Versiunea arhivată

Protecţia sigură împotriva sarcinii nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală: ghid pentru femei şi bărbaţi în alegerea celei mai potrivite metode contraceptive


Datele actualizate cu privire la mijloacele de contracepție pot fi accesate pe pagina Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.

Cuprins:

Acest articol oferă răspunsuri la întrebări de bază cu privire la alegerea unei metode de protecţie de încredere pentru bărbaţi şi pentru femei. Cu ajutorul recomandărilor din acest articol veţi putea alege metoda cea mai potrivită de protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi a sarcinii nedorite.

Notă importantă: la ce vă poate folosi acest articol?

În funcţie de situaţie, persoanele care au o viaţă sexuală activă, pot avea teamă de două lucruri:

  • apariţia unei sarcini nedorite
  • apariţia infecţiilor cu transmitere sexuală.

După cum se va arăta mai jos, există metode care oferă o protecţie sigură împotriva sarcinii nedorite, dar nu oferă absolut nicio protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Alte metode de contracepţie, dimpotrivă, protejează bine de la infecţii, dar nu garantează protecţia împotriva sarcinii.

Fireşte, pentru un cuplu concret, o anumită formă de “protecţie” poate, practic, să nu fie necesară.

De exemplu, pentru un cuplu sănătos, fidel, riscul de boli cu transmitere sexuală poate, practic, să nu existe. Dar, în aceeaşi situaţie, necesitatea de a planifica o sarcină poate fi foarte importantă din punct de vedere al condiţiilor de viaţă şi al planurilor generale pentru viitor. Este clar că, în astfel de circumstanţe, scopul principal al măsurilor de protecţie nu este protejarea de infecţii, ci protecţia împotriva sarcinii nedorite.

În altă situaţie (de exemplu, actele sexuale rare cu parteneri puţin cunoscuţi), necesitatea protejării împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală poate avea aceeaşi importanţă ca şi protecţia împotriva sarcinii.

Pentru a înţelege ce metodă de protecţie ar trebui să utilizaţi, citiţi întrebările şi răspunsurile la aceste întrebări, prezentate mai jos.

În fiecare răspuns, veţi găsi linkuri (referinţe) către descrierile detaliate ale modului de utilizare a metodelor de contracepţie recomandate, avantajele şi dezavantajele pe care aceste metode le au în comparaţie cu alte metode.

Dacă doriţi să citiţi o descriere a tuturor metodelor de contracepţie disponibile în prezent, treceţi la articolul: Metodele moderne de contracepţie.

Cât de importantă este pentru Dvs. protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală?

După cum ştiţi, contactele sexuale (mai ales, cu partenerii noi şi încă puţin cunoscuţi) sunt mereu asociate cu riscul de contaminare cu vreo infecţie cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, mulţi oameni au tendinţa de a subestima acest pericol, deoarece partenerii lor sexuali, la exterior, par să fie oameni sănătoşi şi decenţi.

În prezent, se cunosc cel puţin trei infecţii sexuale extrem de periculoase (HIV, Hepatita C şi Hepatita B) şi un grup întreg de infecţii mai puţin periculoase, dar, totuşi, destul de grave, precum chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza, HPV, herpes.

Multe dintre infecţiile menţionate mai sus nu au manifestări externe, adică, persoanele purtătoare pot să arate absolut normal şi să pară complet sănătoase. Mai mult decât atât, multe persoane infectate cu boli cu transmitere sexuală nici nu bănuiesc că poartă infecţia şi că o pot transmite partenerilor lor sexuali.

Se consideră că sunteţi supus unui risc foarte mare de a contracta boli cu transmitere sexuală în cazul în care:

  • Aţi putea accepta contacte sexuale cu persoane care vă sunt puţin cunoscute;
  • Vă schimbaţi frecvent partenerii sexuali;
  • Aveţi câţiva parteneri sexuali.

Dintre toate metodele de contracepţie existente în prezent, numai prezervativele protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Prin urmare, dacă în cazul dumneavoastră există un risc de infectare cu infecţii genitale, este necesar să utilizaţi:

Vezi şi Care este modul de utilizare corectă a prezervativelor?

Vă rugăm să reţineţi că prezervativele, atât cele pentru bărbaţi, cât şi cele pentru femei, oferă o protecţie relativ scăzută împotriva sarcinii nedorite. Din aceste considerente, dacă apariţia sarcinii în cazul Dvs. este nedorită, ar trebui să utilizaţi prezervativul împreună cu alte mijloace mai eficiente de contracepţie (vezi următorul paragraf). Vezi de asemenea Ghid pentru femei şi bărbaţi: cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală

Protecţia împotriva infecţiilor pentru femei

Aşa cum puteaţi citi în descrierea prezervativelor feminine, utilizarea lor poate fi destul de dificilă şi costisitoare. De aceea, femeile care doresc să sporească protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi, în acelaşi timp, nu se pot baza pe responsabilitatea partenerului lor (care ar trebui să utilizeze prezervativul masculin), pot utiliza spermicide.

Spermicidele, deşi mai puţin eficiente în protejarea împotriva infecţiei decât prezervativele, sunt, totuşi, “mai bune decât nimic”.

Cât de frecvente şi regulate sunt contactele sexuale în cazul Dvs.?

Dacă aveţi relaţii sexuale rare şi neregulate (unul sau mai puţine contacte sexuale pe lună), cea mai bună metodă contraceptivă pentru Dvs. va fi o combinaţie de prezervative + spermicide sau utilizarea metodelor contracepţiei de urgenţă, în cazul în care nu există niciun risc de infecţii cu transmitere sexuală, iar contactul sexual a fost neprotejat.

Dacă relaţiile sexuale devin mai regulate, dar apariţia sarcinii rămâne nedorită, ar fi mai bine să utilizaţi unul dintre contraceptivele hormonale (vezi mai jos).

Cât de importantă pentru Dvs. este protecţia împotriva sarcinii nedorite?

Dacă, fie că nu vă protejaţi deloc, fie că utilizaţi metodele contraceptive în mod necorespunzător, riscul de sarcină este, în medie, de 15-20% în timp de o lună şi, aproximativ, de 90%, în decurs de un an.

Deoarece apariţia unei sarcini nedorite poate fi o problemă foarte gravă, mulţi oameni sunt în căutarea celor mai eficiente mijloace de control al naşterii. Din fericire, în zilele noastre, asemenea mijloace sunt accesibile. După cum se va arăta mai jos, există o serie de contraceptive care garantează, aproximativ, 99% de protecţie împotriva sarcinii.

Înainte de a trece în revistă metodele contraceptive moderne eficiente, vom discuta despre fiabilitatea a două moduri extrem de populare de protecţie împotriva sarcinii nedorite: calculul zilelor sigure şi coitus interruptus (actul sexual întrerupt).

Cât de sigure sunt, într-adevăr, “zilele sigure”?

Multe femei care planifică viaţa lor sexuală, se bazează pe aşa-numitele “zile sigure”, adică, zilele în care, în conformitate cu calculele lor, probabilitatea de sarcină este minimă (de exemplu, în zilele imediat după menstruaţie sau în zilele înainte de menstruaţie).

Această metodă de contracepţie se mai numeşte planificarea naturală a sarcinii.

Planificarea naturală a sarcinii este absolut gratuită, accesibilă şi nu produce niciun rău.

Determinarea perioadei de probabilitate maximă de a rămâne însărcinată, este posibilă prin unul din trei moduri: prin măsurarea temperaturii bazale, prin metoda calendarului şi prin observarea specificului eliminărilor vaginale.

Aşa cum arată observaţiile asupra unui număr mare de femei, metoda naturală de protecţie este ineficientă şi, în niciun caz, nu ar trebui să fie utilizată, dacă, în cazul Dvs., apariţia unei sarcini este inacceptabilă.

Riscul de sarcină, în cazul utilizării acestei metode timp de 1 an, este, în medie, de 25%.

Cât de sigură este metoda actului sexual întrerupt (ejacularea în afară)?

Coitus interruptus implică retragerea penisului din vaginul femeii, înainte de momentul producerii, la bărbat, a ejaculării (sin. eliminarea spermei, jargon – retragere până a «termina»).

După cum arată studiile recente, probabilitatea dezvoltării sarcinii în cazul utilizării metodei coitus interruptus în calitate de metodă principală de contracepţie, timp de un an, este de, aproximativ, 19%.

Pentru multe persoane, coitus interruptus este principala metodă de protecţie: este gratis şi întotdeauna disponibilă.

Pe lângă avantajele evidente, coitus interruptus are şi unele neajunsuri serioase:

  • Metoda nu oferă nicio protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Eficacitatea acestei metode este în funcţie de capacitatea bărbatului de a controla ejacularea. Desigur, în momentul culminant al actului sexual această abilitate poate fi pusă la îndoială serioasă.
  • Există o mică şansă de concepţie, chiar înainte de ejaculare, deoarece, până la momentul orgasmului, din căile sexuale ale bărbatului se elimină “lubrifianţii” care pot conţine spermatozoizi.
  • Femeia, partenerul căreia practică coitus interruptus, nu are absolut niciun control asupra probabilităţii de sarcină, deoarece orgasmul masculin poate rămâne neobservat de ea şi deoarece ea nu poate controla momentul ejaculării.
  • Practica actului sexual întrerupt restrânge foarte mult libertatea relaţiei sexuale şi poate priva partenerii de plăcere de la sex, reducând, în timp, libidoul.
Astfel, deoarece

  1. puteţi rămâne gravidă în orice zi al ciclului menstrual, inclusiv, în zilele menstruaţiei
  2. puteţi rămâne gravidă, indiferent dacă a fost eliberată sperma în vagin sau nu (dacă bărbatul a ejaculat în vagin sau nu)

în niciun caz, nu vă bazaţi pe calcularea “zilelor sigure” sau pe coitus interruptus, dacă în cazul dumneavoastră apariţia sarcinii (fie, la moment, fie de la partenerul concret) este extrem de nedorită.

Pe de altă parte, puteţi utiliza aceste metode, dacă, în cazul dumneavoastră, nu există niciun risc de a contracta boli cu transmitere sexuală şi, dacă sarcina, în viitorul apropiat, pentru Dvs. şi pentru partenerul Dvs. este acceptabilă (de exemplu, dacă nu doriţi un copil la acest moment, dar îl planificaţi în viitorul apropiat).

O explicaţie detaliată a posibilităţii unei femei de a rămâne însărcinată aproape în fiecare zi a ciclului menstrual, în care zile probabilitatea de a rămâne însărcinată este mai mică decât în altele, precum şi specificul actului sexual în care persistă riscul de a obţine o sarcină, sunt prezentate în articolul: Probabilitatea dezvoltării sarcinii.

Mijloace de contracepţie cu o eficienţă medie

În cazul cuplurilor

  • care nu doresc să utilizeze contraceptive hormonale sau dispozitive intrauterine
  • pentru care apariţia unei sarcini, deşi nu este de dorit la acest moment, totuşi, este acceptabilă şi nu va cauza probleme serioase

în calitate de metodă de contracepţie pot fi utilizate prezervative, spermicide, diafragmele vaginale.

Potrivit unor studii:

  • eficacitatea combinaţiei diafragmelor vaginale + spermicide este de 80%
  • numai a spermicidelor – de, aproximativ, 74%
  • a prezervativelor masculine – de, aproximativ, 86%.

Mijloace de contracepţie cu o eficienţă extrem de înaltă

O eficienţă extrem de înaltă în protejarea împotriva sarcinii o au:
1. Contraceptivele hormonale:

2.Sterilizarea bărbatului

3. Sterilizarea femeii

Pentru a înţelege dacă aceste metode sunt potrivite pentru Dvs. şi, dacă da, atunci care anume din ele, citiţi răspunsurile la întrebările de mai jos.

Ce pot face dacă nu pot utiliza contraceptive hormonale?

În niciun caz nu puteţi utiliza contraceptive hormonale (oricare din cele de mai sus), dacă:

  1. Credeţi că aţi putea fi gravidă (vezi Cum pot să aflu exact dacă sunt sau nu însărcinată?);
  2. În trecut aţi avut angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă, flebită, blocarea vaselor de sânge ale plămânilor (embolism pulmonar);
  3. Sunteţi bolnavă de cancer de sân, de cancer uterin, de cancer al colului uterin sau de cancer vaginal;
  4. Aveţi vreo boală cronică a ficatului (hepatită, ciroză);
  5. Aveţi sângerări vaginale, cauza cărora nu vă este cunoscută (vezi Cauzele sângerărilor vaginale);
  6. Dintr-un motiv necunoscut, nu aveţi ciclu menstrual (vezi Cauzele posibile ale întârzierii menstruaţiei);
  7. Dvs. suferiţi de diabet zaharat, care se supune rău tratamentului;
  8. Trebuie să purtaţi gips pe picior;
  9. În viitorul apropiat, sunteţi programată pentru o intervenţie chirurgicală sau aţi suportat recent o intervenţie chirurgicală. Administrarea pastilelor anticoncepţionalele trebuie întreruptă cu o lună înainte de operaţie şi poate fi reluată peste o lună după intervenţia chirurgicală;
  10. Recent (cu mai puţin de 2 luni în urmă) aţi pierdut o sarcină (avort spontan, naşterea unui copil mort);
  11. Aţi avut recent (cu mai puţin de 2 luni) un avort;
  12. Contraceptivele orale combinate, emplastrele hormonale şi inelele vaginale nu ar trebui să fie administrate în timpul alăptării.

Puteţi utiliza contraceptivele hormonale numai sub supravegherea medicului, dacă:

  1. Vă confruntaţi cu atacuri frecvente de migrenă;
  2. Vi s-a detectat un nivel ridicat al trigliceridelor (250 mg / dL sau mai mare);
  3. Dvs. aveţi vârsta peste 35 ani;
  4. Sunteţi fumătoare;
  5. Suferiţi de hipertensiune, de epilepsie sau de diabet zaharat, care se supun bine tratamentului;
  6. Aveţi un miom uterin;
  7. V-au depistat displazia colului uterin;
  8. Sunteţi obeză;
  9. Aveţi un ciclu menstrual neregulat;
  10. În trecut, aţi avut pietre la rinichi sau litiază biliară.

Dacă contracepţia hormonală în cazul dumneavoastră este contraindicată sau necesită supraveghere medicală permanentă, acordaţi atenţie la următoarea observaţie:

Deseori, femeilor cărora le este contraindicată utilizarea contraceptivelor hormonale, medicii nu le recomandă să nască copii, deoarece sarcina, în acest caz, poate provoca complicaţii periculoase. Cu toate acestea, chiar şi astfel de cazuri nu sunt un motiv pentru o renunţare totală la relaţii sexuale.

Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră posibilitatea de a avea un copil. Dacă medicul consideră că sarcina poate fi periculoasă pentru Dvs. şi dacă sunteţi de acord cu punctul lui de vedere, discutaţi cu el posibilitatea de a utiliza dispozitivul intrauterin sau sterilizarea. Aceste metode sunt foarte fiabile.

Dacă, în cazul dumneavoastră, interdicţia privind utilizarea contraceptivelor este temporară (de exemplu, după o intervenţie chirurgicală, după un avort spontan), iar în viitorul apropiat doriţi să vă întoarceţi la încercarea de a concepe un copil – cel mai bine este să utilizaţi prezervative (sau diafragmele vaginale) + spermicide.

Pe când planificaţi naşterea următorului copil?

Dacă doriţi să aveţi un copil nu mai devreme decât peste câţiva ani, ar trebui să acordaţi atenţie la posibilitatea de a utiliza unul dintre contraceptivele hormonale (vezi mai sus), sau un dispozitiv intrauterin.

Cât de importantă este pentru Dvs. recuperarea rapidă a capacităţii de a concepe un copil?

Utilizarea contraceptivelor hormonale conduce la o suprimare mai mult sau mai puţin îndelungată (dar, de regulă, reversibilă) a capacităţii unei femei de a concepe.

De exemplu, după finisarea utilizării contraceptivelor orale combinate, emplastrelor hormonale,  inele vaginale sau mini-pili, restabilirea capacităţii femeii de a concepe un copil poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Efectul injecţiei de Medroxiprogesteron acetat nu poate fi înlăturat în termen de trei luni de la injectare şi poate persista de la câteva luni până la un an după expirarea perioadei de garanţie a activităţii preparatului.

Acţiunea dispozitivului intrauterin se termină în, aproximativ, o lună după îndepărtarea acestuia.

Prin urmare, dacă în cazul Dvs. ar putea apărea brusc o necesitate rapidă (în câteva zile sau în câteva săptămâni) de a restaura capacitatea de a concepe un copil – mai bine să nu utilizaţi aceste metode, dar să utilizaţi prezervative + spermicide.

Ce metode contraceptive ar fi bine să utilizez dacă eu, adesea, uit să administrez pastilele anticoncepţionale la timp?

Este bine cunoscut faptul că scăparea administrării a două sau mai multe pastile contraceptive combinate sau întârzierea cu mai mult de 3 ore a “mini-pilulei” reduce semnificativ eficacitatea acestor instrumente şi face necesară recurgerea la măsurile suplimentare de protecţie.

Prin urmare, pentru femeile care, adesea, uită să administreze pastila anticoncepţională, mai adecvate pot fi:

Cât de important este pentru Dvs. să nu vă adresaţi medicului?

Cu toate că pentru marea majoritatea femeilor contraceptivele hormonale sunt absolut sigure, la unele femei ele pot cauza complicaţii grave (chiar fatale). Probabilitatea acestor complicaţii o poate determina doar medicul ginecolog.

De aceea, înainte de a utiliza orice contraceptiv hormonal, ar trebui să consultaţi medicul dumneavoastră.

Dacă nu aveţi posibilitatea sau nu vreţi să vă adresaţi medicului ginecolog, nu trebuie să utilizaţi contraceptivele hormonale (chiar dacă în farmacie sunt de acord să vă vândă aceste preparate fără prescripţie medicală) şi trebuie să utilizaţi o combinaţie de prezervative cu spermicide.

Alte mijloace necesită, cel puţin, o adresare la medic.

Contracepţia optimă după naştere şi în perioada de alăptare

După cum se ştie, capacitatea de a concepe un copil, de obicei, se recuperează în câteva luni după naştere (uneori, chiar înainte de prima menstruaţie).

Datorită faptului că sarcina ulterioară, apărută imediat după naştere, poate reprezenta un pericol pentru sănătatea femeii, ar trebui să discutaţi cu medicul ginecolog posibilitatea de contracepţie.

În primele 1-2 luni după naştere toate contraceptivele hormonale sunt interzise, astfel încât cea mai potrivită metodă de contracepţie după naşterea copilului se consideră dispozitivul intrauterin.

Peste 2 luni după naştere, pot fi utilizate contraceptivele hormonale, dar, în acest caz, alegerea lor depinde de faptul dacă femeia alăptează sau nu.

Se cunoaşte faptul că, în timpul alăptării, în organismul femeii se produce un hormon special (prolactina) care blochează ovulaţia, ceea ce face imposibilă conceperea în primele luni după naştere.

Potrivit datelor OMS, eficienţa maximă (probabilitatea de a concepe în primele 6 luni după naştere este egală cu 2%) a alăptării utilizate drept o metodă contraceptivă, este observată numai la femeile care:

  • alăptează copilul doar cu sân (copilul nu pierde nicio hrănire, mama nu stoarce laptele pentru a hrăni copilul din sticluţă)
  • nu oferă copilului suzeta (necesitatea de a suge se satisface la sânul mamei)
  • alăptează la sân copilul noaptea nu mai rar decât o dată la 6 ore
  • alăptează copilul la sân ziua nu mai rar de o dată în 3-4 ore.
Dacă, în cazul Dvs., îndeplinirea condiţiilor enumerate mai sus nu este posibilă sau este îndoielnică, mai bine nu vă bazaţi pe alăptare ca o metodă sigură de contracepţie.

Contraceptivele mult mai eficace în timpul alăptării sunt:

  1. Dispozitivul intrauterin – acesta poate deja fi instalat peste 6 săptămâni după naştere
  2. Mini-pilulă, implant hormonal, injecţii de Medroxiprogesteron acetat – acestea pot fi utilizate, aproximativ, peste 2 luni după naştere.

Un avantaj important al dispozitivelor intrauterine şi al implanturilor hormonale, în acest caz, este faptul că acestea pot menţine efectul contraceptiv sigur timp de 3-5 ani, sau, până la momentul în care femeia va decide să aibă un alt copil.

Contraceptivele hormonale combinate (pastilele, plasturii şi inelele vaginale), în timpul alăptării, sunt strict interzise, din cauza riscului de efecte negative asupra copilului.

Pentru femeile care nu doresc să utilizeze DIU sau contraceptive hormonale, dar ar dori să amâne debutul unei noi sarcini pentru o perioadă de timp, cea mai bună metodă anticoncepţională este utilizarea prezervativelor masculine.

Ce contraceptive pot fi utilizate în cazurile în care sarcina este strict interzisă?

În situaţii în care:

  • dezvoltarea sarcinii poate prezenta o ameninţare serioasă pentru viaţa femeii
  • din start se ştie că fătul va avea malformaţii grave
  • femeia nu este în stare să-şi controleze acţiunile sale sau să răspundă pentru ele

poate apărea necesitatea de utilizare a contraceptivelor foarte eficiente care acţionează o perioadă lungă de timp şi care nu necesită nicio acţiune pentru a menţine efectul contraceptiv.

Asemenea contraceptive sunt implanturile hormonale, dispozitivele intrauterine, injecţiile de Medroxiprogesteron acetat.

Contracepţia după avort

După cum ştiţi, în primele 1-2 luni după avort nu se permite utilizarea contraceptivelor hormonale (care pot cauza complicaţii periculoase). De aceea, imediat după avort, ar trebui să vă abţineţi totalmente de la relaţii sexuale, până la momentul în care apare posibilitatea de administrare a contraceptivelor orale, sau să utilizaţi metodele non-hormonale de contracepţie.

Metoda anticoncepţională optimă după un avort se consideră utilizarea dispozitivului intrauterin. Mai puţin eficientă este combinaţia prezervativelor şi a spermicidelor sau fiecare dintre aceste mijloace utilizate separat.

Ce poate face un bărbat pentru a se proteja de o sarcină nedorită a partenerei

Dacă nu aveţi o încredere deplină în ceea ce priveşte intenţia femeii de a nu rămâne însărcinată de la Dvs., exista doar trei moduri de a controla situaţia:

Deocamdată nu există alte modalităţi contraceptive (pilule) pentru bărbaţi.

Eficacitatea primelor două metode este destul de scăzută şi, cu siguranţă, nu este suficientă, în cazul în care sarcina este absolut inacceptabilă.

Eficacitatea sterilizării, dimpotrivă, este foarte mare, dar procedura poate fi inacceptabilă pentru bărbaţii care nu exclud posibilitatea de a avea copii în viitor.

În ce mod poate fi prevenită o sarcină în urma, fie că a unui contact sexual neprotejat, fie că a utilizării eronate a contraceptivelor?

Dacă aţi avut un contact sexual neprotejat sau în timpul actului sexual aţi avut şanse de a rămâne însărcinată din cauza utilizării incorecte a mijloacelor de contracepţie (de exemplu, bănuiţi că materialul seminal a nimerit în vagin, s-a rupt sau a alunecat prezervativul, aţi uitat să luaţi pilula, etc.), trebuie neapărat să acordaţi atenţie la utilizarea contracepţiei de urgenţă.

Aceste metode sunt eficiente şi pot preveni sarcina chiar şi peste 3 zile de după actul sexual, în urma căruia ar putea să se producă conceperea.

Orientări detaliate cu privire la modul corect şi eficient de a utiliza aceste instrumente sunt prezentate în articolul Contracepţia de urgenţă.

data publicării: