Principii de organizare a dietei fără gluten: ghid detaliat pentru persoanele care suferă de celiachie

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Introducere: viaţa cu boala celiacă

Vezi și Boala celiacă explicația detaliată

În zilele noastre, multe boli pot fi vindecate prin administrarea medicamentelor sau prin intervenţii chirurgicale. În asemenea cazuri, responsabilitatea pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor cade pe umerii medicilor care prescriu tratamentul respectiv.

Boala celiacă se deosebeşte esenţial de orice “boală obişnuită”. În primul rând, pentru a trata această boală nu e nevoie de niciun medicament sau de intervenţii chirurgicale, şi, respectiv, responsabilitatea pentru eficacitatea tratamentului o are pacientul însuşi.

Pe de o parte, e bine, pentru că, în acest caz, o persoană care suferă de boala celiacă, poate să decidă ce este mai bine pentru ea şi poate să efectueze un tratament eficace care nu depinde nici de disponibilitatea medicilor, nici de competenţa acestora. Pe de altă parte, acest detaliu poate fi o mare problemă, deoarece mulţi oameni nu sunt obişnuiţi să fie responsabili pentru sănătatea lor şi nu ştiu ce trebuie să facă.

Dacă aţi aflat recent că Dvs. (sau copilul dumneavoastră) suferiţi de boala celiacă, este posibil că vă veţi simţiţi disperat. Dar cu timpul veţi vedea că situaţia nu este atât de gravă. Problema bolii celiace poate fi rezolvată cu ajutorul unei raţii alimentare special selectate.

Boala celiacă se consideră a fi nu atât o boală, cât un stil de viaţă. Datorită unei diete fără gluten, persoanele cu boala celiacă devin oameni absolut sănătoşi care, pur şi simplu, urmăresc atent ceea ce mănâncă şi îşi alcătuiesc raţia alimentară, în conformitate cu nevoile şi caracteristicile organismului lor.

În acest articol veţi găsi o explicaţie detaliată a ceea ce trebuie de făcut pentru a organiza o dietă eficientă fără gluten. Explicaţia detaliată a intoleranţei la gluten este prezentată într-un articol separat, Celiachia. Pentru a vedea recomandările generale de alimentaţie care trebuie respectate de toţi oamenii, deschideţi articolul Principii de alimentaţie, bazate pe dovezi ştiinţifice.

Înainte de a începe dieta fără gluten, acordaţi atenţie unui fapt important:

Într-o singură zi, cu alimente obişnuite, o persoană poate mânca 10 – 40 grame de gluten. De exemplu, o bucată de pâine albă poate conţine aproximativ 4-5 grame de gluten, o porţie de paste conţine aproximativ 6 grame de această substanţă.

Cu toate acestea, unele studiile au arătat că pentru declanşarea răspunsului inflamator la nivelul intestinului, la o persoană cu celiachie, este suficientă doar cantitatea de 0,1 grame de gluten. Această cantitate de gluten se conţine în câteva firimituri de pâine.

Prin urmare, în scopul de a vindeca boala celiacă, este necesar nu doar să limitaţi consumul alimentelor care conţin gluten, ci să le eliminaţi totalmente din raţia alimentară.

Regula de bază a dietei fără gluten

Glutenul este o proteină care se găseşte doar în următoarele trei cereale: grâu, secară şi orz.

În scopul organizării, în mod corespunzător, a dietei fără gluten, trebuie să eliminaţi complet din dieta Dvs. aceste cereale şi orice alte produse preparate pe baza lor.

Este inacceptabil până şi consumul unor cantităţi mici de produse care conţin aceste cereale, deoarece fiecare porţie nouă de gluten vă va provoca, iarăşi şi iarăşi, inflamaţia intestinului.

În general, mai multe produse alimentare sunt fără gluten decât cu gluten. Ţinând cont de acest fapt, dieta fără gluten poate fi uşor organizată prin aplicarea principiului excluderii: de mâncat se poate tot ce nu conţine grâu, secară şi orz, precum şi derivate ale acestor cereale.

Primele în lista produselor excluse intră: pâinea din făina de grâu sau de secară, chiflele, prăjiturile, pastele, terciurile ce conţin grâu, secară sau orz.

Asigurarea eliminării complete a glutenului din dieta poate fi dificilă din mai multe motive:
  1. Adesea, denumirea produsului sau lista ingredientelor conţinute în acesta nu vă dă posibilitatea să determinaţi, conţine sau nu acest produs gluten.
  2. Se întâmplă că, peste un timp de după începerea dietei, oamenii cu boala celiacă, “dau greş”, deoarece, eliminarea alimentelor care conţin gluten poate însemna renunţarea la unele obiceiuri pe care le-au avut înainte de a începe dieta.

Următoarele indicaţii vă vor ajuta să depăşi dificultăţile, enumerate de mai sus.

Pentru a şti exact compoziţia produselor alimentare – pregătiţi-vă singuri propriile mese

De fapt, gătitul acasă este o salvare reală pentru persoanele cu boala celiacă.

Atunci când gătiţi, este important să utilizaţi ingredientele proaspete şi nu cele semifabricate.

Carnea proaspătă, peştele, fructele, legumele nu conţin gluten şi sunt absolut inofensive pentru persoanele cu boala celiacă. Cu toate acestea, multe produse semifabricate sau gata preparate (de exemplu, conserve, salamuri, etc.) conţin componente aditive (precum, amidon din grâu, coloranţi, arome), care includ glutenul.

Trebuie să vă învăţaţi să înlocuiţi, în reţetele obişnuite, acele ingrediente care conţin gluten prin altele care nu-l conţin.

În lista de mai jos se arată ce produse şi în ce proporţie pot înlocui făina de grâu:

În loc de 1 pahar de făină de grâu puteţi lua:

  • 1/2 de pahar de făină de migdale (aceasta se păstrează în frigider)
  • 1 pahar de făină de hrişcă
  • 1 pahar de făină de porumb
  • 1 pahar de amidon de porumb
  • 1 pahar de amarant
  • 7/8 de pahar de făină de năut
  • 5/8 de pahar de amidon de cartofi
  • 1 pahar de făină de sorg
  • 1 pahar de făină de tapioca
  • 7/8 de pahar de făină de orez

În unele ţări, în magazine puteţi găsi amestecuri de făină specială, care înlocuiesc cu succes făina de grâu în reţetele tradiţionale.

Dacă în familia Dvs. găteşte altă persoană, spuneţi-i care alimente le puteţi mânca şi pe care – nu.

Boala celiacă şi produsele lactate

La persoanele cu boala celiacă, datorită inflamaţiei mucoasei intestinale, poate să se dezvolte intoleranţa la zahărul din lapte (insuficienţa de lactază), care se manifestă prin, fie că balonare, fie că dureri abdominale, fie că diaree.

În consecinţă, în dieta fără gluten se recomandă, la început (timp de câteva săptămâni), să excludeţi produsele lactate. Acest lucru vă va ameliora simptomele enumerate mai sus.

Evitaţi “contaminarea” bucatelor cu gluten atunci când mâncaţi acasă

În organizarea dietei fără gluten trebuie să se implice întreaga familie. Este important ca toţi membrii familiei să înţeleagă ce este boala celiacă şi să ştie care este principiul dietei fără gluten.

Alţi membri de familie care nu suferă de boala celiacă şi pot mânca alimente care conţin gluten, ar trebui să încerce să nu “polueze” cu aceste produse alimentele Dvs.

În acest scop:

  1. Produsele care conţin gluten trebuie să fie depozitate aparte de alimente fără gluten.
  2. Întotdeauna ştergeţi bine suprafaţa mesei.
  3. Separaţi uneltele de bucătărie (cuţit, cratiţă, tigaie) pe care le veţi utiliza doar pentru a găti bucatele fără gluten.

Dezvoltaţi-vă obiceiul de a citi întotdeauna eticheta produsului pe care doriţi să-l mâncaţi sau să-l cumpăraţi

Datorită faptului că prezenţa glutenului în unele produse poate fi ne-evidentă, trebuie să “verificaţi siguranţa” tuturor produselor pe care le-aţi mâncat anterior.

La începutul dietei, orice produs (chiar şi cel mai obişnuit şi cel mai preferat) ar trebui să fie considerat ca sursa potenţială de gluten, deoarece nu întotdeauna numele produsului reflectă cu acurateţe conţinutul lui. De exemplu, principala componentă a “biscuiţilor de ovăz” este făina de grâu.

În scopul asigurării că produsul nu conţine gluten trebuie să examinaţi eticheta acestuia.

În cazul în care pe eticheta produsului nu spune că aceasta nu conţine gluten, este foarte probabil că acesta conţine gluten.

Puteţi fi siguri că produsul conţine gluten, în cazul în care în componenţa lui sunt ingrediente, precum:

Grâu, amidon de grâu, crupe de grâu, făină de grâu, griş, tărâţe, drojdie de bere, orz, precum şi orice derivat de orz, secară, precum şi orice derivat de secară, grâu, spelta, alac, cuşcuş.

Probabilitatea că un produs conţine gluten este foarte mare în cazul în care acesta include ingrediente, cum ar fi: dextrină, condimente, sosuri, arome, suplimente gustative, lemn dulce (răculeţ).

Cu toate că ovăzul pur nu conţine gluten, la unele persoane cu boala celiacă acesta poate declanşa inflamaţia ţesuturilor intestinale.

Unii cercetători explică aceasta prin faptului că ovăzul conţine o proteină cu o structură similară cu cea a glutenului. Un alt motiv ar putea fi faptul că prelucrarea ovăzului se realizează cu ajutorul aceluiaşi echipament care se utilizează la prelucrarea grâului, ceea ce conduce la “contaminarea” produselor din ovăz cu reziduuri de grâu.

Glutenul în medicamente

Unele medicamente pot conţine gluten sub formă de aditivi. Înainte de a administra un medicament, studiaţi cu atenţie compoziţia acestuia (de regulă, această compoziţie se specifică în prospectul medicamentului).

Înainte de a vă prescrie un tratament, informaţi neapărat medicul Dvs. despre faptul că suferiţi de boala celiacă.

Căutaţi magazinele care comercializează produsele fără gluten

În prezent, apar tot mai mulţi producători care oferă produse fără gluten. Precizaţi neapărat, dacă la magazinele din zona locuinţei Dvs. se comercializează produsele destinate persoanelor cu boala celiacă. În unele supermarket-uri sunt secţiuni întregi cu astfel de mărfuri.

De asemenea, există multe magazine online, care furnizează astfel de produse.

Nu renunţaţi la mesele în restaurante sau cafenele

Dacă, înainte de a afla că suferiţi de boala celiacă, aţi mâncat, adesea, în afara casei, nu este nevoie să renunţaţi complet la acest obicei.

Analizaţi atent meniul de cafenea sau de restaurant, apoi studiaţi compoziţia alimentelor şi alegeţi doar acele feluri de mâncare care nu conţin gluten.

În cazul în care compoziţia unor feluri nu este specificată, puteţi s-o precizaţi, fie că la chelner, fie că la bucătar.

Glutenul şi alcoolul

Unele băuturi alcoolice conţin gluten, dar, dacă obişnuiţi să beţi o cantitate mică de alcool la masă sau cu prietenii, nu trebuie să renunţaţi complet la acest obicei.

Pur şi simplu străduiţi-vă să nu consumaţi băuturile care conţin gluten.

Berea aproape întotdeauna conţine gluten, deoarece ea se prepară pe baza de malţ şi de orz. Vodca poate conţine, de asemenea, gluten, deoarece este, adesea, preparată pe baza de grâu.

Vinul, romul, tequila, whisky, coniacul şi ginul nu conţin gluten.

Aveţi grijă ca produsele alimentare să fie variate

În niciun caz nu vă limitaţi raţia alimentară, respectând dieta fără gluten, doar cu 2-3 produse (de exemplu, orez, cartofi şi sfeclă). În primul rând, nimeni nu ar putea îndura o alimentare monotonă mult timp şi, în al doilea rând, o raţie alimentară monotonă nu acoperă toate nevoile organismului uman în nutrienţi, în vitamine şi în minerale.

Asiguraţi-vă ca dieta Dvs. să fie variată şi să conţină neapărat fructe, legume, carne, peşte, ouă, unt.

Controlaţi-vă greutatea corporală

Peste un timp, după trecere la dieta fără gluten, funcţiile mucoasei intestinale se recuperează şi cantitatea substanţelor nutritive care se asimilează din alimentele consumate devine mai mare. Acesta este un rezultat foarte bun, dar, din această cauză cantitatea alimentelor, pe care Dvs. v-aţi obişnuit să o consumaţi, poate deveni excesivă. Dacă, după ce aţi început dieta fără gluten, observaţi că greutatea corporală vi se măreşte, trebuie să micşoraţi cantitatea alimentelor pe care le consumaţi.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.