Unguente, creme, loţiuni şi şampoane cu hormoni corticosteroizi (glucocorticoizi). Utilizarea corectă, reacţiile adverse, tratamentul sigur și administrarea în perioada de sarcină şi alăptare.

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 17 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 2 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Ce sunt hormonii corticosteroizi?

Hormonii glucocorticoizi (sin. corticosteroizi) sunt un grup de substanţe chimice care au o capacitate pronunţată de a suprima activitatea celulelor sistemului imunitar, de a dezvolta reacţii inflamatorii, precum şi de a provoca o serie de alte efecte biologice.

Hormonii corticosteroizi sunt produși în corpul fiecărei persoane sănătoase (în primul rând, sub formă de cortizol) de glandele suprarenale şi sunt foarte necesari pentru menţinerea unui metabolism normal.

Corticosteroizii utilizaţi la prepararea unguentelor, cremelor şi altor medicamente topice sunt analogii artificiali ai hormonilor naturali corticosteroizi produşi în corpul uman.

Adăugând la moleculele hormonilor umani substanţe chimice suplimentare (de exemplu, molecule de fluor), cercetătorii au reuşit să confere hormonilor artificiali proprietăţi suplimentare: de exemplu, să le potențeze sau, dimpotrivă, să le diminueze acţiunea și durata acesteia.

În prezent, medicii prescriu, deseori, pacienţilor (inclusiv, copiilor) unguente, creme şi alţi agenţi topici cu hormoni corticosteroizi. În tratamentul multor boli (inclusiv dermatita atopică, psoriazis, vitiligo, prurit, dermatita seboreică, dermatita de contact, lichenul plan, pemfigoid, lupus eritematos, dermatomiozită, sclerodermia localizată, lichenul atrofic, alopecia areata), aceste medicamente au devenit indispensabile şi, de multe ori, ajută la ameliorarea rapidă şi semnificativă a stării pielii.

Cu toate acestea, multor oameni le este frică să utilizeze “unguente hormonale”, considerând că acestea sunt extrem de periculoase. Drept urmare, aceștia refuză tratamentul cu unguente hormonale sau aplică aceste unguente în cantităţi mai mici şi de mai puține ori decât le recomandă medicul, ceea ce conduce, în mod inevitabil, la reducerea semnificativă a efectului pe care îl are tratamentul și chiar la ineficiența totală a acestuia.

Deoarece teama de a dezvolta efecte secundare grave este cel mai important motiv de îngrijorare pentru persoanele care sunt nevoite să utilizeze unguente hormonale, vom încerca să atenuăm această angoasă, răspunzând detaliat, în baza datelor obținute în urma mai multor studii clinice, la întrebările esențiale legate de preparatele topice hormonale:

  • Sunt oare toate cremele hormonale la fel? Prin ce diferă cremele hormonale cu denumiri diferite? Ce înseamnă creme hormonale “puternice” şi “slabe”?
  • Ce reacţii adverse pot provoca, de fapt, cremele hormonale?
  • Cum poate fi asigurat un tratament cu unguente hormonale care să nu vă dăuneze? Cât de des, în ce cantităţi şi cât timp pot fi utilizate aceste medicamente?
  • Ce trebuie să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul?

Ce înseamnă creme hormonale “puternice” şi “slabe”?

Am spus deja că, prin ataşarea unor substanţe chimice la moleculele hormonilor corticosteroizi umane, savanţii au reuşit să obţină hormoni sintetici cu proprietăţi mai mult sau mai puţin “puternice”.

Vorbind de “puterea unguentelor hormonale,” medicii se referă la “capacitatea acestor unguente de a suprima răspunsul inflamator şi, ca urmare, rapiditatea de îmbunătăţire a stării pielii afectate de o anumită boală”.

Pe lângă structura chimică a hormonului sintetic, puterea preparatului topic se determină, de asemenea, prin concentraţia substanţei active (cu cât e mai mare concentraţia, cu atât mai puternic este medicamentul) şi prin forma sub care se produce aceasta (unguentele sunt mai puternice decât cremele, cremele sunt mai puternice decât loţiunile şi gelurile, iar loţiunile sunt mai puternice decât spray-urile).

Cu toate acestea, puterea agenţilor hormonali determină nu numai eficacitatea lor, dar şi capacitatea de a provoca efecte adverse: preparatele “puternice” sunt mai eficiente şi pot face faţă chiar și cazurilor severe de boală, dar pot provoca mai des reacţii adverse.

Dimpotrivă, agenţii hormonali slabi sau de putere medie sunt mai puţin eficace în tratament, dar mai rar provoacă efecte secundare.

În prezent, toate medicamentele cu hormoni glucocorticoizi pot fi împărţite în patru clase. Medicamentele de clasa I sunt cele mai slabe, iar medicamentele de clasa a IV-a sunt cele mai puternice.

Dacă utilizaţi deja unguente hormonale, ar trebui să examinaţi cu atenţie ambalajul preparatului pe care-l administrați şi să comparaţi aceste date cu datele din tabelul de mai jos. În acest sens, ar trebui să determinaţi: ce substanţă activă conţine medicamentul, care este concentraţia substanţei active, sub ce formă este produs medicamentul (unguent, cremă, loţiune, gel sau spray). Așa veţi putea determina cât de puternic este medicamentul pe care îl utilizaţi.

 

Medicamentele de clasa I (slabe)Medicamentele de clasa II (de putere medie)Medicamentele de clasa III (puternice)Medicamentele de clasa IV (foarte puternice)

 Substanţa activă Forma medicamentului şi concentraţia Frecvenţa de utilizare recomandată
Hidrocortizon Unguent sau cremă de 0.5%, 1%, 2.5% 1-2 ori pe zi
Acetat de hidrocortizon Unguent sau cremă de 0.5%, 1%, 2.5% 1-2 ori pe zi
Fluocinolon acetonid Cremă de 0.0025% 1-2 ori pe zi
Alclometasone dipropionat Unguent sau cremă de 0,05% 1-2 ori pe zi
Betametazonă valerat Unguent sau cremă de 0,025% 1-2 ori pe zi
Triamcinolon acetonid Unguent sau cremă 0.02%, 0.05% 1-2 ori pe zi
Fluocinolon acetonid Unguent sau cremă de 0,00625% 1-2 ori pe zi
Clobetasol butirat Unguent sau cremă de 0.05% 1-2 ori pe zi
Betametazonă valerat Unguent, cremă, spumă de 0,1% 1-2 ori pe zi
Betametazonă dipropionat Unguent, cremă, loţiune de 0.025%, 0.05% 1-2 ori pe zi
Butirat de hidrocortizon Unguent, cremă, loţiune de 0,1% 1-2 ori pe zi
Metilprednisolon aceponat Unguent, cremă de 0.1% 1-2 ori pe zi
Furoat de mometazonă Unguent, cremă loţiune de 0,1% 1-2 ori pe zi
Triamcinolon acetonid Unguent, cremă de 0.025%, 0.1% 1-2 ori pe zi
Fluticasone propionat Unguent, cremă de 0.05% 1-2 ori pe zi
Fluocinolon acetonid Unguent, cremă de 0.025% 1-2 ori pe zi
Clobetasol propionat Unguent, cremă, loţiune de 0.05% 1-2 ori pe zi, nu mai mult de 4 săptămâni
Diflucortolon valerat Unguent, cremă de 0.1%, 0.3% 1-2 ori pe zi, nu mai mult de 4 săptămâni
Haltsinonid Cremă de 0.1% 1-2 ori pe zi

Care sunt efectele secundare ale tratamentului cu unguente ce conțin hormoni glucocorticoizi?

Pe baza unui număr mare de observaţii asupra persoanelor care au fost tratate cu unguente, creme, loţiuni, geluri şi spray-uri ce conțin corticosteroizi, s-a constatat că aceste medicamente pot provoca următoarele reacţii adverse:

  • Pielea în zonele de aplicare a agenţilor hormonali poate deveni subţire, uscată şi veştedă (în limbaj medical, aceasta se mai numeşte atrofia pielii);
  • Pe piele, în zonele de aplicare a medicamentelor hormonale, pot apărea dungi roşii-mov (striuri), similare cu vergeturile care apar pe pielea unor femei în timpul sarcinii;
  • Dacă medicamentul nimereşte pe pielea feţei, este posibilă apariţia coşurilor (mai ales pe pielea de la bărbie şi în jurul gurii).
  • De asemenea, s-a constatat faptul că, la unele persoane, utilizarea preparatelor cu corticosteroizi poate provoca o decolorare temporară a pielii sau dilatarea vizibilă a vaselor sanguine (teleangiectazii).

Aceste efecte secundare, deşi pot fi destul de neplăcute, totuşi nu pun în pericol viaţa şi se dezvoltă relativ rar.

În cadrul observațiilor efectuate în special asupra unor grupuri de persoane care utilizau în mod regulat unguentul hormonal puternic cu fluticazon, s-a constatat că și după patru luni de tratament la niciunul dintre pacienţi nu s-a înregistrat subţierea pielii (atrofia).

Un alt studiu important a arătat că, în urma unui tratament pe termen lung cu corticosteroizi (triamcinolon acetonid 0,1% pentru corp, braţe şi  picioare, şi hidrocortizon 1% pentru faţă), doar la 1% de adulţi au apărut striurile (vergeturile pe piele).

Cât priveşte riscul de atrofiere a pielii sau de apariție a vergeturilor, mai sensibile la acţiunea hormonilor glucocorticoizi sunt pielea de pe faţă, de pe gât, de pe organele genitale şi pielea în pliuri. În acest sens, experţii recomandă ca tratamentul cu preparatele puternice de hormoni glucocorticoizi să se aplice în aceste regiuni ale corpului doar pentru o perioadă scurtă de timp şi apoi să fie înlocuite cu medicamente mai slabe sau cu alte medicamente ce au efect antiinflamator (de exemplu, preparatele pimecrolimusului şi ale tacrolimusului).

Mai puţin sensibile la acţiunea hormonilor glucocorticoizi sunt pielea de pe mâini şi picioare, pielea de pe abdomen, piept şi spate.

Cea mai mică sensibilitate la acţiunea hormonilor glucocorticoizi o are pielea de pe mâini, picioare şi scalp. În aceste zone, tratamentul cu hormoni corticosteroizi poate fi efectuat pentru o perioadă lungă de timp (până la câţiva ani), fără risc semnificativ de atrofie.

În unele cazuri, utilizarea unguentelor cu componente corticosteroide poate provoca dezvoltarea infecţiei bacteriene a pielii.

Adresaţi-vă neapărat la medic dacă, la ceva timp după începerea tratamentului, observaţi că pielea pe care aplicaţi medicamentul devine roşie și roșeața este însoțită de dureri, sau dacă au apărut pustule (coşuri) sau răni. Pentru a rezolva problema, este posibil ca medicul să vă prescrie utilizarea suplimentară a unui unguent cu antibiotic.

Dacă, după utilizarea de corticosteroizi, v-au apărut coşuri pe faţă (inclusiv pe bărbie şi pe pielea din jurul gurii), consultaţi recomandările noastre din articolele Dermatita periorală, Rezolvarea problemei acneei şi a punctelor negre.

Poate oare tratamentul cu unguente, creme, loţiuni şi sprayuri ce conţin hormonii corticosteroizi să determine o tulburare metabolică?

S-a constatat că, în timpul utilizării corecte a cremelor, unguentelor, loţiunilor şi a spray-urilor cu hormonii corticosteroizi, o anumită cantitate a hormonilor nimereşte în sânge, iar la unii oameni acest lucru poate conduce la încetinirea funcţiei glandelor suprarenale.

Această încetinire se manifestă însă numai prin scăderea concentraţiei de cortizol în sânge, nu provoacă niciun simptom exterior şi, după toate probabilitățile, nu are cum să prezinte o ameninţare pentru sănătatea omului. După întreruperea tratamentului cu corticosteroizi, funcţia glandelor suprarenale se recuperează.

Pot oare cremele hormonale să provoace alte efecte secundare grave?

Aşa cum am spus mai sus, multe dintre persoanele cărora medicii le prescriu unguente sau creme cu corticosteroizi de multe ori refuză tratamentul din teama că “preparatele hormonale” le-ar putea provoca apariţia părului facial, obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială şi alte efecte secundare periculoase.

La întrebarea Pot oare hormonii corticosteroizi să provoace efecte secundare periculoase? putem să răspundem în felul următor:

«Da, medicamentele corticosteroide care conţin hormoni pot provoca, într-adevăr, efecte secundare periculoase, dar numai în cazurile în care aceste substanțe se infiltrează în sânge în cantităţi mari, cum se întâmplă atunci când se administrează sub formă de pastile şi de injecţii, sau în cazurile în care persoana încalcă grav regulile de utilizare a unguentelor, a cremelor şi a loţiunilor.
Unguentele, cremele, loţiunile sau sprayurile cu corticosteroizi pot conduce la complicaţii grave, în cazul în care nu sunt utilizate în mod corespunzător: cu alte cuvinte, prea mult timp, prea des, în cantităţi prea mari, pe zone de piele prea întinse, mai ales atunci când se administrează preparate puternice”.

Deoarece siguranţa tratamentului cu unguente şi cu creme hormonale depinde de utilizarea corectă a acestor medicamente, în următoarele capitole ale acestui articol vom oferi recomandări detaliate cu privire la acest aspect.

Cum pot să-mi dau seama că tratamentul cu corticosteroizi îmi dăunează?

Adresaţi-vă neapărat la medicul dumneavoastră dacă, la câteva săptămâni sau luni după începerea tratamentului cu corticosteroizi topici, observați următoarele simptome:

  • Aţi început să adăugaţi în greutate, mai ales în partea superioară a corpului (de exemplu, pieptul şi partea superioară a spatelui), umerii şi faţa;
  • Pe piele (chiar şi în locurile pe care nu aplicaţi medicamentul) au apărut dungi roşii-mov (striuri);
  • Pe faţă au apărut coşuri, mai ales dacă, până a începe tratamentul, nu aţi avut acnee şi dacă nu ați aplicat medicamentul pe faţă;
  • Dacă observaţi creşterea excesivă a părului de pe corp (pe braţe, picioare, piept) şi pe faţă.

După ce vă examinează, medicul poate stabili dacă aceste simptome sunt asociate utilizării agenţilor hormonali. Dacă se confirmă legătură simptomelor cu tratamentul hormonal, medicul vă va prescrie un tratament special cu hormoni corticosteroizi sub formă de pastile. În timpul acestui tratament, doza hormonilor, treptat, se va reduce la zero. Asemenea tratament este necesar pentru a oferi organismului un răgaz necesar pentru a se adapta la scăderea concentraţiei de hormoni glucocorticoizi în sânge.

Înainte de a merge la medic, continuaţi să aplicaţi pe piele preparatele hormonale. În niciun caz nu trebuie să întrerupeți brusc utilizarea acestora!

Întreruperea bruscă a utilizării medicamentelor date poate determina un atac provocat de insuficienţă suprarenală (acest lucru se poate întâmpla în cazul în care concentraţia hormonilor corticosteroizi în sânge se reduce sub nivelul necesar menținerii unui metabolism normal).

Simptomele de insuficienţă suprarenală pot include:

  • slăbiciune şi oboseală severă;
  • pierdere bruscă în greutate;
  • ameţeli severe;
  • creştere a tensiunii arteriale;

Dacă, după încetarea tratamentului cu preparatele corticosteroide, observaţi simptome similare, adresaţi-vă imediat la medic.

Sunt oare sigure pentru copii cremele şi unguentele ce conţin hormoni corticosteroizi?

Ținerea sub observație a copiilor cu o formă uşoară până la moderat-severă de dermatită atopică, care au fost supuşi unei cure de tratament scurte cu unguente ce conțin fluticasone propionat (0,05%) şi unui cure de durată cu unguente ce conțin hidrocortizon butirat (0,1%), a arătat că un asemenea tratament nu produce efecte secundare grave.

Inhibarea reversibilă a funcţiei glandelor suprarenale (despre care s-a spus mai sus), se observă numai la acei copii cărora li se aplică cremele hormonale puternice şi foarte puternice, dar şi la acei copii, cărora li se aplică, pe lângă unguente hormonale, şi hormoni corticosteroizi sub formă de sprayuri nazale, inhalatoare sau pastile.

Cum poate fi asigurat un tratament cu unguente hormonale care să nu vă dăuneze? Cum să utilizaţi aceste medicamente?

După cum am menţionat mai sus, siguranţa tratamentului cu unguente, creme, loţiuni şi sprayuri cu corticosteroizi depinde, în mare măsură, de modul corect de utilizare a acestora.

Răspunsul exact cu privire la utilizarea adecvată a acestor medicamente vi-l poate da medicul care cunoaşte detaliile cazului (bolii) dumneavoastră.

Înainte de a începe tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre modul în care trebuie să utilizaţi medicamentele pe care vi le-a prescris.

Mai jos vom oferi recomandări generale cu privire la utilizarea formulelor topice ale preparatelor cu hormoni corticosteroizi.

Ce cantitate de preparat trebuie aplicată dintr-o dată? Care este cantitatea maximă de creme sau unguente ce pot fi utilizate timp de o săptămână (adică, pentru cât timp ar trebui să fie suficient un tub de cremă sau unguent)?

Discutând cu medicul schema de tratament, întrebaţi-l cât medicament ar trebui să aplicaţi pe pielea dvs. şi rugaţi-l să vă indice valori pe care să le puteţi măsura.

În instrucţiunile de utilizare a unguentelor hormonale puteţi găsi următoarele indicaţii: “pentru a evita apariţia unor efecte secundare, aplicaţi aceste medicamente într-un strat subţire, doar pe zonele afectate ale pielii.” Cu toate acestea, din asemenea instrucţiuni nu întotdeauna este clar în ce cantitate poate fi utilizat un preparat sau altul.

Pentru a ajuta pacienţii să identifice în mod corect cantitatea maximă a unguentului ce trebuie aplicată pe piele, medicii adesea utilizează în calitate de unitate de măsură a medicamentului o valoare egală cu lungimea ultimei falange a degetului arătător (în engleză: FTU – fingertip unit, numită în română și “unitate falangiană” și desemnând o lungime egală cu aproximativ 2,5 cm).

FTU sau unitatea falangiană este un strat de unguent, de cremă sau de gel pe care îl extrageţi dintr-un tub și a cărui lungime este egală cu lungimea ultimei falange a degetului arătător al omului (altfel spus, distanţa dintre vârful degetului şi primul pliu al pielii situat cel mai aproape de vârful degetului).

Dat fiind că dimensiunile degetelor la om sunt, în general, proporţionale cu dimensiunilor altor regiuni ale corpului, cu ajutorul acestor unităţi poate fi calculată cantitatea de medicament pe care trebuie să o aplice o persoană dată pe o anumită zonă a corpului său.

Ceea ce am spus în paragraful anterior poate fi prezentat sumar și în forma unor în tabele, după cum urmează:
Tabelul 1. Care este cantitatea maximă a cremelor hormonale ce pot fi aplicate în cazul adulţilor

 Regiunea corpului Numărul de unități falangiene (FTU) Cantitate de preparat necesară pentru 2 aplicări pe zi, în grame
Faţa şi gâtul 2,5 2,5
Partea din faţă şi din spate a trunchiului 7 7
Braţul (de la încheietura mâinii la umăr) 3 3
Mâna 1 1
Piciorul (de la şold la talpă) 6 6
Talpa 2 2

 

Dacă la tratamentul cu unguente corticosteroide este supus un copil, cantitatea de medicament ce trebuie aplicată pe pielea acestuia se calculează în funcţie de lungimea ultimei falange a degetului arătător al copilului, în raport strict proporţional cu alte zone ale corpului său.

Tabelul 2. Care este cantitatea maximă a cremelor hormonale ce pot fi aplicate în cazul copiilor

 Regiunea corpului Numărul de unități falangiene (FTU) / cantitatea de agent hormonal în grame, necesară pentru 2 aplicări pe zi
timp de 3-6 luni 1-2 de ani 3-5 de ani 6-10 de ani
Faţa şi gâtul 1/1 1,5/1,5 1,5/1,5 2/2
Braţul (inclusiv mâna) 1/1 1,5/1,5 2/2 2,5/2,5
Piciorul (inclusiv talpa) 1,5/1,5 2/2 3/3 4,5/4,5
Suprafaţa frontală a trunchiului 1/1 2/2 3/3 3,5/3,5
Suprafaţa posterioară a trunchiului şi a feselor 1,5/1,5 3/3 3,5/3,5 5/5

Cât de des pot fi aplicate pe piele cremele, unguentele și loțiunile cu hormoni corticosteroizi?

Discutând cu medicul dumneavoastră schema de tratament, întrebaţi-l cât de des puteţi aplica medicamentele cu glucocorticoizi.

De obicei, se recomandă să aplicați preparatele topice cu hormonii corticosteroizi de 1-2 ori pe zi, în funcţie de puterea preparatului (datele cu privire la acest subiect sunt prezentate în tabelul de mai sus, în capitolul Ce înseamnă creme hormonale “puternice” şi “slabe”?).

În unele cazuri, pentru a obţine rapid o stare bună a pielii, medicii recomandă aplicarea medicamentelor de 2 ori pe zi, iar atunci când rezultatul tratamentului devine vizibil şi trebuie doar să-l menţineţi, se recomandă să aplicaţi preparatul o dată pe zi sau chiar mai rar (o dată la fiecare 2 zile).

Cât de mult timp poate continua tratamentul fără întrerupere? Ce trebuie făcut în cazul în care tratamentul cu acest medicament se încheie?

Discutând schema de tratament cu medicul dumneavoastră, precizaţi durata maximă de utilizare a medicamentelor pe care vi le-a prescris.

În general, cremele hormonale foarte puternice nu sunt recomandate pentru o utilizare consecutivă care să depășească 3 săptămâni.

Cremele hormonale slabe, unguentele de putere medie şi unguentele puternice nu se recomandă să fie administrate mai mult de 3 luni la rând.

Este important să-l întrebaţi pe medic ce trebuie să faceţi în cazul în care expiră perioada de tratament cu medicamente prescrise.

De regulă, în cazurile în care tratamentul se efectuează cu un preparat puternic, medicii recomandă după acesta un preparat mai slab. Când expiră timpul tratamentului cu preparatul slab, de regulă, tratamentul se întrerupe definitiv sau se trece la utilizarea altor preparate (de exemplu, agenţi cu pimecrolimus şi tacrolimus).

Întrebaţi-l pe medicul dvs. cum ar trebui să întrerupeți corect utilizarea hormonilor corticosteroizi.

De obicei, medicii recomandă să opriţi utilizarea acestor medicamente treptat, reducând cantitatea şi frecvenţa aplicării pe piele de la zi la zi, timp de mai multe săptămâni.

În niciun caz nu opriţi utilizarea acestor medicamente brusc, deoarece, după cum am menţionat mai sus, aceasta poate comporta urmări periculoase ce se datorează scăderii bruște a concentraţiei de hormoni glucocorticoizi în sânge.

La cât timp după începerea tratamentului ar trebui să apară primele semne de ameliorare a stării pielii? Când se poate trage concluzia că remediul nu este eficient?

Discutând schema de tratament cu medicul dumneavoastră, întrebaţi-l la ce rezultate ar trebui să conducă tratamentul şi cât de repede ar trebui să se amelioreze starea pielii.

Acest lucru este necesar deoarece unele boli (de exemplu, infecţiile fungice ale pielii) nu răspund la tratament doar cu medicamente corticosteroide şi se pot chiar agrava după începerea utilizării preparatelor respective.

În general, tratamentul cu hormoni corticosteroizi începe să acţioneze în câteva zile, iar rezultate bune pot fi atinse în decurs de 2-3 săptămâni. Dacă, în cazul dumneavoastră, în termenul specificat, nu exista îmbunătăţiri, adresaţi-vă din nou la specialist. Medicul va trebui fie să reconsidere diagnosticul (de exemplu, este posibil să aveți o altă boală), fie să vă schimbe tratamentul.

Cât de sigură este utilizarea şampoanelor cu hormoni corticosteroizi?

În rezultatul studiilor clinice de monitarizare a sănătăţii persoanelor care au utilizat şampoane cu corticosteroizi în mod regulat, pe parcursul mai multor luni la rând, pentru tratamentul psoriazisului pe scalp, s-a demostrat că, respectând regulile de utilizare, şampoanele cu corticosteroizi sunt inofensive pentru sănătate şi nu provoacă efecte adverse grave.

Cum se utilizează corect şampoanele cu hormoni corticosteroizi?

Înainte de aplicarea şamponului părul NU se umezeşte, adică atât scalpul cât şi părul trebuie să fie uscat. Pentru a aplica şamponul pe o anumită porţiune a capului, faceţi, cu ajutorul unui pieptene, o cărare în regiunea respectivă, aplicaţi o cantitate mică de şampon pe cărare şi întindeţi-o pe piele. Repetaţi procedura pentru celelalte porţiuni de scalp, care trebuie prelucrate cu şampon.

După finisarea aplicării, spălaţi-vă bine mâinile şi aşteptaţi 15 minute, pentru ca substanţele active din şampon să se absoarbă în piele. Apoi spălaţi bine şamponul de pe păr cu apă caldă şi faceţi un duş pentru a spăla eventualele rămăşiţe de şampon de pe alte regiuni ale pielii.

Dacă e necesar, după clătire, puteţi să spălaţi părul cu un şampon obişnuit sau să aplicaţi blasam pentru păr.

Pot oare fi utilizate unguente, creme, loţiuni şi sprayuri cu hormoni corticosteroizi în timpul sarcinii?

Efectul unguentelor cu hormoni corticosteroizi asupra dezvoltării fetale şi asupra sarcinii este studiat insuficient.

Potrivit experţilor, utilizarea unguentelor hormonale slabe sau a unguentelor de putere medie în timpul sarcinii este relativ sigură şi nu sporeşte riscul de malformaţii la făt sau de tulburări ale sarcinii.

Cu toate acestea, utilizarea unguentelor hormonale puternice şi foarte puternice în timpul sarcinii poate declanşa dezvoltarea insuficienţei placentare şi greutatea scăzută a copilului la naştere.

În conformitate cu recomandările generale ale experţilor privind aplicarea unguentelor hormonale din timpul sarcinii, riscul dezvoltării reacţiilor adverse poate fi redus dacă se iau următoarele măsuri de precauţie:

  1. Dacă tratamentul cu preparate hormonale topice este necesar în timpul sarcinii, acesta poate începe cu preparate slabe sau de putere medie;
  2. Utilizarea unguentelor hormonale puternice şi foarte puternice în timpul sarcinii poate fi recomandată numai în cazurile în care preparatele de putere medie nu sunt eficiente;
  3. Există un risc mic de reacţii adverse în cazul utilizării unguentelor cu hormoni corticosteroizi puternici şi foarte puternici; din aceste considerente, dacă este necesar un astfel de tratament în timpul sarcinii, se recomandă ca acesta să fie efectuat în cure scurte, sub supravegherea atentă a unui medic;
  4. Teoretic, riscul efectelor adverse cauzate de utilizarea preparatelor hormonale în timpul sarcinii este mai mare în cazul în care produsele sunt aplicate pe anumite regiuni ale pielii, unde medicamentul se absoarbe mai rapid. Aceste zone cuprind organele genitale, pleoapele, pielea de la axile şi din pliuri. Dacă utilizaţi creme și unguente pentru aceste regiuni ale corpului, ar trebui să fiţi deosebit de atentă la cantitatea medicamentului aplicat pe pielea dvs.;
  5. Nu există date dovedite științific care ar sugera că unguentele noi lipofile (solubile în grăsimi) cu hormoni corticosteroizi (furoat de mometazonă, propionat de fluticazon, metilprednisolon aceponat) ar avea o acțiune redusă asupra creşterii şi dezvoltării fătului. Cu toate acestea, strict  teoretic, aplicarea acestor unguente în timpul sarcinii este asociată unui risc mai mic pentru făt.
Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timp ce utilizaţi unguente sau creme cu corticosteroizi sau aţi utilizat aceste medicamente la scurt timp înainte de sarcină, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Pot fi utilizate unguentele, cremele, loţiunile şi sprayurile cu corticosteroizi în timpul alăptării?

Potrivit experţilor, utilizarea preparatelor de hormoni corticosteroizi topici slabe şi de putere medie este inofensivă în timpul alăptării. Un mic risc al dezvoltării reacţiilor adverse la copii este observat numai în cazul utilizării unor unguente puternice sau foarte puternice.

Cu condiţia utilizării pe termen scurt a unguentelor slabe sau de putere medie în timpul alăptării, riscul de penetrare a hormonilor steroizi în laptele matern este foarte mic.

Cu toate acestea, ca măsură de precauţie, experţii recomandă să utilizaţi unguentul de putere minimă care produce efectul dorit şi să evitaţi aplicarea unguentelor hormonale pe acele regiuni ale pielii pe care copilul le poate atinge cu gura sau cu pielea (de exemplu, pieptul).

Dacă unguentul cu hormoni corticosteroizi trebuie aplicat pe mamelon, sunt preferabile preparatele hormonale slabe (hidrocortizon, triamcinolon) şi numai sub formă de cremă sau gel.

Hormonii corticosteroizi sub formă de unguent nu trebuie aplicaţi pe piept, deoarece, în timpul alăptării, copilul poate linge zonele tratate ale pielii şi, astfel, se expune la acţiunea parafinelor minerale ce se conţin în unguente. Înainte de a hrăni copilul, orice preparat hormonal trebuie spălat bine de pe piept.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului).

Dacă trebuie să administraţi preparate cu hormonii corticosteroizi în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

 

Utilizarea preparatelor cu hormonii corticosteroizi în tratamentul diferitor boli ale pielii

Agenţi topici cu hormoni corticosteroizi în tratamentul psoriazisului

Preparatele de hormoni corticosteroizi (glucocorticoizi) pentru tratamentul psoriazisului se produc sub formă de unguente, creme, geluri, sprayuri şi loţiuni.

Pentru a începe tratamentul, medicul dumneavoastră vă poate sugera o cură scurtă de tratament cu unul dintre cele mai puternice preparate.

Odată ce starea pielii începe să se îmbunătăţească, medicul vă poate recomanda fie să treceţi la un preparat mai slab sau mai puţin concentrat, fie să aplicaţi unguentul mai rar decât la începutul tratamentului (de exemplu, în decurs de o săptămână, o dată la 2 zile), fie să treceţi la alte mijloace cu efect antiinflamator (preparate ce conţin pimecrolimus şi tacrolimus).

Eficacitatea preparatelor cu hormoni glucocorticoizi în tratamentul psoriazisului a fost bine studiată în numeroase studii clinice. În special, s-a constatat că preparatele puternice şi de putere medie sunt foarte eficiente în îndepărtarea leziunilor de psoriazis şi conduc la o îmbunătăţire semnificativă a stării pielii la aproximativ o săptămână după începerea tratamentului. Cure de tratament de 2-3 săptămâni pot conduce la dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor provocate de psoriazis la majoritatea oamenilor ce urmează tratamentul respectiv.

Pentru a spori eficacitatea tratamentului cu preparate hormonale, medicul poate recomanda să utilizaţi concomitent preparate emoliente şi hidratante, precum şi preparate cu derivaţi ai vitaminei D3.

Preparatele topice cu hormonii corticosteroizi sunt mai puţin eficiente în tratamentul psoriazisului unghiilor, de aceea, deseori, după întreruperea tratamentului, simptomele bolii reapar destul de rapid.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Recomandările detaliate privitor la tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul: Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Deschideți surse
  • Bewley, A., 2008. Expert consensus: Time for a change in the way we advise our patients to use topical corticosteroids. British Journal of Dermatology, 158(5), pp.917–920.
  • Ference, J.D. & Last, A.R., 2009. Choosing topical corticosteroids. American Family Physician, 79(2), pp.135–140.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.