Ce semnifică petele albe (de culoare deschisă) de pe pielea unui copil sau adult?
DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI
Data ultimei actualizări:
Volum: 6 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.
Cuprins:
- Ce semnifică petele albe (de culoare deschisă) de pe pielea unui copil sau adult?
- Ce fac dacă pe pielea mea sau pe pielea copilului meu au apărut pete de culoare albă?
- Cele mai frecvente cauze ale petelor albe (de culoare deschisă) la copii
- Ce pot să însemne petele albe pe pielea nou-născuţilor sau petele albe care au apărut încă în copilărie?
- Ce pot semnifica petele albe şi aspre (la pipăit) de pe piele, care provoacă prurit şi se descuamează?
- Ce semnifică petele albe care nu se bronzează?
- Ce semnifică petele albe care apar pe piele după băile de soare?
- Unele cauze rare, dar periculoase de apariţie a petelor albe pe piele
Ce fac dacă pe pielea mea sau pe pielea copilului meu au apărut pete de culoare albă?
În majoritatea cazurilor, apariţia petelor albe pe pielea adulţilor şi copiilor nu este legată de nicio maladie periculoasă, care ar cere o cură de tratament urgentă. Din acest motiv, dacă la dvs. sau copilul dvs. apare o pată albă sau câteva pete de culoare deschisă pe piele, aţi putea proceda în felul următor:
- Parcurgeţi descrierea mai multor fenomene şi maladii, prezentate în acest articol, dar şi în alte articole de pe site-ul nostru, la care facem referinţă mai jos, şi încercaţi să determinaţi cu ce seamănă mai mult pata albă pe care aţi observat-o la dvs..
- Nu ungeţi petele albe cu nimic şi ţineţi-le sub observaţie timp de câteva zile. Încercaţi să stabiliţi dacă pata (petele) creşte (cresc) în dimensiuni şi dacă sunt schimbări pe suprafaţa acesteia (acestora).
- În cazul în care, peste câteva zile, veţi nota că pata (petele) se măreşte (măresc), vă mănâncă sau se acoperă cu scuame/ solzişori, mergeţi neapărat la medic, care o să vă examineze şi o să vă spună dacă trebuie să trataţi pata (petele) respectivă(-e) sau nu.
- Dacă pata nu dispare de la sine peste câteva săptămâni, cereţi consultaţia medicului dermatolog, care urmează să o examineze şi să stabilească dacă aveţi nevoie sau nu de tratament.
Mai jos vom prezenta cele mai importante cauze care determină apariţia petelor albe (deschise la culoare) pe pielea copilor şi adulţilor.
Cele mai frecvente cauze ale petelor albe (de culoare deschisă) la copii
Una dintre cauzele principale care determină formarea unor pete albe (deschise la culoare), rotunde sau ovale, pe faţa, spatele, pieptul sau abdomenul copiilor este o boală dermatologică ce se numeşte pitiriazis alba. Această boală nu este nici contagioasă, nici periculoasă.
Alţi factori care pot determina apariţia, la copii, a unor pete albe, însoţite de descuamarea pielii, sunt pitiriazisul versicolor sau psoriazisul.
Mai rar, petele albe, care nu sunt însoţite de descuamarea pielii pe locurile afectate, pot fi cauzate de vitiligo.
Ce pot să însemne petele albe pe pielea nou-născuţilor sau petele albe care au apărut încă în copilărie?
Dacă pe pielea dvs. este o pată de culoare albă, care a apărut încă în copilărie, sau copilul dvs. s-a născut cu o pată albă pe piele, medicul dermatolog trebuie să vadă aceste formaţiuni.
Examinându-le, dermatologul vă va spune ce a determinat apariţia acestor pete pe piele şi dacă trebuie să le trataţi.
Petele albe (deschise la culoare) de pe pielea nou-născuţilor pot fi determinate de mai multe condiţii medicale înnăscute sau congenitale, de pildă: nevul Ito, nevul anemic sau nevul depigmentat.
Mai multe despre cauzele apariţiei aşa-numitelor «pete din naştere» pe pielea copiilor şi despre ce trebuie făcut dacă copilul dvs. s-a născut cu asemenea pete – în articolul Semne din naştere. |
Ce pot semnifica petele albe şi aspre (la pipăit) de pe piele, care provoacă prurit şi se descuamează?
Apariţia unor pete albe (deschise la culoare) pe piele (inclusiv pe scalp), care provoacă mâncărime şi se descuamează («se cojesc»), este legată, de cele mai multe ori, de pitiriazisul versicolor.
Petele alb-roşii şi roz-deschise pot fi determinate de pitiriazisul rozat Gibert, microsporie sau tricofiţie.
În cazuri rare, petele albe, însoţite de descuamarea pielii în regiunile afectate, pot fi un simptom al psoriazisului.
Ce semnifică petele albe care nu se bronzează?
Petele albe de pe corp (în special, dacă acestea apar pe pielea mâinilor, pe faţă, în jurul ochilor sau gurii), care nu se bronzează în timpul băilor de soare, pot fi un semn al pitiriazisului versicolor sau al maladiei numite vitiligo.
Dacă pe piele (în special pe pieptul femeilor) apar pete destul de mari, ce nu se bronzează la soare şi au marginile neclare, atunci cauza ar putea fi aşa-numita hipomelanoză maculară progresivă. Aceasta nu este o codiţie medicală periculoasă, semănănd foarte mult cu pitiriazisul alba la copii.
Termenul hipomelanoză maculară progresivă se descifrează în felul următor:
«Hipomelanoza» indică asupra faptului că în regiunile depigmentate ale pielii se conţine o cantitate mai mică de melanină, care asigură culoarea normală a pielii.
«Maculară» înseamnă că pielea omului se acoperă de pete (numite, în limbaj medical, «macule»).
«Progresivă» arată că petele/ maculele cresc treptat în dimensiuni.
Dacă medicul dermatolog confirmă legătura dintre petele/ leziunile/ maculele de pe pielea dvs. şi hipomelanoza maculară progresivă, vă poate recomanda unguente cu antibiotice (de exemplu, cu eritromicină). În cadrul mai multor cercetări s-a stabilit că afecţiunea dată este determinată de activitatea unor bacterii care vieţuiesc în piele. Aceste bacterii secretă nişte substanţe chimice ce depigmentează pielea. În calitate de tratament adjuvant, medicul vă poate recomanda, în acest caz, aplicarea pe pete a unor emolienţi.
Ce semnifică petele albe care apar pe piele după băile de soare?
La multe persoane, după băile de soare pielea se acoperă cu pete albe de dimensiuni mici.
În limbaj medical, aceste pete se mai desemnează prin termenul hipomelanoză idiopatică gutată.
Acest termen se decifrează în felul următor:
«Hipomelanoza» indică asupra faptului că în regiunile depigmentate ale pielii se conţine o cantitate mai mică de melanină, care asigură culoarea normală a pielii.
«Idiopatică» înseamnă că etiologia (cauzele apariţiei) acestor pete sau macule nu este cunoscută pentru moment.
«Gutată» înseamnă că petele au, de regulă, forme rotunde (cu diametrul de la 2 mm la 16 mm).
Petele albe ce se formează după băile de soare pot să apară şi la tineri, dar, de cele mai multe ori, apar pe pielea oamenilor mai în vârstă.
La mulţi oameni, petele respective apar pe mâini, picioare, faţă, spate, piept sau abdomen.
După cum spuneam mai sus, în prezent, cauzele exacte ale acestor macule caracteristice nu sunt cunoscute.
Odată ce apar, maculele respective nu mai dispar. Pe măsură ce pielea din jur revine la culoarea normală (îşi pierde «bronzul»), petele acestea de culoare deschisă devin mai puţin vizibile, dar, după ce vă bronzaţi din nou, să zicem peste un an, maculele redevin distincte.
Dat fiind că aceste pete nu dispar, multe persoane se interesează dacă pot fi tratate cumva.
La această întrebare vă putem răspunde în felul următor: până în momentul de faţă, au fost testate mai multe metode de tratare a hipomelanozei idiopatice gutate, dar majoritatea s-au dovedit a fi destul de ineficiente.
De aceea, mulţi specialişti le recomandă pacienţilor să camufleze aceste pete cu ajutorul unor mijloace sau produse cosmetice şi să renunţe la băile de soare pentru a reduce contrastul dintre maculele deschise la culoare şi pielea bronzată.
Renunţarea la băile de soare este benefică şi pentru că razele soarelui accelerează îmbătrânirea pielii şi sporesc riscul de cancer de piele.
Informaţii detaliate cu privire la acest subiect – în articolul Răspunsuri la întrebări privind băile de soare şi mijloacele de protecţie.
Dacă utilizarea mijloacelor cosmetice implică unele inconveniente, puteţi discuta cu medicul dermatolog posibilitatea unui tratament cu laser.
În urma unui studiu ştiinţific, s-a stabilit că o şedinţă de tratament cu laser fracţional ablativ cu dioxid de carbon (CO2) poate fi destul de eficientă şi înlătura pentru o perioadă îndelungată de timp maculele provocate de hipomelanoza idiopatică gutată.
Unele cauze rare, dar periculoase de apariţie a petelor albe pe piele
În unele cazuri foarte rare apariţia petelor albe pe piele poate fi provocată de unele maladii periculoase, precum melanomul (amelanocitar) sau alte forme de cancer cutanat.
Din acest motiv, dacă nu ştiţi cauza exactă a apariţiei maculei albe pe pielea dvs., dacă pata albă nu dispare ci, dimpotrivă, se măreşte în dimensiuni, dacă vă pare suspectă, este însoţită de prurit, vă doare sau sângerează, dacă pe suprafaţa ei au apărut vase sangvine dilatate, dacă aveţi rude care suferă sau au suferit de cancer de piele sau dacă administraţi medicamente care suprimă activitatea sistemului imunitar sau aţi făcut cure de fototerapie – adesaţi-vă neapărat la dermatolog pentru ca să vă asiguraţi că macula respectivă nu prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea dvs.
- Gawkrodger DJ, Ormerod AD, Shaw L, et al. Guideline for the diagnosis and management of vitiligo. Br J Dermatol. 2008;159(5):1051-76.
- Ruiz-Maldonado R. Hypomelanotic conditions of the newborn and infant. Dermatol Clin. 2007;25(3):373-82, ix.