Explicaţia detaliată a sindromului colonului iritabil: cauzele apariţiei, simptomele şi semnele, diagnosticul, tratamentul eficient, dieta

Ce este sindromul colonului iritabil şi cât de periculoasă este această maladie?

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o boală frecventă, care se caracterizează prin faptul că, chiar şi în absenţa cărorva modificări patologice ale organelor interne, persoanele afectate suferă de accese de dureri abdominale severe, însoţite de diaree, de balonare sau de constipaţie.

Potrivit estimărilor actuale, de sindromul colonului iritabil suferă circa 10-15% de adulţi (în special, tinerii şi maturii). Femeile suferă de SCI mai des decât bărbaţii şi sunt predispuse la dezvoltarea unor forme mai severe ale bolii.

Sindromul colonului iritabil nu se consideră o boală periculoasă. Totuşi, în lipsa tratamentul adecvat, această disfuncţie afectează semnificativ calitatea vieţii omului.

Fiţi atenţi!

În continuare vom arăta că un şir de maladii periculoase ale intestinului şi ale altor organe interne pot să se manifeste exact prin aceleaşi simptome ca şi SCI.

Din această cauză, asocierea unor simptome cu SCI poate fi realizată doar în urma investigaţiilor medicale complete.

Dacă v-aţi stabilit diagnosticul de SCI din iniţiativă proprie, adresaţi-vă neapărat medicului Dvs. pentru o examinare medicală.

Cauzele apariţiei sindromului colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil face parte din grupul tulburărilor funcţionale. Aceasta însemnă că o astfel de stare poate apărea la persoanele, la care, chiar şi în urma unor investigaţii medicale extrem de minuţioase, nu se depistează nicio modificare anormală, fie că a stomacului, fie că a colonului, fie că a altor organe interne, care ar putea explica simptomele manifestate.

Cauzele exacte ale apariţiei sindromului colonului iritabil actualmente nu se cunosc.

Studiile clinice multiple arată că, cel mai probabil, la baza dezvoltării acestei maladii stă dereglarea programului complex de control al funcţionării colonului sub influenţa următoarelor factori:

  • stres, surmenare cronică;
  • predispoziţie ereditară;
  • consumul anumitor alimente;
  • schimbarea structurii microflorei intestinale.

SCI şi stresul

Legătura dintre stres şi dezvoltarea sindromului colonului iritabil a fost demonstrată prin rezultatele numeroaselor observaţii, în urma cărora s-a stabilit că oamenii, care, fie că au suportat unele emoţii puternice (pierderea rudelor sau prietenilor, probleme în familie), fie că suportă o surmenare cronică la serviciu, sunt afectaţi de această maladie mai des şi formele acesteia sunt mai severe.

SCI şi alimentaţia

Multe persoane, care suferă de sindromul colonului iritabil, observă amplificarea durerilor abdominale sau creşterea frecvenţei episoadelor diareei în urma consumului unor produse alimentare, precum lapte, ouă, cereale (în special, produsele din grâu), nuci, produse din soia, carne roşie (de porc, de vită).

Dacă observaţi că durerile abdominale şi diareea vi se amplifică în urma consumului anumitor produse şi dispar definitiv după ce le eliminaţi pe acestea din raţia Dvs., comunicaţi neapărat acest fapt medicului.

În asemenea situaţii este foarte posibil că Dvs. suferiţi nu de SCI, ci de intoleranţă la anumite produse alimentare.

Până a vizita medicul, încercaţi să limitaţi sau chiar să excludeţi complet din raţia Dvs. acel produs care vă provoacă episoadele bolii şi urmăriţi atent ce schimbări parvin în starea Dvs.

Dacă observaţi că simptomele bolii se amplifică în urma consumului laptelui, studiaţi atent recomandările noastre din articolul Insuficienţa de lactază.

Dacă observaţi că simptomele bolii se amplifică în urma consumului cerealelor (oricăror produse făinoase), studiaţi atent recomandările noastre din articolul Celiachia (intoleranţa la gluten).

Simptomele şi semnele sindromului colonului iritabil

Simptomul principal al sindromului colonului iritabil este apariţia bruscă, periodică, a acceselor de durere sau disconfort abdominal. Mulţi oameni descriu durerile abdominale în cazul SCI ca senzaţii de “tăieturi”, de “răsucire”, de “crampe”, similare cu durerea care apare, fie la intoxicaţiile alimentare, fie în cazul diareei severe, fie în cazul în care brusc apare nevoia de defecare. În urma defecaţiei, aceste dureri abdominale fie că dispar definitiv, fie că devin mult mai slabe.

La unele persoane, care suferă de SCI, odată cu episodul durerii abdominale, apare diareea, la altele, dimpotrivă, apare constipaţia. Din aceste considerente, se disting următoarele forme ale sindromului colonului iritabil: cu predominarea diareei , cu predominarea constipaţiei şi mixtă, cu alternarea episoadelor de diaree şi constipaţie.

Frecvenţa episoadelor durerilor abdominale + constipaţia (sau diareea) poate fi de la câteva ori pe săptămână până la câteva ori pe zi. Durata totală a unei perioade a bolii poate fi de la câteva luni până la câţiva ani.

Cu toate că simptomele sindromului colonului iritabil (în special, episoadele durerilor severe abdominale şi diareea) provoacă disconfort considerabil, totuşi, la medic se adresează mai puţin de o treime din numărul bolnavilor, deoarece ei consideră simptomele bolii ca o manifestare, fie a intoxicaţiei alimentare, fie a indigestiei, fie a particularităţilor individuale ale tractului digestiv, fie ca semnele bolii ale altor organe interne.

La bolnavii de SCI, adesea se manifestă şi simptomele dispepsiei funcţionale: durerile şi disconfortul abdominal, meteorismul, eructaţiile frecvente, care, adesea, pot fi tratate ca simptomele gastritei sau ale ulcerului gastric.

Cazurile în care trebuie să vă adresaţi neapărat medicului

Simptomele sindromului colonului iritat pot fi absolut asemănătoare cu acele care apar şi în cazul unor maladii foarte periculoase ale intestinului şi ale altor organe interne, precum boala Crohn, colita ulceroasă, cancerul de colon, infecţiile intestinale, care necesită o adresate cât mai urgentă la medic şi un tratament special.

Dacă nu v-aţi adresat niciodată la medic din cauza simptomelor pe care le aveţi, asemănătoare cu acele ale SCI descrise mai sus, vizitaţi neapărat medicul în scopul efectuării investigaţiilor medicale necesare.

Cereţi neapărat consultaţia medicului dacă:

  • Diareea are urme de sânge sau aveţi unele eliminări sângeroase din anus;
  • Ultimele analize de sânge au arătat că suferiţi de anemie (nivelul scăzut al hemoglobinei);
  • Aţi observat că, inexplicabil, pierdeţi din greutatea corpului;
  • Episoadele diareei şi durerile abdominale apar noaptea şi vă impun să vă sculaţi din pat;
  • Odată cu durerea abdominală şi cu diareea, vi se ridică temperatura corpului;
  • Diareea sau constipaţiile devin, cu timpul, tot mai frecvente şi nu se mai supun tratamentului obişnuit;
  • Unele dintre rudele Dvs. apropiate au suferit sau suferă, fie de celiachie, fie de cancer colorectal, fie de cancer ovarian, fie de boala Crohn, fie de colita ulceroasă nespecifică;
  • Diareea apare brusc şi durează mai mult decât 6 săptămâni la o persoană cu vârsta mai mare de 60 ani.

Analizele şi investigaţiile în scopul diagnosticării sindromului colonului iritabil

Cum a fost specificat mai sus, sindromul colonului iritabil se caracterizează prin aceea că lipsesc modificările observabile anormale ale organelor sistemului digestiv. Din această cauză, actualmente, nu există analize medicale, capabile să confirme această diagnoză. Diagnoza, de regulă, se stabileşte în baza simptomelor şi în baza tratamentului experimental.

Dacă medicul presupune posibilitatea SCI, atunci, în scopul excluderii posibilităţii altor cauze, el poate să vă prescrie un şir de investigaţii şi analize medicale. În special, medicul poate solicita:

  • Analiza generală a sângelui;
  • Proteina C reactivă;
  • Analize la celiachie (vezi Celiachia).

În funcţie de rezultatele analizelor specificate mai sus sau în cazul depistării unor semne, care pot indica asupra altor boli (vezi mai sus Cazurile în care trebuie să vă adresaţi neapărat medicului), medicul poate să vă prescrie investigaţii suplimentare:

  • USG (ecografia) organelor interne;
  •  Irigoscopia;
  • Colonoscopia;
  • Analiza hormonilor glandei tiroide;
  • Analiza maselor fecale la paraziţi;
  • Analiza maselor fecale la urme de sânge.

Deoarece sindromul colonului iritabil este o boală funcţională (cu alte cuvinte, ea apare la persoanele la care nu se găsesc modificări serioase în structura organelor interne), nici irigoscopia, nici colonoscopia, nici alte investigaţii, efectuate în scopul diagnosticării bolilor gastrice şi intestinale, nu “depistează” la persoanele bolnave cauza bolii.

În asemenea cazuri, “inutilitatea” investigaţiilor, adesea, este percepută negativ de unii oameni, care cred că simptomele pe care le au indică asupra unei boli grave şi se indispun când află că nu a fost depistată cauza acestei boli. În realitate, rezultatele negative ale investigaţiilor, în cazul dat, trebuiesc tratate ca un fenomen pozitiv, deoarece, aceştia indică asupra faptului că s-a exclus existenţa unor boli grave şi periculoase.

În unele cazuri, medicii stabilesc diagnosticul de SCI doar în baza interogării bolnavului şi a examenului general al acestuia. Unele studii recente arată că o astfel de abordare a diagnosticului SCI este, adesea, justificată, deoarece, în cele mai multe cazuri în care pacientul are simptomele caracteristice sindromului colonului iritabil şi nu le are pe cele care ar putea să indice asupra unor boli grave, permite, cu o mare precizie, diagnosticarea bolii şi salvează pacientul de la nevoia să treacă prin examinări numeroase şi neplăcute.

Tratamentul sindromului colonului iritabil

Tratamentul sindromului colonului iritabil presupune mai multe etape importante:

  1. Dieta şi modificarea stilului de viată
  2. Medicamente care ajută să controlaţi simptomele bolii
  3. Înţelegerea naturii bolii

Înţelegerea naturii bolii

După cum s-a menţionat mai sus, sindromul colonului iritabil nu face parte din grupul bolilor grave şi nu reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţa omului.

Realizarea naturii benigne a bolii este un pas important pe drumul spre recuperare. Înţelegerea faptului că durerile abdominale sau diareea nu sunt asociate nici cu pancreatită, nici cu cancerul colorectal, nici cu oricare altă boală periculoasă ale organelor interne, adesea, conduce la o uşurare a simptomelor SCI, deoarece, în acest caz, dispare frica de o boală severă şi incurabilă.

Începând tratamentul de SCI, trebuie să fiţi gată pentru faptul că recuperarea nu va fi instantanee şi că episoadele bolii (probabil mult mai slabe) se vor repeta, din timp în timp. Repetarea episoadelor bolii nu întotdeauna indică asupra lipsei eficienţei tratamentului efectuat sau asupra incompetenţei medicului curant. Pur şi simplu, aşa este natura acestei tulburări.

Dieta şi modificarea stilului de viată

Scopul principal al dietei în cazul sindromului colonului iritabil este eliminarea constipaţiei şi a diareei datorită schimbărilor raţiei alimentare.

Dieta în cazul SCI cu predominarea constipaţiei:

  • Încercaţi să îmbogăţiţi dieta cu alimente bogate în fibre alimentare. Sfaturile detaliate referitor la alimentele ce conţin cea mai mare cantitate de fibre şi cum să vă planificaţi o dieta bogată în fibre, sunt prezentate în articolul: Cum puteţi organiza corect dieta bogată în fibre.
  • Încercaţi să consumaţi cel puţin 2 litri de apă pe zi (dacă aveţi vreo boală cardiacă sau renală, discutaţi această opţiune cu medicul Dvs.);
  • Încercaţi să reduceţi consumul de cafea, de ceai tare, de ciocolată şi de alte alimente bogate în cofeină;
  • Încercaţi să limitaţi consumul laptelui sau eliminaţi-l complet din dieta Dvs.;
  • Eliminaţi din raţia Dvs. toate alimentele care vă declanşează episoadele bolii (vezi mai jos).

Dieta în cazul SCI cu predominarea diareei:

  • Încercaţi să limitaţi consumul de leguminoase, de varză şi de alte produse bogate în fibre (vezi Care produse conţin cantităţi mari de fibre?).
  • Încercaţi să consumaţi nu mai mult de 1,5 litri de apă pe zi;
  • Încercaţi să limitaţi consumul laptelui sau eliminaţi complet acest produs din dieta Dvs.;
  • Eliminaţi din raţia Dvs. toate alimentele care vă declanşează episoadele bolii (vezi mai jos).

Cum să ştiu care anume produse alimentare îmi provoacă episoadele bolii?

Potrivit unor date, la două treimi dintre persoanele bolnave de SCI, diminuarea semnificativă a simptomelor bolii se observă după excluderea din dietă a anumitor alimente, care le agravează manifestările bolii. La persoane diferite, declanşarea bolii poate fi provocată de produse diferite.

În scopul determinării tipurilor alimentelor care vă provoacă creşterea simptomelor SCI, trebuie să faceţi următoarele:

1. În fiecare zi, înregistraţi în scris toate alimentele pe care le consumaţi.

2. În acelaşi timp, observaţi cum se modifică starea sănătăţii Dvs.

3. Dacă observaţi că un anumit produs sau produse (de exemplu, lapte, produse fabricate din grâu, carne de vită, soia, ouă, nuci), vă amplifică simptomele SCI, eliminaţi complet, pentru un timp (câteva săptămâni), aceste produse din dieta Dvs. şi continuaţi să înregistraţi datele despre starea sănătăţii Dvs.

4. Vă atragem atenţia asupra faptului că simptomele SCI pot fi amplificate chiar şi de produsele obişnuite, pe care majoritatea oamenilor le consumă în fiecare zi. Din acest motiv, pentru a stabili cu exactitate produsele care vă amplifică simptomele bolii, încercaţi să consumaţi alimentele în stare “pură” (de exemplu, doar un ou fiert sau doar carne fiartă) şi, periodic, excludeţi din dieta Dvs. chiar şi produsele cele mai obişnuite (precum pâinea, ceaiul).

4. Dacă, după excluderea unui anumit produs, veţi observa că vă simţiţi mai bine, discutaţi cu medicul Dvs. posibilitatea excluderii complete a acestui produsul sau necesitatea substituirii acestuia, pentru a avea o dietă cu valoarea deplină, cu un alt produs.

 

Medicamentele utilizate în tratamentul sindromului colonului iritabil cu predominarea constipaţiei

În cazul în care schimbarea raţiei alimentare este anevoioasă sau aceasta nu elimină pe deplin constipaţia, puteţi folosi laxative, care se vând în farmacii (lactuloza, preparatele de magneziu, Senna, Bisacodilul, etc.).

Tratamentul cu laxative poate amplifica balonarea şi durerile abdominale. Din aceste considerente, trebuie să începeţi administrarea acestora cu doze mici.

Recomandările detaliate referitor la tratamentul constipaţiilor sunt prezentate în articolul Constipaţia: cauzele şi tratamentul eficient.

Medicamentele utilizate în tratamentul sindromului colonului iritabil cu predominarea diareei

În tratamentul primar al SCI sunt utilizate preparatele antidiareice de tipul Loperamidului. Studiile arată că Loperamidul ajuta la eliminarea diareei, reduce frecvenţa episoadelor acesteia şi apariţia bruscă a nevoii defecării, dar are un efect redus asupra durerii abdominale. Schema standard a tratamentului cu Loperamid include administrarea a 4 mg pentru prima dată, şi a câte 2 mg după fiecare episod ulterior al diareei. Înainte de a utiliza Loperamidul în tratamentul SCI, citiţi atent instrucţiunile din prospectul acestui preparat (vezi Instrucţiuni de administrare a Loperamidului).

Medicamentele utilizate în tratamentul durerilor abdominale

În tratamentul durerilor gastrice şi ale crampelor intestinale pe fondul SCI, pot fi utilizate preparatele care contribuie la relaxarea muşchilor intestinului (de exemplu, clorhidrat de mebeverina, citrat de alverina, Hioscina butilbromid, medicamente pe bază de ulei de mentă). Cu toate că eficienţa acestor medicamente în tratamentul SCI nu a fost în mod clar dovedită prin studii clinice, aplicarea lor în practică demonstrează anumite efecte pozitive.

In unele cazuri, pentru tratamentul sindromului colonului iritabil, se utilizează medicamentele din grupul antidepresivelor triciclice (de exemplu, amitriptilina, imipramina), în doze mai mici decât cele care sunt necesare pentru tratamentul depresiei. Tratamentul cu antidepresive se efectuează doar sub supravegherea medicală.

Medicamente utilizate în tratamentul meteorismului

Pentru a elimina balonarea pe fondul SCI, de regulă, se utilizează medicamentele care conţin simeticona. Aceste medicamente sunt sigure şi se vând fără prescripţia medicului (Vezi Instrucţiuni de administrare a Simeticonei).

Rezultate pozitive semnificative în ceea ce priveşte eliminarea balonărilor pot fi obţinute prin administrarea antibioticului Rifaximină. Acest antibiotic nu se absoarbe în intestin şi nu are niciun efect asupra întregului organism, dar acesta este capabil să elimine creşterea exagerată a bacteriilor în intestinul subţire şi, prin urmare, să diminueze flatulenţa excesivă. Tratamentul cu Rifaximină se efectuează timp de 10-14 zile, dar numai sub supravegherea medicală (Vezi Instrucţiuni de administrare a Rifaximinei).

Alte medicamente

Unele studii recente arată eficienţa sporită a Tegaserodului în tratamentul sindromului colonului iritabil, dar din cauza riscului reacţiilor adverse acest medicament a fost retras din circulaţie în Statele Unite şi în alte ţări. Utilizarea acestui medicament se recomandă numai sub supraveghere medicală.

Tratamente suplimentare

Având în vedere faptul că stresul şi formarea modelului de gândire negativă joacă un rol important în provocarea sindromului colonului iritabil, în calitate de tratament suplimentar şi eficient poate fi folosită terapia cognitiv comportamentală şi hipnoza, efectuate sub supravegherea unui terapeut. De asemenea, în scopul relaxării, puteţi practica înotul, yoga, sau alte sporturi.

data publicării: