Versiunea arhivată

Subsalicilat de bismut: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare


Datele actualizate cu privire la preparatele de bismut pot fi accesate pe pagina Recomandări argumentate științific pentru pacienți cu privire la arsuri (pirozis) și dureri în regiunea stomacului

Dragi cititori,
Recent am publicat pe site un ghid detaliat, bazat pe cele mai recente cercetări ştiinţifice, cu privire la utilizarea corectă a preparatelor de Bismut în rezolvarea diferitelor afecţiuni gastrointestinale.

Pentru a citi noul ghid, faceţi click pe Administrarea a preparatelor de Bismut în rezolvarea arsurilor şi durerilor la stomac.

Unele recomandări de mai jos pot fi incomplete sau învechite. Pentru a beneficia de cele mai actuale şi argumentate recomandări, vă invităm să treceţi pe linkul de mai sus.

***

Ce este subsalicilatul de bismut?

Subsalicilatul de bismut este un medicament care se utilizează pentru a reduce aciditatea sucului gastric în cazul tratamentului pirozisului (arsurilor la stomac) şi al refluxului gastro-esofagian. Subsalicilatul de bismut se utilizează, de asemenea, pentru tratarea diareei.

Informaţii importante despre subsalicilatul de bismut

În niciun caz nu administraţi subsalicilatul de bismut unui copil sau unui adolescent cu febră, mai ales, dacă acesta are alte simptome de răceală, de gripă sau de alte boli virale. Toate preparatele din grupul salicilaţilor, inclusiv subsalicilatul de bismut, pot cauza complicaţii periculoase la copii (sindromul Reye), în special, dacă acestea sunt utilizate în timpul unei infecţii virale la copil.

Nu utilizaţi subsalicilatul de bismut fără de prescripţie medicală, dacă suferiţi de următoarele boli:

  • Ulcer gastric sau duodenal
  • Diabet
  • Artrită
  • Podagră
  • În cazul unei hemoragii gastrice sau intestinale recente
  • Aveţi o alergie la medicamentele din grupul de salicilaţi, inclusiv, la Aspirină
  • V-a apărut febra

Subsalicilatul de bismut poate afecta rezultatele anumitor analize medicale. Comunicaţi-i oricărui medic care vă consultă despre faptul că, la momentul de faţă, administraţi acest medicament.

Cum se administrează subsalicilatul de bismut?

Administraţi subsalicilatul de bismut respectând exact recomandările medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Înainte de a măsura doza necesară de suspensie orală (fluidă), agitaţi bine flaconul. Măsuraţi medicamentul în formă lichidă cu ajutorul unei linguri speciale sau cu ajutorul unui pahar gradat. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi-l dea.

Dacă administraţi subsalicilatul de bismut sub formă de comprimate masticabile, mestecaţi bine pastila înainte de înghiţire.

Nu luaţi mai mult de 8 doze de medicament pe zi.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Evitaţi congelarea medicamentului.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să administrez o doză a subsalicilatului de bismut?

De obicei, se recomandă să administraţi subsalicilatul de bismut la necesitate (de exemplu, la apariţia arsurilor la stomac), astfel, nu există o schemă exactă de administrare a medicamentului. Dacă administraţi subsalicilatul de bismut regulat şi aţi uitat să luaţi o doză, administraţi medicamentul, de îndată ce vă amintiţi despre el. Dacă, la acest moment, este timpul să luaţi următoarea doză de medicament – nu administraţi doza uitată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată

Nu luaţi mai mult de 8 doze de medicament pe zi.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o supradoză a subsalicilatului de bismut?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele unei supradozări cu subsalicilat de bismut pot fi: setea, neliniştea, zgomotul în urechi, crampele musculare, durerile de cap severe, tulburările de vorbire, vederea înceţoşată, durerile abdominale severe, amplificarea greţii sau a vărsăturilor.

Ce nu se permite să faceţi în timpul tratamentului cu subsalicilat de bismut

Dacă, în timpul tratamentului cu subsalicilat de bismut, aveţi de gând să administraţi, fie că un alt medicament care neutralizează aciditatea din stomac, fie că alte medicamente anti-diaree, consultaţi neapărat medicul dumneavoastră înainte de a începe administrarea unui medicament nou.

Efectele adverse ale tratamentului cu subsalicilat de bismut

Cât mai curând posibil, consultaţi un medic (chemaţi ambulanţa), dacă, peste o anumită perioadă de timp după administrarea subsalicilatului de bismut aveţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse:

  • Aţi observat pierderea auzului sau apariţia unui zgomot în urechi
  • V-a apărut o diaree severă care durează mai mult de 2 zile
  • Aţi observat amplificarea durerilor în abdomen

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor adverse ce ar putea apărea la administrarea subsalicilatului de bismut. Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Administrarea subsalicilatului de bismut în timpul sarcinii şi în timpul alăptării

Subsalicilatul de bismut nu este inclus în niciuna dintre categoriile de siguranţă a medicamentelor în timpul sarcinii, deoarece nu există date exacte cu privire la posibilele efecte ale medicamentului asupra fătului.

Potrivit unor rapoarte, salicilaţii pot fi absorbiţi în sângele femeilor gravide şi pot avea un impact negativ asupra dezvoltării copilului. În cazul administrării medicamentelor în a doua jumătate a sarcinii, salicilaţii pot cauza o închidere a canalului arterial care conectează două vase sanguine mari (în mod normal, acest canal trebuie să se închidă numai după naştere, atunci când copilul începe să respire prin plămâni). Din aceste considerente, administrarea subsalicilatului de bismut în timpul sarcinii nu se recomandă.

Salicilaţii pot penetra în laptele matern. Deoarece salicilaţii pot provoca unele efecte secundare grave la copii, este recomandat să renunţaţi la administrarea acestor medicamente în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: