Rifaximina: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Rifaximina?

Rifaximina este un antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor bacteriene din intestin.

În special, Rifaximina se utilizează în tratamentul diareei cauzate de infecţia intestinală cu Escherichia coli (E.coli).

De asemenea, Rifaximina se utilizează pentru reducerea riscului de encefalopatie hepatică (afectarea funcţiei creierului) la persoanele cu insuficienţă hepatică.

Informaţii importante despre Rifaximină

Rifaximina diferă de alte antibiotice, deoarece acest medicament trece prin tractul digestiv practic fără a fi absorbit în sânge. Datorită acestui fapt, Rifaximina nu este eficientă pentru tratarea infecţiilor din alte părţi ale corpului, ci doar pentru tratarea infecţiilor bacteriene din intestin.

Rifaximina este eficientă doar împotriva infecţiei intestinale cu E.coli. Nu se recomandă administrarea acestui medicament în cazurile în care se presupune o infecţie cauzată de alte bacterii, precum Salmonella, Shigella, Campylobacter jejuni (care provoacă dizenterie, salmoneloză şi alte infecţii).

În nici un caz nu administraţi Rifaximina dacă:

  • Aveţi alergie la Rifaximină sau la alte medicamente din acelaşi grup, precum Rifabutină, Rifampină sau Rifapentină.
  • Aveţi febră pe fundalul diareei.
  • Aveţi diaree cu urme de sânge.

Înainte de a administra Rifaximină, spuneţi-i medicului dacă suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului.

Rifaximina nu este eficientă pentru tratamentul infecţiilor virale (precum gripa, răceala, varicela).

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Rifaximină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree.

În cazul în care Rifaximina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Cum se administrează Rifaximina?

Administraţi Rifaximina în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Administraţi Rifaximina pe toată durata indicată de medic, chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

Contactaţi medicul în cazul în care simptomele nu se ameliorează sau se agravează peste 24 ore de tratament cu Rifaximină.

Puteţi administra acest medicament în timpul mesei sau pe nemâncate.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Rifaximină?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Efectele adverse ale Rifaximinei

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţiere a feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

În cazul în care Rifaximina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi medicul Dvs. (vezi şi Diareea provocată de administrarea antibioticelor)

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen, balonare
  • Senzaţia că trebuie să mergeţi urgent la toaletă
  • Senzaţia de evacuare incompletă a maselor fecale
  • Greaţă, vomă, constipaţie
  • Cefalee, ameţeli
  • Somnolenţă, senzaţie de oboseală
  • Edem al mâinilor sau picioarelor

Administrarea Rifaximinei în timpul sarcinii

Nu există date verificate în legătură cu utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii la femei. Studiile pe animale (în acest caz se utilizează dozele mult mai mari decât acele care se administrează în tratamentul oamenilor) au arătat semne de teratogenitate (afectare a fătului).

Cu toate că Rifaximina se absoarbe în sânge în cantităţi insignifiante, specialiştii recomandă substituirea acestui medicament în timpul sarcinii cu Azitromicină.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Rifaximinei, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Comunicaţi-i, dacă este cazul, din ce considerente aţi fost nevoită să administraţi Rifaximina în timpul sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Rifaximinei în timpul alăptării

Momentan, nu au fost efectuate studii în legătură cu administrarea Rifaximinei în timpul alăptării. Însă studiile farmacologice arată că Rifaximina se absoarbe în sânge mai puţin de 0,4% din doza administrată, iar în laptele matern aceasta nu a fost depistată. Astfel, teoretic, Rifaximina poate fi considerată ca fiind inofensivă pentru copilul alăptat.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării: