Mebendazol. Prezentare detaliată şi instrucţiuni de administrare

Ce este mebendazolul?

Mebendazolul este un medicament antihelmintic eficient în tratamentul infecţiilor declanşate de diferite tipuri de helminţi. După administrarea orală, mebendazolul distruge viermii adulţi şi contribuie la eliminarea acestora din intestin.

Informaţii importante despre mebendazol.

Contraindicaţii

Nu administraţi mebendazol dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la acest medicament.

Înainte de a administra mebendazol, informaţi-l neapărat pe medicul dvs. dacă aveţi vreo boală cronică a ficatului sau dacă testele biochimice recente ale sângelui au depistat la dvs. tulburarea funcţiei hepatice (creşterea nivelului de ASAT, ALAT, bilirubină).

În cazul unei administrări prelungite a mebendazolului, precum şi în cazul administrării unor doze care le depăşesc pe cele recomandate, funcţia hematopoetică poate fi tulburată. Aceasta poate conduce la scăderea nivelului de leucocite în sânge.

De aceea, dacă trebuie să administraţi mebendazol pentru o perioadă lungă de timp, medicul va indica efectuarea periodică a testului general şi biochimic al sângelui.

Siguranţa administrării mebendazolului în cazul copiilor sub 2 ani încă nu a fost studiată în cadrul cercetărilor ştiinţifice, de aceea nu daţi mebendazol copiilor cu vârste până la 2 ani decât la recomandarea medicului curant.

Medicamentele anticonvulsivante (împotriva convulsiilor, epilepsiei), precum fenitoina, etotoina, mefenitoina, şi carbamazepinul pot reduce eficienţa mebendazolului. Dacă administraţi aceste medicamente, informaţi-l pe medicul dvs..

Cimetidina poate încetini eliminarea mebendazolului din organism şi creşte concentraţia acestuia în sânge. Dacă administraţi acest medicament, informaţi-l pe medicul dvs..

Păstraţi mebendazolul la temperatura de 15-30ºC, departe de sursele de căldură, într-un loc uscat şi ferit de lumină. Nu se recomandă să păstraţi acest medicament în baie. Ţineţi mebendazolul departe de accesul copiilor şi al animalelor de companie.

Cum se administrează mebendazolul?

Administraţi mebendazolul respectând întocmai recomandările medicului curant. Nu modificaţi dozele medicamentului sau durata tratamentului fără acordul medicului dvs..

Mebendazolul poate fi administrat oricând: până, în timpul sau după masă.

Comprimatul de mebendazol poate fi înghiţit în întregime ori mestecat sau mărunţit şi dizolvat în apă înainte de administrare.

Ce fac dacă am sărit peste o doză de medicament?

Luaţi doza de medicament pierdută de îndată ce vă amintiţi despre aceasta. Dacă, în acel moment, a venit deja timpul să administraţi următoarea doză de mebendazol, nu luaţi doza «scăpată». Nu trebuie să dublaţi doza medicamentului pentru a compensa doza pierdută.

Recomandări suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Mebendazolul şi alcoolul

În literatura medicală nu sunt descrise cazuri de interacţiune între mebendazol şi alcool.

Efectele adverse ale mebendazolului

Mergeţi cât mai urgent la medic (chemaţi ambulanţa) dacă, la ceva timp după administrarea mebendazolului, acuzaţi unul sau mai multe dintre simptomele: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultăţi în respiraţie, umflarea feţei, limbii sau gâtului.

Administrarea mebendazolului se poate solda însă şi cu efecte adverse mai puţin grave. Contactaţi-l pe medicul curant în cazurile în care:

  • Acuzaţi greaţă, vomă, dureri abdominale, diaree.
  • Creşte temperatura corpului, apar slăbiciunea, durerile de cap, zgomotul în urechi, ameţelile.
  • Testul de sânge depistează tulburarea funcţiei hepatice.

Diareea şi durerile abdominale, ca urmare a administrării mebendazolului, pot fi legate de moartea helminţilor şi de eliminarea acestora din intestin. De regulă, aceste simptome se observă în cazul unei infestări masive cu helminţi.

Administrarea mebendazolului în timpul sarcinii și alaptării

Studiile pe animale au arătat că mebendazolul poate provoca moartea fătului sau malformaţii de dezvoltare la făt. De aceea, administrarea mebendazolului în perioada gravidităţii nu este recomandată.

În timpul sarcinii, mult mai sigur este medicamentul antihelmintic numit pirantel.

Până în prezent, acţiunea pe care o exercită mebendazolul asupra gravidităţii la oameni încă nu a fost cercetată în cadrul unor studii importante.

În literatura de specialitate sunt descrise câteva cazuri de administrare accidentală a mebendazolului de către gravide în primul trimestru de sarcină (mai exact, de către femei care nu ştiau că sunt gravide). Cercetarea acestor cazuri a arătat că administrarea mebendazolului nu a sporit riscul de întrerupere a sarcinii (avortul spontan) sau riscul apariţiei unor malformaţii congenitale la făt.

Pornind de la unele date, furnizate de surse medicale credibile, se consideră că, după administrarea unei singure doze de mebendazol, concentraţia acestuia în laptele matern creşte nesemnificativ şi, după toate probabilităţile, nu poate dăuna sugarului.

Astfel, potrivit unor specialişti, administrarea unei singure doze standard de mebendazol în timpul perioadei de alăptare este admisibilă şi nu implică întreruperea lactaţiei.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării: