Micoza palmoplantară (pe talpă, între degete, pe palme, tinea pedis), pe corp (tinea corporis), în regiunea inghinală şi a organelor genitale (tinea cruris): ghid detaliat de tratament

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 11 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.6. Pe baza a 15 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Care sunt cauzele apariţiei micozei pe talpa piciorului, între degetele de la picioare, pe palme, pe corp, înregiunea inghinală şi a organelor genitale? Micoza palmoplantară este provocată de înmulţirea unor ciuperci? Despre ce fel de «ciuperci» este vorba?

Dezvoltarea micozei la nivelul piciorului (pe talpă, pe călcâie, între degetele de la picior), la nivelul mâinii (pe degete, pe palme sau între degetele de la mână), pe trunchi (pe piept, pe spate), pe coapse, în regiunea inghinală sau a organelor genitale este legată, într-adevăr, de înmulţirea unor ciuperci microscopice pe piele.

Studiile microbiologice arată că «principalii» agenţi patogeni ai micozei palmoplantare sunt ciupercile Trichophyton rubrum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum şi Microsporum. Aceleaşi ciuperci pot declanşa micoza unghiilor şi tinea capitis (la copii).

În limbaj medical, «ciuperca» mâinii şi a piciorului se numeşte micoză palmoplantară.

Problemele pe care le au unele persoane cu pielea mâinilor pot fi legate şi de înmulţirea ciupercilor din specia Candida albicans. În acest caz, boala se numeşte candidoză.

La copii mici înroşirea şi inflamaţia pielii în regiunea inghinală şi a organelor genitale poate fi cauzată, de asemenea, de fungi levurici (drojdii). Informaţii detaliate despre cum poate fi soluţionată această problemă sunt prezentate în articolul Dermatita de scutec.

Care este sursa de infestare cu ciupercile care atacă pielea de la picior, mână şi alte regiuni ale corpului? Este adevărat că ne putem contamina de la alte persoane cu aceste ciuperci?

De regulă, ne contaminăm cu «ciuperci» palmoplantare de la alte persoane, de exemplu, în urma vizitelor pe care le efectuăm la piscine, la băile publice/ saune, la sălile de sport (mai ales în vestiarele acestora).

Omul se poate infecta cu ciuperci parazite când utilizează încălţăminte străină.

Apariţia micozei piciorului se atestă deosebit de frecvent la oamenii care poartă încălţăminte strâmtă sau în care picioarele transpiră.

Micoza piciorului şi în regiunea inghinală (tinea pedis şi tinea cruris) apare destul de des la sportivi (în timpul efortului fizic sporit, regiunile respective transpiră mult, iar vestiarele şi cabinele de duş din sălile de sport sunt utilizate de mulţi oameni). Din acest motiv, tinea pedis sau micoza piciorului se mai numeşte, în medicină, «talpa atletului».

Micoza piciorului apare şi atunci când omul nu are posibilitatea (sau obişnuinţa) de a se spăla cu regularitate pe picioare. Aceasta explică incidenţa crescută a micozei palmoplantare la soldaţi şi la turişti, care nu pot acorda atenţia necesară igienei personale pentru perioade prelungite de timp.

La copii şi la adulţi “ciuperca” pe corp poate apărea şi după infectarea de la animale (agentul patogen în acest caz este Microsporum canis).

Dezvoltarea candidozei la nivelul palmelor se observă mai frecvent la oamenii care se infectează permanent cu ciupercile respective la locul de muncă (de exemplu, în brutării, în întreprinderile agricole sau vinicole).

Micoza pe piele (tinea) poate fi legată de alte maladii?

Micoza palmoplantară (a mâinii şi a piciorului), într-adevăr, se dezvoltă mai des la persoanele cu sistemul imunitar slăbitDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc.
sau afectaţi de maladii cronice (de exemplu, persoanele care suferă de diabet zaharat). Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care se confruntă cu această problemă, nu acuză alte probleme grave de sănătate.

Cum arată ciuperca piciorului? Prin ce semne şi simptome se manifesta aceasta?

Ciuperca piciorului (a tălpii piciorului) se poate manifesta prin următoarele simptome: de cele mai multe ori, micoza respectivă determină înroşirea şi iritarea pielii între degetele de la picioare. Pielea, afectată de micoză, devine roşie, începe să se descuameze şi provoacă mâncărimi puternice.

Mai rar, micoza se răspândeşte pe toată pielea tălpii piciorului, care se poate înroşi, începe să se descuameze şi poate deveni pruriginoasă (în cazul acestei forme de micoză, pruritul nu se întâlneşte la toate persoanele).

În unele cazuri, micoza piciorului poate provoca, pe pielea de la tălpi, apariţia unor «băşicuţe» umplute cu un lichid transparent sau cu puroi. Când aceste băşicuţe se sparg, ele lasă în urma lor leziuni nu foarte adânci, dar dureroase, care se tămăduiesc greu. În limbaj medical, această formă a micozei se mai numeşte «veziculară» sau «erozivă».

Cum arată micoza mâinii?

Pielea mâinilor, afectată de ciupercile parazite, poate deveni foarte uscată şi se poate acoperi cu un strat foarte subţire de solzi albi minusculi (ca pulberea).

Ciupercile (în special Candida albicans) pot determina apariţia unor pete roşii pe palme, de pe care pielea se descuamează, se subţiază, devine uscată şi crapă uşor.

În regiunile interdigitale de la nivelul mâinii, micoza se manifestă la fel ca şi între degetele de la picioare: pielea începe să se descuameze, se înroşeşte şi provoacă mâncărimi intense.

Micoza poate determina apariţia, pe dosul palmei, a unor pete roşii-roz, identice cu petele pe care le fac adulţii care se contaminează cu tinea capitis (tricofiţie) de la copii.

Atenţie!

Dacă pe pielea dvs. au apărut, la nivelul picorului sau al mâinii, băşicuţe sau ulceraţii dureroase, mergeţi neapărat la medic! În unele cazuri, aceste simptome ar putea fi provocate nu de micoze, ci de alte maladii, de exemplu, de psoriazis (vezi simptomele psoriazisului pe pielea de la mână şi de la picior).

Cum arată micoza pe corp (tinea corporis) şi în regiunea inghinală (tinea cruris)?

De regulă, forcarele de tinea corporis sau tinea cruris au aspect de pete roşii cu margini bine delimitate, neregulate, reliefate şi de o culoare roşie mai intensă. Aceste pete se pot mări, treptat, în dimensiuni şi pot fi însoţite de un prurit destul de intens (în special după ce pielea transpiră).

În unele cazuri, în centrul petelor pielea îşi restabileşte culoarea normală, rămânând vizibile doar nişte “inele roşii”.

Atenţie!

Există un şir întreg de afecţiuni ale pielii care pot să se manifeste similar cu tinea (de exemplu, psoriazis, pitiriazis rozat, pitiriazis versicolor, lupus eritematos, granulomul inelar, etc.) dar necesită un tratament cu totul diferit. De aceea, dacă nu sunteţi siguri de faptul că probleme dvs. de piele sunt legate anume de micoză, adresaţi-vă neapărat la dermatolog pentru a stabili diagnosticul exact.

Micoza palmoplantară, tinea cruris şi tinea corporis pot trece de la sine, fără tratament? Cât de periculoase sunt şi ce urmări poate provoca acestea?

De regulă, ciuperca mâinii, a piciorului sau a corpului nu prezintă niciun pericol pentru viaţă şi nu determină complicaţii grave.

Cu toate acestea, fără tratament, micoza respectivă poate să treacă foarte greu şi se poate răspândi în alte regiuni ale corpului.

În special, aceasta se poate răspândi pe pielea braţelor (de cele mai multe ori, pe pielea unui braţ). De pe talpa piciorului sau de pe palme, micoza poate să se răspândească spre unghii. Dacă se întâmplă acest lucru, infecţia va fi tratată mai greu (vezi Micoza unghiilor).

Trebuie să apelez la medic pentru a trata micoza pe piele? Ce specialist este mai indicat?

Aţi putea încerca să trataţi de unul singur tinea pedis, manus, cruris sau corporis, dacă aceasta a apărut recent şi dacă nu aveţi alte probleme de sănătate. Mai jos, veţi găsi recomandări detaliate cu privire la ceea ce urmează să faceţi pentru a trata micoza de sine stătător.

În acelaşi timp, dacă suferiţi nu numai de micoză, ci şi de diabet zaharat, de imunitate redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc.
sau credeţi că ciupercile parazite s-au răspândit deja în regiunea unghiilor (de exemplu, atunci când unghiile devin opace şi friabile), mergeţi neapărat la medicul dermatolog, pentru a efectua un tratament sub supravegherea acestuia.

În situaţii de acest fel, pentru a elimina definitiv şi sigur ciuperca parazită, aţi putea avea nevoie de un tratament cu medicamente antimicotice în formă de comprimate (pastile), care se efectuează numai sub supravegherea medicului.

De asemenea, apelaţi fără şovăire la serviciile medicului dacă micoza piciorului sau a mâinii se dezvoltă agresiv, determinând apariţia de băşicuţe şi de leziuni pe piele, sau dacă trataţi deja de foarte mult timp şi fără prea mult succes micoza cu ajutorul unguentelor antifungice.

Diagnosticul: ce analize poate indica medicul înainte de începerea tratamentului antimicotic?

Pentru a depista infecţia micotică pe piele, medicul dermatolog trebuie, de regulă, doar să vadă regiunile afectate ale pielii şi să examineze la microscop o probă de ţesut prelevată din locurile respective.

Pentru a determina cu precizie tipul de ciuperci care a provocat infecţia micotică (lucru ce se poate dovedi important pentru planificarea tratamentului), medicul poate recurge la cultivarea în condiţii de laborator a ciupercilor în cauză. Rezultatele vor fi cunoscute peste câteva săptămâni.

Ce tratament pot să urmez pentru a elimina definitiv micoza pe piele?

Dacă micoza se dezvoltă pe talpa piciorului, în regiunile interdigitale, pe palme, în regiunea inghinală, a apărut recent şi sunteţi sigur că este vorba de micoză, aţi putea încerca tratamentul cu unguente ce conţin substanţe antimicotice.

Cele mai eficiente medicamente antimicotice sunt considerate cremele, unguentele şi gelurile ce conţin terbinafină, butenafină, itraconazol, econazol, ketoconazol sau miconazol. Puteţi procura toate aceste medicamente în farmacii, solicitând de la farmicist o «cremă antimicotică».

Unele creme şi unguente împotriva fungilor, care se vând în farmacii, conţin, pe lângă componentele antifungice, şi cantităţi mici de hormoni corticosteroizi (de exemplu, hidrocortizon).

Aceste medicamente pot fi cea mai bună soluţie în cazurile în care micoza provoacă un prurit intens şi iritaţii ale pielii. Hormonii corticosteroizi ameliorează rapid pruritul şi iritaţia pielii.

Cum trebuie administrate unguentele şi cremele antifungice?

După ce aţi ales doctoria, aplicaţi-o pe regiunile afectate de micoză şi pe pielea din jurul focarelor infecţiei. De exemplu, în cazul micozei piciorului, unguentul sau crema trebuie aplicate pe toată talpa. În cazul micozei pe corp (tinea corporis), trebuie să aplicaţi unguentul pe toată suprafaţa focarelor afectate şi încă 2 cm de piele sănătoasă în jurul focarelor. Acest lucru este necesar pentru a îndepărta focarele infecţiei micotice, care se pot afla în regiunile sănătoase ale pielii.

De regulă, specialiştii recomandă aplicarea cremelor (unguentelor) de 2 ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni.

Înainte de a administra medicamentul, spălaţi-vă pe picioare (sau pe mâini) cu săpun şi uscaţi-le bine cu un prosop moale.

În cazul în care, pe talpa piciorului dvs., s-a format un strat gros de piele, în care apar crăpături dureroase, aţi putea aplica şi unele unguente ce conţin uree. Unguentele respective pot înmuia şi «dizolva» pielea veche. Aceasta va optimiza tratamentul antimicotic: medicamentele antifungice vor pătrunde mai bine în pielea mai subţire şi, astfel, vor lupta mai eficient cu ciupercile parazite.

Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru Crăpăturile de la tălpi.

Când începe să acţioneze tratamentul şi cât trebuie să dureze acesta?

Condiţia pielii începe să se amelioreze, în multe cazuri, chiar în primele zile după începerea curei de tratament. Peste câteva săptămâni, pielea poate părea absolut sănătoasă.

Cu toate acestea, chiar şi în cazul în care pielea începe să arate mult mai sănătos şi mai bine imediat după începerea tratamentului, continuaţi tratamentul timp de 4-6 săptămâni. Potrivit cercetărilor clinice, curele de tratament ce durează 6 săptămâni reduc cu 60% probabilitatea recidivării infecţiei.

Încălţămintea trebuie dezinfectată? Cum se face acest lucru?

În timpul tratamentului antifungic al micozei piciorului şi mai ales după încheierea acestuia, este foarte important să vă dezinfectaţi ciorapii (şosetele) şi toată încălţămintea.

Pentru a dezinfecta şosetele, este suficient să le spălaţi cu detergent obişnuit în maşina de spălat la temperatura de 60ºC.

Pentru a dezinfecta încălţămintea, puteţi utiliza sprayuri şi prafuri speciale, ce se vând în farmacii şi sunt produse de companiile care se specializează în medicamentele împotriva micozei.

Și mai bine ar fi dacă aţi putea înlocui încălţămintea veche cu alta nouă.

Ce fac dacă tratamentul nu mă ajută?

Dacă tratamentul cu unguentul antimicotic ales şi dezinfecţia încălţămintei nu vă ajută, aţi putea încerca o doctorie cu o altă componentă activă: de exemplu, în locul unguentelor cu itraconazol, econazol sau miconazol, aţi putea administra unguente cu terbinafină sau butenafină.

Dacă şi aceasta nu vă ajută, mergeţi neapărat la medic pentru a efectua un tratament sub supravegherea acestuia.

Pastile pentru tratamentul micozei palmoplantare

În cazul în care tratamentul cu unguente sau creme cu substanţe antifungice nu v-a ajutat, medicul vă poate recomanda o cură cu medicamente în formă de comprimate orale, care conţin terbinafină, grizeofulvină, ketoconazol sau fluconazol. Un asemenea tratament poate dura 4-8 săptămâni.

Tratamentul micozei pe piele în perioada de sarcină şi de alăptare

Pentru a trata micoza piciorului sau a mâinii în perioada de sarcină, medicul vă poate recomanda unguente şi creme obişnuite cu componente antimicotice. Componentele active pe care le conţin aceste medicamente pătrund în sânge în cantităţi neglijabile şi nu influenţează negativ asupra dezvoltării fătului.

Ciuperca palmoplantară şi pe corp poate reapărea după încheierea tratamentului? Ce pot face pentru a preveni recidiva micozei?

Din păcate, la circa 70% din persoanele care au suferit de micoza piciorului sau a mâinii, simptomele infecţiei reapar la scurt timp după întreruperea tratamentului.

Potrivit cercetărilor în domeniu, cauzele principale ale reîmbolnăvirii sunt fie contaminarea repetată cu fungii paraziţi, fie durata insuficientă a primei cure de tratament.

De aceea, pentru a preveni dezvoltarea repetată a infecţiei micotice:

  • Continuaţi cura cu unguente antifungice cel puţin 6 săptămâni, chiar dacă simptomele micozei dispar rapid şi pielea arată foarte bine.
  • În cazul micozei piciorului, aplicaţi medicamentul pe toată suprafaţa tălpii.
  • Picioarele dvs. trebui să fie mereu uscate şi curate. Schimbaţi-vă în fiecare zi ciorapii/ şosetele şi străduiţi-vă să purtaţi încălţăminte comodă, în care picioarele dvs. nu transpiră.
  • Spălaţi-vă zilnic pe picioare cu săpun. Trebuie să aveţi un prosop aparte pentru picioare.
  • Dacă mergeţi la băile publice, saune, piscine sau sălile de sport, luaţi cu dvs. o pereche de încălţăminte de schimb.
  • Nu purtaţi încălţăminte străină.
  • Dezinfectaţi-vă şosetele şi încălţămintea, după cum am arătat mai sus.

Răspunsuri la alte întrebări privind micoza mâinii şi picioarelor

Pot face băiţe pentru picioare pentru a trata micoza?

Pornind de la faptul că ciupercile se dezvoltă mai bine în condiţii de umiditate şi căldură, specialiştii în domeniul dermatologic nu recomandă oamenilor care suferă de micoză palmoplantară băile pentru picioare. Dacă v-aţi obişnuit totuşi cu băiţele pentru picioare şi nu puteţi renunţa la acestea, uscaţi-vă foarte bine picioarele de fiecare dată după ce le ţineţi în apă.

Cât de eficiente sunt doctoriile populare în tratamentul micozei palmoplantare, de exemplu, propolisul, uleiul arborelui de ceai etc.?

Lucrând la prezentul articol, am găsit unele informaţii cu privire la faptul că extrasul de propolis, în condiţii de laborator, poate inhiba dezvoltarea ciupercilor care provoacă micoza piciorului sau a mâinii. Cu toate acestea, nu am găsit informaţii şi date verificate ştiinţific referitor la eficienţa medicamentelor pe bază de propolis în tratamentul acestei maladii la oameni.

De asemenea, nu am găsit date confirmate ştiinţific ce ar indica asupra eficienţei uleiului arborelui de ceai şi altor «medicamente populare» în tratamentul micozei palmoplantare.

Picioarele afectate de micoză emană un miros neplăcut?

Cercetările dermatologice arată că mirosul neplăcut de la picioare nu are legătură directă cu ciuperca palmoplantară.

Cu toate acestea, atât mirosul neplăcut, cât şi micoza, pot avea o cauză comună: transpiraţia crescută a picioarelor. Tocmai din acest motiv, oamenii ale căror picioare transpiră intens şi emană un miros neplăcut sunt mai predispuşi pentru micoza piciorului.

Mai multe detalii privind modalităţile de soluţionare a problemei mirosului neplăcut exalat de picioare supr prezentate în articolele Transpiraţia excesivă şi Mirosul neplăcut al picioarelor.

Deschideți surse
  • Arenas, R. et al., 2010. Tinea incognito. Clinics in Dermatology, 28(2), pp.137–139. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.clindermatol.2009.12.011.
  • Breu, F., Guggenbichler, S. & Wollmann, J., 2011. Superficial Mycoses in Dogs and Cats Guidelines. European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, p.17.
  • Drake LA, Dinehart SM, Farmer ER, et al. Guidelines of care for superficial mycotic infections of the skin: tinea corporis, tinea cruris, tinea faciei, tinea manuum, and tinea pedis. Guidelines/Outcomes Committee. American Academy of Dermatology. J Am Acad Dermatol. 1996;34(2 Pt 1):282-6.
  • Ginter-Hanselmayer G, Seebacher C. Treatment of tinea capitis – a critical appraisal. J Dtsch Dermatol Ges. 2011;9(2):109-14.
  • Kakourou T, Uksal U. Guidelines for the management of tinea capitis in children. Pediatr Dermatol. 2010;27(3):226-8.
  • Morais P, Peralta L. Smelly foot rash. Aust Fam Physician. 2011;40(3):123-4.
  • Moriarty, B., Hay, R., & Morris-Jones, R. (2012). The diagnosis and management of tinea. BMJ345(jul10 1), e4380-e4380. doi:10.1136/bmj.e4380
  • Seebacher, C., Abeck, D., Brasch, J., Cornely, O., Daeschlein, G., Effendy, I., … Tietz, H. (2007). Tinea capitis: ringworm of the scalp. Mycoses50(3), 218-226. doi:10.1111/j.1439-0507.2006.01350.x
  • Stevens DL, Bisno AL, Chambers HF, et al. Practice guidelines for the diagnosis and management of skin and soft tissue infections: 2014 update by the Infectious Diseases Society of America. Clin Infect Dis. 2014;59(2):e10-52.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.