Versiunea arhivată

Descrierea detaliată a tuturor metodelor actuale de contracepţie, eficienţa acestora în prevenirea apariţiei sarcinii nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală


Datele actualizate cu privire la mijloacele de contracepție pot fi accesate pe pagina Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.

Cum să utilizaţi acest articol?

În acest articol se prezintă descrierea tuturor metodelor cunoscute în prezent ale contracepţiei, inclusiv, o discuţie detaliată a avantajelor şi a neajunsurilor acestora. Cu toate acestea, autorii articolului îşi dau seama că, datorită volumului mare, pentru cititori poate fi dificil să parcurgă articolul de “sus în jos” şi, cu atât mai puţin, să aleagă cu ajutorul lui metoda cea mai potrivită a contracepţiei.

Dacă doriţi să alegeţi o metodă de contracepţie, sau dacă doriţi să verificaţi că aţi ales o metodă care vi se potriveşte cel mai bine, în ceea ce priveşte eficacitatea şi siguranţa, citiţi articolul: Alegerea metodei optimale de contracepţie.

După ce determinaţi care metode de contracepţie sunt potrivite pentru Dvs., reveniţi la acest articol, pentru a examina în detaliu cum se aplică metodele care vă interesează şi prin ce sunt ele mai bune sau mai rele decât alte metode de contracepţie.

Mai jos sunt descrise metodele contracepţiei:

Prezervativul pentru bărbat

Prezervativul masculin este o husă din plastic sau din cauciuc, de unică folosinţă, care se îmbracă pe penisul bărbatului de fiecare dată înainte de actul sexual. Prezervativul creează o barieră subţire, dar de nepătruns, între organele sexuale ale partenerilor şi împiedică pătrunderea spermei în tractul genital al femeii, dar şi transmiterea infecţiei de la un partener la altul.

Eficienţa

Riscul sarcinii, în termen de 1 an de utilizare a prezervativului ca metodă contraceptivă principală, este, în medie, de 14%.

Prezervativul este singura metodă contraceptivă care creează un nivel ridicat de protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Vezi Ghid pentru femei şi bărbaţi: cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală

Avantaje

  • Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării prezervativului, comparativ cu alte contraceptive, este protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. Utilizarea prezervativului reduce esenţial riscul de infectare cu HIV, hepatită virală, HPV, herpes, trihomoniază, sifilis, gonoree, chlamydia şi alte infecţii.
  • Tehnica utilizării prezervativului este foarte simplă. Acesta poate fi uşor însuşită în 1-2 utilizări ale prezervativului (vezi Cum se utilizează corect prezervativele?)
  • Prezervativele pot fi procurate fără prescripţie medicală. Ele se vând, practic, în toate farmaciile, în magazine şi în automate speciale.
  • Prezervativele se utilizează doar în timpul actului sexual, acest fapt le deosebeşte esenţial de contraceptivele orale, care trebuie administrate în fiecare zi, chiar dacă nu aveţi contacte sexuale.
  • Spre deosebire de pastilele contraceptive, prezervativele nu au niciun efect general asupra organismului, nu pot produce efecte adverse grave, nu au restricţii de vârstă sau de stare a sănătăţii partenerilor.
  • Bărbaţii pot utiliza prezervativele ca o metodă a protecţiei împotriva sarcinilor nedorite şi a obligaţiilor aferente, în acele cazuri în care nu pot avea încredere deplină în partenerii lor.

Dezavantaje

  • Comparativ cu alte metode de contracepţie (contraceptivele orale, dispozitivele intrauterine), prezervativele au o eficienţă foarte scăzută. Probabilitatea de a rămâne însărcinată în cazul utilizării sistematice a prezervativelor, timp de un an, constituie de la 3 până la 14%.
  • Prezervativele calitative sunt, de obicei, destul de scumpe, şi aceasta poate reduce practicitatea utilizării lor frecvente.
  • Prezervativele pot reduce sensibilitatea în timpul sexului şi limitează libertatea actului sexual.
  • Uneori, prezervativele din latex provocă alergii (în acest caz, este posibilă utilizarea prezervativelor din poliuretan).
Prezervativele pot şi ar trebui să fie utilizate în toate cazurile în care există un risc de a contracta boli cu transmitere sexuală (actul sexual cu un partener nou şi puţin cunoscut).
Pentru protecţia împotriva infecţiilor, trebuie să utilizaţi prezervativul, chiar dacă utilizaţi deja un mijloc mai fiabil de protecţie împotriva sarcinii. De exemplu, dacă pentru protecţia împotriva sarcinii, Dvs. utilizaţi contraceptivele hormonale, de fiecare dată când apare riscul de infecţie, în plus la pilulă, trebuie să utilizaţi un prezervativ.Ca o metodă de protecţie împotriva sarcinii nedorite, puteţi utiliza doar prezervative numai cu condiţia că dezvoltarea sarcinii, la moment, nu este de dorit, dar este acceptabilă.Dacă nu vreţi sau nu puteţi utiliza alte contraceptive pentru a îmbunătăţi eficacitatea contraceptivă a prezervativelor, le puteţi utiliza pe acestea împreună cu spermicidele.

În cazul ruperii sau a altor forme de utilizare eşuată a prezervativelor, trebuie să utilizaţi contracepţia de urgenţă.

O descriere detaliată a modului de utilizare corectă a unui prezervativ şi o listă de răspunsuri la întrebările frecvente legate de utilizarea prezervativelor este prezentată în articolul Utilizarea prezervativelor.

Prezervativele pentru femei

Prezervativele feminine sunt foarte asemănătoare cu cele ale bărbaţilor (vezi mai sus), şi au aspectul unor huse poliuretanice, elastice, de unică folosinţă, care se introduc în vagin de fiecare dată înainte de actul sexual.

Un prezervativ feminin are doua inele – extern (aproximativ, de 8 cm în diametru) şi intern, cu un diametru mai mic, care se introduce în vagin. Inelul din interior asigură fixarea capătului prezervativului în vagin, iar acel din exterior nu-i permite să alunece totalmente în vagin. Utilizarea simultană a prezervativelor masculine şi feminine nu se recomandă – ele se pot lipi împreună şi pot să se rupă.

Eficienţa

Şansa de a rămâne însărcinată în cazul utilizării prezervativului feminin ca o metodă primară de contracepţie, timp de 6 luni, este de, aproximativ, 15%.

Avantaje

  • Ca şi prezervativul masculin, prezervativul feminin protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi, din acest punct de vedere, pot fi chiar mai eficiente decât prezervativele masculine.
  • Prezervativele pentru femei nu au niciun efect general asupra organismului, nu au restricţii de vârstă sau de sănătate a partenerilor.
  • Prezervativele feminine pot fi procurate fără prescripţie medicală.
  • Prezervativele pentru femei pot fi utilizate numai atunci când este necesar. Fireşte, apariţia sarcinii este posibilă imediat după renunţarea la utilizarea acestora.
  • Utilizarea prezervativului feminin oferă femeii posibilitatea de a controla riscul infecţiei cu transmitere sexuală sau al sarcinii nedorite, şi de a nu fi dependentă, în acest sens, de partenerul ei.

Dezavantaje

  • Prezervativul feminin este dificil de introdus în vagin.
  • In timpul actului sexual, prezervativul feminin poate deranja pe ambii parteneri şi poate reduce plăcerea de sex.
  • Utilizarea prezervativelor pentru femei creste riscul de uretrită şi de cistită.
  • Prezervativele feminine se găsesc destul de dificil în farmacii şi pot deveni o metodă destul de costisitoare, în cazul utilizării regulate.
Prezervativele feminine se utilizează în acelaşi mod ca şi prezervativele masculine (vezi mai sus), cu o singură diferenţă că acestea pot fi utilizate de femei.

Diafragmele vaginale

Diafragmele vaginale sunt membrane mici de latex, de unică folosinţă, cu un mecanism cu arc, care se introduc în vagin de fiecare dată înainte de actul sexual şi previn pătrunderea spermei în tractul genital al femeii.

În vânzare sunt diafragme de diferite dimensiuni, concepute pentru femeile cu diferite dimensiuni ale vaginului. Alegerea corectă a dimensiunii diafragmei o poate efectua doar medicul ginecolog.

Diafragma se introduce în vagin chiar înainte de actul sexual şi poate fi utilizată în termen de 6 ore de la administrare.

Eficienţa

Riscul de sarcină în termen de un an de utilizare a diafragmelor vaginale ca principala metodă de contracepţie, este de 20%. Astfel, ca şi prezervativele feminine, diafragmele sunt una dintre cele mai puţin eficiente metode contraceptive.

Avantaje

  • Utilizarea diafragmei vaginale oferă femeii posibilitatea de a controla riscul de sarcină nedorită şi să nu depindă în acest sens, de partenerul ei (care, fie că ar trebui să reţină ejacularea, fie că să utilizeze prezervativul).
  • Diafragmele vaginale nu au niciun efect general asupra organismului şi pot fi utilizate numai atunci când este necesar. Fireşte, apariţia sarcinii este posibilă imediat după renunţarea la utilizarea acestora.
  • Diafragmele nu au restricţii privind vârsta sau starea de sănătate a partenerilor.
  • Diafragmele pot fi introduse în vagin cu câteva ore înainte de contactul sexual şi pot fi utilizate pentru mai multe acte sexuale consecutive.

Dezavantaje

  • Diafragmele vaginale nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Alegerea dimensiunilor diafragmei vaginale necesită adresarea la medicul ginecolog, care trebuie să determine dimensiunile exacte ale vaginului.
  • În cazul în care diafragma se află în vagin un timp îndelungat (peste 24 ore), acest lucru poate conduce la complicaţii periculoase (sindromul de şoc toxic) asociate cu reproducerea în vagin a bacteriilor patogene, producătoare de toxine.
  • Utilizarea regulată a diafragmelor poate fi destul de costisitoare.
Diafragmele pot fi utilizate ca o metodă de contracepţie numai în absenţa oricărui risc de contractare a bolilor cu transmitere sexuală, şi numai dacă apariţia sarcinii în viitorul apropiat nu este de dorit, dar acceptabil pentru ambii parteneri.

Pentru a îmbunătăţi eficienţa diafragmelor, acestea, adesea, sunt combinate cu spermicide.

În caz de utilizare nereuşită a diafragmei, ar trebui să fie utilizate metodele contracepţiei de urgenţă.

Spermicidele

Spermicidele (Pharmatex, Erotex) sunt preparate medicinale, care au un efect distructiv asupra spermatozoizilor (a celulelor de sex masculin) şi le fac incapabile de a fertiliza.

Spermicidele moderne sunt realizate pe bază de nonoxynol-9, octoxinol, clorură de benzalconiu sau surfactant. Aceste substanţe dizolvă sau imobilizează spermatozoizii.

Diferite tipuri ale spermicidelor (creme, geluri, spume, comprimate, supozitoare) sunt utilizate în moduri diferite. Din aceste considerente, înainte de a utiliza orice mijloace, este necesar să citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare a acestora.

De regulă, spermicidele trebuie să fie introduse în vagin timp de aproximativ 10 minute înainte de contactul sexual. O doză a spermicidului este valabilă timp de aproximativ 1 oră. Dacă doriţi să repetaţi actul sexual peste câteva ore după prima doza a preparatului, înainte de a repeta actul sexual, va trebui să introduceţi în vagin o nouă doză a spermicidului.

În termen de 6-7 ore după contactul sexual cu utilizarea spermicidelor ar trebui să vă abţineţi de la aplicarea spălăturilor vaginale şi a săpunului.

Eficienţa

 Probabilitatea dezvoltării sarcinii, timp de 1 an de utilizare a spermicidelor, este de la 6 până la 26%.

Avantaje

  • De regulă, spermicidele au proprietăţi lubrifiante, ceea ce poate spori satisfacţia ambilor parteneri.
  • Spermicidele se introduc uşor în vagin şi pot fi utilizate numai în caz de necesitate. Fireşte, apariţia sarcinii este posibilă imediat după renunţarea la utilizarea acestora.
  • Spermicidele, de regulă, sunt ieftine şi pot fi procurate în farmacii, fără prescripţie medicală.
  • Conform datelor producătorilor, spermicidele pe baza nonoxynolului-9 distrug agenţii patogeni ale infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Spermicidele nu au niciun efect general asupra organismului, nu au restricţii de vârstă sau de sănătate a partenerilor.

Dezavantaje

  • Nonoxynol-9 şi alte componente ale spermicidelor au un efect negativ asupra microflorei din vagin şi pot provoca vaginita bacteriană.
  • În unele cazuri, utilizarea spermicidelor poate irita vaginul sau penisul.
  • Protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, oferită de către spermicide, în practică, adesea, este foarte nesigură, aşa că nu ar trebui să vă bazaţi prea mult pe ea.
Este preferabilă utilizarea spermicidelor ca un remediu suplimentar la alte metode de contracepţie (de exemplu, prezervativele sau diafragmele vaginale).

Utilizarea spermicidelor ca o metodă unică contraceptivă este admisibilă în absenţa oricărui risc evident de infecţii şi numai dacă apariţia sarcinii în viitorul apropiat, deşi nedorită, totuşi este acceptabilă pentru ambii parteneri.

Metode hormonale ale contracepţiei

Contraceptivele hormonale sunt printre cele mai eficiente contraceptive, dar nu oferă nicio protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

În prezent, se utilizează următoarele forme ale contraceptivelor hormonale: implanturile hormonale, injecţiile acetatului de medroxiprogesteron, pastilele contraceptive, inelele vaginale hormonale, emplastru cu hormoni.

Implanturile hormonale

Implanturile hormonale (cum ar fi Norplant, Norplant II, Implanon) sunt recipiente mici din plastic care conţin hormon levonorgestrel (Norplant) sau etonogestrel (Implanon), similare cu hormonul progesteron, care se formează în organismul femeii în timpul sarcinii.

După introducerea sub piele, implantul eliberează lent, dar în mod constant, cantităţi mici ale hormonilor care pătrund în fluxul sanguin şi, la fel ca progesteronul în timpul sarcinii, inhibă ovulaţia, îngroaşă mucusul la nivelul colului uterin şi fac imposibilă sarcina, din cauza schimbărilor proprietăţilor membranei mucoase a uterului.

De fapt, utilizarea implantului hormonal imită statutul hormonal al femeilor în timpul sarcinii.

Implanturile moderne au capacitatea de a menţine efectul sigur contraceptiv, fie timp de 5 ani (Norplant), fie timp de trei ani (Implanon).

De regulă, implantul se introduce sub piele, în zona umerilor, cu o seringă specială. Dacă implanturile se introduc în primele zile ale menstruaţiei, efectul contraceptiv de siguranţă se dezvoltă în termen de 24 de ore şi, după cum s-a menţionat mai sus, se menţine timp de 3-5 ani (în funcţie de tipul implantului).

După expirarea termenului de valabilitate, implantul se elimină printr-o mică incizie la nivelul pielii, care se vindecă rapid şi nu lasă practic nicio urmă.

Eficienţa

 Introducerea implantului este o metodă de contracepţie foarte sigură. Probabilitatea dezvoltării sarcinii în termen de 1 an de utilizare nu este mai mare de 0,2% şi de 1,1% pentru întreaga durată a utilizării.

Avantaje

  • Spre deosebire de contraceptivele orale combinate, implanturile hormonale nu conţin estrogen, care poate provoca reacţii adverse grave.
  • Efectul contraceptiv al implantului durează un timp foarte îndelungat şi nu necesită nicio acţiune pentru a-l menţine (nu trebuie să administraţi pastile în fiecare zi).
  • Capacitatea de a concepe un copil se restabileşte imediat după îndepărtarea implantului.
  • Levonorgestrelul sau etonogestrelul, conţinute în implanturi, sunt inofensive în timpul alăptării.

Dezavantaje

  • Implanturile nu protejează de infecţii cu transmitere sexuală.
  • Pentru introducerea implantului este necesară o injecţie specială, pe care o poate face doar medicul specialist.
  • Pentru a scoate implanturile este necesară efectuarea unei mici incizii pe piele. Îndepărtarea implantului, de asemenea, o poate realizată doar specialistul.
  • După introducerea implantului, pot apărea sângerări vaginale neregulate, modificări ale dispoziţiei, dureri de cap, creşterea sporită a părului pe faţă, acneea (aceste reacţii adverse apar nu la toate femeile).
  • Implanturile hormonale nu pot fi introduse femeilor care suferă, fie de boli ale venelor şi au riscul trombozei (tromboflebita, tromboza sau tromboembolismul în trecut), fie de boli ale ficatului, fie de sângerări vaginale, cauza cărora este necunoscută, fie de cancer la sân, fie de tensiune intracraniană crescută, cauza căreia nu este stabilită.
  • Această metodă de contracepţie nu se recomandă pentru femeile fumătoare, pentru femeile care suferă de diabet zaharat, de hipertensiune arterială, de acnee, de migrene, de depresie, precum şi pentru femeile care au avut în trecut o sarcină extrauterină.
Implanturile hormonale sunt destinate, în primul rând, contracepţiei de lungă durată, după naşterea copilului, când femeia intenţionează să alăpteze, având unele dificultăţi de administrare a contraceptivelor orale care conţin doar progesteron (mini-pilula) şi planifică să nască un alt copil doar peste câţiva ani.

De asemenea, această metodă de contracepţie poate fi utilizată de către femeile pentru care sarcina poate fi periculoasă (de exemplu, un risc ridicat de ruptură uterină după cezariană), dar care nu au contraindicaţii pentru utilizarea contracepţiei hormonale.

Injecţiile de acetat de medroxiprogesteron

Injecţia acetatului de medroxiprogesteron (Depo-Provera) subînţelege injectarea intramusculară a suspensiei microcristalelor hormonului sintetic, care au proprietăţile similare cu acele ale progesteronului care se produce în organismul femeii în timpul sarcinii.

Acetatul de medroxiprogesteron blochează ovulaţia şi împiedică trecerea spermatozoizilor prin colul uterin. După injectare, efectul contraceptiv se dezvolta rapid (în câteva zile) şi se păstrează timp de aproximativ 3 luni.

Eficienţa

 Injecţiile acetatului de medroxiprogesteron sunt un contraceptiv foarte eficient. Probabilitatea de sarcină în termen de 1 an de utilizare a acestui instrument este de aproximativ 0,3%.

Avantaje

  • Spre deosebire de contraceptivele orale combinate, injecţia acetatului de medroxiprogesteron nu creşte riscul trombozei.
  • Acetatul de medroxiprogesteron reduce riscul dezvoltării cancerului uterin şi a cancerului ovarian.
  • Această metodă de contracepţie poate fi utilizată în timpul alăptării.

Dezavantaje

  • Injecţiile acetatului de medroxiprogesteron nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Injecţiile acetatului de medroxiprogesteron pot fi făcute numai de către medicul specialist.
  • Pentru a menţine efectul contraceptiv, este necesară efectuarea unei injecţii noi (şi, prin urmare, trebuie să mergeţi la medic) o dată în 3 luni.
  • Injecţiile acetatului de medroxiprogesteron, adesea, conduc la dispariţia menstruaţiei şi sunt însoţite de sângerări vaginale neregulate.
  • După administrare, acetatul de medroxiprogesteron nu poate fi eliminat din organismul femeii şi, dacă femeia se răzgândeşte şi vrea să rămână gravidă imediat după injecţie, ea ar trebui să aştepte cel puţin 3 luni. În unele cazuri, restaurarea capacităţii de a concepe poate dura un an şi mai mult.
  • Injecţiile acetatului de medroxiprogesteron (Depo-Provera) pot creşte riscul dezvoltării osteoporozei, a migrenei, a depresiei.

Pastilele anticoncepţionalele care conţin numai progesteron (mini-pilula)

Preparatele acestui grup: Charozetta, Exluton

Ca şi implanturile hormonale sau injecţiile acetatului de medroxiprogesteron, mini-pilulele conţin doar un singur tip de hormon (progesteron), care blochează ovulaţia şi împiedică trecerea spermatozoizilor prin colul uterin. Mini-pilulele trebuie administrate în fiecare zi, la o anumită perioadă de timp. În mod normal, un pachet de mini-pilule conţine 28 comprimate. După finalizarea pastilelor dintr-un pachet, ar trebui să începeţi imediat să administraţi pastile dintr-un pachet nou.

Eficienţa

Diverse erori în administrarea mini-pilulelor (în principal, omisiunea sau întârzierea în administrarea pastilelor) sunt responsabile pentru o probabilitate relativ ridicată a sarcinii, în cazul utilizării acestui tip de pastile contraceptive ca principala metodă de contraceptie. Probabilitatea dezvoltării sarcinii în termen de un an de utilizare a mini-pilulelor este, în medie, de 7%.

Avantaje

  • Acest tip al contraceptivelor orale nu conţin estrogen şi, prin urmare, nu au efecte secundare tipice pentru contraceptivele orale combinate.
  • Mini-pilula reduce semnificativ cantitatea de sânge care se pierde în timpul menstruaţiei şi reduce durerile menstruale.
  • În contrast cu injectarea acetatului de medroxiprogesteron, efectul contraceptiv al mini-pilulelor se elimină uşor. Capacitatea de a concepe un copil se restabileşte în termen de câteva săptămâni sau câteva luni după ce încetaţi să administraţi comprimatele.

Dezavantaje

  • Mini-pilulele nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Cel mai important dezavantaj al acestui tip de contraceptive este necesitatea administrării zilnice a medicamentului la o anumită oră şi, respectiv, probabilitatea mare de erori. Chiar şi o întârziere cu trei ore în administrarea următoarei pastile poate reduce protecţia împotriva sarcinii nedorite şi necesită utilizarea unor metode suplimentare de contracepţie, în următoarele 48 ore.
  • După începerea administrării contraceptivelor orale cu progesteron, pot apărea sângerări neregulate din vagin, dureri de cap, dispariţia menstruaţiei şi senzaţia tensiunii în sâni.
De obicei, mini-pilulele se prescriu femeilor care, după naştere, doresc să alăpteze. Hormonii, conţinuţi în mini-pilule, nu au nicio influenţă negativă asupra copilului, dar, în unele cazuri, pot reduce cantitatea laptelui matern.

De asemenea, aceste pastile pot fi utilizate de femeile care nu pot administra contraceptivele orale combinate, din cauza contraindicaţiilor pentru administrarea estrogenilor. Răspunsuri detaliate la întrebările legate de siguranţa şi eficacitatea utilizării COC ca principala metodă de contracepţie sunt prezentate în articolul Contraceptivele orale.

Contraceptivele orale combinate (COC)

Preparatele acestui grup: Logest, Regulon, Novinet, Jeannine, Jess, Yasmin, Rigevidon, Lindinet, Mercilon, Trei-Mercy, Trei-regolit, Diane-35, Chloe

Contraceptivele orale combinate (COC) sunt pilule care conţin două tipuri ale hormonilor feminini: estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni sunt similari cu hormonii care sunt produşi în organismul femeilor sănătoase care nu utilizează niciun preparat contraceptiv.

Ca şi alte preparate hormonale, contraceptivele orale combinate blochează ovulaţia (eliberarea celulelor feminine de reproducere) şi fac cervixul impenetrabil pentru spermatozoizi. Datorită faptului că în COC se conţin două tipuri de hormoni, ele sunt considerate mai fiabile decât pilulele contraceptive care conţin numai progesteron (vezi mai sus mini-pilula).

Contraceptivele orale combinate trebuie să fie administrate în fiecare zi, preferabil, la aceeaşi oră. Preparatele din grupul COC se vând sub formă de blistere care conţin 21 sau 28 de comprimate.

Preparatele sub formă de 21 comprimate într-un pachet să administrează a câte 1 comprimat în fiecare zi. După finisarea pastilelor din pachet, trebuie să faceţi o pauză de 7 zile şi apoi trebuie să începeţi să administraţi pastilele dintr-un pachet nou.

Preparatele cu 28 comprimate per pachet se administrează a câte 1 comprimat în fiecare zi. După finisarea pastilelor dintr-un pachet, ar trebui, imediat, fără întrerupere, să începeţi administrarea pastilelor dintr-un pachet nou.

Eficienţa

 Contraceptivele combinate sunt foarte eficiente. Atunci când sunt corect utilizate, ele reduc riscul de sarcină pană la zecimi de procent. Cu toate acestea, numeroasele erori, care sunt posibile din cauza necesităţii de a administra aceste pastile de zi cu zi, reduc eficacitatea lor. Din acest motiv, riscul practic de sarcină, în cazul utilizării COC ca o metodă contraceptivă primară, este de, aproximativ, 5% pe an.

Avantaje

  • Contraceptivele orale combinate stabilizează ciclul menstrual şi apariţia menstruaţiei devine regulată.
  • Administrarea regulată a contraceptivelor orale combinate reduce pierderea de sânge şi reduce durerile în timpul menstruaţiei.
  • Abilitatea de a concepe un copil se restabileşte în câteva luni de după oprirea administrării comprimatelor.
  • COC reduc riscul dezvoltării mastitei, a chisturilor ovariene, a cancerului ovarian, a cancerului uterin, a bolilor inflamatoare ale organelor genitale feminine. Efectul protector al contraceptivelor orale combinate împotriva cancerului ovarian şi a cancerului uterin se păstrează timp de 10-15 ani după admiterea lor.
  • COC sunt utilizate în tratamentul multor boli ginecologice (de exemplu, endometrioza, sângerări vaginale neregulate, etc.).

Dezavantaje

  • Contraceptivele orale combinate nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Cel mai important dezavantaj al acestui tip de contraceptive este necesitatea administrării zilnice a medicamentului, la un moment fix de timp şi, respectiv, probabilitatea erorilor. Se recomandă să administraţi COC întotdeauna la aceeaşi oră. Scăparea administrării a 2 pastile poate reduce protecţia împotriva sarcinii şi necesită metode suplimentare de contracepţie, în, cel puţin, următoarele 7 zile.
  • După începerea administrării contraceptivelor orale combinate este posibilă apariţia sângerărilor vaginale neregulate, a durerilor de cap, a senzaţiei de tensiune la nivelul sânilor, a depresiei.
  • După încheierea administrării COC poate exista o încălcare a regularităţii ciclului menstrual (un început, fie mai devreme, fie, dimpotrivă, cu întârziere).
Contraceptivele orale combinate se recomandă ca metodă primară de contracepţie pentru femeile tinere, nefumătoare, care au relaţii sexuale regulate, fără riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuală şi fără de boli concomitente (vezi În care cazuri nu se permite administrarea contraceptivelor hormonale?), în cazul cărora administrarea contraceptivelor hormonale este contraindicată. COC pot fi utilizate de către cuplurile tinere pentru care este important să evite dezvoltarea sarcinii în acest moment, dar care doresc un copil în viitor.

COC pot fi, de asemenea, prescrise femeilor ca tratament al anumitor boli ginecologice.

Răspunsuri detaliate la întrebările legate de siguranţa şi eficacitatea utilizării COC ca principala metodă de contracepţie sunt prezentate în articolul Contraceptivele orale.

Emplastru hormonal

Emplastrul hormonal (de exemplu, Evra) sunt dispozitivele care permit administrarea continuă a unor hormoni sexuali feminini direct prin piele. Hormonii sexuali care se conţin în plasturii contraceptivi sunt identici cu hormonii, care se conţin în contraceptivele orale combinate (vezi mai sus) şi sunt similari cu hormonii care se produc în organismul femeilor care nu utilizează niciun contraceptiv.

Plasturii se lipesc pe piele (de exemplu, în zona umărului), în prima zi a menstruaţiei şi, apoi, se înlocuiesc cu plasture nou, în a 8-a şi a 15-a zi de la începutul menstruaţiei. Începând cu ziua a 22-a până la ziua a 28-a de la începerea menstruaţiei plasturele nu trebuie schimbat. În această perioadă, de obicei, se începe următoarea menstruaţie, şi în prima zi a acesteia trebuie să lipiţi un plasture nou.

Eficienţa

Probabilitatea de a deveni gravidă în termen de un an de utilizare a emplastrelor hormonali, este de, în mediu, 1%.

Avantaje

Plasturii contraceptivi sunt mult mai practici decât pastilele, deoarece au nevoie sa fie schimbaţi relativ rar (o dată pe săptămână), comparativ cu frecvenţa administrării pastilelor.
Utilizarea plasturilor contraceptivi provoacă, de obicei, mai puţine efecte secundare decât utilizarea contraceptivelor orale combinate.

Dezavantaje

  • Plasturii contraceptivi nu oferă nicio protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Plasturii cu contraceptive combinate por provoca iritaţii ale pielii.
  • Plasturele poate să se dezlipească pe neobservate (de exemplu, în timpul duşului).
  • Plasturii cu contraceptive combinate nu pot fi utilizaţi de către femeile care au contraindicaţii pentru administrarea contraceptivelor orale combinate.
  • Potrivit unor rapoarte, utilizarea plasturelui contraceptiv conduce la aportul în organismul femeii al unor cantităţi mult mai mari de hormon feminin estrogen, decât în cazul utilizării pilulelor contraceptive combinate conţinând 35 micrograme de etinilestradiol. Această caracteristică a plasturelui poate spori riscul trombozei şi al altor complicaţii periculoase, în timpul utilizării lor.
Plasturii contraceptivi se recomandă ca metodă primară de contracepţie a femeilor tinere, nefumătoare, care nu doresc să administreze pastile în fiecare zi, care au relaţii sexuale regulate, fără riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuală şi fără boli concomitente, în cazul cărora contraceptivele hormonale sunt contraindicate (vezi În care cazuri nu se permite administrarea contraceptivelor hormonale?).

Emplastrele pot fi utilizate de către cuplurile tinere, pentru care este important să se evite obţinerea sarcinii în acest moment, dar care doresc un copil în viitor.

Inelul contraceptiv vaginal

Inelele hormonale vaginale moderne (de exemplu, NuvaRing) sunt nişte recipiente mici de plastic, sub formă de inel, care se introduc adânc în vagin. În interiorul inelelor vaginale se conţin hormonii sexuali feminini sintetici, care se absorb treptat în organele genitale ale femeii.

Inelele vaginale hormonale se utilizează în acelaşi mod ca şi contraceptivele orale combinate, cu 21 de comprimate într-un pachet: un inel se introduce în vagin pentru o perioadă de trei săptămâni, apoi se elimină pentru o pauză de 7 zile.

Inelul vaginal, de obicei, se introduce în vagin, în primele zile ale menstruaţiei, pentru un timp de 3 săptămâni. Efectul contraceptiv sigur se dezvoltă în primele 7 zile de la începerea utilizării primului inel. După 3 săptămâni, inelul se elimină, pentru o perioadă de 7 zile. În această perioadă, de obicei, apare menstruaţia. Inelul nou trebuie să fie introdus în vagin, la sfârşitul intervalului de 7 zile, chiar dacă menstruaţia încă nu s-a terminat. Dacă inelul a căzut din vagin înainte de expirarea perioadei de trei săptămâni, trebuie să-l spălaţi şi să-l re-introduceţi în vagin. Dacă inelul a fost în afara vaginului mai mult de 3 ore, trebuie să-l puneţi la loc şi să utilizaţi şi alte metode de contracepţie (cum ar fi prezervativele), pentru următoarele 7 zile.

Inelul nu poate fi purtat mai mult de 4 săptămâni. În aşa caz el devine ineficient.

Avantaje

  • Inelele vaginale moderne sunt foarte eficiente. Şansa de sarcină în timpul utilizării lor regulate, timp de 1 an, este de aproximativ, 1%.
  • Inelele vaginale femeia singură şi le introduce uşor în vagin. Spre deosebire de pastilele hormonale, utilizarea inelelor vaginale nu necesită măsuri de zi cu zi pentru a menţine eficienţa contraceptivă.
  • Acţiunea inelului vaginal contraceptiv dispare repede după încetarea utilizării lui.
  • Cu toate că inelele vaginale conţin hormoni sexuali, acestea, de obicei, nu provoacă greaţă şi vărsături, care sunt posibile în cazul utilizării pilulelor anticoncepţionale.

Dezavantaje

  • Inelele vaginale nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Utilizarea inelelor vaginale poate provoca iritaţia vaginului şi apariţia unor eliminări din vagin.
  • Inelele vaginale pot deranja partenerii în timpul contactului sexual.
  • Utilizarea inelelor vaginale este contraindicată femeilor pentru care există contraindicaţii pentru administrarea contraceptivelor orale (vezi În care cazuri nu se permite administrarea contraceptivelor hormonale?)
Inelele hormonale vaginale sunt recomandate ca metodă primară de contracepţie pentru femeile tinere, nefumătoare, care nu doresc să administreze pastile în fiecare zi, au o relaţie sexuală regulată, fără riscul contractării bolilor cu transmitere sexuală şi fără boli concomitente, în care contraceptivele hormonale sunt contraindicate. Inelele pot fi utilizate de către cuplurile tinere, pentru care este important să se evite obţinerea sarcinii în acest moment, dar care îşi doresc un copil în viitor.

Dispozitivul intrauterin (DIU, spirala, steriletul)

Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici din plastic sau din metal care se introduc în cavitatea uterină. Unele DIU sunt dotate cu containere care conţin hormoni sexuali (cum ar fi Mirena), faptul care oferă o protecţie suplimentară împotriva sarcinii nedorite. DIU au un efect distructiv asupra spermatozoizilor şi schimbă proprietăţile mucoasei uterine, făcând-o nepotrivită pentru dezvoltarea sarcinii.

În funcţie de tipul DIU, efectul contraceptiv sigur poate să dureze de la 1 an până la 5-8 ani după introducere.

Eficienţa

 Riscul de sarcină în timp ce în vagin este dispozitivul intrauterin, în medie, este între 2 şi 0,1%. O eficienţă maximă o au DIU cu hormoni (cum ar fi Mirena).

Avantaje

  • Eficienţa înaltă a DIU de protecţie împotriva sarcinii nedorite, este comparabilă cu eficienţa pastilelor hormonale contraceptive, şi ajunge la 99% şi mai mult.
  • Spirala este mult mai sigură decât pastilele contraceptive, deoarece femeile care utilizează pilulele anticoncepţionale, de multe ori, uită să administreze pilula la timp, ceea ce reduce semnificativ siguranţa metodei. În cazul utilizării spiralei, din partea femeii nu este necesară nicio acţiune pentru a menţine eficienţa contraceptivă şi, prin urmare, se exclude orice posibilitate de eroare sau de accident.
  • Comparativ cu toate celelalte metode de contracepţie, utilizarea DIU este cea mai ieftină metodă. Cu toate că costul spiralei este mult mai mare decât costul unui pachet de pastile contraceptive, sau al unui set obişnuit de prezervative, conversiunea costului pentru 3-5 ani (durata normală a utilizării spiralei) prezintă superioritatea ei incontestabilă din punct de vedere economic.
  • Spre deosebire de contraceptivele orale, DIU din metal sau din plastic nu au absolut niciun efect “hormonal” asupra organismului, de care au frică multe femei. Din acest motiv, DIU care nu conţin hormoni sunt recomandate ca mijloc principal de protecţie, pentru femeile, fie cu vârsta de peste 35 de ani, fie în timpul alăptării, fie care fumează activ, fie cu alte stări care fac imposibilă utilizarea pilulelor, dar necesită un nivel foarte ridicat de protecţie împotriva sarcinilor nedorite.
  • DIU care conţin hormoni (cum ar fi Mirena) reduc riscul de sarcină ectopică, de inflamaţie a organelor pelviene, precum şi, în mod semnificativ, reduc cantitatea sângelui pierdut în timpul menstruaţiei.
  • Steriletul nu se simte în timpul actului sexual şi nu deranjează partenerii.

Dezavantaje

  • Dispozitivul intrauterin nu oferă protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
  • Montarea şi demontarea dispozitivului intrauterin se efectuează de către medicul ginecolog.
  • De obicei, steriletele nu se montează femeilor care încă nu au copii.
  • După montarea dispozitivului intrauterin, este posibilă apariţia unor efecte secundare care pot provoca femeii un disconfort (sângerări neregulate, creşterea durerilor şi a cantităţii de sângerare în timpul menstruaţiei, dispariţia ciclului menstrual).
DIU sunt recomandate ca mijloc principal de protecţie pentru femei, fie cu vârsta de după 35 de ani, fie după naştere, fie în perioada de alăptare, fie care fumează activ, fie în prezenta altor condiţii care fac imposibilă utilizarea contraceptivelor orale, dar necesită un nivel foarte ridicat de protecţie împotriva sarcinii nedorite. DIU pot fi utilizate în cazul cuplurilor, la care s-a născut recent un copil şi care doresc să aibă un alt copil nu mai devreme decât peste 3-5 ani. DIU pot fi, de asemenea, utilizate de către femeile care nu intenţionează să mai nască copii, dar nu pot sau nu doresc să administreze pastilele contracepţionale şi nu acceptă ideea de sterilizare.

Răspunsuri detaliate la întrebările referitor la utilizarea dispozitivelor intrauterine sunt prezentate în articolul Dispozitivul intrauterin.

 

Legarea trompelor uterine (sterilizarea feminină)

Sterilizarea femeii implică blocarea permeabilităţii trompelor uterine pentru a elimina posibilitatea concepţiei, ca urmare a reuniunii celulelor sexuale masculine (spermatozoizii) şi a celulelor sexuale feminine (ovulul).

În prezent, există mai multe tehnici diferite pentru sterilizarea feminină: ligaturarea, cliparea, cauterizarea, blocarea trompelor uterine, etc.

După sterilizare, femeia pierde capacitatea de a concepe un copil pentru totdeauna, sau până le efectuarea unui tratament special în care se recuperează practicabilitatea trompelor uterine.

Eficienţa

Eficienţa medie a diferitelor metode de sterilizare feminină este de, circa 0.2 – 3.7%

Avantaje

  • Sterilizarea femeii oferă o protecţie sigură şi permanentă împotriva sarcinii nedorite.
  • Consecinţele sterilizării feminine pentru organismul femeii sunt minime. După această procedură, ovarele femeii continuă să producă hormoni, astfel încât funcţiile sexuale ale organismului femeii se păstrează.

Dezavantaje

  • Sterilizarea femeii nu protejează de infecţii cu transmitere sexuală.
  • Sterilizarea nu întotdeauna este reversibilă, astfel încât recuperarea capacităţii unei femei de a concepe un copil pe cale naturală, după această procedură, poate deveni imposibilă.
  • Sterilizarea se efectuează numai de către medicii specialişti.
Sterilizarea este destinată, în primul rând, femeilor adulte care sunt sigure că nu mai doresc să aibă un copil în viitor, dar doresc sa păstreze o relaţie stabilă sexuală fără niciun risc de sarcină.

Vasectomia (sterilizarea masculină)

Vasectomia este o intervenţie chirurgicală în cursul căreia se taie şi se leagă conductele prin care sperma părăseşte testiculele. Vasectomia nu afectează potenţa, cu toate acestea, îl face pe bărbat totalmente steril.

Având în vedere că, după operaţie, în tractul genital al bărbatului rămâne sperma activă, sterilizarea absolută survine numai după 15-20 ejaculări.

După cum se ştie, spermatozoizii reprezintă doar o mică parte a materialului seminal. Cea mai mare parte a spermei este mucusul, produs de prostată şi de veziculele seminale. După vasectomie, materialul seminal nu dispare, dar acesta nu mai conţine spermatozoizi.

După sterilizarea masculină, capacitatea de a concepe un copil este pierdută pentru totdeauna, sau până la un tratament special, în urma căruia permeabilitatea conductelor seminale va fi recuperată.

Eficienţa

 Probabilitatea de sarcină după vasectomie nu este mai mare de 0,1%. Cazurile extrem de rare de sarcină sunt asociate cu un riscul foarte mic de recuperare spontană a permeabilităţii canalelor seminale.

Avantaje

  • Vasectomia oferă o protecţie sigură şi permanentă împotriva sarcinii nedorite.
  • Consecinţele vasectomiei pentru organismul bărbatului sunt minime. După vasectomie, testiculele bărbatului continuă să producă hormoni, astfel încât funcţiile sexuale ale organismului bărbatului sunt păstrate.

Dezavantaje

  • Sterilizarea masculină (vasectomia) nu protejează de infecţiile cu transmitere sexuală.
  • Vasectomia nu întotdeauna este reversibilă, astfel încât recuperarea capacităţii bărbatului de a concepe un copil pe cale naturală, după această procedură, poate deveni imposibilă.
  • Vasectomia este efectuată doar de către medicii specialişti.
Vasectomia este destinată doar bărbaţilor care sunt siguri ca nu vor să aibă copii în viitor şi pentru care protecţia împotriva sarcinii nedorite este o problemă principială şi foarte importantă.

Contracepţia de urgenţă (pastile după contactul sexual)

Metodele contracepţiei de urgenţă sunt utilizate pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini nedorite, după un contact sexual neprotejat sau după eşecul altor contraceptive (de exemplu, ruperea prezervativului sau scăparea administrării câtorva pastile contraceptive orale). Actualmente sunt disponibile două forme de contracepţie de urgenţă: medicamentele hormonale şi dispozitivele intrauterine.

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă (Postinor, Eskapel) conţin doze mari de hormoni care blochează ovulaţia (eliminarea celulelor feminine de reproducere), împiedică fertilizarea ovulului de spermatozoizi sau împiedică ataşarea ovulului fertilizat la mucoasa uterului.

Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă pot preveni sarcina, dacă acestea se administrează în primele 3-4 zile de la contactul sexual. Acţiunea acestor medicamente se termină în câteva zile.

Dispozitivul intrauterin poate fi utilizat ca o metodă de contracepţie de urgenţă, chiar şi peste 5-7 zile după actul sexual, atunci cînd preparatele hormonale descrise mai sus deja sunt absolut ineficiente. Un avantaj important al DIU ca metodă de contracepţie de urgenţă este faptul că montarea steriletului intrauterin oferă un nivel ridicat de protecţie pentru un timp foarte lung, elimină totalmente necesitatea de a utiliza alte metode de contracepţie (inclusiv, re-utilizarea măsurilor de contracepţie de urgenţă) pentru perioada valabilităţii spiralei (eventual, mai mulţi ani), sau, cel puţin, până în momentul în care femeia decide s-o înlăture.

Eficienţa

Probabilitatea de sarcină în urma utilizării comprimatelor de contracepţie de urgenţă este, în medie, de 2%.

Eficacitatea dispozitivului intrauterin contraceptiv introdus după actul sexual este puţin mai mare decât cea a pastilelor hormonale.

Avantaje

 Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă sunt diferite de toate celelalte metode de control al naşterii, deoarece pot preveni sarcina, fiind utilizate după actul sexual. Această proprietate le face un complement indispensabil pentru toate celelalte contraceptive, în cazurile în care utilizarea improprie a acestora poate conduce la sarcină.

Dezavantaje

  • Administrarea pilulelor contraceptive de urgenţă produce, adesea, unele efecte secundare (de exemplu, greaţă, vărsături, sângerări vaginale, tensiune în piept, dureri de stomac, etc.);
  • Pilulele contraceptive de urgenţă sporesc riscul de sarcină ectopică;
  • Medicamentele pentru contracepţia de urgenţă conţin doze mari de hormoni şi, prin urmare, sunt contraindicate pentru utilizare frecventă.
Descrierea detaliată a modului de utilizare corectă şi eficientă a măsurilor de contracepţie de urgenţă pentru protecţia împotriva sarcinii nedorite este prezentată în articolul Contracepţia de urgenţă.

data publicării: