Pitiriazis alba la copii şi adulţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări.

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este pitiriazis alba?

Buna ziua!

Câteva săptămâni în urmă am observat pe obrazul băiatului meu de 5 anişori o pată albă. La început, nu am acordat prea multă atenţie acestui fapt, deoarece pata nu părea să-l deranjeze prea mult pe băiatul meu, dar şi pentru că am observat asemenea pete şi pe faţa altor copii sănătoşi.

Cu toate acestea, peste câteva zile, am constatat că petele albe au apărut şi pe spate, cu singura deosebire că pe spate petele erau mai mari decât pe faţă.

Am aflat din internet că ar putea fi vorba de pitiriazis şi că băiatul meu ar fi putut contracta această infecţie de la animalele cu care s-a jucat fiind la ţară.

Am decis să-l duc pe băiatul meu la medic, care mi-a spus că băiatul s-a îmbolnăvit, într-adevăr, de pitiriazis, doar că, în acest caz, este vorba de pitiriazis alba, că  este  necontagioasă şi poate fi tratată, dacă tot insist asupra tratamentului, cu corticosteroizi…

Spuneţi-mi, vă rog, ce reprezintă totuşi pitiriazis alba? Care sunt cauzele care îl provoacă? Trebuie tratat numaidecât? Există şi alte metode de tratament în afară de unguentele cu steroizi topici? Mi se pare că aceste pete albe de pe pielea copilului meu se măresc în dimensiuni şi asta mă îngrijorează enorm.”

Simptomele descrise mai sus par a fi, într-adevăr, caracteristice maladiei numite pitiriazis alba sau pitiriazisul alb al feţei. În ceea ce urmează, veţi găsi răspunsuri la întrebările mai frecvente cu privire la această boală de piele.

Ce provoacă pitiriazis alba (etiologia bolii)? Care sunt cauzele sale? Este o maladie contagioasă?

Cauzele exacte ale maladiei pitiriazis alba nu sunt cunoscute în prezent.

Cercetătorii consideră, cel puţin în momentul de faţă, că pitiriazis alba, spre deosebire de alte forme de tinea (pitiriazis), precum tinea capitis (microsporia sau tricofiţia), nu este o boală contagioasă.

După părerea savanţilor, una dintre cauzele principale ale pitiriazis alba ar putea fi uscarea excesivă a pielii, determinată de duşurile sau scăldatul frecvent, de băile fierbinţi, de utilizarea exagerată a săpunurilor sau, dimpotrivă, de ignorarea unor măsuri igienice elementare, cum ar fi spălatul pe faţă (aspectul neîngrijit al pielii este mai caracteristic copiilor din familii social vulnerabile).

O altă cauză posibilă a pitiriazisului alb al feţei ar putea fi dermatita atopică, cu o incidenţă de aproape 85% printre copii care au făcut pitiriazis alba.

Unele studii clinice sugerează că dezvoltarea pitiriazisului alb al feţei poate fi legată, într-o măsură oarecare, de insuficienţa cuprului în alimentaţia copilului. După cum se ştie, cuprul joacă un rol important în buna funcţionare a melanocitelor (a celulelor care asigură culoarea naturală a pielii).

Legătura dintre pitiriazis alba şi acţiunea pe care o exercită razele solare asupra pielii este studiată insuficient. După părerea mai multor dermatologi, „apariţia” pitiriazisului alb al feţei anume în perioada de vară nu se datorează atât expunerii îndelungate la soare, cât faptului că pe pielea bronzată petele de pitiriazis alba devin mai pronunţate.

Cât de periculos este pitiriazis alba? Boala poate trece fără tratament?

Pitiriazisul alb al feţei nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea copilului dumneavoastră şi nu lasă urme pronunţate pe piele. Cu toate acestea, fără tratament, leziunile cauzate de pitiriazis alba pot să rămână pe piele timp de la câteva luni până la câţiva ani (de regulă, 2-3 ani) sau pot reapărea sporadic.

Cum arată petele de pitiriazis alba? Prin ce simptome şi semne se manifestă această boală de piele?

De cele mai multe ori, pitiriazis alba apare pe pielea feţei (de exemplu, pe obraji), dar poate să-şi facă simţită prezenţa şi pe umeri, braţe, picioare, spate şi abdomen.

Pitiriazis alba are aspectul unor pete ovale de culoare deschisă cu diametrul de la 5 mm la 5 cm şi cu margini clar demarcate.

Copilul poate face de la 1-2 până la 20 de pete. Mărindu-se mereu în dimensiuni, petele învecinate se pot contopi, formând pete mai mari.

Petele de pitiriazis alba se acoperă, de regulă, cu solzişori foarte mici şi fini, de culoare albă, ca pulberea.

În unele cazuri, apariţia petelor propriu-zise de pitiriazis alba este precedată de pete roz palide cu marginile uşor elevate. Aceste pete pot să persiste timp de câteva săptămâni înainte de a se acoperi cu un strat fin de solzi, caracteristic pitiriazisului alb al feţei.

Pitiriazis alba nu apare la persoanele adulte. Dacă aţi observat că v-au apărut pe piele pete albe, similare cu cele descrise mai sus, cel mai probabil ele sunt cauzate de pitiriazis versicolor sau hipomelanoză maculară progresivă.

Pitiriazis alba provoacă prurit (mâncărime)?

De regulă, leziunile cauzate de pitiriazisul alb al feţei nu produc niciun fel de deranj. Unele persoane însă pot acuza o mâncărime blândă.

Trebuie să cer consultaţia medicului în caz de pitiriazis alba? Ce poate face medicul pentru a stabili diagnosticul de pitiriazis alb al feţei?

Dacă presupuneţi doar că petele de pe faţa copilului dumneavoastră ar putea fi un indiciu de pitiriazis alba, adresaţi-vă la medic dacă încă nu aţi făcut-o!

În cazul în care medicul confirmă diagnosticul de pitiriazis alb al feţei, aveţi două opţiuni: fie să nu recurgeţi la tratament, fie să trataţi maladia copilului dumneavoastră la domiciliu.

Pe de altă parte însă, dacă medicul stabileşte că leziunile respective nu au nicio legătură cu pitiriazis alba, indicând mai curând asupra unei alte maladii de piele (de pildă, vitiligo, pitiriazis/ tinea versicolor etc.), recomandările sale privitor la tratament ar putea fi cu totul şi cu totul diferite.

De obicei, pentru a stabili diagnosticul de pitiriazis alba, medicul se limitează la examinarea vizuală a leziunilor, pe care le expune la lumina lămpii Wood (lampă fluorescentă ce emite raze UV).

În cazul în care examenul vizual se dovedeşte insuficient, medicul poate recomanda biopsia (analiza histopatologică a ţesuturilor pielii), test foarte important mai ales pentru a diferenţia pitiriazisul alb al feţei de maladiile de piele cu manifestări întrucâtva asemănătoare.

Descrierea mai detaliată a bolilor de piele care pot avea simptome similare cu cele ale pitiriazisului alb al feţei o găsiţi în articolul Petele albe.

Care este tratamentul necesar în caz de pitiriazis alba?

Dat fiind că una dintre cauzele apariţiei pitiriazisului alb al feţei ar putea fi uscarea excesivă a tenului, specialiştii în dermatologie recomandă ca tratamentul să înceapă cu schimbarea a modului în care este îngrijită pielea.

În particular, l-aţi putea ajuta pe copilul dumneavoastră să scape mai repede de pitiriazisul alb al feţei dacă l-aţi convinge să facă baie sau duş cu apă călduţă (şi nu fierbinte!), fără săpun, utilizând exclusiv săpunuri delicate cu glicerină.

Un al doilea pas important ar putea fi utilizarea regulată a unor creme cu proprietăţi emoliente.

Recomandări detaliate cu privire la modul în care trebuie utilizate emolientele le găsiţi în articolul Emolientele. 

Pentru o protecţie suplimentară a pielii copilului, e bine să aplicaţi pe leziunile provocate de pitiriazis alba creme de protecţie solară (vezi, în acest sens, Întrebări şi răspunsuri cu privire la băile de soare şi mijloacele de protecţie).

Dacă metodele descrise mai sus nu soluţionează problema timp de câteva luni, aţi putea apela din nou la medic pentru a continua tratamentul sub supravegherea acestuia.

În particular, medicul poate să vă recomande aplicarea locală a unor unguente sau creme cu o concentraţie mai mică de hormoni corticosteroizi. Dacă veţi lua toate măsurile de precauţie necesare în acest sens, tipul dat de tratament îl poate ajuta foarte repede pe copilul dumneavoastră.

Mai multe detalii despre efectele adverse posibile ale steroizilor topici şi recomandări cu privire la utilizarea corectă a acestora vezi în articolul Unguente şi creme cu hormoni corticosteroizi.

Unii specialişti pot să vă recomande unguente cu pimecrolimus (elidel), tacrolimus (protopic) sau calcipotriol în locul corticosteroizilor topici.

O asemenea formă de tratament al pitiriazisului alb al feţei este deosebit de eficientă în cazul copiilor care se îmbolnăvesc de această maladie pe fundal de dermatită atopică sau alergie.

Informaţii suplimentare şi detaliate despre utilizarea unor medicamente de acest gen vezi în articolele Pimecrolimus şi tacrolimus şi Calcipotriol.
Deschideți surse
  • Jadotte YT, Janniger CK. Pityriasis alba revisited: perspectives on an enigmatic disorder of childhood. Cutis. 2011;87(2):66-72.
  • Ruiz-Maldonado R. Hypomelanotic conditions of the newborn and infant. Dermatol Clin. 2007;25(3):373-82, ix.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.