Securitatea administrării medicamentelor în timpul sarcinii: Cum poate un medicament sau altul să afecteze dezvoltarea copilului? Care medicamente pot fi administrate în sarcină şi care sunt contraindicate?

Introducere

Majoritatea companiilor farmaceutice recomandă, fie că să vă “abţineţi totalmente de la administrarea oricărui medicament, în timpul sarcinii”, fie că să “utilizaţi unele medicamente, în timpul sarcinii, numai dacă acest lucru este absolut necesar”.

Aceste restricţii dure sunt asociate, în mare parte, nu cu faptul că toate medicamentele într-adevăr dăunează fătului în curs de dezvoltare, ci, din cauza că efectele multor medicamente asupra dezvoltării sarcinii umane sunt studiate puţin sau nu sunt studiate deloc. Doar 30% dintre miile de medicamente existente în prezent sunt studiate în legătură cu siguranţa administrării lor în timpul sarcinii.

În viaţa de zi cu zi, principiul de evitare absolută a medicamente în timpul sarcinii nu poate fi întotdeauna respectat.

De exemplu, de multe ori, femeile administrează unele medicamente, la începutul sarcinii, atunci când încă nu ştiu că sunt însărcinate.

În alte cazuri, femeile gravide sunt nevoite să administreze medicamente pentru a rezolva unele probleme (de exemplu, infecţiile), care ameninţă dezvoltarea normală a sarcinii.

Utilizarea conştientă sau accidentală a diverselor medicamente le sperie şi le face pe multe femei să se îngrijoreze de posibilitatea dezvoltării unor malformaţii la copil.

Acest articol oferă o explicaţie detaliată a riscurilor asociate cu administrarea medicamentelor în timpul sarcinii, precum şi a modului în care puteţi lua o decizie de a administra sau nu un medicament sau altul, în timpul sarcinii.

Este adevărat că principalul motiv al naşterii copiilor cu malformaţii congenitale este administrarea unor medicamente în timpul sarcinii?

Această afirmaţie, deşi este extrem de comună, este, totuşi, falsă. Nici pe departe cazurile de copii născuţi cu malformaţii nu sunt cauzate de faptul că mamele lor au administrat unele medicamente în timpul sarcinii.

Studiile recente arată că, dintre toate cazurile care vizează copii născuţi cu malformaţii grave, doar mai puţin de 1% revine administrării medicamentelor în timpul sarcinii.

Este adevărat că, în timpul sarcinii, ar trebui să se evite administrarea oricărui medicament?

Acest lucru este totalmente greşit, în special, în cazurile în care medicamentul este prescris femeii gravide de către medic, pentru a trata o boală care ar putea afecta grav starea de sănătate a copilului sau a mamei, dacă aceasta nu va fi tratată adecvat.

De exemplu, dacă o femeie care suferă de diabet zaharat se va abţine de la tratament în timpul sarcinii, acest lucru va spori, în mod semnificativ, riscul de a pierde sarcina, precum şi posibilitatea dezvoltării complicaţiilor grave la ea şi la copilul ei nenăscut (inclusiv, dezvoltarea malformaţiilor). Pe de altă parte, un tratament cu insulină bine organizat, în acest caz, poate asigura naşterea unui copil absolut sănătos.

Decizia de a administra un anumit medicament în timpul sarcinii se face întotdeauna după o analiză atentă a efectelor pozitive aşteptate şi a posibilelor efecte adverse.

Este adevărat că medicamentele vândute fără prescripţie medicală (de exemplu, vitamine, medicamentele împotriva răcelii) sunt inofensive în timpul sarcinii?

Nu, nu este aşa. Efectele posibile ale unui medicament asupra dezvoltării fătului nu depind de faptul dacă medicamentul este vândut fără prescripţie medicală sau nu.

De aceea, înainte de a începe utilizarea oricărui medicament în timpul sarcinii, este necesar să se studieze datele cu referire la existenţa posibilelor efecte asupra fătului.

De exemplu, vitamina A (retinolul), care se utilizează în tratamentul acneei, în anumite doze, poate provoca malformaţii congenitale grave la făt.

Un alt exemplu este Aspirina şi Ibuprofenul, care sunt adesea folosite pentru a reduce febra şi pentru a calma durerile de cap. Aceste medicamente, în special, în timpul ultimului trimestru de sarcină, cresc riscul hemoragiei intracraniene la făt şi riscul perturbărilor în funcţionarea inimii lui.

Ce să fac dacă am administrat unele medicamente, neştiind că sunt însărcinată?

În viaţa de zi cu zi, de multe ori, există situaţii în care, la începutul sarcinii, neştiind că este însărcinată, femeia efectuează un tratament şi află despre existenţa sarcinii doar după finisarea tratamentului.

La începutul sarcinii (prima săptămână după concepţie), medicamentele, în funcţie de efectele lor biologice:

  • fie că opresc totalmente dezvoltarea embrionului – în acest caz, la femeie se produce un avort spontan şi ea, probabil, nici măcar nu va şti că a fost însărcinată;
  • fie că nu produc asupra dezvoltării embrionului absolut nicio influenţă.

În perioada de la începutul săptămânii a doua şi până la sfârşitul lunii a doua de sarcină – medicamentele, dimpotrivă, pot perturba, în mod semnificativ, dezvoltarea copilului şi pot provoca malformaţii congenitale.

Începând cu a 3-a lună şi până la sfârşitul sarcinii, medicamentele provoacă rar dezvoltarea malformaţiilor, dar pot perturba funcţionarea organelor interne.

În acest sens, în cazul în care ştiţi că aţi administrat unele medicamente la începutul sarcinii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră şi spuneţi-i: ce medicamente anume aţi administrat, în ce doze şi cât timp.

O atenţie deosebită necesită, în timpul sarcinii, cazurile speciale ale administrării medicamentelor pentru tratamentul unor boli cronice (de exemplu, diabetul zaharat, epilepsia, hipertensiunea arterială, tulburarea coagulării sângelui, cancerul, endometrioza).

Dacă administraţi medicamentele pentru tratamentul unei boli cronice, şi aţi aflat că sunteţi gravidă:

  1. În niciun caz nu întrerupeţi tratamentul, chiar dacă în prospectul acestor medicamente se spune că ele sunt contraindicate în timpul sarcinii. Întreruperea bruscă a administrării medicamentelor, în asemenea cazuri, poate cauza exacerbarea gravă a bolii, ceea ce poate conduce la consecinţe mult mai grave pentru făt decât medicamentul administrat.
  2. Cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră şi spuneţi-i că sunteţi gravidă.

Ce poate face medicul, aflând că am administrat unele medicamente în timpul sarcinii? Este oare absolut necesară întreruperea sarcinii, în asemenea cazuri?

Fiind informat despre faptul că aţi administrat unele medicamente în timpul sarcinii, medicul va examina riscurile asociate cu administrarea acestora.

Dacă se va elucida faptul că medicamentul ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării copilului, medicul vă va face un plan de investigaţii, care vor stabili dacă medicamentul a afectat şi, în caz afirmativ, cât de grav, dezvoltarea copilului şi dacă este necesară efectuarea avortului.

În special, medicul poate să vă prescrie efectuarea ecografiei fătului, care ajută la determinarea exactă a termenului de sarcină la momentul când femeia a administrat medicamentul, dar şi dă posibilitatea de a verifica structura organelor interne ale copilului. Precizia detectării malformaţiilor congenitale la copil prin ecografie este între 40 şi 90%.

Medicul mi-a prescris un tratament. Cum pot afla dacă acesta nu va afecta dezvoltarea viitorului meu copil?

Medicul poate doar explica beneficiile şi riscurile asociate cu tratamentul, dar nu poate oferi un tratament împotriva voinţei femeii gravide. Dreptul de a alege între efectuarea tratamentului şi refuzul la acesta, aparţine întotdeauna numai femeii. Pentru a lua o decizie corectă, trebuie să găsiţi răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Ce consecinţe poate avea renunţarea la tratament?
  2. Este posibil să se amâne tratamentul pentru perioada de după naştere?
  3. Ce se ştie despre posibilul efect al medicamentului asupra dezvoltării sarcinii?
  4. În care perioadă a sarcinii, administrarea acestui medicament prezintă pericolul maximal pentru dezvoltarea copilului?
  5. Poate oare fi înlocuit medicamentul propus cu unul mai sigur, dar nu mai puţin eficace?
  6. Care este doza minimă a medicamentului, precum şi durata minimă a tratamentului, necesare pentru recuperare?
  7. Dacă medicul spune că tratamentul nu este strict necesar, întrebaţi-l despre posibilitatea organizării unei monitorizări care va ţine situaţia sub control.

Răspunsurile la aceste întrebări trebuie să le găsiţi împreună cu medicul dumneavoastră. Dacă nu aveţi încredere în deciziile medicului dumneavoastră – adresaţi-vă altui specialist, înainte de a cumpăra sau de a începe să administraţi medicamentele.

Cum vă putem ajuta noi?

  • Dacă sunteţi interesat de modul în care un anumit medicament a putut sau ar putea afecta dezvoltarea sarcinii, treceţi la compartimentul Medicamente. În descrierea fiecărui medicament veţi găsi cele mai recente date disponibile în legătură cu administrarea medicamentului respectiv în timpul sarcinii.
  • Dacă doriţi să aflaţi care medicamente pot fi administrate pentru a rezolva unele probleme de sănătate în timpul sarcinii (de exemplu, arsurile la stomac, constipaţiile, greaţa etc.), treceţi la compartimentele Boli şi simptome şi Concepţie, sarcină şi alăptare.

Ce e de făcut dacă în prospectul medicamentului prescris de medicul Dvs. se specifică faptul că medicamentul “este contraindicat în timpul sarcinii”?

În tratamentul femeilor gravide cu medicamente, medicii, în ceea ce priveşte siguranţa utilizării oricărui medicament în timpul sarcinii, se bazează pe datele din literatura medicală, precum şi pe propria experienţă de utilizare a medicamentelor specifice, în anumite situaţii.

Din acest motiv, medicii, adesea, prescriu medicamentele, în prospectul cărora este specificat că ele sunt contraindicate în timpul sarcinii, dar acestea au fost, de multe ori, utilizate pentru a trata femeile gravide care au purtat, în mod normal, sarcina şi au dat naştere la copii sănătoşi.

În cele mai multe cazuri, aceste medicamente sunt din grupul B sau C (vezi mai jos Clasificarea securităţii de medicamente în timpul sarcinii), adică, medicamentele a căror siguranţă nu a fost bine testată în tratamentul femeilor gravide. În prezent, marea majoritate a medicamentelor se încadrează în aceste grupuri, deoarece verificarea siguranţei medicamentelor în timpul sarcinii, din motive evidente, este foarte dificilă.

Dacă medicul dumneavoastră a prescris un medicament, în prospectul căruia se specifică că acesta este contraindicat în timpul sarcinii:

  1. Întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră despre riscurile posibile asociate cu administrarea acestui medicament;
  2. Întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră despre posibilitatea de a înlocui acest medicament cu altul mai sigur sau cu unul testat;
  3. Dacă nu aveţi încredere în deciziile medicului dumneavoastră – adresaţi-vă unui alt specialist, înainte de a cumpăra sau de a începe să administraţi acest medicament.

Clasificarea medicamentelor conform siguranţei lor în timpul sarcinii

În descrierea diverselor medicamente, puteţi citi despre grupul de siguranţă de administrare în timpul sarcinii la care se referă acestea. Mai jos vom explica semnificaţia fiecărui grup:

Grupul

Ce ar însemna aceasta?
A Studiile au demonstrat că acest medicament este sigur pentru a fi utilizat în timpul sarcinii.
B
  1. Studiile nu au depistat efecte adverse ale medicamentului respectiv asupra dezvoltării sarcinii la animale, dar nu există date fiabile privind absenţa efectelor negative ale medicamentelor asupra dezvoltării sarcinii la femei.
  2. Studiile la animale au demonstrat impactul negativ posibil al medicamentului asupra dezvoltării sarcinii, dar studiile la femeile gravide nu au demonstrat acest efect.

Respectivul medicament poate fi utilizat în timpul sarcinii numai dacă acest lucru este strict necesar.

C
  1. Impactul negativ al medicamentelor asupra dezvoltării sarcinii este dovedit prin studii la animale, dar nu a fost dovedit sau nu a fost studiat la oameni*.
  2. Nu au fost efectuate suficiente cercetări în ceea ce priveşte utilizarea medicamentului în timpul sarcinii.

Acest medicament trebuie utilizat numai în cazul în care riscul potenţial legat de utilizarea acestuia este mai mic decât efectul pozitiv aşteptat în urma tratamentului.

D Impactul negativ al medicamentului asupra fătului a fost demonstrat în studiile asupra oamenilor*.

Acest medicament trebuie utilizat numai în cazul în care riscul potenţial legat de utilizarea acestuia este mai mic decât efectul pozitiv aşteptat în urma tratamentului.

X Studiile asupra oamenilor* au arătat că medicamentul poate provoca la făt malformaţii congenitale şi alte efecte adverse grave.

Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, deoarece riscurile pentru făt asociate cu utilizarea acestuia depăşeşte cu mult efectele scontate benefice ale tratamentului.

*Din motive evidente, cercetătorii nu efectuează experimente asupra femeilor gravide, efectele posibile ale unui medicament asupra dezvoltării sarcinii la om este întotdeauna judecat în retrospectivă, adică, prin monitorizarea stării de sănătate a femeii şi a copilului ei după ce ea accidental sau din strictă necesitate a administrat un anumit medicament, în timpul sarcinii.

Lista medicamentelor, administrarea cărora în timpul sarcinii poate provoca malformaţii grave la copil

Mai jos este prezentată o listă de medicamente, despre care se cunoaşte că, fiind utilizate în timpul sarcinii (in special, în primul trimestru), pot provoca malformaţii congenitale grave la copil.

  • Aminopterina
  • Amiodarona
  • Androgenii
  • Warfarina
  • Hidantoina
  • Danazolul
  • Dietilstilbestrolul
  • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitorii ECA) (de exemplu, Enalaprilul)
  • Carbamazepina
  • Carbimazolul
  • Clonazepamul
  • Medicamente care suprimă funcţia glandei tiroide
  • Preparatele de Litiu
  • Albastru de metilen
  • Metimazolul
  • Metotrexatul
  • Misoprostolul
  • Parametadiona
  • Penicilamina
  • Primidona
  • Derivatele de acid valproic
  • Derivatele cumarinice
  • Derivatele tetraciclinei
  • Radioiodidul
  • Retinoizii
  • Streptomicina
  • Thalidomida
  • Trimetadiona
  • Trimetoprimul
  • Fenitoina / fosfenitoina
  • Fenobarbitalul
  • Fluconazolul
  • Chinidina
  • Ciclofosfamida
  • Etanolul

data publicării:

Surse:

  • The Drugs.com Drug Information Database, https://www.drugs.com/
  • Cox, S., 2007. Taking Medicine During Pregnancy. Journal of Midwifery & Women’s Health, 52(5), pp.519–520. Available at: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1526952307000955.
  • Forrest, J., 2001. Drugs in pregnancy and lactation. The Medical journal of Australia, (November), p.1178. Available at: http://europepmc.org/abstract/MED/62272.
  • WHO_Department of Child and Adolescent Health and Development World Health Organization, 2003. Breastfeeding and Maternal Medication_Recommendations for Drugs in the Eleventh WHO Model List of Essential Drugs. , pp.1–35.
  • Windom, A. et al., 2007. Contraindications to Breastfeeding Medications and Mother’s Milk.
  • Organization of Teratology Information Specialists (OTIS), http://mothertobaby.org/fact-sheets-parent/
  • Drugs and Lactation Database (LactMed), https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm