Purulenţă şi inflamaţie la deget, lângă unghie, pe picior sau pe mână (paronichia şi panariţiul). Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.4. From 25 votes.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce trebuie făcut dacă adultul sau copilul are un abces la deget?

În acest articol vom oferi răspunsuri la cele mai importante întrebări privind remedierea abceselor care apar pe degetele picioarelor sau ale mâinilor la copii sau la adulţi.

Pentru a şti cum trebuie să procedaţi în cazul în care dvs. sau copilul dvs. acuzaţi o inflamaţie la deget, citiţi întregul articol sau opriţi-vă doar la paragrafele/ capitolele care vă interesează în mod special.

În medicină, abcesele care apar lângă unghie se numesc paronichie (perionichie). Abcesele care se formează pe buricele degetelor se numesc panariţiu.

Abcesul purulent la deget

“Bună ziua! Ajutaţi-mă să scap de o problemă: mi-a apărut un abces sever pe mână, mai exact pe degetul arătător, pe partea laterală a unghiei. Degetul mi s-a înroşit şi mă doare foarte tare. Inflamaţia a debutat câteva zile în urmă. La început, credeam că va trece spontan, îmi ungeam degetul cu soluţie alcoolică de verde briliant, dar acum văd că abcesul a devenit şi mai pronunţat şi îmi provoacă dureri din ce în ce mai mari.

Mama mea a suferit o dată de un abces asemănător şi, în cele din urmă, medicii au fost nevoiţi să-i îndepărteze un os din vârful degetului.

Spuneţi-mi, ce e de făcut? Aş putea trata cumva abcesul la domiciliu sau sunt obligată să merg la medic? Mi-e frică de intervenţii chirurgicale de orice gen, dar şi mai mult mi-e frică de complicaţii…”.

În cele mai multe dintre cazuri, abcesele care se formează la degetele de la mâini sau de la picioare (inclusiv lângă unghie) nu necesită un tratament special şi trec în mod spontan, fără a provoca vreo complicaţie; timp de câteva zile, abcesul se sparge şi se curăţă singur de puroi. Cu toate acestea, în unele situaţii, formaţiunile acestea purulente pot conduce la inflamaţia osului sau a tendoanelor de la degete, dar pot provoca şi alte complicaţii.

Dacă suferiţi de diabet zaharat sau de imunitate redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc.
, atunci când faceţi un abces la unul dintre degete, mergeţi neapărat la medic! Pentru a preveni evoluţia periculoasă a abcesului (care e foarte probabilă la oamenii cu imunitatea scăzută), medicul vă va prescrie imediat o cură de tratament cu antibiotice, dar va putea lua, după caz, şi alte măsuri necesare.

Cum se tratează abcesul purulent la deget? În primul rând, trebuie să evaluaţi gradul de inflamaţie şi să acordaţi atenţie unor simptome suplimentare

Tactica tratamentului abceselor la degete depinde de cât de mult s-a dezvoltat inflamaţia. Pentru a evalua corect, examinaţi şi pipăiţi cu atenţie degetul.

În cazul în care inflamaţia nu este prea mare (dacă nu apăsaţi pe deget, acesta nu vă doare, iar dacă apăsaţi – vă doare numai acolo unde e situat abcesul), aţi putea încerca să vă trataţi în mod independent la domiciliu, după cum vom arăta mai jos.

Dacă degetul s-a inflamat foarte tare şi s-a format deja un abces pronunţat, dacă degetul vă doare chiar şi atunci când nu apăsaţi pe el, iar durerea se răspândeşte şi în regiunea adiacentă focarului şi dacă îndoiţi cu greutate degetul, ar fi bine să mergeţi fără întârziere la medicul chirurg.

În cazul în care, în regiunea din preajma focarului inflamator, se formează câteva “băşicuţe” cu lichid, nu recurgeţi la niciun tratament până nu veţi parcurge capitolul în care vom vorbi despre Infecţia herpetică a degetelor.

Cum putem trata abcesul la deget (panariţiu sau paronichie) în condiţii casnice?

Dacă aţi decis să trataţi abcesul la domiciliu, pregătiţi un vas cu apă caldă (37-38ºC) şi introduceţi degetul inflamat în apă pentru un răstimp de 15-20 de minute. Nu este obligatoriu să adăugaţi sare în apă sau să o fierbeţi.

Repetaţi procedura de 3-4 ori pe zi timp de câteva zile la rând. De fiecare dată după băiţa cu apă caldă uscaţi bine degetul. Treptat, pielea din regiunea afectată de abces va deveni mai moale şi abcesul s-ar putea sparge de la sine.

Când abcesul se sparge, stoarceţi cu grijă cea mai mare parte a puroiului. După aceasta, trataţi regiunea abcesului cu substanţe antiseptice (de exemplu, cu iod sau cu soluţie alcoolică de verde briliant) sau aplicaţi un unguent cu antibiotice.

Nu trebuie să efectuaţi alt tratament.

Dacă abcesul de la deget se formează din cauza unei unghii încarnate, suplimentaţi tratamentul prin măsurile pe care le-am descris în articolul nostru consacrat anume acestei teme – Unghia încarnată la copii şi la adulţi. Remedierea problemei.

Realizând tratamentul descris mai sus, urmăriţi cu atenţie starea degetului şi starea sănătăţii dvs. Dacă observaţi că peste câteva zile după începerea tratamentului inflamaţia a devenit mai pronunţată, mergeţi neapărat la medic.

Ce urmări şi complicaţii pot fi provocate de paronichie sau panariţiu?

După cum spuneam mai sus, în unele cazuri, abcesele de la degetele mâinilor şi picioarelor (panariţiul şi paronichia) se dezvoltă mai accelerat şi mai agresiv, putând provoca inflamaţia oaselor (în medicină, fenomenul poartă denumirea de osteomielită). Inflamaţia ţesuturilor osoase se tratează foarte greu cu ajutorul medicamentelor, de aceea medicii sunt, deseori, nevoiţi să îndepărteze fragmentul de os afectat.

O complicaţie şi mai gravă a abceselor la degete ar putea fi răspândirea infecţiei de-a lungul tendoanelor în mână sau în picior.

O inflamaţie foarte severă a degetului de la picior poate conduce la căderea unghiei, care ar putea creşte din nou abia peste câteva luni de zile.

Ce tratament vă poate propune medicul în caz de paronichie?

În cazurile în care abcesul de la degete (panariţiul şi paronichia) nu se sparge spontan şi se dezvoltă agresiv, pentru a preveni complicaţiile şi a remedia problema, medicul vă poate propune o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a abcesului. Chirurgul va face o mică incizie pe piele, va stoarce puroiul acumulat, va trata leziunea cu antiseptice şi va aplica un pansament steril.

Înainte de operaţie, medicul ar putea să vă injecteze în deget o substanţă anestezică.

De regulă, după operaţie durerile şi inflamaţia trec foarte rapid.

Medicul v-ar putea sfătui să schimbaţi pansamentul o dată la 1-2 zile şi să trataţi leziunea cu antiseptic. Timp de câteva săptămâni, degetul se va tămădui pe deplin.

Când este necesar tratamentul cu antibiotice în caz de abces?

În cele mai multe cazuri, abcesele de la degete (panariţiul şi paronichia) nu necesită un tratament cu antibiotice: după îndepărtarea abcesului (în mod independent sau prin intervenţie chirurgicală), abcesul se curăţă de infecţie şi leziunea se tămăduieşte.

Totuşi, în cazurile în care medicul presupune că infecţia s-ar putea dezvolta agresiv (de exemplu, dacă abcesul a atins deja dimensiuni mari) sau de abces suferă o persoană afectată de alte probleme de sănătate (diabet zaharat, imunitate redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc.
) care favorizează evoluţia mai agresivă a infecţiilor, medicul ar putea prescrie o cură de tratament cu antibiotice administrate oral.

În niciun caz nu efectuaţi tratamentul cu antibiotice în mod independent. În unele cazuri, abcesele de la degete sunt provocate de specii de microbi rezistenţi la antibioticele obişnuite (de genul penicilinei sau amoxicilinei). Tratamentul infecţiilor de acest gen este posibil doar cu ajutorul unor antibiotice speciale.

Ce trebuie să fac ca să nu mai am abcese la degete?

În cazul unor oameni, în regiunea degetelor se formează mereu noi şi noi abcese. Aţi putea reduce probabilitatea apariţiei repetate a abceselor la deget dacă eliminaţi cele mai frecvente cauze care favorizează pătrunderea infecţiei în ţesuturile degetelor.

  • Dacă munca dvs. presupune traumatisme frecvente ale degetelor sau dacă în degete nimeresc aşchii, străduiţi-vă să purtaţi mereu mănuşi de protecţie şi să îndepărtaţi întotdeauna la timp toate corpurile străine din piele, dezinfectând bine leziunile.
  • Dacă mâinile dvs. se află deseori şi timp îndelungat în contact cu apa (de exemplu, spălaţi vase, rufe etc.), încercaţi să faceţi acest lucru în mănuşi de latex.
  • După contactul cu apa, uscaţi bine mâinile şi aplicaţi pe degete cremă emolientă.
  • Străduiţi-vă să nu lezaţi pielea din jurul degetelor atunci când vă tăiaţi unghiile. Dacă acest lucru e posibil în cazul dvs., renunţaţi la manichiură, la îndepărtarea cuticulelor sau la alungirea unghiilor.
  • Nu roadeţi/ mâncaţi niciodată unghiile.

Infecţia herpetică a degetelor (inflamaţia în formă de “băşicuţe”)

Dacă, în timp ce examinaţi degetul inflamat, observaţi nişte “băşicuţe” umplute cu un lichid străveziu, opac sau sângeriu, puteţi presupune că la originea bolii se află o infecţie herpetică.

Inflamaţia degetelor, provocată de herpes, începe deseori pe degetele copiilor care fac herpes în alte regiuni al corpului şi care poate arăta ca nişte vezici sau leziuni pe buze sau ulceraţii dureroase în gură. La adulţi, inflamaţia herpetică a degetelor începe, de multe ori, după contactul cu erupţia herpetică ce apare în regiunea organelor genitale.

Inflamaţia herpetică a degetelor se deosebeşte de inflamaţia purulentă provocată de bacterii (vezi mai sus) şi necesită cu totul alt tratament. Infecţia dată nu poate fi tratată cu antibiotice, iar abcesele nu pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală. Intervenţia chirurgicală ar putea conduce la răspândirea infecţiei şi la alte complicaţii grave.

Dacă presupuneţi că dvs. sau copilul dvs. sunteţi afectat de o inflamaţie herpetică a degetului (acest lucru e mai probabil dacă aţi acuzat, recent, herpes într-o altă regiune a corpului):

  • Timp de 7-10 zile, aplicaţi pe degetul inflamat un unguent cu aciclovir (5%). Pielea ar trebui să se regenereze în întregime în următoarele 1-2 săptămâni.
  • Degetul inflamat poate fi acoperit cu un pansament. Aceasta va reduce probabilitatea răspândirii herpesului dinspre focarul de pe deget spre regiunile sănătoase ale pielii sau ochilor.
  • Dacă, timp de câteva zile după începerea tratamentului, observaţi că inflamaţia se intensifică, apelaţi neapărat la serviciile medicului.
  • Recomandări detaliate privind modalităţile de tratare a herpesului în alte regiuni ale corpului – în articolele noastre Herpesul pe faţă şi Herpesul pe organele genitale.

Inflamaţia cronică a degetelor

“Bună ziua! Degetele de la mână îmi sunt mereu inflamate. Pielea din jurul unghiilor este rigidă, roşie, umflată, iar unghiile s-au opacizat. Din când în când, inflamaţia se intensifică. Am încercat să aplic diverse unguente cu antibiotice, dar nu mă ajută nimic. Cred că de vină sunt activităţile mele zilnice (sunt fermier). Intru în contact permanent cu apa şi cu murdăria. Spuneţi-mi, vă rog, cum aş putea soluţiona această problemă?” 

În cadrul studiilor ştiinţifice s-a demonstrat: cauza principală a “inflamaţiei cronice a degetelor” este reacţia pielii la diverse substanţe chimice şi la ciupercile microscopice care o populează, în cazul în care omul contactează des cu apa, murdăria, legumele, fructele, solul şi alte substraturi în care aceste microorganisme se conţin în concentraţii foarte mari. De aceea, inflamaţia cronică a degetelor este cel mai probabilă la oamenii care lucrează în spălătorii, la bucătari, la fermieri, la atleţii care practică sporturile de apă etc.

Dacă vă confruntaţi cu o asemenea problemă, aţi putea încerca să o soluţionaţi în felul următor:

  1. Faceţi în aşa fel încât degetele să intre cât mai rar în contact cu apa. În acest scop, purtaţi în timpul lucrului mănuşi de latex şi uscaţi-vă bine mâinile după ce aţi spălat ceva.
  2. Aplicaţi cu regularitate creme emoliente pe mâini. Aceste substanţe vor crea, la suprafaţa pielii, un strat de protecţie şi o vor ajuta să se regenereze mai repede.
  3. În calitate de mijloc suplimentar, încercaţi să aplicaţi, pe pielea de la degete, în regiunea inflamată, unguente antimicotice.

Dacă acest tratament nu vă va ajuta să scăpaţi de inflamaţia cronică a degetelor timp de 3-4 săptămâni, mergeţi neapărat la medicul dermatolog.

Dacă, după examinare, medicul va confirma că la originea inflamaţiei este o simplă infecţie micotică, vă va putea propune:

  1. Să aplicaţi, o dată sau de două ori pe zi, un unguent cu substanţe antimicotice + un unguent cu corticosteroizi sau un unguent care conţine ambele substanţe enumerate mai sus. Acest tratament trebuie continuat timp de câteva săptămâni sau luni (în funcţie de gradul inflamaţiei).
  2. Dacă acest tratament nu vă ajută, medicul vă poate propune un tratament cu medicamente antimicotice în formă de pastile + injecţii cu corticosteroizi în regiunea inflamată.
  3. Dacă medicul stabileşte că infecţia micotică a reuşit să se răspândească în unghii, ar putea să vă propună un tratament de durată cu oje speciale (vezi Tratamentul eficient al micozei la unghii).
O altă cauză a inflamaţiei degetelor ar putea fi unele maladii mai grave, dar şi mult mai rare (vezi psoriazisul la unghii, lichenul plan la unghii), precum şi unele tumori (inclusiv cancerul), care se dezvoltă în pielea degetelor sau sub unghii.

De aceea, în cazul în care, dincolo de inflamaţia degetelor, acuzaţi şi alte afecţiuni ale pielii (pete, erupţii ciudate etc.) sau inflamaţia îndelungată a afectat numai un deget şi niciun tratament nu vă ajută să remediaţi această problemă timp de câteva săptămâni, mergeţi neapărat la dermatolog pentru un examen medical.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.