Lipomul (adipomul, steatomul, “bula de grăsime”) la adulţi şi la copii

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.6. From 29 votes.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce fac dacă mi-a apărut un lipom?

«Câţiva ani în urmă, pe partea posterioară a gâtului, sub piele, mi-a apărut o “umflătură” mică. De atunci, aceasta s-a mărit de aproape trei ori. Acum, formaţiunea are dimensiunile unui ou de găină. La pipăit e moale, nu provoacă dureri. În rest, mă simt foarte bine.

Am găsit pe forumuri descrierea mai multor cazuri asemănătoare. Mulţi spun că este vorba de un lipom (“bulă de grăsime”). Am văzut şi cazuri când oamenii credeau că aveau un lipom, dar, în realitate, era vorba de un limfom. Din câte înţeleg, ar trebui să merg la medic ca să aflu despre ce este vorba. Ce sfat mi-aţi putea da?”

Formaţiunile compacte (sau “umflăturile” subcutanate) moi, elastice, care nu provoacă dureri şi care “cresc lent” sub piele sunt, de cele mai multe ori, lipomuri, adică formaţiuni benigne şi absolut inofensive, alcătuite din ţesut adipos.

Totuşi, aceleaşi formaţiuni compacte sau similare se pot forma sub pielea omului şi în cazul altor boli, inclusiv în cazul unor forme de cancer (liposarcomul, limfomul), al unor infecţii sau altor maladii.

Mai jos, vă vom spune ce puteţi face pentru a afla dacă “umflătura” de sub pielea dvs. este, într-adevăr, un lipom, dacă trebuie să o îndepărtaţi şi cum o puteţi face în caz de necesitate.

Ce este lipomul?

Lipomurile (bulele de grăsime subcutanate) sunt aglomerări de ţesut adipos, protejate de un înveliş subţire (capsulă).

În prezent, cauzele exacte ale apariţiei lipomului nu sunt cunoscute. Potrivit unor specialişti, formarea acestora ar putea provocată de un traumatism (de exemplu, de o contuzie) al pielii, dar legătura dintre traumatisme şi apariţia lipomului nu se atestă în toate cazurile.

La diferite etape ale vieţii, lipomurile apar la aproape 1% din toţi oamenii adulţi.

Lipomurile pot apărea la oameni de vârste diferite (inclusiv la copii), dar, de cele mai multe ori, acestea se formează la vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Una dintre varietăţile lipomului este hibernomul. Ca şi lipomul, hibernomul este alcătuit din ţesut adipos.

Cu toate acestea, ţesuturile hibernomului nu seamănă cu grăsimea obişnuită, ci cu grăsimea de culoare brună care se găseşte sub pielea nou-născuţilor sau cu grăsimea pe care o acumulează animalele care hibernează. Tratamentul hibernomului se efectuează respectând aceleaşi reguli ca şi în cazul lipomului (v. mai jos).

Cum arată un lipom? Prin ce simptome şi semne se manifestă acesta?

Lipomul se poate forma practic în orice organ sau regiune a corpului uman. De cele mai multe ori, acesta apare sub pielea de pe trunchi, umeri, gât (mai ales în partea posterioară a gâtului) sau la nivelul subsuorilor. La majoritatea oamenilor, se formează câte un singur lipom.

Mulţi îşi descriu “lipomurile” drept formaţiuni compacte subcutanate (umflături) moi, elastice, care nu provoacă dureri şi care par să alunece într-o parte sau în alta când le apăsăm cu degetul.

Ce dimensiuni poate avea lipomul?

În 80% dintre cazuri, lipomurile nu depăşesc 5 cm în diametru. Mai rar, lipomurile pot atinge dimensiuni mari (uneori, până la 20 cm în diametru şi mai mult).

Lipomul este dureros?

De regulă, lipomurile nu dor. Dacă formaţiunea compactă de sub pielea dvs. vă provoacă dureri, e mai mult ca sigur că nu e vorba de un lipom (vezi mai jos).

Lipomurile sunt periculoase? Ce urmări şi complicaţii pot provoca acestea?

Lipomurile (bulele de grăsimi subcutanate) nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

În unele cazuri, când lipomul este situat în regiunile prin care trec nervii (de exemplu, la nivelul subsuorilor), acesta poate exercita o presiune oarecare asupra nervilor şi provoca dureri într-o anumită parte a corpului.

Lipomul poate fi malign şi se poate transforma în cancer?

Din cărţile medicale sau de la medic aţi fi putut afla că lipomul este o tumoră sau un neoplasm. Acest lucru este adevărat, lipomul este o tumoră benignă. Prin urmare, nu se transformă niciodată în cancer şi nu distruge ţesuturile adiacente.

Cu toate acestea, există o legătură dintre lipom şi cancer.

După cum veţi vedea mai jos, în special unele forme de cancer, aflate în primele stadii de dezvoltare, pot arăta ca nişte lipomuri: formaţiuni subcutanate compacte mai mult sau mai puţin dureroase.

De aceea, dacă nu sunteţi sigur că “umflătura” de sub pielea dvs. este un lipom şi încă nu aţi vorbit cu medicul în această privinţă, ar fi cazul să cereţi sfatul specialistului.

Lipomul poate trece de la sine (se poate resorbi)?

În cărţile de medicină sunt descrise cazuri de lipomuri care s-au format în organele interne şi care s-au micşorat în dimensiuni sau au dispărut în mod spontan.

Cu toate acestea, nu am găsit nicăieri informaţii similare despre lipomurile subcutanate.

Este foarte posibil că şi acestea ar putea să dispară sau să se micşoreze în mod spontan, dar, după toate aparenţele, acest lucru are loc destul de rar.

Dacă nu e un lipom (bulă de grăsime), ce ar mai putea fi?

După cum spuneam mai sus, formaţiuni subcutanate asemănătoare cu lipomul pot apărea şi în cazul unor maladii anumite.

Umflătura de sub piele ar putea fi, în particular: un chist sebaceu (aterom), un ganglion limfatic mărit, o higromă, o altă tumoră (de exemplu, un limfom, o metastază a cancerului care apare în unul din organele interne etc.), un abces, o hernie sau chiar un parazit.

Mai multe detalii despre formaţiunile compacte subcutanate şi diferenţele dintre acestea – în articolul nostru Formaţiunile compacte şi umflăturile subcutanate.

E foarte greu să deosebeşti un lipom de alte formaţiuni în condiţii casnice. De aceea, dacă presupuneţi că “umflătura” de sub pielea dvs. este un lipom (adipom), mergeţi neapărat la medic (dermatolog, chirurg, terapeut) pentru a vă verifica supoziţia.

Mergeţi neapărat la medic, dacă:

  • “Umflătura” de sub pielea dvs. vă provoacă dureri (fără să fie atinsă sau când o apăsaţi cu degetul);
  • “Umflătura” creşte în dimensiuni (se măreşte vizibil timp de câteva săptămâni sau luni);
  • Pielea care o acoperă îşi schimbă culoarea (de exemplu, se înroşeşte);
  • În “umflătură” este un orificiu din care se scurge o substanţă vâscoasă;
  • Aveţi şi alte probleme de sănătate, ale căror cauze rămân necunoscute (de exemplu, aţi slăbit inexplicabil);
  • “Umflătura” depăşeşte 5 cm în diametru;
  • “Umflătura” se formează într-o regiune în care se află mai mulţi ganglioni limfatici (mai exact, în părţile anterioară, laterale sau posterioară a gâtului, la nivelul subsuorilor, în regiunea inghinală).

Diagnosticul: ce analize şi investigaţii vă poate indica medicul?

Pentru a diferenţia lipomul de alte formaţiuni asemănătoare, medicul trebuie, de cele mai multe ori, doar să examineze pacientul şi să-l întrebe cum a apărut formaţiunea respectivă.

În caz de necesitate, pentru a preciza structura formaţiunii, medicul vă poate recomanda o ecografie sau o tomografie a regiunii în care se află “lipomul”.

În cazul în care medicul stabileşte că formaţiunea compactă de sub pielea dvs. nu seamănă cu un lipom, el vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală pentru a o îndepărta şi pentru a efectua analiza histologică a ţesuturilor astfel prelevate. Această analiză îi oferă posibilitatea de a diferenţia definitiv lipomul de formaţiuni de alt tip.

Care este tratamentul necesar în caz de lipom?

Lipomul (“bula de grăsime”) trebuie îndepărtat numaidecât?

Odată ce lipomurile nu prezintă niciun fel de pericol pentru sănătate, mulţi oameni se interesează dacă acestea trebuie îndepărtate numaidecât?

La această întrebare putem răspunde în felul următor: în cazurile în care lipomul nu-l deranjează pe om (nu-i provoacă disconfort, nu-l stinghereşte în viaţa de zi cu zi) şi nu există niciun dubiu în privinţa diagnosticului, medicii nu recomandă îndepărtarea lipomului. E foarte posibil însă că lipomul va continua să crească lent în dimensiuni. În acest caz, veţi putea reveni mai târziu la opţiunea chirurgicală.

Pe de altă parte, dacă lipomul vă provoacă disconfort sau medicul consideră că formaţiunea compactă subcutanată poate să nu fie un lipom, ar fi corect să o îndepărtaţi.

Cum pot scăpa de lipom? Cum şi unde îl pot îndepărta?

Dacă doriţi să îndepărtaţi lipomul (“bula de grăsime”), trebuie să apelaţi la medicul chirurg (şi mai bine: la chirurgul plastician).

Pentru a îndepărta lipomul, medicul vă poate propune să faceţi o incizie mică pe piele în regiunea unde e situat acesta ori să-l îndepărtaţi prin liposucţie.

În primul caz, în pielea care acoperă lipomul se injectează substanţe anestezice, după care medicul face o incizie (dimensiunile acesteia depind de dimensiunile formaţiunii), prin care extrage lipomul şi capsula acestuia. După operaţie, medicul suturează pielea incizată. Leziunea se tămăduieşte în următoarele 2-3 săptămâni. După intervenţie, pe piele ar putea rămânea o cicatrice mai mult sau mai puţin pronunţată. Dacă aţi mai suferit în trecut intervenţii chirurgicale sau traumatisme ale pielii şi pe piele au apărut cicatrici pronunţate – informaţi-l despre aceasta pe medicul dvs. înainte de operaţie. În acest caz, medicul v-ar putea ajuta să organizaţi într-un asemenea mod procesul de îngrijire a plăgii, încât să reduceţi probabilitatea de apariţie a unei cicatrici. Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru Îndepărtarea cicatricilor.

În caz de liposucţie, se face o incizie foarte mică pe piele, de dorit într-o regiune mai puţin vizibilă, pentru a o “camufla” (de exemplu, în caz de lipom pe spinare, incizia poate fi efectuată la subsuori). Prin această incizie, sub piele se introduce un tub subţire, conectat la un aparat care generează vacuum. Introducând tubul în lipom, medicul îl poate distruge în întregime şi absorbi ţesuturile din care e format acesta. Metoda dată permite îndepărtarea chiar şi a celor mai mari lipomuri prin incizii de dimensiuni mici, care se tămăduiesc fără a lăsa urme vizibile pe piele.

Putem îndepărta lipomul cu ajutorul laserului?

În prezent, pentru a îndepărta lipomul, unii medici utilizează laserul. Printr-o incizie mică în piele, medicii introduc în regiunea lipomului un conductor optic (un cablu subţire şi elastic), prin care trece laserul. După ce distruge lipomul, medicul extrage substanţa rămasă în locul acestuia cu ajutorul unui ac subţire.

Lipomul se poate forma din nou sub piele după ce a fost îndepărtat?

Da, acest lucru este posibil. Probabilitatea apariţiei repetate a lipomului după operaţie constituie, în medie, 1-2%.

Pot îndepărta lipomul la domiciliu, apelând la alte metode, de exemplu, la unguente sau la mijloacele medicinii populare?

Redactând articolul de faţă, am apelat la materialele cercetărilor ştiinţifice în domeniu, efectuate de chirurgi din diferite ţări ale lumii. În materialele pe care le-am studiat nu am găsit nicio informaţie despre posibilitatea de a îndepărta lipomul (adipomul) printr-o altă metodă decât cele descrise mai sus sau în condiţii casnice, cu ajutorul unor unguentele ori altor mijloace populare.

Deschideți surse
  • Pandya, K.A. & Radke, F., 2009. Benign Skin Lesions: Lipomas, Epidermal Inclusion Cysts, Muscle and Nerve Biopsies. Surgical Clinics of North America, 89(3), pp.677–687.
  • Ingraffea A. Benign skin neoplasms. Facial Plast Surg Clin North Am. 2013;21(1):21-32.
  • Lee JA, Khodaee M. Enlarging, pedunculated skin lesion. Acrochordon. Am Fam Physician. 2012;85(12):1191-2.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.