Pamoat de pirantel: prezentare detaliată şi instrucţiuni de administrare. Ce reprezintă pamoatul de pirantel, cum se administrează acesta, care sunt măsurile de precauţie şi reacţiile adverse posibile?

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 5 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este pirantelul?

Pirantelul (alte denumiri comerciale: pamoat de pirantel, helmintox, nemocid ş.a) este un medicament antihelmintic foarte cunoscut şi eficient.

După administrarea orală, pirantelul distruge diferite tipuri de helminţi (inclusiv ascarizii şi oxiurii). Pirantelul are o acţiune nocivă asupra viermilor adulţi.

Informaţii importante despre pirantel. Contraindicaţii

Nu administraţi pirantel dacă aţi avut vreodată reacţie alergică la acest medicament.

Înainte de a administra pirantel, informaţi-l neapărat pe medicul dvs. dacă aveţi vreo boală cronică a ficatului sau dacă testele recente ale sângelui au depistat la dvs. tulburarea funcţiei hepatice.

Administrarea pirantelului poate provoca ameţeli, de aceea, în perioada tratamentului cu medicamentul respectiv, conduceţi cu foarte mare atenţie autovehiculele şi evitaţi alte activităţi care cer o atenţie sporită.

Siguranţa pirantelului în cazul copiilor nu este studiată. De aceea, pamoatul de pirantel nu se recomandă copiilor sub 2 ani decât la recomandarea medicului curant.

Pirantelul în formă de pastile de mestecat conţine fenilalanină, de aceea poate fi contraindicat în caz de fenilcetonurie.

Administrate odată cu pirantelul, medicamentele ce conţin teofilină (de exemplu, ventax, teotard, teostat, teopak ş.a.) pot determina unele efecte adverse grave, de aceea, înainte de a lua pirantel, informaţi-l pe medicul dvs. dacă administraţi şi alte medicamente.

Cum se administrează pirantelul?

Administraţi pirantelul, respectând întocmai recomandările medicului curant. Dozele medicamentului şi durata tratamentului depind de diagnostic (adică de tipul helminţilor), dar şi de vârsta şi masa corporală a pacientului. Nu modificaţi dozele medicamentului sau durata tratamentului fără acordul medicului dvs..

Pirantelul poate fi administrat la orice oră a zilei: înainte, în timpul sau după masă.

Înainte de a administra pirantel în formă de suspensie orală, trebuie să agitaţi bine flaconul cu medicament. Doza de suspensie poate fi amestecată cu apă, lapte sau suc de fructe, dar poate fi înghiţită şi împreună cu alimentele. Pentru a doza corect suspensia de pirantel, utilizaţi o linguriţă gradată sau un păhărel gradat în locul unei linguriţe simple de ceai.

Pamoatul de pirantel în formă de pastile de mestecat poate fi administrat separat ori cu apă, lapte sau suc, dar şi cu alimente. Înainte de a înghiţi pastila, aceasta trebuie bine mestecată. De regulă, în cazul tratamentului antihelmintic, este necesară o singură doză de pirantel.

Atenţie!

Pentru a scăpa definitiv de helminţi, nu trebuie doar să administraţi medicamente, dar şi să luaţi unele măsuri profilactice, care vă vor ajuta să vă protejaţi mai bine de infestarea repetată cu paraziţi.

Mai multe recomandări în această privinţă – în articolele noastre:

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Ce fac dacă am administrat o doză prea mare de pirantel?

Dacă vi se pare că aţi luat o doză prea mare de pirantel, chemaţi ambulanţa.

Pirantelul şi alcoolul

Pirantelul poate provoca ameţeli şi poate reduce capacitatea de concentrare. Aceste efecte adverse se amplifică în cazul administrării pirantelului împreună cu băuturile alcoolice. Din acest motiv, consumul de alcool în perioada de tratament cu pirantel nu este recomandat.

Efectele adverse ale pirantelului

Mergeţi cât mai urgent la medic (chemaţi ambulanţa) dacă, la ceva timp după administrarea pirantelului, acuzaţi unul sau mai multe dintre simptomele: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultăţi în respiraţie, umflarea feţei, limbii sau gâtului.

Aceste simptome ar putea fi semnul unei reacţii alergice care necesită un tratament în regim de urgenţă.

Administrarea pirantelului se poate solda însă şi cu efecte adverse mai puţin grave. Contactaţi-l pe medicul curant în cazurile în care:

  • Acuzaţi greaţă, vomă, dureri abdominale severe, diaree.
  • Creşte temperatura corpului, apare slăbiciunea.
  • Aveţi dureri de cap, somnolenţă şi ameţeli.
  • Apar erupţii pe piele.

Administrarea pirantelului în timpul sarcinii și alaptării

Studiile pe animale au arătat că pirantelul nu provoacă malformaţii la făt, dar încă nu există date concludente privind acţiunea posibilă a acestui medicament asupra sarcinii la femei.

Cu toate acestea, unii specialişti recomandă pirantelul în calitate de medicament de bază pentru tratamentul enterobiozei (şi altor tipuri de helminţi) la gravide, dacă nu este posibilă amânarea tratamentului pentru perioada postnatală.

Dat fiind că pirantelul se absoarbe greu în sânge şi mai mult de jumătate din doza medicamentului rămâne în intestin, riscul teoretic al apariţiei unor efecte adverse şi al unei acţiuni nocive asupra fătului este extrem de mic.

În prezent, nu se ştie dacă pirantelul pătrunde sau nu în laptele matern. Totuşi, dat fiind că pirantelul se absoarbe greu în sânge, concentraţia medicamentului în laptele matern ar putea fi nesemnificativă şi, după toate probabilităţile, nu ar avea cum să-i dăuneze copilului.

Potrivit unor date furnizate de surse credibile, utilizarea pirantelului în timpul alăptării este admisibilă şi nu cere întreruperea lactaţiei.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influența posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteți înțelege care medicamente pot fi și care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceți în cazul în care ați rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… și multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.