Tetraciclina: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Tetraciclina?

Tetraciclina este un preparat medicamentos din grupul antibioticelor. Tetraciclina se utilizează în tratamentul mai multor tipuri de infecţii bacteriene, precum infecţiile tractului urinar, acneea, gonoreea, infecţia chlamidiană, antraxul etc.

Cum se administrează Tetraciclina sub formă de comprimate orale (pastile)?

Tetraciclina sporeşte sensibilitatea pielii la razele solare şi poate provoca apariţia rapidă a arsurilor cauzate de razele ultraviolete.

De aceea, evitaţi expunerea la razele directe ale soarelui sau la raze UV artificiale (solar). În timpul tratamentului cu Tetraciclină, purtaţi haine care asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete şi ungeţi porţiunile de piele expuse la soare cu cremă cu factor de protecţie SPF nu mai puţin de 15. Vezi Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bronzatul, arsurile solare şi mijloacele de protecţie solară

Suplimentele de fier, suplimentele de calciu, multivitaminele, antacidele sau laxativele, pot reduce eficacitatea Tetraciclinei. De aceea, în timpul tratamentului cu Tetraciclină, administraţi-le cu 2 ore până sau cu 2 ore după administrarea medicamentului.

În niciun caz nu administraţi Tetraciclina cu termenul de valabilitate expirat, deoarece aceasta vă poate provoca leziuni renale severe.

În niciun caz nu administraţi Tetraciclina dacă aţi avut reacţii alergice la acest medicament sau la preparate similare, precum Doxiciclina, Demociclina sau Minociclina.

Înainte de a începe administrarea Tetraciclinei, informaţi medicul, dacă este cazul, despre faptul că suferiţi de afecţiuni cronice ale ficatului sau ale rinichilor. Pentru a securiza tratamentul, s-ar putea să aveţi nevoie de o altă doză decât cele indicate, sau de efectuarea unor teste diagnostice speciale.

Tetraciclina poate reduce eficienţa contraceptivelor orale. Din aceste considerente, în timpul tratamentului cu Tetraciclină, se recomandă utilizarea suplimentară a contraceptivelor non-hormonale (vezi Protecţia sigură împotriva sarcinii nedorite).

Tetraciclina este contraindicată copiilor cu vârsta până la 8 ani. Tetraciclina le poate cauza copiilor mici modificarea permanentă a culorii dinţilor şi le poate afecta formarea scheletului.

Tetraciclina nu este eficientă pentru tratamentul infecţiilor virale (precum gripa, răceala, varicela).

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Tetraciclină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree.

În cazul în care Tetraciclina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Cum se administrează Tetraciclina sub formă de comprimate orale (pastile)?

Administraţi Tetraciclina în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Administraţi Tetraciclina pe toată durata indicată de medic, chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

Administraţi fiecare doză împreună cu un pahar de apă plin (240 ml).

Administraţi Tetraciclina pe nemâncate, cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după masă.

Nu administraţi Tetraciclina împreună cu laptele sau cu alte produse lactate. Produsele lactate pot să reducă absorbţia medicamentului în organism.

În cazul în care medicamentul este în formă de suspensie orală, înainte de a măsura doza necesară de suspensie orală (fluidă), agitaţi bine flaconul.

Pentru a măsura corect doza de medicament lichid, utilizaţi o lingură specială de măsurare sau un pahar gradat medicinal. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi-l dea.

Dacă în timpul tratamentului sau imediat după acesta urmează să aveţi o intervenţie chirurgicală, anunţaţi din timp chirurgul. S-ar putea să fie nevoie să întrerupeţi tratamentul pentru o perioadă scurtă de timp sau să se amâne intervenţia chirurgicală.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Tetraciclină?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj. Simptomele de supradozare pot include greaţă, vomă, diaree, senzaţie de disconfort abdominal.

Tetraciclina sub formă de comprimate orale şi alcoolul

Tetraciclina nu interacţionează cu alcoolul.

Efectele adverse ale Tetraciclinei sub formă de comprimate (pastile)

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţiere a feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse grave:

  • Ameţeli, dureri de cap, dereglări ale vederii
  • Febră, frisoane, dureri în corp, dureri în gât
  • Descuamare sau exfoliere severă a pielii şi erupţii roşii pe piele
  • Absenţa urinării
  • Piele palidă sau galbenă, îngălbenirea albului ochilor, urină întunecată
  • Dureri în abdomen, greaţă, vomă
  • Apariţia uşoară a hematoamelor (vânătăilor), sângerare uşoară din nas sau din gingii, slăbiciune neobişnuită.
  • Pete albe sau ulceraţii în gură sau pe buze
  • Prurit sau eliminări vaginale
  • Diaree abundentă

Administrarea Tetraciclinei sub formă de unguent

Spălaţi-vă bine cu săpun pe mâini înainte de a aplica unguentul. Unguentul se aplică, uşor masând, pe porţiunile pielii curate şi uscate. De regulă, unguentul se aplică de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, dar se recomandă ca frecvenţa de aplicare s-o stabilească medicul Dvs.

Aveţi grijă să nu aplicaţi unguentul în ochi, în gură sau în nas, aceasta vă poate provoca senzaţie de usturime.

Administrarea unguentului oftalmic cu Tetraciclină

Spălaţi-vă bine cu săpun pe mâini înainte de a aplica unguentul. Este preferabil să aplicaţi unguentul în faţa oglinzii şi la lumină bună.

Trageţi cu degetul arătător în jos pleoapa inferioară a ochiului, în care doriţi să aplicaţi medicamentul, astfel ca între pleoapă şi ochi să se formeze un “buzunar”. Strângeţi uşor tubul astfel ca să eliberaţi aproximativ 1 cm de unguent în “buzunarul” format. Închideţi ochii şi ţineţi-i închişi timp de 1-2 minute (pentru a repartiza medicamentul uniform pe toată suprafaţa oculară).

După administrarea medicamentului ştergeţi vârful tubului cu un şerveţel curat şi înşurubaţi-l cu capac.

S-ar putea să aveţi o senzaţie de înceţoşare a vederii imediat după aplicarea unguentului cu Tetraciclină. Dacă observaţi că această senzaţie nu dispare un timp mai îndelungat, contactaţi-l pe medicul Dvs.

Administrarea Tetraciclinei în timpul sarcinii

Studiile pe animale au arătat toxicitatea Tetraciclinei faţă de făt, însă, momentan, nu există date verificate în legătură cu utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii la femei.

Până în anul 1950 Tetraciclina se considera inofensivă pentru dezvoltarea fătului, dar, mai târziu, au apărut publicaţiile în care se vorbeşte despre faptul că administrarea Tetraciclinei după 5-6 luni ale sarcinii provoacă la copil schimbarea permanentă în cafeniu a culorii dinţilor. Au fost raportate şi date despre defectele congenitale legate de formarea scheletului copilului şi, mai ales, despre hepatotoxicitatea maternă. Vă amintim că acest efect advers al medicamentului (dereglarea funcţiei hepatice) se întâlneşte nu numai la femeile însărcinate. În genere, frecvenţa de apariţie a dereglării hepatice este forte mică, însă urmările acesteia pot fi extrem de grave.

Conform altor publicaţii, administrarea Tetraciclinei în timpul sarcinii nu poate provoca defecte congenitale grave, dar poate provoca, de exemplu, dezvoltarea la copil a herniei inghinale.

De aici rezultă că nu se recomandă administrarea Tetraciclinei în timpul sarcinii. Dacă femeia a administrat, totuşi, medicamentul în primele săptămâni ale sarcinii (de exemplu, atunci ea încă nu ştia că este însărcinată), este puţin probabil că aceasta s-a reflectat negativ asupra sănătăţii viitorului copil.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Tetraciclinei, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Dacă aţi rămas însărcinată în timpul administrării Tetraciclinei, contactaţi-l pe medicul Dvs.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Tetraciclinei sub formă de unguent sau unguent oftalmic în timpul sarcinii nu este periculoasă deoarece, în acest caz, în sângele femeii însărcinate se secretă o doză insignifiantă de medicament.

Administrarea Tetraciclinei în timpul alăptării

Tetraciclina se secretă în laptele matern. Există riscul teoretic de apariţie a petelor pe dinţi şi inhibare a creşterii oaselor la copil.

Însă, în literatura de specialitate, momentan, nu este descris niciun caz de apariţie a acestor efecte adverse la sugari, mamele cărora administrau Tetraciclina în perioada de alăptare. Parţial acest fapt să explică prin faptul că în laptele matern se secretă o cantitate mică de medicament administrat. În sângele sugarului din laptele mamei penetrează o doză încă mai mică (calciul din laptele matern împiedică pătrunderea Tetraciclinei în sângele copilului).

Din cauza potenţialelor reacţii adverse la copii, medicul, împreună cu femeia care alăptează trebuie să aleagă între renunţarea la tratamentul cu Tetraciclină sau întreruperea alăptatului, în funcţie de importanţa tratamentului respectiv pentru mamă.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: