Răspunsuri detaliate la întrebările legate de concepţia unui copil

Cuprins:

Ce este concepţia?

Concepţia reprezintă un set de procese care au ca rezultat începerea dezvoltării sarcinii în organismul unei femei.

Concepţia include nu numai actul sexual dintre un bărbat şi o femeie, dar, de asemenea, alte procese complexe, care trec neobservate pentru o femeie. După cum se va arăta mai jos, sarcina începe să se dezvolte numai peste câteva zile sau chiar peste câteva săptămâni după actul sexual.

Cum se produce concepţia?

Procesul de concepţie constă din trei etape principale:

Fertilizarea

Aproximativ o dată pe lună, unul dintre ovarele femeii eliberează o celulă germinală feminină (ovulul). Acest proces este numit ovulaţie. Ovulul este de dimensiuni foarte mici, el nu se mişcă şi aminteşte de un gălbenuş, micşorat, de ou de găină.

Eliberat în timpul ovulaţiei, ovulul este prins de trompa uterină şi începe să se mişte prin ea datorită mişcărilor unduitoare ale vilozităţilor microscopice care acoperă învelişul interior al trompei uterine.

Dacă cu câteva zile sau câteva ore înainte de ovulaţie a avut loc un act sexual neprotejat şi sperma masculină a intrat în vaginul femeii, celulele mobile masculine (spermatozoizii) din vagin pătrund rapid în cavitatea uterului, iar apoi în trompele uterine unde se întâlnesc cu ovulul.

Întâlnindu-se cu ovulul, spermatozoizii încearcă să-l fertilizeze (să fuzioneze cu el). Din sute de milioane de spermatozoizi eliberaţi în timpul actului sexual să fuzioneze cu ovulul poate doar un singur spermatozoid. Imediat după ce primul spermatozoid fuzionează cu ovulul, învelişul lui devine impermeabil pentru ceilalţi.

În cazurile în care ovulul nu este fecundat, acesta moare peste 24 de ore de la eliberare.

După fertilizare, genele gameţilor masculin şi feminin se unesc pentru a forma un set complet de informaţie genetică necesară pentru dezvoltarea viitorului copil.

Ovulul fertilizat (zigotul) începe să se dividă rapid (să se dezvolte), dar el încă nu poate da naştere la sarcină, deoarece nu are o legătură puternică cu organismul femeii şi, prin urmare, nu are resurse pentru dezvoltare. Pentru a da început unei sarcini, ovulul fertilizat continuă să se mişte încet prin trompa uterină spre uter, unde el, peste câteva zile, se va ataşa la uter (vezi mai jos).

Datorită faptului că spermatozoizii pot supravieţui în tractul genital feminin timp de 5-7 zile, fertilizarea poate să se întâmple şi peste o săptămână după actul sexual, în momentul în care se va produce ovulaţia. Prin urmare, actul sexual, în sine, nu trebuie să fie considerat drept momentul conceperii.

La etapa fertilizării, procesul de concepţie poate fi tulburat de lipsa ovulului (de exemplu, din cauza unor boli ginecologice care încalcă ovulaţia) sau de absenţa (sau neviabilitatea) spermatozoizilor.

Penetrarea ovulului fecundat în cavitatea uterină

Mişcarea ovulului fecundat prin trompa uterină durează, în medie, 5-7 zile. În acest timp, el reuşeşte să se divizeze de mai multe ori şi se transformă într-o veziculă (embrion), alcătuită din mai multe celule mici, care, în viitor, vor forma corpul copilului şi învelişul, care îl va înconjura în uter.

Chiar şi în acest stadiu, adică, peste aproape o săptămână (în unele cazuri, 2 săptămâni) după actul sexual, sarcina, ca atare, încă nu există. Embrionul, care se mişcă prin trompa uterină, încă nu are o legătură puternică cu organismul mamei şi, de multe ori, moare înainte de a ajunge în uter.

La această etapă, procesul de concepţie poate fi tulburat de obstrucţia trompelor uterine, care apare pe fondul unor infecţii cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea, trichomoniaza) sau din alte motive (aderenţele, inflamaţia).

În unele cazuri, fixarea embrionului poate începe înainte de a ajunge în uter (de exemplu, în interiorul trompei uterine). În acest caz, poate apărea sarcina ectopică.

Fixarea ovulului fecundat la mucoasa uterină

După ce ajunge în uter (peste 1-2 săptămâni după actul sexual), embrionul eliberează substanţe speciale care îl ajuta să dizolve o mică parte a mucoasei uterului şi să se “afunde” în ea. Acest proces se numeşte ataşare sau implantare.

Dacă embrionul nu se poate ataşa, el moare.

În timpul ataşării embrionului (aproximativ, cu 8-10 zile înainte de următoarea menstruaţie), la unele femei se manifestă o hemoragie vaginală uşoară (sângerare de implantare), care dispar rapid, în câteva ore sau timp de o zi.

După fixare, embrionul începe să se dezvolte rapid, iar învelişul lui începe să producă hCG. Implantarea reuşită finalizează procesul de concepţie. După implantare, apare sarcina propriu-zisă.

După actul sexual şi fertilizare şi până la ataşarea finală a embrionului în cavitatea uterină, pot trece, aproximativ, 2 săptămâni.

La etapa de implantare, procesul de concepţie poate fi perturbat de diverse boli (de exemplu, endometrita, miom), care fac imposibilă fixarea embrionului.

Astfel, conceperea unui copil include mai multe evenimente majore:

 1. Fertilizarea celulei feminine de reproducere de către celula masculină de reproducere
 2. Diviziunea ovulului fertilizat (zigotul) şi mişcarea lui prin trompa uterină în uter
 3. Ataşarea zigotului în curs de dezvoltare (embrionului) la mucoasa uterină

Procesul de concepţie poate fi tulburat la oricare dintre aceste etape.

Încălcarea concepţiei se manifestă prin infertilitate, adică, prin incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil.

Descrierea detaliată a posibilelor cauze ale infertilităţii din partea femeilor şi a bărbaţilor, precum şi a lucrurilor care pot fi făcute pentru a depăşi această problemă, sunt prezentate în articolul Infertilitatea.

În a câta zi de la concepţie pot să apară primele semne ale sarcinii?

Formulând această întrebare femeile, de obicei, au în vedere: în a câta zi după actul sexual pot apărea semnele sarcinii?

Mulţi oameni cred că concepţia are loc în momentul actului sexual, dar nu este aşa. Concepţia nu are loc în momentul actului sexual, dar se poate realiza doar după 1-2 săptămâni. În acest sens, în primele 7-14 zile după contactul sexual nu poate exista nicio dovadă de sarcină.

Primele semne ale sarcinii pot apărea nu mai devreme decât peste 2-3 săptămâni după actul sexual.

O explicaţie detaliată a semnelor care pot apărea în această perioadă, o descriere a tuturor semnelor posibile de sarcină, precum şi recomandări cu privire la modul de a stabili definitiv dacă sunteţi sau nu însărcinată, sunt prezentate în articol Semnele de sarcină.

Când se poate face un test de sarcină după concepţie?

În această întrebare, ca şi în întrebarea anterioară, termenul concepţie este folosit în sensul termenului “actul sexual”.

Pentru a obţine cele mai precise rezultate, un test de sarcină se poate face peste 4-5 săptămâni după actul sexual. Dacă realizaţi testul mai devreme, el poate arăta un rezultat fals negativ (cu alte cuvinte, că nu există nicio sarcină, în timp ce acesta este sau va apărea în următoarele zile).

Recomandări detaliate cu privire la modul în care trebuie să faceţi acasă un test de sarcină şi cum să interpretaţi rezultatele acestuia, sunt prezentate în articolul Test de sarcină la domiciliu.

Când poate fi efectuată analiza pentru HCG după concepţie?

Analiza pentru HCG poate fi efectuată peste, aproximativ, 2-3 săptămâni după actul sexual, care ar fi putut conduce la sarcină.

Explicaţia detaliată a modului de a realiza un test pentru hCG şi ce ar putea însemna rezultatele acestuia, sunt prezentate în articolul Test pentru hCG.

Cum se modifică temperatura bazală după concepţie?

Dacă concepţia are loc, temperatura bazală rămâne ridicată. La scurt timp înainte de concepţie, în timpul implantării embrionului (nidaţiei), temperatura bazală poate scădea temporar. Mai multe detalii despre acest lucru le puteţi găsi în articolul Semnele de sarcină.

Este posibilă concepţia imediat după menstruaţie?

Desigur, concepţia în primele zile după menstruaţie este posibilă. Mai mult decât atât, primele zile după menstruaţie sunt considerate favorabile pentru concepţie.

În general, posibilitatea unei sarcini există în orice zi a ciclului menstrual, inclusiv, în zilele menstruaţiei. Detalii despre acest lucru le găsiţi în articolul Probabilitatea dezvoltării sarcinii.

Este oare posibilă conceperea după ovulaţie?

Aşa cum s-a menţionat mai sus, ovulaţia este strict necesară pentru concepţie, de aceea, concepţia nu numai că este posibilă după ovulaţie, dar chiar este imposibilă dacă ovulaţia nu s-a întâmplat.

Cu toate acestea, prima etapă de concepţie (fertilizarea) poate avea loc numai în primele 24 de ore după ovulaţie, deoarece, după această perioadă de timp, ovulul nefertilizat moare. În acest sens, probabilitatea de concepţie este mai mare dacă contactul sexual se întâmplă cu 1-3 zile înainte de ovulaţie sau chiar în ziua ovulaţiei. În acelaşi timp, dacă actul sexual survine în ziua următoare după ovulaţie (sau mai târziu), probabilitatea de concepţie va fi mai mică.

Cum se calculează zilele care sunt favorabile pentru concepţie?

Calcularea zilelor favorabile pentru concepţie este posibilă pe baza lungimii şi regularităţii ciclului menstrual.

Recomandările detaliate cu privire la modul de calculare a zilelor favorabile pentru concepţie sunt prezentate în articolul  Probabilitatea de a concepe şi zilele favorabile pentru concepţie.

Cum se stabileşte data de naştere cu ajutorul datei de concepţie?

Determinarea datei estimative de naştere se face pe baza datei actului sexual, care ar putea da început sarcinii.

Formula necesară pentru acest calcul, precum şi alte metode de determinare a vârstei de sarcină şi a datei naşterii sunt prezentate în articolul Cum se calculează data estimativă a naşterii?

Este oare posibilă planificarea sexului copilului, în baza datei de concepţie?

Cu toate că ideea de planificare a sexul copilului, adică, de a concepe, după dorinţă, un băiat sau o fată, în baza datei actului sexual, pentru mulţi oameni pare foarte atractivă, acest lucru este imposibil, cel puţin din punct de vedere ştiinţific.

Sexul copilului este determinat de informaţia genetică, conţinută de celula sexuală masculină şi, după cum s-a menţionat mai sus, în “competiţie” pentru fertilizare sunt implicaţi zeci sau chiar sute de milioane de spermatozoizi, jumătate dintre care pot “concepe” un băiat, iar cealaltă jumătate – fată.

Activitatea spermatozoizilor nu depinde nici de data de calendar, nici de faza de lună, nici de poziţia în care un bărbatul şi femeia au contact sexual şi nici de alţi factori, de aceea, este imposibil de a prevedea sau de a influenţa alegerea spermatozoidului care va fecunda ovulul, în condiţii naturale.

În prezent, pe Internet puteţi găsi un număr foarte mare de recomandări şi de sfaturi cu privire la modul în care se poate concepe, la alegere, un băiat sau fată, dar ele sunt inutile şi lipsite de valoare. “Eficienţa” aparentă a unora dintre aceste metode poate fi uşor explicată: şansele de a concepe un copil de un anumit sex este de, aproximativ, 50%, ceea ce este mult din punct de vedere al teoriei probabilităţii. Din acest motiv, ceea ce se consideră drept regularitate în cadrul unui mod anume de a concepe copilul de anumit sex, de fapt, este o coincidenţă.

“Selectarea” sexului copilului este posibilă numai în cazul concepţiei prin însămânţare artificială.

Ce se întâmplă în organismul femeii după concepţie?

Din momentul implantării (nidaţiei), în organismul femeii începe să se dezvolte sarcina. La scurt timp după aceasta, uterul începe să crească treptat în dimensiuni, cervixul se închide strâns şi se lungeşte, în unul dintre ovare se formează o zonă specială (corp galben), care produce hormoni necesari pentru menţinerea sarcinii. 

Care ar putea fi senzaţiile după concepţie?

Organismul uman este un sistem complex care rulează simultan mai multe procese ce cauzează diferite senzaţii. Cu toate că concepţia, de obicei, nu este simţită de femeie, totuşi, de multe ori ea este “creditată” cu aşa simptome cum ar fi durerile abdominale, iritabilitate, oboseală, somnolenţă, modificări ale apetitului, care, de fapt, nu au nimic de a face cu concepţia şi se întâmplă doar în acelaşi timp cu ea.

Punând întrebarea despre senzaţiile de după concepţie, femeile se interesează, de fapt, de posibilitatea de a stabili, pe baza bunăstării lor, dacă s-a produs concepţia. În această întrebare, ca şi în cazul întrebărilor de mai sus, termenul “concepţie” este utilizat cu sensul “actul sexual”.

Aşa cum am spus mai sus, răspunzând la întrebarea despre semnele de sarcină, în primele 1-2 săptămâni după actul sexual, nu poate fi nicio senzaţie asociată cu concepţia. Mai târziu, ar putea apărea semne ale sarcinii, care sunt detaliat descrise în articolul Semnele de sarcină.

În cele mai multe cazuri, concepţia se produce inobservabil pentru femeie. Multe femei află despre sarcină doar având termenul de 1-2 luni sau chiar mai târziu.

Ce ar putea însemna durerile abdominale după concepţie?

Durerile abdominale care apar în primele 1-2 săptămâni după actul sexual nu pot avea nimic de a face cu concepţia sau cu sarcina.

La unele femei, procesul de implantare a embrionului care are loc peste, aproximativ, 2 săptămâni după actul sexual, poate fi însoţit de o uşoară durere surdă în abdomen, care se aseamănă cu durerea uşoară în timpul menstruaţiei.

Durerile surde sau acute în partea inferioară a abdomenului, pe dreapta sau pe stânga (în regiunea ovarelor), apărute peste 1-2-3 luni după concepţie pot fi un semn de sarcină ectopică sau de avort spontan.

Explicaţiile detaliate ale tuturor cauzelor posibile ale durerilor abdominale, asociate cu concepţia şi cu sarcina, precum şi ce trebuie să faceţi în asemenea cazuri, sunt prezentate în articolul Durerile abdominale la femei.

Ce ar putea însemna secreţiile vaginale după concepţie?

Secreţiile vaginale maro, roz sau sangvinolente, care apar imediat sau peste câteva zile de la contactul sexual, nu pot avea nicio legătură cu concepţia şi sunt, de obicei, fie un semn al menstruaţiei iminente, fie un semn al unor boli ginecologice, descrise în detaliu în articolul Sângerări vaginale.

Aproximativ peste 1-2 săptămâni după actul sexual, în momentul implantării embrionului, pot apărea secreţii vaginale maronii sau sangvinolente (mai rar, de culoare roz) care durează câteva ore.

Eliminările vaginale sangvinolente sau maro, observate la câteva săptămâni după concepţie, pot fi un semn de avort spontan, dar multe femei, care până atunci nici nu ştiau că erau gravide, le consideră drept menstruaţie.

Sângerarea vaginală, care a început peste 2-3 luni de la concepţie, poate fi un semn de sarcină ectopică sau de avort spontan.

Despre celelalte cauze ale apariţiei secreţiilor vaginale se vorbeşte în detaliu în articolul Eliminările vaginale.

Ce ar putea însemna greaţa şi vărsăturile după concepţie?

Multe femei (mai ales cele care sunt speriate de posibilitatea de sarcină), în următoarele câteva zile după contactul sexual, simt greaţă sau chiar vărsături şi le consideră drept semne de sarcină şi de gestoză asociată cu ea.

De fapt, greaţa şi vărsăturile în primele zile şi chiar, în primele săptămâni după actul sexual, nu poate avea nimic de a face cu conceperea sau cu sarcina.

Descrierea detaliată a cauzelor posibile ale greţii şi ale vărsăturilor este prezentată în articolul Greaţa şi voma.

Gestoza, ca un semn al sarcinii, poate apărea nu mai devreme de 8 săptămâni de sarcină. Detalii despre acest lucru sunt prezentate în articolul Greaţa, voma, gestoza în timpul sarcinii.

Cum trebuie să vă comportaţi după concepţie

După concepţie, este important să urmaţi câteva reguli de bază:

 • Este necesar să consultaţi un medic pentru a vă asigura că embrionul s-a ataşat în mod corespunzător şi că nu este o sarcină ectopică (vezi Sarcina extrauterină);
 • Nu administraţi niciun medicament nou, dacă nu aţi discutat acest lucru cu medicul dumneavoastră, care ştie că sunteţi gravidă sau că intenţionaţi să rămâneţi gravidă;
  Dacă aţi administrat înainte de concepere medicamente pentru tratarea unor boli cronice (de exemplu, aritmie, epilepsie) nu încetaţi să le administraţi, dar, neapărat, cât mai curând posibil, spuneţi-i medicului dumneavoastră că ar putea să fiţi gravidă (vezi Administrarea medicamentelor în timpul sarcinii).
 • Puteţi să mâncaţi, să faceţi sport şi să lucraţi ca de obicei, dar aveţi grijă să nu obosiţi prea mult.

Se poate de avut acte sexuale după concepţie?

Da, după concepţie, se permite să aveţi acte sexuale. Acest lucru nu poate afecta procesul de concepţie sau de dezvoltare a sarcinii, mai ales, dacă până acum nu aţi avut probleme serioase cu concepţia sau cu sarcini pierdute.

Se permite oare consumul alcoolului după concepţie?

După concepţie trebuie să renunţaţi la consumul alcoolului. Băuturile alcoolice, mai ales atunci când sunt consumate frecvent şi în cantităţi mari, pot afecta mult o sarcină în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, dacă, la scurt timp înainte de concepţie sau în zilele în care, conform calculelor Dvs. aţi conceput un copil, aţi băut alcool (de exemplu, la o petrecere cu prietenii), nu trebuie să vă faceţi griji – cel mai probabil, acest lucru nu va afecta viitorul copil. 

Cum pot afecta probabilitatea concepţiei contraceptivele orale?

Toate contraceptivele hormonale moderne, inclusiv contraceptive orale, în condiţii de utilizare în mod corespunzător, elimină riscul de concepţie pe întreaga perioadă de utilizare a acestora şi nu afectează în mod semnificativ capacitatea unei femei de a concepe un copil în viitor, atunci când contraceptivele orale nu se mai administrează.

În funcţie de tipul preparatului contraceptiv, capacitatea de concepţie poate fi restabilită în termen de câteva săptămâni sau de câteva luni (mai rar, timp de câţiva ani) după întreruperea utilizării contraceptivelor.

Date exacte cu privire la modul în care diferite tipuri de metode anticoncepţionale afectează posibilitatea concepţiei şi când se recuperează capacitatea de a concepe un copil după încheierea utilizării lor sunt prezentate în articolul Protecţia sigură împotriva sarcinii nedorite .

Cum poate afecta concepţia utilizarea unui dispozitiv intrauterin?

Potrivit datelor cercetărilor actuale, utilizarea unui dispozitiv intrauterin (DIU), numai în cazuri rare poate conduce la probleme cu conceperea unui copil în viitor.

De obicei, capacitatea de a concepe se restabileşte în termen de 1-2 luni după îndepărtarea dispozitivului intrauterin.

Citiţi mai multe detalii despre beneficiile şi riscurile asociate cu utilizarea DIU în articolul: Dispozitivul intrauterin (sterilet).

Este posibilă oare concepţia după cezariană?

În sine, cezariana, practic, nu reduce posibilitatea de a concepe un copil. Problema în acest caz, poate fi alta: în unele cazuri, sarcina ulterioară după cezariană poate fi o ameninţare serioasă pentru viaţa femeii, deoarece după cezariană creşte riscul rupturii uterine.

În acest sens, puteţi planifica conceperea de după operaţie cezariană numai după consultarea şi examinarea de către medicul ginecolog.

Mai multe informaţii despre sarcina ulterioară după intervenţia cezariană citiţi în articolul Naşterea prin cezariană.

Cum poate afecta laparoscopia concepţia, în viitor?

Laparoscopia, în sine, poate reduce doar neesenţial şansele femeii de a concepe în viitor, dar bolile pe motivul cărora se efectuează ea ar putea avea un impact diferit asupra capacităţii unei femei de a avea copii.

Discutarea posibilităţii de a concepe şi de a purta o sarcină sănătoasă este prezentată separat în articole dedicate diferitelor boli ginecologice. Dacă ştiţi pentru ce motiv v-au făcut laparoscopie – găsiți articolul despre boala respectivă în Cuprins.

Când este posibilă concepţia după naştere?

În primele 1-2 luni după naştere, probabilitatea de a concepe este scăzută, dar în următoarele luni, ea poate creşte în mod semnificativ, chiar dacă femeia alăptează şi încă nu a avut menstruaţie după ce a născut.

Sarcina repetată imediat după naştere poate fi foarte indezirabilă, de aceea, imediat după naştere, ar trebui să discutaţi cu medicul ginecolog despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza (în funcţie de starea dumneavoastră şi de dorinţa de a alăpta), şi când, după ce aţi născut, trebuie să începeţi protejarea împotriva sarcinii nedorite.

Cum poate afecta probabilitatea de a concepe avortul spontan sau sarcina oprită din dezvoltare?

Avortul spontan şi sarcina oprită din dezvoltare pot să se întâmple şi la femeile perfect sănătoase, capabile să conceapă şi să nască un copil sănătos, aşa că, după un avort spontan sau după un caz de sarcină oprită în dezvoltare, nu există niciun motiv să vă faceţi griji pe motivul problemelor legate de concepţia sau de naşterea unui copil în viitor.

Pe de altă parte, avorturile repetate, deşi nu indică o problemă în legătură cu concepţia (concepţia, în cazul avortului spontan, se produce în mod normal, dar este perturbat procesul de purtare a sarcinii), pot indica prezenţa unor boli care pot reduce şansele de a naşte un copil.

Descrierea detaliată a problemei de avort spontan şi a sarcinii oprite în dezvoltare este prezentată în articolul Pierderea sarcinii la termen mic.

Cum poate afecta dezvoltarea sarcinii şi naşterea tratamentul cu antibiotice?

Tratamentul cu antibiotice, efectuat înainte de concepţie, nu reprezintă un risc serios pentru viitoarele sarcini şi nu reduce probabilitatea de concepţie. Cu toate acestea, tratamentul cu antibiotice efectuat după concepţie, în unele cazuri, poate dăuna fătului. În acest sens, în timpul sarcinii, este strict interzisă utilizarea oricărui medicament, inclusiv, a antibioticelor, fără a fi consultat în prealabil medicul.

Detaliile referitor la impactul negativ al medicamentelor asupra dezvoltării sarcinii le puteţi citi în articolul Administrarea în condiţii de siguranţă a medicamentelor în timpul sarcinii.

Este oare posibilă concepţia după chimioterapie? În ce mod poate afecta chimioterapia copilul nenăscut?

În timpul chimioterapiei, concepţia este imposibilă sau categoric interzisă. Marea majoritate a medicamentelor utilizate în chimioterapie în cazul diferitelor tipuri de cancer, poate ucide embrionul sau poate provoca la el malformaţii grave.

Mai mult decât atât, unele medicamente utilizate pentru chimioterapie pot reduce pentru un termen îndelungat capacitatea femeii de a concepe un copil, sau chiar pot conduce la infertilitatea ei.

Cu toate acestea, după finalizarea cu succes a chimioterapiei, probabilitatea de a concepe şi de a purta o sarcină sănătoasă, totuşi, există.

În mod definitiv, problema posibilităţii de a concepe după chimioterapie ar trebui să fie discutată cu medicul oncolog.

Cum poate fi prevenită sarcina după concepţie?

După cum s-a menţionat mai sus, de la momentul actului sexual, până la finalizarea procesului de concepţie, trec, în medie, 7-14 zile.

Pentru a preveni concepţia după actul sexual, se utilizează diferite medicamentele contraceptive speciale destinate pentru contracepţia de urgenţă, precum şi dispozitivele intrauterine. Posibilitatea de a preveni dezvoltarea sarcinii cu ajutorul medicamentelor există în primele 3 zile (72 ore) după contactul sexual neprotejat. Instalarea dispozitivului intrauterin poate preveni dezvoltarea sarcinii în primele 5 zile după contactul sexual.

Explicaţia detaliată a modului de a preveni sarcina după actul sexual este prezentată în articolul Contracepţia de urgenţă.

Oprirea dezvoltării sarcinii, când s-a produs concepţia, este posibilă numai cu ajutorul avortului medical.

Explicaţia detaliată a modului în care se efectuează avortul şi a celor mai eficiente şi mai sigure metode de avort sunt prezentate în articolul: Avortul.

În ce mod un avort poate afecta probabilitatea de concepţie în viitor? Când, după un avort, este posibilă conceperea?

De regulă, avortul efectuat de către personalul calificat, fie că nu afectează capacitatea femeii de a concepe un copil, fie că doar o reduce puţin. O nouă concepţie este posibilă peste doar câteva săptămâni după avort, astfel încât, imediat după avort, ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre metodele contraceptive pe care le puteţi utiliza pentru protecţia împotriva sarcinii nedorite.

data publicării:


Surse:

 • The American College of Obstetricians and Gynecologists, Committee on Gynecologic Practice. “Committee Opinion No. 618.” Obstetrics & Gynecology 125, no. 1 (January 2015): 268-273. doi:10.1097/01.aog.0000459864.68372.ec.
 • Gianaroli, L., C. Racowsky, J. Geraedts, M. Cedars, A. Makrigiannakis, and R. Lobo. “Best practices of ASRM and ESHRE: a journey through reproductive medicine.” Human Reproduction 27, no. 12 (2012): 3365-3379. doi:10.1093/humrep/des338.
 • Kamel, Remah M. “Management of the infertile couple: an evidence-based protocol.” Reproductive Biology and Endocrinology 8, no. 1 (2010): 21. doi:10.1186/1477-7827-8-21.
 • Lindsay, Tammy J., and Kirsten R. Vitrikas. “Evaluation and Treatment of Infertility.” American Family Physician91, no. 5 (2015): 308-314.
 • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 3 (2015): e18-e25. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
 • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 6 (2015): e44-e50. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
 • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Endometriosis and infertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility 98, no. 3 (2012): 591-598. doi:10.1016/j.fertnstert.2012.05.031.
 • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Female age-related fertility decline.” Fertility and Sterility 101, no. 3 (2014): 633-634. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.12.032.
 • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Optimizing natural fertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility100, no. 3 (2013): 631-637. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.07.011.