Probabilitatea de a rămâne însărcinată în dependenţă de ziua ciclului menstrual. Care zile sunt cele mai potrivite pentru a concepe un copil? În care zile riscul de a rămâne însărcinată este cel mai mic?

Cuprins:

Cum poare fi stabilit exact faptul dacă există sau nu sarcina?

Întrebarea despre existenţa sau lipsa sarcinii este, de multe ori, prea importantă ca să fie luate în considerare răspunsurile aproximative la ea.
Se poate exclude sarcina cu o precizie de 100% doar după 4-5 săptămâni după actul sexual, în urma căruia concepţia ar fi fost posibilă. Mai devreme de 4-5 săptămâni nu există nicio posibilitate de a face acest lucru. Pentru a confirma definitiv prezenţa sau absenţa sarcinii, efectuaţi următoarele:

  1. După, aproximativ, 4 săptămâni după contactul sexual, în urma căruia aţi fi putut să rămâneţi însărcinată, efectuaţi un test de sânge pentru HCG (orientări detaliate pe această temă, vedeţi în articolul Testul hCG)
  2. Dacă nu aveţi posibilitate de a obţine un test de sânge pentru hCG, peste săptămâni 5 după contactul sexual în urma căruia aţi fi putut să rămâneţi însărcinată, efectuaţi un test de sarcină la domiciliu (orientări detaliate pe această temă vedeţi în articolul Test de sarcină la domiciliu)
  3. Dacă testul sau analiza va arăta un rezultat pozitiv, va trebui să vă adresaţi medicului ginecolog pentru o examinare şi pentru efectuarea ecografiei (recomandări detaliate cu privire la acest subiect le găsiţi în articolul Ecografia în timpul sarcinii)

Puteţi bănui prezenţa sarcinii (evident, doar cu o aproximare) şi datorită apariţiei anumitor semne – Semnele de sarcină.

Cât de mari sunt şansele de a rămâne însărcinată în cazul contactelor sexuale neprotejate?

Deşi, în unele situaţii, sarcina, într-adevăr, apare după un singur contact sexual neprotejat, de fapt, probabilitatea acestui fenomen este relativ mică. De exemplu, în cazul contactelor sexuale neprotejate regulate (adică, dacă în timpul actelor sexuale nu se utilizează metode de contracepţie sau dacă acestea sunt utilizate incorect), în termen de o lună, probabilitatea medie de apariţie a sarcinii este, de, aproximativ, 15-20%.

Contactele sexuale neprotejate regulate, în termen de un an, conduc la apariţia sarcinii, aproximativ, în 80-90% dintre cazuri.

Care sunt factorii ce sporesc sau diminuează probabilitatea sarcinii?

Mai jos vom arăta că probabilitatea sarcinii este în funcţie de unele condiţii:

  1. De calitatea actului sexual
  2. De momentul în care se produce actul sexual
  3. De metodele de contracepţie utilizate înainte, în timpul sau după actul sexual

În acest articol, vom lua în considerare, în mod consecutiv, impactul tuturor condiţiilor enumerate mai sus asupra posibilităţii de a dezvolta sarcina şi vom estima probabilitatea (şansele, posibilitatea) de a rămâne însărcinată, în fiecare caz în parte.

Datorită faptului că, în viaţa reală, de obicei, sunt situaţii care combină evenimentele în moduri diferite (de exemplu, actul sexual în primele zilele de după menstruaţie, în timpul căruia s-a rupt prezervativul, după ce au fost luate măsurile contraceptive de urgenţă) pentru a înţelege cât de mare este probabilitatea să rămâneţi gravidă în situaţia dumneavoastră particulară, vă recomandăm să exploraţi toate punctele acestui articol.

Există oare zile în care contactul sexual neprotejat nu poate duce la o sarcină?

Referindu-se la riscul unei sarcini nedorite în diferite zile ale ciclului menstrual, ar trebui să subliniem următoarele momente importante:

  • Un anumit risc de sarcină există în orice zi a ciclului menstrual, adică, în orice zi din viaţa unei femei (de vârstă fertilă).
  • Nu există “zile absolut sigure”, în care apariţia sarcinii este imposibilă la 100%.
  • Din acest motiv, în toate cazurile în care apariţia sarcinii nu este de dorit, în timpul acului sexului, ar trebui să utilizaţi metode contraceptive (consultaţi Ghidul pentru alegerea metodei de contracepţie)
  • Pentru a elimina totalmente posibilitatea dezvoltării sarcinii după actul sexual, consultaţi recomandările de mai jos.

De ce există o şansă de a rămâne însărcinată în orice zi a ciclului menstrual?

După cum ştiţi, pentru apariţia sarcinii este necesar ca celulele sexuale masculine (spermatozoizii) să se întâlnească cu celula sexuală feminină (ovulul).

Spermatozoizii intră în tractul genital feminin în timpul actului sexual vaginal, iar ovulul este eliberat, aproximativ, o dată pe lună, în timpul ovulaţiei.

Aşa cum au arătat studiile recente, chiar şi la femeile perfect sănătoase, cu un ciclu menstrual regulat, momentul ovulaţiei nu este întotdeauna uşor de prezis.

În aproximativ 30% dintre cazuri, ovulaţia are loc între a 10-a şi a 17-a zile de la începutul menstruaţiei (adică, aproximativ, în primele două săptămâni după finisarea menstruaţiei).

În celelalte 70% dintre cazuri, ovulaţia se produce, fie imediat după menstruaţie, fie în zilele chiar înainte de menstruaţie, fie, chiar în timpul menstruaţiei.

Datorită faptului că durata vieţii a unui ovul, nefertilizat după ovulaţie, nu depăşeşte 24 ore, pentru dezvoltarea sarcinii este necesar ca ovulul să se întâlnească cu spermatozoizii în prima zi după apariţia ovulului. Acest lucru presupune ca actul sexual să aibă loc sau cu câteva zile înainte de ovulaţie, sau nu mai târziu de câteva ore după ea.

Astfel, din cauza posibilităţii ovulaţiei, practic, în orice zi din viaţa femeii şi datorită capacităţii spermatozoizilor de a rămâne activi pentru o lungă perioadă de timp, “în aşteptarea ovulului” (până la 5-7 zile), există întotdeauna o şansă de a rămâne însărcinată, dacă partenerii nu au utilizat metode de contracepţie.

Cum poate fi calculată probabilitatea de a rămâne însărcinată, în funcţie de menstruaţie şi de ziua ciclului menstrual?

Mai jos vom arăta, cât de mare este probabilitatea de concepţie în diferite zile (perioade) ale ciclului menstrual.

Explicaţia detaliată a modului în care are loc concepţia şi ce factori o pot afecta, este prezentată în articolul Cele mai importante întrebări legate de concepţie.

Poţi oare rămâne însărcinată cu câteva zile înainte de menstruaţie sau chiar în timpul menstruaţiei?

O părere comună, precum că riscul (probabilitatea) de a rămâne însărcinată există doar după 1-2 săptămâni de la sfârşitul menstruaţiei şi, că în timpul menstruaţiei, precum şi cu câteva zile înainte de menstruaţie şi după ea, posibilitatea de sarcină este egală cu zero, este total greşită şi nejustificată din punct de vedere ştiinţific.

Într-adevăr, în mijlocul ciclului menstrual (aproximativ, de la a 10-a până la a17-a zile de la începerea menstruaţiei), probabilitatea sarcinii este maximă, cu toate acestea, chiar dacă la un nivel mai scăzut, ea se păstrează şi în celelalte zile ale ciclului menstrual (inclusiv, în zilele menstruaţiei).

Probabilitatea apariţiei sarcinii în timpul câtorva zile până la menstruaţie sau direct în timpul menstruaţiei, este, aproximativ, de 1-6%. În această privinţă, actul sexual cu câteva zile înainte de menstruaţie sau în timpul menstruaţiei nu poate fi considerat absolut sigur din punct de vedere al riscului de sarcină.

Dacă, în cazul dumneavoastră, a existat, cu câteva zile până la menstruaţie, un contact sexual neprotejat ,dar următoarea menstruaţie a apărut la timp sau aproape la timp (puţin mai devreme sau puţin cu întârziere), nu se poate considera cu siguranţă că sarcina nu se dezvoltă.

Pentru a exclude sarcina în asemenea cazuri, ar trebui să faceţi un test de sarcină, aproximativ, peste 4-5 săptămâni după actul sexual. Dacă testul de sarcină arată un rezultat negativ, veţi putea considera cu siguranţă că sarcina nu se dezvoltă.

Poţi oare rămâne însărcinată imediat după menstruaţie?

Probabilitatea dezvoltării sarcinii imediat după menstruaţie este destul de ridicată, cuprinsă între 2 şi 17% şi mai mult.

Dacă actul sexual a avut loc în primele zile după menstruaţie, dar după aceasta menstruaţia a venit la timp sau aproape la timp (puţin mai devreme sau puţin cu întârziere) şi, cu atât mai mult, dacă menstruaţia s-a repetat din nou, puteţi fi aproape sigură că sarcina nu există.

Pentru a exclude totalmente posibilitatea sarcinii în asemenea caz, ar trebui să faceţi un test de sarcină, aproximativ, peste 4-5 săptămâni după ultimul contact sexual.

Dacă testul de sarcină arată un rezultat negativ, veţi putea considera cu siguranţă că sarcina ne se dezvoltă.

În cazul întârzierii prelungite a menstruaţiei, puteţi considera că sarcina este probabilă. Vezi Întârzierea menstruaţiei.

Cum pot fi calculate zilele sigure, în care concepţia este imposibilă?

Aşa cum s-a menţionat mai sus, zile absolut “sigure” nu există. Cu toate acestea, în unele situaţii, necesitatea de a calcula zilele cu cea mai mică probabilitate de concepţie apare, totuşi (de exemplu, în cazul cuplurilor care nu doresc să utilizeze contracepţie şi pentru care apariţia sarcinii, deşi nu este de dorit, dar este acceptabilă).

Calculul mai mult sau mai puţin exact al “zilelor sigure”, în care probabilitatea de sarcină este minimă, este posibil numai în condiţii de monitorizare regulată a ciclului menstrual, a temperaturii bazale, a menstruaţiei şi a altor parametri. Această metodă se numeşte planificarea sarcinii prin metoda calendarului.

Dacă intenţionaţi sau deja utilizaţi calculul zilelor sigure ca principala metodă de contracepţie, trebuie să ştiţi că eficienţa acestei metode nu depăşeşte 75-90%. Acest lucru înseamnă că, dacă utilizaţi numai această metodă de protecţie timp de 1 an, probabilitatea de a rămâne însărcinată va fi de le 25% până la 10%.

Este posibil să rămâneţi gravidă, dacă bărbatul a ejaculat în vagin?

Da, este posibil. Mai mult decât atât, în cazul unui act sexual vaginal deplin, în care bărbatul ejaculează (argou “termină”) în vaginul femeii, este cea mai mare probabilitate de sarcină.

Este posibil să rămâneţi gravidă în timpul unui act sexual întrerupt, în cazul în care bărbatul nu ejaculează în vagin?

Da, este posibil. În timpul actului sexual, chiar cu mult mai înainte de ejaculare, din penisul bărbatului se elimină aşa-numitul “lubrifiant”. Acest lubrifiant lichid se produce în prostata şi în uretra bărbatului.

Este cunoscut faptul că lubrifiantul poate conţine spermatozoizii (desigur, într-o cantitate mult mai mică decât sperma) şi, prin urmare, ar putea contribui la dezvoltarea sarcinii.

Din aceste considerente, chiar dacă nu s-a produs ejacularea sau, dacă aceasta nu s-a întâmplat în vagin (de exemplu, pe labii, pe abdomen, etc.) dezvoltarea sarcinii, deşi este mai puţin probabilă, decât în cazul actului sexual deplin, însă nu poate fi totalmente exclusă.

Trebuie adăugat că, în caz de ejaculare pe labii, pe perineu sau pe abdomen, precum şi în timpul sexului anal, este posibil că materialul seminal va nimeri în vagin (de exemplu, în timpul actului sexual repetat sau după mângâieri), ceea ce creşte riscul dezvoltării sarcinii.

De asemenea, există un risc de sarcină, dacă contactul sexual neprotejat se repetă din nou, la scurt timp după ultimul contact sexual, în care s-a utilizat prezervativul sau care s-a încheiat cu ejacularea în afara vaginului femeii. Acest lucru se datorează faptului că, un anumit timp după actul sexual, în tractul genital al bărbatului se mai păstrează un număr suficient de spermatozoizi, care pot ajunge în vaginul femeii în timpul următorului act sexual neprotejat (chiar dacă bărbatul a spălat penisul după primul contact sexual).

Este oare posibilă apariţia sarcinii în timpul actelor sexuale fără de penetrare?

În timpul mângâierilor şi al oricăror alte variaţii de contacte sexuale, în care nu a existat penetrarea penisului în vagin sau ejacularea în apropierea intrării în vagin, riscul de sarcină este practic exclus.

Este oare posibilă apariţia sarcinii în timpul primului contact sexual şi în timpul pierderii virginităţii?

Da, este posibil. În timpul primului contact sexual cu pierderea virginităţii, riscul sarcinii poate fi destul de mare, mai ales, dacă actul sexual a fost deplin şi bărbatul a ejaculat în vagin. Din aceste considerente, în timpul primului contact sexual trebuie să luaţi măsuri de contracepţie (Vezi Ghidul pentru alegerea metodei de contracepţie).

Este oare posibilă apariţia sarcinii în timpul actului sexual în apă?

Da, este posibil. Chiar dacă pătrunderea apei în vagin poate distruge marea majoritate a spermatozoizilor, actul sexual deplin în apă este asociat cu un risc de sarcină destul de mare de apariţie a sarcinii.

Care este probabilitatea de a rămâne însărcinată în cazul utilizării diferitor mijloace de protecţie?

După cum s-a menţionat mai sus, dacă în timpul actului sexual nu sunt utilizate metodele de contracepţie, probabilitatea sarcinii la femeile sănătoase cu vârsta de 20-35 ani, timp de o luna este, aproximativ, de 15-20%, sau 85-90%, timp de un an.

Eficienţa diferitelor metode de contracepţie (protecţie), în condiţii de utilizare obişnuită (adică, se admit şi anumite erori uzuale) este prezentată în tabelul de mai jos:

Metoda contracepţiei Probabilitate să rămâneţi gravidă utilizând această metodă timp de un an
Prezervative 2-15%
Actul sexual întrerupt 4-27%
Metoda calendarului
(calculul zilelor sigure)
9-25%
Contraceptivele orale 0,3-8%
Dispozitivul intrauterin (DIU)

0,1-0,8%

După cum se vede din tabelul de mai sus, nici una dintre metodele moderne de contracepţie nu are o eficienţă de 100%. Cu toate acestea, unele din ele furnizează un nivel relativ ridicat de protecţie.

Mai jos sunt prezentate mai multe detalii despre probabilitatea de a rămâne însărcinată, în cazul anumitor contraceptive.

Şansa de a rămâne însărcinată în timp ce se utilizează prezervativele

Utilizarea prezervativului poate fi considerată o metodă sigură de control al naşterii doar atunci când, de-a lungul actului sexual, prezervativul nu se rupe şi rămâne îmbrăcat pe penisul bărbatului.

Dacă în timpul actului sexual, prezervativul s-a rupt sau a alunecat (indiferent dacă a fost sau nu ejacularea până la acest moment), probabilitatea dezvoltării sarcinii ar trebui să fie considerată la fel de mare ca şi în cazul în care nu ar fi fost utilizat prezervativul. În acest caz, pentru a preveni sarcina ar trebui să întreprindeţi măsurile descrise la sfârşitul acestui articol.
Recomandările detaliate referitor la utilizarea corectă a prezervativelor sunt prezentate în articolul Utilizarea corectă a prezervativelor.

Este posibil să rămâneţi gravidă utilizând contraceptivele orale?

Anticoncepţionalele (contraceptivele orale) sunt o metodă foarte sigură de contracepţie, dar numai dacă acestea sunt administrate corect.

Efectul protector al contraceptivelor orale se reduce semnificativ dacă aţi avut contactul sexual în perioada în care aţi uitat să administraţi unul sau mai multe comprimate consecutiv.

Dacă uitaţi să luaţi una sau mai multe pilule contraceptive, ar trebui să consideraţi că riscul de sarcină este foarte mare. În acest caz, urmaţi sfaturile de mai jos.

Orientări detaliate cu privire la utilizarea corespunzătoare a contraceptivelor orale, ca metodă de contracepţie, sunt prezentate în articolul Utilizarea corectă a contraceptivelor orale.

Este posibil să rămâneţi gravidă după întreprinderea măsurilor de contracepţie de urgenţă?

Atunci când este utilizată în mod corespunzător, contracepţia de urgenţă este foarte eficientă şi ajută la prevenirea sarcinilor nedorite în 90-98% din cazuri.

Dacă după contactul sexual neprotejat aţi administrat medicamentul pentru contracepţie de urgenţă, în conformitate cu instrucţiunea de utilizare a acestuia, se presupune că riscul de a rămâne însărcinată este foarte scăzut sau practic eliminat.

Recomandări detaliate cu privire la utilizarea adecvată a metodelor de contracepţie de urgenţă sunt prezentate în articolul: Contracepţia de urgenţă.

Este posibil să rămâneţi gravidă utilizând un dispozitiv intrauterin?

Dispozitivul intrauterin (DIU) este una dintre cele mai sigure metode de contracepţie, pentru că după ce este instalat, pentru a menţine eficienţa contraceptivă, nu este nevoie de nicio acţiune din partea partenerilor sexuali.

Dispariţia acţiunii protectoare a DIU este posibilă în cazul în care el cade din uter. Aceasta se poate întâmpla, de exemplu, în timpul menstruaţiei.

Dacă după actul sexual nu puteţi palpa firele steriletului în vagin sau ştiţi exact că aceasta a căzut, contactaţi neapărat medicul ginecolog. Înainte de a merge la medic, urmaţi recomandările de mai jos.

Orientări detaliate cu privire la utilizarea corectă a unui dispozitivului intrauterin ca metodă contraceptivă, sunt prezentate în articolul Utilizarea corectă a dispozitivului intrauterin (a spiralei intrauterine).

Şansa de a rămâne însărcinată după naştere

În primele 1-2 luni după naştere, posibilitatea sarcinii este destul de scăzută, dar în următoarele luni, ar putea creşte semnificativ, chiar cu condiţia continuării alăptării şi a absenţei depline a menstruaţiei. Prin urmare, imediat după naştere, ar trebui să discutaţi cu medicul ginecolog, ce metode de contracepţie puteţi utiliza după naştere şi când trebuie să re-începeţi măsurile de contracepţie.

Probabilitatea de a rămâne gravidă în cazul diverselor boli ginecologice

Posibilitatea de a estima probabilitatea sarcinii pe fondul diferitelor boli ginecologice este foarte dificilă, deoarece aceasta depinde de severitatea bolii şi de tratamentul care se realizează în această privinţă.

Mai multe informaţii despre modul în care diferite boli ginecologice afectează posibilitatea concepţiei pot fi găsite în articolele despre eroziunea colului uterin, inflamaţia uterului şi a anexelor uterine (endometrita, salpingooforita), endometrioza, fibroamele, chisturile ovariene (vedeţi şi Bolile ginecologice în Cuprins).

Ce trebuie să faceţi pentru a preveni o sarcină nedorită după un act sexual neprotejat?

Posibilitatea aplicării metodelor contracepţiei de urgenţă există numai în primele 3 zile după actul sexual.

Dacă, în cazul Dumneavoastră, contactul sexual a fost neprotejat, sau dacă, în timpul sexului, metodele contracepţiei au fost utilizate în mod necorespunzător şi dezvoltarea sarcinii pentru Dvs. nu este de dorit, acordaţi atenţie posibilităţii unor măsuri de contracepţie de urgenţă.

Recomandări detaliate cu privire la modul de prevenire a sarcinii nedorite, sunt prezentate în articolul: Contracepţia de urgenţă.

data publicării:

Surse:

  • The American College of Obstetricians and Gynecologists, Committee on Gynecologic Practice. “Committee Opinion No. 618.” Obstetrics & Gynecology 125, no. 1 (January 2015): 268-273. doi:10.1097/01.aog.0000459864.68372.ec.
  • Gianaroli, L., C. Racowsky, J. Geraedts, M. Cedars, A. Makrigiannakis, and R. Lobo. “Best practices of ASRM and ESHRE: a journey through reproductive medicine.” Human Reproduction 27, no. 12 (2012): 3365-3379. doi:10.1093/humrep/des338.
  • Kamel, Remah M. “Management of the infertile couple: an evidence-based protocol.” Reproductive Biology and Endocrinology 8, no. 1 (2010): 21. doi:10.1186/1477-7827-8-21.
  • Lindsay, Tammy J., and Kirsten R. Vitrikas. “Evaluation and Treatment of Infertility.” American Family Physician91, no. 5 (2015): 308-314.
  • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 3 (2015): e18-e25. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
  • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion.” Fertility and Sterility 103, no. 6 (2015): e44-e50. doi:10.1016/j.fertnstert.2015.03.019.
  • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Endometriosis and infertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility 98, no. 3 (2012): 591-598. doi:10.1016/j.fertnstert.2012.05.031.
  • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Female age-related fertility decline.” Fertility and Sterility 101, no. 3 (2014): 633-634. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.12.032.
  • Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. “Optimizing natural fertility: a committee opinion.” Fertility and Sterility100, no. 3 (2013): 631-637. doi:10.1016/j.fertnstert.2013.07.011.