Versiunea arhivată

Răspunsuri detaliate la cele mai importante întrebări despre administrarea contraceptivelor orale


Datele actualizate cu privire la contraceptivele combinate pot fi accesate pe pagina Contraceptive combinate. Informație argumentată științific pentru femei.

Cuprins:

Ce sunt contraceptivele orale?

Termenul “contraceptivele orale” înseamnă pastile cu efect anticoncepţional (adică previn apariţia sarcinii), care conţin hormoni feminini şi se administrează pe cale orală (pe gură).

Există 2 tipuri principale de pastile de prevenire a sarcinii:

 1. contraceptivele orale combinate (mono-fazice, di-fazice, tri-fazice), care conţin două tipuri de hormoni feminini – estrogen şi progesteron
 2. contraceptivele care conţin numai progesteron (mini-pilula).

Mai jos, răspunzând la diferite întrebări cu privire la utilizarea contraceptivelor orale, vom utiliza termenii:

 • Pastile anticoncepţionale sau contraceptivele orale – în cazul în care se vorbeşte despre contraceptivele orale combinate şi despre “mini-pilule”
 • Contraceptivele orale combinate – în cazul în care se vorbeşte despre contraceptivele orale doar de acest tip
 • Mini-pilule – în cazul în care se vorbeşte despre contraceptivele orale doar de acest tip

Dacă nu ştiţi ce fel de pastile administraţi, citiţi cu atenţie instrucţiunile anexate la ele. În aceste anexe trebuie sa fie indicate grupul medicamentelor din care fac parte pastilele anticoncepţionale şi substanţele active pe care le conţin acestea.

Contraceptivele orale combinate monofazice, difazice sau trifazice (COC) pot conţine următoarele combinaţii de substanţe:

Unul dintre tipurile de Estrogen:

 • Mestranol
 • Etinilestradiol

+ unul dintre tipurile de Gestagen (progestin)

 • Noretindronă
 • Acetat de Noretindronă
 • Norgestrel
 • Diacetat de Ethynodiol
 • Levonorgestrel
 • Norgestimat
 • Desogestrel
 • Drospirenonă

Dacă pastilele conţin numai progestin (gestogena, progesteron), de exemplu, Noretindronă, înseamnă că ele fac parte din grupul “mini-pilulelor”.

Cum împiedică contraceptivele orale apariţia unei sarcini?

Posibilitatea dezvoltării sarcinii apare numai la momentul ataşării celulei sexuale feminine (ovulul) cu celula sexuală masculină (spermatozoidul).

Dacă doriţi să aflaţi detalii despre concepţie, citiţi articolul nostru Întrebări despre concepere.

Pastilele anticoncepţionale previn dezvoltarea sarcinii prin inhibarea capacităţii ovarelor femeii de a elibera ovule, precum şi prin crearea dificultăţilor de mişcare a spermatozoizilor până la locul unde aceştia pot fertiliza ovulul.

Cât de eficiente sunt contraceptivele orale pentru a vă proteja de sarcinile nedorite?

Pastilele anticoncepţionalele sunt una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinii nedorite.

Dacă utilizaţi pastilele corect (în mod regulat şi fără întrerupere), şansele de a dezvolta sarcina, în termen de 1 an, este, de mai puţin de 1%.

Cazurile de sarcină în timpul administrării contraceptivelor orale, de obicei, nu sunt legate de eficienţa scăzută a metodei de contracepţie, ci de încălcarea regimului de utilizare a acestora.

Eficienţă mai mare decât pastilele anticoncepţionale pot avea doar implanturile hormonale şi dispozitivele intrauterine (detalii despre aceste metode contraceptive sunt prezentate în articolul Metodele de contracepţie). Riscul de sarcină în termen de un an de utilizare a acestor fonduri, este, în medie, de la 0,1% până la 1%.

Toate celelalte metode de contracepţie sunt semnificativ mai puţin eficace decât contraceptivele orale.

Probabilitatea de sarcină în decurs de 1 an de utilizare a diferitelor metode de contracepţie
Diafragmele vaginale + spermicidele: 20%
Numai spermicidele: de circa 26%
Buretele vaginale: 20% – 40%
Cap-urile de col uterin: 20% – 40%
Prezervativele pentru bărbaţi: 14%
Prezervativele pentru femei: 21%
Actul sexual întrerupt: 19%
Contactul sexual neprotejat, fără utilizarea oricăror metode de contracepţie 85-90%


Descrierea detaliată a avantajelor şi dezavantajelor contraceptivelor orale, comparativ cu alte metode de protecţie, sunt prezentate în articolul: Descrierea metodelor contraceptive existente la moment.

Poate oare administrarea pastilelor anticoncepţionale să fie periculoasă pentru sănătate?

Majoritatea materialelor destinate utilizării în condiţii de siguranţă a contraceptivelor orale, care pot fi găsite pe Internet, sunt unilaterale. Unele dintre acestea critică sever contraceptivele orale, susţinând că acestea sunt medicamente extrem de periculoase, în timp ce altele descriu pilulele ca un remediu perfect inofensiv.

Mai jos vom da o evaluare obiectivă a siguranţei contraceptivelor orale şi vom arăta exact, când şi de ce pilulele contraceptive pot fi periculoase, precum şi când utilizarea lor nu prezintă niciun pericol.

Prin ce sunt periculoşi hormonii din contraceptivele orale?

Oponenţii pastilelor anticoncepţionalele, adesea, argumentează poziţia lor prin afirmarea că “aceste medicamente conţin hormoni sexuali”. Acest argument pare foarte important pentru mulţi oameni, deoarece, pentru ei cuvântul “hormoni” are un sens negativ, şi ei sunt convinşi că “hormonii” provoacă întotdeauna perturbări grave în organismul persoanei cale le administrează.

Frica la nivel de panică, pe care mulţi oameni o au faţă de medicamentele care conţin hormoni, se explică prin aceea că ei pur şi simplu nu ştiu ce sunt hormonii şi în ce mod funcţionează aceştia.

Hormonii sunt substanţe care se produc în organismul uman şi care controlează reacţiile biochimice, procesele creşterii şi diviziunii celulelor, funcţionarea organelor interne.

În organismul fiecărui om sănătos se produc câteva zeci de hormoni diferiţi, fiecare dintre aceştia au o structură specifică şi îndeplinesc o funcţie specifică.

Hormonii care se conţin în medicamente, de obicei, sunt analogii sintetici ai hormonilor care sunt produşi în corpul uman. Acest lucru înseamnă că ei sunt similari ca structură şi acţionează asupra organismului exact la fel ca şi hormonii produşi în organism.

De obicei, medicamentele hormonale sunt utilizate, în medicină, pentru a compensa lipsa producţiei unor hormoni de către celulele organismului uman. În acest scop, de exemplu, se utilizează preparatele de insulină în tratarea diabetului zaharat, tiroxina – în tratamentul hipotiroidismului, hormonul de creştere – în tratamentul copiilor cu tulburări de creştere.

Mai rar, hormonii se utilizează pentru a modifica sau pentru a corecta funcţionarea unor sisteme ale organismului uman. De exemplu, hormonii glucocorticoizi sunt utilizaţi pentru a reduce activitatea sistemului imunitar la persoanele cu boli autoimune.

Mitul “despre pericolele hormonilor” se bazează, în mare parte, pe efectele adverse ale tratamentului cu hormonii glucocorticoizi. Utilizarea îndelungată a preparatelor care conţin aceşti hormoni poate provoca, într-adevăr, unele efecte secundare grave, inclusiv obezitatea, ulcerul gastric, imunosupresia severă, creşterea sporită a părului pe faţă şi pe corp, etc.

Producerea hormonilor în corpul uman se regulează după principiul “feedback-ului”. Acest lucru înseamnă că, cu cât mai mulţi hormoni de un tip sau de altul circulă în sânge, cu atât în mai puţine cantităţi se produce acesta în continuare.

Prin urmare, dacă omul administrează anumiţi hormoni sub formă de medicamente, organele organismului lui, fie că reduc producţia hormonilor, fie că o opresc totalmente, dar, de regulă, numai pentru perioada administrării medicamentelor hormonale.

Hormonii din contraceptivele orale sunt un analog sintetic al hormonilor sexuali feminini. Ei au aproape aceeaşi structură şi exact aceeaşi funcţie.

Doza hormonilor, cuprinsă într-o singură pastilă, este aproape identică cu cantitatea de hormoni care este produsă, în timpul zilei, în corpul unei femei.

Odată ce femeia începe administrarea contraceptivelor orale, ovarele ei încetează producerea hormonilor. În acest sens, administrarea pastilelor anticoncepţionale nu creează în corpul femeii “exces de hormoni”.

De fapt, administrarea pastilelor contraceptive combinate înlocuieşte funcţia ovarelor, iar hormonii sintetici din componenţa acestor medicament încep să funcţioneze în loc de propriii hormoni ai femeii.

La femeile sănătoase, hormonii din pilulele contraceptive combinate pot de ani de zile să înlocuiască funcţia ovarelor şi să menţină funcţionarea perfect normală a întregului organism.

Hormonul care se conţine în “mini-pilulă” este aproape identic cu hormonul produs în organismul femeii în timpul sarcinii. Astfel, efectul “mini-pilulelor” imită sarcina şi blochează funcţia ovarelor la fel cum acest lucru se întâmplă în timpul sarcinii.

Cu toate că hormonii sunt absolut necesari pentru funcţionarea normală a organismului uman, ei pot fi şi cauza unor boli.

De exemplu, în unele cazuri, hormonii produşi în ovarele femeilor care nu administrează preparate hormonale, pot stimula creşterea fibroamelor uterine sau a cancerului uterin.

Ar trebui subliniat faptul că, în acest caz, cauza bolii nu sunt hormonii în sine, ci specificul organismului feminin.

Hormonii sintetici care se conţin în medicamente, pot avea exact acelaşi efect negativ ca şi hormonii produşi în corpul uman.

Contraceptivele hormonale pot fi periculoase şi pot provoca efecte adverse grave, în cazul în care este încălcat regimul de administrare, dacă se încalcă doza (mai mare sau mai mică), se încalcă durata administrării (mai mult timp sau mai puţin decât este necesar) sau in cazul in care organismul uman are unele caracteristici pe fondul cărora creşte probabilitatea unui efect negativ al hormonilor.

Mai jos vom arăta exact în care cazuri pastilele anticoncepţionale pot fi periculoase pentru sănătate.

În care cazuri nu se pot administra pastilele anticoncepţionale?

Ca şi alte medicamente, contraceptivele orale nu ar trebui să fie administrate în anumite situaţii în care utilizarea lor poate dăuna grav sănătăţii.

Cazurile în care nu se permite administrarea contraceptivelor orale se numesc contraindicaţii.

Dacă administraţi sau intenţionaţi să administraţi pilule anticoncepţionale hormonale, citiţi cu atenţie contraindicaţiile de mai jos şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi că aveţi una sau mai multe dintre acestea.

Pastilele anticoncepţionale nu ar trebui să fie administrate în următoarele situaţii:

 1. Sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă (pentru detalii cu privire la impactul contraceptivelor orale asupra sarcinii citiţi mai jos);
 2. În trecut aţi avut angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă, flebită, blocarea vaselor de sânge ale plămânilor (embolism pulmonar);
 3. Sunteţi sau ați fost bolnavă de cancer de sân, de cancer uterin, de cancer al colului uterin, cancer ovarian sau de cancer vaginal;
 4. Aveţi vreo boală cronică a ficatului (hepatită, ciroză);
 5. Aveţi sângerări vaginale, cauza cărora nu vă este cunoscută (vezi Cauzele sângerărilor vaginale);
 6. Dintr-un motiv necunoscut, nu aveţi ciclu menstrual (vezi Cauzele posibile ale întârzierii menstruaţiei);
 7. Dvs. suferiţi de diabet zaharat, care se supune rău tratamentului;
 8. Trebuie să purtaţi gips pe picior;
 9. În viitorul apropiat, sunteţi programată pentru o intervenţie chirurgicală sau aţi suportat recent o intervenţie chirurgicală. Administrarea pastilelor anticoncepţionalele trebuie întreruptă cu o lună înainte de operaţie şi poate fi reluată peste o lună după intervenţia chirurgicală;
 10. Recent (cu mai puţin de 2 luni în urmă) aţi pierdut o sarcină (avort spontan, naşterea unui copil mort);
 11. Aţi avut recent (cu mai puţin de 2 luni) un avort;
 12. Contraceptivele orale combinate nu ar trebui să fie administrate în timpul alăptării. (Vezi Răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptări)

Pilulele contraceptive pot fi utilizate numai sub supraveghere medicală în cazul în care:

 1. Vă confruntaţi cu atacuri frecvente de migrenă;
 2. Vi s-a detectat un nivel ridicat al trigliceridelor (250 mg / dL sau mai mare);
 3. Dvs. aveţi vârsta peste 35 ani;
 4. Sunteţi fumătoare;
 5. Suferiţi de hipertensiune arterială, de epilepsie sau de diabet zaharat, care se supun bine tratamentului;
 6. Aveţi un miom (fibrom) uterin;
 7. V-au depistat displazia colului uterin;
 8. Sunteţi supraponderală;
 9. Aveţi un ciclu menstrual neregulat;
 10. În trecut, aţi avut pietre la rinichi sau litiază biliară.

Ce complicaţii pot provoca contraceptivele orale?

Contraceptivele orale pot provoca unele complicaţii periculoase şi, în unele cazuri, chiar fatale, mai ales dacă femeia le utilizează, în ciuda faptului că la ea există contraindicaţii pentru administrarea acestor medicamente.

Cele mai periculoase complicaţii ale administrării contraceptivelor orale sunt descrise mai jos:

Formarea cheagurilor de sânge în vasele sanguine
Contraceptivele orale (în principal, contraceptivele orale combinate) sporesc coagularea sângelui şi pot conduce la formarea cheagurilor în vasele sanguine.

Cel mai adesea, cheagurile de sânge se formează în venele profunde ale picioarelor. Tromboza poate fi foarte periculoasă, deoarece cheagul care s-a rupt poate intra cu fluxul sanguin în plămâni. Blocarea vaselor mari ale plămânilor provoacă adesea moartea subită. Tromboza venoasă poate conduce, de asemenea, la un accident vascular cerebral, la orbire, la atac de cord.

Riscul de formare a trombilor creşte în mod semnificativ în următoarele situaţii:

 • După intervenţiile chirurgicale
 • În timpul unui regim de pat prelungit (de exemplu, din cauza unei fracturi la picior)
 • După naştere
 • La femeile fumătoare

Din acest motiv, în situaţiile de mai sus, utilizarea contraceptivelor orale este strict interzisă.

Renunţaţi la administrarea contraceptivelor orale cu, cel puţin, 3-4 săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală programată, sau în cazul în care sunteţi nevoită să staţi la pat o lungă perioadă de timp.

Riscul trombozei şi al altor complicaţii grave, cauzate de tulburarea coagulării sângelui pe fondul administrării contraceptivelor orale, creşte semnificativ cu vârsta. Pentru femeile cu vârsta de la 15 până la 34 de ani, care utilizează contraceptivele orale combinate, riscul de deces din cauza trombozei vasculare sau a ocluziei vaselor sanguine, în termen de 1 an, este de, aproximativ, 1 la 12 000, iar pentru femeile cu vârsta de 35-44 de ani – 1 la 2500.

Ar trebui, de asemenea, remarcat faptul că contraceptivele orale nu sunt singura cauză a tulburărilor de coagulare a sângelui. Pentru femeile cu vârsta de 15 – 34 de ani, care nu administrează contraceptivele orale, riscul de deces din cauza ocluziei vaselor sanguine este de 1 la 50 000, iar pentru femeile cu vârsta de 35 – 44 de ani, 1 la 10 000.

Calculi biliari
Contraceptivele orale cu o doză mare de estrogen, cresc riscul dezvoltării calculilor biliari.

Tumori hepatice
În cazuri rare, contraceptivele orale pot cauza formarea tumorilor hepatice periculoase, care pot provoca sângerări interne severe şi, adesea, fatale.

Sarcina ectopică
Contraceptivele orale, care conţin numai progesteron, cresc riscul de sarcină extrauterină.

Ce simptome pot indica dezvoltarea unor efecte secundare periculoase ale contraceptivelor orale?

Chemaţi imediat ambulanţa sau adresaţi-vă medicului, dacă, pe fondul administrării contraceptivelor orale, observaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

 • Dureri acute în piept, tuse cu spută sângeroasă, dificultăţi de respiraţie (vezi Cauze posibile de apariţie a tusei cu sânge)
 • Dureri în regiunea picioarelor
 • Dureri bruşte şi severe de cap, vărsături, pierderea cunoştinţei, vedere înceţoşată, slăbiciune în braţe sau în picioare, tulburări de vorbire, ameţeli severe
 • Umflătură la nivelul glandei mamare
 • Dureri abdominale severe, slăbiciune
 • Culoare galbenă a pielii, urină întunecată şi fecale deschise la culoare (vezi Cauzele posibile ale apariţiei maselor fecale de culoare deschisă).

Cât de periculos este fumatul în timpul utilizării contraceptivelor orale?

Fumatul nu reduce eficacitatea contraceptivelor orale, dar creşte semnificativ riscul dezvoltării efectelor secundare periculoase (tromboză, accident vascular cerebral, atac de cord).
Deosebit de periculos este fumatul intensiv (mai mult de 15 ţigări pe zi), în cazul femeilor cu vârsta de peste 35 ani.Dacă fumaţi şi utilizaţi (sau intenţionaţi să utilizaţi) contraceptivele orale – sau renunţaţi totalmente la fumat, sau alegeţi o altă  metodă (ne-hormonală) de contracepţie.

Întrebări referitoare la buna iniţiere, continuare şi sfârşitul administrării contraceptivelor orale

Este important!

Înainte de a începe administrarea contraceptivelor orale, efectuaţi neapărat un test de sarcină.

Contraceptivele orale sunt strict contraindicate în timpul sarcinii. (vezi Securitatea administrării medicamentelor în timpul sarcinii)

Dacă cu câteva săptămâni sau cu câteva zile înainte de a începe utilizarea contraceptivelor orale, aţi avut un contact sexual neprotejat, mai bine amânaţi administrarea lor pentru 4-5 săptămâni şi evitaţi contactele sexuale neprotejate în această perioadă.

Peste 4-5 săptămâni după ultimul contact sexual neprotejat, efectuaţii un test de sarcină.

Începeţi să utilizaţi pastilele numai după ce vă asiguraţi că sarcina, cu siguranţă, nu există. Vezi Cum se efectuează un test de sarcină?

Pot începe administrarea contraceptivelor orale din proprie iniţiativă?

Cu toate că, în cele mai multe cazuri, utilizarea contraceptivelor orale este absolut inofensivă şi oferă o protecţie sigură împotriva sarcinii, nu puteţi să începeţi să administraţi contraceptivele orale pe cont propriu, chiar dacă multe dintre prietenele şi cunoscutele Dvs., de mulţi ani, cu succes, utilizează aceste medicamente.

Înainte de a începe utilizarea contraceptivelor orale, este foarte important să vă adresaţi medicului ginecolog pentru o consultaţie. Medicul poate să vă ajute să alegeţi pastilele anticoncepţionale care sunt bune pentru Dvs. sau poate să vă sfătuiască să nu mai utilizaţi aceste medicamente, dacă constată că ele vă pot provoca apariţia unor complicaţii grave (vezi mai sus).

La ce vârstă puteţi administra pastile anticoncepţionale?

Femeile sănătoase pot începe administrarea contraceptivelor orale după stabilizarea ciclului menstrual (la vârsta de, aproximativ, 17-18 ani) şi să continue utilizarea lor până la menopauză.

Cum puteţi alege contraceptivele orale “cele mai bune”?

“Cele mai bune” pastile anticoncepţionale, care s-ar potrivi tuturor femeilor, nu există, dar pot fi găsite pastilele care se potrivesc cel mai bine pentru o femeie anume.

Chiar dacă prietenele şi cunoştinţele Dvs. utilizează anumite pastile o lungă perioadă de timp şi le tolerează bine – nu este obligatoriu că aceste pastile sunt potrivite pentru Dvs. şi că le puteţi utiliza fără riscuri pentru sănătate.

În prezent, companiile farmaceutice produc diferite forme de contraceptive orale care diferă în structură şi în doză a componentelor active. În legătură cu aceasta, alegerea contraceptivelor orale pentru Dvs. o poate face doar medicul ginecolog, care poate evalua de ce doză de hormoni aveţi nevoie şi ce fel de substanţă activă organismul Dvs. o va tolera cel mai bine.

Cum să începeţi administrarea pastilelor anticoncepţionale?

Înainte de a începe să administraţi pastilele anticoncepţionale:

Cercetaţi cu atenţie ambalajul sau cutia cu pastile

 • Citiţi cu atenţie instrucţiunile anexate la preparatul pe care aveţi de gând să-l utilizaţi. În prospectul medicamentului trebuie să fie descris detaliat modul în care acesta se utilizează şi ce trebuie să faceţi în diferite situaţii, asociate cu administrarea lui.
 • Analizaţi ambalajul:
  Dacă ambalajul conţine 21 comprimate şi acestea sunt contraceptive orale combinate, înseamnă că toate pastilele conţin hormoni şi ar trebui să fie administrate în ordine, fără pauză, timp de trei săptămâni. După ce aţi utilizat ultima pilulă, ar trebui să faceţi o pauză de exact o săptămână, şi apoi, din nou să reluaţi administrarea pastilelor, timp de 3 săptămâni, până la următoarea pauză. În timpul pauzei, cel mai probabil, la Dvs. se va începe menstruaţia. Detalii despre ce trebuie să faceţi în caz de întârziere a menstruaţiei citiţi mai jos.
 • În cazul în care, în ambalaj sunt 28 comprimate şi acestea sunt contraceptive orale combinate, aceasta înseamnă că primele 21 de pastile conţin hormoni şi ar trebui să fie luate în ordine, fără pauză, timp de trei săptămâni. Cele 7 comprimate rămase conţin substanţe inactive (zahăr, fier, etc.) – acestea se administrează ca să nu uitaţi când trebuie să începeţi următorul blister şi ca să menţineţi obiceiul de a lua câte o pastilă pe zi, la aceeaşi oră. În următoarea zi, după ce aţi administrat ultima pastilă din ambalaj, începeţi să utilizaţi pastilele dintr-un pachet nou. În timp ce administraţi ultimele 7 pastile, cel mai probabil, la Dvs. se va începe menstruaţia. Detalii despre ce trebuie să faceţi în caz de întârziere a menstruaţiei citiţi mai jos.
 • Dacă pachetul conţine 28 comprimate şi acestea sunt mini-pilule (contraceptive hormonale care conţin numai progestin) – aceasta înseamnă că toate pastilele conţin hormoni şi că trebuie să le administraţi în ordine, fără întrerupere, timp de patru săptămâni. A doua zi, după ce aţi utilizat ultima pilulă dintr-un blister, începeţi să administraţi pastilele dintr-un blister nou (adică, mini-pilulele se administrează fără pauză).
Acordaţi atenţie ordinii în care trebuie să utilizaţi comprimatele. Acest lucru este, de obicei, indicat cu ajutorul săgeţilor sau al numerelor de pe ambalajul cu pastile. In cazul ambalajelor care conţin 28 comprimate filmate, nu încălcaţi ordinea administrării pastilelor – acest lucru poate conduce la diminuarea efectului protector al medicamentului.

Selectaţi ora exactă a administrării contraceptivelor orale

Selectaţi ora exactă a zilei, în care vă este întotdeauna comod să administraţi pilula (de exemplu, 23.00). Pentru a oferi protecţia maximă împotriva sarcinii, este foarte important să administraţi pastila anticoncepţională în fiecare zi, la aceeaşi oră.

Selectaţi ziua începutului de administrare a contraceptivelor orale

Va recomandăm să începeţi administrarea pastilelor anticoncepţionale în prima zi a menstruaţiei următoare. Cel mai probabil, acest lucru nu va afecta caracterul menstruaţiei, şi ea va decurge ca de obicei.

Administrarea ulterioară a contraceptivelor orale

În zilele următoare, administraţi câte 1 comprimat în fiecare zi, obligatoriu, la aceeaşi oră.

Dacă utilizaţi contraceptivele orale combinate cu 21 de comprimate per pachet – va trebui să le administraţi timp de 3 săptămâni, şi apoi să luaţi o pauza de 1 săptămână. În timpul pauzei de 7 zile, va trebui să vi se înceapă şi să se termine următoarea menstruaţie.

Începeţi să administraţi contraceptivele dintr-un pachet nou (de la prima pilulă activă), exact peste 7 zile, chiar dacă în acest moment menstruaţia încă nu s-a terminat.

Dacă utilizaţi contraceptive orale combinate sau mini-pilule cu 28 comprimate per pachet – va trebui să le administraţi câte un comprimat pe zi, 4 săptămâni, şi apoi, fără nicio întrerupere, să începeţi să utilizaţi următorul blister de pastile, chiar dacă, la acest moment, menstruaţia încă nu se termină.

Contraceptivele orale trebuie să fie administrate în fiecare zi, la aceiaşi oră. Dacă scăpaţi administrarea unei sau a mai multor pastile – riscul de sarcină creşte foarte mult (vedeţi mai jos ce trebuie să faceţi dacă aţi scăpat administrarea unui sau a mai multor comprimate).

Destul de des, începutul de administrare a pastilelor anticoncepţionale este însoţit de greaţă, de dureri abdominale, de dureri de cap şi de eliminări sangvinolente vaginale. Informaţi-l pe medicul Dvs. despre existenţa acestor efecte adverse. Cel mai probabil, medicul vă va recomanda să continuaţi administrarea pastilelor. Dacă nu vă veţi simţi mai bine în termen de 2-3 luni după ce aţi început să administraţi pastilele anticoncepţionale, medicul vă poate recomanda, fie să renunţaţi la ele, fie să le înlocuiţi cu altele.

Dacă, din diferite motive, aţi vomitat la mai puţin de 2-3 ore de la administrarea pilulei – trebuie să mai administraţi o pastilă.

Puteţi oare să rămâneţi gravidă în primele zile de la începutul administrării pastilelor anticoncepţionale?

Protecţia anticoncepţională apare în primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale combinate şi un pic mai repede, în cazul de pastile de control al naşterii, care conţin numai progesteron.

Din aceste considerente, în primele 7 zile ale administrării contraceptivelor orale combinate, trebuie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie (de exemplu, prezervativele).

Dacă aţi început să administraţi mini-pilule în prima zi a menstruaţiei, metodele de contracepţie suplimentare nu sunt necesare. Dacă v-aţi decis să începeţi să utilizaţi pastilele în altă zi – în primele 2 zile de la începerea administrării lor va trebui să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie.

Dacă în primele 7 zile de la administrarea pilulelor contraceptive combinate sau în primele 2 zile de la utilizarea mini-pilulelor aţi avut contacte sexuale neprotejate – opriţi administrarea contraceptivelor şi neapărat efectuaţi un test de sarcină, peste 4-5 săptămâni după contactul sexual. Vezi Cum se efectuează un test de sarcină?.

Dacă testul arată un rezultat pozitiv (acest lucru poate însemna că, cel mai probabil, sunteţi gravidă) – consultaţi medicul.

Dacă rezultatul este negativ (acest lucru poate însemna că, cel mai probabil, nu sunteţi însărcinată) – începeţi din nou să administraţi contraceptivele orale, dintr-un ambalaj nou, respectând schema şi utilizând metodele suplimentare de contracepţie în primele 7 zile.

Cât de mult timp pot fi administrate pastilele anticoncepţionale fără a dăuna sănătăţii? Sunt oare necesare pauze pentru ca “organismul să se odihnească”?

Femeile sănătoase care nu au contraindicaţii pentru a utiliza pastile contraceptive combinate (vezi mai sus), teoretic, pot să le administreze până la menopauză (adică, timp de, aproximativ, 45-50 de ani).

În practică, o utilizare atât de îndelungată a pilulelor contraceptive, este rară, deoarece, în primul rând, multe femei încetează administrarea pastilelor pentru a deveni mame, şi, în al doilea rând, la unele femei, din diferite motive, apar contraindicaţii pentru utilizarea acestor medicamente.

Regulile de bază ale utilizării pe termen lung a pilulelor contraceptive combinate:

Înainte de a începe administrarea contraceptivelor orale, ar trebui să consultaţi medicul ginecolog care vă va ajuta să estimaţi cât de sigur este pentru dumneavoastră acest medicament.

Dacă medicul constată că administrarea pastilelor este sigură pentru Dvs. – le puteţi utiliza ca pe o metodă principală de contracepţie.

În cazul utilizării contraceptivelor orale, este nevoie de, cel puţin o dată pe an, să vă adresaţi medicului ginecolog pentru examinare şi pentru re-evaluarea posibilităţii de a continua utilizarea pastilelor anticoncepţionale.

Dacă în timpul unui examen de rutină, medicul constată că pastilele au devenit periculoase pentru Dvs. (de exemplu, dacă v-au depistat hipertensiune arterială, diabet zaharat, noduri la nivelul sânilor, etc.) – ar trebui să întrerupeţi utilizarea contraceptivelor orale.
În cazul în care medicul vă spune că totul e în regulă, veţi putea continua să utilizaţi pastilele anticoncepţionale, fără a face pauze.

Dacă mergeţi la medic în mod regulat, nu există absolut nicio nevoie de a lua pauze pentru ca “organismul să se odihnească de pastile”, şi să vă temeţi că, din cauza administrării prelungite a pastilelor anticoncepţionale, nu veţi fi capabilă să aveţi copii. Aşa-numite “pauze de odihnă” sunt, de obicei, prost tolerate de către femei, deoarece, după oprirea, iar apoi reluarea administrării pastilelor, de obicei, urmează o perioadă de adaptare la un program nou de intrare a hormonilor sexuali, care este însoţit de efecte adverse cunoscute.

Spre deosebire de contraceptivele orale combinate, mini-pilulele conţin numai progesteron şi nu conţin estrogen, ceea ce face posibilă, în cazul utilizării pe termen lung a acestor medicamente, dezvoltarea osteoporozei.

În acest sens, ele sunt utilizate mult mai rar decât COC. De obicei, acestea se recomandă în timpul alăptării, sau în cazul intoleranţei la convenţionalele pastile contraceptive combinate.

Durata administrării contraceptivelor cu progesteron se determină de către medicul dumneavoastră. Dacă medicul v-a prescris acest medicament, întrebaţi-l, cât timp puteţi să-l administraţi.

Amânarea menstruaţiei cu ajutorul contraceptivelor orale combinate

La anumite momente din viaţă (de exemplu, vacanţa la plajă, nunta, luna de miere, etc.), multe femei ar dori să amâne debutul menstruaţiei.

Necesitatea de a întârzia sosirea menstruaţiei sau a o face mai puţin frecventă (doar de 3-4 ori pe an), poate, de asemenea, apărea dacă:

 • Menstruaţia decurge foarte dureros
 • În timpul menstruaţiei pierdeţi mult sânge, ceea ce conduce la o anemie constantă
 • În timpul menstruaţiei vă apar o mulţime de simptome: durerea severă de cap, schimbarea dispoziţiei, slăbiciune, scăderea semnificativă a capacităţii de muncă
 • În timpul menstruaţiei vi se exacerbează alte boli (astmul, epilepsia, migrena, etc.)

Femeile care utilizează contraceptivele orale combinate au posibilitatea de a controla momentul debutului menstruaţiei şi, dacă este necesar, să-l amâne.

După cum ştiţi, COC conţin hormonii feminini, care, intrând în organismul femeii, blochează apariţia menstruaţiei. În consecinţă, dacă continuaţi să administraţi pastilele anticoncepţionale fără pauză – menstruaţia nu vi se va începe.

Multe femei se tem să “experimenteze” cu contraceptivele orale, considerându-le periculoase pentru sănătatea lor, cu toate acestea, în prezent, tot mai mulţi medici recomandă utilizarea îndelungată a pastilelor contraceptive combinate, mai ales, ca o soluţie a problemelor enumerate mai sus.

Unele companii farmaceutice străine produc contraceptivele orale, special concepute pentru utilizarea îndelungată fără întreruperi (Seasonique, Lybrel).

Cum afectează sănătatea utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale?

Studiile moderne au arătat că cursurile prelungite de administrare a contraceptivelor orale (de exemplu, cu o pauză de 7 zile o dată la 3 luni), din punct de vedere al eficacităţii şi al siguranţei, nu diferă de o administrare obişnuită a pastilelor de control al naşterii şi, în unele cazuri, ar putea avea un impact pozitiv suplimentar asupra sănătăţii femeilor.

In special, administrarea prelungită a COC permite:

 • de a reduce semnificativ pierderile de sânge asociate cu menstruaţia
 • îmbunătăţeşte semnificativ calitatea vieţii femeilor, eliminând dureri, stare de rău şi alte probleme asociate cu repetarea menstruaţiei lunar
 • reduce în mod semnificativ riscul de erori în administrarea COC (cele mai multe femei, de regulă, pierd nu una dintre pastile în mijlocul cursului, ci prima pilulă al unuia dintre cursuri, ceea ce creşte probabilitatea de concepţie);

Menstruaţia se restabileşte totalmente în primele 1-2 luni după încetarea administrării prelungite a contraceptivelor orale;

Peste 80% dintre femei reuşesc să rămână însărcinate în termen de un an de la încetarea administrării prelungite a contraceptivelor.

Pentru sănătatea femeilor nu este necesară apariţia menstruaţiei în fiecare lună. Obişnuitul interval de 7 zile, care, de obicei, separă seriile administrării pastilelor contraceptive combinate, are următoarele semnificaţii:

În primul rând, acestea sunt necesare pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată. După cum ştiţi, în timpul administrării contraceptivelor orale, probabilitatea sarcinii, deşi este foarte mică, totuşi, există. De aceea, dacă, după oprirea administrării următoarei serii de COC, la Dvs. nu există eliminări sangvinolente ca şi în cazul menstruaţiei, există toate motivele să credeţi că sunteţi gravidă şi, prin urmare, trebuie să întrerupeţi administrarea COC şi, cât mai curând posibil, să vă adresaţi medicului.

În al doilea rând, întreruperile pentru menstruaţie sunt necesare pentru confortul psihologic al femeilor care utilizează COC (multe femei se îngrijorează de posibilitatea dispariţiei menstruaţiei).

Cum se prelungeşte corect administrarea contraceptivelor orale pentru a controla debutul menstruaţiei?

Pentru a amâna debutul menstruaţiei (inclusiv, pe motivul unor evenimente importante pentru Dvs.), cel mai bine, procedaţi astfel:

Dacă administraţi contraceptivele orale monofazice, cu 21 de comprimate într-un pachet:

Utilizaţi toate (21) pastile dintr-un ambalaj şi, fără pauză, începeţi să administraţi pastilele dintr-un pachet nou. Chiar dacă aveţi nevoie să amânaţi menstruaţia doar pentru câteva zile, este mai bine să utilizaţi întregul pachet. După ce terminaţi pastilele din a doua cutie, faceţi pauza de exact 7 zile (dar nu mai mult!) şi reluaţi administrarea pastilelor (în conformitate cu schema obişnuită).

Dacă administraţi contraceptivele orale monofazice, cu 28 de comprimate filmate într-un pachet:

Utilizaţi primele 21 de comprimate din primul pachet şi începeţi, fără oprire, să administraţi pastilele dintr-un pachet nou. 7 pastile rămase din ambalajul vechi pot fi aruncate. Administraţi toate comprimate (28) din pachetul nou. În perioada în care administraţi ultimele 7 pastile din pachetul nou, va trebui să se înceapă menstruaţia. Odată ce terminaţi pastilele din al doilea pachet, începeţi să administraţi comprimatele din al treilea pachet, confirm schemei obişnuite.

De ce trebuie să administrez două cursuri de comprimate, dacă am nevoie să amân menstruaţia doar pentru câteva zile?

Administrarea, la rând, a 2 cutii de contraceptive orale este modul cel mai simplu şi eficient.

Cu toate acestea, dacă aveţi nevoie să amânaţi menstruaţia pentru câteva zile şi vă este frică să o amânaţi pentru o lună întreagă, desigur, nu este necesar să utilizaţi toate pastilele din al doilea pachet. Puteţi proceda în următorul mod:

A.) Puteţi să utilizaţi doar atâtea pastile, de câte zile de amânare aveţi nevoie, şi apoi să faceţi o pauză de 7 zile.

După pauză, ar trebui nu doar să “beţi” comprimatele rămase, dar şi să administraţi pastile suplimentare (din pachetul nou), astfel încât numărul pastilelor administrate la rând să fie egal cu 21 pastile active. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, în cazul în care, în ultimul pachet, v-au rămas 18 comprimate, ar trebuie să le administraţi şi, apoi, să mai utilizaţi încă 3 comprimate dintr-un ambalaj nou. Dacă administraţi numai 18 comprimate – acest lucru a însemna că aţi pierdut ultimele 3 pastile, ceea ce înseamnă că puteţi să rămâneţi gravidă.

B) Puteţi utiliza numărul de pastile necesar pentru amânare şi, apoi, să aruncaţi comprimatele rămase, iar, după o pauză de 7 zile, să începeţi să administraţi pastilele dintr-un pachet nou. Este foarte simplu, dar, din punct de vedere economic, nu prea raţional.

Dacă utilizaţi pastilele anticoncepţionale trifazice

Primul mod: după ce aţi administrat toate comprimatele (21) active din primul pachet al contraceptivului cu trei faze, fără pauză, începeţi să utilizaţi pastilele “din ultima fază” dintr-un pachet nou (celelalte pastile pot fi aruncate). Acest lucru vă va ajuta să amânaţi debutul menstruaţiei pentru 7-10 zile. După o pauză de 7 zile, în care ar trebui să se înceapă menstruaţia, trebuie să începeţi administrarea contraceptivelor în mod obişnuit.

Modul al doilea: După ce utilizaţi toate (21) pilulele contraceptive din pachet, începeţi, fără pauză, să administraţi pastilele anticoncepţionale monofazice, fiecare comprimat al cărora conţine o cantitate de hormoni echivalentă sau aproximativă cu aceea care se conţine într-o pastilă din ultima fază a contraceptivului pe care îl utilizaţi Dvs. Pentru a determina cantitatea hormonilor care se conţin în pastilele anticoncepţionale, studiaţi cu atenţie instrucţiunile anexate la ele.

La ce ar trebui să acordaţi atenţie, dacă v-aţi decis să începeţi utilizarea prelungită a contraceptivelor orale?

Înainte de a începe administrarea prelungită a pastilelor anticoncepţionale (mai ales, dacă doriţi să faceţi menstruaţia mai rară, de exemplu, o dată la fiecare 2-3 luni), cel mai bine este să consultaţi medicul ginecolog. Acest lucru vă va ajuta să minimizaţi riscul efectelor adverse.

După începerea administrării prelungite a pastilelor anticoncepţionale, vă poate apărea o uşoară sângerare din vagin, dar acest lucru nu ar trebui să vă provoace îngrijorare. Pe măsură ce organismul Dvs. se va obişnui cu noul regim de administrare a pastilelor anticoncepţionale sau după ce reveniţi la modul obişnuit de utilizare a contraceptivelor orale, eliminările vaginale dispar.

Apariţia eliminărilor vaginale este deosebit de probabilă dacă fumaţi, dacă scăpaţi administrarea unei pastile, dacă aţi început tratamentul cu unele medicamente (de exemplu, cu antibiotice)

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă, în ciuda administrării regulate a pastilelor anticoncepţionale, eliminările vaginale neregulate persistă.

Cursurile prelungite de administrare a contraceptivelor orale, prescrise de către medic

După cum s-a menţionat mai sus, mulţi medici susţin ideea de administrare prelungită a contraceptivelor şi le prescriu pentru a rezolva unele probleme.

De obicei, medicii recomandă o creştere treptată a duratei administrării COC. De la început, femeia administrează 2 cursuri (6 săptămâni) la rând, apoi, după o pauză de 7 zile, 3 cursuri (9 săptămâni) la rând, apoi, după o pauză de 7 zile, 4 cursuri (12 săptămâni) la rând şi, apoi, câte 12 săptămâni după fiecare pauză.

În unele cazuri, medicii recomandă să se reducă intervalul dintre cursurile asociate până la 3-4 zile, în loc de 7.

În ce mod se poate trece de la administrarea unor pastile la altele?

Schimbarea tipului de pastile contraceptive din proprie iniţiativă nu se recomandă, chiar dacă credeţi că aveţi pentru aceasta argumente serioase şi chiar dacă unele femei dintre cunoştinţele Dvs. au făcut acest lucru. Este mult mai sigur şi mai fiabil să discutaţi trecerea la contraceptivele orale noi cu medicul dumneavoastră, care v-a ales primul tip de pastile.

Dacă pachetul contraceptivelor combinate pe care le utilizaţi conţine 21 de comprimate, administraţi ultimul comprimat din ambalaj şi aşteptaţi 7 zile. În timpul pauzei de 7 zile, va trebui să vi se înceapă şi să se termine următoarea menstruaţie.

Începeţi să utilizaţi contraceptivele noi exact peste 7 zile (de la ultima pilulă activă), chiar dacă la acest moment menstruaţia încă nu s-a terminat.

În cazul în care pachetul cu contraceptivele combinate pe care le utilizaţi conţine 28 comprimate, administraţi ultimul comprimat din ambalaj, iar în următoarea zi, la aceeaşi oră, începeţi să administraţi contraceptivul nou, cu prima pilulă activă.

Tranziţia corectă de la un tip la altul de contraceptive orale, de obicei, nu conduce la o reducere de protecţie împotriva sarcinii nedorite, astfel încât metode suplimentare de contracepţie, în acest caz, nu sunt necesare.

Destul de des, trecerea de la un tip de pastile la altul provoacă diverse reacţii adverse (greaţă, dureri de cap, eliminări vaginale), care, de obicei, dispar repede şi nu necesită întreruperea tratamentului de contracepţie.

Ce se întâmplă dacă înlocuiţi contraceptivele orale monofazice cu cele trifazice?

Tranziţia de la contraceptivele monofazice la contraceptivele cu trei faze nu încalcă protecţia împotriva sarcinii, dar este destul de dificil de prezis cu exactitate modul în care organismul Dvs. va reacţiona la o asemenea tranziţie. Iniţial, după schimbarea unor pastile anticoncepţionale cu altele, pot apărea greaţa, vărsăturile, eliminările sărace vaginale, dar, de regulă, aceste reacţii adverse dispar rapid.

Tranziţia de la contraceptivele orale combinate la mini-pilule

În cazul în care pachetul cu contraceptivele combinate (COC) conţine 21 comprimate, trebuie să începeţi să administraţi mini-pilule în a doua zi după ce utilizaţi ultima pastilă din pachetul cu COC.

Dacă pachetul cu COC conţine 28 comprimate filmate – trebuie să începeţi să administraţi mini-pilule după ce utilizaţi 21 comprimate din pachetul cu COC, iar cele 7 comprimate rămase să le aruncaţi.

Tranziţia de la mini-pilule la contraceptivele orale combinate

Pentru a realiza tranziţia de la contraceptivele orale care conţin numai progesteron la pilulele combinate – administraţi prima pastilă COC în prima zi a menstruaţiei, chiar dacă la acest moment încă nu s-a terminat pachetul cu mini-pilule.

Trecerea de la un tip de mini-pilule la altul

Pentru a trece de la un tip de mini-pilule la altul – trebuie, în orice zi, doar să întrerupeţi administrarea pilulelor pe care doriţi să le înlocuiţi şi să începeţi să utilizaţi mini-pilulele noi.

Cum se trece de la administrarea contraceptivelor orale la utilizarea altor metode de contracepţie?

Cum se trece de la pastilele anticoncepţionale la utilizarea inelului vaginal?

Pentru a realiza tranziţia de la contraceptivele orale la inelul contraceptiv hormonal, este necesar:

Dacă utilizaţi contraceptivele orale cu 28 comprimate filmate într-un pachet: introduceţi inelul vaginal hormonal a doua zi după ce aţi administrat ultima pilulă din ambalaj.

Dacă utilizaţi contraceptivele orale cu 21 comprimate filmate într-un pachet: introduceţi inelul vaginal hormonal peste 7 zile după ce aţi administrat ultimul comprimat din ambalaj.

Şi în primul, şi în al doilea caz, utilizarea metodelor suplimentare de contracepţie nu sunt necesare. Protecţia fiabilă se stabileşte din prima zi a utilizării inelului vaginal.

Ce se poate întâmpla dacă utilizaţi prea multe pastile anticoncepţionale dintr-o dată?

Administrarea unui număr mare de pastile anticoncepţionale, de obicei, nu provoacă efecte adverse grave nici la copii, nici la adulţi.

La femeile care au administrat mai multe pastile anticoncepţionale dintr-o dată, peste câteva zile pot apărea greaţa şi sângerarea vaginală.

Cu toate că supradoza contraceptivelor orale, de obicei, nu este periculoasă, totuşi, adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră în asemenea cazuri.

Este oare posibilă combinarea contraceptivelor orale cu alte medicamente?

Unele medicamente pot reduce eficacitatea contraceptivelor orale în ceea ce priveşte protejarea de sarcini nedorite.

O reducere semnificativă a eficienţei pastilelor anticoncepţionale este observată în timpul tratamentului cu Rifampicină, cu Carbamazepină, cu Fenobarbital, cu Fenilbutazonă, cu Fenitoină, cu Topiromat, cu Ampicilină.

Înainte de a începe administrarea oricăror medicamente noi, informaţi-l pe medic că administraţi pilule contraceptive şi studiaţi cu atenţie instrucţiunile anexate la medicament.

Dacă medicul vă spune (sau dacă citiţi în instrucţiunile anexate la medicament) că utilizarea medicamentului poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale – în timpul tratamentului cu acest medicament, utilizaţi metodele suplimentare de contracepţie.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să administrez una sau mai multe pastile?

Pentru a menţine protecţia fiabilă a pastilelor anticoncepţionale, comprimatele ar trebui sa fie administrate în fiecare zi, în acelaşi timp. Mai jos este arătat ce trebuie să faceţi dacă aţi uitat să administraţi unul sau mai multe comprimate.

Ce pot face dacă, plecând în vacanţă sau în concediu, am uitat să iau cu mine pastilele mele anticoncepţionale?

În acest caz, cel mai bine, cumpăraţi, cât mai curând posibil, de la farmacia locală, exact aceleaşi contraceptive orale şi continuaţi să le administraţi la timp.

În afara ţării, aceleaşi contraceptive pot avea o denumire diferită faţă de exact acelaşi medicament care este comercializat în ţara dumneavoastră; din aceste considerente, pentru a cumpăra produsul necesar, aveţi nevoie să ştiţi ce componente active şi în ce doză se conţin în pastilele pe care le utilizaţi.

În multe ţări nu veţi putea procura contraceptivele orale fără prescripţie medicală. În acest caz, veţi fi nevoiţi, în timpul concediului, să utilizaţi alte contraceptive non-hormonale. (Vezi Metode de contracepţie)

Peste câteva zile după întreruperea bruscă a administrării contraceptivelor orale poate apărea sângerarea vaginală. Acest lucru este firesc.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să administrez o pastilă activă a contraceptivelor orale combinate (COC)?

Pastilele anticoncepţionale care conţin hormoni sunt active.

 • În cutii de 21 comprimate, active sunt toate pastilele.
 • În cutii de 28 comprimate, active sunt primele 21 pastile.

În cazul utilizării COC cu o singură fază, cu două faze şi cu trei faze

 1. Administraţi comprimatul uitat cât mai curând posibil, chiar dacă ar trebui să utilizaţi două comprimate (pierdut şi cel de după el) simultan.
 2. Metodele suplimentare de contracepţie, în acest caz, nu ar trebui să fie utilizate.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să administrez două pastile active COC?

Pentru contraceptive monofazice şi cu două faze:

 • Administraţi 2 comprimate în ziua în care vă amintiţi că aţi uitat să utilizaţi 2 pastile şi încă 2 pastile în următoarea zi.
 • După aceasta, administraţi câte o pastilă pe zi, până la ultima pastilă din pachet. Utilizarea pastilelor din noul pachet trebuie să o începeţi ca de obicei.
În primele 7 zile de la ratarea administrării a două pastile anticoncepţionale, puteţi să rămâneţi însărcinată. Din acest motiv, în această perioadă trebuie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie.

Pentru contraceptivele cu trei faze:

Totul depinde de faptul în ce săptămână a fost scăpată pastila.

Prima sau a 2-a săptămână

 • Administraţi 2 comprimate în ziua în care vă amintiţi că aţi uitat să utilizaţi 2 pastile, şi încă 2 pastile în următoarea zi.
 • După aceasta, administraţi câte o pastilă pe zi, până la ultima pastilă din pachet. Utilizarea pastilelor din noul pachet trebuie începută ca de obicei.
În primele 7 zile de la uitarea administrării a două pastile anticoncepţionale, puteţi să rămâneţi însărcinată. Din acest motiv, în această perioadă trebuie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie.

Săptămâna a 3-a

 • Dacă aţi sărit peste administrarea a două sau mai multe pastile din a 3-a săptămână – aruncaţi comprimatele rămase şi începeţi să utilizaţi pastile dintr-un pachet nou, în aceeaşi zi când vă amintiţi.
În primele 7 zile de la scăparea a două pastile anticoncepţionale puteţi să rămâneţi însărcinată. Din acest motiv, în această perioadă trebuie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să administrez 3 sau mai multe pastile active COC?

Pentru COC cu o singură fază, cu două faze şi cu trei faze

 • aruncaţi comprimatele rămase şi începeţi să administraţi pastile dintr-un pachet nou.
În primele 7 zile de la momentul scăpării a 3 sau mai multe pastile şi până la începerea utilizării pastilelor dintr-un nou pachet, Dvs. puteţi să rămâneţi gravidă. Din acest motiv, în această perioadă trebuie să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie.

Ce trebuie să faceţi dacă aţi uitat să administraţi una sau mai multe dintre pastilele inactive?

Omiterea administrării uneia, sau chiar a tuturor dintre ultimele 7 pastile din cutia cu 28 comprimate filmate de COC, nu provoacă niciun pericol. Aceste pastile nu sunt active şi nu conţin hormoni. În asemenea situaţie, protecţia împotriva sarcinii nedorite nu se reduce şi nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

Ce trebuie să fac dacă am sărit peste administrarea unui sau a mai multor comprimate cu progestine (“mini-pilula”)?

Dacă de la momentul când a trebuit să utilizaţi “mini-pilula” au trecut mai puţin de 3 ore: administraţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi despre el, iar următoarele pilule le utilizaţi la timp.

Dacă de la momentul în care a trebuit să administraţi pastila au trecut mai mult de 3 ore: administraţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi despre el, iar următoarele pilule utilizaţi-le la timp.

Deoarece întârzierea de mai mult de 3 ore reduce semnificativ eficacitatea protecţiei împotriva sarcinii, în următoarele 7 zile ar trebui să utilizaţi metode suplimentare de contracepţie (de exemplu, prezervativele).

Dacă vi se pare dificil să vă amintiţi în fiecare zi că trebuie să administraţi o pastilă, încercaţi să legaţi utilizarea pastilei cu ceva ce faceţi în fiecare zi (de exemplu, cu spălatul pe dinţi), sau configuraţi telefonul mobil astfel, încât acesta să vă amintească zi cu zi despre acest lucru.

Ce trebuie să fac dacă am administrat prima pastilă dintr-un pachet nou cu o zi mai târziu decât ar fi trebuit, în mod normal?

În acest caz, trebuie să consideraţi că aţi pierdut o pastilă. Pentru a remedia aceasta situaţie, urmaţi recomandările de mai sus, în funcţie de tipul de contraceptiv utilizat.

Cum se opreşte corect administrarea contraceptivelor orale?

Dacă utilizaţi pastilele anticoncepţionale pentru a preveni sarcina – puteţi opri administrarea lor atunci când doriţi. Puteţi opri administrarea contraceptivelor orale în orice moment, chiar şi dacă nu aţi finalizat pachetul.

Dacă aţi utilizat pastilele anticoncepţionale timp de câteva zile sau timp de câteva săptămâni, renunţarea la ele, cel mai probabil, vă va provoca sângerarea asemănătoare cu menstruaţia, dar mai puţin abundentă şi mai îndelungată. Acest lucru este firesc. De obicei, aceste sângerări dispar în 1-2 săptămâni. Dacă observaţi că sângerarea durează mai mult de 2-3 săptămâni, sau că ea devine tot mai abundentă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Imediat după oprirea utilizării pastilelor anticoncepţionale, apare posibilitatea dezvoltării sarcinii, aşa că, dacă nu planificaţi naşterea unui copil, utilizaţi alte metode de contracepţie.

Cât timp durează restabilirea ciclului menstrual şi a posibilităţii de a avea copii după ce opriţi utilizarea contraceptivelor orale?

În mod normal, restabilirea menstruaţiei şi a capacităţii de a concepe un copil, după oprirea utilizării contraceptivelor orale, se produce într-o perioadă de la câteva luni până la un an. Dacă, înainte de a utiliza contraceptivele orale, Dvs. aţi avut un ciclu menstrual neregulat, este probabil că restabilirea capacităţii de a concepe un copil va dura mai mult timp. În orice caz, nu există niciun motiv să vă faceţi griji, dacă nu aţi reuşit să concepeţi un copil în primele 6-9 luni de la renunţarea la contracepţie.

Consultaţi medicul dacă:

 • după o jumătate de an după ce aţi încetat să utilizaţi contraceptivele orale nu v-a apărut menstruaţia.
 • la un an după oprirea administrării contraceptivelor orale nu aţi reuşit să concepeţi un copil.

Este oare posibil să rămân însărcinată imediat după oprirea administrării pastilelor anticoncepţionale? Cum poate afecta dezvoltarea copilului utilizarea recentă a contraceptivelor orale?

Da, imediat după renunţarea la utilizarea contraceptivelor orale, puteţi să rămâneţi însărcinată, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Apariţia sarcinii imediat după oprirea administrării contraceptivelor orale este sigură pentru copil şi pentru mamă. Mulţi experţi recomandă începerea planificării sarcinii după apariţia unei sau a câtorva menstruaţii, după ce se renunţă la administrarea pastilelor contraceptive.

Întrebări despre efectele adverse şi efectele benefice ale utilizării pastilelor contraceptive

Pe lângă complicaţiile periculoase care apar rar (vezi mai sus), administrarea contraceptivelor orale poate fi însoţită de o serie de efecte secundare, care nu prezintă o ameninţare serioasă pentru sănătatea femeilor, dar pot provoca un anumit disconfort.

Mai jos vom arăta ce trebuie să faceţi în cazul unor reacţii adverse, asociate cu administrarea contraceptivelor orale.

Ce trebuie să fac, dacă în timpul administrării contraceptivelor orale mi-au apărut eliminări sangvinolente din vagin? 

Eliminările neregulate sangvinolente din vagin sunt un efect secundar comun al contraceptivelor orale. De obicei, sângerarea se opreşte în primele 3-4 luni de utilizare regulată a contraceptivelor orale.

Dacă, în cazul Dvs., eliminările continuă pentru mai mult de trei luni, adresaţi-vă medicului. Medicul vă poate înlocui un medicament cu altul, mai potrivit pentru Dvs., sau chiar vă poate contramanda administrarea contraceptivelor orale.

Nu încetaţi din proprie iniţiativă să utilizaţi contraceptivele orale. Pentru a facilita încetarea sângerărilor, încercaţi să administraţi pastilele în mod regulat şi încercaţi să renunţaţi la fumat (dacă fumaţi).

Descrierea detaliată a cauzelor posibile ale eliminărilor sangvinolente anormale din vagin este prezentată în articolul Sângerările anormale.

După ce am început să administrez contraceptivele orale, menstruaţiile mele au devenit rare şi scurte. Este normal acest lucru?

Da, este perfect normal şi nu ar trebui să vă provoace îngrijorare. În timpul administrării contraceptivelor orale, endometrul uterin devine mai subţire decât în mod normal şi, din această cauză, se elimină mai puţin sânge decât a fost până la începerea administrării pastilelor anticoncepţionale.

După ce am început să administrez contraceptivele orale, mi-a apărut greaţa. Ce pot face pentru eliminarea acesteia?

Greaţa este un efect secundar comun al contraceptivelor orale. La majoritatea femeilor, greaţa dispare în primele 3 luni de la începerea administrării contraceptivelor orale. Pentru a reduce greaţa, încercaţi să administraţi pastilele după mese sau înainte de somn.

Dacă greaţa durează mai mult de 3 luni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Ce trebuie să fac dacă, după începerea administrării contraceptivelor orale, am observat creşterea în greutate şi apariţia edemelor?

Multe femei cred că contraceptivele orale, fiind hormonale, conduc la o creştere rapidă şi necontrolată în greutate din cauza acumulării ţesutului adipos. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Anticoncepţionalele conţin hormonii identici, ca număr şi ca structură, cu hormonii care se produc în organismul fiecărei femei sănătoase şi, practic, nu au niciun efect special asupra apetitului şi asupra metabolismului lipidic.

Cauza principală a creşterii în greutate, în timpul administrării contraceptivelor orale, este retenţia de apă în organism. Retenţia apei poate fi de câteva kilograme şi, anume aceasta explică creşterea bruscă, dar nesemnificativă, a greutăţii corporale după începerea administrării pastilelor anticoncepţionale. Vezi și Slăbitul și controlul greutății, recomandări bazate pe dovezi științifice

În cazul în care, pe fondul administrării contraceptivelor orale, v-au apărut edeme vizibile, adresaţi-vă medicului.

Ce trebuie să fac dacă, după utilizarea contraceptivelor orale, am observat schimbarea culorii pielii şi apariţia pigmentaţiilor pe piele?

La unele femei, după începerea administrării pastilelor anticoncepţionalele, pe piele (mai ales, pe faţă) apar pigmentaţii întunecate (melasma), care pot persista o lunga perioadă de timp.

Dacă vă deranjează aceste modificări ale culorii pielii, vorbiţi despre acest lucru cu medicul dumneavoastră. Este posibil că, în acest caz, medicul vă va recomanda să întrerupeţi administrarea contraceptivelor orale.

Ce ar putea însemna o întârziere a menstruaţiei în timpul administrării pastilelor anticoncepţionale şi ce ar trebui să fac în asemenea caz?

Uşoara întârziere a menstruaţiei poate apărea chiar şi atunci când administraţi pastilele anticoncepţionale regulat.
Dacă, după ultima menstruaţie, aţi administrat în mod regulat şi fără întrerupere contraceptivele orale şi aţi observat o întârziere a menstruaţiei, continuaţi să utilizaţi pastilele în aşa mod, de parcă menstruaţia ar fi existat.

Dacă, de la momentul ultimii menstruaţii, aţi avut unele situaţii în care a fost posibilă apariţia sarcinii:

 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate cu câteva săptămâni sau cu câteva zile înainte de a începe să administraţi contraceptivele orale
 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate în primele zile după începerea administrării contraceptivelor orale
 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate în timp de 7 zile după ce aţi scăpat să administraţi 2 sau mai multe pastile COC sau o mini-pilulă

încetaţi să administraţi contraceptivele orale până nu vă convingeţi că nu sunteţi însărcinată. Orientări detaliate privind identificarea sarcinii sunt prezentate în articolele: Semne de sarcină şi Test de sarcină.

Până la momentul stabilirii existenţei sau absenţei sarcinii trebuie să utilizaţi alte metode de contracepţie (de exemplu, prezervative).

Alte efecte secundare ale contraceptivelor orale

La începutul administrării contraceptivelor orale, la multe femei apar greaţa, ameţelile, creşterea poftei de mâncare, durerile de cap şi iritabilitatea. De obicei, aceste simptome dispar repede şi nu necesită niciun tratament specific sau întreruperea administrării contraceptivelor orale.

Tolerarea contraceptivelor orale depinde foarte mult de atitudinea psihologică a femeilor faţă de utilizarea acestora. În cazurile în care decizia privind utilizarea contraceptivelor orale se bazează pe dorinţa de a preveni sarcina nedorită, femeile, de obicei, tolerează bine aceste medicamente şi suportă efectele secundare ale acestora, până acestea nu dispar.

Dacă, de exemplu, contraceptivele orale le prescrie medicul de competenţa căruia femeia nu este sigură sau dacă, înainte de tratament, femeia are o atitudine negativă, considerând contraceptivele orale fiind “hormonii periculoşi”, de la începutul administrării acestor pastile femeia poate observa o serie de efecte secundare semnificative, care, în viitorul apropiat, o vor impune să le abandoneze.

Am auzit că contraceptivele orale ajută în tratamentul coşurilor (acnee). Acest lucru este adevărat ?

Acest lucru este adevărat, dar nu pentru toate contraceptivele şi nu pentru toate cazurile de acnee. O descriere detaliată a tratamentului de acnee cu contraceptive orale este prezentat în articol: Coşurile şi punctele negre.

Pot contraceptivele orale să afecteze rezultatele analizelor medicale?

Da, contraceptivele orale pot afecta rezultatele unor teste de sânge şi de urină, astfel, dacă v-au prescris efectuarea unor analize trebuie să informaţi medicul că administraţi contraceptive.

Întrebări despre posibilitatea dezvoltării unei sarcini în timpul administrării pastilelor anticoncepţionale

Cu toate că contraceptivele orale sunt foarte eficiente în protejarea împotriva sarcinii, în unele cazuri, este posibilă apariţia sarcinii în timpul administrării acestor preparate.

Mai jos, vom prezenta cazurile în care puteţi rămâne însărcinată în timpul administrării pastilelor anticoncepţionale şi vom descrie ce trebuie să faceţi dacă credeţi că aţi putut să rămâneţi însărcinată.

În care cazuri este posibilă apariţia sarcinii în timpul utilizării contraceptivelor orale?

După cum s-a menţionat mai sus, apariţia sarcinii în timpul utilizării contraceptivelor orale este posibilă în următoarele situaţii:

 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate cu câteva săptămâni sau câteva zile înainte de a începe să administraţi contraceptivele orale
 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate în primele 7 zile după începerea administrării contraceptivelor orale
 • Aţi avut contacte sexuale neprotejate în timp de 7 zile după ce aţi scăpat să administraţi 2 sau mai multe pastile COC sau o mini-pilulă.
Dacă credeţi că este posibilă apariţia unei sarcini în cazul dumneavoastră, opriţi imediat administrarea pastilelor.

Pentru ca să vă convingeţi de prezenţa sau de absenţa sarcinii, faceţi un test de sarcină. Recomandările detaliate cu privire la cum se face un test de sarcină şi ce ar putea însemna rezultatele lui sunt prezentate în articolul: Test de sarcină la domiciliu. Vezi şi  Semnele de sarcină.

Este posibilă apariţia sarcinii înintervalul de 7 zile între două cicluri de administrare a contraceptivelor orale combinate?

În condiţiile de administrare regulată a pastilelor anticoncepţionale în timpul lunii (se au în vedere preparatele combinate cu 21 de comprimate pe ambalaj), pauza de şapte zile, necesară pentru “menstruaţie”, care trebuie sa fie făcuta intre două cicluri de administrare a medicamentului, este absolut sigură în ceea ce priveşte protejarea de sarcina nedorită.

Acest lucru înseamnă că, în timpul pauzei de 7 zile între finisarea pastilelor dintr-un pachet şi începerea unui alt pachet al contraceptivelor orale, nu exista practic nicio posibilitate de sarcină şi, prin urmare, metodele suplimentare de contracepţie în această perioadă nu sunt necesare.

În timpul administrării celor 7 pastile inactive (din pachetele COC cu 28 comprimate), probabilitatea de a rămâne însărcinată, de asemenea, nu creşte.

Există oare posibilitatea de a preveni sarcina în urma actului sexual neprotejat care a avut loc într-o perioadă în care am uitat să administrez una sau mai multe pastile anticoncepţionale?

Dacă actul sexual neprotejat a avut loc în primele 7 zile după ce aţi scăpat două sau mai multe pastile de COC sau o mini-pilulă, puteţi rămâne însărcinată.

Pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite, cât mai curând posibil (aveţi nu mai mult de 72 de ore), adresaţi-va medicului dumneavoastră pentru ca el să vă prescrie un preparat de contracepţie de urgenţă.

Orientările detaliate cu privire la modul de a evita sarcinile nedorite în primele câteva zile după contactul sexual neprotejat sunt prezentate în articolul: Contracepţia de urgenţă.

Întrebări despre administrarea pastilelor contraceptive în timpul sarcinii sau în timpul alăptării

Regulile administrării pastilelor anticoncepţionale în timpul sarcinii şi în timpul alăptării sunt specifice. Mai jos vom discuta despre cele mai importante aspecte legate de relaţia dintre sarcină, alăptare şi utilizarea pastilelor anticoncepţionale.

Pot oare administra pastilele anticoncepţionale dacă bănuiesc că aş putea fi gravidă?

Actualmente, definitiv nu este cunoscut faptul dacă utilizarea contraceptivelor orale la începutul sarcinii poate perturba dezvoltarea fătului. Din aceste considerente, orice pastile anticoncepţionale sunt strict interzise în timpul sarcinii.

Dacă credeţi că este posibilă apariţia unei sarcini în cazul dumneavoastră, opriţi imediat administrarea pastilelor.

Pentru ca să vă convingeţi de prezenţa sau de absenţa sarcinii, faceţi un test de sarcină. Recomandările detaliate cu privire la modul de a face un test de sarcină şi ce ar putea însemna rezultatele lui sunt prezentate în articolul: Test de sarcină la domiciliu. Vezi şi Semnele de sarcină.

Ce s-ar putea întâmpla dacă am utilizat pastilele anticoncepţionale în primele săptămâni de sarcină?

După cum s-a menţionat mai sus, efectul contraceptivelor orale asupra dezvoltării copilului la începutul sarcinii este studiat insuficient. Cu toate acestea, chiar dacă după câteva săptămâni de administrare a contraceptivelor orale, aţi aflat că sunteţi gravidă, nu exista niciun motiv convingător pentru a crede că copilului Dvs. i s-a întâmplat ceva rău.

În acest caz, povestiţi neapărat medicului dumneavoastră că aţi administrat contraceptivele orale în primele săptămâni de sarcină.

Medicul poate să vă prescrie un studiu special care a ajuta să se determine starea copilului şi a lua decizia referitor la posibilitatea de a păstra sarcina.

Pentru organismul femeii însărcinate, contraceptivele orale la începutul sarcinii nu prezintă niciun pericol grav, dar pot fi periculoase la etapele ulterioare ale sarcinii, imediat după naştere, după un avort sau după un avort spontan în al doilea trimestru al sarcinii (creşte riscul de formare a trombilor).

Administrarea contraceptivelor orale după naştere

Datorită riscului de formare a cheagurilor de sânge în vasele sanguine, administrarea pastilelor anticoncepţionale este strict interzisă în primele 1-2 luni după naştere.

La sfârşitul primei luni după naştere, ar trebui să vă adresaţi medicului ginecolog pentru a discuta despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil că medicul vă va sfătui să utilizaţi mini-pilula sau DIU.

Ţineţi cont de faptul că, peste câteva luni după naştere, chiar înainte de apariţia primei menstruaţii, poate să se dezvolte o sarcină nouă (inclusiv, la femeile care alăptează).

Pot fi utilizate pastilele anticoncepţionale în perioada de alăptare?

Hormonii din pastilele contraceptive combinate pot pătrunde în laptele matern şi, apoi, în organismul copilului. Din acest motiv, utilizarea pastilelor contraceptive combinate în timpul alăptării este strict interzisă.

Pastilele anticoncepţionalele care conţin numai progesteron pot fi utilizate în timpul alăptării, fără niciun risc pentru copil şi pentru mamă, dar nu mai devreme de şase săptămâni după naştere.

data publicării: