Tragus accesoriu (apendice preauricular, “neg”) de lângă urechea copilului
DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI
Data ultimei actualizări:
Volum: 3 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.
Cuprins:
Ce este tragusul accesoriu? Care sunt cauzele apariţiei acestuia la copii?
«Bună ziua! Băieţelul nostru s-a născut cu nişte protuberanţe mici, dar destul de ciudate lângă ureche. Prima formaţiune e situată în faţa urechii, la 1 cm de canalul auditiv, dar la acelaşi nivel cu acesta. A doua formaţiune e situată pe obraz, dar ceva mai jos decât prima. Ambele protuberanţe sunt mici (prima are circa 5 mm în lungime şi pare să atârne de un picioruş, a doua e ceva mai mică). Ambele formaţiuni sunt moi, rotunde, fiind acoperite cu piele normală.
Am mai văzut aşa ceva la alţi copii şi adulţi, dar credeam că e vorba de nişte negi sau aluniţe…”.
Protuberanţele descrise mai sus sunt, după toate probabilităţile, nişte apendici preauriculari. Mai jos, vom explica ce înseamnă acest lucru şi vom arăta cum şi când trebuie remediată problema.
În medicină, termenul de tragus accesoriu se utilizează pentru a desemna formaţiunile ce apar, la unii copii, în regiunea urechilor sau pe faţă în timpul dezvoltării intrauterine. (Proeminenţa cartilajului urechii prezentă în mod obişnuit la oameni în faţa canalului auditiv este numită tragus).
Cauzele exacte ale apariţiei acestor protuberanţe nu se cunosc. În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit că ele se formează din ţesuturile de la care pornesc maxilarele inferior şi superior. Anume din acest motiv, apendicele preauriculare pot apărea nu numai pe urechi, ci şi pe pielea obrajilor (de regulă, acestea sunt situate de-a lungul liniei care uneşte canalul auditiv extern cu colţul gurii).
De cele mai multe ori, apare numai un apendice pe numai o parte a feţei, mai rar – câteva protuberanţe pe ambele părţi.
La pipăit, tragusurile pot fi moi sau dure. Aceasta depinde de faptul dacă acestea conţin sau nu ţesut cartilaginos dur.
Pe măsură ce copilul se maturizează, tragusul accesoriu va creşte proporţional cu statura/ talia copilului.
Tragusurile accesorii sunt periculoase pentru copii?
Tragusurile accesorii nu prezintă în sine niciun pericol pentru sănătate.
Cu toate acestea, la unii copii care au tragus accesoriu sunt prezente, concomitent, şi alte tulburări de dezvoltare.
De exemplu, observaţiile efectuate asupra copiilor care s-au născut cu tragus accesoriu au arătat că la unii dintre aceştia se atestă tulburări ale auzului sau în structura rinichilor.
De aceea, în cazul în care copilul dvs. se naşte cu unul sau mai multe tragusuri accesorii, îl puteţi duce la medicul pediatru pentru a-i verifica auzul şi îl puteţi ruga pe medic să vă indice o ecografie a organelor interne pentru a controla rinichii.
Pot şi trebuie oare să îndepărtez tragusul accesoriu?
După cum spunea mai sus, tragusurile accesorii nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Dacă acestea nu vă produc niciun disconfort din punct de vedere estetic, nu trebuie să le îndepărtaţi.
Dacă dvs. consideraţi că tragusul îl deranjează, sub aspect cosmetologic, pe copil, puteţi merge la specialist (chirurg plastician) pentru a-l îndepărta. Medicul vă poate propune o intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta atent tragusul cu bisturiul. Această operaţie este recomandabilă la vârsta preşcolară.
Tragusul accesoriu poate apărea la adulţi?
Tragusurile accesorii nu se formează la adulţi şi, în general, nu apar după naşterea copilului. Din acest motiv, dacă dvs. sau cineva dintre rudele dvs. nu aţi avut anterior protuberanţe sau “umflături” pe faţă şi acestea au apărut relativ recent, cu certitudine nu e vorba de tragusuri accesorii, ci de cu totul altceva, de exemplu, de un aterom, lipom sau un nev.
- Ingraffea A. Benign skin neoplasms. Facial Plast Surg Clin North Am. 2013;21(1):21-32.
- Lee JA, Khodaee M. Enlarging, pedunculated skin lesion. Acrochordon. Am Fam Physician. 2012;85(12):1191-2.