Explicaţia detaliată a tricomonazei la bărbaţi şi la femei, ce prezintă această infecţie, cât de periculoasă este, tratamentul eficient

Ce este tricomonaza?

Infecţia cu trichomonas (tricomonaza, tricomonoza, trichomoniaza, tricomonada) este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală. Agentul cauzator de tricomonază este microbul Trichomonas vaginalis.

Conform datelor actuale, în lume, anual, se înregistrează peste 170 de milioane de cazuri noi de infecţie cu trichomonas.

Infectarea cu Trichomonas se produce, în principal, prin contactul sexual cu un purtător de infecţie. Deoarece microbii Trichomonas pot supravieţui în mediul extern un timp de până la 40-60 minute, este posibilă şi transmiterea infecţiei prin obiectele de igienă personală (prosopul), precum şi în timpul unei vizite la o piscină publică. Cu toate acestea, infectarea pe această cale se întâmplă extrem de rar.

Cât de periculoasă este tricomonaza? Care sunt consecinţele şi complicaţiile pe care le poate provoca această infecţie?

  1. La femei, tricomonaza poate provoca inflamaţia cronică a trompelor uterine şi a ovarelor (vezi anexită) şi infertilitatea. De asemenea, există date referitor la faptul că trichomoniaza sporeşte riscul dezvoltării cancerului de col uterin şi a complicaţiilor infecţioase după intervenţiile chirurgicale ginecologice.
  2. Tricomonaza, în timpul sarcinii, poate provoca naşterea prematură, greutatea mică a copilului la naştere şi infecţia intrauterină a fătului.
  3. La bărbaţi, această infecţie poate provoca inflamaţia cronică a prostatei, a veziculelor seminale şi a uretrei (prostatita, uretrita şi veziculita), poate conduce, de asemenea, la o scădere a calităţii spermei (vezi Spermograma) şi poate provoca infertilitatea.

Semne şi simptome ale infecţiei cu trichomonas

Primele simptome ale trichomoniazei apar la sfârşitul perioadei de incubare, a cărei durata este de 1-4 săptămâni. La femei, trichomonas colonizează rapid mucoasa vaginului, uretra (canalul urinar), canalul cervical, vezica urinară. La bărbaţi, parazitul populează uretra (canalul urinar), prostata, capul penisului şi ducturile deferente.

De regulă, semnele şi simptomele tricomonazei sunt mai pronunţate la femei decât la bărbaţi.

Simptomele infecţiei cu trichomonas la femei

  1. Secreţii din vagin sub formă de spumă, de culoare galben-verde, cu un miros neplăcut (Vezi Cauzele posibile ale scurgerilor vaginale şi ale mâncărimii în zona genitală).
  2. Mâncărimea severă în zonă intrării în vagin şi în regiunea vulvei;
  3. Durere, senzaţie de disconfort în timpul actului sexual (vezi Durerile în timpul sau după contactul sexual);
  4. Durerile în timpul urinării;
  5. În cazul răspândirii infecţiei în uter, la trompele uterine şi la ovare pot apărea dureri surde în partea de jos a abdomenului, dureri în zona lombară şi creşterea nesemnificativă a temperaturii corpului (vezi Durerile abdominale la femei);
  6. Probleme de concepere a unui copil (vezi Infertilitatea);
  7. În unele cazuri, la femeile infectate cu trichomoniază, nu există absolut niciun semn de boală.

Simptomele infecţiei cu trichomonas la bărbaţi

  1. Mâncărimea severă şi senzaţia disconfortului în regiunea penisului;
  2. Dureri sau usturimi în timpul urinării;
  3. Eliminări mucoase sau purulente (de culoare galben-verde) din penis;
  4. Roşeaţa şi inflamaţia unor porţiuni ale pielii glandului penian şi ale prepuţului;
  5. În cazul răspândirii infecţiei la prostată, pot apărea dureri surde, cu senzaţia de tragere în perineu, dificultatea la urinare;
  6. Declinul în calitatea spermei, depistat cu ajutorul spermogramei;
  7. Ca şi în cazul femeilor, la bărbaţii, trichomoniaza, în unele cazuri, poate să existe absolut asimptomatic.

Deoarece adesea, concomitent cu infectarea cu trichomonas, se poate produce contaminarea cu alte infecţii genitale, simptomele trichomoniazei se pot “amesteca” cu simptomele altor infecţii.

Ce trebuie de făcut dacă aţi observat simptome similare cu cele descrise mai sus?

Dacă observaţi unele dintre simptomele enumerate mai sus, adresaţi-vă neapărat medicului ginecolog (pentru femei) sau urolog (pentru bărbaţi). Diagnosticul precis şi prescrierea tratamentului adecvat sunt posibile doar în urma unor analize speciale. Simptomele descrise mai sus pot fi observate nu numai pe fondul tricomonazei, ci şi pe fondul altor boli, care necesită un tratament total diferit decât această infecţie.

Cum să vă pregătiţi pentru vizita la medic?

  1. Cu 1-2 zile înainte de vizita la medic, renunţaţi la contactele sexuale.
  2. Cu 1-2 zile înainte de vizita la medic, nu utilizaţi spălături vaginale şi abţineţi-vă de la utilizarea oricăror mijloace speciale pentru igiena genitală.
  3. Cât mai curând posibil, nu mai utilizaţi niciun medicament sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, în cazul în care utilizarea lor înainte de test nu a fost specificată în prealabil de medicul dumneavoastră.
  4. Cu o seară înainte de a vizita medicul, ar trebui să vă spălaţi organele genitale externe cu apă caldă şi cu săpun. Femeile, în niciun caz, nu trebuie se aplice spălături vaginale sau să introducă în vagin orice produse medicinale sau de igienă.
  5. În dimineaţa de înainte de a merge la medic, nu trebuie să vă spălaţi.
  6. Este recomandabil să nu urinaţi timp de 2-3 ore înainte de a merge la medic.

Despre ce lucruri vă poate întreba medicul?

Pentru a stabili cauza bolii şi a prescrie un tratament eficient, medicul dumneavoastră vă poate pune următoarele întrebări:

  • Când aţi observaţi pentru prima dată simptomele bolii?
  • Încercaţi, cât este posibil de explicit, să descrieţi toate simptomele bolii.
  • Cum s-au schimbat simptomele bolii din momentul apariţiei lor?
  • Cum aţi putea descrie culoarea, consistenţa şi mirosul eliminărilor vaginale?
  • Aţi mai avut episoade ale acestei boli în trecut?
  • Există careva eliminări din penis / vagin sau iritaţii pe organele genitale ale partenerului Dvs.?
  • Aţi urmat vreodată un tratament împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală?
  • Aveţi o viaţă sexuală activă şi, dacă da, câţi parteneri sexuali aveţi la moment?
  • Ce metode de contracepţie utilizaţi?
  • Ce medicamente administraţi în prezent sau aţi administrat recent? Aţi administrat antibiotice?
  • De care alte boli suferiţi la moment sau aţi suferit în trecut?
Numai pentru femei:

  • Aveţi un ciclu menstrual regulat? Câte zile durează ciclul menstrual, în medie?
  • Când aţi avut ultima dată menstruaţie?
  • Utilizaţi spălături vaginale?

Analize şi investigaţii utilizate pentru a identifica infecţia trichomonas

Pentru diagnosticul trichomoniazei pot fi necesare următoarele teste şi examinări:

Examenul ginecologic general – permite medicului să examineze pereţii vaginului şi partea vaginală a colului uterin şi să observe semnele exterioare ale infecţiei.

O descriere detaliată a examinării generale la medicul ginecolog şi cum să vă pregătiţi pentru acest examen este prezentată în articolul: Examinarea generală ginecologică;

Frotiul bacteriologic din vagin (la femei) sau din uretră (la bărbaţi) – permite detectarea agenţilor patogeni ai tricomonazei în secreţiile din vagin sau din uretră.

O descriere detaliată a analizei frotiului bacteriologic, a modului de pregătire pentru această examinare şi ce ar putea însemna rezultatele acestei investigaţii, este prezentată în articolele: Frotiu bacteriologic din vagin la femei, Frotiu bacteriologic din uretră la bărbaţi.

Analiza PCR pentru a determina ADN-ul parazitului – este utilizată în acele cazuri în care, în pofida existenţei unor suspiciuni serioase legate de tricomonază, frotiul bacteriologic nu a evidenţiat prezenţa agentului patogen (acest lucru este posibil, mai ales în cazul evoluţiei îndelungate a bolii).

O descriere detaliată a ceea ce este analiza PCR, cum să vă pregătiţi pentru această examinare, şi ce ar putea însemna rezultatele acestei analize este prezentată în articolul: Analiza PCR pentru depistarea unor infecţii ascunse.

Tratamentul infecţiei trichomonas

  1. Având în vedere că tricomonaza face parte din grupul bolilor cu transmitere sexuală, în cazul depistării acestei boli la unul dintre partenerii sexuali, este necesar tratamentul şi celuilalt partener. În cazul în care tratamentul celuilalt partener nu va fi efectuat, partenerul care a efectuat tratamentul se poate infecta din nou.
  2. În timpul tratamentului de tricomonază ar trebui să se renunţe la consumul băuturilor alcoolice. Medicamente utilizate în tratamentul trihomonazei (în special, Metronidazolul şi Tinidazolul), pot provoca reacţii adverse grave la combinarea acestora cu alcoolul.

Medicamentele utilizate în tratamentul infecţiei trichomonas

Pentru tratamentul tricomonazei se utilizează antibioticele din grupul derivaţilor de 5-nitroimidazol (Metronidazol, Tinidazol). Aceste medicamente sunt foarte eficiente, şi, în caz de utilizare corectă, conduc, în cele mai multe cazuri, la recuperare.

Doza exactă şi durata tratamentului le poate stabili doar medicul.

În cazul în care, după prima cură de tratament, simptomele bolii persistă, medicul poate prescrie un al doilea ciclu de tratament şi poate mări doza antibioticelor.

Fiţi atenţi!

În timpul tratamentului trichomoniazei trebuie să vă abţineţi de la consumul alcoolului. Vezi, de asemenea, Instrucţiuni referitor la administrarea Metronidazolului.

Contactele sexuale în timpul tratamentului tricomonazei

Se recomandă evitarea oricărui contact sexual în timpul tratamentului, în special, dacă unul dintre parteneri nu se tratează.

Cu toate acestea, dacă vă decideţi să nu opriţi relaţiile sexuale, ar trebui să luaţi în considerare faptul că supozitoarele vaginale şi tabletele, care sunt utilizate în tratamentul tricomonazei, pot reduce eficienţa prezervativelor şi a diafragmelor vaginale şi pot spori riscul de ruptură ale acestora, ceea ce poate conduce la apariţia unei sarcinii nedorite.

Tratamentul tricomonazei în timpul sarcinii

După cum s-a menţionat mai sus, infecţia trichomonas este foarte periculoasă în timpul sarcinii şi poate conduce la naşterea prematură, la infectarea copilului în timpul naşterii şi la dezvoltarea complicaţiilor postpartum (după naştere). De aceea, tratamentul femeilor gravide este strict necesar.

Medicamentele utilizate pentru a trata infecţia cu trichomonas (de exemplu, Metronidazolul), pot fi utilizate în sarcină numai sub supraveghere medicală. Auto-tratamentul tricomonazei în timpul sarcinii este strict interzis.

Remedii populare de tratament al infecţiei trichomonas

Nu există date exacte privind eficienţa remediilor populare în tratamentul trichomoniazei. În unele cazuri, atunci când pentru tratament se utilizează remedii populare, boala trece într-o formă asimptomatică, dar continuă să persiste şi să afecteze organele genitale.

Marea majoritate a remediilor populare de tratament al trichomoniazei implică spălăturile vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în infuzii medicinale, care pot doar exacerba starea femeii şi pot conduce la dezvoltarea complicaţiilor periculoase. (Vezi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?).

Cum să te protejezi de infecţie cu trichomonas?

Pentru a reduce riscul de infectare cu trichomonas, se recomandă:

  1. Să utilizaţi prezervative;
  2. Să limitaţi numărul de parteneri sexuali;
  3. Nu vă bazaţi pe acţiunea spermicidelor. Studiile arată că utilizarea spermicidelor care conţin nonoxynol-9 nu oferă protecţie sigură împotriva tricomonazei.

Vezi, de asemenea, Ghid pentru femei şi bărbaţi: cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală

data publicării: