuiţi că partenerul Dvs. ar putea fi purtătorul unei infecţii genitale – mergeţi la medic.
  • Pentru a afla dacă v-aţi infectat medicul vă va indica efectuarea unor teste speciale. Detectarea precoce a infecţiei poate fi critică pentru un tratament de succes şi pentru prevenirea răspândirii ulterioare a acesteia.

Pentru femei:

  • Spălaţi bine organele genitale cu apă caldă şi săpun.
  • Dacă aveţi un spermicid – puteţi să-l introduceţi în vagin, însă aceasta nu garantează protecţia împotriva sarcinii sau a infecţiilor.
  • Atrageţi o atenţie deosebită felului în care vă simţiţi şi cum arată organele genitale în decursul a câteva săptămâni de după accident. În caz de apariţie a unor eliminări vaginale neobişnuite, a mâncărimii sau senzaţiei de arsură în timpul urinarii, ulceraţii sau roşeaţă în regiunea labiilor sau a intrării în vagin – mergeţi la medic (vedeţi, de asemenea, Ce pot însemna eliminările din vagin cu miros neplăcut?).
  • Dacă bănuiţi că partenerul Dvs. ar putea fi purtătorul unei infecţii genitale – mergeţi la medic. Pentru a afla dacă v-aţi infectat medicul vă va indica efectuarea unor teste speciale. Detectarea precoce a infecţiei poate fi critică pentru un tratament de succes şi pentru prevenirea răspândirii ulterioare a acesteia.

Cum pot preveni o sarcină nedorită?

Apariţia sarcinii este posibilă în toate cazurile în care sperma bărbatului a nimerit în căile genitale ale femeii (a se vedea, de asemenea, Probabilitatea de a rămâne însărcinată în diferite situaţii).

Dacă prezervativul s-a rupt, a alunecat sau a rămas în vagin şi sperma din el a ajuns în tractul genital al femeii, probabilitatea de apariţie a sarcinii este foarte înaltă.

Chiar dacă prezervativul conţine spermicid – spermatozoizii îşi pot menţine viabilitatea şi în rezultat poate apărea sarcina.

Riscul de apariţie a sarcinii este prezent chiar şi dacă prezervativul s-a rupt înainte de ejaculare.

Dacă apariţia sarcinii este un lucru inadmisibil în cazul Dvs., unica soluţie sigură care vă rămâne este utilizarea măsurilor de contracepţie de urgenţă. O descriere detaliată a metodelor de evitare a unei sarcini nedorite după ruperea prezervativului şi a altor situaţii de sex neprotejat este prezentată în articolul: Contracepţia de urgenţă.

Nicio altă metodă (inclusiv spălături vaginale cu oţet, suc de lămâie, apă si săpun, etc.), nu protejează împotriva sarcinii nedorite.

Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă şi vreţi să aflaţi cu certitudine acest lucru, urmaţi sfaturile prezentate în articolele: Semnele sarcinii şi Test de sarcină.

Ce trebuie să fac dacă prezervativul a rămas în vagin?

Dacă bănuiţi că un prezervativ a rămas în vagin – introduceţi degetul arătător adânc în vagin şi încercaţi să trageţi prezervativul afară.

În unele cazuri, după ruperea prezervativului în vagin poate să rămână un fragment al acestuia. Dacă peste câteva zile după contactul sexual aveţi eliminări vaginale abundente şi urât mirositoare – adresaţi-vă numaidecât unui medic ginecolog. Acest lucru poate însemna că în vagin a rămas prezervativul sau un fragment al acestuia sau că în timpul sexului aţi contractat o infecţie genitală.

Alergie la latex

În unele cazuri prezervativele din latex provoacă alergie şi nu pot fi utilizate. Alergia la latex se manifestă prin apariţia unei senzaţii puternice de arsură, prurit (mâncărime), edemaţierea (umflarea) organelor genitale, la câtva timp după începutul utilizării unui prezervativ din latex. Spre deosebire de mâncărimile şi iritaţia provocată de infecţiile cu transmitere sexuală, mâncărimea asociată cu alergia dispare în scurt timp după încetarea utilizării prezervativelor şi spălarea minuţioasă a organelor genitale.

Dacă Dvs. sau partenerul Dvs. aveţi alergie la latex – cel mai bine este să renunţaţi la utilizarea prezervativelor din latex şi să le înlocuiţi cu cele din plastic (poliuretan) sau să alegeţi o altă metodă contraceptivă.

data publicării: