Versiunea arhivată

Omeprazol: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Dragi cititori,
Recent am publicat pe site un ghid detaliat, bazat pe cele mai recente cercetări ştiinţifice, cu privire la utilizarea corectă a Omeprazolului în rezolvarea diferitelor afecţiuni gastrointestinale.

Pentru a citi noul ghid, faceţi click pe Administrarea Omeprazolului în rezolvarea arsurilor şi durerilor la stomac.

Unele recomandări de mai jos pot fi incomplete sau învechite. Pentru a beneficia de cele mai actuale şi argumentate recomandări, vă invităm să treceţi pe linkul de mai sus.

***

Ce este Omeprazol?

Omeprazolul este un medicament care reduce cantitatea de acid produsă de stomac. Omeprazolul face parte din grupul de medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni.

Omeprazolul se utilizează în tratamentul următoarelor boli: refluxul gastroesofagian, gastrita, ulcerul peptic şi ulcerul duodenal precum şi al altor boli cauzate de aciditatea gastrică mărită.

Omeprazolul poate fi prescris, de asemenea, în combinaţie cu antibioticele, pentru tratarea ulcerului gastric cauzat de infecţia Helicobacter pylori.

Recomandările suplimentare referitor la bolile în tratamentul cărora se utilizează Omeprazolul pot fi găsite în următoarele articole:

Informaţii importante despre Omeprazol

Omeprazolul acţionează destul de lent (aproximativ peste 30 min. – 1 oră după ce este administrat), din această cauză el nu este potrivit pentru ameliorarea imediată a simptomelor de pirozis (arsuri la stomac, jigăraie). În acest scop, de obicei, se utilizează medicamentele din grupul de antacide.

Tratamentul gastritei şi ulcerului gastric şi duodenal, cauzate de infecţia Helicobacter pylori necesită combinarea Omeprazolului cu antibiotice. Respectaţi riguros schema tratamentului prescrisă de medic. Administraţi Omeprazol în strictă conformitate cu prescripţia medicului.

În nici un caz nu întrerupeţi tratamentul, nici chiar atunci când, după câteva zile de tratament, simptomele bolii dispar. Simptomele bolii pot să dispără până la eliminarea totală a infecţiei.

Nu utilizaţi acest medicament dacă aveţi alergie la Omeprazol sau la alte medicamente din acelaşi grup, precum Albendazol, Mebendazol.

Înainte de a începe administrarea Omeprazolului, informaţi medicul, dacă este cazul, despre faptul că suferiţi de afecţiuni cronice ale ficatului sau ale inimii. În acest caz, s-ar putea să aveţi nevoie de o altă doză sau de efectuarea unor investigaţii medicale necesare pentru securitatea tratamentului prescris.

Nu administraţi Omeprazol fără permisiunea medicului dacă aveţi:

Există date conform cărora administrarea unui medicament din grupul inhibitorilor pompei de protoni, precum Omeprazolul, poate creşte riscul de fracturare a şoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Acest fenomen a fost observat preponderent la persoanele în vârstă de 50 de ani şi mai mult, care au primit medicamentul pentru o perioadă îndelungată de timp şi/sau în doze mari. Din aceste considerente, înainte de administrarea Omeprazolului, comunicaţi-i medicului dacă suferiţi de osteoporoză sau osteopenie (densitate minerală scăzută a oaselor) sau dacă aţi avut deja nişte fracturi ale oaselor relativ recent.

Nu administraţi Omeprazol copiilor sub 16 ani fără recomandarea medicului.

Cum se administrează Omeprazol?

Administraţi Omeprazolul în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

De regulă, Omeprazolul se administrează cu 1 oră înainte de masă.

Comprimatele filmate de Omeprazol sunt acoperite cu un strat care protejează stomacul. De acea nu zdrobiţi, nu mestecaţi, sau nu desfaceţi comprimatele filmate de Omeprazol. Înghiţiţi comprimatul întreg.

Pentru a înghiţi mai uşor capsula cu acţiune retardă, puteţi să deschideţi capsula şi să amestecaţi conţinutul acesteia cu o cantitate mică de apă. Nu se permite mestecarea conţinutului capsulei.

Administraţi medicamentul în formă de praf după ce îl diluaţi bine într-o cantitate mică de apă.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză de Omeprazol?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze – nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Omeprazol?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele de supradozaj pot include somnolenţă, erupţii roşii pe piele, greaţă, vomă, diaree.

Efectele adverse ale Omeprazolului

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Omeprazol: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultatea respiraţiei, edemaţierea feţei, a buzelor, a imbii, sau a gâtului (faringelui).

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen, balonare;
  • Greaţă, vomă, diaree;
  • Dureri persistente de cap (cefalee).

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor adverse ce ar putea apărea la administrarea Omeprazolului. Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Administrarea Omeprazolului în timpul sarcinii

Nu există date verificate în legătură cu utilizarea Omeprazolului în timpul sarcinii la femei. Actualmente se cunosc rezultatele observaţiilor în numai trei cazuri de investigaţii asupra grupurilor nu prea mari de femei gravide (până la 300). Aceste observaţii au arătat că administrarea Omeprazolului în orice perioadă a sarcinii nu măreşte riscul de dezvoltare anormală a fătului. În literatura de specialitate sunt descrise şi cazuri de naştere a copiilor sănătoşi chiar şi atunci când Omeprazolului a fost administrat pe întreaga durată a sarcinii şi în doze, care le depăşeau pe cele admise.

De aici rezultă că Omeprazolul poate fi administrat în timpul sarcinii, dar sub controlul riguros al medicului. În unele cazuri Omeprazolul a fost utilizat în timpul naşterii cu scop de prevenire a sindromului Mendelson.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţă posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate medicul verifica dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului;… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Omeprazolului în perioada alăptării

În cantităţi nu prea mari Omeprazolul pătrunde în laptele de mamă.

Actualmente sunt cunoscute rezultatele unei singure investigaţii în care s-a determinat concentraţia Omeprazolului în laptele mamei, căreia i se administra Omeprazol o dată pe zi, în cantitate de 20 mg, timp de 3 săptămâni de după naştere. Măsurările efectuate au arătat că medicamentul pătrunde în laptele mamei peste 90 minute şi atinge concentraţia maximă peste 3 ore după ce a fost administrat.

Aceste rezultate ne permit să presupunem că doza maximală a medicamentului, care poate nimeri în organismul copilului prin laptele mamei nu depăşeşte 3 micrograme/kg, ceea ce este mai puţin decât doza recomandată la tratamentul copiilor sugaci (1 mg/kg).

Rezultatele acestor investigaţii ne permit să presupunem că administrarea Omeprazolului (20 mg pe zi) în timpul alăptării este posibilă şi nu necesită întreruperea alăptării.

Dacă administraţi Omeprazolul o dată pe zi, înainte de somn, alăptaţi copilul peste 1 oră după administrarea medicamentului. Aceasta va minimiza cantitatea medicamentului care pătrunde în organismul copilului prin laptele mamei.

Recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptării.

data publicării:


Surse: