Tricocefaloza (trichiuriaza) la copii şi la adulţi: răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este tricocefaloza (trichiuriaza)?

Termenul tricocefaloză se întrebuinţează în medicină pentru a desemna condiţia oamenilor infectaţi de un anumit tip de paraziţi (helminţi).

Agentul patogen al tricocefalozei este parazitul Trichuris trichiura, numit deseori şi Trichocephalus sau viermele-bici.

În articolul de faţă, am formulat răspunsuri la cele mai importante întrebări privind acţiunile pe care trebuie să le întreprindeţi dacă dvs. sau copilul dvs. v-aţi îmbolnăvit sau v-aţi fi putut îmbolnăvi de tricocefaloză.

Vom începe cu descrierea ciclului vital al parazitului care declanşează tricocefaloza. Această informaţie vă va ajuta să înţelegeţi corect sensul recomandărilor noastre privind modalităţile de soluţionare a acestei probleme.

Ciclul vital al tricocefalului (viermelui-bici)

Din punct de vedere biologic, agenţii patogeni ai trichiuriazei sunt viermii-paraziţi (sinonime: helminţi), apţi să supravieţuiască în organismul uman pentru o perioadă lungă de timp.

Ciclul vital al viermelui-bici începe atunci când ouăle parazitului ajung, împreună cu apa şi alimentele digerate, în intestinul uman.

În intestinul subţire al omului, din ouă eclozează larve care, la o săptămână după infestare, vor migra în intestinul gros. În intestinul gros, larvele încep să crească, iar peste 60-90 de zile se maturizează pe deplin şi încep să depună ouă.

Timp de 24 de ore, femela viermelui-bici poate depune până la 20 000 de ouă. Ouăle viermelui-bici sunt eliminate din intestinul uman cu scaunul. Într-o primă fază, acestea rămân inactive şi chiar dacă nimeresc în intestinul altui om, din ele nu vor ecloza larvele parazitului.

Pentru ca ouăle viermelui-bici să poată infesta alte persoane, ele trebuie să treacă printr-un proces de maturizare în sol cald şi umed. Maturizarea ouălor tricocefalului durează de la 10 la 40 de zile. Ouăle maturizate în sol îşi păstrează vitalitatea timp de câteva luni de zile.

Cum arată agentul patogen al tricocefalozei – viermele-bici?

Ouăle acestor paraziţi au dimensiuni foarte mici şi nu pot fi observate cu ochiul liber.

Indivizii adulţi ai viermelui-bici au o lungime de până la 5 cm, o formă alungită (ca şi alţi viermi rotunzi) şi culoare albă.

Care sunt sursele de contaminare cu viermele-bici? Unde se poate infecta copilul sau adultul cu acest parazit?

Tricocefaloza este răspândită pe larg în ţările cu climă caldă şi umedă, în special în regiunile slab dezvoltate din punct de vedere economic, unde nu se respectă normele sanitar-igienice şi unde fecalele umane nimeresc direct în sol sau se utilizează ca îngrăşăminte naturale.

Cea mai mare incidenţă a trichiuriazei se atestă în ţările Asiei de Sud-Est, Africii, în ţările din Caraibe, precum şi în America Centrală şi de Sud. Potrivit unor date, circa 80% din populaţia acestor ţări este contaminată cu tricocefaloză.

Cazuri de infectare cu tricocefaloză se atestă şi în Republica Moldova şi în România, dar incidenţa este relativ mică.

Cel mai mare risc de infestare cu viermele-bici îl prezintă oamenii care se ocupă cu agricultura.

Adultul sau copilul se pot infecta cu tricocefaloză dacă înghit ouăle viermelui-bici, care se pot afla în solul sau în apa contaminate de fecalele unei persoane bolnave de trichiuriază.

Ne putem infecta de tricocefaloză (viermele-bici) de la câini, pisici, porci, cai sau alte animale domestice?

Viermele-bici este capabil să supravieţuiască doar în organismul uman. Animalele domestice nu pot fi o sursă de contaminare cu acest parazit.

Prin ce semne şi simptome se poate manifesta trichiuriaza (tricocefaloza) la copii şi la adulţi?

La majoritatea oamenilor, contaminarea cu viermele-bici nu se manifestă prin niciun simptom.

În cazurile în care simptomele tricocefalozei devin manifeste, aceasta se poate întâmpla la 4-6 săptămâni după contaminare.

În situaţiile date, simptomele trichiuriazei pot fi:

  • Durerile abdominale
  • Greaţa şi voma
  • Balonarea (meteorismul)
  • Durerile în timpul defecării
  • Diareea frecventă, scaunul mucos sau cu firişoare de sânge
  • Scăderea poftei de mâncare şi slăbirea

Tricocefaloza (viermele-bici) este periculoasă? Ce urmări şi complicaţii poate provoca boala?

Cea mai mare primejdie pe care o comportă contaminarea cu viermele-bici este că, fără un tratament adecvat, aceşti paraziţi pot provoca anemie, insuficienţă de proteine şi de vitamine, ceea ce ar putea tulbura creşterea şi dezvoltarea organismului uman, capacitatea de muncă a omului şi calitatea vieţii sale.

Doar în cele mai rare cazuri contaminarea masivă cu viermele-bici poate conduce la moartea persoanei infestate.

Care este durata de viaţă a agenţilor patogeni ai tricocefalozei? Paraziţii pot “dispărea” de la sine, fără tratament? Tricocefaloza poate fi o boală cronică?

Durata vieţii indivizilor adulţi ai tricocefalului constituie 1-5 ani. Dacă omul infestat nu este tratat, dar, în acelaşi timp, nu mai ingerează alte ouă de tricocefal, mai devreme sau mai târziu, paraziţii vor muri şi vor fi eliminaţi din organism cu scaunul.

Cu toate acestea, dacă adultul sau copilul locuiesc într-o regiune în care tricocefaloza este foarte răspândită, e aproape sigur că aceştia vor contacta în repetate rânduri cu ouăle de tricocefal. În acest caz, populaţia paraziţilor din intestin se va reînnoi permanent şi tricocefaloza va dura un timp îndelungat.

Diagnosticul: ce analize poate indica medicul pentru a diagnostica tricocefaloza (trichiuriaza)?

Pentru a stabili dacă adultul sau copilul este contaminat cu tricocefaloză, medicul poate indica analiza scaunului la ouăle viermelui-bici.

Acest test este accesibil şi poate fi efectuat în majoritatea laboratoarelor de pe lângă spitalele de boli infecţioase.

Pentru a efectua testul în cauză, este suficient să colectaţi doar câteva grame de fecale. Pentru a colecta scaunul, ar fi bine să utilizaţi containere speciale de plastic de unică folosinţă, ce pot fi procurate în orice farmacie.

Dacă, în urma examinării la microscop a fragmentelor de scaun, vor fi identificate ouă sau indivizi adulţi de tricocefal, aceasta va însemna că persoana testată este bolnavă de trichiuriază.

Absenţa ouălor sau a viermilor adulţi în scaun nu înseamnă numaidecât că persoana testată nu este bolnavă de tricocefaloză. Ouăle viermelui-bici pot apărea în scaunul uman abia la 2-3 luni după contaminare. Altfel spus, dacă după infectarea cu tricocefal au trecut mai puţin de 2-3 luni de zile, analiza scaunului la aceşti paraziţi ar putea fi negativă.

Tratamentul: cum poate fi eliminat tricocefalul (viermele-bici) din organismul copiilor şi adulţilor? Ce medicamente se administrează în acest caz?

Pentru a trata tricocefaloza (trichiuriaza), medicul poate prescrie unul din următoarele două medicamente:

Tratamentul tricocefalozei (viermelui-bici) la copii se efectuează cu aceleaşi medicamente şi după aceleaşi scheme ca şi la adulţi (vezi mai sus). Dozajul este acelaşi la copii şi la adulţi.

În niciun caz nu recurgeţi la medicaţie fără o consultare prealabilă cu medicul!

Cât de eficient poate fi un asemenea tratament? Care medicament este mai bun?

Potrivit studiilor ştiinţifice, în cazul tricocefalozei, mebendazolul este mai eficient decât albendazolul sau ivermectina.

După administrarea unei singure pastile de mebendazol de 500 mg, agenţii patogeni ai trichiuriazei sunt nimiciţi la 40-75% de pacienţi.

În cazul în care, timp de 2-3 săptămâni după tratament, simptomele tricocefalozei persistă, medicul poate prescrie o cură de tratament repetată.

Tricocefaloza poate recidiva? Cum putem preveni recidiva?

Organismul uman nu poate produce o imunitate eficientă împotriva viermelui-bici, de aceea, de fiecare dată când înghite ouăle parazitului respectiv, omul se infectează din nou.

Prevenţia contaminării repetate cu tricocefaloză se poate realiza doar dacă respectăm o serie de recomandări:

  1. Dacă în localitatea dvs. tricocefaloza este o boală răspândită (sau dacă locuiţi, temporar, într-o asemenea localitate), străduiţi-vă să evitaţi contactele cu solul care ar putea fi contaminat de fecalele altor oameni.
  2. Spălaţi-vă foarte bine pe mâini de fiecare dată după ce ieşiţi afară sau aveţi de lucru în grădină.
  3. Spălaţi minuţios legumele şi fructele sub apă curgătoare şi beţi doar apă curată.
  4. Încercaţi să explicaţi aceste reguli şi copiilor dvs. Urmăriţi ca aceştia să nu  se joace în solul care ar putea fi contaminat cu fragmente de scaun uman.

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.