Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptării

 

O notă importantă

Toate informaţiile de mai jos se referă doar la utilizarea medicamentelor în timpul alăptării copiilor sănătoşi, născuţi la termen.

Copiii născuţi prematur, cu greutate mică la naştere (mai puţin de 2500 g), şi copiii cu anumite boli ale organelor interne (inclusiv, malformaţii) pot fi mult mai sensibili la acţiunea anumitor medicamente şi, din aceste considerente, administrarea medicamentelor în timpul alăptării, în asemenea cazuri, se recomandă numai sub supraveghere medicală.

Ce trebuie să fac dacă alăptez copilul, dar am nevoie să administrez medicamente?

Dacă alăptaţi şi trebuie să administraţi careva medicamente, aveţi următoarele opţiuni:

a) Să administraţi medicamentul şi să continuaţi alăptarea;

b) Să întrerupeţi alăptarea numai pe perioada administrării medicamentului, şi pentru a menţine lactaţia, în mod regulat să stoarceţi laptele;

c) Să opri totalmente alăptarea şi să-l înţărcaţi copilul.

Fiecare dintre aceste opţiuni ar putea fi optimă într-o anumită situaţie sau total inadecvată într-o altă situaţie. Pentru a înţelege care opţiune este potrivită în situaţia de mai jos, citiţi în continuare.

Vă rugăm să reţineţi faptul că cele mai multe medicamente sunt compatibile cu alăptarea şi nu pot dăuna grav copilului, din aceste considerente, încetarea alăptării (temporar sau, cu atât mai mult, permanent) ar trebui să fie întotdeauna considerată ca o ultimă soluţie.

În scopul de a înţelege care dintre aceste opţiuni este potrivită pentru Dvs. şi modul în care trebuie să acţionaţi, ar fi necesar să determinaţi: cât de sigur este medicamentul pe care doriţi să-l utilizaţi pentru copilul alăptat.

Pentru a face acest lucru:

  • Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul şi întrebaţi-l despre posibilitatea de a utiliza acest medicament în timp ce alăptaţi;
  • Încercaţi să găsiţi informaţia ştiinţifică disponibilă cu privire la acest subiect şi să o discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Intenţionând să administraţi un anumit medicament în timpul alăptării, trebuie să acordaţi atenţie următoarelor momente:

  • Faptul că medicamentul este inofensiv pentru un copil mai în vârstă sau pentru un adult, NU înseamnă că acesta este sigur şi pentru un sugar. Unele medicamente, care sunt practic inofensive pentru adulţi, pot fi periculoase pentru copii sugari.
  • Faptul că medicamentul se eliberează fără de prescripţie medicală, NU înseamnă că acesta este sigur pentru sugar.
  • Chiar dacă cineva dintre prietenele dumneavoastră vă va spune că a utilizat acest medicament în timp alăptării, şi totul a fost în regulă – nu utilizaţi acest medicament până nu vă veţi convinge definitiv în siguranţa acestuia.
  • Nu administraţi medicamentul dacă, în trecut, l-aţi utilizat în timpul ce alăptaţi, dar încă nu ştiţi exact cum afectează acest medicament sănătatea copilului.

Trebuie să aveţi în vedere că, în prospectele medicale pe care le găsiţi în ambalajul majorităţii medicamentelor, se menţionează faptul că medicamentul “este contraindicat în timpul alăptării”.

Cu toate acestea, nu este absolut sigur că respectivul medicament îi va dăuna neapărat copilului dacă îl administraţi în timp ce alăptaţi şi veţi fi nevoită, fie că să renunţaţi la administrarea medicamentului, fie că să opriţi alăptarea.

Afirmaţia “este contraindicat în timpul alăptării”, cel mai adesea, nu este asociată cu faptul că medicamentul poate dăuna copilului sugar, ci cu faptul că companiile farmaceutice nu au nicio modalitate de a verifica efectul acestui medicament asupra sugarilor. Din acest motiv, pentru a preveni orice impact negativ al medicamentului asupra copilului şi pentru a se scuti de răspundere şi de procese de judecată, producătorii de medicamente recomandă, de multe ori, fie întreruperea alăptării, fie renunţarea la administrarea medicamentului.

Cu toate acestea, în multe clinici din întreaga lume sunt, în mod constant, efectuate cercetări în domeniul securităţii administrării diverselor medicamente în timpul alăptării. Cel mai adesea, aceste studii implică determinarea concentraţiei de medicamente în laptele matern şi/sau monitorizarea stării de sănătate a copiilor, mamele cărora administrează anumite medicamente în timpul alăptării. Datorită acestor cercetări, lista medicamentelor, administrarea cărora nu este interzisă în timpul alăptatului, treptat creşte, deoarece, în cadrul acestor studii, adesea, se stabileşte că anumite medicamente, pe care producătorul le-a marcat ca fiind interzise în timpul alăptării, în realitate, sunt absolut inofensive pentru sugar.

Din aceste considerente, înainte de a lua o decizie finală cu privire la modul de a combina administrarea medicamentelor şi alăptarea, încercaţi să găsiţi toate informaţiile disponibile pe această temă şi să discutaţi această problemă cu medicul dumneavoastră, în experienţă căruia aveţi încredere.

Puteţi începe căutarea de la secţiunea Medicamente a site-ului nostru, unde sunt publicate recomandările detaliate privind utilizarea medicamentelor, inclusiv, în timpul sarcinii şi al alăptării. La sfârşitul fiecărui articol dedicat unui medicament sunt prezentate cele mai recente date disponibile referitor la administrarea medicamentului respectiv în perioada alăptării. Lista de medicamente se va extinde pe parcurs.

 

Cum poate afecta un medicament copilul sugar?

Analizând informaţia cu privire la siguranţa unui sau altui medicament, în timp ce alăptaţi, puteţi ajunge la concluzia că medicamentul pe care doriţi să-l utilizaţi, face parte din una dintre următoarele trei categorii:

  1. Acesta nu are practic niciun impact asupra copilului şi este considerat inofensiv;
  2. Acesta poate avea un anumit efect asupra copilului, dar, de regulă, nu provoacă reacţii adverse severe;
  3. Acesta poate provoca reacţii adverse severe la sugari.

Am mai spus că, în ceea ce priveşte combinarea administrării unui sau a altui medicament cu alăptarea, în dependenţă de caz, există trei posibilităţi:

a) Aveţi posibilitatea să administraţi medicamentul şi să continuaţi alăptarea;

b) Aveţi posibilitatea să opriţi alăptarea numai pe perioada administrării medicamentului, şi pentru a menţine lactaţia, în mod regulat să stoarceţi laptele;

c) Puteţi opri totalmente alăptarea şi să înţărcaţi copilul.

Decizia finală depinde de modul în care medicamentul afectează starea copilului.

Ce trebuie de făcut dacă medicamentul nu are practic niciun efect asupra copilului şi este considerat inofensiv?

În această situaţie, cea mai bună soluţie ar fi să continuaţi alăptarea şi să administraţi medicamentul fără teamă pentru sănătatea copilului. Nu sunt necesare măsuri suplimentare pentru a proteja copilul.

Ce trebuie de făcut dacă medicamentul ar putea avea un anumit efect asupra copilului, dar, de regulă, nu provoacă reacţii adverse severe?

În acest caz, cea mai bună soluţie ar fi să continuaţi să alăptaţi şi să administraţi medicamentul, dar, în acelaşi timp, să monitorizaţi starea copilului.

Căror detalii trebuie să le atrageţi atenţie?

Înainte de a începe să administraţi medicamentul, discutaţi cu medicul dumneavoastră ce fel de reacţii adverse (fie şi nu grave), poate provoca acesta copilului.

Începând să administraţi medicamentul, urmăriţi starea copilului, pentru a observa dacă nu se manifestă la el acele efecte secundare care pot fi aşteptate în acest caz.

În funcţie de tipul medicamentului, reacţiile adverse pot varia. Unele medicamente (cum ar fi, antibioticele) pot provoca diareea, în timp ce altele (cum ar fi, preparatele antihistaminice) – somnolenţa.

În descrierile medicamentelor elaborate de autorii acestui site, am subliniat căror efecte secundare, apărute la copil, ar trebui să acordaţi atenţie în cazul medicamentului respectiv.

Dacă este cunoscut faptul că medicamentul poate provoca anumite efecte adverse la copil, puteţi lua în considerare şi posibilitatea de a întrerupe temporar alăptarea. Încetarea temporară a alăptării şi stoarcerea laptelui este dificil de pus în practică şi, în unele cazuri, încercarea de a “opri alăptarea pentru un timp” conduce la oprirea deplină a lactaţiei şi la transferul copilului la alimentaţie artificială, ceea ce, pentru copil, poate fi mult mai rău decât efectul, pe termen scurt, al medicamentului.

Ce trebuie de făcut dacă medicamentul poate provoca reacţii adverse severe la copil?

Într-o astfel de situaţie (mai ales dacă tratamentul este scurt), cea mai bună soluţie ar fi întreruperea alăptării pe perioada de tratament.

În care cazuri este cel mai bine de a opri totalmente alăptarea?

Beneficiile alăptarea nu ar trebui să fie neglijate, deoarece laptele matern prezintă o componentă majoră în asigurarea dezvoltării normale şi a stării bune de sănătate a copiilor în primii ani de viaţă. Cu toate acestea, în unele cazuri, oprirea alăptării poate fi cea mai bună soluţie.

În special, ar trebuie să vă gândiţi serios la încetarea deplină a alăptării, în cazul în care tratamentul pe care trebuie să-l efectuaţi este îndelungat (timp de câteva luni) şi medicamentele pe care ar trebui să le administraţi, pot provoca efectele secundare grave la copil.

Soluţiile alternative

În cazurile în care este cunoscut faptul că un anumit medicament pe care trebuie să-l administraţi, poate avea un impact negativ asupra copilului, o soluţie alternativă ar putea fi înlocuirea medicamentului (sau a schemei de tratament) cu altul, mai sigur, şi doar ceva mai puţin eficace.

De exemplu, pentru tratamentul candidozei medicul poate prescrie Ketoconazol sub formă de capsule pentru administrare orală. Ketoconazolul nu este recomandat în timpul alăptării, deoarece, teoretic, ar putea afecta în mod negativ starea de sănătate a copilului.

Dacă spuneţi medicului că aţi dori neapărat să continuaţi alăptarea (acesta va fi o decizie înţeleptă) – medicul poate să vă înlocuiască Ketoconazolul sub formă de capsule cu supozitoarele vaginale sau cu cremele care conţin medicamente antifungice, care pot fi utilizate în timpul alăptării, fără nicio teamă. În acest caz, tratamentul, deşi va fi mai îndelungat, totuşi va rezolva problema, dar fără ca să dăuneze atât copilului, cât şi lactaţiei.

În general, alegând tratamentul care va fi administrat mamei care alăptează, ar trebui să se acorde prioritate:

  • Medicamentelor care sunt destinate pentru utilizare locală (topică) (de exemplu, supozitoare şi tablete vaginale, creme şi unguente pentru uz extern). În acest caz, în sângele mamei şi în laptele matern penetrează doar o cantitate mică de medicament.
  • Medicamentelor care sunt utilizate şi în tratamentul nou-născuţilor sau al copiilor cu vârsta până la un an. Studiile arată că, din doza medicamentului administrat de mamă, prin laptele matern, de regulă, se transmite la copil o cantitate foarte mică de medicament, care constituie o doză mult mai mică decât doza acestui medicament utilizată în tratamentul copiilor nou-născuţi.

Pot oare fi reduse efectele medicamentelor asupra sugarului?

Multe femei care administrează anumite medicamente în timp ce alăptează, încearcă să “reducă cantitatea medicamentului care pătrunde în organismul copilului cu lapte”, fie prin stoarcerea laptelui, fie prin deţinerea unui interval de timp între administrarea medicamentului şi alăptarea copilului.

Şi stoarcerea laptelui, şi un program special de alăptare pot crea femeii o mulţime de incomodităţi, aşa că, mai jos, vom explica dacă aceste măsuri, într-adevăr, sunt eficiente şi dacă are rost să le utilizaţi.

Ar trebui să storc laptele după ce am administrat medicamentul?  

Între laptele matern din glandele mamare şi sânge, în mod constant, se produce schimbul de substanţe, astfel încât, în cele mai multe cazuri, concentraţia medicamentului în laptele matern este direct proporţională cu concentraţia medicamentului în sânge.

Dacă concentraţia medicamentului în sânge creşte – creşte şi conţinutul medicamentului în lapte, şi invers: dacă concentraţia medicamentului în sânge se reduce, se reduce şi conţinutul acestuia în lapte.

Din acest motiv, dacă stoarceţi laptele, în timp ce în sânge încă se conţine medicamentul – laptele secretat după stoarcere va conţine aceeaşi cantitate a medicamentului ca şi laptele stors. Cu laptele matern stors, din organismul femeii va pleca o cantitate mică a medicamentului, deoarece medicamentele, de regulă, se distribuie uniform în sânge, dar cantitatea de lapte stors în raport cu volumul total al sângelui este destul de mică (150-200 ml de lapte faţă de 4-5 litri de sânge).

Pe de altă parte, dacă doar aşteptaţi un timp şi nu stoarceţi laptele, atunci, odată cu reducerea concentraţiei medicamentului în sânge va scădea şi concentraţia medicamentului în laptele matern.

De aceea, în cele mai multe cazuri, stoarcerea laptelui pentru a accelera eliminarea medicamentului din organism sau pentru a proteja copilul, este absolut inutilă.

Doar unele medicamente pot să se acumuleze în laptele matern în concentraţii mai mari decât în sânge. Dacă administraţi asemenea medicamente, atunci, posibil, o soluţie mai bună a fi să opriţi temporar alăptarea.

Astfel, în marea majoritate a cazurilor, stoarcerea laptelui după administrarea medicamentelor nu are nicio utilitate practică.

Când este mai bine să alăptez copilul: până sau după ce administrez medicamentul?

Pentru marea majoritate a medicamentelor sunt veridice următoarele recomandări:

  • dacă trebuie să administraţi medicamentul o dată pe zi, este mai bine s-o faceţi înainte de somnul cel mai lung al copilului (de regulă, seara sau noaptea), în prealabil alăptând copilul.
  • dacă administraţi medicamentul de mai multe ori pe zi, încercaţi să alăptaţi copilul înainte de a lua medicamentul.

Dacă alăptaţi copilul “la cerere”, după cum este recomandat – nu vă faceţi griji dacă nu reuşiţi întotdeauna să respectaţi regulile de mai sus. Dacă medicamentul pe care îl administraţi, este considerat relativ sigur în timpul alăptării, acesta, cel mai probabil, nu îi va dăuna copilului, indiferent de intervalul dintre administrarea medicamentului şi alăptare.

Unele medicamente pot să se acumuleze în organism şi să ajungă la o concentraţie maximă în sânge în termen de câteva zile după începerea tratamentului. Este clar că, în cazul acestor medicamente, respectarea regulilor specificate mai sus este absolut inutilă.

Dacă aveţi posibilitatea – discutaţi cu medicul Dvs. cât de repede medicamentul prescris pătrunde în sânge, când atinge acesta concentraţia maximă în sânge şi în cât timp se elimină acesta din organism. Acest lucru poate fi util la elaborarea unui program special şi mai sigur de alăptare.

Pot fi utilizate, în timpul alăptării, plantele medicinale sau reţetele populare, bazate pe ele?

Mulţi oameni cred că plantele medicinale au doar proprietăţi benefice şi că utilizarea lor nu poate provoca niciun rău.

Această convingere este absolut greşită şi destul de periculoasă. Multe plante medicinale conţin unele substanţe biologic active care pot avea un efect semnificativ asupra organelor interne şi asupra metabolismului în organismul uman, şi, prin urmare, dacă sunt utilizate în mod necorespunzător, pot fi extrem de periculoase.

La momentul de faţă, cele mai multe dintre plantele medicinale şi efectul acestora asupra sugarilor nu sunt cercetate. În plus, plantele medicinale, care sunt vândute la piaţă (mai rar, în farmacie), sau pe care le puteţi colecta singuri în natură, nu trec niciun test cu privire la conţinutul pesticidelor şi al altor substanţe nocive, care pot dăuna omului chiar şi în cantităţi mici.

În acest sens, utilizarea oricăror remedii naturiste care implică ingestia infuziilor, a decocturilor sau a extraselor din plante nu este recomandată.

În condiţii de siguranţă, în timpul alăptării pot fi considerate reţetele (inclusiv, ceaiul) pe bază de cicoare, de mentă, de zmeură, de mure, de măceş şi de rooibos (siguranţa lor a fost demonstrată).

Este adevărat că medicamentele care pot fi administrate în timpul sarcinii, pot fi administrate, în condiţii de siguranţă, şi în timpul alăptării?

Nu, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Legătura dintre mamă şi copil, în timpul alăptării şi în timpul sarcinii, este foarte diferită. În timpul sarcinii, toate substanţele chimice care se infiltrează în sângele copilului din sângele mamei (inclusiv, medicamentele) se reîntorc în organismului femeii şi se prelucrează în el (în mare parte, în ficat şi în rinichi).

În timpul alăptării, toate substanţele care nimeresc în sângele copilului, pot fi prelucrate doar în organele lui interne, care (mai ales imediat după naştere) pot fi încă neadaptate pentru eliminarea anumitor substanţe.

În toate cazurile în care doriţi să utilizaţi, în timp ce alăptaţi, un medicament pe care l-aţi utilizat deja în timpul sarcinii, trebuie să vă asiguraţi că acesta este într-adevăr, inofensiv şi în timpul alăptării.

Administrarea medicamentelor şi alăptarea imediat după naştere

Glandele mamare au o aşa structură, încât, imediat după naştere, în laptele secretat, pătrund mai multe medicamente decât în cazul în care femeia alăptează deja timp de câteva luni.

În primele 2 săptămâni de după naştere, structura glandelor mamare se schimbă şi ele încep să blocheze mai bine pătrunderea medicamentelor în laptele matern.

Această caracteristică poate fi luată în considerare dacă femeii, după naştere, i se prescrie un tratament. În cazul în care acest tratament poate fi amânat cu câteva săptămâni – într-adevăr e mai bine ca acesta să se amâne.

Lista medicamentelor care nu ar trebui să fie administrate în timpul alăptării 

Medicamentele care, în niciun caz, nu trebuie administrate în timpul alăptării:

 

  • Medicamentele care sunt utilizate pentru a trata diferite forme de cancer
  • Bromocriptina
  • Ciclofosfamida
  • Ciclosporina
  • Tartratul de ergotamină
  • Preparatele pe baza de litiu
  • Metotrexatul
  • Preparatele radioactive
Medicamentele care pot determina reacţii adverse grave la copii şi, prin urmare, pot fi utilizate numai sub supraveghere medicală:

 

  • Acebutalolul
  • Derivaţii de 5-amino acid salicilic
  • Atenololul
  • Derivaţii de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina)
  • Clemastina
  • Ergotamina
  • Fenindiona
  • Fenobarbitalul
  • Primidona

*Aceasta nu este o listă completă de medicamente care ar putea afecta copilul dacă sunt administrate în timpul alăptării. Din aceste considerente, dacă un medicament nu este în această listă, aceasta încă nu garantează că el este sigur în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: