Ce ar putea însemna masele fecale de culoare neagră (scaun de culoare neagră) la adulţi şi la copii: cauzele posibile, în care cazuri trebuie să vă adresaţi medicului

Care ar trebui să fie culoarea normală a fecalelor?

Culoarea normală a fecalelor (a scaunului) poate varia de la galben-maro deschis până la maro închis şi chiar aproape negru.

De regulă, fiecare persoană ştie ce culoare a fecalelor este normală pentru el şi observă imediat dacă culoarea fecalelor devine neobişnuită.

Culoarea maro a fecalelor este determinată de prezenţa în ele a bilei prelucrate în intestin şi a particulelor de hrană nedigerată pe care omul a consumat-o în ultimele 2-3 zile.

La ce momente ar trebui să acordaţi atenţie pentru a determina cauza posibilă a scaunului negru?

Aspectul negru al fecalelor poate fi un semn al unor boli grave a esofagului, a stomacului sau a intestinului. Mai jos, vom arăta căror lucruri trebuie să le acordaţi o atenţie specială, pentru a înţelege cauza apariţiei scaunului de culoare neagră, în cazul dumneavoastră, şi ce ar trebui să faceţi în fiecare caz.

Dacă observaţi apariţia scaunului negru la un adult sau la un copil mai mare de un an, procedaţi în felul următor:

1. Faceţi lista tuturor produselor alimentare, a băuturilor şi a medicamentelor (inclusiv, a suplimentelor nutritive şi a vitaminelor), pe care persoana le-a consumat în ultimele 2-3 zile

De cele mai dese ori, aspectul scaunului negru este asociat cu consumul anumitor alimente sau cu administrarea unor medicamente care colorează masele fecale în culori întunecate sau chiar în negru.

În special, scaunul negru poate să apară după consumul strugurilor roşii, al sfeclei roşii, al prunelor şi după administrarea unor medicamente, cum ar fi suplimentele de fier (de exemplu, Sorbifer), vitamine şi minerale (de exemplu, Vitrum), cărbune activat, preparate de bismut (de exemplu, De-Nol).

Sunt şi alte medicamente care pot colora în negru fecalele. De aceea, dacă la momentul schimbării în negru a culorii fecalelor persoana respectivă a administrat un medicament, citiţi prospectul acestui medicament.

Dacă stabiliţi că scaunul s-a colorat în negru din cauza unor alimente sau a unor medicamente – nu trebuie să efectuaţi niciun tratament. Acest lucru nu este periculos.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă, în ultimele 2-3 zile, persoana, la care există scaunul negru, nu a consumat alimente şi nu a administrat medicamente care ar putea colora scaun în negru.

Preparatele medicale care conţin acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina), Diclofenacul, Ibuprofenul, Indometacina, precum şi alte medicamente anti-inflamatorii şi medicamentele care reduc coagularea sângelui, nu colorează, ele însele, scaunul în negru, dar pot declanşa hemoragii interne, principala caracteristică a cărora poate fi diareea de culoare neagră  – melena (vezi mai jos). Dacă scaunul negru a apărut în timpul administrării unuia dintre aceste medicamente, ar trebui să consultaţi imediat medicul.

2. Continuaţi să monitorizaţi culoarea şi consistenţa scaunului încă timp de câteva zile

Culoarea neagră a fecalelor, care nu este asociată cu nicio boală gravă, de obicei, se schimbă în maro, timp de 1-2 zile, după, fie că întreruperea consumului alimentelor, fie că după finisarea administrării medicamentelor cu proprietăţi de colorare.

Scaunul negru asociat cu boala, dimpotrivă, poate persista timp de mai multe zile şi se poate repeta la anumite intervale de timp, fără niciun motiv aparent.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă observaţi că scaunul negru (în special, sub formă de diaree) continuă timp de câteva zile sau se repetă ocazional.

3. Atrageţi atenţie asupra stării de sănătate

Încercaţi să evaluaţi starea de sănătate a persoanei care are un scaun negru. Pare să fie bolnavă? Cum i sa schimbat starea de sănătate în ultimele câteva zile, câteva săptămâni şi câteva luni înainte de apariţia scaunului negru?

În cazul în care aspectul fecalelor negre este asociat cu alimentele consumate, de regulă, omul se simte perfect sănătos.

Dimpotrivă, dacă omul se simte rău (de exemplu, are dureri abdominale, arsuri la stomac, greaţă, vărsături, constipaţie prelungită, balonare, care se intensifică cu trecerea timpului, anemie) şi dacă, în trecut, el a suferit de aşa boli, cum ar fi ulcerul gastric, cancer, hepatită, ciroză, apariţia scaunului negru poate fi suspectată ca un semn al unor complicaţii.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă scaunul negru a apărut:

  • Odată cu febra, greaţa, voma
  • La o persoană care a suferit sau suferă de ulcer gastric sau de ulcer duodenal
  • La o persoană care suferă de ciroză hepatică, de hepatită cronică
  • La o persoană, care suferă de cancer colorectal sau, rudele apropiate ale cărei au suferit de cancer de colon sau de cancer de intestin subţire
  • La o persoană, care, cu o zi înainte, a avut o vomă severă (în special, dacă voma a fost provocată de consumul alcoolului)
  • La o persoană, la care analiza de sânge indică, constant, anemie.

Cauzele apariţiei scaunului negru la adulţi

Mai sus, am menţionat că principala cauză a scaunului negru la copii şi la adulţi este consumul alimentelor şi administrarea medicamentelor, care, trecând prin intestine, colorează fecalele în negru, fie că uniform, fie că, granulat.

Masele fecale cu puncte negre (pete negre în scaun, granule negre, puncte negre, firicele negre, fire de nisip)

Incluziunile negre de diferite forme, în scaun, sunt aproape întotdeauna resturi ale alimentelor sau ale medicamentelor, digerate parţial. Sub formă de granule negre pot arăta seminţele şi fragmentele de cojiţe ale fructelor şi ale fructelor de pădure (de exemplu, zmeură, coacăze, struguri).

În intestin, o culoare întunecată pot achiziţiona produsele care, până a fi consumate, au o altă culoare.

Viermişori negri în scaun

Incluziunile negre în scaun (în special, la copii) care arată ca “viermi negri”, pot apărea după consumul bananelor.

Mulţi oameni îi consideră drept viermi şi chiar se adresează, pe acest motiv, medicului pentru a efectua analiza mostrei de scaun şi pentru a se supune tratamentului.

De fapt, viermii intestinali care ar putea fi descrişi ca “viermi negri”, nu există. Paraziţii mici (de exemplu, oxiuri), care pot fi descrişi ca “viermi” sunt întotdeauna de culoare albă sau gălbuie.

Vedeţi şi Ghid de tratament şi profilaxie a viermilor intestinali la copii şi adulţi.

Scaunul negru şi lichid (diareea neagră)

De cele mai multe ori, aspectul unui scaun lichid negru (diaree neagră), la adulţi, este un rezultat al hemoragiei interne din esofag, din stomac sau din intestin, declanşate de ulcer, de cancer, de polipi sau de venele varicoase ale esofagului.

În stomac şi în intestine, enzimele digestive şi bacteriile descompun sângele uman şi îi schimbă culoarea din roşu în negru.

Alte semne ale hemoragiei interne pot fi slăbiciunea, paloarea, ameţeala, anemia (hemoglobina scăzută).

În cazul apariţiei scaunului negru, ar trebui să se solicite imediat asistenţa medicală. Pentru a clarifica cauzele bolii, medicul poate să vă prescrie endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia. O descriere detaliată a tuturor simptomelor posibile ale ulcerului peptic sau ale cancerului organelor sistemului digestiv este prezentată în articolele Ulcerul gastric şi ulcerul duodenal, Cancerul gastric, Cancerul intestinului subţire.

Scaun negru cu urme de sânge

Cauza apariţiei scaunului negru cu urme de sânge ar putea fi unele boli intestinale grave (de exemplu, boala Crohn). Din aceste considerente, dacă aveţi asemenea simptome, ar trebui să vă adresaţi cât mai repede medicului. Dacă aţi observat urme de sânge în scaun, citiţi recomandările noastre în articolul Scaun cu sânge.

Scaunul negru după o intervenţie chirurgicală

Apariţia unui scaun negru după o intervenţie chirurgicală poate fi, de asemenea, un semn al hemoragiei interne (în special, în cazul în care a fost operat stomacul sau intestinul).

Dacă, peste câteva zile după intervenţia chirurgicală, observaţi apariţia scaunului negru – informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Febră + diaree neagră-verde

Apariţia febrei şi a diareei negre-verzi poate fi un semn al unei infecţii intestinale.

Dacă observaţi că scaunul negru (diareea) este însoţit de dureri abdominale, de febră, de greaţă – cât mai curând posibil, consultaţi medicul.

Pentru mai multe informaţii despre ce trebuie de făcut înainte de a merge la medic, în caz de infecţie intestinală, citiţi articolul nostru Infecţiile intestinale.

Scaun negru în timpul sarcinii şi după naştere

Sarcina şi naşterea nu au niciun efect direct asupra funcţionării şi asupra stării stomacului şi a intestinelor. Din aceste considerente, sarcina şi naşterea nu pot fi cauza directă a unui scaun negru.

La femeile gravide, precum şi după naştere, apariţia scaunului negru poate fi cauzată de bolile enumerate mai sus, de medicamente şi de alimente.

Cauzele apariţiei scaunului negru la copii de diferite vârste

Din fericire, la copii, bolile care pot provoca hemoragii şi apariţia unui scaun negru, asociat cu acestea, sunt mai puţin frecvente decât la adulţi, aşa că, dacă observaţi că la copilul dumneavoastră apare scaunul negru – nu trebuie să intraţi în panică. Mai jos vom arăta că acesta poate fi un fenomen perfect normal.

Scaun negru la nou născuţii

Scaunul lichid negru, şi, în unele cazuri, negru-verde, care este eliberat în primele zile după naştere, este absolut normal pentru copiii nou-născuţi şi nu ar trebui să cauzeze nicio nelinişte. Asemenea scaun la nou născuţi se numeşte meconiu.

După un timp, treptat, scaunul meconial este înlocuit de fecalele normale, care, în funcţie de tipul de hrană a copilului (lapte matern sau formulă artificială) pot fi uşor-galbene sau de culoarea muştarului, lichide, cu granule albe, cu mici cantităţi de mucus şi un cu un miros caracteristic acru sau neplăcut.

Mulţi părinţi consideră un asemenea scaun lichid drept diaree, dar acest lucru este absolut greşit. Anume aşa ar trebui să fie fecalele normale ale copilului nou-născut.

Pentru mai multe informaţii despre aspectul scaunului normal la sugari şi la copiii de până la un an şi cum să-l distingeţi de diaree, citiţi articolul nostru Scaunul normal şi diareea la copii.

Scaun negru la sugari

La sugari, cauza scaunului negru poate fi fierul care se conţine în amestecurile artificiale, vitaminele, precum şi alimentele pe care copilul le consumă sub formă de alimentare suplimentară.

În toate cazurile în care scaunul negru (sau scaunul cu incluziuni negre) există la un copil care, la exterior, pare sănătos, mănâncă şi doarme bine – nu este nevoie să vă faceţi griji.

Dimpotrivă, în cazul în care, după apariţia scaunului negru, copilul vă pare bolnav – arătaţi-l neapărat medicului. În această situaţie, pentru a determina cauza bolii, pot fi necesare unele teste suplimentare.

data publicării: