Metronidazol: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Metronidazolul?

Metronidazolul este un preparat medicamentos din grupul antibioticelor care se utilizează în tratamentul multor tipuri de infecţii cu bacterii a tractului urinar la bărbaţi şi la femei (vezi recomndările referitor la tratamentul infecțiilor), a stomacului (Helicobacter pylori), a pielii, al articulaţiilor, a sistemului respirator.

Informaţii importante despre Metronidazol

Administraţi acest preparat pe toată durata de timp indicată de către medic, chiar şi în cazul în care simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară până la eliminarea totală a infecţiei.

Metronidazolul nu este eficient pentru tratamentul infecţiilor virale (de exemplu, gripa sau răceala), precum şi în cazul unor infecţii vaginale micotice (cum ar fi candidoza vaginală).

Nu consumaţi alcool pe durata tratamentului cu Metronidazol şi, cel puţin, încă 3 zile după finisarea tratamentului. În cazul consumului de alcool în timpul tratamentului cu Metronidazol puteţi observa reacţii adverse neplăcute, precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, senzaţie de fierbinţeală, greaţă şi vomă.

Nu utilizaţi Metronidazolul dacă aveţi alergie la acest medicament.

Înainte de administrarea Metronidazolului comunicaţi-i medicului dacă suferiţi de:

  • afecţiuni ale ficatului (cum ar fi hepatita sau ciroza)
  • afecţiuni ale sistemului digestiv (cum ar fi maladia Crohn)
  • afecţiuni hematologice (cum ar fi anemia sau leucopenia)
  • epilepsie sau alte afecţiuni însoţite de convulsii
  • afecţiuni ale nervilor (precum, neuropatia)

Dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile indicate mai sus, s-ar putea ca medicul să vă prescrie o altă doză decât acea care se utilizează de regulă. Este posibil ca medicul să vă indice efectuarea unor teste diagnostice speciale înainte de administrarea acestui preparat.

În unele cazuri tratamentul cu antibiotice, inclusiv şi cu Metrodinazol, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. Dacă în timpul tratamentului cu Metronidazol vă apare o diaree abundentă, apoasă sau sangvinolentă, comunicaţi-i acest fapt medicului Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor  şi Tratamentul diareei.

Cum se administrează Metronidazolul?

Doza şi schema de administrare a preparatului depinde de vârsta pacientului şi de maladia de care suferă acesta.

Administraţi Metronidazolul în conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Metronidazolul în pastile (forma retard) trebuie administrat pe nemâncate, cu cel puţin 1 oră înainte sau 2 ore după masă. Nu zdrobiţi şi nu rugumaţi comprimatele de Metronidazol, aceasta poate duce la absorbţia prea rapidă a unei doze mari de medicament în sânge.

Înghiţiţi întregul comprimat sau capsula cu medicament.

Pentru asigurarea securităţii tratamentului cu Metronidazol, în mod regulat, se efectuează analiza sângelui şi testarea funcţiei ficatului pacientului. Mergeţi neapărat la toate examinările programate de medic.

Metronidazolul poate afecta rezultatele anumitor analize medicale. Comunicaţi-i oricărui medic care vă consultă despre faptul că, momentan, urmaţi un tratament cu acest preparat.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză de Metronidazol?

Administraţi doza scăpată de Metronidazol îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze – nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Metronidazol?

Dacă vi se pare că aţi luat o doză prea mare de Metronidazol, apelaţi la serviciul de ambulanţă.

Simptomele de supradozare pot include greaţă, vomă, ameţeli, dereglări de echilibru sau de coordonare a mişcărilor, amorţeli, convulsii.

Metronidazolul şi alcoolul

În cazul consumului de alcool în timpul tratamentului cu Metronidazol puteţi observa reacţii adverse neplăcute, precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, senzaţie de fierbinţeală, greaţă şi vomă. Din aceste considerente, nu consumaţi alcool pe durata tratamentului cu Metronidazol şi, cel puţin încă 3 zile, după finisarea tratamentului.

Analizaţi cu o mare atenţie etichetele în care se indică componenţa produselor alimentare şi conţinutul medicamentelor prescrise de către alţi medici pentru ca să vă asiguraţi că acestea nu conţin alcool etilic.

Efectele adverse ale Metronidazolului

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă dacă în urma administrării Metronidazolului aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultatea respiraţiei, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat dacă aveţi careva dintre următoarele efecte adverse grave:

 

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Greaţă, dureri în abdomen
  • Ameţeli, dureri de cap
  • Prurit sau eliminări vaginale
  • Uscăciune în gură sau un gust metalic neplăcut
  • Tuse, strănut, rinoree (guturai);

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor adverse ce ar putea să apară la administrarea Metronidazolului. Comunicaţi-i medicului despre orice simptome neobişnuite sau alarmante care apar în timpul tratamentului cu Metronidazol.

Cum interacţionează Metronidazolul cu alte medicamente?

Metronidazolul poate interacţiona cu diferite medicamente. Anunţaţi medicul despre toate medicamentele pe care le utilizaţi momentan. În această listă se includ vitamine, minerale, plante medicinale, preparate homeopatice şi medicamente prescrise de către alţi medici.

Administrarea Metronidazolului în timpul sarcinii

Studiile pe animale şi rezultatele cercetărilor bazate pe observaţiile ale oamenilor sunt foarte contradictorii. Studiile pe animale au arătat că administrarea Metronidazolului sporeşte riscul de dezvoltare a cancerului. Cu toate acestea, din observaţiile multiple ale persoanelor care au administrat Metronidazolul această problemă nu a fost depistată.

În lipsa convingerii depline de inofensivitate a Metronidazolului firmele producătoare a medicamentului nu recomandă utilizarea acestuia în primul trimestru al sarcinii.

Actualmente s-au descris mii de cazuri de administrare a Metronidazolului în timpul sarcinii. Cercetarea acestor cazuri arată că Metronidazolul nu sporeşte riscul de dezvoltare anormală a fătului sau riscul de apariţie a unor complicaţii în timpul sarcinii.

Înainte de administrarea acestui medicament, comunicaţi-i medicului dacă sunteţi însărcinată sau dacă planificaţi sarcina în timpul apropiat. Dacă aţi rămas însărcinată în timpul tratamentului cu Metronidazol (deşi riscul de afectare a copilului este mic) contactaţi-l pe medicul Dvs.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Metronidazolului în timpul alăptării

Metronidazolul administrat în formă de comprimate sau în formă de injecţii intravenoase poate pătrunde în laptele matern, dar concentraţia acestuia este mult mai mică decât doza admisibilă în tratamentul sugarilor.

Observaţiile asupra sugarilor, mamele cărora administrau Metronidazolul în timpul alăptării, au arătat că copiii, de regulă, nu suferă de efecte adverse serioase. Cu toate acestea, Metronidazolul poate cauza apariţia stomatitei, candidozei bucale, diareei sau dermatitei sugarului. Unele recomandări detaliate referitor la tratamentul acestor boli la copii sunt prezentate în articolele: Stomatita, Diareea la copii, Dermatita sugarului.

Cum am menţionat anterior, există date despre faptul că Metronidazolul poate spori riscul de apariţie a cancerului. Din aceste considerente, specialiştii nu recomandă să administraţi Metronidazolul sau alte antibiotice în timpul alăptării.

În cazul în care Metronidazolul se administrează în formă de supozitoare vaginale sau în formă de unguent, în laptele matern pătrunde o cantitate insignifiantă de medicament. Din cele spuse rezultă că medicamentele care conţin Metronidazol şi care se administrează sub formă de supozitoare sau unguente sunt considerate inofensive pentru sănătatea sugarilor şi nu necesită întreruperea alăptatului.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării: