Tinea capitis la copii şi la maturi (pecinginea, microsporie, tricofiţie). Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 14 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.3. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Ce este tinea capitis sau „pecinginea”?

Am un copil mic de 6 ani şi mă îngrijorează foarte mult ce ni s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Am observat că pielea de pe capul băiatului meu la început s-a umflat în unele locuri şi s-a înroşit, iar mai apoi în aceste locuri a început să cadă părul. Iniţial, nu am acordat prea multă atenţie acestor leziuni, dar m-am alarmat când a început să cadă părul şi că aceasta a coincis cu apariţia unor pete roşii chiar pe gâtul meu. Acum stau şi mă întreb ce legătură există între aceste leziuni, dacă nu cumva este o infecţie ca „pecinginea”, pe care copilul meu ar fi contractat-o de la cineva din colegi sau de la animalele din casă sau din curte şi dacă nu cumva m-am molipsit şi eu de această maladie în urma contactului cu pielea şi părul băiatului meu. Trebuie să mă adresez la medic în acest caz şi dacă da, la ce tratament mă pot aştepta?

Simptomele descrise seamănă, într-adevăr, cu o infecţie micotică, adică provocată de anumite ciuperci patogene, pe care dumneavoastră aţi numit-o, cu un termen popular, drept „pecingine”, şi care, în limbaj medical, se numeşte tinea capitis sau tricofiţie sau microsporie.
În articolul care urmează vă vom oferi răspuns la toate aceste întrebări şi la multe altele care se pun îndeobşte în legătură cu tinea capitis.
Totodată, veţi afla mai multe detalii despre semnele şi simptomele prin care se manifestă această boală de piele, despre cum se stabileşte diagnosticul în aceste cazuri, despre tratamentele posibile şi necesitatea acestora, despre cât de contagioasă este boala şi cum poate fi prevenită, despre măsurile igienice pe care trebuie să le urmaţi în caz de tinea capitis ş.a.m.d.

De ce tinea capitis se mai numeşte tricofiţie sau microsporie? 

Explicaţia este foarte simplă, de aceea termenii nu au cum să vă inducă în eroare: cazurile de tinea capitis provocate de ciupercile Trichophyton se mai numesc, în limbaj medical, tricofiţie, pe când cele provocate de ciupercile Microsporum – microsporie.

Cum arată leziunile pielii în caz de tinea capitis (microsporie sau tricofiţie) la copii şi la maturi? Prin ce semne şi simptome se manifestă această maladie?

Primele semne de tinea capitis sunt, de regulă, papulele eritematoase (roşeaţă) mici care se formează în jurul firelor de păr de pe scalp, sprâncene sau gene. În doar câteva zile, papulele roşii devin mai palide, se acoperă cu solzi, iar firele de păr se depigmentează progresiv, devenind mai terne şi fără luciu. Mai mult, acestea încep să se rupă la numai câţiva milimetri înălţime de la suprafaţa pielii şi în aceasta constă, de fapt, prima fază de evoluţie a maladiei tinea capitis. Mai apoi, leziunile se extind treptat, căpătând forme rotunde sau ovale, în aceste zone înregistrându-se o cădere masivă a părului. Totodată, aceste regiuni se acoperă, de regulă, cu solzi de culoare gri, foarte denşi.

Dimensiunea leziunilor variază de la caz la caz şi de la o regiune a scalpului la alta. Leziunile pot arăta ca nişte pete izolate, pot forma grupuri sau pot fi parţial confluente. Pe locurile afectate, firele de păr încep să se rupă neuniform, la câţiva milimetri de la emergenţă (de la foliculul pilos). În consecinţă, scalpul arată ca o perie cu fire scurte şi aspre. În unele cazuri, suprafeţele afectate de alopecie par a fi acoperite cu puncte negre.
E bine să ştiţi că tinea capitis se mai poate manifesta prin următoarele semne:

  • Solzi pe toată suprafaţa scalpului: infecţia de tinea capitis poate avea aspect de mătreaţă abundentă (vezi alte cauze de apariţie a mătreţii la copii şi adulţi)
  • Alopecia (căderea temporară a părului) şi apariţia unor pete gri pe piele: regiunile afectate de tinea capitis pot rămâne fără înveliş pilos (păr).Alte cauze de cădere a părului la copii şi adulţi sunt prezentate în articolul Cum să determin cauza de cădere a părului?
  • Supurări şi inflamaţii: uneori, locurile afectate de tinea capitis se inflamează şi elimină puroi, această reacţie a organismului la infecţie fiind însoţită de umflarea nodulilor limfatici în regiunea gâtului (limfadenopatie cervicală). Focarele de inflamaţie se pot acoperi cu cruste purulente, iar rădăcinile firelor de păr slăbesc atât de mult, încât acestea pot fi extrase foarte uşor cu pensa.
  • Supurările şi inflamaţiile provocate de tinea capitis sunt acompaniate, deseori, de simptome subiective precum oboseala, durerile de cap şi chiar febra blândă. Nu sunt rare cazurile în care aceste focare de inflamaţie provocate de tinea capitis sunt luate drept carbunculi. Una dintre formele severe de tinea capitis se numeşte tinea favosa, fiind o infecţie cronică provocată de ciupercile tinea schoenleinii, iar uneori, de tinea violaceum ori microsporum gypsum.
  • Leziuni pustulare difuze: uneori tinea capitis se manifestă prin pustule mici (vezicule cu puroi) răspândite pe tot scalpul.

La adulţi, tinea capitis se dezvoltă mai mult pe pielea glabră (pielea netedă, lipsită de înveliş pilos) de pe faţă, braţe, gât, mai rar, trunchi. După cum va fi prezentat mai jos, aceiaşi fungi care provoacă tricofiţia la adulţi şi la copii pot provoca şi micoza unghiilor, micoza palmelor şi a tălpilor.

Trebuie să mă mănânce pielea la tinea capitis?

Pruritul sau mâncărimea este minimă, dar poate fi destul de severă în unele cazuri.

Trebuie să mă adresez la medic dacă am tinea capitis? Ce specialist este mai recomandabil în acest caz?

Dacă aţi observat simptome şi semne de tinea capitis pe pielea copilului dumneavoastră sau chiar pe propriul corp, programaţi-vă cât mai curând o vizită la cabinetul medical. Cei mai indicaţi specialişti sunt, în acest caz, infecţionistul sau dermatologul.

Dacă medicul va confirma diagnosticul de tinea capitis, vă va putea recomanda tratamentul necesar, în lipsa căruia maladia poate progresa foarte mult timp, provocând unele complicaţii neplăcute sau contaminând alte persoane.
La fel, este posibil ca după vizita la medic să se constate că nu aveţi tinea capitis, ci o cu totul altă maladie, care cere cu totul alt tratament. În unele situaţii, maladii precum alopecia areata, dermatita atopică, lichenul plan, psoriazis etc. prezintă simptome similare cu cele de tinea capitis, de aceea examenul medical este întotdeauna binevenit.

Ce poate face medicul pentru a stabili diagnosticul de tinea capitis?

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul dermatolog purcede la examinarea vizuală a leziunilor/ petelor provocate de boală. Trebuie să ştiţi că medicul poate recurge şi la Lampa Wood pentru a studia leziunile de tinea capitis, la examinarea sub microscop a firelor de păr afectate de tinea capitis, dar şi la biopsie.

În unele cazuri, pentru a determina mai exact agentul care a provocat infecţia, medicul poate recomanda cultivarea fungilor patogeni în condiţii de laborator. Peste câteva săptămâni, medicul poate deja identifica cu exactitate ciuperca responsabilă de declanşarea maladiei, pe baza culturii fungice obţinute.

Ce tratament este necesar în caz de tinea capitis ? Cât durează o cură de tratament ?

Potrivit studiilor clinice efectuate până în acest moment, pentru a vindeca tinea capitis la copii şi la adulţi, este nevoie de tratament combinat: medicamente antimicotice (antifungice) administrate oral, combinate cu unguente antifungice, ce se aplică pe leziunile cauzate de tinea capitis. Mai jos, veţi afla mai multe detalii cu privire la tratamenul tinea capitis.

Tratamentul tinea capitis (microsporie sau tricofiţie) la adulţi

Cele mai utilizate şi recomandate pastile în caz de tinea capitis sunt:

1. Grizeofulvina 500 mg doză zilnică (sau 750–1000 mg pe zi în cazuri mai grave), după masă, de două ori pe zi, timp de 6–8 săptămâni (uneori, mai mult), până la vindecarea completă a pacientului infectat cu microsporie sau tricofiţie.
2. Terbinafina 250 mg, care se administrează o dată pe zi, timp de 4–6 săptămâni.
3. Itraconazol 100–200 mg, o dată pe zi imediat după masa principală a zilei, timp de 4 săptămâni.
4. Fluconazol 50 mg, o dată pe zi timp de 4–7 săptămâni ori, ca schemă alternativă, 150 mg săptămânal, timp de 4–8 săptămâni.

Atenţie! Nu începeţi tratamentul din iniţiativă proprie. Toate aceste scheme de tratament prezentate mai sus sunt cu titlu orientativ, deoarece curele individuale depind de gravitatea infecţiei fungice şi de evoluţia tinea capitis şi pot fi recomandate exclusiv de medic.

Tratamentul tinea capitis (microsporie sau tricofiţie) la copii

De regulă, în cazul copiilor, se prescriu aceleaşi tipuri de medicamente ca şi la adulţi: Grizeofulvina cu doza zilnică de 10 mg pentru fiecare kg de greutate corporală, împărţită în 1-2 prize zilnice, administrate după masă, timp de 4-8 săptămâni, uneori mai mult timp, până la dispariţia totală a infecţiei. Tratamentul acesta şi-a dovedit eficienţa şi siguranţa în timp. Alte preparate recomandabile în cazul copiilor sunt fluconazolul, itraconazolul şi terbinafina.

Atenţie! Unele persoane care se îmbolnăvesc de tinea capitis acuză, după începerea tratamentului cu pastile antimicotice, reacţii alergice puternice cauzate de interacţiunea celulelor sistemului imunitar cu componentele celulelor fungice în plin proces de dezintegrare. Reacţiile alergice constau, în general, în erupţii cutanate: roşeaţă sau băşicuţe pe trunchi, gât, mâini şi picioare.

Veziculele care se formează pe piele pot fi pruriginoase şi, uneori, extrem de dureroase. Dacă aţi început deja tratamentul pentru tinea capitis şi acuzaţi asemenea simptome, adresaţi-vă fără întârziere la medic.

Tratamentul suplimentar pentru scalp şi alte regiuni atinse de tinea capitis (microsporie şi tricofiţie)

Tratamentul antifungic local trebuie aplicat nu numai pe leziunile de pe piele, ci şi pe toată lungimea firelor de păr de pe scalp. Tratamentul cu medicamente topice trebuie administrat cu regularitate. Pentru a obţine efectul scontat, medicii recomandă aplicarea zilnică a unguentelor într-un răstimp de cel puţin 7 zile.

Tratamentul topic se face cu:
– Medicamente care conţin ciclopiroxolamină (de pildă, batrafen, în formă de loţiuni sau geluri);
– Cremă cu terbinafină (lamisil). În timpul tratamentului, părul trebuie spălat de două ori pe săptămână cu un şampon antifungic (care conţine substanţe active precum povidon iodină, sulfură de seleniu) sau cu soluţie de terbinafină.

Trebuie să rad părul de pe capul copilului meu în caz de tinea capitis?

Mai multe studii clinice au dovedit că eficienţa tratamentului în caz de tinea capitis depinde nu numai de concentraţia substanţelor active administrate şi de schema aplicată, ci şi de lungimea părului persoanelor afectate de boală. Regula funcţionează în special în cazul copiilor.

Tăierea părului poate scurta semnificativ durata tratamentului cu medicamente sistemice şi antifungice. De accea, nu este de mirare că medicii vă pot recomanda să radeţi părul de pe capul copilului dumneavoastră, afectat de tinea capitis. Aceasta va înlesni, totodată, aplicarea preparatelor topice pe scalp, aşa cum este descris mai sus. Dacă raderea completă a părului de pe cap vi se pare inacceptabilă, puteţi să înlăturaţi părul doar de pe porţiunile afectate nemijlocit de ciuperca patogenă.

Cum şi când pot să-mi dau seama că tratamentul prescris pentru tinea capitis începe să acţioneze? Când copilul meu nu mai este contagios şi nu prezintă niciun pericol pentru rudele sau colegii săi?

Pentru a stabili eficienţa tratamentului prescris pentru tinea capitis (microsporie sau tricofiţie), medicul vă poate recomanda efectuarea repetată a unor teste de laborator. Dacă analizele de laborator nu vor identifica fungi vii în ţesuturile prelevate, tratamentul poate fi considerat drept eficient.

De regulă, fungii se înjumătăţesc într-o perioadă de 2 săptămâni. Dispariţia ciupercilor se va produce mult mai târziu, de aceea trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare.
Uneori, în ciuda tratamentului intensiv, fungii dispar abia la câteva luni după începerea curei.
În cazul în care fungii de Microsporum sau de Trichophyton persistă în ţesuturi chiar şi după mai multe luni de tratament, acesta trebuie să continue pentru eliminarea definitivă a ciupercilor.În acest scop, medicul vă mai poate recomanda fie continuarea curei de tratament vechi, fie un tratament cu alte medicamente antimicotice.

Pot trata altfel, dar şi mult mai repede, tinea capitis (microsporia sau tricofiţia)?

Chiar dacă înţelegem dorinţa dumneavoastră de a scăpa cât mai repede de această boală supărătoare, în prezent nu există alte metode de tratament, mai eficiente şi mai rapide decât cele descrise mai sus.

Pot scăpa de tinea capitis (microsporie, tricofiţie) fără tratament?

S-au înregistrat cazuri în care această boală de piele a trecut fără niciun tratament. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că, de cele mai multe ori, infecţiile fungice de acest gen tind să se extindă, să devină cronice şi să dureze. Tinea capitis contractată în copilărie şi netratată cum se cuvine poate să persiste până la maturitate.

Poate recidiva tinea capitis (microsporia sau tricofiţia)? Pot să mă îmbolnăvesc din nou de această maladie?

Organismul uman nu poate genera imunitate împotriva ciupercilor care provoacă apariţia tinea capitis, de aceea boala poate recidiva atât în cazul maturilor, cât şi în cazul copiilor, dacă aceştia se vor infecta din nou cu fungi de microsporie sau tricofiţie.

Tinea capitis poate reveni, de asemenea, dacă tratamentul nu este dus până la capăt, iar în ţesuturile pielii şi ale părului rămân spori viabili de Microsporum sauTricophyton.

Cum pot preveni apariţia tinea capitis (microsporia sau tricofiţia)  şi/ sau răspândirea acestei infecţii?

Tinea capitis este o boală contagioasă? Care este etiologia (cauzele) maladiei? Cum mă pot molipsi de tinea capitis (microsporie, tricofiţie)?

Deja aţi înţeles, din cele spuse mai sus, că tinea capitis este o boală infecţioasă contagioasă şi că aceasta poate fi declanşată de ciuperci din genul Trichophyton (mai precis:Trichophyton tonsurans, Trichophyton violaceum) şi Microsporum (mai precis: Microsporum canis). La fel, am menţionat, de la bun început, că tinea capitis provocată de fungii Trichophyton se mai numeşte, în medicină, tricofiţie, pe când infecţia micotică provocată de organismele Microsporummicrosporie.

Sursele naturale ale Microsporiei sunt pisicile (de regulă, pisicile fără stăpân), porcii şi alte animale domestice. Agenţii patogeni se adăpostesc în blana animalelor, chiar dacă acestea pot şi să nu manifeste neapărat simptome de tinea capitis (fenomen numit de infecţionişti „colonizare”). Mai mult, sporii ciupercilor pot să rămână mult timp pe obiectele cu care au intrat în contact atât persoana infectată, precum pieptenii, periile, canapelele şi cearşafurile, cât şi animalul purtător de infecţie: banchetele din autoturisme, jucăriile moi, de pluş etc.. Trebuie să ştiţi, totodată, că tinea capitis provocată de fungii Trichophyton poate să se transmită de la persoanele cu micoza (ciupearca) unghiilor, pielii picioarelor, a mîinilor, sau a altor regiuni ale corpului.

Adulţii se pot îmbolnăvi de tinea capitis? Ce trebuie să fac ca să nu mă molipsesc de tinea capitis (microsporie sau tricofiţie), mai ales dacă trebuie să-mi îngrijesc copilul afectat de această maladie?

Statistic vorbind, tinea capitis este, în mare parte, boala copilăriei. Ocazional, microsporia sau tricofiţia poate surveni şi la adulţi. De regulă, sunt afectaţi mai ales copiii cu vârste de până la 10 ani. Cel mai frecvent însă se îmbolnăvesc copiii cu vârste cuprinse între 3-7 ani. Adulţii rareori suferă de tinea capitis, mai frecvente sunt simptomele de tinea corporis (cu alte cuvinte, o infecţie pe pielea trunchiului, membrelor, gâtului etc.), boală pe care aceştia o fac în urma contactului cu copiii bolnavi de microsporie sau tricofiţie.

Potrivit mai multor specialişti în domeniu, rezistenţa adulţilor la tinea capitis ar putea fi determinată de cantitatea mai mare de microbi Pityrosporum orbiculare ce se conţin în microflora normală a pielii, dar şi de stratul mai gros de sebum care îi apără de infecţiile micotice.
Pentru a reduce la maxim riscul de infectare cu tinea capitis în perioada în care vă îngrijiţi copilul afectat de această maladie:

  • utilizaţi altă lenjerie de pat decât copilul bolnav de tinea capitis (microsporie sau tricofiţie);
  • spălaţi-vă bine pe mâini de fiecare dată când contactaţi cu focarele infecţiei de pe pielea copilului sau cu obiectele sale de igienă, cu jucăriile, lenjeria şi piesele sale de mobilier;
  • când aplicaţi unguente antimicotice pe scalpul copilului, îmbrăcaţi mănuşi de unică folosinţă, pe care le puteţi procura în orice farmacie.
  • Dacă aţi constatat infecţia la copilul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat la medic pentru a afla dacă nu sunteţi cumva şi dumneavoastră purtător de fungi patogeni. Trebuie să ştiţi că aceasta este posibil chiar dacă nu acuzaţi niciun simptom de tinea capitis (tricofiţie sau microsporie).

Cât durează perioada de incubaţie a infecţiei în caz de tinea capitis (microsporie sau tricofiţie)?

Perioada de incubaţiePerioada de incubație este intervalul de timp care se scurge între momentul pătrunderii infecției în organismul omului și apariția primelor simptome de boală. În cazul multor infecții virale ale căilor respiratorii, precum gripa, perioada de incubație constituie 1-3 zile (adică primele simptome ale bolii apar peste 1-3 zile după infectare).

În cazul altor infecții, perioada de incubare poate varia de la câteva zile (mai rar ore), până la mai multe săptămâni, luni sau chiar mai mulți ani. a infecţiei poate dura de la 12-14 zile până la 4-6 săptămâni.

Cum pot să identific sursa de infectare cu tinea capitis? Ce să fac ca să-i protejez pe ceilalţi membri ai familiei de această infecţie?

Dacă un membru al familiei dumneavoastră s-a îmbolnăvit de tinea capitis, discutaţi neapărat cu medicul despre posibilitatea de a-i examina pe ceilalţi membri ai familiei care nu acuză, cel puţin deocamdată, simptome sau semne de microsporie sau tricofiţie. Medicul poate să-i invite pe toţi membrii familiei dumneavoastră pentru a-i examina, prelevând câte o mostră de ţesut de pe scalpul fiecăruia (cu ajutorul unei periuţe) în vederea analizelor microbiologice.

Dacă, în urma acestor analize, se constată prezenţa sporilor de Microsporum sau Trichophyton în pielea sau în părul rudelor dumneavoastră, medicul este obligat să vă recomande tratament antifungic pentru toţi membrii familiei. Uneori, spălarea pe cap cu şampon antifungic de două ori pe săptămână timp de 15 minute, pe o perioadă de până la 4 săptămâni, se poate dovedi suficientă. Cu toate acestea, dacă, la examinare, se constată prezenţa ciupercilor, medicul indică, de regulă, tratament cu medicamente antimicotice orale.
Cele mai potrivite şampoane utilizate pentru prevenirea infecţiei şi răspândirii acesteia printre membrii familiei trebuie să conţină:

  • 2.5% de sulfură de seleniu;
  • 1%-2% de zinc pirition;
  • Povidone iodine;
  • 2% de ketoconazol.

Potrivit mai multor studii, şampoanele care conţin povidone iodine s-au dovedit a fi mai eficiente în eradicarea fungilor care provoacă tinea capitis decât şampoanele ce conţin ketoconazol sau sulfură de seleniu.

Animalele de companie

Dacă copilul dvs. s-a îmbolnăvit de microsporie și aveţi animale de companie (pisici, câini, cobai, hamsteri, iepuri, porcuşori etc.), adresaţi-vă la medicul veterinar (şi mai indicat ar fi un specialist în domeniul bolilor infecţioase la animale) pentru a le verifica la Microsporum. În acelaşi timp, minimizaţi contactul cu animalele de companie în caz că suspectaţi infecţia cu fungi patogeni.

E binevenită o igienă sporită până la confirmarea sau infirmarea diagnozei de tinea capitis la animalele dumneavoastră de casă. În mod special, nu uitaţi să vă spălaţi foarte bine pe mâini după ce intraţi în contact cu preferaţii dumneavoastră.

Care pot fi simptomele de tinea capitis (microsporie) la animalele de companie?

Ca şi la copii, tinea capitis se manifestă, în cazul animalelor de companie, prin căderea părului şi prin inflamarea regiunilor afectate ale pielii. Cu toate acestea, unele animale nu manifestă, aparent, simptome de tinea capitis (tricofiţie sau microsporie), dar pot transmite infecţia atât copiilor, cât şi adulţilor.

Trebuie oare să-mi izolez copilul în caz de tinea capitis? Cât trebuie să dureze carantina la microsporie sau tricofiţie?

În cele mai multe dintre cazuri, medicii le recomandă părinţilor să-şi ţină copiii acasă, cât mai departe de şcoală şi de alte locuri publice pentru cel puţin 2 săptămâni după începerea tratamentului topic şi sistemic.

Dacă copilul dumneavoastră s-a îmbolnăvit de tinea capitis, ar fi de dorit să-i informaţi pe părinţii colegilor săi de şcoală sau de grădiniţă, pentru a preveni răspândirea necontrolată a infecţiei.
Dacă profesorii, educatorii şi părinţii sunt informaţi la timp, copiii vor fi duşi de urgenţă la medicul dermatolog sau infecţionist pentru a confirma sau infirma suspecţia de tinea capitis şi pentru a începe cât mai repede tratamentul atât de necesar.

Ce pot face în cazul în care copilul meu a contactat cu alţi copii bolnavi de microsporie sau tricofiţie la grădiniţă sau la şcoală? Există vreun tratament profilactic în acest sens?

Dacă aţi aflat sau doar bănuiţi că copilul dumneavoastră s-ar fi îmbolnăvit de tricofiţie sau microsporie la grădiniţă sau la şcoală, trebuie să-l duceţi imediat la medicul dermatolog sau infecţionist pentru efectuarea testelor de laborator necesare.

E foarte posibil ca medicul să recomande un tratament profilactic copiilor care frecventează instituţii în care s-au depistat focare ale infecţiei cu tinea capitis. Acest tratament constă în utilizarea unor şampoane cu componente antifungice (antimicotice), despre care am vorbit detaliat ceva mai sus.

Cât timp trăiesc sporii ciupercilor care declanşează tinea capitis? Trebuie dezinfectate încăperile locuite de persoanele afectate de microsporie sau tricofiţie şi cum se face acest lucru?

Sporii ciupercilor care provoacă apariţia tinea capitis (microsporia sau tricofiţia) îşi păstrează viabilitatea pe perioade de la câteva săptămâni la câteva luni.

Obiectele de igienă personală, precum pieptenii, periile pentru păr, lamele de ras, prosoapele, şerveţele de şters faţa, dar şi albiturile (de pat sau de corp), fularele, eşarfele, pălăriile, jucăriile de pluş şi alte obiecte de uz curent trebuie folosite numai de posesorul lor direct. În aşa fel, veţi restrânge drastic arealul de răspândire a ciupercilor patogene în casa în care locuiţi. Mai mult, după începerea tratamentului, toate aceste obiecte trebuie dezinfectate.
De exemplu, unele obiecte, precum pieptenii şi periile pentru păr, pot fi ţinute timp de 5 minute în apă clocotindă. Lenjeria de pat şi confecţiile pot fi spălate cu praf de spălat obișnuit, la temperatura de 60 C.
Materialele termorezistente pot fi dezinfectate (spalate) şi la temperaturi de 90 C, utilizând substanţe precum înălbitoarele de rufe. Suprafeţele, containerele şi piesele de mobilier unde se păstrează obiectele de igienă personală (inclusiv trusele de manichiură ori pedichiură) sau rufele persoanei bolnave de tinea capitis trebuie izolate, pentru ca ceilalţi membri ai familiei să nu aibă acces la acestea.
Mai mult, aceste suprafeţe, containere, truse sau piese de mobilier trebuie tratate cu dezinfectanţi precum Terralin (produs pe bază de alcool, aplicat timp de 5 minute).
Dacă medicii veterinari au diagnosticat vreunul din animalele dumneavoastră de companie cu microsporie, obiectele (pernuţele, coşurile, păturile etc.) sau jucăriile acestora trebuie dezinfectate sau înlocuite cu altele noi, iar animalul trebuie tratat.

Alte intrebări în legătură cu tinea capitis

Ce fac dacă mă îmbolnăvesc de tinea capitis în timpul sarcinii?

Datele de care dispunem în prezent indică asupra faptului că organismele responsabile de apariţia microsporiei sau tricofiţiei nu influenţează nici asupra sarcinii şi nici asupra dezvoltării fătului.

Dacă v-aţi îmbolnăvit de tinea capitis în timpul sarcinii sau dacă planificaţi o sarcină şi contractaţi această infecţie micotică, apelaţi numaidecât la medic pentru a obţine toate informaţiile necesare referitoare la tratament.
Deşi grizeofulvina constituie prima linie de atac împotriva tinea capitis, medicamentul nu trebuie administrat în timpul sarcinii, deoarece poate afecta dezvoltarea şi naşterea fătului. Dacă aţi efectuat tratament cu grizeofulvină, utilizaţi contracepţia sau evitaţi contactul sexual pentru a nu prinde sarcină cel puţin pentru o perioadă de 1 lună după încheierea curei.
Bărbaţii pot încerca să lase femeia însărcinată după cel puţin şase luni de la încheierea tratamentului cu grizeofulvină.
Excluderea grizeofulvinei în perioada de sarcină nu înseamnă că microsporia sau tricofiţia nu pot fi tratate în acest răstimp prin alte mijloace. Medicul vă poate prescrtie, de exemplu, creme sau unguente care conţin clotrimazol, precum lotrimin.
Nu ezitaţi să aplicaţi în scopuri profilactice, timp de 1-2 sptămâni, aceste unguente sau creme chiar şi după încheirea tratamentului, pentru a preveni recidivele de tinea capitis.

Ce regim alimentar este indicat în caz de tinea capitis? Poate dieta trata această boală?

Cel puţin în momentul de faţă, nu există date credibile privitor la eficienţa dietelor alimentare în caz de microsporie sau tricofiţie.

Există vreun vaccin împotriva tinea capitis (microsporie sau tricofiţie)?

În prezent, nu există vaccin pentru oameni, deşi a fost creat un vaccin pentru animale, care e folosit nu atât pentru a preveni boala, cât în calitate de adjuvant la tratament.

Pot face baie/ duş la tinea capitis?

Desigur, dar trebuie să ştiţi totuşi că duşul e mai indicat decât baia. Nu uitaţi, totodată, să folosiţi exclusiv prosopul şi obiectele de igienă personale, pentru a nu-i contamina pe ceilalţi membri ai familiei. Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copii.

Cât de periculoasă este microsporia sau tricofiţia? Ce urmări şi complicaţii poate provoca tinea capitis? Părul va creşte din nou pe locurile afectate?

De obicei, microsporia sau tricofiţia nu prezintă pericol pentru viaţă. Totodată, la pacienţii imunocompromişi infecţia poate să se răspândească în organele interne, cu urmări grave. În cazurile mai uşoare, care decurg fără inflamaţii, tinea capitis nu lasă urme şi părul se restabileşte complet. În cazurile mai grave, însoţite de inflamaţii şi supurări, căderea părului poate fi ireversibilă, pe scalp rămânând zone fără păr.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.