Oxiurii (enterobiaza) la copii și maturi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 11 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.3. From 25 votes.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Ce sunt oxiurii și ce este enterobiaza (oxiuriaza)? Care este ciclul vital al oxiurilor și de ce trebuie să cunosc acest lucru?

În articolul de față veți găsi răspunsuri la întrebări cu privire la tot ce trebuie să știți și să faceți dacă dvs. sau copilul dvs. ați fost infestat de oxiuri sau ați fi putut să vă infestați de acești paraziți.

Vom începe discuția despre oxiuriază cu descrierea ciclului vital (biologic) al oxiurilor. Această informație vă va ajuta să înțelegeți corect toate celelalte recomandări privind soluționarea problemelor de sănătate provocate de paraziții respectivi.

Ciclul vital (biologic) al oxiurilor

Din punct de vedere biologic, oxiurii sunt viermi paraziți (sinonime: helminți), care trăiesc și se înmulțesc în intestinul copiilor și adulților.

În medicină, oxiurii, precum și unele alte tipuri de helminți (de exemplu, ascarizii), poartă denumirea de nematode sau “viermi rotunzi” (uneori, “viermi cilindrici”). Boala provocată de acești viermi se numește enterobiază sau oxiuriază, iar denumirea științifică a acestor viermi parazitari este Enterobius vermicularis.

Ciclul vital (biologic) al oxiurilor începe atunci când adultul sau copilul înghite ouăle acestor paraziți, odată cu apa sau alimentele.

În intestinul subțire al oamenilor, larvele microscopice de oxiuri eclozează (ies din ouă) și încep să crească rapid, ajungând la maturitatea deplină într-un răstimp de 20 de zile.

Oxiurii adulți migrează din intestinul subțire în intestinul gros, unde rămân pentru următoarele 4-6 săptămâni. După aceasta, oxiurii mor.

Pentru a-și depune ouăle, femelele oxiurilor migrează în regiunea rectală. Ieșind din rect (de regulă, noaptea), femelele depun 11000-16000 de ouă pe piele. Ouăle oxiurilor devin contagioase peste 6-8 ceasuri și își păstrează vitalitatea în următoarele 3 săptămâni.

Dacă omul atinge pielea pe care oxiurii au depus ouă, acestea se vor lipi de degete și vor ajunge sub unghii. Mai apoi, de pe degete, ouăle pot nimeri în gură și, în așa fel, infestează a doua oară aceeași persoană cu o nouă populație de oxiuri.

Cu ce se hrănesc oxiurii?

Oxiurii se hrănesc cu substanțele ce se formează în intestinul uman în procesul de digerare a hranei.

Cum arată oxiurii, ouăle și larvele acestora?

Ouăle și larvele oxiurilor au dimensiuni foarte mici și pot fi văzute numai la microscop.

Femela adultă de oxiuri poate atinge 8-13 mm în lungime. Masculul este mai mic: de la 2 mm la 5 mm în lungime.

Oxiurii adulți au culoarea albă.

Destul de frecvent, oamenii se interesează dacă oxiurii pot fi de culoare neagră. La această întrebare putem răspunde în felul următor: oxiurii și alți helminți au, de regulă, o culoare deschisă (albă). Dacă ați observat în masele fecale particule sau firicele negre, nu poate fi vorba de helminți. Mai multe detalii despre ce ar putea fi aceste firicele sau puncte negre vezi în articolul Particule negre în scaun.

Care este sursa de infectare cu oxiuri? Cum se infestează un adult sau un copil cu acești viermi paraziți? Animalele domestice pot avea oxiuri?

Mulți oameni care se confruntă cu problema oxiurilor, se interesează dacă s-ar fi putut molipsi de la pisici, câini sau alte animale domestice și puii acestora?

La această întrebare vă putem răspunde în felul următor:

Oxiurii pot să se dezvolte numai în organismul uman și nu pot supraviețui în intestinele animalelor domestice sau de companie. De aceea, dacă dvs. sau copilul dvs. ați făcut oxiuriază, trebuie să știți că v-ați putut infecta numai în urma contactului cu o altă persoană (adult sau copil).

Prin ce semne și simptome se manifestă oxiurii (enterobiaza) la copii și adulți?

La majoritatea adulților și copiilor care au oxiuri, infecția decurge asimptomatic (altfel spus, nu se manifestă prin anumite simptome). Tocmai din această cauză, pentru a frecventa unele instituții și locuri publice (de pildă, grădinițile de copii, piscinele etc.), copiii uneori au nevoie de un certificat de la medic prin care se confirmă testul negativ la helminți.

Oxiuriaza (enterobiaza) se poate manifesta, în cazuri foarte rare, prin simptome precum: prurit în regiunea rectală și în regiunea organelor genitale, care se intensifică în timpul nopții și poate chiar să tulbure somnul.

Din cauza mâncărimii intense și a tulburărilor somnului, copiii infestați cu oxiuri pot deveni distrați, irascibili și chiar pot pierde în greutate.

Destul de frecvent, oxiurii adulți sunt eliminați odată cu masele fecale (vezi articolul Particule albe în scaun).

Pot face febră dacă am oxiuri?

De regulă, oxiurii nu provoacă o creștere a temperaturii corpului (spre deosebire de alți paraziți, precum lambliile).

Doar în cazuri extrem de rare oxiurii pot provoca simptome asemănătoare cu simptomele apendicitei, precum febra sau durerile abdominale.

Este adevărat că oxiurii pot contribui la apariția și dezvoltarea unor maladii alergice?

Potrivit unor specialiști în domeniu, oxiurii pot fi, într-adevăr, cauza unor alergii, în special a unor reacții alergice pe piele.

Din acest motiv, înainte de a trata alergia la copii, medicii deseori prescriu efectuarea unor analize de laborator preliminare la oxiuri.

Cât timp trăiesc oxiurii? Enterobiaza poate trece de la sine, fără tratament? Putem vorbi despre enterobiază (oxiuriază) cronică?

După cum spuneam mai sus, durata vieții oxiurilor adulți nu depășește 1-2 luni. Cu toate acestea, dat fiind că persoana infestată cu oxiuri se remolipsește permanent cu acești paraziți, populația viermilor din intestin se reînnoiește. În situații de acest gen, enterobiaza poate deveni, într-adevăr, o boală “cronică” și poate dura destul de mult timp.

Oxiurii sunt periculoși? Ce urmări și complicații poate provoca enterobiaza? Oxiurii pot trăi în nas, plămâni, ficat, vagin sau uter?

De regulă, oxiurii nu dăunează grav sănătății persoanelor infestate cu paraziții respectivi.

Cu toate acestea, ca și în cazul altor tipuri de helminți (de exemplu, ascarizii), femelele oxiurilor pot migra din intestin în căile biliare și în ficat, determinând inflamația acestor organe.

Femelele oxiurilor pot migra, de asemenea, în vaginul, uterul, trompele uterine și rinichii fetelor și femeilor mature, provocând un prurit intens și eliminări din organele genitale. Pentru o descriere detaliată a cauzelor posibile ale acestor simptome, vezi articolul Pruritul și eliminările vaginale.

În literatura medicală, sunt descrise și cazuri foarte rare de oxiuri în cavitățile nazale, plămâni și chiar ochi.

Pentru a înlătura viermii paraziți care pătrund în aceste organe interne este nevoie, de cele mai multe ori, de intervenții chirurgicale.

Diagnosticul: ce analize poate prescrie medicul pentru a afla dacă aveți sau nu oxiuri? În ce constă testul la enterobiază (oxiuriază)?

Dat fiind că femelele oxiurilor depun ouă pe pielea din jurul anusului, pentru a afla dacă aveți sau nu oxiuri, medicul vă poate recomanda să lipiți în regiunea respectivă o bucată de scotch (așa-numita “metodă a benzii adezive”), înainte de culcare sau imediat după deșteptare. Ouăle de oxiuri se vor prinde, astfel, de fâșia lipicioasă de scotch.

Mai apoi, fâșia adezivă trebuie dusă în laborator, unde va fi examinată la microscop.

În unele laboratoare, analiza la helminți se face prin prelevarea unei probe umede din jurul anusului.

Pentru obținerea unor rezultate cât mai exacte, medicul vă poate recomanda repetarea testului de laborator de 3 ori, timp de 3 zile.

Când vor fi gata rezultatele de laborator?

Rezultatele testelor la enterobiază pot fi gata în aceeași zi sau în ziua următoare.

Analiza scaunului și a sângelui la enterobiază

La numai 5% din persoanele infestate cu oxiuri, ouăle acestor viermi paraziți pot fi găsite în masele fecale. Din acest motiv, medicii nu recomandă, de obicei, analiza scaunului pentru a depista ouăle oxiurilor.

Analiza sângelui la anticorpi împotriva oxiurilor nu se utilizează, de regulă, la diagnosticarea acestei infecții.

Ce fac dacă se depistează ouă de oxiuri?

Dacă vi s-au depistat (la dvs. sau copilul dvs.) ouă de oxiuri, solicitați consultația medicului infecționist pentru un tratament corespunzător.

Tratamentul: cum pot fi nimiciți oxiurii la copii și la adulți și ce trebuie făcut pentru a preveni reapariția acestora? Ce medicamente se utilizează în acest sens?

În prezent, există o serie întreagă de medicamente ieftine și accesibile care pot nimici rapid și eficient oxiurii. Cu toate acestea, pentru a soluționa o dată și pentru totdeauna problema oxiurilor, medicamentele în sine se pot dovedi insuficiente.

După cum spuneam mai sus, oamenii infestați cu oxiuri înghit repetat ouăle acestor paraziți, care nimeresc pe mâini de pe propria lor piele sau de pe pielea persoanelor cu care cotactează în permanență. Din acest motiv, atunci când tratamentul se mărginește la administrarea “pastilelor pentru helminți”, viermii paraziți pot să reapară la numai câteva săptămâni după întreruperea tratamentului.

Ce fac în acest caz?

Vindecarea definitivă a persoanelor afectate de oxiuriază (enterobiază) este posibilă doar în următoarele condiții:

Tratamentul trebuie efectuat numai sub supravegherea medicului, care va prescrie doza potrivită de doctorie și va estima corect efectul real al medicației asupra paraziților.

Tratamentul trebuie urmat de toți membrii familiei.

Imediat după administrarea pastilelor antihelmintice, trebuie luate unele măsuri igienice speciale, care vă vor ajuta să preveniți reinfestarea cu oxiuri.

La câteva săptămâni după prima cură de tratament, pastilele antihelmintice trebuie administrate încă o dată.

Mai jos, vom explica amănuțit toate aceste reguli, enumerate mai sus.

Etapa întâia: tratamentul. Prima doză de medicamente pentru oxiuri

Dacă ați depistat la dvs. sau copilul dvs. oxiuri sau ouă de oxiuri, cerecți consultația infecționistului pentru a urma o cură de tratament sub supravegherea acestuia.

Medicul vă poate recomanda medicamente precum:

Albendazol (nemozol, vormil). Va trebui să administrați 1 pastilă de 100 mg. Vezi instrucțiunile pentru utilizarea albendazolului.

Mebendazol (vermox). Va trebui să luați o pastilă de 100 mg. Vezi instrucțiunile pentru utilizarea mebendazolului.

Pirantel pamoat (în formă de pastile sau suspensii orale). Se administrează doza de medicament calculată după formula: 11 mg de medicament la fiecare kilogram de masă corporală. Vezi instrucțiunile pentru utilizarea pirantelului .

Doctoria aleasă pentru vindecarea de oxiuriază trebuie administrată de toți membrii familiei dvs., indiferent de faptul dacă aceștia acuză sau nu simptome de oxiuri.

Este extrem de improtant ca membrii familiei dvs. să administreze medicamentul în același timp.

De cele mai multe ori, oxiurii sunt “aduși în familie” de copii, care se infestează cu acești paraziți la grădiniță sau la școală.

Dacă la copilul dvs. s-au depistat oxiuri, ar fi de dorit să discutați cu administrația grădiniței sau școlii despre aceasta, pentru ca toți copiii din clasă sau din grupa de la grădiniță să administreze concomitent medicamente antihelmintice. În caz contrar, după încheierea curei de tratament, copilul dvs. riscă să se infesteze din nou cu oxiuri de la colegii săi.

A doua etapă: profilaxia. Măsurile igienice necesare pentru prevenirea infestării repetate cu oxiuri

Îndată ce toți membrii familiei dvs. au adminsitrat medicamente antihelmintice, trebuie să luați o serie de măsuri speciale pentru prevenția infectării repetate cu ouăle de oxiuri, care pot să rămână pe piele, pe haine sau în încăpere.

Zilnic, în fiecare dimineață, timp de 3-4 zile, toți membrii familiei trebuie să facă duș, să-și taie cât mai scurt unghiile și să-și schimbe lenjeria intimă.

În aceeași perioadă de timp, trebuie să schimbați zilnic lenjeria de pat.

Pentru a dezinfecta albiturile, trebuie să le spălați într-o mașină automat cu detergent obișnuit, la temperatura de 55C.

Pentru a nimici toate ouăle din încăperi, în primele 3 săptămâni după începerea curei de tratament, trebuie să faceți regulat curățenie în toată casa cu aspiratorul și să ștergeți toate suprafețele cu o cârpă umedă (în niciun caz nu măturați podeaua, întrucât, odată cu praful, ridicați în aer și ouăle de oxiurii).

A treia etapă: a doua doză de medicamente pentru oxiuri.

La 2 săptămâni după prima cură de tratament, medicul poate să vă recomande (pentru dvs. și pentru toți membrii familiei dvs.) administrarea repetată a medicamentelor pentru oxiuri (cu aceeași dozare), pentru a elimina definitiv paraziții care ar fi putut să se dezvolte în intestin din ouăle de oxiuri înghițite până la administrarea primei doze de medicament.

Medicul poate să-i sfătuiască pe toți membrii familiei dvs. să facă analize de laborator repetate la ouă de oxiuri, pentru a se asigura că tratamentul a avut efectul scontat.

Cum să scap de mâncărimea provocată de oxiuri?

De regulă, după administrarea medicamentelor antihelmintice (de exemplu, albendazol), pruritul din regiunea anorectală se reduce simțitor și dispare în scurt timp.

Pentru a ameliora acest simptom, ați putea aplica pe pielea din regiunea respectivă o cremă emolientă sau un unguent cu zinc, care va accelera vindecarea pielii iritate.

Tratarea oxiuriazei (enterobiazei) la nou-născuți și sugari

Pentru a trata oxiuriaza la nou-născuți și sugari, medicii recomandă, cel mai frecvent, albendazol.

Când copilul nu mai este contagios? Cât durează perioada de carantină?

Copilul sau adultul infectat de oxiuri încetează să mai fie contagios imediat după administrarea medicamentului antihelmintic, de aceea nu este nevoie de o carantină prelungită sau de izolare în caz de enterobiază. Pentru a elimina definitiv oxiurii din corpul copilului, înainte de a-l trimite la școală sau la grădiniță, acesta trebuie să urmeze întocmai recomandările igienice și profilactice descrise mai sus, sub supravegherea dvs..

Ce medicamente pentru oxiuri pot fi administrate în perioada de sarcină sau de alăptare?

Datele cercetărilor contempoarne arată că oxiurii nu perturbă evoluția sarcinii și nici dezvoltarea fătului. Totodată, dacă femeia care alăptează este infestată cu oxiuri, ea poate să-și contamineze, într-un timp foarte scurt, c

Dacă ați depistat oxiuri în timpul sarcinii și alăptării, cerecți imediat consultația medicului infecționist pentru o cură de tratament adecvată.

Medicul ar putea să vă recomande medicamente precum pirantel sau albendazol.

Mai multe detalii despre siguranța administrării acestor medicamente în timp de sarcină și alăptare – în articolele Pirantel și Albendazol.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Pot nimici oxiurii cu ajutorul unor metode populare, de exemplu, cu usturoi?

Rezultatele cercetărilor științifice arată că metodele așa-zis “populare” de tratare a enterobiazei nu sunt eficiente și nici nu previn răspândirea oxiurilor de la om la om.

Mai mult, după părerea unor specialiști, încercările de înlăturare a oxiurilor cu usturoi (sau cu lapte, în formă de spălături intestinale sau clistir), pot provoca migrația altor viermi paraziți (în particular, ascarizii) în alte organe interne, ceea ce poate constitui un adevărat pericol pentru sănătatea dvs..

Există vreun vaccin împotriva oxiurilor?

Din păcate, în momentul de față, nu există niciun vaccin eficient împotriva oxiurilor.

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.
Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.