Toate modalităţile de determinare a termenului sarcinii şi a datei probabile a naşterii: ghid pentru femei

Este oare posibil să se calculeze exact data naşterii? Este oare posibil că naşterea se va întâmpla mai devreme sau mai târziu decât data estimată şi cât este de periculos aceasta pentru copil?

Chiar dacă data posibilă de naştere a fost calculată pe baza examenului ecografic sau bazându-se pe data exactă a ultimei menstruaţii, nu ar trebui să aveţi o încredere deplină în ea. Numai 4% dintre toţi copiii sunt născuţi exact la data calculată, în timp ce alte 96% se nasc cu câteva zile sau câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu decât data calculată.
Acest lucru poate fi explicat prin faptul că, în plus la erorile care pot apărea în calculul datei posibile de naştere, perioada de sarcină normală poate varia de la 37 la 42 de săptămâni, iar copiii născuţi în această perioadă sunt consideraţi născuţi la termen.

După estimarea datei de naştere, este mai corect să presupunem că naşterea, cu aceeaşi probabilitate, se poate întâmpla într-o perioadă care începe cu 2 săptămâni înainte de data calculată şi durează până la o săptămână după această zi.

Estimarea datei de naştere bazată pe termenul sarcinii

Cunoscând termenul exact al sarcinii (estimat la ecografie), se poate calcula cu uşurinţă data presupusă a naşterii. Durata unei sarcini normale este, în mediu, de 280 zile (începând cu prima zi a ultimei menstruaţii) sau 40 săptămâni.

Astfel, pentru a calcula data presupusă a naşterii, din 40 săptămâni ar trebui să scădeţi termenul actual al sarcinii (săptămâni), şi să marcaţi acest număr de săptămâni în calendar, începând cu ziua curentă.

Calculul datei de naştere estimat pe baza datei ultimei menstruaţii

Calculul termenului de sarcină şi estimarea datei de naştere după data ultimei menstruaţii se bazează pe ipoteza că în cazul duratei medii a ciclului menstrual (perioada dintre două menstruaţii), egale cu 28 zile, ovulaţia şi concepţia poate fi, aproximativ, în a 14-a zi de la începutul ultimului ciclu menstrual.

Această metodă de calcul este destul de inexactă din următoarele motive:

  • Aproximativ 20-40% dintre femei nu pot spune data exactă a începutului ultimei menstruaţii
  • Durata ciclului menstrual la diferite femei poate fi diferit. De exemplu, la unele femei, perioada între două menstruaţii poate fi 21 zile, în timp ce la altele – 42 zile.
  • La multe femei, ciclul menstrual este neregulat. Aceasta înseamnă că momentul ovulaţiei poate avea loc în cu totul alte zile ale ciclului menstrual (mai aproape de începutul sau de sfârşitul ciclului)
Pentru a calcula data presupusă a naşterii, pe baza primei zile a ultimei menstruaţii, aveţi posibilitatea să utilizaţi două moduri:

  1. La prima zi (începutul) a ultimei menstruaţii, se adăugă 7 zile şi, apoi, se numără, de la data primită, 9 luni, înainte pe calendar.
    De exemplu, dacă ultima menstruaţie s-a început pe 5 iunie, naşterea poate fi aşteptată pe data de 12 martie (5 +7 = 12 iunie; 12 iunie + 9 luni = 12 martie).
  2. La prima zi (început) a ultimei menstruaţii, se adaugă 7 zile şi, apoi, se numără, de la data primită, trei luni, înapoi pe calendar.
    De exemplu, dacă ultima menstruaţie s-a început pe 5 iunie, naşterea, poate fi aşteptată pe data de 12 martie (5 +7 = 12 iunie; 12 iunie – 3 luni = 12 martie).

Estimarea datei de naştere şi a vârstei gestaţionale cu ajutorul ecografiei

Ecografia este una dintre cele mai exacte metode moderne de stabilire a vârstei gestaţionale şi a datei estimate de naştere.

În primul trimestru al sarcinii, este posibil să se determine termenul de sarcină pe baza măsurării diametrului sacului gestaţional, a lungimii fătului de la creştetul capului până la coccis (crown-rump length, CRL), sau pe baza determinării ritmului cardiac fetal.

Termenul de sarcină în zile este: diametrul sacului gestaţional în mm + 30

Vârsta gestaţională în săptămâni este: –0.0007 (CRL­)2+ 0.1584 (CRL) + 5.2876  (exactitatea +/- 6 zile)

Primele bătăi cardiace ale fătului sunt determinate, aproximativ, în a 5-a – a 6-a săptămână a sarcinii

În al doilea trimestru de sarcină, pentru calculul vârstei gestaţionale poate fi utilizată valoarea lăţimii maxime a capului fetal (diametru biparietal, BPD).

Termenul de sarcină în zile este: 39.1 + 2.1 (BPD) (exactitatea +/- 8 zile)

În al treilea trimestru, vârsta gestaţională este calculată considerând lăţimea maximă a capului fetal, circumferinţa craniului, lungimea femurului sau prezenţa focarelor de formare ale ţesuturilor osoase în oasele mari ale scheletului fătului.

În, aproximativ, 20% din cazuri, data presupusă a naşterii calculată pe baza primei zile a ultimului ciclu menstrual, diferă semnificativ de la data calculată prin ecografie. În cazurile în care aceste două date diferă cu mai puţin de 10 zile, se consideră corectă data de naştere calculată pe baza primei zile a ultimei menstruaţii. Dacă aceste două date diferă cu mai mult de 10 zile, se consideră corectă data de naştere, calculată pe baza ecografiei.

Explicaţiile detaliate referitor la termenii la care se efectuează ecografia în timpul sarcinii, dacă este dăunătoare această examinare pentru dezvoltarea copilului şi ce ar putea indica rezultatele acesteia, sunt prezentate în articolul: Ecografia în timpul sarcinii.

Determinarea vârstei gestaţionale în timpul unui examen pelvian 

Stabilirea vârstei gestaţionale în funcţie de mărimea uterului sau a abdomenului femeii gravide este o metodă foarte imprecisă, deoarece, în primul rând, măsurarea corectă a volumului uterului este foarte dificilă, şi, pe de altă parte, dimensiunea abdomenului şi înălţimea uterului variază mult de la o femeie la alta. În prezent, această metodă de calcul a termenului de sarcină, practic, nu se utilizează.

Calculul vârstei gestaţionale şi a datei estimate de naştere, bazat pe data primei mişcări fetale observate

Data, la care femeia a simţit prima mişcare fetală, poate fi utilizată numai pentru un calcul foarte aproximativ al datei de naştere.

Observaţiile arată că femeile gravide pentru prima dată simt primele mişcări fetale în jurul termenului de 19-21 de săptămâni de sarcină, în timp ce femeile cu a doua şi următoarele sarcini, pot simţi mişcările fetale cu 1-2 săptămâni mai înainte (adică, în a 17-a – a 19-a săptămână).

Calculul termenului de sarcină şi al datei posibile de naştere, pe baza datei actului sexual, în urma căruia ar putea să apară concepţia

Data actului sexual, după care cel mai probabil a avut loc concepţia, poate fi utilizată pentru a calcula data posibilă a naşterii, numai în cazul în care nu există practic nicio îndoială că concepţia a avut loc imediat după momentul la care vă gândiţi (de exemplu, dacă acesta a fost singurul act sexual în ultimele 3-4 luni).

Dacă ştiţi când aţi avut contactul sexual după care a fost conceput viitorul copil al dumneavoastră, număraţi de la acea dată 40 săptămâni şi veţi cunoaşte data aproximativă a naşterii.
De asemenea, vă recomandăm să citiţi Răspunsuri la cele mai importante întrebări cu privire la conceperea copilului.

data publicării:

Surse:

  • Medscape.com. Estimated Date of Delivery (EDD) Pregnancy Calculator
  • Mul T, Mongelli M, Gardosi J. A comparative analysis of second-trimester ultrasound dating formulae in pregnancies conceived with artificial reproductive techniques. Ultrasound Obstet Gynecol. 1996 Dec;8(6):397-402.
  • Westerway SC, Davison A, Cowell S. Ultrasonic fetal measurements: new Australian standards for the new millennium. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2000 Aug;40(3):297-302.
  • Altman DG, Chitty LS. New charts for ultrasound dating of pregnancy. Ultrasound Obstet Gynecol. 1997 Sep;10(3):174-91.