Semnele sarcinii şi cum puteţi afla cu certitudine dacă sunteţi sau nu însărcinată: ghid detaliat pentru femei
Cuprins:
- Semnele sarcinii şi cum puteţi afla cu certitudine dacă sunteţi sau nu însărcinată: ghid detaliat pentru femei
- Cred că, este posibil că sunt gravidă. Ce aş putea face ca să determin exact dacă sunt sau nu însărcinată?
- Peste câte zile de după actul sexual apar primele semne ale sarcinii?
- Primele semne ale sarcinii în timp de 1-2 săptămâni de după actul sexual. Semne de sarcină până la întârzierea menstruaţiei
- Semnele precoce de la a 3-a săptămână de sarcină
- Semne timpurii ale sarcinii, în a 4-a şi a 5-a săptămână
- Semnele posibile de sarcină în primele 1-2 luni
- Simptomele sarcinii care apar mai târziu
- Sarcina imaginară
Cred că, este posibil că sunt gravidă. Ce aş putea face ca să determin exact dacă sunt sau nu însărcinată?
În prezent, în Internet şi în alte surse puteţi găsi un număr foarte mare de materiale diferite cu privire la semnele şi simptomele după care poate fi determinată sarcina. Din păcate, marea majoritate a acestor materiale conţin unele recomandări speculative, nefondate şi inexacte din punct de vedere medical, care pot doar induce femeia în eroare şi care permit o serie de simplificări foarte periculoase.
Autorii acestei lucrări cred că întrebarea “Sunt însărcinată sau nu?” , pentru orice femeie, este prea importantă ca să se accepte răspunsuri aproximative sau inexacte, astfel încât, în acest articol, în loc de descrieri banale ale simptomelor de sarcină, sunt prezentate recomandări specifice cu privire la modul de a confirma definitiv prezenţa sau absenţa sarcinii.
Vă prevenim din start, că numai puţine semne de sarcină ar trebui să fie considerate ca fiind exacte.
Dacă, în cazul dumneavoastră, este foarte important să aflaţi răspunsul la întrebarea ” Sunt însărcinată sau nu?”, dacă ar trebui cât mai curând posibil, să aveţi un răspuns exact şi nu aveţi timp sau dorinţă de a citi explicaţiile prezentate mai jos, faceţi următoarele:
Paşii de mai sus vor asigura detectarea sarcinii cu o acurateţe de, aproape, 100%. |
Peste câte zile de după actul sexual apar primele semne ale sarcinii?
În timpul sarcinii, în organismul unei femei au loc schimbări complexe care se manifestă prin unele semne şi simptome.
Mai jos vom arăta cât de bine unele simptome ar putea indica faptul că femeia este gravidă.
Din punctul de vedere al celor mai mulţi oameni, concepţia (începutul sarcinii) are loc în momentul actului sexual; din aceste considerente, multe femei aşteaptă semne ale sarcinii, chiar, în a doua zi după actul sexual şi consideră ziua actului sexual drept ziua de apariţia sarcinii.
De fapt, aceasta este totalmente greşit. Concepţia propriu-zisă (începutul sarcinii) are loc nu la momentul actului sexual, ci numai peste, aproximativ, 6-12 zile după acesta.
Prin urmare, primele semne şi simptome ale sarcinii pot apărea nu mai devreme de 6-12 zile de la contactul sexual, în care a avut loc concepţia.
Orice simptome, semne sau schimbări în starea de sănătate a femeii (greaţa, somnolenţa, etc.), care apar mai devreme decât în primele 6-7 zile de la contactul sexual, în niciun caz, nu pot fi semne ale sarcinii. |
Primele semne ale sarcinii în timp de 1-2 săptămâni de după actul sexual. Semne de sarcină până la întârzierea menstruaţiei
După cum s-a menţionat mai sus, nu poate fi vorba despre orice semne de sarcină, în prima, în a doua sau în oricare altă zi din prima săptămână de după actul sexual. Primele simptome pot apărea nu mai devreme de începutul săptămânii a doua după actul sexual.
Aşa cum vom arăta mai jos, primele semne ale sarcinii sunt strâns legate de procesele care au loc în organismul femeii după actul sexual care conduce la naşterea unei vieţi noi. Cititorilor care doresc să înţeleagă exact cum şi de ce apar primele semne ale sarcinii, recomandăm articolul nostru Cum se produce concepţia? Aceasta va facilita în mare măsură înţelegerea materialului care urmează mai jos.
Primele simptome şi semne ale sarcinii pot apărea nu mai devreme de momentul ataşării ovulului fecundat la mucoasa uterină. Procesul ataşării ovulului fecundat poartă denumirea de implantare.
Semne de implantare şi, prin urmare, primele semne ale sarcinii pot fi următoarele:
Scăderea temperaturii bazale
De regulă, cu câteva zile înainte de ovulaţie şi, aproximativ, timp de 2 săptămâni după ea, nivelul temperaturii bazale în organismul femeii creşte.
Nivelul ridicat al temperaturii bazale după ovulaţie este asociat cu producerea unei cantităţi mari de progesteron în corpus luteum ovarian. La sfârşitul primei săptămâni după ovulaţie, ovulul fecundat se transformă într-un embrion, care pătrunde în uter prin trompa uterină şi începe să se implanteze, adică, începe să pătrundă în peretele uterin. În această perioadă, organismul femeii încă “nu ştie nimic” despre sarcină şi, prin urmare, toate evenimentele continuă să se dezvolte în aşa mod de parcă sarcina nu există: corpus luteum încetineşte producerea progesteronului, ceea ce, la rândul său, conduce la o scădere a temperaturii bazale.
Imediat după implantarea embrionului, începe să se dezvolte un hormon special (hCG), prin intermediul căruia corpul femei “află” despre sarcină şi trece la un program de menţinere a sarcinii, şi anume, corpus luteum începe din nou să producă progesteron, şi, prin urmare, temperatura bazală creşte din nou.
Astfel, reducerea pe termen scurt şi apoi creşterea prelungită a temperaturii bazale, în a doua jumătate a ciclului menstrual poate fi primul semn de sarcină (mai ales, în cazul în care există o întârziere a menstruaţiei).
Precizia determinării sarcinii după temepratura bazală este foarte scăzută. Aşa cum s-a arătat mai sus, reducerea temperaturii bazale nu este o consecinţă directă a implantării, ci mai degrabă, un proces care are loc simultan cu implantarea. Chiar şi în cazul măsurării exacte şi zilnice a temperaturii bazale, determinarea reducerii respective nu este întotdeauna posibilă. La multe femei acest fenomen pur şi simplu nu se întâmplă. Nu vă puteţi baza pe modificările temperaturii bazale ca pe un semn de sarcină în cazul în care:
|
Sângerarea de implantare
În timpul implantării, embrionul parcă “sapă” în peretele uterului, ceea ce se poate manifesta prin minore eliminări sângeroase vaginale întunecate sau maro (sângerarea de implantare) şi prin dureri surde, cu senzaţia de tragere la nivelul abdomenului inferior.
Implantarea de sângerare şi durerile abdominale pot fi cele mai precoce simptome ale sarcinii, care pot fi observate fără de teste, analize sau măsurători.
Cu toate acestea, prezenţa sau absenţa sângerării de implantare nu poate indica cu exactitate existenţa sau lipsa sarcinii. Observaţiile practice arată că, la majoritatea femeilor cu sarcina normală, sângerarea de implantare şi durerile abdominale asociate cu implantarea, fie că nu se manifestă, fie că sunt uşoare şi trec neobservate. |
Rezultatul pozitiv al testului de sânge pentru hCG
Peste 2 săptămâni după actul sexual, care a dat naştere la dezvoltarea sarcinii, embrionul, ataşat la peretele uterului, începe să producă în mod activ un hormon special – hCG, care poate fi determinat printr-o analiză specială de laborator.
Testul pentru hCG este primul semn precis al sarcinii, cu toate acestea, rezultatele lui nu pot fi considerate ca o garanţie de 100% de sarcină şi dezvoltarea ei normală.
Explicaţia detaliată a modului în care se efectuează testul pentru hCG şi ce ar putea indica rezultatele acestuia în termenii determinării sarcinii, sunt prezentate în articolul: Test pentru hCG. |
Pentru confirmarea finală a existenţei sarcinii, după rezultatele pozitive ale testelor de sânge pentru hCG, este necesară examinarea ecografică (vezi mai jos).
Semnele precoce de la a 3-a săptămână de sarcină
Peste 3 săptămâni după actul sexual, semnele sarcinii pot fi întârzierea menstruaţiei şi menţinerea temperaturii ridicate bazale.
Întârzierea menstruaţiei
Despre “întârzierea menstruaţiei” se poate de vorbit numai în cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, care, anterior, aproape niciodată nu au avut întârzieri. Dacă, până la posibila concepţie, aţi avut un ciclu menstrual instabil şi perioada între cele două menstruaţii se schimba mereu – nu vă puteţi baza pe întârzierea menstruaţiei ca pe un simptom al sarcinii.
Mai mult decât atât, cu toate că întârzierea menstruaţiei este unul dintre primele semne mai frecvent observate în sarcină, chiar şi la femeile cu ciclul menstrual regulat, aceasta nu ar trebui să fie considerată ca un semn sigur al sarcinii.
Există multe cauze ne-legate de sarcină, care pot provoca întârzieri, mai mult sau mai puţin lungi, ale menstruaţiei. Descrierea detaliată a tuturor motivelor posibile pentru întârzierea menstruaţiei şi ceea ce trebuie de făcut în caz de întârziere, veţi găsi în articolul: Întârzierea menstruaţiei: cum poate fi determinată cauza întârzierii menstruaţiei şi ce se poate face în asemenea situaţii? |
Dacă menstruaţia s-a început, acest lucru poate însemna cu siguranţă că sarcina nu există?
La unele femei, în timpul primelor 1-2 luni (cel mai adesea, în prima lună) de sarcină, în zilele, în care, în conformitate cu calendarul, ar trebui să vină menstruaţia(sau cu câteva zile mai târziu) există sângerări vaginale, similare cu sângerările menstruale obişnuite, doar mai puţin abundente şi mai scurte. Astfel, nici lipsa de întârziere a menstruaţiei nu este un semn că sarcina, cu siguranţă, nu este.
Persistenţa temperaturii bazale ridicate
În caz de implantare cu succes şi de început de dezvoltare activă a embrionului, corpus luteum ovarian continuă să producă o cantitate mare de progesteron, care blochează debutul menstruaţiei şi sprijină menţinerea temperaturii bazale la un nivel ridicat.
Dacă în prima parte a ciclului menstrual aţi urmărit cu atenţie valorile temperaturii bazale a corpului, iar în a doua parte a ciclului observaţi o creştere constantă a temperaturii bazale şi aveţi întârzierea menstruaţiei, puteţi, cu un grad mare de probabilitate, să presupuneţi că sunteţi gravidă. |
Semne timpurii ale sarcinii, în a 4-a şi a 5-a săptămână
Posibilitatea de a determina cu acurateţe prezenţa sau absenţa sarcinii apare numai peste 4-5 săptămâni după actul sexual. În această perioadă, semne de sarcină pot fi: test de sarcină pozitiv şi rezultatele examenului ecografic.
Rezultatul pozitiv al testului de sarcină
Testele moderne de sarcină la domiciliu sunt unul dintre cele mai precise moduri, accesibile şi puţin costisitoare, pentru a determina sarcina la primele stadii ale dezvoltării sale.
Testele de sarcina sunt vândute în aproape toate farmaciile, sunt ieftine şi se efectuează foarte simplu. Cu ajutorul testului de sarcină, în 3-5 minute, fiecare femeie poate obţine un răspuns precis (până la 99% de precizie) la întrebarea dacă există o sarcină sau nu. Descrierea detaliată a modului în care se face testul şi se interpretează rezultatele lui, sunt prezentate în articolul: Test de sarcină la domiciliu. |
Ecografia uterului şi a organelor pelviene
Ecografia este cea mai precisă dintre metodele existente în prezent pentru determinarea sarcinii la etapele începătoare.
Mai mult decât atât, ecografia este o investigaţie absolut necesară care trebuie efectuată de toate femeile pentru care, fie că testul de sânge pentru hCG, fie că testul de sarcină au dat un rezultat pozitiv.
Stricta necesitate de efectuare a ecografiei la începutul sarcinii este asociată cu posibilitatea de sarcină ectopică, care este principala cauză de deces al femeilor gravide, în primul trimestru de sarcină.
Pentru a determina prezenţa sarcinii, ecografia uterului şi a altor organe pelviene se efectuează nu mai devreme de 4-5 săptămâni după actul sexual care putea duce la sarcină. Mai devreme de acest termen, ecografia nu poate determina sarcina.
Descrierea detaliată a modului în care trebuie să vă pregătiţi pentru ecografie în scopul determinării sarcinii şi cum să descifraţi rezultatele investigaţiei, sunt prezentate în articolul: Ecografia în timpul sarcinii. |
Semnele posibile de sarcină în primele 1-2 luni
Începând cu a doua – a treia săptămână după actul sexual este posibilă apariţia unor semne şi simptome care pot sugera prezenţa sarcinii. Cu toate acestea, în niciun caz nu trebuie să vă bazaţi pe aceste semne de sarcină şi să le consideraţi drept exacte.
Umflare, tensiune, creştea sensibilităţii sânilor
Deşi aceste simptome pot fi unele dintre primele semne ale sarcinii, acestea nu ar trebui să fie tratate în mod serios ca sigure. Schimbările la nivelul sânilor sunt prea uşoare şi prea subiective pentru ca să permită afirmarea unui fenomen atât de important cum este începutul sarcinii.
Nevoia frecventă de a merge la toaletă
Urinarea frecventă poate fi un semn de sarcină numai de la sfârşitul primei luni – începutul lunii a doua, atunci când uterul mărit începe să apese asupra vezicii urinare, care este adiacentă cu el din faţă. Această caracteristică este, de asemenea, foarte inexactă şi nu ar trebui să vă bazaţi pe ea. Vedeți și Rezolvarea problemelor de urinare la femei şi la bărbaţi. Urinări frecvente. Urinare dificilă (jet slab). Incontinența urinară. Sindromul vezicii urinare hiperactive. Nicturia. Adenomul de prostată (hiperplazia benignă).
Oboseala, iritabilitatea, transpiraţie abundentă (sporită)
Împreună cu umflarea sânilor, aceste simptome pot fi unele dintre primele semne ale sarcinii, dar ca şi semnul anterior şi din acelaşi motiv, ele nu pot servi drept un semn sigur de sarcină.
Greaţa şi vărsăturile de dimineaţă, leşinul
Greaţa, vărsăturile şi leşinul sunt cele mai populare semne ale sarcinii în literatură, în filme şi la televiziune, dar în viaţa reală acestea, rareori, indică cu exactitate prezenţa sarcinii. Greaţa şi vărsăturile, care pot fi semne ale gestozei precoce, apar, de obicei, la sfârşitul lunii a 2-a şi pot persista de-a lungul primului trimestru al sarcinii.
Creşterea apetitului, lipsa poftei de mâncare sau o schimbare în percepţia de gusturi şi de mirosuri
Modificări ale apetitului pot fi un semn precoce al sarcinii (începând, aproximativ, de la a 4-a săptămână). Cu toate că femeile gravide, într-adevăr, observă, fie că creşterea apetitului, fie că, dimpotrivă, se plâng de lipsa poftei de mâncare şi de apariţia repulsiei faţă de unele produsele care anterior au fost percepute în mod normal, aceste semne, precum şi toate semnele menţionate mai sus în această secţiune, nu ar trebui să fie considerate ca o dovadă concludentă a sarcinii (având în vedere că acestea pot apărea la femei şi în afara sarcinii).
Apariţia unor preferinţe culinare neobişnuite (de exemplu, dorinţa de a mânca carne crudă, o mulţime de fructe, cretă, etc.) este posibilă în 1-2 lună de sarcină şi poate persista până la naştere. În unele cazuri, preferinţele culinare neobişnuite sunt un semn al insuficienţei de vitamine şi de minerale. Din aceste considerente, dacă sunteţi gravidă şi v-au apărut asemenea preferinţe, discutaţi cu medicul Dvs. despre necesitatea administrării vitaminelor şi mineralelor pentru femeile gravide.
Prezenţa sau absenţa sarcinii nu poate fi apreciază numai pe baza simptomelor prezentate în această secţiune. Adesea, femeile sunt atât de speriate sau, dimpotrivă, încurajate de posibila apariţie a sarcinii, că încep să observe la ele toate semnele de sarcină, descrise mai sus, deja în a 2-a zi după contactul sexual neprotejat. Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă, urmaţi recomandările date la începutul acestui articol. |
Simptomele sarcinii care apar mai târziu
- Creşterea circumferinţei abdominale depinde de starea muşchilor abdominali ai femeii, dar, de obicei, se observă nu mai devreme de 4 luni de sarcină.
- Întunecarea sfârcurilor şi apariţia unei linii întunecate pe abdomen se poate observa din a 3-a – a 4-a lună de sarcină şi persistă chiar un timp după naştere.
- Simţirea mişcărilor fetale – poate apărea, aproximativ, la 18-20 săptămâni de sarcină. Femeile care au fost însărcinate înainte şi deja ştiu cum “împinge” fătul, percep, de obicei, mişcările lui cu 1-2 săptămâni mai devreme decât femeile gravide pentru prima dată.
Sarcina imaginară
În cazuri rare, la femeile ipohondre şi impresionabile care doresc cu adevărat sau, dimpotrivă, au o frică mare de a rămâne însărcinate, este posibilă dezvoltarea aşa-numitei sarcini imaginare. Starea sarcinii imaginare se caracterizată prin apariţia şi menţinerea prelungită a multor semne posibile de sarcină la femeile care nu sunt gravide. Simptomele sarcinii imaginare pot persista pentru o lungă perioadă de timp şi au fost cazuri în care femeile au realizat “9 luni” de sarcină imaginară şi se pregăteau serios pentru naştere.
data publicării:
Surse:
- The American College of Obstetricians and Gynecologists, Committee on Gynecologic Practice. “Committee Opinion No. 618.” Obstetrics & Gynecology 125, no. 1 (January 2015): 268-273. doi:10.1097/01.aog.0000459864.68372.ec.
- Gianaroli, L., C. Racowsky, J. Geraedts, M. Cedars, A. Makrigiannakis, and R. Lobo. “Best practices of ASRM and ESHRE: a journey through reproductive medicine.” Human Reproduction 27, no. 12 (2012): 3365-3379. doi:10.1093/humrep/des338.
- Kamel, Remah M. “Management of the infertile couple: an evidence-based protocol.” Reproductive Biology and Endocrinology 8, no. 1 (2010): 21. doi:10.1186/1477-7827-8-21.
- Lindsay, Tammy J., and Kirsten R. Vitrikas. “Evaluation and Treatment of Infertility.” American Family Physician91, no. 5 (2015): 308-314.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 3 (2015): e18-e25. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 6 (2015): e44-e50. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Endometriosis and infertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility 98, no. 3 (2012): 591-598. doi:10.1016/j.fertnstert.2012.05.031.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Female age-related fertility decline.” Fertility and Sterility 101, no. 3 (2014): 633-634. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.12.032.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Optimizing natural fertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility100, no. 3 (2013): 631-637. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.07.011.