Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a polipilor uterini şi a polipilor colului uterin: ce prezintă această boală, simptomele şi semnele, cât de periculoasă este, tratamentul eficient


Datele actualizate cu privire la polipi uterini pot fi accesate pe pagina Polipi uterini (polipi endometriali). Informație argumentată științific pentru pacienți..

Ce sunt polipii uterini şi polipii de col uterin?

Polipii reprezintă nişte protruzii ale mucoasei uterului şi colului uterin sub formă de ciupercă (polipii se aseamănă cu negii, dar ei cresc în interiorul organelor).

Polipii uterini se formează din cauza creşterii exagerate a membranei mucoase ce căptuşeşte suprafaţa interioară a uterului (endometrului), iar polipii de col uterin se formează din cauza creşterii exagerate a mucoasei canalului cervical (endocervixului).

Polipi uterini

Care sunt cauzele dezvoltării polipilor uterini şi ai polipilor de col uterin?

Unul dintre motivele principale pentru dezvoltarea polipilor este un dezechilibru hormonal în organismul femeii. Mai puţin frecventă este posibilitatea formării polipilor pe fondul infecţiilor cronice genitale.

Polipii uterini şi polipii colului uterin sunt mai frecvenţi la femeile cu vârsta peste 45-50 de ani, dar se pot dezvolta şi la femeile mai tinere.

Simptomele şi semnele polipilor uterini şi ai colului uterin

Simptomele şi semnele polipilor uterini şi ai colului uterin pot include:

Simptomele polipilor enumerate mai sus se manifestă doar la un număr mic de femei cu această boală. În marea majoritate a cazurilor, polipii de uter şi de col uterin nu prezintă niciun simptom şi sunt detectaţi, fie că în timpul examinărilor ginecologice preventive, fie că în cazul unui control cu privire la o altă boală.

La femei, în perioada de menopauză, orice sângerare sau orice eliminare sangvinolentă vaginală, indiferent de severitatea (abundente sau uşoare), de durata şi de frecvenţa acestora, ar trebui să fie considerată ca un semn foarte îngrijorător şi ca un simptom posibil al cancerului sau al hiperplaziei. Vedeţi şi Ghid detaliat pentru femei referitor la rezolvarea problemelor legate de menopauză.

Dacă aveţi peste 40-50 de ani şi observaţi sângerări după ce, timp de câteva luni (sau ani), nu aţi avut ciclu menstrual – cât mai curând posibil adresaţi-vă medicului pentru o consultaţie şi pentru efectuarea investigaţiilor medicale.

Poate un polip uterin sau polip de col uterin cauza cancer?

Polipii de uter şi de col uterin pot da naştere la cancer. Transformarea polipului în cancer are loc în aproximativ 1,5% dintre cazuri.

Analizele şi examinările pentru detectarea polipilor

Investigaţiile principale care ajută la diagnosticarea polipilor de uter şi de col uterin sunt: examinarea ginecologică, histeroscopia şi ecografia uterului:

Examenul ginecologic general (examinarea în valve) – permite medicului examinarea pereţilor vaginului şi a părţii vaginale de col uterin. În timpul inspecţiei ginecologul poate observa polipul care se lasă în jos din canalul cervical.

O descriere detaliată a examinării la ginecolog şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie este prezentată în articolul: Examinarea generală ginecologică.

Ecografia uterului – ajută medicul să estimeze mărimea şi structura uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor, precum şi să determine grosimea şi structura endometrului.

O descriere detaliată a ceea ce este ecografia uterului, cum trebuie să se pregătească pacienta pentru această examinare şi ce ar putea însemna rezultatele acesteia, este prezentată în articolul: Ecografia organelor din zona pelviană.

Histeroscopia permite examinarea canalului cervical şi a cavităţii uterine cu o cameră video specială. La histeroscopie polipii au aspectul unor îngroşări curbate ale mucoasei uterului sau ale colului uterin. În scopul de a se asigura că un polip nu este cancer, în timpul histeroscopiei, medicul poate preleva o bucată mică a ţesutului polipului pentru a-l studia ulterior sub un microscop (biopsia). În unele cazuri, histeroscopia permite chiar înlăturarea polipului.

O descriere detaliată a ceea ce este histeroscopia, cum să vă pregătiţi pentru această examinare şi ce ar putea însemna rezultatele acestei investigaţii sunt prezentate în articolul: Histeroscopia.

Tratamentul polipilor uterini şi al polipilor colului uterin

Tactica tratamentului polipilor de uter şi de col uterin depinde de vârsta femeii, de posibila cauză a polipilor, de starea generală a femeii, de dorinţa ei de a avea copii în viitor, precum şi de rezultatele examinării histologice a ţesutului obţinut în timpul histeroscopiei.

Principalul tratament al polipilor fără de semne de transformare în cancer este îndepărtarea acestora în timpul histeroscopiei. Această operaţie se efectuează rapid şi nu lasă cicatrici. Recuperarea după intervenţia chirurgicală, în urma căreia a avut loc îndepărtarea polipilor, este rapidă. Vezi Cum se efectuează histeroscopia.

O vizită repetată la ginecolog pentru a verifica eficacitatea tratamentului poate fi planificată în câteva săptămâni sau în câteva luni după histeroscopie.

În cazurile în care analiza ţesutului polipului arată prezenţa celulelor canceroase, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament mai complex. Vezi Tratamentul cancerului uterin şi Tratamentul cancerului colului uterin.

Recomandări pentru perioada de după îndepărtarea polipilor

În termen de 2-3 săptămâni după îndepărtarea polipilor, pot apărea scurgeri sângeroase uşoare sau mucoase din vagin. De asemenea, sunt posibile unele dureri minore în zona perineului sau în abdomenul inferior. De regulă, aceste simptome dispar repede şi nu necesită niciun tratament special. În cazul durerilor severe, puteţi administra preparate analgezice (de exemplu, 1 comprimat de Ibuprofen).

În decurs de 2-3 săptămâni după intervenţia chirurgicală nu se recomandă:

  • Să aveţi contacte sexuale;
  • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante simple);
  • Să faceţi spălături vaginale;
  • Să faceţi baie, să mergeţi la saună sau la baie cu aburi (puteţi lua un duş);
  • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive;
  • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).
Adresaţi-vă neapărat medicului dacă, după intervenţia chirurgicală, aveţi sângerări vaginale severe, febră, frisoane sau dureri abdominale severe.

Metodele populare de tratare a polipilor uterini şi a polipilor de col uterin

Utilizarea oricăror remedii populare în tratamentul polipilor uterini şi al polipilor de col uterin nu se recomandă din următoarele considerente:

  • Marea majoritate a remediilor populare de tratament al polipilor uterini şi al polipilor de col uterin implică spălăturile vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în infuzii medicinale, care pot doar exacerba starea femeii şi pot conduce la dezvoltarea complicaţiilor periculoase. Vezi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?
  • La momentul de faţă nu există niciun tratament popular al polipilor cu eficacitatea şi cu siguranţa demonstrate, care ar permite să se elimine cauza polipilor, precum şi părţile modificate ale ţesuturilor, care pot da naştere la cancer.

data publicării: