Explicaţia detaliată a rozaceei (acneea rozacee, coşurile roz): ce prezintă această boală, cauzele apariţiei, simptomele şi semnele, tratamentul

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 20 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.5. Pe baza a 8 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Ce este rozaceea şi care sunt motivele ce provoacă apariţia acestei boli?

Rozaceea este o boală răspândită, care apare adesea la persoanele cu vârsta de peste 25-30 ani, şi poate fi însoţită de aşa simptome, cum ar fi episoadele de roşeaţă intensă şi de “ardere” a pielii, apariţia vaselor sangvine vizibile pe piele, apariţia coşurilor, îngroşarea şi deformarea pielii pe nas şi înroşirea ochilor.

Cu toate că, în scopul studierii bolii, s-au efectuat numeroasele studii, cauza exactă a dezvoltării acestei maladii, în prezent, nu este cunoscută.

Potrivit unor experţi, dezvoltarea rozaceei poate fi cauzată de unele particularităţi structurale ale pielii (de exemplu, localizarea vaselor sangvine foarte aproape de suprafaţa pielii), precum şi de sensibilitatea sporită a pielii la anumiţi iritanţi.

În cazurile în care rozaceea se manifestă prin apariţia pe pielea feţei a unor erupţii cutanate, asemănătoare cu coşurile, acestea sunt numite “coşuri roz” sau “acneea rozacee”.

Prin care simptome se poate manifesta rozaceea? Ar putea fi că problema pielii, pe care o am, nu este asociată cu rozaceea, ci cu vreo altă boală?

Rozaceea se dezvoltă într-un timp îndelungat şi poate să se manifeste printr-o varietate de simptome.

La unele persoane se manifestă doar unele dintre simptomele rozaceei, iar alte simptome sunt absente.

Adesea, diferite simptome ale rozaceei apar în grupuri. Cele mai des întâlnite combinaţii ale simptomelor rozaceei în medicină sunt numite forme.

Mai jos vom descrie cele mai comune combinaţii ale simptomelor (forme), precum şi recomandările pentru tratamentul rozaceei. Alegeţi situaţia, în care se descrie cel mai bine problema Dvs.

Vă rugăm să reţineţi că nu toate cazurile, fie că ale înroşirii feţei, fie că ale apariţiei coşurilor la vârsta de după 30 ani, fie că ale modificării formei nasului, sunt asociate cu rozaceea.

Există o serie de alte boli (inclusiv, acneea vulgară, policitemia, lupusul eritematos, dermatomiozita, mastocitoza, dermatita periorală, etc.) care pot determina apariţia unor simptome similare.

Din această cauză, în cazul în care bănuiţi că problemele cu pielea în cazul Dvs. sunt cauzate de rozacee, dar nu aţi fost consultat de un medic cu privire la aceasta, adresaţi-vă neapărat unui dermatolog.

În urma examenului vizual şi a unui sondaj cu privire la evoluţia bolii, medicul va putea stabili cauza exactă a bolii şi va prescrie un tratament adecvat.

Adesea, mă înroşesc pe faţă. Am observat că, în anumite situaţii, pielea feţei (fruntea, obrajii, bărbia) se înroşeşte şi această roşeaţă este însoţită de o senzaţie puternică de căldură (faţa “arde”).

În medicină, această formă de rozacee se numeşte eritemato-teleangiectatică. Mai jos, vom explica ce înseamnă aceasta.

Principalul simptom al acestei forme de rozacee este roşeaţă frecventă şi îndelungată anumitor zone ale pielii de pe faţă (în medicină această roşeaţă se numeşte eritem), care este însoţită de mâncărime şi de senzaţia de arsură a pielii.

Eritemul, cel mai frecvent, apare pe pielea obrajilor, pe frunte şi pe bărbie. Pielea din jurul ochilor, de regulă, nu se înroşeşte.

Pielea persoanelor care suferă de această formă de rozacee, adesea, este subţire, uscată şi aspră (solzoasă).

Episoadele înroşirii feţei, în cazul rozaceei, pot fi provocate (sau agravate):

  • de expunerea la soare;
  • de schimbarea bruscă a temperaturii mediului (de exemplu, când intraţi de la rece într-o încăpere caldă, sau faceţi un duş sau o baie fierbinte);
  • de stres sau de emoţii puternice;
  • de băuturi fierbinţi sau alcoolice;
  • de bucate condimentate;
  • de efort fizic sau chiar de o simplă înclinare cu capul în jos.

Ar trebui remarcat faptul că, în multe dintre situaţiile de mai sus, înroşirea feţei poate apărea şi la persoanele cu pielea sănătoasă.

Spre deosebire de persoanele sănătoase, la persoanele cu rozacee, roşeaţa facială durează mai mult timp şi este mult mai puternică.

Un alt simptom de rozacee poate fi senzaţia de mâncărime şi de arsură a pielii, care vă apare în urma aplicării pe faţă a unei creme sau a altui produs cosmetic.

Cu timpul, pe faţa persoanelor care suferă de rozacee pot apărea vase sangvine roşii care rămân vizibile chiar şi în afara episoadelor de roşeaţă a pielii.

În medicină, vasodilataţia persistentă a pielii, care le face pe vasele sangvine să fie vizibile cu ochiul liber, este numită teleangiectazie.

Ce medicamente pot fi utilizate, în cazul rozaceei, în scopul reducerii roşeţei feţei?

Unele studii au arătat că destul de eficiente, în rezolvarea acestei probleme, ar putea fi gelurile sau cremele care conţin Metronidazol (1%), Acid azelaic (15-20%), Sulfacetamid de sodiu (10%) şi Sulf (5%).

Alte studii au arătat că, în scopul eliminării episoadelor de înroşire a feţei, pot fi utile comprimatele de Doxiciclină sau de Sulfat de zinc.

Cu toate acestea, datele, existente în prezent, sunt insuficiente pentru a recomanda oricare dintre aceste remedii în calitate de tratament cu o eficienţă incontestabilă.

Ce se poate face pentru a reduce roşeaţa feţei, fără a merge la medic?

Multe persoane cu rozacee observă că simptomele bolii apar la ei în episoade separate, care au loc doar în anumite condiţii. La diferite persoane, episoadele rozaceei pot fi cauzate de factori diferiţi. Acest fenomen se numeşte sensibilitate individuală. De exemplu, la unii oameni, roşeaţa severă şi arderea feţei poate apărea în urma consumului băuturilor alcoolice, în timp ce alte persoane tolerează în mod normal băuturile alcoolice, dar observă simptomele de rozacee după ce consumul cafelei sau după ce s-a schimbat brusc temperatura mediului înconjurător.

În următorul tabel sunt prezentate cele mai comune cauze care pot provoca, în cazul rozaceei, accese de înroşire a feţei:

Factorii provocatori  Probabilitatea

Expunerea la soare

81%

Stresul, anxietatea

79%
Vremea caldă 75%
Vântul 57%
Efortul fizic 56%
Băuturile alcoolice 52%
Baia sau duşul fierbinte 51%
Vremea rece 46%
Alimentele condimentate 45%
Vremea umedă 44%
Statul într-o încăpere caldă 41%
Produsele cosmetice 41%
Băuturile calde 36%
Unele medicamente 15%
Unele fructe 13%
Cârnaţii şi alte produse din carne 10%
Unele legume 9%
Produsele lactate 8%
Alte cauze 24%

Acest tabel este alcătuit în baza datelor sondajului a circa o mie de oameni care au indicat motivele care le provoacă atacuri de înroşire a feţei sau “bufeuri” asociate cu rozacee.

Deoarece identificarea şi înlăturarea factorilor care cauzează apariţia unor atacuri ale bolii poate reduce, în mod semnificativ, frecvenţa atacurilor, înainte de orice tratament al rozaceei cu medicamente ar trebui găsite şi eliminate cauzele care pot provoca agravarea bolii în cazul Dvs.

Cum pot fi determinate cauzele care provoacă episoadele înroşirii feţei în cazul meu?

În cazul în care diagnosticul de rozacee v-a fost stabilit de medicul dermatolog sau Dvs. bănuiţi că atacurile de înroşire a feţei vă sunt asociate cu această boală, încercaţi, timp de cel puţin 2-3 săptămâni, să urmaţi următoarele recomandări:

  1. Renunţaţi la consumul alcoolului (în special, vin roşu, bere, vodcă, şampanie);
  2. Renunţaţi la consumul bucatelor calde şi la băuturi calde (ceai, cafea, etc.);
  3. În fiecare zi, indiferent de perioada anului, aplicaţi pe pielea expusă la soare o cremă cu grad de protecţie solară de cel puţin 15. Cel mai bine este să alegeţi o cremă pe bază de zinc sau de dioxid de titan (ele oferă o protecţie de la UVA şi UVB). Convingeţi-vă că crema conţine Dimeticonă sau Ciclometiconă şi, dacă este posibil, selectaţi crema pentru pielea sensibilă şi fără arome. În cazul în care aplicarea cremelor de protecţie solară vă provoacă iritaţii şi senzaţii de arsură a pielii, renunţaţi la utilizarea acestora şi încercaţi să staţi mai puţin timp în soare şi purtaţi o pălărie cu boruri largi;
  4. Renunţaţi la băi de aburi, la saună şi la vizitarea altor locuri cu temperaturi şi umiditate ridicate;
  5. Pe vreme rece sau pe vânt, acoperiţi-vă faţa cu o eşarfă;
  6. Încercaţi o dietă cât mai simplă. Persoanele care suferă de rozacee spun că atacurile înroşirii feţei pot fi declanşate la ei de alimente, cum ar fi ficatul, iaurtul, smântâna, brânza, vinetele, roşiile, spanacul, fasolele, mazărea, avocado, bananele, prunele, stafidele, fructele citrice, ciocolata, cacao, vanilia, oţetul, sosul de soia, drojdia de bere, produsele alimentare condimentate şi picante;
  7. În măsura posibilităţii, limitaţi administrarea medicamentelor, care au o acţiune vasodilatatoare. Dacă aceste medicamente vă sunt prescrise de medicului Dvs., discutaţi cu el despre posibilitatea de a opri tratamentul pentru un timp, sau, cel puţin, de a reduce doza şi durata tratamentului;
  8. Încercaţi să evitaţi efortul fizic îndelungat;
  9. Renunţaţi totalmente la utilizarea oricăror produse de igienă care vin în contact cu pielea feţei (orice produse de îngrijire a pielii feţei şi a corpului, toate tipurile de săpunuri, de şampoane, de detergenţi). Dacă nu puteţi elimina totalmente produsele de uz casnic din mediu Dvs., încercaţi să folosiţi, cel puţin, doar detergentul de rufe pentru copii sau detergentul hipoalergenic, fără parfum, precum şi şampon fără parfum. Opriţi utilizarea oricăror produse cosmetice care conţin alcool, extract de hamamelis, mentol, camfor, acetonă, extract de eucalipt, extract de cuişoare, laurilsulfat de sodiu, precum şi orice alte remedii care vă provoacă senzaţie de arsură, de mâncărime, sau de roşeaţă a pielii;
  10. Spălaţi-vă pe faţă doar sub un jet de apă curată (caldă sau rece), nu mai des de 2-3 ori pe zi;
  11. Pentru bărbaţi: utilizaţi un aparat de ras electric. În cazul în care acest lucru este imposibil, folosiţi aparate de ras cu o singură lamă şi încercaţi să treceţi pe piele cu lama doar o singură dată. Renunţaţi la utilizarea produselor pentru ras sau după ras care vă provoacă senzaţia de arsură sau de mâncărime.

Pentru a înţelege dacă “au efect” aceste recomandări în cazul dumneavoastră, pe durata respectării, efectuaţi, zi de zi, înregistrări în scris. În aceste notiţe marcaţi datele despre starea pielii feţei Dvs. şi despre tot ce vi sa întâmplat în acel moment (care a fost vremea, ce aţi mâncat, ce aţi băut, dacă v-aţi aflat într-o o cameră caldă, etc.).

Dacă reuşiţi să puneţi în aplicare recomandările de mai sus, este foarte posibil că veţi reuşi să eliminaţi factorii care vă declanşează atacurile de înroşire a feţei. Veţi putea să înţelegeţi acest lucru dacă, după un timp de respectare a regimului, veţi observa că pielea feţei arată mai bine şi că atacurile de înroşire a feţei s-au oprit sau au devenit mai puţin frecvente.

În scopul stabilirii definitive a factorilor care vă provoacă episoadele înroşirii şi pentru a reveni la viaţa normală, după 2-3 săptămâni de respectare strictă a regimului şi în cazul în care starea pielii se îmbunătăţeşte vizibil, puteţi începe să excludeţi câte una recomandările de mai sus (de exemplu, într-o zi încercaţi să beţi o ceaşcă de cafea fierbinte, în a doua zi să renunţaţi la protecţie solară şi aşa mai departe). În cazul în care continuaţi să monitorizaţi starea pielii şi observaţi că, după o încălcare a uneia dintre regulile noastre, starea pielii s-a înrăutăţit, veţi putea înţelege că respectarea anume acestei reguli este importantă pentru sănătatea pielii Dvs. şi puteţi să transformaţi această regulă într-un obicei pentru o lungă perioadă de timp.

Un alt mod de rezolvare a problemei episoadelor de roşeaţă facială puternică în cazul rozaceei

«…Buna ziua, am 38 de ani. Acum 4 ani am început să am crize de înroşirea feţei, care începeau atunci când intram într-o cameră caldă sau când mă culcam în pat. Dermatologul a spus că este rozaceea şi mi-a recomandat să evit căldura şi să stau întotdeauna într-un mediu răcoros. Am instalat acasă un aparat de aer condiţionat. Atacurile de înroşire facială au devenit un pic mai puţin frecvente, dar atunci când acestea, totuşi, apăreau, ele erau mai puternice decât în trecut. Aproximativ un an în urmă, în vară am plecat pentru o lună în vacanţă la sud. Din cauza căldurii, am avut un episod puternic de înroşire a feţei. Aer condiţionat în cameră nu era … Credeam că voi înnebuni … dar spre marea mea surprindere, peste o zi, atacul de înroşire a feţei s-a oprit brusc şi tot restul de vacanţă, în ciuda vremii foarte călduroase, nu am mai avut niciun atac. Întorcându-mă acasă, am încetat să utilizez climatizorul şi încercam să stau mai mult timp într-un mediu cald. Ca urmare, atacurile de înroşire deveneau tot mai rare şi, treptat, practic au dispărut. Cum este posibil aşa ceva?… »

Deoarece episoadele înroşirii feţei, în cazul rozaceei, pot, într-adevăr, fi declanşate de trecerea de la un loc răcoros într-unul cald (de exemplu, atunci când intraţi, în timpul iernii, în casă), dermatologii le recomandă pacienţilor cu rozacee să încerce, pe cât posibil, să-şi petreacă timpul într-un mediu răcoros ca să evite atacuri noi.

Cu toate acestea, mulţi oameni care suferă de rozacee observă că accesele de înroşire a feţei la ei dispar sau devin mult mai slabe în cazul unei şederi îndelungate într-un mediu cald (de exemplu, în zonele cu climatul cald), şi, băzându-se pe acest fapt, încearcă să-şi petreacă mai mult timp în căldură.

O posibilă explicaţie a acestui fenomen a fost propusă de un savant australian, Colin Dahl, care suferă şi el de rozacee. C. Dahl a dedicat mai mult de doi ani din viaţa lui unui studiu aprofundat al proceselor care au loc în pielea persoanelor care suferă de rozacee. Observaţiile sale l-au determinat să formuleze un set de recomandări simple, care, în opinia lui, ar putea conduce la o îmbunătăţire semnificativă a stării pielii, şi chiar la dispariţia treptată a rozaceei.

Recomandările lui Dahl, într-o anumită măsură, intră în contradicţie cu recomandările clasice pentru tratamentul rozaceei şi nu sunt recunoscute de medicina oficială. Nouă (autorilor articolului dat), acestea ne-au părut logice şi bine argumentate, şi, prin urmare, am decis să le includem în acest articol.

Mai mult decât atât, sistematizând materiale pentru a scrie acest articol, am găsit o mulţime de mesaje cu privire la faptul că recomandările propuse de domnul C. Dahl au ajutat oamenii, parţial sau integral, să rezolve problemele legate de înroşirea pielii din cauza rozaceei.

Teoria lui C. Dahl se bazează pe o observaţie interesantă: În regiunile muntoase din China (Dahl a lucrat acolo cu pacienţii care sufereau de rozacee) rozaceea este foarte frecventă. Dimpotrivă, în regiunile sudice ale Chinei, această boală se întâlneşte extrem de rar.

Mai jos vom prezenta o explicaţie simplificată a mecanismelor care, în conformitate cu teoria lui C. Dahl, stau la baza acestui fenomen.

Înroşirea pielii, la persoanele cu rozacee, se asociază cu dilatarea puternică a vaselor sangvine ale pielii. La rândul său, dilatarea vaselor sangvine ale pielii este controlată de terminaţii nervoase (capetele nervilor care se află în piele).

Semnalul de la terminaţiile nervoase la vasele sangvine trece prin intermediul unei substanţe speciale (neuromediatorii), care se produce şi se stochează în fibrele nervoase. În timpul excitării (în calitate de excitanţi pot acţiona schimbarea temperaturii, stresul, anumite alimente), terminaţiile nervoase eliberează o parte din neuromediatorii acumulaţi în ele. Acestea, la rândul lor, acţionează asupra vaselor sangvine şi provoacă dilatarea acestora.

Într-o anumită măsură, dilatarea vaselor sangvine şi roşeaţa pielii sunt un fenomen normal. În acest fel, corpul uman poate degaja excesul de căldură. Cu toate acestea, la persoanele care suferă de rozacee, această reacţie este prea activă şi, prin urmare, depăşeşte normalul.

Acţiunea neuromediatorilor asupra vaselor sangvine nu durează mult. Din această cauză, în scopul de a menţine vasele sangvine în stare dilatată, terminaţiile nervoase trebuie să furnizeze porţii noi şi noi de neuromediatori. Cu toate acestea, stocul neuromediatorilor din terminaţiile nervoase este limitat şi, în cazul în care acestea “se termină”, terminaţiile nervoase, fără acţiunea neuromediatorilor, îşi pierd capacitatea de a acţiona asupra vaselor sangvine şi acestea revin la stare normală (se îngustează). Stocul neuromediatorilor “cheltuiţi” se recuperează, dar recuperarea lui necesită timp.

Potrivit lui C. Dahl, reacţia extrem de puternică a roşeţei pielii la persoanele cu rozacee poate fi asociată nu numai cu o iritabilitate crescută a terminaţiilor nervoase, dar, de asemenea, cu faptul că, în pielea feţei lor sunt mult mai multe vase sangvine şi terminaţii nervoase decât la persoanele cu pielea sănătoasă, precum şi cu faptul că terminaţiile nervoase, în cazul rozaceei, conţin mai mulţi neuromediatori şi au capacitatea de a restabili rapid stocul acestora.

În cazul în care mediul în care se află omul este rece, terminaţiile nervoase opresc secreţia neuromediatorilor, vasele sangvine se îngustează şi circulaţia sângelui prin ele scade. Acest lucru este necesar pentru a reţine căldura în corp.

Ca o consecinţă, într-un mediu rece, terminaţiile nervoase nu pierd din stocul neuromediatorilor şi chiar îi acumulează.

În cazul în care omul schimbă mediul rece cu cel cald (sau apar alţi excitanţi, precum ar fi stresul, modificarea poziţiei corpului, consumarea anumitor produse), terminaţiile nervoase în care s-au acumulat cantităţi mari ale neuromediatorilor încep să le elimine pe acestea (în cantităţi mai mari decât este necesar), ceea ce, la rândul său, conduce la un atac de roşeaţă severă şi îndelungată a feţei. Cu toate acestea, în cazul în care stocul neuromediatorilor expiră, atacul încetează.

În baza argumentelor prezentate mai sus şi în baza experienţei proprii de confruntare cu rozaceea, C. Dahl a presupus că recomandarea de a “evita căldura” care, de regulă, o dau dermatologii pacienţilor, este greşită. În opinia savantului, în scopul de a scăpa de atacurile înroşirii feţei, în cazul rozaceei, ar trebui, invers, cât mai mult timp să staţi la cald (în scopul de a impune terminaţiile nervoase, în mod constant, dar lent, să elimine neuromediatorii), şi să evitaţi mediul rece (pentru ca terminaţiile nervoase să nu reuşească să stocheze cantităţi mari ale neuromediatorilor).

Deci, dacă vă deranjează episoadele înroşirii intense a feţei, puteţi încerca să utilizaţi următoarele recomandări:

  • străduiţi-vă să staţi mai mult timp la cald;
  • în cazurile în care Dvs. puteţi să reglaţi temperatura în cameră (de exemplu, în casa Dvs.), încercaţi s-o faceţi în aşa fel încât, atunci când atingeţi obrajii, nasul şi bărbia (care înroşesc cel mai mult în timpul atacurilor) pielea să pară caldă (nu rece şi nu fierbinte) .
  • în primele câteva ore sau în primele 1-2 zile aflarea la cald poate provoca un atac sever de înroşire a feţei. Cu toate acestea, pe măsura ce se epuizează stocul neuromediatorilor, atacul ar trebui să treacă. Dacă atacul nu va trece, vedeţi recomandările noastre de mai jos.
Ce se fac dacă aceasta nu mă ajută?

Dahl a remarcat faptul că, în unele cazuri, recomandarea lui “de a fi mai mult timp la cald şi de a evita rece” nu ajută.

În opinia savantului, acest lucru se datorează faptului că în pielea unor persoane, care suferă de rozacee de mai mulţi ani, se află prea multe vase sangvine şi terminaţii nervoase, care reuşesc rapid să restabilească stocul neuromediatorilor. Din acest motiv, la aceste persoane înroşirea feţei poate dura foarte mult timp.

Pentru a rezolva problema, în asemenea situaţii va trebui să vă supuneţi unei cure de fototerapie (Intense Pulsed Light).

În timpul acestei proceduri, emiţătorul trimite în piele un fascicul de lumină puternică. Vasele umplute cu sânge, absorb mai multă lumină decât ţesutul înconjurător şi se distrug parţial. În urma fototerapiei, se reduce numărul vaselor sangvine în piele.

În cele mai multe cazuri, fototerapia este foarte eficientă în rezolvarea problemei atacurilor de înroşire a feţei. Cu toate acestea, în unele cazuri, această procedură nu dă rezultatul dorit.

Dahl consideră, că unele cazuri eficienţa scăzută a fototerapiei în tratamentul atacurilor de roşeaţă a pielii, se datorează faptului că cosmeticienii, care efectuează această procedură, apasă emiţătorul cu o presiune prea puternică asupra pielii. Datorită acestei presiuni, vasele sangvine (în special, acele de la suprafaţă) se comprimă  şi sângele încetează să circule prin ele (asemenea efect are loc în cazul în care apăsăm pe o unghie şi aceasta îşi schimbă culoarea de la roz la aproape alb). Deoarece vasele sangvine fără de sânge aproape că nu au culoare, ele nu pot absorbi lumina şi, prin urmare, nu sunt distruse în timpul sesiunilor de fototerapie.

Din aceste considerente, C. Dahl recomandă ca fototerapia să se desfăşoare în două etape (cu presare şi fără de presare), în scopul de a reduce numărul vaselor din profunzime şi a celor superficiale ale pielii.

Ar trebui remarcat faptul că la unii oameni chiar şi fototerapia efectuată corect nu are, din păcate, efect suficient.

Tratamentul teleangiectaziilor (vaselor sangvine vizibile prin piele)

Metodele cele mai eficiente ale eliminării vaselor sangvine, în prezent, se consideră procedura cosmetică efectuată cu utilizarea impulsurilor de laser (PDL – Pulsed Dye Laser) şi fototerapia (IPL – Intense Pulsed Light). Observaţiile clinice arată că aceste proceduri pot, în mod semnificativ, reduce roşeaţa pielii şi pot diminua dimensiunile vaselor sangvine dilatate la persoanele cu rozacee.

Soluţia mai accesibilă în cazul acestei probleme ar putea fi camuflarea vaselor vizibile cu ajutorul cosmeticelor. De exemplu, puteţi utiliza creme anticearcăn sau fond de ten (inclusiv, în forma unei creme de protecţie solară cu o tentă verzuie), pentru a masca vasele dilatate.

Am mai mult de 20-25 ani şi am observat că au început să-mi apară coşuri. Pielea feţei arată roşie şi iritată.

Acest tip de rozacee în medicină se numeşte acnee papulo-pustuloasă . Mai jos, vom explica ce înseamnă acest lucru.

Aceasta este cea mai comună forma de rozacee. Cel mai adesea ea apare la femeile de vârstă medie.

Principalul simptom al acestei forme de rozacee este roşeaţa obrajilor şi a bărbiei, precum şi o erupţie similară cu coşurile obişnuite. Din această cauză, această formă de acnee rozacee se mai numeşte “coşurile roz”.

Coşurile în cazul rozaceei pot fi de dimensiuni diferite. În plus, pe faţă pot apărea umflături roşii şi dureroase.

În medicină, umflăturile roşii pe piele sunt numite papule, iar coşurile sunt numite pustule. De aici şi vine denumirea acestei forme de rozacee.

Fiţi atenţi!

Coşurile roz în cazul rozaceei se aseamănă cu coşurile ordinare (care pot apărea şi la vârsta de după 25 ani), precum şi cu o boală a pielii cum este dermatita periorală.

Din aceste considerente, dacă nu sunteţi sigur că, în cazul Dvs., coşurile sunt asociate cu rozaceea, revedeţi neapărat recomandările noastre din articolele Rezolvarea problemei coşurilor şi a punctelor negre şi Dermatita periorală şi, în plus, cereţi consultaţia dermatologului Dvs. referitor la această problemă.

Tratamentul acneei rozacee este diferit de tratamentul coşurilor ordinare sau al dermatitei periorale.

Cum pot scăpa de coşurile roz?

Din fericire, în cele mai multe cazuri, acneea rozacee se supune foarte bine tratamentului.

Principalul tratament pentru acneea rozacee sunt antibioticele şi preparatele antimicrobiene. Potrivit experţilor, antibioticele, în cazul acneei rozacee, ajută nu datorită capacităţii lor de a inhiba dezvoltarea infecţiei, ci datorită unui efect suplimentar anti-inflamator pe care acestea îl posedă.

În acest sens, schemele tratamentului rozaceei, aplicate actualmente, includ administrarea îndelungată a antibioticelor în doze mici, care nu sunt suficiente pentru a suprima infecţia, dar sunt eficiente în eliminarea acneei rozacee.

În scopul tratamentului acneei rozacee, medicul poate prescrie unele antibiotice, fie sub formă de cremă sau de gel (forme topice), fie sub formă de tablete pentru administrare orală.

Dacă nu aveţi prea multe coşuri roz, medicul poate să vă prescrie un tratament cu preparate topice ale Metronidazolului 1%, Acidului azelaic (15-20%), sulfacetamidei de sodiu (10%) + sulf (5%).

Unele studii indică faptul că Acidul Azelaic şi Sulfacetamida de sodiu + sulf pot fi mai eficace decât Metronidazolul, dar, la unii oameni, aceste medicamente provoacă iritaţii severe ale pielii (Metronidazolul, de regulă, este bine tolerat).

Cum pot alege un remediu care este cel mai potrivit în cazul meu?

Puteţi alege, destul de uşor, remediul care vi se potriveşte cel mai bine, pe baza următoarelor trei criterii: 
1. Preţul şi accesibilitatea produsului

Pentru a rezolva problema acneei rozacee, cel mai bine este să alegeţi preparatele pe care le puteţi găsi cu uşurinţă în vânzare şi pe care vi le puteţi permite, din punct de vedere financiar.

Dacă remediul pe care îl selectaţi va fi eficace, s-ar putea să aveţi nevoie, în scopul soluţionării definitive a problemei rozaceei, să-l utilizaţi în fiecare zi, de a lungul lunilor sau chiar a anilor. Ceea ce înseamnă că puteţi avea nevoie de o cantitate mare de acest remediu. Prin urmare, un preţ prea mare al produsului sau o găsire dificilă a acestuia în regiunea Dvs. pot împiedica avansarea cu succes a tratamentului.

2. Reacţia pielii la produsul ales

După ce selectaţi un remediu şi începeţi să-l utilizaţi (trebuie să-l aplicaţi o dată pe zi, înainte de culcare), va fi nevoie să urmăriţi cum reacţionează la el pielea Dvs. Reacţia poate fi evaluată în timpul primelor câteva zile de utilizare.

Dacă după utilizarea produsului observaţi fie că roşeaţă, fie că inflamaţie, fie că edem, fie că mâncărime a pielii, fie că apar vezicule sau o erupţie cutanată, aceasta ar însemna că produsul nu vi se potriveşte şi că ar trebui să încetaţi imediat utilizarea lui.

Pe de altă parte, în cazul în care, după aplicarea pe piele, nu observaţi nicio reacţie adversă, puteţi continua să-l utilizaţi, în scopul de a evalua eficacitatea acestuia.

3. Eficienţa produsului în soluţionarea problemelor Dvs. de piele

Aprecierea corectă a eficienţei substanţelor utilizate în lupta cu coşurile poate fi efectuată abia peste 10 săptămâni de utilizare regulată şi corectă a acestora.

Dacă după 10 săptămâni de utilizare de zi cu zi veţi observa că rezultatele nu sunt cele aşteptate, s-ar putea să vă gândiţi la alegerea unui alt remediu.

Dacă aveţi o mulţime de coşuri roz, medicul vă poate recomanda un tratament cu antibiotice sub formă de pastile pentru administrare orală.

Conform unor studii, antibioticul cel mai eficient şi mai sigur în scopul tratamentului acneei rozacee este Doxiciclina.

În prezent, în tratamentul acneei rozacee se utilizează două scheme.

1. Doxiciclina, în doză de 1 comprimat de 20 mg, de 2 ori pe zi sau

2. Doxiciclina, 1 comprimat de 40 mg (sub formă retard), o dată pe zi.

Alt antibiotic, care poate fi utilizat în tratamentul acneei rozacee, este Tetraciclina.

De regulă, medicii recomandă începerea tratamentului cu doze mari ale Tetraciclinei (de exemplu, 1000 mg pe zi, divizate în 2-4 administrări, timp de 4 săptămâni), apoi, în funcţie de îmbunătăţirea pielii, reducerea dozei medicamentului la jumătate, cu durata tratamentului timp de 5 luni.

Dacă nu puteţi lua Tetraciclina sau Doxiciclina din cauza alergiei la aceste medicamente, medicul Dvs. vă poate prescrie Claritromicina (1 comprimat de 250 mg, de 2 ori pe zi, timp de 4 săptămâni, urmat de 1 comprimat de 250 mg, 1 dată pe zi, cel puţin 6 luni).

În caz de eşec al tratamentului cu Tetraciclină, cu Doxiciclină sau cu Claritromicină medicul Dvs. vă poate prescrie un tratament cu Metronidazol.

Fiţi atenţi!

Vă rugăm să reţineţi faptul că efectul vizibil al tratamentului acneei rozacee cu antibiotice sub formă de pastile poate apărea numai în urma administrării sistematice ale acestora timp de câteva săptămâni. De aceea, nu opriţi tratamentul mai înainte de termenul prescris de medic, chiar dacă vă pare că acesta este ineficient, şi nu reduceţi doza medicamentului fără acordul medicului.

Este important!

Administrarea antibioticelor sub formă de comprimate ar trebui să fie realizată doar cu prescripţia medicului şi sub supravegherea medicală. Nu începeţi tratamentul fără consultaţia medicul Dvs.!

În unele cazuri, administrarea îndelungată a antibioticelor poate provoca o infecţie intestinală periculoasă. Din aceste considerente, dacă în timpul utilizării antibioticelor sau peste 3 luni de la finalizarea tratamentului vi se începe o diaree severă şi aveţi dureri în abdomen, citiţi recomandările noastre în articolul Diareea provocată de administrarea antibioticelor.

După terminarea tratamentului cu antibiotice, medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea de geluri sau unguente cu Metronidazol sau cu Acid Azelaic (o dată pe zi sau peste o zi).

Cu toate că există un număr mare de alte tratamente posibile pe care medicii dermatologi le prescriu în cazul acneei rozacee, actualmente, a fost studiată eficacitatea şi siguranţa reală doar a metodelor descrise mai sus.

Dacă aveţi multe coşuri mari şi noduli dureroşi sub piele, medicul poate să vă prescrie un tratament cu Isotretinoina.

Acest medicament este foarte eficient în tratarea formelor severe ale acneei rozacee. Efectul pozitiv al tratamentului cu Izotretinoină se dezvoltă în timpul primei luni de utilizare a acestui medicament. După încetarea tratamentului, starea bună a pielii poate persista timp de mai multe luni (până la un an). Isotretinoina poate fi utilizată şi în tratamentul persoanelor la care rozaceea provoacă înroşirea ochilor.

Isotretinoina are un efect teratogen pronunţat. Acest lucru înseamnă că, în caz de administrare a medicamentului în timpul sarcinii, acesta poate perturba grav dezvoltarea fătului şi poate provoca apariţia anomaliilor severe.

De aceea, în cazul femeilor, dacă există chiar şi cea mai mică şansă că aţi putea fi gravidă, înainte de a începe tratamentul cu Isotretinoină:

Dacă în timpul tratamentului cu Isotretinoină se va întâmpla o situaţie în care există chiar şi cea mai mică posibilitate de dezvoltare a unei sarcini, cereţi imediat consultaţia unui medic. În astfel de cazuri, va fi corect să luaţi în considerare posibilitatea utilizării Contracepţiei de urgenţă.

Am observat că nasul meu a devenit mai mare. Pielea de pe nas s-a îngroşat, a devenit mai dură şi zgrunţuroasă

Această formă a rozaceei se numeşte fimatoasă (tuberculii şi umflăturile care se formează pe nas se numesc rinofime).

Pentru această formă a acneei rozacee este caracteristică o îngroşare considerabilă a pielii feţei, apariţia unor tuberozităţi, umflături şi dilatarea porilor.

Cel mai adesea, această formă a acneei rozacee se dezvoltă la bărbaţi. Cu timpul, aceasta poate conduce la deformarea semnificativă a nasului (în unele cazuri, a bărbiei, a frunţii, a urechilor, a pleoapelor).

Tratamentul eficient în cazul deformărilor nasului şi altor părţi ale feţei, asociate cu rozaceea, poate fi efectuat prin metode de chirurgie plastică.

Din păcate, în momentul de faţă nu se cunoaşte încă niciun medicament care ar putea opri dezvoltarea rozaceei fimatoase. Potrivit unor experţi, pentru tratamentul acestei forme de rozacee poate fi utilizată Isotretinoina (vezi mai sus, Sunt mai în vârstă decât 20-25 ani şi am observat că au început să-mi apară coşuri. Pielea feţei arată roşie şi iritată), cu toate acestea, datele existente în prezent sunt insuficiente pentru a recomanda utilizarea acestui medicament în acest scop.

Am ochii roşii, cu vasele sangvine dilatate şi cu pleoapele umflate

Această formă a rozaceei se numeşte rozaceea oftalmică sau rozaceea ochilor.

Înroşirea ochilor poate apărea simultan cu alte simptome ale rozaceei sau cu mai mulţi ani înainte de acestea.

Caracteristic pentru această formă de rozacee este înroşirea sclerei ochilor, apariţia unei plase (reţele) vizibile din vase sangvine dilatate, îngroşarea pleoapelor. Simptomele suplimentare pot fi intoleranţa la lumină puternică, sentimentul de parcă “în ochi ceva a nimerit”.

Oamenii care suferă de rozacee oftalmică, îşi amintesc că în copilărie, de multe ori, le apăreau urcioare (inflamaţia pleoapelor).

Rozaceea oftalmică se supune bine la tratament. Cu toate acestea, nu încercaţi să trataţi această boală fără consultarea unui oftalmolog.

Există multe alte boli ale ochilor care se manifestă prin apariţia roşeţei şi a inflamaţiei (de fapt, rozaceea doar rareori cauzează apariţia acestor simptome).

Prin urmare, chiar dacă simptomele pe care le aveţi sunt foarte asemănătoare cu simptomele descrise în acest articol, adresaţi-vă neapărat medicului oftalmolog pentru o consultaţie şi pentru o examinare.

Dacă diagnosticul de rozacee oftalmică a fost stabilit de medic, încercaţi să urmaţi toate recomandările acestuia. Fără tratamentul adecvat al ochilor, rozaceea oftalmică poate cauza orbirea.

În scopul tratamentului roşeţei ochilor cauzate de rozacee oftalmică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

  • Comprese calde pe ochi;
  • Spălarea ochilor cu un şampon hipoalergenic (fără aromatizatori);
  • Picături pentru ochi cu Metronidazol sau Ciclosporina 0,05%.

Răspunsurile la câteva întrebări legate de rozacee

Mai jos vom prezenta răspunsurile la câteva întrebări frecvente, legate de rozacee.

Ce rol în dezvoltarea rozaceei îl joacă infecţia cu Helicobacter pylori?

“Bună ziua, am 30 de ani. Recent, am avut erupţii pe faţă (acnee). Anterior, acest lucru nu s-a întâmplat.
Medicul dermatolog a diagnosticat rozacee şi m-a trimis la un gastroenterolog pentru a obţine teste la
Helicobacter pylori. Testele (IgG), au arătat că am această infecţie. Pot fi, în cazul meu, problemele cu pielea, într-adevăr, legate de infecţia cu Helicobacter pylori? Pentru a trata acneea rozacee, trebuie, în primul rând să mă vindec de Helicobacter pylori?…”

Teoria, precum că apariţia rozaceei (mai ales a formei bolii, în care există o erupţie asemănătoare cu coşuri), poate fi cauzată de infecţia cu Helicobacter pylori a fost lansată după ce a fost observat faptul că, la unele persoane, simptomele rozaceei se reduc semnificativ în urma tratamentului gastritei sau al ulcerului gastric cauzate de helicobacterioză.

Cu toate acestea, studiile ştiinţifice, efectuate pentru a verifica legătura dintre apariţia acneei rozacee (coşurilor roz) şi infecţia cu Helicobacter pylori, deocamdată, nu au putut stabili mecanismele prin care această infecţie ar putea declanşa problemele pielii.

Faptul că la multe persoane cu acneea rozacee pot fi găsite urme ale helicobacteriozei nu este o confirmare fermă a legăturii dintre aceste două boli. Se cunoaşte faptul că infecţia cu Helicobacter pylori poate fi detectată la mai mult de 40% dintre adulţi şi este la fel de frecventă la persoanele cu pielea sănătoasă ca şi la persoanele cu acneea rozacee.

Potrivit unor experţi, reducerea numărului de coşuri şi îmbunătăţirea stării pielii în urma tratamentului helicobacteriozei se poate datora nu faptului că se elimină infecţia, ci efectului anti-inflamator al Metronidazolului (sau al altor antibiotice), care se utilizează, în scopul eliminării infecţiei Helicobacter pylori, ca unul dintre principalele medicamente.

În calitate de argument în sprijinul valabilităţii acestei ipoteze se pot aduce rezultatele unor studii, care au arătat că beneficiile tratamentului cu antibiotice ale helicobacteriozei dispar repede după încetarea acestuia, chiar şi în cazurile în care infecţia cu Helicobacter pylori a fost totalmente eliminată.

Astfel, putem spune că tratamentul helicobacteriozei poate fi, într-adevăr, necesar în cazul în care, pe lângă problemele cu acneea rozacee, mai aveţi şi probleme de stomac (cum ar fi gastrita sau ulcerul). Pe de altă parte, dacă nu aveţi unele simptome ale bolilor gastrice şi investigaţiile (în special, gastroscopia) au arătat că stomacul este sănătos, atunci tratamentul împotriva helicobacteriozei nu este necesar.
Recomandările noastre referitor la tratamentul helicobacteriozei sunt prezentate în articolul Explicaţia detaliată a helicobacteriozei.

Ce rol în dezvoltarea rozaceei îl joacă infecţia cu Demodex (demodecidoza)?

«…Am auzit că rozaceea poate fi cauzată de acarieni microscopici Demodex care trăiesc în porii pielii. Este aşa? »

Demodex ( Demodex folliculorum) este un parazit microscopic care poate exista în porii pielii şi poate fi găsit la mai mulţi adulţi sănătoşi.

În trecut, Demodexul a fost considerat cauza principală a rozaceei (mai ales, a formelor bolii, care se manifestă printr-o erupţie asemănătoare cu coşuri). Cu toate acestea, multe studii, efectuate în scopul confirmării rolului Demodexului în apariţia acneei rozacee, nu a reuşit să identifice nicio legătură vizibilă între prezenţa acarienilor în piele şi dezvoltarea acneei rozacee şi niciun mecanism precis prin care ar putea afecta acarienii starea pielii.

În acelaşi timp, nu există date precise, care ar indica asupra faptului că Demodexul nu participă la dezvoltarea rozaceei.

Datorită faptului că la majoritatea oamenilor sănătoşi Demodexul nu provoacă nicio problemă a pielii, persoanelor care suferă de rozacee nu li se recomandă efectuarea analizelor la demodex “pentru orice eventualitate”. Pe de altă parte, dacă tratamentul standard al rozaceei nu ajută, s-ar putea să fie o decizie bună să faceţi analiza la demodex. În cazul depistării acestor paraziţi în număr mare, puteţi efectua tratamentul corespunzător.

Legătura dintre rozacee şi demodex este mai probabilă în situaţiile când coşurile şi inflamaţia pielii apar la adolescenţi, pe care tratamentul obişnuit nu-i ajută. Răspunsuri detaliate la întrebări despre demodex şi tratamentul acestuia sunt prezentate în articolul Demodecidoza.

Cât de mult poate dura rozaceea?

Acneea rozacee este o boală cronică a pielii, care poate persista timp de ani sau chiar zeci de ani şi, în unele cazuri, nu dispare niciodată.

În cadrul unui studiu s-a constatat faptul că, din 48 de persoane cu rozacee (acest număr de persoane a fost inclus în grupul de observare), la o jumătate din ei boala a dispărut peste circa 9 ani.

La a doua jumătate a persoanelor din grupul de observare, simptomele rozaceei au persistat chiar şi după 13 ani de la debutul bolii.

Cu toate acestea, studiile clinice arată că un tratament bine organizat al rozaceei nu numai că ajută la controlul celor mai multe dintre simptomele bolii, dar şi creşte şansele de recuperare deplină.

Este adevărat că, dacă renunţ la tratamentul rozaceei, boala va continua să evolueze şi, în timp, va conduce la apariţia unor probleme noi ale pielii?

Până de curând, se considera că rozaceea este o boala cu evoluţie fazică şi că, în timp, persoanele cu această boală trec prin toate etapele dezvoltării acestei boli.

În acest sens, în literatura medicală chiar au fost descrise etapele rozaceei:

Prima etapă: eritemato-telangiectatică (simptome principale: atacuri de roşeaţă facială şi vasodilataţie a pielii).

A doua etapă: papulo-pustuloasă (pe lângă simptomele primei etape apar erupţiile cutanate asemănătoare cu coşurile).

A treia etapă: eritemo-noduroasă (pe lângă simptomele etapei a doua, pe faţă apar umflături dureroase, este posibilă deformarea nasului, afectarea ochilor).

Cu toate acestea, studiile clinice au infirmat ipoteza evoluţiei fazice a acneei rozacee şi au arătat că trecerea de la o formă a rozaceei la alta se întâmplă destul de rar şi că un om la care rozaceea se manifestă prin înroşirea feţei, poate să nu se confrunte niciodată cu deformarea nasului sau cu roşeaţa ochilor.

În acelaşi timp, s-a constatat faptul că, în lipsa tratamentului adecvat, boala poate evolua progresiv în cadrul unei formei anume. De exemplu, la oamenii care se confruntă cu crizele de înroşire a feţei, lipsa tratamentului poate conduce la apariţia vaselor sangvine dilatate, vizibile prin piele; rozaceea oftalmică poate afecta corneea şi poate afecta vederea, etc.

Deschideți surse
  • Abbas, S., Goldberg, J.W. & Massaro, M., 2004. Personal cleanser technology and clinical performance. Dermatologic therapy, 17 Suppl 1, pp.35–42.
  • Allemann, I. & Baumann, L., 2009. Botanicals in skin care products. International Journal of Dermatology, 48(9), pp.923–934. Epstein, H. a, 2005.
  • Anatomy of a skin cleanser. Skinmed, 4(3), pp.183–185.
  • Goldgar C, Keahey DJ, Houchins J. Treatment options for acne rosacea. Am Fam Physician. 2009;80(5):461-8.
  • Levin J, Miller R. A Guide to the Ingredients and Potential Benefits of Over-the-Counter Cleansers and Moisturizers for Rosacea Patients. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2011;4(8):31-49.
  • Odom R, Dahl M, Dover J, et al. Standard management options for rosacea, part 1: overview and broad spectrum of care. Cutis. 2009;84(1):43-7.
  • Odom R, Dahl M, Dover J, et al. Standard management options for rosacea, part 2: options according to subtype. Cutis. 2009;84(2):97-104.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.