Pintenii calcaneeni (fasciita plantară). Ghid de soluţionare a problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 9 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.7. Pe baza a 15 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Care sunt cauzele apariţiei pintenilor calcaneeni? Cum putem scăpa de aceştia?

«Deja de mai mulţi ani mă deranjează o problemă: în timpul mersului, mă doare călcâiul drept. Durerea este deosebit de severă dimineaţa. Când mă ridic din pat, primii paşi pe care îi fac sunt ca şi cum aş călca pe jaratic. După ce mai merg puţin, durerea îmi trece, dar mai apoi, ziua, după ce mă aşez pe divan şi apoi mă ridic în picioare, călcâiul mă doare din nou. Dacă am de mers mult sau de stat prin cozi, călcâiul mă doare la fel de mult.

Ţin minte că şi mama mea acuza aceleaşi dureri şi îmi spunea că acestea sunt provocate de un pinten calcaneean. Îmi venea să râd: despre ce fel de «pinten» putea fi vorba? Spuneţi-mi, vă rog, ce pot face ca să soluţionez această problemă?»

În cazuri de acest fel, durerile din călcâie ar putea fi provocate, într-adevăr, de «pintenii calcaneeni».

Pintenii calcaneeni apar cel mai frecvent la oamenii cu vârste de peste 40-45 de ani.

În 90% din cazuri, durerile cauzate de pintenii calcaneeni pot fi eliminate fără intervenţii chirugicale, în urma unui tratament destul de simplu. Mai jos, vom oferi recomandările necesare în această privinţă.

Ce sunt pintenii calcaneeni? Ce este fasciita plantară?

Mulţi dintre oamenii care se confruntă cu problema pintenilor calcaneeni, consideră că durerile din călcâie sunt cauzate anume de «pinteni» şi că acestea se produc deoarece pielea din regiunea călcâielor intră în contact cu pintenul osos ascuţit care creşte de sub piele.

Cu toate acestea, după cum arată cercetările ştiinţifice în domeniu, acest mod de a înţelege şi explica problema este eronat.

În realitate, pintenii calcaneeni nu sunt întotdeauna cauza durerilor. De pinteni suferă şi mulţi oameni care nu acuză dureri în regiunea călcâielor.

Cauza adevărată a durerilor din călcâie este, de cele mai multe ori, inflamaţia fâşiei (benzii) de ţesut compact, situate sub pielea călcâiului, care îi conferă acestuia forma curbată caracteristică.

În medicină, această fâşie se numeşte fascie plantară. La un capăt, fascia plantară se fixează de osul calcaneu, iar la celălalt capăt, de oasele de la baza degetelor de la picioare şi de tendoanele muşchilor care le îndoaie pe acestea din urmă.

În timpul mersului, fascia plantară funcţionează ca un amortizor: aceasta se întinde când omul calcă pe călcâi şi se destinde când piciorul se ridică în aer, talpa revenind astfel la forma curbată necesară pentru amortizarea următorului pas.

În timpul mersului şi altor exerciţii fizice, cea mai mare presiune se exercită asupra acelei regiuni a fasciei plantare care se fixează de osul calcaneu. Din cauza greutăţii, unele fibre ale fasciei se rup, iar ţesuturile din preajmă se inflamează: regiunea în care fascia se fixează de osul calcaneu începe să doară.

Inflamaţia fasciei plantare se numeşte, în limbaj medical, fasciită plantară.

Cu timpul, din cauza reacţiei inflamatorii, în fascie încep să se depună săruri de calciu şi aceasta se osifică în forma unei excrescenţe alungite. Astfel, apare pintenul calcaneean.

Aşadar, apariţia «pintenilor» la călcâie şi durerile în regiunea tălpilor de la picioare sunt efectele aceleiaşi cauze: inflamaţia fasciei plantare (fasciită plantară).

Dimensiunile «pintenilor» pot fi de la 1 mm până la 3 cm în lungime şi peste 5-6 mm în grosime.

Ce urmări şi complicaţii pot provoca pintenii calcaneeni?

Pintenii calcaneeni şi fasciita plantară în sine nu prezintă niciun pericol pentru viaţă. Cu toate acestea, fără tratament adecvat, durerile provocate de aceste formaţiuni se pot amplifica şi pot scădea în mod semnificativ calitatea vieţii omului.

Ce tratament este necesar pentru a îndepărta pintenii calcaneeni?

Din ceea am spus mai sus despre etiologia pintenilor calcaneeni şi despre durerile legate de apariţia acestora, rezultă că, pentru soluţionarea problemei respective, este important să îndepărtăm nu atât pintenii propriu-zişi (care nu neapărat provoacă dureri), cât cauza apariţiei lor – inflamaţia fasciei plantare. Mai jos vom arăta cum puteţi realiza acest lucru.

Pasul 1: Cum puteţi trata rapid pintenii calcaneeni

Nu există metode de tratament rapid al pintenilor calcaneeni. Cu toate acestea, dacă pintenul respectiv vă provoacă dureri mari, înaintea tratamentului sistematic şi până în momentul în care acesta va începe să acţioneze, puteţi reduce durerile în felul următor:

  • În caz de dureri severe, încercaţi să aplicaţi pe tălpi o compresă cu gheaţă pentru 10-15 minute. Pentru a nu provoca o degerătură, e mai bine să aplicaţi compresa peste ciorap. Nu ţineţi compresa pe talpă mai mult de 15 minute.
  • Puteţi încerca să aplicaţi pe talpă creme, unguente sau geluri cu substanţe antiinflamatoare (de exemplu, cu diclofenac).
  • În caz de dureri severe, puteţi lua o pastilă analgezică (de exemplu, ibuprofen).
  • În caz de dureri foarte severe, puteţi merge la medic. Acesta poate administra în regiunea «pintenului» o injecţie (blocadă) cu medicamente analgezice şi antiinflamatoare sau prescrie câteva şedinţe de electroforeză cu aceste medicamente.

Pasul 2: Schimbarea încălţămintei

Dat fiind că repartizarea greutăţii pe anumite regiuni ale tălpilor de la picioare depinde de încălţăminte, unul dintre primii paşi pe care îi puteţi face pentru a soluţiona problema «pintenilor» este să vă schimbaţi încălţămintea pe care o purtaţi.

Ar fi bine dacă aţi procura, de pildă, o pereche de adidaşi pentru alergat, cu talpă moale, pe care să-i purtaţi acasă.

Pentru încălţămintea pe care o purtaţi în fiecare zi puteţi cumpăra talonete ortopedice (susţinătoare) din silicon sau din alt material moale şi elastic.

Pasul 3: Masajul, gimnastica şi exerciţiile

Pentru eliminarea durerilor legate de fascia plantară a fost elaborat un set de exerciţii simple. Puteţi face aceste exerciţii acasă. Pentru aceasta, nu aveţi nevoie de condiţii sau echipamente speciale.

Exerciţii pentru creşterea elasticităţii fasciei plantare

Fascia plantară (ca şi alte ligamente din organismul uman) este construită în aşa fel, încât, în stare de repaus, tinde să se contracte şi să devină mai scurtă. Aceasta le permite ligamentelor să menţină forma normală a articulaţiilor, dar sporeşte presiunea care se exercită asupra acestora în timpul exerciţiilor fizice: cu cât mai mult se scurtează ligamentul în stare de repaus, cu atât mai mult va trebuie să se lungească acesta în timpul unui nou efort fizic şi, prin urmare, cu atât mai mare va fi tensiunea în locurile în care ligamentul respectiv se fixează de oase.

Din acest motiv, pentru tratamentul fasciitei plantare, medicii ortopezi le recomandă pacienţilor exerciţii periodice care ar putea menţine fascia plantară lungă şi elastică.

Iată care sunt aceste exerciţii:

Exerciţiul 1

Stând pe scaun, puneţi talpa piciorului bolnav pe genunchiul sănătos, apucaţi cu mâna degetele de la picior şi trageţi spre sine, pentru a întinde cât mai mult talpa în afară. După aceasta, puteţi pipăi călcâiul cu mâna liberă. Sub piele veţi simţi fascia întinsă. Menţineţi piciorul în această poziţie timp de câteva minute, iar mai apoi relaxaţi-l.

Repetaţi exerciţiul de câteva ori pe zi, mărind treptat forţa cu care întindeţi talpa.

Durerile s-ar putea reduce simţitor după câteva săptămâni de exerciţii regulate.

Rezultatele unor studii au arătat că acest exerciţiu poate fi chiar mai eficient decât unele metode de tratament complexe, precum tratamentul cu unde de şoc, descris ceva mai jos.

Exerciţiul 2

Şezând pe pat, pe scaun sau în fotoliu, puneţi talpa piciorului bolnav pe un obiect rotund sau cilindric (minge de tenis, borcan din sticlă alungit sau o sticlă simplă). Rostogoliţi acest obiect pe duşumea înainte şi înapoi, timp de câteva minute. Repetaţi exerciţiul de câteva ori pe zi.

Exerciţii pentru creşterea elasticităţii muşchiului gastrocnemian

Muşchiul gastrocnemian se fixează în partea posterioară de osul calcaneu şi peste tendonul lui Ahile, trăgând călcâiul în sus în timpul mersului.

În urma studiilor ştiinţifice, s-a constatat că elasticitatea redusă a muşchiului gastrocnemian şi a tendonului lui Ahile exercită, în timpul mersului, o presiune mai mare asupra fasciei plantare, putând contribui, la rândul său, la inflamaţia acesteia din urmă, la apariţia durerilor la mers şi la formarea pintenilor calcaneeni.

Din acest motiv, specialiştii în domeniul ortopediei le recomandă deseori pacienţilor cu «pinteni» la călcâie exerciţii elementare de întindere a muşchiului gastrocnemian.

Exerciţiul 1

Aşezaţi-vă cu faţa la perete. Sprijiniţi-vă cu ambele mâini de acesta. Mutaţi piciorul sănătos în faţă şi îndoiţi uşor genunchiul. Acesta va fi piciorul dvs. de sprijin. Mutaţi piciorul bolnav în spate, dar nu îndoiţi genunchiul acestuia. Pe durata întregului exerciţiu, talpa rămâne lipită de podea, iar vârful degetelor este îndreptat spre perete. Aplecaţi-vă înainte, destinzând puţin mâinile şi piciorul de sprijin. Trebuie să simţiţi cum se încordează muşchiul gatsrocnemian de la piciorul bolnav. Tensiunea musculară trebuie menţinută timp de câteva minute, după care reveniţi la poziţia iniţială. Repetaţi acest exerciţiu de câteva ori pe zi.

Exerciţiul 2

Staţi cu degetele de la picioare pe marginea unei trepte, ţinându-vă cu mâinile de balustradă. După aceasta, lăsaţi-vă greutatea pe călcâie, coborându-le mai jos de nivelul treptei.

Puteţi face acest exerciţiu acasă, pe un prag mai mult sau mai puţin înalt, ţinându-vă de cadrul uşii. Repetaţi exerciţiul de câteva ori pe zi.

Pasul 4: Reduceţi temporar efortul fizic

Mulţi dintre oamenii care încep să sufere de pinteni calcaneeni, petrec mult timp stând în picioare.

Dacă acest lucru este posbil, străduiţi-vă să faceţi o parte din treburile casnice sau de la birou stând pe scaun.

Dacă pentru dvs. este important să vă menţineţi condiţia fizică şi v-aţi obişnuit să mergeţi sau să alergaţi mult, puteţi trece, temporar, la alte sporturi, care nu exercită o presiune sporită pe oasele calcanee: înotul, mersul pe bicicletă.

Dacă aveţi greutate în plus, străduiţi-vă să scapaţi de aceasta.

Pasul 5: Tratamentul pintenilor calcaneeni sub supravegherea medicului. La ce medic trebuie să apelez?

Dacă aţi făcut ce v-am recomandat mai sus şi, timp de 2 luni, toate aceste metode nu v-au ajutat să scăpaţi de durerile din călcâie, mergeţi neapărat la medicul ortoped sau traumatolog. De asemenea, nu ezitaţi să mergeţi la medic dacă durerile din regiunea calcaneeană se manifestă într-un alt mod decât este descris în debutul acestui articol sau dacă, pe lângă aceste dureri, mai acuzaţi şi alte probleme de sănătate (de exemplu, febră prelungită de peste 37ºC, slăbiciune şi dureri în tot corpul, dureri în alte articulaţii).

Dincolo de fasciita plantară, există şi alte cauze ale durerilor calcaneene (inclusiv compresia nervilor, ruptura fasciei plantare, fractura osului calcaneu, artrita, podagra, osteomielita, tumorile ş.a.m.d.), pe care le vom descrie într-un articol special şi care necesită cu totul alt tratament.

Diagnosticarea: ce investigaţii poate recomanda medicul pentru a depista pintenii calcaneeni?

În majoritatea cazurilor, pentru a depista fasciita plantară şi pintenii calcaneeni, medicul nu trebuie decât să examineze piciorul şi să-l întrebe pe pacient cum a evoluat problema.

Pentru a preciza diagnosticul (de exemplu, dacă durerile au apărut concomitent în ambele călcâie, ceea ce nu este caracteristic pentru pintenii calcaneeni sau dacă au apărut la o persoană de vârstă tânără), medicul poate indica o radiografie a osului calcaneu.

În cazul în care medicul va confirma că durerile în călcâie sunt, într-adevăr, determinate de fasciita plantară, el v-ar putea recomanda să continuaţi tratamentul deja început şi să-l suplimentaţi prin:

Orteze speciale nocturne, care menţin talpa piciorului în dorsiflexie (cu degetele şi talpa trase spre genunchi)

Pentru a spori elasticitatea fasciei plantare, medicul vă poate recomanda să purtaţi, în timp ce vă odihniţi sau dormiţi, orteze speciale nocturne.

Medicul o să vă arate cum trebuie să purtaţi aceste orteze şi cum trebuie fixată talpa.

Mulţi dintre oamenii care aplică aceste orteze în timpul nopţii şi le scot dimineaţa, înainte de a se scula din pat, observă că, în numai câteva zile, durerile pe care le resimţeau în fiecare dimineaţă în călcâie încep să dispară.

Terapia cu unde de şoc (ESWT)

Dacă tratamentul descris mai sus nu vă ajută în următoarele 3-4 luni, medicul vă poate propune câteva şedinţe de terapie cu unde de şoc.

În timpul acestei proceduri, undele ultrasonore sau electromagnetice bombardează şi distrug pintenul calcaneean. În urma studiilor ştiinţifice, s-a constatat că expunerea la unde stimulează producerea de ţesuturi noi în regiunea inflamată sau lezată a fasciei plantare.

Terapia cu raze X (iradierea, radioterapia) a pintenilor calcaneeni

În locul terapiei cu unde de şoc sau după aceasta (în cazul în care aceasta se va dovedi ineficientă), medicul vă poate recomanda aşa-numita terapie cu raze X (sin. radioterapie), în timpul căreia regiunea inflamată a fasciei plantare şi pintenului calcaneean este iradiată cu raze X (raze Roentgen).

În tratamentul pintenilor calcaneeni se aplică doze mici şi absolut inofensive de raze X, care au un efect antiinflamator benefic.

Pentru a elimina durerile, aţi putea avea nevoie de câteva şedinţe sau de un tratament ceva mai îndelungat (totul depinde de gradul de inflamare în cazul dvs.).

Ţinerea sub observaţie a unor grupuri mari de oameni, trataţi în acest mod, a arătat că iradierea cu raze X a pintenilor calcaneeni nu provoacă niciun fel de efecte adverse şi îi ajută pe mulţi să scape de dureri pentru o lungă perioadă de timp.

Date fiind eficacitatea înaltă, siguranţa şi costul redus al radioterapiei, mulţi specialişti o consideră drept metoda de tratament nr.1 în cazul pintenilor calcaneeni care nu pot fi trataţi prin metode mai simple.

Îndepărtarea chirugicală a pintenilor calcaneeni

Intervenţia chirurgicală, în cazul pintenilor calcaneeni şi al fasciitei plantare, se efectuează numai dacă celelalte metode de tratament se dovedesc ineficiente timp de 6-12 luni.

În timpul operaţiei, chirurgul extrage pintenul şi/ sau taie o parte din fibrele fasciei plantare.

O asemenea intervenţie chirurgicală elimină durerile în 50% din cazuri.

Pasul 6: Profilaxia pintenilor calcaneeni şi a fasciitei plantare

După ce eliminaţi durerile cu ajutorul metodelor de tratament prezentate mai sus, continuaţi să faceţi, periodic, exerciţiile descrise, odihniţi-vă mai mult timp picioarele şi purtaţi încălţăminte comodă. Aceasta o să vă ajute să preveniţi reapariţia fasciitei plantare şi a durerilor în talpa piciorului.

Nu trebuie să respectaţi regimuri alimentare speciale în caz de fasciită plantară.

Vezi și



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.