Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la spălăturile vaginale la femei: cât de sigure sunt aceste proceduri, cu ce pot fi înlocuite spălăturile pentru a asigura o igienă personală corectă

Cuprins:

Ce pericol pot prezenta spălăturile vaginale pentru sănătatea femeii?

Numeroasele studii clinice din domeniile ginecologiei, ale bolilor infecţioase, ale dezvoltării sarcinii, ale microbiologiei şi igienei, au arătat că spălăturile vaginale (indiferent de substanţele care sunt folosite pentru prepararea soluţiilor utilizate în această procedură) pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii femeilor şi nu pot rezolva eficient niciuna dintre problemele pe care femeile încearcă să le rezolve cu ajutorul lor.

În special, este cunoscut faptul că aplicarea spălăturilor (irigaţiilor) vaginale:

Din aceste considerente, mulţi ginecologi competenţi recomandă pacientelor lor să renunţe la efectuarea irigaţiilor vaginale.

Astfel, în acest articol nu veţi găsi răspunsuri la aşa întrebări, cum ar fi:

  • Cum să efectuaţi corect spălăturile vaginale?
  • Ce soluţii pot fi utilizate pentru spălături vaginale?
  • Cum se efectuează spălăturile vaginale cu o soluţie anume etc.

Pe de altă parte, acest articol vă va arăta cum anume spălăturile vaginale pot dăuna sănătăţii femeilor, şi cum pot fi rezolvate, în mod eficient, problemele pe care femeile încearcă să le rezolve cu aplicarea spălăturilor vaginale.

Acest articol va fi util pentru femeile care intenţionează să efectueze sau deja efectuează spălăturile vaginale şi vor să afle cât de eficiente şi cât de sigure sunt aceste proceduri.

Ce sunt irigaţiile vaginale?

Spălăturile vaginale presupun introducerea intenţionată a unui lichid în vagin.

De regulă, pentru introducerea lichidului în vagin se utilizează o pară de cauciuc (clismă, irigator intim, clister), mai rar, o seringă fără ac.

De ce multe femei, totuşi, utilizează, în mod constant, spălăturile vaginale, dacă acestea au un efect negativ asupra sănătăţii lor?

Spălăturile vaginale, într-adevăr, sunt foarte populare în rândul femeilor. În prezent, în Internet puteţi găsi o mulţime de reţete, de sfaturi şi de comentarii cu privire la utilizarea spălăturilor vaginale cu o varietate de compoziţii pentru a aborda diferite probleme ginecologice.

Din păcate, ca şi în cazul altor metode populare de tratament, femeile preferă spălăturile vaginale, bazându-se pe următoarele argumente:

  • Accesibil, din punct de vedere financiar – pentru a face spălături, nu este nevoie de nicio investiţie serioasă. Principalele ingrediente în cele mai multe reţete pentru spălături sunt: oţetul, bicarbonatul de sodiu (soda de mâncare), sarea – adică substanţe care se află în fiecare casă.
  • Uşor de realizat, spălăturile pot fi realizate uşor la domiciliu, efectuarea acestei proceduri nu necesită vizita la medic sau participarea unui medic.
  • Reflectă înţelegerea lor a originii bolii – în închipuirea multor femei, mâncărimea, secreţiile vaginale, candidoza, infecţiile cu transmitere sexuală şi alte probleme ginecologice, sunt provocate de “murdăria” din vagin. În acest sens, femeile consideră spălăturile vaginale drept o procedură de igienă, utilizată pentru curăţirea vaginul, care este la fel de logică, ca şi spălarea pe faţă, clătirea gurii, spălarea mâinilor.
  • Nu există efecte secundare vizibile – de fapt, ca şi în cazul altor metode populare, toate efectele secundare ale tratamentului, în caz de spălături, sunt “decontate” pe seama dezvoltării naturale a bolii. Datorită faptului că nimeni, niciodată, nu garantează că un anumit tip de tratament popular va fi eficient, oamenii nu se supără dacă, în cazul lor, un anumit remediu popular nu este de ajutor. În schimb la acest remediu, ei încearcă să utilizeze o altă reţetă populară, iar apoi a treia şi aşa mai departe. Toleranţa faţă de eşecul unui tratament recomandat de medicina oficială, de regulă, este mult mai scăzută.

Efectuând spălăturile, femeile nu au nicio modalitate de a evalua eficacitatea şi siguranţa reală a acestor proceduri. Pentru a face acest lucru, trebuie , în primul rând, să se compare rezultatele utilizării spălăturilor vaginale în cazul multor femei, şi, în al doilea rând, să se evalueze corect starea tuturor femeilor, care sunt sub observaţie, înainte şi după aplicarea spălăturilor.

Observaţiile clinice şi cercetările ştiinţifice, pe rezultatele cărora se bazează această lucrare, dimpotrivă, au posibilitatea de a evalua impactul real asupra stării de sănătate a femeilor care aplică spălăturile vaginale.

Multe femei utilizează spălăturile vaginale, fiind sfătuite de mamele lor, de prietenele sau de participantele la discuţii pe forumurile de pe internet, ale căror experienţă în tratarea problemelor ginecologice le pare valoroasă.

Ar trebui subliniat faptul că ideea de “eficienţă a spălăturilor vaginale”, un timp îndelungat, în trecut, a fost susţinută de medici (de exemplu, există metoda Snegirev) şi, din păcate, în timpul nostru are încă un sprijin considerabil din partea unor medici, din partea programelor televizate populare despre sănătate şi de publicitate. Unele companii farmaceutice chiar produc preparate speciale (de exemplu, Tantum rosa, clorofillipt) destinate pentru efectuarea spălăturilor vaginale.

Mai jos vom prezenta câteva răspunsuri la întrebările referitor la spălăturile vaginale, care arată modul în care aceste proceduri afectează sănătatea femeilor şi vom explica de ce nu se recomandă să efectuaţi aceste proceduri.

Contribuie oare spălăturile vaginale la curăţirea vaginului?

Nu, nu este aşa. Vaginul femeii se autopurifică şi pentru puritatea lui (fizică şi microbiologică) din partea femeii nu este necesară nicio acţiune.

Efectul spălăturilor vaginale asupra purităţii microbiologice (vezi Gradul purităţii vaginului) este întotdeauna invers celui aşteptat.

În special, aplicarea spălăturilor vaginale are un impact devastator asupra populaţiei lactobacililor (principalii reprezentanţi ai microflorei normale a vaginului) şi creează condiţii favorabile pentru popularea vaginului cu microbii potenţial periculoşi (Gardnerella, Mycoplasma, Ureaplasma).

Compararea spălăturilor vaginale cu alte proceduri de igienă, cum ar fi clătirea gurii, este absolut greşită.

Fiţi atenţi! Spre deosebire de cavitatea bucală, organele genitale feminine funcţionează în aşa mod că mişcarea lichidului în ele întotdeauna are loc doar de sus în jos – adică, din uter, prin colul uterin, în vagin şi din vagin în afara corpului. Efectuarea spălăturilor vaginale încalcă această lege a circulaţiei fluidelor şi, prin urmare, este absolut nefiziologică.

Impactul negativ al spălăturilor vaginale asupra stării de sănătate a femeilor, fără teste şi examene, poate fi văzut după următoarele semne:

Adesea, la un timp după începerea spălăturilor pe motivul “mirosului ciudat sau al secreţiilor vaginale”, femeile observă intensificarea mirosului şi a secreţiilor, apariţia durerilor şi a mâncărimii în zona intrării în vagin. Din păcate, acest lucru este aproape întotdeauna văzut ca un semn al dezvoltării bolii, şi aproape niciodată ca un efect dăunător al procedurii în sine.

Ajută oare spălăturile vaginale la rezolvarea problemelor legate de secreţii vaginale, miros urât şi mâncărimi?

Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, multe femei aplică spălăturile vaginale pentru a scăpa de secreţii din vagin, miros urât sau (mai rar) mâncărime.

Acest lucru este absolut greşit:

  • În primul rând, adesea, eliminările vaginale şi mirosul sunt fenomene fiziologice normale, care nu necesită niciun tratament;
  • În al doilea rând, în cazul în care secreţiile vaginale şi mirosul urât sunt însoţite de mâncărime, cel mai potrivit este să presupuneţi că ele sunt cauzate de o infecţie. Aşa cum se arată mai jos, spălăturile vaginale sunt ineficiente împotriva infecţiilor.
Dacă vă deranjează eliminările din vagin, mirosul sau mâncărimea şi doriţi să găsiţi o soluţie la această problemă – citiţi recomandările noastre în articolul Eliminările vaginale.

Pot fi oare eliminaţi microbii cu ajutorul spălăturilor vaginale cu componente antimicrobiene?

Multe femei aplică spălăturile vaginale cu soluţii, preparate pe baza diverselor componente antibacteriene (cum ar fi permanganat de potasiu, acid boric, peroxid de hidrogen, iod, sulfat de cupru, creolină, hidroperită, furacilină, săpun, Tantum rosa, clorofillipt, Rotokan, usturoi, clorhexidină, vodcă, etc.).

În opinia lor, asemenea soluţii pentru spălături vaginale au un efect devastator asupra microbilor patogeni şi, prin urmare, sunt utile în tratamentul diverselor infecţii genitale.

De fapt, după cum va fi prezentat detaliat mai jos, spălăturile vaginale (indiferent de soluţia utilizată) sunt absolut ineficiente pentru tratamentului infecţiilor genitale şi al simptomelor lor.

În plus, spălăturile vaginale pot avea efecte opuse celor aşteptate şi anume, pot promova dezvoltarea şi răspândirea infecţiei.

Au oare spălăturile vaginale, cu soluţii preparate pe baza plantelor medicinale, un efect benefic asupra organelor genitale feminine?

Analizând întrebările şi comentariile femeilor pe diferite forumuri, am constatat că multe dintre ele utilizează (şi recomandă altora să utilizeze), pentru spălături vaginale, infuzii din plante medicinale.

Această tendinţă este explicabilă: în multe ţări din Europa de Est (inclusiv Rusia), Asia, America de Sud, utilizarea plantelor medicinale este o tradiţie naţională înrădăcinată şi mulţi oameni cred că aceasta este mai eficientă şi mai sigură decât metodele moderne de tratament.

Actualmente, niciuna dintre plantele medicinale, care sunt recomandate pentru spălăturile vaginale (muşeţel, calendula, rostopasca, pelinul, salvia, eucaliptul, arborele de ceai, coada şoricelului, sunătoarea, urzica, seria, salcâmul, frunza de dafin, coaja de stejar), nu a fost verificată din punct de vedere a eficienţei şi a siguranţei.

În ciuda faptului că mulţi oameni cred sincer că plantele medicinale aduc doar beneficii, autorii acestui articol nu recomandă în niciun caz utilizarea perfuziilor sau a decocturilor de plante pentru spălături vaginale. Este evident faptul că eventualele efecte pozitive ale unui asemenea tratament vor fi semnificativ mai puţine decât daunele pe care acesta îl poate provoca sănătăţii femeii.

Pot oare spălăturile vaginale fi aplicate în timpul sau după menstruaţie?

În ciuda faptului că multor femei le pare logică necesitatea de o “curăţare specială” a vaginului, în timpul sau după menstruaţie, de fapt, nu este absolut nicio nevoie de a face acest lucru. Mai mult decât atât, efectuarea spălăturilor vaginale în timpul menstruaţiei poate spori riscul de infecţie.

Este oare necesar de a curăţa vaginul după utilizarea supozitoarelor vaginale?

Dacă, în timpul tratamentului, utilizaţi supozitoarele vaginale, cremele sau pastilele, nu trebuie să “curăţaţi” vaginul prin aplicarea spălăturilor vaginale, după tratament. Vaginul se curăţă de la sine.

Sunt oare spălăturile vaginale eficiente în cazul colpitei (vaginitei)?

Nu, spălăturile vaginale nu sunt eficace în cazul colpitei (vaginitei) şi, fiind utilizate în tratamentul acestei boli, pot doar agrava starea de sănătate a femeii.

Se cunoaşte faptul că principalele cauze ale colpitei (vaginitei) sunt vaginita bacteriană, candidoza şi infecţiile genitale, care, după cum se va arăta mai jos, nu pot fi tratate cu ajutorul spălăturilor vaginale, indiferent de compoziţia soluţiei care este utilizată pentru această procedură.

Sunt oare spălăturile vaginale eficiente în cazul vaginitei bacteriene?

Cauza nemijlocită a vaginitei bacteriene este perturbarea compoziţiei normale a florei vaginale. După cum s-a menţionat mai sus, spălăturile vaginale pot modifica în mod semnificativ compoziţia microflorei vaginale normale şi, prin urmare, nu numai că nu pot fi utilizate pentru a trata vaginita bacteriană, dar, dimpotrivă, pot contribui la dezvoltarea bolii.

Pentru a “restabili microflora vaginală,” unele femei fac spălături cu iaurt, cu lapte şi cu probiotice. Acest tratament este ineficient şi chiar periculos: nimerind în vagin, laptele şi iaurtul stimulează creşterea bacteriilor dăunătoare pe care le utilizează în calitate de hrană. În plus, aceste produse conţin bacterii foarte diferite de cele cu care trebuie să fie populat vaginul femeii sănătoase.

Recomandări detaliate pentru tratamentul eficient al vaginitei bacteriene sunt prezentate în articolul Vaginita bacteriană.

Pot oare ajuta spălăturile vaginale în tratamentul candidozei vaginale?

Multe femei aplică spălăturile vaginale (cel mai adesea, cu bicarbonat de sodiu), pentru tratamentul candidozei vaginale. Conform datelor ştiinţifice disponibile în prezent, spălăturile vaginale (indiferent de compoziţia soluţiei utilizate) se consideră absolut inutile în tratamentul candidozei, şi pot chiar să contribuie la dezvoltarea bolii, la femeile sănătoase. După cum ştiţi, microflora vaginală normală protejează organele genitale feminine de colonizarea cu ciuperci. Spălăturile vaginale tulbură compoziţia microflorei şi acest lucru conduce la stimularea creşterii ciupercilor.

Recomandări detaliate referitor la tratamentul eficient şi sigur al candidozei genitale sunt prezentate în articolul Candidoza.

Contribuie oare spălăturile vaginale la vindecare în cazul ureaplasmozei, micoplasmozei, chlamydiei, tricomonazei?

În ciuda faptului că multe femei consideră spălăturile vaginale drept o alternativă foarte atractivă (accesibilă şi ieftină) faţă de administrarea antibioticelor, care se prescriu pentru tratamentul infecţiilor genitale, aceste proceduri sunt ineficiente împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi nu le pot elimina, chiar dacă pentru spălături se utilizează soluţii antiseptice concentrate.

Agenţii patogeni ai bolilor menţionate mai sus au capacitatea să se “ascundă” adânc în ţesuturile şi în celulele organismului uman şi, prin urmare, sunt insensibili la influenţele externe, cum ar fi irigarea mucoasei vaginale cu soluţii medicinale.

Mai mult decât atât, schimbând compoziţia microflorei vaginale normale, spălăturile vaginale contribuie la dezvoltarea acestor boli.

Recomandări detaliate pentru tratamentul eficient al acestor infecţii sunt prezentate în articolele: Ureaplasmoza şi micoplasmoza, Infecţia chlamydiană, Tricomonaza. 

Sunt oare eficiente spălăturile vaginale în cazul eroziunilor (rănilor de col uterin)?

Se cunoaşte faptul că principala cauză a eroziunii de col uterin sunt infecţiile ginecologice, faţă de care spălăturile vaginale sunt absolut neputincioase. Din aceste considerente, spălăturile vaginale sunt ineficiente în tratamentul eroziunilor de col uterin şi pot doar agrava starea femeii, care încearcă să le utilizeze pentru tratamentul acestei boli.

O explicaţie detaliată a eroziunii de col uterin, descrierea cazurilor în care nu este necesar tratamentul eroziunilor şi modul în care trebuie să le trataţi atunci când tratamentul este necesar sunt prezentate în articol Eroziunea colului uterin.

Sunt oare eficiente spălăturile vaginale în cazul endometriozei?

Dezvoltarea focarelor de endometrioză se produce sub influenţa hormonilor feminini şi eliminarea lor este posibilă doar prin modificări în statutul hormonal al femeilor. În acest sens, spălăturile vaginale cu soluţii de plante medicinale (sau miere), sunt absolut ineficiente în cazul endometriozei. Mai mult decât atât, după cum arată mai multe studii, spălăturile vaginale pot contribui la dezvoltarea bolii. În special, se presupune că spălăturile vaginale pot contribui la răspândirea celulelor mucoasei uterului (endometru) în afara cavităţii uterine, unde acestea pot da naştere la focare noi de endometrioză.

O explicaţie detaliată a endometriozei şi cum poate fi tratată aceasta eficient este prezentată în articolul Endometrioza.

Sunt oare spălăturile vaginale eficiente în cazul tratamentului displaziei de col uterin?

După cum se ştie, cauza apariţiei displaziei de col uterin este o tulburare a programului de divizare a celulelor colului uterin, care, adesea, este rezultatul diverselor infecţii. Aşa cum am menţionat în acest articol de mai multe ori, spălăturile vaginale sunt absolut ineficiente împotriva infecţiilor şi, prin urmare, nu ajută nici în cazul displaziei.

Ca şi în cazul eroziunii de col uterin (vezi mai sus), în cazul displaziei, spălăturile vaginale pot doar contribui la dezvoltarea bolii.

O explicaţie detaliată a displaziei colului uterin şi cum poate fi tratată aceasta eficient este prezentată în articolul Displazia colului uterin.

Un alt pericol al utilizării tratamentelor populare şi a spălăturilor vaginale în cazul displaziei este faptul că, începând să utilizeze aceste remedii, femeile, de regulă, abandonează tratamentul recomandat de medic şi încetează să meargă la consultaţii medicale. Este cunoscut faptul că, în lipsa controlului adecvat, displazia poate da naşterea dezvoltării cancerului de col uterin.

Un grup de cercetători, care au studiat cazurile îmbolnăvirii de cancer al colului uterin ale femeilor din Mali, au relatat că spălăturile vaginale pot reduce riscul dezvoltării acestei boli. Cu toate acestea, datele relatate sunt insuficiente pentru ca spălăturile vaginale să fie recomandate ca o metodă de prevenire a cancerului de col uterin, cu atât mai mult că, la moment, sunt deja cunoscute metode sigure şi extrem de eficiente ale prevenirii acestei boli.

Vezi Cum poate fi prevenită dezvoltarea cancerului colului uterin?

Sunt oare eficiente spălăturile vaginale în cazul miomului uterin?

Nu, spălăturile vaginale sunt absolut ineficiente în cazul miomului uterin. Creşterea miomului depinde de nivelul hormonilor sexuali feminini şi nu poate fi controlată cu substanţele chimice sau cu plantele medicinale din care se prepară soluţiile pentru spălături vaginale.

O explicaţie detaliată a fibromului uterin şi cum acesta poate fi tratat eficient este prezentată în articolul Miomul uterin.

Ajută oare spălăturile vaginale în cazul uretritei şi al cistitei?

În cele mai multe cazuri, uretrita şi cistita sunt cauzate de infecţiile bacteriene ale tractului urinar (şi nu genital), în cazul cărora spălăturile vaginale sunt absolut inutile. Astfel, efectuarea spălăturilor vaginale implică introducerea soluţiilor terapeutice în vagin, dar, în cazul cistitei şi a uretritei, inflamat este nu vaginul ci vezica urinară şi uretra. Cu toate că aceste organe sunt foarte aproape de vagin, substanţa terapeutică nu poate ajunge la ele din vagin.

Vedeți:

Este adevărat că spălăturile vaginale, efectuate după actul sexual neprotejat, pot proteja împotriva unei sarcini nedorite şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală?

În ciuda faptului că spălăturile vaginale după actul sexual (cu soluţii preparate cu suc de lămâie, cu apă minerală, cu oţet, cu sare, cu acid citric), sunt utilizate încă din antichitate ca o metodă de protecţie împotriva sarcinii nedorite – acestea sunt absolut ineficiente în acest sens.

Descrierea detaliată a metodelor de contracepţie este prezentată în articolele Alegerea modului de contracepţie, Metode de contracepţie de urgenţă, Probabilitatea de a concepe un copil, Semnele de sarcină.

După cum s-a menţionat mai sus, spălăturile vaginale sunt absolut inutile pentru tratamentul şi pentru prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală, din aceste considerente, în locul lor, ar trebui să fie utilizate prezervative.

Recomandările detaliate referitor la organizarea protecţiei împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală sunt prezentate în articolul: Protecţia împotriva infecţiilor genitale, Utilizarea corectă a prezervativelor.

Este adevărat că spălăturile vaginale sporesc probabilitatea de concepere a unui copil?

Multe femei utilizează spălăturile vaginale (cel mai adesea cu bicarbonat de sodiu), pentru a creşte probabilitatea de concepţie. Cu toate acestea, din punct de vedere ştiinţific şi practic, creşterea probabilităţii de concepere prin această metodă nu este justificată.

Mediul acid creat de microflora vaginală normală este optim pentru spermatozoizi. Din aceste considerente, orice interferenţă cu funcţionarea normală a vaginului (inclusiv, utilizarea spălăturilor vaginale) poate doar să reducă şansele de a rămâne însărcinată.

În multe comentarii de tipul “cum am rămas însărcinată după spălături cu bicarbonat de sodiu”, puteţi observa că femeia rămâne însărcinată după mai multe luni de încercări, peste un timp îndelungat după începerea aplicării spălăturilor. Aceste cazuri “de succes” pot să fie considerate drept o coincidenţă. După cum ştiţi, în cazul multor cupluri sănătoase conceperea unui copil durează de la câteva luni până la un an.

Dacă aveţi probleme cu conceperea – nu utilizaţi spălăturile vaginale. Pentru a înţelege dacă aveţi sau nu Dvs. (sau partenerul Dvs.) probleme legate de capacitatea de a concepe un copil, citiţi recomandările noastre în articolul Infertilitatea.

Pot fi aplicate spălăturile vaginale după naştere?

Multe femei se interesează de posibilitatea aplicării spălăturilor vaginale pentru a curăţa vaginul (în primele săptămâni după naştere) sau pentru a restrânge vaginul (la câteva luni după naştere).

Efectuarea spălăturilor vaginale imediat după naştere este strict interzisă şi poate fi periculoasă (sporeşte riscul dezvoltării endometritei). Nu există măsuri speciale de precauţie pentru curăţarea vaginului după naşterea copilului, pe care ar trebui să le întreprindeţi. Vaginul se curăţă de la sine şi cu cât mai puţin femeia va interveni în funcţionarea lui, cu atât mai bine.

Utilizarea spălăturilor vaginale pentru a restrânge vaginul este absolut nejustificată. Eficacitatea imaginară a acestei metode se bazează pe faptul că la multe femei , după câteva luni după naştere (este timpul când multe femei încep aplicarea spălăturilor vaginale) vaginul se îngustează de la sine.

Pot oare spălăturile vaginale să fie aplicate în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii (la orice termen), spălăturile vaginale sunt strict interzise. Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, aplicarea spălăturilor vaginale sporeşte riscul de vaginită bacteriană şi de candidoză, care, în timpul sarcinii pot conduce la naştere prematură şi la complicaţii infecţioase după naştere.

Pot oare spălăturile vaginale să fie aplicate după avort sau după alte proceduri ginecologice?

Spălăturile vaginale sunt strict interzise timp de cel puţin o săptămână după aşa proceduri ginecologice, cum sunt: avort, chiuretaj, histeroscopie, colposcopie, histerosalpingografie, frotiu Papanicolau, etc. Din cauza că, după efectuarea acestor proceduri ginecologice, colul uterin, un timp, rămâne deschis, microbii din vagin pot trece cu uşurinţă prin el în uter şi, apoi, în cavitatea abdominală. Deoarece spălăturile vaginale facilitează pătrunderea infecţiei din vaginului în uter – efectuarea lor, după procedurile ginecologice, sporeşte riscul dezvoltării infecţiei grave. Vezi și Explicaţia detaliată a avortului (întreruperea medicală a sarcinii): în ce constă procedura, ce complicaţii pot să apară, cum să vă pregătiţi de avort

data publicării: