Trichineloza (trichinoza) la om. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 6 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți-ne părerea dvs.

Apreciere medie: 3.3. Pe baza a 6 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este trichineloza?

În medicina umană și animală, termenul trichineloză se întrebuințează pentru desemnarea condiției animalelor și oamenilor infestați cu paraziți din familia Trichinella.

Trichineloza poate fi periculoasă. La unele persoane contaminate, boala provoacă complicații extrem de grave. În cazuri rare, bolnavii infestați de trichinoză decedează.

Studiind diverse materiale pentru articolul de față, am găsit un raport în care sunt prezentate datele statistice privind incidența trichinozei în 41 de țări ale lumii, pentru perioada cuprinsă între 1986-2009. Rezultatele acestui raport arată că, în țările în care cazurile de trichineloză au fost ținute în evidență, în perioada dată, de trichinoză s-au îmbolnăvit peste 65 800 de persoane. Din acestea, 42 au decedat. Din toate cazurile de trichineloză, 87% s-au înregistrat în țările europene. Cea mai mare incidență de trichinoză se înregistrează în România.

După cum vom arăta mai jos, în caz de trichinoză, este foarte important ca tratamentul să înceapă cât mai repede după infestare. Din acest motiv, dacă dvs. sau cineva din rudele dvs. v-ați putut contamina cu trichineloză sau dacă ați observat simptome asemănătoare cu această boală, mergeți urgent la medic!

Cum poate omul să se contamineze cu trichineloză?

Adulții și copiii se pot contamina cu trichinoză consumând carnea crudă sau insuficient preparată a animalelor sălbatice sau domestice deja infestate de acest parazit.

Agenții patogeni ai trichinelozei reprezintă o specie de helminți care se numesc, în termeni medicali, trichinele.

În prezent, se cunosc peste 11 specii de trichinele capabile să infesteze omul.

De la ce animale ne putem contamina cu trichineloză?

De cele mai multe ori, oamenii se contaminează cu trichineloză, consumând carnea insuficient preparată a porcilor domestici sau sălbatici (mistreții), a cailor, caprelor, oilor, urșilor, ratonilor, câinilor, vulpilor, morselor, focilor, păsărilor și reptilelor (de exemplu, șopârle mari, crocodili) ș.a.m.d..

La rândul lor, animalele sălbatice se contaminează cu trichineloză când consumă carnea altor animale infestate.

Animalele domestice (inclusiv erbivorele) se infestează cu trichineloză când stăpânii le dau să mănânce resturile altor animale, contaminate cu trichinele, sau când înghit rămășițele rozătoarelor infectate (de exemplu, șobolanii).

În carnea animalelor infectate cu trichineloză se conțin chisturile trichinelelor. Acestea sunt, de fapt, larvele helmintului, acoperite cu un înveliș protector. În 1 kg de carne de animal infectată se pot conține zeci de mii de chisturi.

Chisturile au dimensiuni mici, de la 0,65 mm la 1,45 mm în lungime și de la 0,026 mm la 0,04 mm în lățime. Chisturile nu pot fi observate cu ochiul liber.

Pe dinafară, animalele infestate cu trichineloză și carnea acestora arată ca de obicei și nu se disting prin careva semne exterioare, după care am putea depista infecția.

Cum putem controla carnea la trichineloză?

Un control calitativ al cărnii la trichineloză poate fi efectuat doar în laboratoarele veterinare. În prezent, sunt accesibile microscoape speciale (trichineloscoape), cu ajutorul cărora carnea poate fi verificată la trichinele chiar și în condiții casnice (dacă nu aveți suficientă experiență, nu vă bizuiți pe examenul efectuat acasă!).

Dacă nu aveți posibilitatea să controlați carnea în laboratoare, trebuie să o tratați ca fiind potențial infestată cu trichinele. În acest caz, pentru a vă asigura că veți consuma un produs sănătos, trebuie să supuneți carnea tratamentului termic, descris ceva mai jos.

Prin ce semne și simptome se poate manifesta trichineloza?

Simptomele trichinozei depind de cantitatea de larve care au pătruns în organismul omului. Dacă numărul larvelor a fost mic, infecția, cel mai probabil, nu va determina simptome vizibile și va trece fără urmări grave.

Pe de altă parte, în caz de contaminare masivă (câteva sute de larve), simptomele și complicațiile maladiei ar putea fi extrem de grave.

După ce omul consumă carnea animalului infestat cu trichineloză, în stomac din aceasta ies larvele parazitului care, în decursul următoarelor 2 zile, se maturizează și încep să se împerecheze. Peste alte câteva zile după împerechere, femelele trichinelelor încep să producă noi generații de larve care pătrund în vasele sangvine și limfatice din pereții intestinali și încep să migreze în mușchi.

Apariția de noi generații de larve poate dura câteva săptămâni și continua până femela nu moare sub acțiunea medicamentelor (în cazul în care va fi început un tratament) sau nu va distrusă de sistemul imunitar al persoanei bolnave.

Primele simptome de boală pot apărea peste 8-15 zile după infestarea masivă cu trichineloză (aceasta este Perioada de incubațiePerioada de incubație este intervalul de timp care se scurge între momentul pătrunderii infecției în organismul omului și apariția primelor simptome de boală.
În cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii, precum gripa, perioada de incubație constituie 1-3 zile (adică primele simptome ale bolii apar peste 1-3 zile după infectare).
În cazul altor infecții, perioada de incubare poate varia de la câteva zile (mai rar ore), până la mai multe săptămâni, luni sau chiar mai mulți ani.
a infecției). Bolnavul acuză brusc:

  • Dureri musculare, în special în mușchii masticatori, în diafragmă, în mușchii intercostali, în mâini și în picioare.
  • Temperatura urcă până la 40,5 C.
  • Slăbiciune pronunțată, dureri în articulații, friguri.
  • Diaree.
  • Edemul facial, care poate fi desosebit de pronunțat în regiunea pleoapelor.
  • Erupții asemănătoare cu alergia.
  • Vânătăi (echimoze) sub unghii.
  • Tuse seacă.

În medicină, această perioadă a maladiei se numește trichineloză acută. Apariția tuturor acestor simptome este legată de migrația noilor generații de larve din intestin în mușchi. Simptomele date pot persista în decurs de câteva săptămâni, pentra a dispărea treptat pe parcurs.

La unii oameni, în perioada acută a bolii, din cauza migrației larvelor și a reacției alergice și inflamatorii pe care o provoacă această migrație, pot apărea tulburări mai mult sau mai puțin grave ale funcției cardiace, cerebrale și renale.

Larvele care ajung în mușchi se acoperă, cu timpul, cu un înveliș protector. Sub acest înveliș, larvele pot supraviețui în decurs de mai mulți ani (după unele date, până la 40 de ani în organismul omului și până la 20 de ani în organismul urșilor). Prezența larvelor în mușchi se numește, în termeni medicali, trichineloză cronică. Simptomele bolii, la această etapă, pot fi: durerile musculare, scăderea masei musculare, fatigabilitatea sporită, senzația persistentă de amorțeală, furnicăturile sau transpirația abundentă în diferite părți ale corpului. Simptomele date pot persista timp de câteva luni sau chiar ani.

O altă manifestare a trichinelozei cronice ar putea fi inflamația persistentă a ochilor (conjunctivita cronică), care poate dura timp de mai mulți ani.

Diagnosticul. Ce analize și investigații sunt necesare pentru a depista trichineloza?

Pentru a depista trichineloza, medicii pot recurge la analiza sângelui la anticorpi împotriva trichinelelor. Prezența anticorpilor în sângele omului bolnav dovedește infestarea, deoarece în sângele oamenilor necontaminați nu există anticorpi împotriva acestor paraziți.

Ce tratament este necesar în caz de trichinoză?

În caz de trichineloză, tratamentul trebuie început cât mai repede după infestare. Aceasta pentru că medicamentele accesibile în prezent sunt eficiente numai împotriva helminților adulți, care produc larve în intestin, dar nu sunt capabile să nimicească larvele ce au ajuns deja în mușchi.

În momentul de față, pentru tratarea trichinozei se utilizează următoarele medicamente:

După începerea curei de tratament, migrația larvelor în mușchi încetează și simptomele trichinozei acute dispar treptat. Dacă tratamentul a început cu întârziere și o parte a larvelor a reușit deja să ajungă în muschi, simptomele trichinelozei cronice ar putea persista încă mult timp.

Dacă suspectați că dvs, sau cineva din rudele dvs. v-ați contaminat cu trichineloză, nu efectuați tratamentul de sine stătător. Automedicația ar putea fi periculoasă. În unele cazuri, după începerea tratamentului cu medicamente antihelmintice, starea bolnavului se înrăutățește din cazua faptului că în sânge nimeresc fragmente ale paraziților distruși. Pentru a depăși această perioadă, ați putea avea nevoie de un tratament suplimentar sub supravegherea medicului.

Profilaxia. Cum putem preveni infestarea cu trichineloză?

Singura modalitate de a preveni infestarea cu trichineloză constă în prepararea termică minuțioasă a cărnii animalelor. Carnea tuturor animalelor (nu numai a celor de pradă, dar și a erbivorelor) trebuie considerată drept potențial periculoasă, dacă nu a fost controlată în condiții de laborator și nu a fost preparată cum se cuvine.

Pentru a elimina agenții patogeni din carne, trebuie să o încălziți până la temperatura de nu mai puțin de 74C (temperatura trebuie măsurată cu ajutorul termometrului de bucătărie, introdus în bucățile de carne).

Congelarea cărnii, care ar putea avea un efect distrugător asupra larvelor altor tipuri de helminți, este mai puțin eficientă în caz de trichinoză. În prezent, s-au depistat deja varietăți de trichinele, ale căror larve sunt capabile să supraviețuiască în carnea congelată în decurs de mai multe luni sau chiar ani.

S-ar putea ca uscarea cărnii sau afumarea acesteia să nu fie niște metode destul de eficiente împotriva larvelor de trichinele. De aceea, chiar și după o preparare minuțioasă a cărnii prin metodele date, aceasta ar putea rămânea contagioasă.

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol?

Apreciere medie: 3.3. Pe baza a 6 voturi.
Se încarcă...

Ce facem noi la moment?

(1) Actualmente suntem în proces de lucru asupra publicării unei serii de articole, dedicate posibilităților de protecție împotriva maladiilor oncologice (a diverselor tipuri de cancer).

În aceste materiale vom prezenta o analiză argumentată științific a opțiunilor disponibile de reducere a riscului de cancer cu utilitate practică pentru mulți adulți. Toți adulții, periodic, se confruntă cu necesitatea de a lua decizii care sunt, direct sau indirect, legate de prevenția maladiilor oncologice, chiar dacă o asemenea legătură nu este întotdeauna evidentă.

(2) Concomitent cu noua serie vom publica și câteva materiale suplimentare importante, care le vor permite cititorilor să-și dezvolte gândirea critică în rezolvarea problemelor medicale, din contul formulării întrebărilor corecte, al determinării propriilor scopuri și al aprecierii calității informațiilor găsite.

Puteți folosi opțiunea de abonare pentru a primi o notificare în momentul publicării noilor articole (publicarea este prognozată pentru luna iunie 2017).