Levomicetina (Cloramfenicol): cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Cuprins:

Ce este Cloramfenicolul (Levomicetina)?

Cloramfenicol (Levomicetina) este un antibiotic cu spectru larg de acţiune, eficient împotriva diferitelor tipuri de bacterii insensibile la alte antibiotice. Deoarece Cloramfenicolul (Levomicitina) poate cauza efecte adverse grave, actualmente, acest preparat se foloseşte doar pentru tratarea infecţiilor grave, provocate de bacterii sensibile la acest preparat, şi numai în cazurile în care alte medicamente, mai puţin periculoase, nu au fost eficiente ori sunt contraindicate.

Cloramfenicolul (Levomicetina) este eficient împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, dar este absolut inutil în cazul infecţiilor virale, cum ar fi gripa sau răceala obişnuită.

Mai jos sunt prezentate unele recomandări referitor la administrarea sigură a Cloramfenicolului (Levomicetinei) sub formă de comprimate orale (pastile) şi sub formă de unguent sau picături oftalmice.

Cum se administrează Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de comprimate orale (pastile)

Fiţi atenţi!

Administrarea Cloramfenicolului (Levomicetinei) poate cauza dereglări sangvine grave şi chiar fatale (anemie, leucopenie, trombocitopenie).

Dereglările sangvine pot apărea atât în urma curelor scurte de tratament, cât şi în urma administrării îndelungate a Cloramfenicolului (Levomicetinei).

Din aceste considerente, se permite administrarea acestui preparat numai sub controlul riguros al medicului şi numai în cazurile în care alte medicamente, mai puţin periculoase, nu au fost eficiente ori sunt contraindicate.

În niciun caz nu utilizaţi Cloramfenicolul (Levomicetina), din proprie iniţiativă, pentru tratarea infecţiilor simple (răceală, tonzilită, etc.), şi, mai ales, pentru tratamentul copiilor.

Levomicetina sub formă de comprimate (pastile) în tratarea diareei

În niciun caz nu trataţi cu Levomicetină, din proprie iniţiativă, diareea.

Unele recomandări referitor la tratamentul corect şi sigur al diareei sunt prezentate în articolul: Tratamentul diareei.

Informaţii importante despre Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de comprimate (pastile)

În niciun caz nu administraţi Cloramfenicol (Levomicetină) sub formă de comprimate orale (pastile) dacă:

  • Sunteţi alergic la Cloramfenicol (Levomicetină).
  • Anterior, după administrarea Cloramfenicolului, aţi avut efecte adverse severe.
  • Medicul Dvs., în urma analizei de sânge, a determinat că aveţi eritrocitopenie (număr redus de eritrocite), sau leucopenie (număr redus de leucocite), sau trombocitopenie (număr redus de trombocite).
  • Dvs. administraţi unele medicamente care provoacă dereglări hematologice (de exemplu, chimioterapie).

Înainte de a începe tratamentul cu Cloramfenicol (Levomicetină), anunţaţi medicul Dvs. despre orice afecţiune a sângelui, a ficatului sau a rinichilor de care suferiţi. Comunicaţi-i, la fel, despre toate medicamentele pe care le administraţi sau pe care planificaţi să le administraţi în perioada de tratament cu Cloramfenicol (inclusiv, vitamine, minerale, contraceptive orale, plante medicinale, preparate homeopatice şi medicamente prescrise de alţi medici).

Cloramfenicolul (Levomicetina) poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor. De aceea, pe toată durata tratamentului, evitaţi contactul cu persoanele care suferă de răceală sau de alte infecţii.

Anunţaţi medicul Dvs. dacă, în timpul tratamentului cu Levomicetină, aţi observaţi semne de infecţie, precum febra, dureri în gât, erupţii pe piele, etc.

Cloramfenicolul poate reduce numărul trombocitelor (celulelor ce contribuie la coagularea sângelui), ceea ce, la rândul său, poate provoca apariţia vânătăilor sau a sângerărilor puternice.

De aceea evitaţi, pe durata tratamentului cu Levomicetină, situaţiile care pot duce la traumatism (de exemplu, sportul activ).

În caz de apariţie a unor sângerări inexplicabile sau a urmelor de sânge în masele fecale, contactaţi-l pe medicul Dvs.

Persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să administreze Cloramfenicolul cu o precauţie deosebită, deoarece acest preparat poate afecta nivelul de glucoză în sânge. Nu modificaţi doza de medicamente anti-diabetice fără a consulta medicul.

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Levomicetină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. În cazul în care Levomicetina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi-l pe medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Levomicetina (Cloramfenicolul) sub formă de comprimate orale (pastile) în tratamentul copiilor

Cloramfenicolul poate fi administrat copiilor doar sub controlul strict al medicului!

Administrarea Levomicetinei sub formă de comprimate (pastile) în tratamentul, de exemplu, al diareei, poate provoca la copil sau nou-născut apariţia semnelor de “sindromul copilului cenuşiu” (colaps circulator), care se manifestă prin următoarele simptome:

  • Piele palidă sau cu nuanţă albastră
  • Vomă puternică
  • Slăbiciune
  • Somnolenţă
  • Refuzul de mâncare
  • Scaun lichid şi verde
  • Temperatură joasă (mai puţin de 36,6 C).

Contactaţi urgent medicul şi întrerupeţi imediat administrarea Cloramfenicolului! Dacă nu se acordă o asistenţă medicală adecvată, în câteva ore de la apariţia acestor semne, poate surveni moartea copilului.

Cum se administrează Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de comprimate?

Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de comprimate se administrează cu 1 pahar de apă (240ml), pe nemâncate, cu 1 oră înainte sau cu 2 ore după mâncare.

Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Este foarte important să administraţi acest medicament pe toată durata de timp indicată de medic, întreruperea tratamentului poate să provoace apariţia în organismul Dvs. a unor bacterii, rezistente la Cloramfenicol (Levomicetină).

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Cloramfenicol (Levomicetină)?

Supradozarea Levomicetinei poate fi foarte periculoasă. Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Efectele adverse ale Cloramfenicolului (Levomicetinei) sub formă de comprimate (pastile)

Contactaţi de urgenţă medicul în cazul apariţiei unuia sau a mai multor simptome grave descrise mai jos:

  • Mâncărime şi urticarie;
  • Dificultatea de a respira;
  • Edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui);
  • Slăbiciuni, ameţeli, cefalee severă;
  • Urină de culoare întunecată;
  • Depresie;
  • Febră, frisoane sau dureri în gât;
  • Sîngerări din nas, din gingii, urmele de sânge în masele fecale;
  • Tulburări ale vederii;
  • Diaree abundentă. 

Efectele adverse mai puţin grave pot include greaţă sau vomă.

Administrarea Cloramfenicolului (Levomecitinei) sub formă de comprimate (pastile) în timpul sarcinii

Au fost efectuate câteva studii, în cadrul cărora s-au cercetat efectele administrării Cloramfenicolului (Levomicetinei) în tratamentul femeilor însărcinate. În urma acestor studii nu s-a observat o creştere a ratei defectelor congenitale de dezvoltare la copii.

Dacă femeia administrează Cloramfenicolul (Levomicetina) în primele săptămâni ale sarcinii (de exemplu, ea încă nu ştie că este însărcinată), probabilitatea de dezvoltare anormală a fătului nu creşte.

Nu se recomandă administrarea Cloramfenicolului în ultima perioadă de sarcină, aproape de termenul de naştere, inclusiv la naştere, din cauza riscului sporit de complicaţii severe la copil (sindromul copilului cenuşiu). Acest efect advers poate provoca moartea copilului. În literatura de specialitate s-a descris un caz de apariţie a sindromului copilului cenuşiu în urma administrarării Cloramfenicolului (Levomicetinei) în ultimele săptămâni ale sarcinii.

Plus la toate acestea, cum a mai fost deja specificat mai sus, administrarea Cloramfenicolului (Levomicetinei) poate provoca efecte adverse severe la femeia însărcinată, inclusiv, dereglări sangvine, care se întâlnesc, în urma administrării acestui medicament, într-un caz din 100000.

Din cele spuse putem conchide: administrarea Cloramfenicolului în timpul sarcinii (în special, în ultimele săptămâni ale sarcinii) poate fi efectuată doar cu acordul medicului şi doar în cazuri de necesitate extremă.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Cloramfenicolului (Levomecitinei) sub formă de comprimate (pastile) în timpul alăptării

Cloramfenicolul administrat sub formă de pastile se secretă în laptele matern. Au fost descrise cazuri în care administrarea Cloramfenicolului (Levomicetinei) în timpul alăptării provoca la sugari efecte adverse, cum ar fi vomă, balonare, refuz de mâncare. Cu toate acestea, cantitatea de medicament, care penetrează în laptele matern, este prea mică ca să provoace sindromul copilului cenuşiu, despre care s-a vorbit mai sus.

Reieşind din mecanismul de acţiune biologică a Cloramfenicolului (Levomicetinei), putem presupune că administrarea medicamentului în timpul alăptării ar putea provoca la copil dereglări sangvine (dezvoltarea acestui efect advers nu depinde de doza medicamentului), dar în literatură de specialitate nu s-au descris, momentan, astfel de cazuri.

De aceea, în perioada alăptării se recomandă, dacă este posibil, substituirea Cloramfenicolului (Levomicetinei) cu un medicament mai puţin ofensiv, sau, dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă întreruperea alăptării.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de picături oftalmice şi sub formă de unguent

Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de picături oftalmice şi sub formă de unguent se utilizează la tratarea infecţiilor superficiale oftalmice, inclusiv ulcerul cornean şi conjunctivita bacteriană.

Cum se administrează Cloramfenicolul (Levomicetina) sub formă de picături oftalmice?

Spălaţi-vă bine cu săpun pe mâini înainte de a aplica picături sau unguent.

Pentru a picura picăturile oftalmice cu Levomicetină:

  1. Agitaţi bine flaconul cu soluţie.
  2. Înclinaţi uşor capul pe spate şi trageţi în jos de pleoapa inferioară a ochiului, în care doriţi să picuraţi medicamentul. Uitaţi-vă nu pe flacon ci în sus şi în depărtare.
  3. Întoarceţi flaconul cu capătul deschis în jos, plasaţi-l deasupra ochiului şi apăsaţi-l uşor pentru a stoarce o picătură.
  4. Imediat după ce picuraţi medicamentul, apăsaţi cu degetul colţul inferior al ochiului, lângă nas, şi ţineţi apăsat timp de câteva minute. Aceasta ajută la împiedicarea trecerii rapide a soluţiei din zona ochiului în canalul nazal.

Pentru a aplica unguentul oftalmic cu Levomicetină:

  • Ţineţi în mână, timp de câteva minute, tubul cu unguent pentru ca să încălziţi şi să înmuiaţi crema.
  • Înclinaţi uşor capul pe spate şi trageţi în jos pleoapa inferioară a ochiului, în care doriţi să aplicaţi medicamentul.
  • Strângeţi uşor tubul şi introduceţi unguentul în spaţiul dintre pleoapa inferioară şi ochi.
  • După aplicarea unguentului închideţi ochii şi mişcaţi-i, timp de 1-2 minute, în direcţii diferite, pentru ca medicamentul să se răspândească uniform pe scleră.

Dacă purtaţi lentile de contact, le puteţi reintroduce numai peste 15 minute după aplicarea picăturilor sau unguentului cu Levomicetină.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Cloramfenicol (Levomicetină) sub formă de picături sau unguent?

Este puţin probabilă supradozarea în cazurile de utilizare a medicamentului în conformitate cu destinaţia acestuia.

Dacă aţi administrat oral medicamentul sub formă de picături sau sub formă de unguent, apelaţi la asistenţă medicală.

Efectele adverse ale Cloramfenicolului (Levomicetinei) sub formă de picături oftalmice

De regulă, fiind utilizate în conformitate cu destinaţia lor, picăturile şi unguentele oftalmice nu provoacă efecte adverse serioase.

Numai în rare cazuri şi numai după un timp îndelungat de aplicare, aceste medicamente pot provoca dereglări sangvine, care sunt specifice administrării Levomicetinei sub formă de comprimate orale (vezi mai sus).

În unele cazuri, aplicarea unguentului sau a picăturilor oftalmice cu Levomicetină poate provoca senzaţie de arsură, mâncărime, umflarea pleoapei, înroşirea ochiului, scăderea temporară a acuităţii vizuale.

Administrarea Cloramfenicolului (Levomicetinei) sub formă de picături oftalmice şi sub formă de unguent în timpul sarcinii sau alăptării

Momentan, nu este studiată acţionarea picăturilor oftalmice cu Cloramfenicol (Levomicetină) asupra dezvoltării normale a sarcinii. Chiar şi în caz de penetrare insignifiantă a medicamentului, aplicat sub formă de picături sau sub formă de unguent, în sângele omului, cu alte cuvinte, a unei doze care, teoretic, n-ar prezenta un pericol pentru făt, se recomandă, totuşi, ca în timpul sarcinii acest medicament să fie substituit cu unul mai puţin periculos.

În timpul alăptării aplicarea picăturilor oftalmice şi unguentului cu Cloramfenicol (Levomicetină), de asemenea, nu se recomandă (ar putea fi periculos pentru sănătatea femeii care alăptează şi, mai puţin periculos, pentru copil).

data publicării: