Simeticona: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Cum acţionează Simeticona?

La o persoană balonată, în intestine, se formează o mulţime de bule mici de gaz. Bulele se lipesc de pereţii intestinului şi se evacuează foarte greu pe cale naturală.

Sub acţiunea Simeticonei (aceasta scade tensiunea superficială) bulele de gaz din intestin se unesc între ele, formând bule mai mari şi se sparg mai uşor. Asta uşurează evacuarea de gaze pe cale naturală, precum şi sporeşte absorbţia gazelor în sânge.

Simeticona se utilizează pentru reducerea presiunii dureroase cauzate de excesul de gaze (meteorismul) din stomac şi din intestin. Simeticona poate fi administrată la orice vârstă, inclusiv la nou-născuţi pentru ușurarea colicelor intestinale.

Informaţii importante despre Simeticonă

Nu administraţi în nici un caz o doză mai mare decât cea recomandată în prospectul medicamentului.

Nu administraţi Simeticona dacă sunteţi alergic la acest preparat. Dacă suferiţi de afecţiuni grave ale intestinului sau ale stomacului, cereţi consultaţia medicului înainte de a-l administra.

Simeticona acţionează cel mai bine dacă este administrată după mâncare şi înainte de somn.

Simeticona doar ameliorează efectele dureroase ale balonării dar nu înlătură cauzele acesteia. Dacă suferiţi de balonări frecvente, pentru a stabili cauzele acestora, cereţi neapărat consultaţia medicului.

Comprimatele efervescente de simeticonă pot să conţină fenilalanină (acest detaliu trebuie de luat în seamă în cazurile în care bolnavii suferă de fenilcetonurie).

Cum se administrează Simeticona?

Administraţi Simeticona în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Comunicaţi-i medicului Dvs. dacă, după câteva zile de administrare regulată a Simeticonei, balonarea nu s-a ameliorat, şi, eventual, chiar s-a agravat.

În cazul în care medicamentul este în formă de comprimat mestecabil, mestecaţi bine pastila înainte de înghiţire.

Capsulele cu lichid nu trebuie mestecate, înghiţiţi-le întregi.

Măsuraţi medicamentul în formă lichidă cu ajutorul unei linguri speciale sau cu ajutorul unui pahar gradat. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi le dea.

Dacă folosiţi medicamentul în formă lichidă, curăţaţi pipeta după fiecare utilizare şi lăsaţi-o să se usuce la aer.

Simeticona în formă lichidă poate fi amestecată cu apă, cu amestec lactat, cu suc sau cu alte lichide.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Evitaţi congelarea medicamentului în formă de suspensie lichidă.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Simeticonă?

Cu toate că Simeticona nu face parte din grupul de medicamente periculoase, apelaţi, totuşi, la serviciul de ambulanţă.

Efectele adverse ale Simeticonei

De regulă, Simeticona este bine tolerată de organism şi nu provoacă efecte adverse grave.

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Simeticonă: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţiea dificilă, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Administrarea Simeticonei în timpul sarcinii

Nu există studii în legătură cu efectele Simeticonei administrate în timpul sarcinii. Reieşind din faptul că Simeticona nu se absoarbe din intestin şi nu poate pătrunde în sângele femeii gravide, putem conchide că Simeticona este inofensivă pentru dezvoltarea sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate medicul verifica dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului;… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Simeticonei în timpul alăptării

Având în vedere că Simeticona nu se absoarbe din intestin şi nu pătrunde în laptele matern, dar şi că aceasta este administrată copiilor de vârstă mică (inclusiv şi nou-născuţilor), administrarea Simeticonei în timpul alăptării nu presupune nici un risc pentru copil şi nu necesită întreruperea alăptării.

Unele recomandări suplimentare referitor la posibilitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării: