Ghid detaliat de rezolvare a problemelor legate de psoriazis la copii şi adulţi: de ce apare boala, semne şi simptome, tratament eficient, riscuri, dietă

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 33 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 6 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

De ce m-am îmbolnăvit de psoriazis? Ce cauze ar putea provoca apariţia acestei maladii?

În ciuda progreselor semnificative pe care le-a făcut medicina modernă în tratamentul psoriazisului în ultimii ani, cauzele exacte ale bolii, în prezent, rămân necunoscute.

Potrivit experţilor de forţă în domeniu, dezvoltarea psoriazisului poate fi asociată tulburărilor congenitale ale mecanismelor moleculare complexe prin care organismul uman controlează sistemul imunitar. Altfel spus, tendinţa de a dezvolta psoriazis poate fi moştenită de la părinţi.

În cazul persoanelor care suferă de psoriazis, în țesuturile din piele (mai rar, în unghii şi în articulaţii), încep să se acumuleze celulele sistemului imunitar care declanşează o reacţie inflamatorie de lungă durată.

În 90% dintre cazuri, psoriazisul are forme ușoare de manifestare şi nu reprezintă o ameninţare gravă pentru sănătatea omului. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor această boală nu trece niciodată. Din când în când (de la sine sau sub influenţa tratamentului), petele pot deveni mai mici sau pot să dispară totalmente. În medicină, această stare se numeşte remisiune. Cu toate acestea, după câteva săptămâni, luni sau ani, acestea pot să reapară. În medicină, această stare se numeşte acutizare.

Poate fi oare psoriazisul asociat stresulului, unor medicamente sau altor factori nocivi?

Observaţiile clinice îndelungate efectuate pe grupuri mari de oameni bolnavi de psoriazis au confirmat faptul că exacerbarea bolii poate fi, de fapt, declanşată de stres (de frământări, de emoţii negative, de oboseală).

Alţi factori care pot determina exacerbarea psoriazisului pot fi:

  • Medicamentele antitensiune arterială (cum ar fi beta-blocantele şi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei);
  • Medicamentele cu acţiune antiinflamatorie şi analgezică (de exemplu, aspirina, diclofenacul, ibuprofenul etc.);
  • Antibioticele (de exemplu, tetraciclina, derivatele penicilinei, cefalosporinele);
  • Preparatele pe bază de litiu;
  • Medicamentele antimalarice, dar și unele preparate ca Terfenadina (antialergic), Trazodona (antidepresiv) sau Gemfibrozilul (Lopid);
Pentru a stabili dacă psoriazisul este cumva determinat de administrarea unor medicamente, citiţi cu atenție prospectele medicamentelor pe care le administrați la moment. Dacă în prospect (de obicei, la Reacții adverse), se face referință la un grup de medicamente sau la componente active similare cu cele care sunt enumerate mai sus, adresaţi-vă neapărat medicului care vi le-a prescris şi întrebaţi-l dacă tratamentul poate fi amânat sau înlocuit cu o altă cură. În cazul în care starea pielii se îmbunătăţeşte după sistarea tratamentului, îl puteţi ruga pe medicul dumneavoastră să vă schimbe schema tratamentului pentru o perioadă mai lungă de timp.

La unele persoane, exacerbarea psoriazisului poate fi cauzată de expunerea la soare. Asocierea psoriazisului cu lumina solară este foarte posibilă, dacă:

  • focarele bolii sunt situate pe faţă, pe urechi, în jurul gâtului sau pe palme;
  • leziunile devin mai mari în perioada de primăvară şi de vară sau în timpul odihnei la mare;
Dacă bănuiţi că agravările psoriazisului la Dvs. pot fi asociate expunerii la razele solare, puteţi aplica pe focarele bolii creme de protecţie (de fiecare dată când ieşiţi din casă) – există o șansă ca leziunile să se diminueze în mod semnificativ.

De asemenea, plăcile cauzate de psoriazis pot apărea peste 1-2 săptămâni în locurile unde pielea a fost zdrelită, jupuită sau a suportat alte tipuri de leziuni mecanice. În medicină, acest fenomen este numit fenomenul Koebner.

Dacă observaţi că psoriazisul apare la Dvs. pe genunchi, pe coate sau pe alte zone ale pielii care intră în contact permanent cu hainele pe care le purtați, puteţi încerca să vă îmbrăcați în haine mai largi sau confecționate dintr-o stofă mai moale.

Ce legătură există dintre psoriazis și consumul de alcool sau de tutun?

Mai multe studii clinice au arătat că abuzul de alcool poate spori riscul psoriazisului la persoanele cu predispoziţie ereditară (cu alte cuvinte, la persoanele ale căror rude apropiate suferă de psoriazis).

De asemenea, este cunoscut faptul că alcoolul poate reduce eficacitatea tratamentul psoriazisului şi poate conduce la o evoluție mai agresivă a bolii.

Rezultatele unui studiu semnificativ, în care au fost examinate fișele și datele medicale a peste 180 000 de oameni, au arătat că la persoanele fumătoare psoriazisul apare mai des decât la persoanele care nu fumează.

De asemenea, s-a constatat că riscul de a dezvolta psoriazis creşte proporţional cu numărul de ţigări fumate pe zi şi vechimea în viciu. Renunţarea la fumat conduce la o scădere treptată a riscului de a dezvolta psoriazis.

Conform cercetătorilor, fumatul sporește riscul psoriazisului palmoplantar, care se manifestă prin apariția unor focare pe pielea palmelor şi a tălpilor (de această formă de psoriazis suferă, în cea mai mare parte, femeile). Probabilitatea de a dezvolta psoriazis palmoplantar la femeile fumătoare este de 74 de ori mai mare decât la femeile nefumătoare.

Psoriazisul este contagios? Poate fi transmis psoriazisul pe cale sexuală?

Psoriazisul nu este o boală infecţioasă, nu este contagioasă şi nu se transmite de la o persoană la alta. Psoriazisul nu este o boală cu transmitere sexuală.

Psoriazisul este ereditar? Copilul meu va fi, de asemenea, afectat de această boală?

În cadrul observaţiilor clinice, s-a constatat că predispoziţia la dezvoltarea psoriazisului poate fi moştenită de la părinţi.

Dacă de psoriazis este bolnav numai unul dintre părinţi, probabilitatea ca și copilul să facă psoriazis nu este mai mare de 2-3 cazuri/ 100.

Dacă de psoriazis suferă ambii părinţi, şansele de dezvoltare a acestei boli la copil cresc până la aproape 50 la sută.

Cancerul de piele poate fi oare provocat de psoriazis?

Psoriazisul nu este o tumoare şi nu se poate transforma în cancer de piele. Cu toate acestea, între această boală şi cancer există o legătură căreia trebuie să-i acordaţi toată atenția:

  • În unele cazuri, simptomele de psoriazis pot fi foarte asemănătoare cu simptomele unei forme extrem de rare a cancerului de piele (limfomul cu celula T).
    Din acest motiv, dacă ați avut aceste simptome și nu aţi consultat niciodată medicul şi doar presupuneţi că acestea ar putea fi cauzate de psoriazis, adresaţi-vă neapărat specialistului pentru a vă asigura că suferiţi într-adevăr de psoriazis şi nu de o altă boală;
  • Unele medicamente şi terapii aplicate în tratamentul psoriazisului pot spori riscul dezvoltării cancerului de piele şi a cancerului derivat din ţesuturile sistemului imunitar.
    Dacă aţi urmat sau urmați o cură de tratament a psoriazisului, găsiţi medicamentele sau procedurile prescrise în capitolul Informaţii importante despre medicamentele utilizate în tratamentul psoriazisului. Faceţi clic pe denumirile medicamentelor care vă interesează și aflați dacă acestea pot cauza cancer.
    Dacă vedeţi că unele dintre medicamentele pe care le utilizaţi sau le-aţi utilizat sporesc riscul de cancer, găsiţi în cuprinsul articolului capitolul Cum poate fi realizat tratamentul psoriazisului în condiţii sigure? În acest capitol, am prezentat cele mai importante recomandări cu privire la modalitățile de reducere a riscului de îmbolnăvire cu cancer de piele şi am descris simptomele care vă ajută să depistați cancerul la un stadiu incipient, adică atunci când acesta poate fi tratat cu succes.

Mai multe detalii despre cancerul de piele sunt prezentate în articolul Melanomul şi alte forme de cancer cutanat.

Protecția împotriva bolilor cardiovasculare

Dacă dvs. sau cineva din familia dvs. suferiţi de psoriazis, trebuie să ştiţi că, destul de frecvent, mai ales la persoanele cu vârste de peste 30-40 de ani, boala se dezvoltă simultan cu alte boli care, practic, nu se manifestă prin simptome evidente, dar, în acelaşi timp, reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţă. Este vorba de hipertensiunea arterială, de colesterolul ridicat, de ateroscleroză şi de diabet.

Aceste boli (separat sau combinat) pot conduce la atac de cord, la accident vascular cerebral şi pot provoca alte complicaţii periculoase.

Dacă, pe lângă psoriazis, nu vă deranjează nimic, dar aveți peste 30 de ani (şi mai ales dacă aveţi o vârstă peste 40-50 de ani, exces de greutate şi, anterior, cazuri de hipertensiune), consultaţi neapărat medicul dumneavoastră pentru a măsura tensiunea arterială şi a efectua următoarele analize:

  1. Nivelul glucozei (zahărului) în sânge;
  2. Lipidograma (conţinutul diferitor tipuri de grăsimi în sânge).

Aceste analize sunt destul de ieftine, dar vă pot ajuta să determinați dacă psoriazisul Dvs. Este legat de evoluția altor boli interne, mult mai periculoase. Dacă testele vor arată că totul este bine, va trebui să le repetaţi în fiecare an.

În cazul în care analizele pentru concentraţia glucozei din sânge, lipidograma sau nivelul tensiunii arteriale vor indică unele abateri de la normă, medicul vă va recomanda un tratament suplimentar care, în combinaţie cu o alimentație adecvată, vă va reduce la minim riscul de complicaţii.

În cadrul unor studii a fost stabilit faptul că trecerea la o dietă săracă în calorii, laolaltă cu creşterea consumului de fructe şi legume proaspete, pot conduce la reducerea parţială sau substanţială a leziunilor psoriazisului.

Cum puteţi înţelege dacă suferiţi, într-adevăr, de psoriazis? Care sunt semnele şi simptomele prin care psoriazisul se poate manifesta?

Mai jos vom descrie aspectul pe care îl pot avea focarele psoriazisului în diferite zone ale corpului.

Simptomele psoriazisului pe coate, genunchi, palme, spate, piept, abdomen sau pe faţă

De obicei, în aceste zone, psoriazisul provoacă apariţia unor pete ovale, având de la câţiva centimetri până la câteva zeci de centimetri în diametru. Cu timpul, petele pot creşte în dimensiuni. Petele adiacente pot fuziona într-o singură pată mare.

Deseori, se formează concomitent mai multe pete simetrice (de exemplu, aproape în acelaşi timp, pot apărea pete pe coate sau pe genunchi).

De obicei, leziunile psoriazisului au un contur clar (cu alte cuvinte, se observă ușor hotarul dintre pete şi pielea sănătoasă). Dacă leziunile sunt situate pe coate, genunchi, picioare, mâini, piept, abdomen sau pe faţă, pe suprafaţa acestora puteţi vedea fulgi scuamoși multipli de culoare alb-argintie.

Focarele de psoriazis pot fi dureroase sau provoca prurit (mâncărime intensă a pielii).

În medicină, psoriazisul care cauzează apariţia petelor pe picioare, braţe, spate, abdomen, piept, faţă sau pe scalp este cunoscut sub denumirea de psoriazis în plăci sau psoriasis vulgaris.

În unele cazuri, pe suprafaţa leziunilor psoriazice începe să se adune un lichid de culoare galbenă care lipeşte scuamele, oferindu-le o culoare galbenă sau de un maro murdar (astfel de focare se numesc psoriazis exudativ).

Simptomele psoriazisului în pliurile cutanate (de exemplu, pe abdomen sau în zona genitală)

În cutele pielii din zona genitală (pe penis la bărbaţi sau pe labii la femei) sau anală, focarele psoriazisului pot apărea sub formă de pete roz-roşii neregulate, cu margini roşii clar definite.

Ca şi în alte zone ale corpului, psoriazisul în pliurile pielii poate provoca mâncărimi sau poate fi dureros.

În medicină, psoriazisul care afectează pliurile pielii se numeşte psoriazis invers.

Simptomele psoriazisului pe scalp

Focarele psoriazisului pe scalp pot arăta ca pete de culoare roşu-roz, bine delimitate, acoperite cu o mulţime de fulgi descuamați. În zonele afectate de psoriazis poate cădea, temporar, părul.

În medicină, psoriazisul apărut pe scalp sau la sprâncene se numeşte psoriazis seboreic.

Simptomele psoriazisului pe palme şi pe tălpi

Focarele psoriazisului pe palme sau pe tălpi au aspectul unor pete roşii uscate, acoperite cu solzi mici sau ca umflături rotunjite galben-maronii, similare cu bătăturile sau cicatricile vechi.

În medicină, psoriazisul care a capturat pielea tălpilor şi a palmelor se numeşte palmoplantar. În cazurile în care pe palme şi pe tălpi apar răni rotunde şi umflate, psoriazisul se numeşte pustular.

Simptomele psoriazisului pe unghii

Destul de des, pe lângă petele de pe piele sau inflamarea articulaţiilor, psoriazisul distruge sau deformează unghiile de pe degetele de la mâini şi/ sau degetele de la picioare.

Simptomele psoriazisului pe unghii se pot manifesta prin următoarele semne:

  • Pe suprafaţa unghiilor pot apărea adâncituri;
  • Unghiile îşi schimbă culoarea de la roz-deschis în alb-gălbui. Unghiile își pierd transparenţa, devin groase şi fragile şi chiar pot să cadă;
  • Deseori, psoriazisul unghiilor cauzează dureri destul de severe;

Aceste simptome de psoriazis al unghiilor pot fi asemănătoare cu schimbările cauzate de infecţiile fungice. Cu toate acestea, spre deosebire de ciupercă, psoriazisul, de obicei, afectează imediat toate unghiile (infecţiile fungice afectează, iniţial, una sau mai multe unghii şi, treptat, se răspândesc pe unghiile adiacente).

Simptomele psoriazisului gutat

Psoriazisul gutat este o formă relativ rară a bolii, care apare predominant la copii şi la tinerii sub 30 de ani.

În unele cazuri, această formă de psoriazis poate fi declanşată de infecţiile streptococice faringiene (cum ar fi amigdalita streptococică sau faringita).

Simptomul psoriazisul gutat poate fi o erupţie sub formă de pete numeroase mici (de la câţiva milimetri până la un centimetru în diametru), de culoare roşu-roz, rotunjite, acoperite cu scuame fine.

Spre deosebire de alte forme ale psoriazisului, psoriazisul gutat nu este o boala cronică şi se termină cu recuperarea deplină la 3-4 luni după apariţia primelor pete.

Observaţiile clinice arată că aproximativ 30% din persoanele care au suportat anterior psoriazisul gutat pot face cu timpul psoriazis în plăci.

Simptomele eritrodermiei psoriazice

Eritrodermia psoriazică este forma cea mai rară şi cea mai periculoasă a psoriazisului, ce se manifestă printr-o inflamaţie semnificativă a pielii pe mai mult de 90% din suprafaţa corpului.

Pielea devine roşie şi pe suprafaţa ei pot apărea numeroşii solzi mici şi multiple plăgi.

Roşeaţa este, deseori, însoțită de febră, frisoane, de umflarea ganglionilor limfatici și edeme.

Eritrodermia psoriazică se dezvoltă, de regulă, treptat, din cauza creşterii treptate a petelor, dar se poate dezvolta și subit (de exemplu, după întreruperea bruscă a administrării medicamentelor sau după sesiunile de fototerapie).

Fără un tratament adecvat, eritrodermia psoriazică poate conduce la perturbări grave ale funcţiilor organelor interne şi chiar la decesul bolnavului.

Prin ce simptome se poate manifesta psoriazisul la copii?

La copiii mai mari de 2-3 ani, psoriazisul se manifestă prin aceleaşi simptome ca şi la adulţi. În primii ani de viaţă, leziunile psoriazice au, de obicei, o suprafaţă mică şi sunt de culoare roz.

În unele cazuri, la copiii mai mici de 2 ani, leziunile psoriazice apar pe pielea de sub scutec (de obicei, au aspectul unor pete roșii, clar delimitate, fiind localizate în pliurile pielii din zona genitală şi pe fese). Aceste simptome ale psoriazisului pot fi asemănătoare cu simptomele dermatitei de scutec, descrise amănunțit în articolul Dermatita sugarului.

Cum pot să-mi dau seama dacă am sau nu psoriazis? Ce teste şi examene poate prescrie medicul pentru a confirma diagnosticul?

Dacă observaţi unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus şi doriţi să aflaţi dacă acestea ar putea fi semne de psoriazis, adresaţi-vă medicului dermatolog pentru un consult.

De obicei, pentru a stabili diagnosticul, este suficient ca medicul dermatolog să examineze pielea afectată şi pielea din jurul leziunilor.

În cazurile în care simptomele de psoriazis sunt mai puţin pronunţate sau seamănă cu simptomele altor boli, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

  • Să aşteptaţi câteva săptămâni sau câteva luni, pentru a observa evoluţia naturală a bolii (acest lucru îi va permite medicului să distingă psoriazisul de alte boli cu simptome similare, care dispar fără tratament);
  • Să efectuaţi teste pentru anumite infecţii (de exemplu, infecţiile fungice, sifilis);
  • Să efectuaţi biopsia pielii;
  • Să efectuaţi un tratament de probă.

Dacă diagnosticul de psoriazis este deja confirmat şi vi s-a prescris o cură de tratament, nu uitaţi să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră ce efect ar trebui să aibă aceasta şi cât de repede trebuie să acţioneze.

Dacă observaţi că, în ciuda tratamentului, simptomele bolii nu dispar, consultaţi din nou medicul dumneavoastră, care va trebui să revizuiască fie diagnosticul, fie tratamentul.

Dacă aveţi motive să nu aveţi încredere în competenţa medicului dumneavoastră, puteţi oricând merge la un alt specialist (cel mai bine ar fi să consultaţi un dermatolog specializat în diagnosticarea şi tratamentul psoriazisului), pentru a afla o “a doua opinie”.

Vă rugăm să reţineţi!

În unele cazuri, simptomele psoriazisului pot fi foarte asemănătoare cu simptomele altor boli ale pielii, care necesită un tratament diferit de psoriazis, pot fi contagioase şi pot reprezenta o ameninţare gravă pentru viaţă.

Prin urmare, dacă nu aţi consultat deocamdată un medic cu privire la simptomele pe care le-ați depistat, faceţi neapărat acest lucru.

Ar trebui oare neapărat să tratez psoriazisul? Ce se va întâmpla dacă nu voi primi tratament? Poate oare psoriazisul să dispară fără tratament?

Unele persoane îşi pun întrebarea dacă este nevoie de tratament al psoriazisului în situaţiile în care acesta nu le deranjează prea mult, temându-se ca, fără tratament, boala să nu continue să evolueze şi să devină mult mai greu de înfruntat.

Totodată, există oameni pentru care prezenţa psoriazisului (manifest numai și pe zone mici de mai puţin de 1% din suprafaţa corpului) este totalmente inacceptabilă. Aceşti oameni sunt nerăbdători să scape de psoriazis şi sunt gata să înceapă tratamentul imediat, dar se tem că acesta ar putea fie să le “tulbure boala”, fie să îi facă dependenţi de medicamente.

Dacă aţi prefera să evitaţi tratamentul, pe cât este posibil, puteţi să neglijați psoriazisul, în cazul în care acesta nu vă deranjează.

Formele uşoare ale psoriazisului nu prezintă o ameninţare gravă pentru sănătate, iar dezvoltarea ulterioară a psoriazisului (fie creşterea în dimensiuni a petelor, fie apariţia unor pete noi) nu depinde de cât de repede a început tratamentul.

Dacă v-aţi decis să nu recurgeţi la tratamentul clinic al psoriazisului, citiţi capitolul în care se descriu metodele de tratare a psoriazisului la domiciliu. Poate că unele dintre sfaturile prezentate acolo vă vor ajuta să reduceţi disconfortul asociat acestei maladii. De asemenea, citiţi capitolul Ce dietă trebuie urmată pentru tratamentul psoriazisului? în care se enumeră câteva dintre regulile de urmat în cazul în care suferiţi de această boală.

Dacă simțiți nevoia de a trata cât mai curând posibil psoriazisul, indiferent de severitatea simptomelor sau de gradul în care această maladie vă afectează sănătatea, trebuie să ştiţi că simptomele psoriazisului pot să reapară oricând după oprirea tratamentului, însă acesta nu este un semn de dezvoltare a dependenţei faţă de medicamente. Aceasta este natura bolii şi neajunsul posibilităţilor de tratament existente la moment.

În prezent, nu există tratamente care ar putea elimina cauzele psoriazisului şi care ar putea preveni totalmente reapariţia acestuia. În acest sens, toate metodele de tratament al psoriazisului, pe care medicul vi le poate oferi, sunt simptomatice. Cu alte cuvinte, medicația poate ascunde pentru un timp mai mult sau mai puţin îndelungat simptomele bolii, dar nu o poate vindeca în întregime.

Se cunoaşte, de asemenea, faptul că, după încetarea utilizării unor medicamente, simptomele psoriazisului se pot agrava. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, acest efect poate fi evitat prin organizarea corespunzătoare a tratamentului (de exemplu, prin reducerea treptată a dozei medicamentelor administrate, prin tranziţia la medicamente mai slabe etc.).

În cazuri rare, unele medicamente împotriva psoriazisului au efect opus – după ce începeţi să le utilizaţi, focarele bolii se măresc. Dar acest lucru nu înseamnă că psoriazisul nu trebuie tratat din teama de a răscoli boala – reacţia bolii la anumite medicamente nu poate fi prezisă, dar, chiar şi în cazurile în care, după începerea tratamentului special, boala începe să se dezvolte mai agresiv, modificarea schemei de tratament vă va permite să o luaţi sub control.

Dacă este important să scăpaţi numaidecât de simptomele psoriazisului, puteţi începe tratamentul oricând, indiferent de suprafaţa pe care boala a afectat-o deja. Cel mai important lucru, în acest caz, este efectuarea unui tratament adecvat, sub supraveghere medicală.

Pentru a afla tratamentul pe care s-ar putea să vi-l prescrie medicul, treceţi la cuprinsul articolului şi faceți clic pe capitolul Schemele actuale de tratament al psoriazisului efectuate sub supraveghere medicală, mai precis pe alineatele în care este descrisă problema dumneavoastră. În aceste alineate veţi găsi schemele de tratament în care sunt enumerate medicamentele şi procedurile adecvate.

Pentru a afla cât de sigure şi de eficiente sunt aceste medicamente, treceţi la capitolul Informaţii importante despre medicamentele utilizate în tratamentul psoriazisului şi faceţi clic pe denumirea medicamentului care vă interesează.

În plus, citiţi neapărat capitolul Cum poate fi efectuat tratamentul psoriazisului în modul cel mai eficient şi mai sigur? în care sunt descrise unele reguli obligatorii dacă suferiţi de psoriazis.

Dacă sunteţi femeie, ar trebui să citiţi şi recomandările suplimentare inserate în capitolul Particularităţile tratamentului psoriazisului la femei. Tratamentul psoriazisului în timpul sarcinii, în timpul planificării sarcinii sau în timpul alăptării.

Cum poate fi tratat psoriazisul la domiciliu, fără a consulta medicul?

Pentru a face plăcile psoriazice mai puţin vizibile şi mai puţin dure, dar şi pentru a reduce disconfortul asociat acestora, puteţi, în condiţii de casă, să aplicaţi unguente cu acţiune emolientă şi/ sau cu agenţi keratolitici, care se eliberează fără prescripţie medicală şi pot fi găsite în aproape fiecare farmacie.

Recomandările detaliate cu privire la modul de a utiliza aceste preparate le puteţi găsi în paragrafele respective din capitolul Recomandările cu privire la utilizarea diferitor medicamente în tratamentul psoriazisului.

De asemenea, puteţi încerca să schimbaţi modul şi compoziţia alimentelor, în conformitate cu recomandările din capitolul Ce dietă trebuie urmată la tratamentul psoriazisului?

Dacă aveţi posibilitate, puteţi încerca, de asemenea, un tratament sanatorial al psoriazisului, descris mai jos.

Schemele actuale de tratament al psoriazisului efectuate sub supraveghere medicală

Ce trebuie făcut dacă psoriazisul a apărut pe genunchi (sau: pe coate, spate, piept, abdomen)?

Dacă leziunile psoriazice v-au apărut pe braţe, pe picioare, pe spate, pe abdomen sau pe piept, schema tratamentului pe care vi-l poate oferi medicul va depinde de suprafaţa ocupată de focarele psoriazice, raportată la suprafaţa totală a corpului.

Dacă psoriazisul a afectat mai puţin de 5% din suprafaţa pielii

Cazurile de psoriazis în care petele ocupă sub 5% din suprafaţa totală a pielii sunt considerate uşoare.

Ca tratament iniţial, medicul vă poate sugera să aplicaţi pe petele psoriazice preparate cu acţiune emolientă şi/ sau cu agenţi keratolitici.

Aceste preparate nu fac petele mai mici, ci doar mai puţin vizibile şi pot preveni, totodată, apariţia crăpăturilor.

Dacă un astfel de tratament nu este suficient, medicul dumneavoastră vă poate sugera să utilizaţi și:

  Schema tratamentului
  Unguente și creme cu hormonii corticosteroizi

sau

Unguente şi creme care conţin derivate de vitamina D (Calcitriol sau Calcipotriol)

sau

Unguente și creme cu o combinaţie de Calcipotriol şi hormonii corticosteroizi

sau

Unguente şi creme cu Tazaroten (de preferinţă, în combinaţie cu hormonii corticosteroizi)

Dacă aceste preparate nu ajută, medicul vă poate propune să efectuaţi o cură de fototerapie.

Dacă psoriazisul a afectat mai mult de 5% din suprafaţa pielii

Ca tratament iniţial, medicul vă poate sugera să aplicaţi pe petele psoriazice preparate cu acţiune emolientă şi/ sau cu agenţii keratolitici.

Aceste preparate nu fac petele mai mici, ci doar mai puţin vizibile şi pot preveni apariţia crăpăturilor.

Dacă un astfel de tratament nu este suficient, medicul dumneavoastră vă poate sugera să apelați și la:

  Schema tratamentului
  Unguente și creme cu hormonii corticosteroizi

sau

Unguente şi creme care conţin derivate de vitamina D (Calcitriol sau Calcipotriol)

sau

Unguente și creme cu o combinaţie de Calcipotriol şi hormonii corticosteroizi

sau

Unguente şi creme cu Tazaroten (de preferinţă, în combinaţie cu hormonii corticosteroizi)

Dacă aceste preparate nu vă ajută, medicul vă poate propune să efectuaţi

o cură de fototerapie cu UVB sau PUVA

sau

o cură de fototerapie cu Acitretin sau a Metotrexat

În cazul în care fototerapia nu este disponibilă, medicul vă poate recomanda unul dintre următoarele medicamente sau o combinaţie de medicamente:

  • Adalimumab
  • Alefacept
  • Acitretin
  • Infliximabul
  • Metotrxatul
  • Ustekinumab
  • Ciclosporină
  • Etanercept

Ce se întâmplă dacă psoriazisul a apărut în pliurile pielii din zona abdominală, la subsuori, între fese sau în zona genitală?

În cazul psoriazisului localizat în pliurile pielii, pe penis sau pe labii, ca tratament iniţial, medicul vă poate sugera să utilizaţi unul dintre următoarele mijloace:

  Schema tratamentului
  Unguente și creme cu hormonii corticosteroizi

sau

Unguentele şi cremele ce conţin derivatele vitaminei D (Calcitriol sau Calcipotriol), dacă acesta nu provoacă iritarea pielii.

Ca tratament suplimentar, medicul vă poate recomanda să aplicaţi pe petele psoriazice preparate cu componente emoliente.

Aceste preparate nu micșorează petele, dar înmoaie pielea şi previn apariţia crăpăturilor.

Ce ar trebui să fac în cazul în care psoriazisul a apărut pe faţă, pe urechi sau pe pleoape?

Ca tratament iniţial, medicul vă poate sugera să aplicaţi pe petele psoriazice preparate cu acţiune emolientă şi/ sau cu agenţii keratolitici.

Aceste preparate nu fac petele mai mici, dar pot să le facă mai puţin vizibile.

Dacă un astfel de tratament nu este suficient, medicul dumneavoastră vă poate sugera să utilizaţi și:

  Schema tratamentului
  Unguente și creme cu hormonii corticosteroizi

sau

Dacă este necesar un tratament mai îndelungat – preparate cu inhibitori de calcineurină.

În cazul în care tratamentul cu aceste medicamente nu vă ajută, medicul vă poate sugera:

Unguente şi creme care conţin derivate de vitamina D (Calcitriol sau Calcipotriol)

sau

Unguente și creme cu o combinaţie de Calcipotriol şi hormonii corticosteroizi.

Ce preparate nu pot fi utilizate pentru tratarea psoriazisului din zona facială?

Pentru tratamentul psoriazisului pe faţă nu ar trebui să fie utilizate unguente şi creme cu Dithranol sau cu Tazaroten, precum şi corticosteroizi puternici (mai ales dacă tratamentul ar trebui efectuat mai mult de câteva săptămâni).

Ce trebuie de făcut dacă psoriazisul a apărut pe scalp?

Ca tratament iniţial, medicul vă poate sugera să aplicaţi pe petele psoriazice preparate cu acţiune emolientă şi/ sau cu agenţi keratolitici, precum şi şampoane produse pe bază de răşină de lemn sau pe bază de gudron de cărbune (tar).

Dacă aceste preparate nu vă ajută, medicul vă mai poate recomanda:

  Schema tratamentului
  Loţiuni, soluţii sau şampoane cu hormonii corticosteroizi

sau

Loţiuni care conţin derivate de vitamina D (Calcitriol sau Calcipotriol)

sau

Loţiuni cu o combinaţie de Calcipotriol şi hormonii corticosteroizi

sau

Loţiuni cu Dithranol (aceste preparate ar trebui utilizate în ultimul rând)

Dacă acest tratament nu este eficient, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi tratamentul cu unul dintre următoarele medicamente:

  • Retinoizii (Acitretin)
  • Metotrexat
  • Alefacept
  • Etanercept
  • Infliximab
  • Ciclosporină

Ce se mai poate face?

  • Puteţi să purtaţi o frizură scurtă (pentru ca focarele psoriazice să fie expuse la razele soarelui, iar crustele să se usuce și să se desprindă mai uşor) şi haine deschise la culoare (pentru ca scuamele care cad pe umeri să fie mai puţin vizibile).
  • Când vă spălaţi părul, încercaţi doar să masaţi uşor pielea capului cu degete. Nu zgâriaţi şi nu frecaţi pielea, precum şi, după baie sau după duş, ştergeţi cu atenţie capul (se cunoaşte faptul că leziunile mecanice provoacă exacerbarea psoriazisului).
  • Încercaţi să renunţaţi la utilizarea bigudiurilor, a plăcii de îndreptat părul şi a uscătorului de păr cu aer fierbinte.

Pentru îndepărtarea mai uşoară şi mai sigură a fulgilor psoriazici de pe scalp se recomandă să utilizaţi uleiuri vegetale (de măsline, de cocos şi de arahide). Uleiul de cocos este cel mai convenabil, deoarece, la temperatura camerei, acesta este solid, dar se topeşte în timpul aplicării pe piele. Uleiul de cocos face părul gras, înmuind pielea şi solzii.

Puteţi, de asemenea, utiliza şi unguentele care conţin o combinaţie de ulei de cocos cu gudron şi cu acid salicilic. Asemenea unguente trebuie aplicate direct pe zonele pielii afectate de psoriazis. Pentru a aplica unguentul, pieptănaţi părul cu cărare şi aplicaţi preparatul direct pe scalp. Pentru a prelucra plăcile psoriazice pe o altă zonă a scalpului, schimbaţi linia cărării.

Medicii dau sfaturi diferite referitor la durata minimă de aplicare a cremei pe scalp. Puteţi să o lăsaţi pentru cel puţin o jumătate de oră, dar puteţi să vă masați scalpul înainte de culcare și să vi-l spălați dimineața.

Pentru a curăța scalpul de cremă și scuame, luați un pieptene curat, îndepărtaţi uşor fulgii şi apoi spălaţi părul cu şampon.

Această metodă de îndepărtare a solzilor este deosebit de eficientă în cazul plăcilor groase. Puteţi repeta această procedură în fiecare zi, până ce plăcile devin mai subţiri.

Puteţi utiliza, de asemenea, şampoanele speciale, concepute pentru persoanele afectate de psoriazis pe scalp.

Un studiu a arătat ca utilizarea şamponului Iralfaris shampoo ISDIN (care conţine uree, acid glicolic, acid salicilic, ihtiol palid şi polidocanol), de 3 ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni, îmbunătăţeşte semnificativ starea scalpului în cazul psoriazisului moderat şi moderat-sever.

Ce ar trebui să fac în cazul în care psoriazisul a apărut pe unghii?

Dintre toate tipurile psoriazisului, psoriazisul de pe unghii este cel mai dificil de tratat. Cu toate acestea, un tratament bine organizat, în cele mai multe cazuri, vă permite să mențineți sub control evoluția bolii.

Dacă vă ciocniți cu această problemă, trebuie să fiţi pregătit pentru faptul că tratamentul ar putea fi de durată. În cazul în care tratamentul nu acționează imediat, continuaţi totuşi să-l efectuaţi. De obicei, pentru a face efectul tratamentului observabil, trebuie să treacă mai multe săptămâni sau mai multe luni.

În calitate de tratament, medicul poate sugera să aplicaţi pe unghii, timp de câteva luni:

  Schema tratamentului
  Creme şi unguente care conţin hormonii corticosteroizi + keratolitici

sau

Creme şi unguente care conţin derivatele vitaminei D (Calcipotriol)

sau

Creme şi unguente care conţin hormonii corticosteroizi + Calcipotriol.

Dacă acest tratament nu ajută, medicul dumneavoastră vă poate sugera să faceţi o injecţie de hormoni glucocorticoizi în zona afectată de pe unghii. Asemenea injecţii se pot dovedi mai eficiente decât cremele şi unguentele, dar pot fi dureroase.

Dacă acest tratament se dovedeşte a fi ineficient, medicul poate sugera să începeţi tratamentul cu unul dintre următoarele medicamente:

  • Infliximab
  • Alefacept
  • Ciclosporină + unguente cu Calcipotriol

Ce se mai poate face?

  • Nu lăsați unghiile să crească, tăiați-le scurt, păstrați-le uscate şi curate. Acest lucru vă va ajuta să reduceţi riscul de cădere a unghiilor.
  • Dacă obişnuiţi să tăiaţi cuticula (stratul subţire de piele în zona de tranziţie a unghiei în deget) sau să alungiţi unghiile, renunţaţi la acest obicei. Acest lucru vă va ajuta să reduceţi riscul dezvoltării infecţiei în jurul unghiilor.
  • Dacă vopsiţi unghiile cu ojă, utilizaţi soluţii de curăţat care nu conţin acetonă.

Ce ar trebui să fac în cazul în care psoriazisul a apărut pe palme sau pe tălpi?

În calitate de tratament, medicul poate sugera să aplicaţi pe petele de psoriazis Keratolitice + unul dintre următoarele preparate:

  Schema tratamentului
 
  • Unguente şi creme cu hormonii corticosteroizi.
  • Creme şi unguente care conţin combinaţia de hormonii corticosteroizi şi Calcipotriol sau Calcipotrien.
  • Unguente şi creme cu Tazaroten.
  • Unguente şi creme cu Inhibitori de calcineurină.

În cazul în care tratamentul cu aceste medicamente nu vă ajută, medicul vă poate sugera o cură de Acitretină sau o cură de fototerapie (UVB sau PUVA).

În cazul în care şi acest tratament nu vă ajută, medicul dumneavoastră vă poate sugera să efectuaţi o cură de tratament cu unul dintre următoarele mijloace sau o combinaţie de mai multe medicamente:

  • Adalimumab
  • Etanercept
  • Alefacept
  • Ciclosporină
  • Metotrexat
  • Ustekinumab

Ce ar trebui să fac în cazul psoriazisului gutat?

Dat fiind că psoriazisul gutat dispare de la sine, timp de 3-4 luni, medicii, de obicei, recomandă un tratament minim.

În cazul în care numărul de pete pe piele creşte treptat, medicul poate recomanda o cură de fototerapie.

Dacă numărul de pete nu se măreşte, medicul vă poate recomanda să le ungeţi cu unguente ce au acţiune emolientă. Ca tratament suplimentar, medicul vă poate recomanda utilizarea unui unguent cu hormoni corticosteroizi sau cu derivaţi de vitamină D.

Ce trebuie să faceţi în caz de psoriazis eritrodermic?

Eritrodermia psoriazică reprezintă o ameninţare serioasă pentru viaţă, astfel încât persoanele cu această formă de psoriazis au nevoie de spitalizare urgentă şi de tratament special.

Pentru a opri progresia bolii, medicii pot efectua o cură de tratament cu unul dintre următoarele medicamente sau cu o combinaţie de mai multe medicamente:

  • Acitretină
  • Adalimumab
  • Infliximab
  • Ustekinumab
  • Metotrexat
  • Ciclosporină
  • Etanercept

Cum se efectuează tratamentul psoriazisului la copii?

Poate oare copilul să se vindece vreodată de psoriazis?

Aşa cum am menţionat mai sus, în multe cazuri, psoriazisul poate, într-adevăr, dispărea pentru o lungă perioadă de timp sau chiar pentru totdeauna. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceasta poate să persiste pe durata întregii vieții, începând din copilărie.

Până în prezent, nu sunt cunoscute semnele prin care se poate determina cum se va dezvolta psoriazisul la copii. Cu toate acestea, se știe că o observare atentă a factorilor care conduc la exacerbarea psoriazisului poate îmblânzi evoluția maladiei și manifestările acesteia, prelungind perioadele de remisiune.

Pentru a urmări evoluţia bolii, trebuie să întocmiți un jurnal, în care să vă notați în detaliu ce se întâmplă în viaţa copilului, ce mănâncă, ce tratamente urmează şi cum se simte.

Tratamentul psoriazisului la copii, în cazurile în care leziunile psoriazice ocupă mai puţin de 5% din suprafaţa pielii

Potrivit experţilor, cel mai bun tratament pentru cazurile uşoare de psoriazis care afectează mai puţin de 5% din suprafaţa pielii sunt preparatele topice (cu alte cuvinte, cremele, unguentele, gelurile) care conţin hormoni glucocorticoizi.

Tratamentul începe, de obicei, cu aplicarea preparatelor mai slabe şi mai sigure. Pe măsură ce pielea copilului începe să capete un aspect mai sănătos, medicul vă poate sugera să schimbaţi preparatul pe unul cu acțiune ceva mai moderată, pe care să-l aplicaţi mai rar.

Alte medicamente care pot fi utilizate în tratamentul psoriazisului la copii sunt unguentele şi cremele care conţin derivaţii vitaminei D (în special, Calcipotriol) sau Dithranol.

Tratamentul psoriazisului la copii, în cazurile în care leziunile psoriazice acoperă mai mult de 5% din suprafaţa pielii

Pentru tratament pot fi utilizate preparatele topice (cu alte cuvinte, cremele, unguentele, gelurile) care conţin hormoni corticosteroizi, Calcipotriol sau Dithranol.

Dacă acest tratament nu este suficient de eficace, medicul vă poate recomanda fototerapia (UVB) sau o combinaţie de fototerapie şi Metotrexat.

Dacă fototerapia cu UVB nu este disponibilă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi un tratamentul cu unul dintre următoarele preparate: Adalimumab, Ciclosporină, Etanercept, Infliximab, Metotrexat, PUVA.

Cum poate fi tratat psoriazisul la persoanele în vârstă?

Unele medicamente care pot fi utilizate pentru tratamentul psoriazisului la tineri şi la adulţi nu pot fi utilizate pentru a trata aceeași afecțiune la persoanele în vârstă, dat fiind riscul apariției unor efecte secundare grave.

Optime (ca eficacitate şi siguranţă) pentru tratarea psoriazisului la persoanele în vârstă sunt considerate cremele şi unguentele ce conţin o combinaţie a derivaţilor vitaminei D (de exemplu, Calcipotriol) şi a hormonilor glucocorticoizi (de exemplu, cremele cu Calcipotriol şi cu Betametazonă).

În cazul în care aceste preparate nu acționează, poate fi utilizată fototerapia cu UVB sau Etanercept.

Specificul tratamentului psoriazisului la femei. Tratamentul psoriazisului în timpul sarcinii, în timpul planificării sarcinii sau în timpul alăptării

Unele medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului pot afecta grav dezvoltarea sarcinii. În acest sens, toate femeile care fac o cură de tratament cu aceste medicamente, ar trebui să acorde o atenţie deosebită contracepţiei (mai precis, metodelor de contracepție).

Chiar dacă aveţi deja copii şi nu aveţi de gând să prindeți sarcină în viitorul apropiat, citiţi recomandările noastre prezentate mai jos. Acestea vă vor ajuta să preveniţi o sarcină nedorită, care poate conduce la naşterea unui copil cu malformaţii severe.

Reguli importante ce trebuie respectate de femeile care urmează un tratament al psoriazisului

Dacă doriţi să aveţi un copil în viitorul apropiat sau dacă doriţi să aveţi un copil în următorii câţiva ani, sau dacă aveţi deja copii şi nu planificaţi o sarcină, dar aveţi o viaţă activă sexuală:

  • Întrebaţi-l neapărat pe medicul dvs. dacă medicamentele pe care vi le-a prescris pot afecta cumva copilul în cazul în care rămâneţi gravidă în perioada administrării acestora;
    Dacă medicul spune că medicamentele pot fi periculoase pentru copil, discutaţi cu el despre anticoncepționalele pe care ar trebui să le utilizaţi în timpul tratamentului.
    De obicei, în asemenea cazuri, medicii recomandă mijloace contraceptive sigure, cum ar fi dispozitivul intrauterin sau diferite tipuri de contraceptive hormonale.
    Răspunsuri detaliate la întrebările principale cu privire la utilizarea metodelor de contracepţie sunt prezentate în articolul Mijloacele de contracepţie.

    Informaţii detaliate cu privire la impactul posibil al medicamentelor utilizate în tratamentul psoriazisului asupra sarcinii le puteți găsi făcând un clic pe denumirea medicamentului respectiv descris în capitolul Informaţii importante despre medicamentele utilizate în tratamentul psoriazisului.

  • Dacă doriţi să aveţi peste un timp un copil, întrebaţi-l pe medicul dvs. când puteţi încerca să prindeți sarcină după încheierea curei de tratament. Dacă administraţi Metotrexat, medicii pot recomanda să mai aşteptaţi cel puţin 1-2 luni după terminarea tratamentului, înainte de a încerca să concepeți un copil. În cazul tratamentului cu Infliximab şi cu alte preparate biologice, planificarea sarcinii trebuie amânată pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, iar dacă administraţi Acitretina sau alţi retinoizi – pentru 3 ani.

În continuare, vom prezenta răspunsuri la întrebări referitoare la tratamentul psoriazisului în timpul sarcinii.

Am auzit că în timpul sarcinii psoriazisul poate dispărea. Acest lucru este adevărat?

Observaţiile clinice arată că aproape la o jumătate din toate femeile bolnave de psoriazis, în timpul sarcinii, starea pielii se îmbunătăţeşte semnificativ şi nevoia de tratament se reduce. Potrivit experţilor, acest fenomen poate fi asociat modificărilor hormonale care au loc în organismul femeii în timpul sarcinii.

Cu toate acestea, la unele femei, în timpul sarcinii, starea pielii se înrăutăţeşte sau nu se schimbă deloc.

Ce medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului nu dăunează în timpul sarcinii sau în timpul planificării unei sarcini?

Cele mai sigure preparate împotriva psoriazisului în timpul sarcinii sunt considerate cremele şi unguentele cu hormoni corticosteroizi cu acțiune moderată (dacă aveţi de gând să le aplicaţi local, pe pete de dimensiuni reduse), cremele cu Calcipotriol, cremele care conţin o combinaţie de Calcipotriol cu hormoni corticosteroizi sau creme ce conţin Dithranol.

În cazul formelor mai severe ale psoriazisului, în timpul sarcinii poate fi utilizată fototerapia (UVB).

În cazuri extreme, în care dezvoltarea psoriazisului prezintă o ameninţare gravă pentru viaţa gravidei, pot fi utilizate Ciclosporina, PUVA şi preparatele biologice (Infliximab, Etanercept, Usterkinumab, Adalimumab).

Ce trebuie să fac dacă am rămas însărcinată în timp ce mă tratam de psoriazis? Ce influență ar putea avea acest tratament asupra dezvoltării copilului? Ce ar trebui să fac?

Influenţa unui medicament asupra fătului depinde de compoziția chimică a preparatului administrat şi de termenul sarcinii, mai exact de momentul în care acesta ar putea avea un impact asupra copilului în curs de dezvoltare.

Pentru a afla dacă tratamentul pe care l-aţi efectuat ar putea dăuna copilului, revedeți recomandările noastre, făcând clic pe denumirea medicamentului cu pricina în capitolul Informaţii importante despre medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului (vezi mai jos) sau recitind articolul Utilizarea medicamentelor în condiţii de siguranţă în timpul sarcinii.

Cum poate fi planificată o sarcină dacă de psoriazis suferă bărbatul?

În prezent, impactul medicamentelor utilizate în tratamentul psoriazisului asupra capacităţii bărbatului de a concepe un copil este studiat insuficient şi aproape că nu există date fiabile cu privire la modul în care diferite medicamente, pe care le administrează bărbatul în perioada concepţiei, pot afecta starea de sănătate a copilului nenăscut.

În acest sens, pentru a reduce posibilitatea apariţiei unor probleme în dezvoltarea sarcinii, unii specialişti recomandă:

  • să utilizaţi metode de contracepţie pe durata tratamentului medicamentos al psoriazisului (mai ales dacă în prospectul medicamentului este specificat că efectul său asupra capacităţii reproductive a bărbaţilor nu este determinat);
  • să încercați să concepeți un copil abia după 3 luni de la încheierea curei de tratament al psoriazisului (în această perioadă, populaţia spermatozoizilor se reînnoiește în întregime).

Tratamentul psoriazisului în timpul alăptării

Unele medicamente pentru tratamentul psoriazisului pătrund în laptele matern în cantităţi mici şi, prin urmare, pot fi utilizate fără oprirea alăptării.

Dacă vă decideţi să alăptaţi copilul în timp ce vă tratați de psoriazis, informați-l pe medicul dumneavoastră.

Medicul vă poate sugera utilizarea emolientelor + keratoliticilor împreună cu unguentele ce conţin Calcipotriol şi/ sau hormoni corticosteroizi.

Indiferent de medicamentul utilizat, este important să nu-l aplicaţi pe piept şi pe mameloane.

Pentru tratamentul cazurilor mai severe ale bolii, în timpul alăptării puteţi utiliza fototerapia (UVB sau PUVA).

Alte medicamente, cum ar fi Ciclosporina, Tazarotenul, Metotrexatul sau Adalimumabul, pot pătrunde în laptele matern şi pot afecta dezvoltarea copilului. Prin urmare, în cazul în care sunteţi nevoită să urmaţi tratamentul cu aceste medicamente, mai bine renunţaţi la alăptare.

Puteţi găsi toate informaţiile disponibile cu privire la impactul posibil al medicamentelor utilizate în tratamentul psoriazisului asupra sugarilor, dacă faceți clic pe denumirea medicamentului respectiv în capitolul Informaţii importante despre medicamentele utilizate în tratamentul psoriazisului, care este prezentat mai jos, sau pe articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Cum să faci faţă pruritului specific psoriazisului?

Dacă aveţi leziuni psoriazice care provoacă senzaţie de mâncărime, puteţi:

  • să-l rugaţi pe medicul dvs. să vă prescrie un medicament care reduce mâncărimea (de exemplu, Suprastin, Claritin sau alte medicamente similare);
  • dacă vă zgâriaţi pielea în timpul somnului, îmbrăcaţi înainte de culcare mănuşi moi de pânză (acest lucru vă va ajuta să protejaţi pielea de zgârieturi grave).

Cum pot fi eliminate rapid focarele psoriazice de dimensiuni mici?

În cazul în care, pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să eliminaţi rapid focarele de psoriazis, puteţi să-l rugaţi pe medicul dumneavoastră să vă prescrie creme sau unguente ce conțin componente puternice, precum hormonii corticosteroizi, pe care să le utilizați odată cu keratoliticii.

Un asemenea tratament poate face leziunile psoriazice mai puţin vizibile și chiar le poate elimina timp de 7-10 zile. Cu toate acestea, vă rugăm să reţineţi că aceste preparate nu pot fi utilizate timp îndelungat pe anumite părţi ale pielii (pe faţă sau pe pliurile organelor genitale).

Cum să îngrijeşte pielea în caz de psoriazis?

După cum se ştie, exacerbarea psoriazisului poate fi determinată de iritații mecanice şi termice ale pielii, prin urmare, încercaţi:

  • În loc de baie, faceţi duş cu apă călduță, de numai 36 C.
  • În timpul duşului, masaţi uşor pielea. Nu frecaţi şi nu zgâriaţi pielea. Nu mai utilizaţi buretele.
  • Cu 30-60 minute înainte de duş, puteţi aplica pe zonele afectate de psoriazis unguente emoliente sau keratolitice. Acest lucru vă va ajută să spălaţi de pe piele plăcile psoriazice.
  • După duş, ştergeţi uşor pielea cu un prosop moale. Nu frecaţi pielea.

Cum să maximizez eficiența și siguranța tratamentului dacă mă îmbolnăvesc de psoriazis?

Ca şi în cazul multor altor boli, tratarea cu succes a psoriazisului depinde de cooperarea coordonată a pacientului şi a medicului, dar şi de cât de bine se potriveşte tratamentul cu modul şi condiţiile de viaţă ale bolnavului.

În acest sens, este important să dispuneți de toate informaţiile necesare cu privire la tratament şi să-l informaţi, totodată, pe medic despre tot ce credeţi că este important.

În timpul primei vizite la specialist, atunci când planificaţi tratamentul:

  • Vorbiţi cu medicul dumneavoastră despre aşteptările pe care le aveţi referitor la rezultatele și durata tratamentului. În aşa fel, medicul va putea să înţeleagă dacă tratamentul pe care îl va planifica vă va ajuta să obţineţi rezultatul scontat.
  • Întrebaţi-l pe medicul dvs. despre efectele secundare posibile ale tratamentului pe care intenţionează să vi-l prescrie. Pentru mulţi oameni, este important ca tratamentul să fie cât mai sigur, chiar dacă acesta nu se va dovedi destul de eficient.
  • Notaţi cu exactitate schema în conformitate cu care trebuie să utilizaţi medicamentele prescrise (dozajul și frecvența).
    Dacă nu vă convine schema tratamentului, întrebaţi-l pe medic dacă există opţiuni alternative. Nu acceptaţi condiţii incomode pentru dvs., pentru că, în cele din urmă, acest lucru vă va determina să abandonaţi tratamentul.
  • Discutând opţiunile de tratament cu medicul dumneavoastră, întrebaţi-l cât de mult pot costa medicamentele (pentru o lună de utilizare constantă). Dacă prețul medicamentelor este prea mare pentru dvs., întrebaţi-l pe medic dacă acestea pot fi înlocuite.
  • Precizaţi la medicul dvs. cât de repede ar trebui să acţioneze tratamentul.

Pentru siguranța maximă a tratamentului, înainte de a începe ORICE tratament, informaţi-l neapărat pe medicul dumneavoastră despre următoarele detalii:

  • Dacă aveţi rude apropiate care au suferit de cancer de piele;
  • De care boli, în afara psoriazisului, suferiţi actualmente sau aţi suferit în trecut (inclusiv boli care, după cum credeţi, nu ar putea avea nicio legătură cu psoriazisul);
  • Spuneţi-i despre modul în care pielea dvs.reacţionează, de obicei, la soare (acest lucru se poate dovedi important în cazul în care aveți de urmat o cură de fototerapie);
  • Faceţi o listă detaliată a medicamentelor, a suplimentelor alimentare, a vitaminelor şi a mineralelor pe care le administraţi în prezent sau le-aţi administrat în ultimele şase luni;
  • Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau dacă intenţionaţi să utilizaţi lentile de contact (acestea nu pot fi utilizate în timpul tratamentului cu anumite medicamente, inclusiv cu retinoizi);
  • Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului, aveţi voie să consumaţi băuturi alcoolice sau alte produse ce conţin alcool. Unele medicamente (inclusiv retinoizii, Metotrexatul) pot deveni mai toxici dacă, în timpul administrării lor, se consumă alcool;
  • Citiţi cu atenţie prospectele medicamentelor pe care vi le-a prescris medicul.
După ce aţi început tratamentul

  • Încercaţi să urmaţi cu exactitate recomandările medicului dumneavoastră cu privire la frecvenţa şi la cantitatea medicamentului utilizat. Este important să aplicaţi cremele şi unguentele numai pe zonele pielii afectate de boală.
  • Nu încetaţi să utilizaţi medicamente înainte de termenul prescris şi fără acordul medicului. Întreruperea bruscă a utilizării unor medicamente poate cauza exacerbarea severă a psoriazisului.
  • Nu începeţi să utilizaţi un medicament nou fără acordul medicului.
  • Nu disperaţi şi nu vă grăbiţi să renunţaţi la ideea de tratament în cazul primelor încercări nereuşite. Adesea, stabilirea unui tratament eficient durează câteva luni.

Când ar trebui să vă adresaţi imediat medicului?

În unele cazuri, psoriazisul poate să se dezvolte rapid şi de aceea poate deveni extrem de periculos. Trebuie să adresaţi neapărat medicului dvs.:

  • Dacă observaţi că petele au început să se extindă rapid;
  • Dacă observaţi că petele au început brusc să vă provoace o senzaţie de mâncărime puternică sau au devenit mai dureroase;
  • Dacă observaţi că, în ciuda tratamentului (în cazul în care administraţi pastile, perfuzii sau preparate injectabile), pe piele au apărut pete noi;
  • Dacă tratamentul pe care îl efectuaţi nu are niciun rezultat vizibil timp de 2-3 luni;
  • Dacă suportaţi cu greu tratamentul şi aţi dori să-l întrerupeţi (în niciun caz nu întrerupeţi tratamentul înainte de a merge la medic – aceasta poate provoca exacerbarea severă a maladiei!).
  • Dacă apar brusc semnele icterului (coloraţia galbenă a pielii şi a ochilor + culoarea închisă a urinei + culoarea deschisă a fecalelor).

Unele medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului reduc capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu microbii. Din acest motiv, unele persoane suportă mai greu infecţiile comune.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă:

  • Temperatura corpului depășește 38ºC, fiind însoțită de frisoane şi slăbiciuni;
  • Tusea persistă timp de 2-3 săptămâni;
  • Dureri în piept (în special, dacă acestea se amplifică în timpul respiraţiei);
  • Dureri abdominale, dureri de spate sau în articulaţii;
  • Erupţii cutanate neobişnuite, dureroase (băşici sau pete roşii dureroase pe piele), care apar pe neașteptate și se dezvoltă rapid.

Protecţia împotriva cancerului de piele

Unele tratamente ale psoriazisului (inclusiv, fototerapia şi medicamentele care suprimă activitatea sistemul imunitar), sporesc riscul dezvoltării cancerului de piele.

Dacă medicul v-a prescris un asemenea tratament, precizaţi dacă trebuie, în timpul tratamentului sau după, să utilizaţi diverse mijloace de protecţie solară. Dacă da, atunci în ce mod ar trebui să le utilizaţi? În niciun caz nu neglijaţi recomandările prezentate mai jos. Vezi Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bronzatul, arsurile solare şi mijloacele de protecţie solară

Riscul crescut de a dezvolta cancerul de piele poate persista timp de mulţi ani după tratamentul psoriazisului. În acest sens, după ce aţi început tratamentul, aproximativ o dată pe lună, inspectaţi cu atenţie pielea dvs. (inclusiv, pielea de pe spate şi din alte zone, cu ajutorul unei oglinzi). Apariţia cancerului de piele se caracterizează prin următoarele simptome:

  • Aluniţa veche sau semnul din naştere a crescut semnificativ în dimensiuni;
  • Pe suprafaţa aluniţei sau a semnului din naştere au apărut pete închise sau deschise la culoare;
  • În jurul aluniţei vechi sau al semnului din naştere au apărut pete mici întunecate;
  • Pe piele a apărut o rană mică ce nu se vindecă timp de câteva săptămâni;
  • O jumătate din aluniţă arată diferit decât cealaltă jumătate (este mai convexă, are o culoare diferită etc.).

Vezi și Cancerul de piele (melanom, carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase): răspunsuri la cele mai importante întrebări, Răspunsuri detaliate la întrebări privind aluniţele

Informaţii importante despre medicamentele utilizate în tratamentul psoriazisului

Pentru a vizualiza informaţii detaliate cu privire la modul de utilizare a medicamentelor menţionate mai sus, la recomandările de tratament, faceţi clic pe denumirea medicamentului care vă interesează.

Răspunsurile la unele întrebări suplimentare

Ar trebui oare să administrez vitamine?

În cadrul studiilor clinice, s-a constatat că, la unele persoane cu psoriazis, consumul suplimentelor alimentare sau al alimentelor ce conţin vitamina D, acizi graşi nesaturaţi, vitamina A, vitamina E, vitamina C şi alţi antioxidanţi poate îmbunătăţi starea pielii.

Dar acest lucru nu înseamnă că toate persoanele care suferă de psoriazis pot şi trebuie să administreze vitamine.

Dacă, în momentul de față, dvs. efectuaţi deja un tratament pentru psoriazis, nu uitaţi să-l întrebaţi pe medicul dvs. dacă puteţi administra vitamine şi dacă da, care anume.

Unele medicamente (de exemplu, unguente care conţin Calcipotriol sau retinoizi) nu pot fi combinate cu multivitaminele, în timp ce alte medicamente (de exemplu, Metotrexatul) provoacă mai puţine reacţii adverse dacă se administrează împreună cu unele vitamine.

Dacă nu efectuaţi niciun tratament sau dacă medicul vă spune că puteţi administra vitamine, puteţi găsi în farmacie vitaminele care sunt adaptate la vârsta dvs.. Pe lângă vitamine şi alimente sănătoase, puteţi utiliza şi suplimente care conţin acizi graşi nesaturaţi (de exemplu, capsule de ulei de peşte).

Dieta fără gluten în tratamentul psoriazisului

În cadrul observaţiilor clinice, s-a stabilit că la unele persoane care suferă de psoriazis, creşte sensibilitatea la gluten, trecerea la o dietă fără gluten, în asemenea cazuri, ameliorând vizibil evoluţia psoriazisului.

Sensibilitatea sporită la gluten (în medicină, această condiţie este cunoscută sub denumirea de boala celiacă), poate prezenta o mulţime de simptome, dar, adesea, persoanele afectate sunt atât de obişnuite cu acestea, încât încetează să le acorde atenţie, fiind convinşi că “e ceva firesc”.

Dacă nu ştiţi ce este boala celiacă, citiţi neapărat recomandările noastre cu privire la această problemă în articolul Celiachia.

Dacă doriţi să testați o dietă fără gluten (aceasta este destul de uşor de organizat), urmaţi recomandările noastre din articolul Dieta fără gluten.

Climatoterapia (tratament sanatorial şi schimbarea locului de trai)

Monitorizarea stării de sănătate a persoanelor care suferă de psoriazis arată că şederea prelungită în zonele cu un număr mare de zile însorite pe an, vacanţa lungă la mare sau tratamentul sanatorial, de exemplu, la staţiunile de pe malul Mării Moarte (cu băi şi scăldat în ape minerale), poate îmbunătăţi în mod semnificativ starea pielii.

Rezultatele a trei studii în cadrul cărora au fost ținute sub observație persoanele tratate la staţiunile de la Marea Moartă, au arătat că dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor de psoriazis a fost observată în 55-76% de cazuri.

Dacă vă decideţi să organizaţi o vacanţă pe plajă, nu trebuie să vă expuneţi pielea la soare pentru un timp îndelungat.

Chiar dacă soarele vă micșorează leziunile psoriazice, în timpul odihnei la mare aplicaţi întotdeauna creme de protecţie solară pe toate zonele pielii expuse la soare (pe faţă, pe urechi, pe gât, pe mâini). Acest lucru este necesar pentru a creşte protecţia pielii de razele soarelui care pot provoca cancer de piele.

Dacă aveţi de gând să petreceţi mult timp la soare, asiguraţi-vă cu o cremă de protecţie solară pe care să o aplicați pe piele la fiecare 2 ore sau imediat după înot.

Înainte de a merge la mare, ar trebui să consultaţi medicul dumneavoastră. Unele medicamente pe care le utilizaţi pot deveni ineficiente sub acţiunea razelor solare (de exemplu, preparatele cu vitamina D), sau invers, fac pielea extrem de sensibilă la soare (cum ar fi preparatele ce conţin Tazaroten, Psoralen, preparatele ce conţin gudron şi răşină, Pimecrolimus).

Deschideți surse
  • Menter, A. et al., 2011. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Journal of the American Academy of Dermatology.
  • Canadian Dermatology Association, 2009. Canadian Guidelines for the Management of Plaque Psoriasis.
  • Mason, A. et al., 2013. Topical treatments for chronic plaque psoriasis ( Review ) Topical treatments for chronic plaque psoriasis.
  • Bae, Y.S.C. et al., 2012. Review of treatment options for psoriasis in pregnant or lactating women: From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(3), pp.459–477.
  • Brezinski, E. a. & Armstrong, A.W., 2012. Off-label biologic regimens in psoriasis: A systematic review of efficacy and safety of dose escalation, reduction, and interrupted biologic therapy. PLoS ONE, 7(4), pp.1–10.
  • Carrascosa, J.M. et al., 2009. Update of the topical treatment of psoriasis. Actas dermo-sifiliograficas, 100(3), pp.190–200.
  • Green, L., 2011. Emollient therapy for dry and inflammatory skin conditions. Nursing Standard (NURS STAND), 26(1), pp.39–46.
  • Guenther, L.C., 2003. Optimizing treatment with topical tazarotene. American Journal of Clinical Dermatology, 4(3), pp.197–202.
  • Jensen, P., Skov, L. & Zachariae, C., 2010. Systemic combination treatment for psoriasis: A review. Acta Dermato-Venereologica, 90(4), pp.341–349.
  • Lapolla, W. et al., 2011. A review of phototherapy protocols for psoriasis treatment. Journal of the American Academy of Dermatology, 64(5), pp.936–949.
  • Laws, P.M. & Young, H.S., 2010. Update of the management of chronic psoriasis: New approaches and emerging treatment options. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 3, pp.25–37.
  • Luger, T. a. et al., 2008. A study of the safety and efficacy of calcipotriol and betamethasone dipropionate scalp formulation in the long-term management of scalp psoriasis. Dermatology, 217(4), pp.321–328.
  • Mizara, a., Papadopoulos, L. & McBride, S.R., 2012. Core beliefs and psychological distress in patients with psoriasis and atopic eczema attending secondary care: The role of schemas in chronic skin disease. British Journal of Dermatology, 166(5), pp.986–993.
  • Moreno-Ramirez, D. et al., 2010. Treatment of moderate-to-severe psoriasis in clinical practice: a survey of Spanish dermatologists. Actas dermo-sifiliograficas, 101(10), pp.858–865.
  • Mrowietz, U. et al., 2011. Definition of treatment goals for moderate to severe psoriasis: A European consensus. Archives of Dermatological Research, 303(1), pp.1–10.
  • Mrowietz, U. & Reich, K., 2009. Psoriasis—New Insights Into Pathogenesis and Treatment., 106(1-2), pp.11–19.
  • Nast, A. et al., 2012. Guidelines on the Treatment of Psoriasis Vulgaris S3 – Guidelines on the treatment of psoriasis vulgaris ( English version ). Update., 2012(Band 10), pp.1–95.
  • Puig, L. et al., 2010. Treatment of scalp psoriasis: review of the evidence and Delphi consensus of the Psoriasis Group of the Spanish Academy of Dermatology and Venereology. Actas dermo-sifiliograficas, 101(10), pp.827–846.
  • Sbidian, E. et al., 2011. Efficacy and safety of oral retinoids in different psoriasis subtypes: A systematic literature review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 25(SUPPL. 2), pp.28–33.
  • British Association of Dermatologists & Primary Care Dermatology Society. 2009. Recommendations for the initial management of psoriasis. Skin, 39(October), pp.395–397.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.