Articol actualizat

Folosirea corectă a prezervativelor. Informație argumentată științific pentru bărbați și femei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data publicării:

Volum: 8 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Introducere

Informația din acest articol are menirea de a completa datele prezentate în următoarele ghiduri:

  • Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați., în care sunt prezentate informații referitor la utilizarea prezervativelor în scop anticoncepțional, precum și comparația acestora cu alte contraceptive.
  • Ghid de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, în care sunt prezentate recomandări complete în privința măsurilor ce reduc riscul de infectare cu maladii cu transmitere sexuală.

Femeile și bărbații care, în baza recomandărilor prezentate în ghidurile menționate, au decis că utilizarea prezervativelor ar putea fi o soluție potrivită în cazul lor, vor găsi în acest articol răspunsuri argumentate științific la următoarele întrebări:

  1. Ce se știe despre eficacitatea prezervativelor în sensul reducerii probabilității de sarcină și/sau de infectare cu maladii cu transmitere sexuală?
  2. Ce recomandări trebuie respectate pentru asigurarea unei eficacității maxime a prezervativelor?

Prezervativul masculin

Prezervativul masculin este o husă subțire care se îmbracă pe penisul bărbatului înainte de actul sexual.

Pe lângă prezervativele masculine există, de asemenea, și prezervative feminine, care se introduc în vagin, însă, în legătură cu incomoditatea utilizării acestora, ele sunt mai puțin populare.

În timpul actului sexual prezervativul creează o barieră impermeabilă între organele genitale ale bărbatului și cele ale femeii. Acesta împiedică pătrunderea spermei în căile genitale ale femeii, precum și trecerea agenților patogeni ai infecțiilor de la un partener la altul.

În multe țări prezervativele masculine sunt cel mai popular mijloc contraceptiv.

Prezervativele masculine pot fi produse din diferite materiale, inclusiv din latex, poliuretan, poliizopren, silicon și piele de miel.

Principalele avantaje ale prezervativelor masculine din latex, comparativ cu alte modalități de contracepție, includ:

  1. Acestea sunt mijloace contraceptive relativ ieftine și foarte accesibile. Prezervativele se vând fără prescripție medicală și, pe lângă farmacii, mai pot fi găsite și în multe supermarketuri și automate de vânzare.
  2. Spre deosebire de orice alt mijloc de contracepție, prezervativele asigură un anumit nivel de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Celelalte contraceptive nu conferă niciun fel de protecție împotriva infecțiilor care se transmit pe cale sexuală.
  3. Prezervativele sunt unica modalitate anticoncepțională (cu excepția vasectomiei) care pot fi utilizate de către bărbați pentru a preveni o sarcină nedorită și obligațiile ce reies din aceasta.

Principalele dezavantaje ale prezervativelor includ:

  1. Utilizarea prezervativelor asigură un nivel relativ scăzut de protecție împotriva unei sarcini (comparativ cu alte modalități de contracepție Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.).
  2. Prezervativul trebuie îmbrăcat și scos înainte și după fiecare act sexual, ceea ce poate crea anumite incomodități în relațiile sexuale.
  3. Unii bărbați consideră că un dezavantaj al prezervativelor este reducerea sensibilității (al intensității senzațiilor) în timpul actului sexual.
  4. Prezervativele din latex își pierd durabilitatea la contact cu lubrificatoare pe bază de ulei.
  5. Unele cupluri nu pot utiliza prezervative din latex din cauza alergiei la latex a unuia dintre parteneri.
    Alergia la latex se manifestă prin senzație puternică de arsură, edem și prurit în regiunea organelor genitale, care apar în scurt timp după contactul cu un prezervativ din latex. Spre deosebire de iritația și mâncărimea apărută pe fundal de infecție genitală, simptomele asociate cu alergia se rezolvă în scurt timp după întreruperea contactului cu prezervativul.
  6. Prezervativele calitative pot fi scumpe, ceea ce poate împiedica utilizarea lor frecventă.

Prezervativele din alte materiale decât latex sunt, în general, mai puțin eficace în calitate de mijloc contraceptiv sau de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, din cauza unui risc mai mare de alunecare sau rupere a acestora.

Totodată, în cazul cuplurilor care nu pot utiliza prezervative din latex din cauza alergiei, este argumentată utilizarea prezervativelor din alte materiale.

Prezervativele din poliuretan transmit bine căldura, având, astfel, un impact mai mic asupra senzațiilor din timpul actului sexual, sunt rezistente din punct de vedere mecanic și pot fi utilizate împreună cu lubrificatoare pe bază de ulei.

Prezervativele din piele de miel sunt eficace în calitate de mijloc contraceptiv, însă nu reduc riscul de contractare a infecțiilor cu transmitere sexuală. În studii de laborator s-a determinat că prezervativele din piele de miel au pori permeabili pentru virusurile hepatitei B, herpes simplex și HIV.

Cât sunt de eficace prezervativele în sensul prevenției sarcinii și al protecției împotriva bolilor sexual transmisibile?

Cu condiția utilizării regulate și corecte a prezervativelor din latex, probabilitatea sarcinii în decursul unui an constituie aproximativ 2%.

În caz de utilizare tipică – adică dacă din când în când are loc alunecarea sau ruperea prezervativului – probabilitatea de sarcină constituie circa 8%.

S-a determinat că utilizarea prezervativelor din latex reduce riscul de infectare cu chlamydia, gonoree și tricomonază.
La analiza rezultatelor unui șir de cercetări s-a constatat că utilizarea regulată și corectă a prezervativelor este asociată cu reducerea riscului de infectare cu virusul HIV cu 80%.
Prezervativele pot fi mai puțin eficace în reducerea riscului de infectare cu herpes genital și infecția HPV, deoarece infecțiile respective se transmit prin contactul cu pielea persoanei infectate.

În mai multe studii calitative s-a stabilit că utilizarea atât ideală, cât și tipică a prezervativelor din poliuretan este asociată cu un risc mai mare de sarcină nedorită, comparativ cu prezervativele din latex.

Poliizoprenul este un analog sintetic al latexului. Eficacitatea utilizării prezervativelor din poliizopren nu a fost studiată, însă având în vedere compoziția și procesul similar de producere, acestea se consideră comparabile cu prezervativele din latex.

Nu există dovezi în favoarea faptului că prezervativele tratate cu nonoxynol-9 (N-9) ar oferi un efect contraceptiv mai înalt și/sau o protecție mai bună împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Din acest motiv, precum și din cauza posibilelor efecte secundare care pot fi provocate de N-9 (inclusiv potențiala creștere a riscului de infectare cu virusul HIV din cauza iritării mucoaselor genitale ale partenerilor), utilizarea prezervativelor tratate cu această substanță nu se recomandă.

Recomandări privind utilizarea corectă a prezervativelor

  1. Utilizați prezervative potrivite după mărime, deoarece prezervativele prea mari adesea alunecă sau se rup.
  2. Deschideți cu atenție ambalajul prezervativului, având grijă să nu-l deteriorați.
  3. Plasați în interiorul prezervativului încă nedesfăcut câteva picături de salivă sau de un lubrificator pe bază de apă.
  4. În cazul bărbaților necircumciși, înainte de îmbrăcarea prezervativului prepuțul se retrage în spate.
  5. Plasați prezervativul nedesfăcut pe vârful penisului aflat în stare de erecție;
  6. Strângeți vârful prezervativului între degete pentru a scoate din el aerul, iar cu cealaltă mână desfășurați prezervativul în jos, lăsând între capătul prezervativului și glandul penisului un spațiu liber de 1-1,5 cm.
  7. Îndreptați toate cutele și eliminați aerul rămas între penis și prezervativ.
  8. În timpul actului sexual asigurați-vă ca inelul extern al prezervativului să rămână înafară. Periodic puteți îndrepta prezervativul, trăgând de inel.
  9. Imediat după ejaculare prezervativul trebuie schimbat.
  10. Pentru ca după scoaterea penisului din vagin prezervativul să rămână pe loc, țineți de inelul de la baza penisului.
  11. După ce ați scos prezervativul, examinați-l. Dacă veți observa că acesta s-a rupt, va fi nevoie de întreprinderea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea sarcinii și a infecțiilor (vedeți în continuare).
  12. Aruncați prezervativul în urnă, ferit de accesul copiilor și al animalelor de companie. Nu aruncați prezervativele în toaletă – acestea pot bloca țeava de scurgere.
  13. După ce ați aruncat prezervativul, spălați bine mâinile și penisul.
  14. Dacă veți dori să continuați sau să repetați actul sexual – îmbrăcați un alt prezervativ.
Cu condiția păstrării și utilizării corecte a prezervativelor, probabilitatea de apariție a sarcinii este foarte mică, iar riscul de infecție cu o maladie cu transmitere sexuală este mult mai mic, decât în cazul unui act sexual neprotejat.Dacă prezervativul a fost îmbrăcat chiar la începutul actului sexual, pe toată perioada actului sexual a rămas pe loc, iar după actul sexual a rămas întreg și a fost scos corect din vagin, probabilitatea sarcinii este practic exclusă.

Erorile tipice de utilizare a prezervativelor care reduc în mod semnificativ eficacitatea acestora

Păstrarea incorectă a prezervativelor

Prezervativele își pierd rezistența în caz de expunere la temperaturi mai mari de 37 C și la umiditate ridicată.

Prezervativele trebuie păstrate departe de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură. Cu condiția păstrării corecte, prezervativele pot fi utilizate în decurs de 5 ani de la data fabricării.

Nu se recomandă utilizarea prezervativelor cu termenul expirat.

Se recomandă purtarea cu sine a mai multor prezervative, pentru cazul în care veți decide să aveți mai multe acte sexuale consecutive sau pentru cazul în care unul din prezervative se va rupe.

Utilizarea prezervativelor din latex și poliizopren împreună cu un lubrificator pe bază de ulei

Prezervativele din latex și poliizopren pot fi utilizate doar cu un lubrificator pe bază de apă. Contactul cu lubrificatoare pe bază de ulei le reduce rezistența.

substanțe care nu afectează durabilitatea prezervativelor din latex sau poliizopren substanțe care reduc durabilitatea prezervativelor din latex sau poliizopren
lubrificatoare speciale pe bază de apă sau pe bază de silicon (compoziția este indicată pe ambalaj sau în insert) diverse tipuri de uleiuri minerale sau vegetale, inclusiv ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, vaselină, ulei de palmier etc
glicerol creme hidratante vaginale pe bază de ulei
salivă unele lubrificatoare vândute în sex-shopuri
apă
produse hidratante vaginale pe bază de apă.
durabilitatea prezervativelor poate fi redusă semnificativ de contactul cu grăsimile vegetale, ce intră în compoziția multor supozitoare și comprimate vaginale.

Îmbrăcarea greșită a prezervativului

Dacă prezervativul este îmbrăcat greșit – nu este întins pe toată lungimea penisului sau între penis și prezervativ a rămas aer – există o mare probabilitate a faptului că prezervativul se va rupe sau se va scoate.

Folosirea prezervativului doar la sfârșitul actului sexual

Prezervativul trebuie utilizat pe toată durata actului sexual. Îmbrăcarea prezervativului doar înainte de ejaculare nu oferă nicio protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și poate fi ineficace în prevenția sarcinii, deoarece până la ejaculare din penis se elimină lichid care conține spermatozoizi vii, capabili să participe la concepere.

Neutilizarea unui prezervativ nou pentru fiecare act sexual

La fiecare act sexual nou, chiar și în scurt timp după cel precedent, trebuie utilizat un prezervativ nou.

Scoaterea corectă a prezervativului

La scoaterea penisului din vagin prezervativul trebuie ținut cu mâna de marginea inferioară (de inel). Ignorarea acestei reguli adesea duce la alunecarea prezervativului de pe penis, cu pătrunderea spermei în vaginul femeii.

Ruperea prezervativului

Ruperea prezervativului, chiar și înainte de ejaculare, mărește în mod semnificativ riscul de infectare cu maladii cu transmitere sexuală și/sau de sarcină nedorită.

În caz de rupere a prezervativului este argumentată efectuarea următorilor pași:

Pentru bărbați:

  • Spălați bine penisul cu apă caldă și săpun;
  • Urmăriți starea dvs. de sănătate, inclusiv starea penisului, în următoarele câteva săptămâni. În caz de apariție a unor scurgeri din penis, a pruritului sau a senzației de arsură la urinare, a unor ulcerații sau înroșiri pe penis, consultați medicul. Depistarea precoce a infecțiilor poate fi foarte importantă pentru tratamentul cu succes sau pentru prevenirea răspândirii acesteia altor persoane.
  • Dacă bănuiți că partenerul dvs. ar putea fi purtător de infecție cu transmitere sexuală, mergeți la medic.

Pentru femei:

  • Spălați bine organele genitale cu apă caldă și săpun.
  • Dacă apariția unei eventuale sarcini este de nedorit, poate fi rațională utilizarea unui preparat de contracepție de urgență, vedeți Contracepție de urgență (postcoitală). Informație argumentată științific, chiar și dacă înainte de ruperea prezervativului nu a avut loc ejacularea. Nu există alte metode de reducere a probabilității de sarcină (inclusiv irigații vaginale cu oțet, cu suc de lămâie, cu apă cu săpun etc.).
  • Urmăriți starea dvs. de sănătate, inclusiv starea organelor genitale, în următoarele câteva săptămâni. În caz de apariție a unor secreții vaginale, a pruritului sau a arsurilor la urinare, a unor ulcerații sau înroșiri în regiunea labiilor sau a intrării în vagin, consultați medicul. Vedeți Secreții vaginale. Ghid pentru femei.
  • Dacă bănuiți că partenerul dvs. ar putea fi purtător de infecție cu transmitere sexuală, mergeți la medic.

Cu ce riscuri se asociază sexul fără prezervativ?

Sexul fără prezervativ este asociat cu un risc ridicat de sarcină nedorită și de contractare a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS).

Există peste 20 de tipuri de infecții ce pot fi transmise pe cale sexuală. Unele dintre aceste infecții – în special cu virusurile HIV, hepatita C, hepatita B – prezintă o amenințare serioasă pentru viață și sănătate.

Alte ITS (gonoree, sifilis, chlamydia) pot provoca o serie de complicații serioase, inclusiv inflamația organelor pelviene la femei.

Unui risc crescut de infectare cu maladii cu transmitere sexuală sunt supuse:

  • persoanele care în decursul ultimului an au avut mai mult de un partener sexual;
  • persoanele care în decursul ultimului an au avut un partener sexual nou;
  • persoanele partenerul cărora are și alți parteneri sexuali;
  • persoanele la care în ultimul an a fost depistată o infecție cu transmitere sexuală.

În multe cazuri, infecțiile cu transmitere sexuală nu au manifestări externe, adică pot fi prezente la persoane care arată perfect sănătos. În plus, multe dintre persoanele care au aceste infecții un timp pot să nu știe despre acest lucru, infectându-i și pe alții în timpul contactului sexual.

Utilizarea prezervativelor este argumentată și necesară în toate cazurile în care partenerii nu pot fi complet siguri de sănătatea celuilalt și nu planifică conceperea unui copil.

***

Informații detaliate cu privire la alte opțiuni de contracepție sunt prezentate în articolele:

Vedeți sursele


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.