Explicaţia detaliată a irigoscopiei: cum să vă pregătiţi pentru această procedură, cum se efectuează, complicaţiile posibile

Ce este irigoscopia?

Irigoscopia este un examen medical care permite medicilor să obţină imaginea radiografică a intestinului gros.

Irigoscopia este una dintre cele mai inofensive metode de investigaţie a intestinului, care permite depistarea multor boli ale intestinului gros – polipi, cancer colorectal, diverticulită, boala Crohn, colita ulceroasă, etc.

Cum se efectuează irigoscopia?

Pentru a înţelege principiul irigoscopiei, imaginaţi-vă că luminaţi cu o lanternă o bucată de sticlă străvezie şi vă uitaţi la peretele din spatele sticlei. În cazul în care sticla este absolut curată – pe peretele opus nu va apărea nicio umbră, pentru că sticla lasă lumina să treacă prin ea. Dacă vom lipi pe sticlă o foaie de hârtie – pe peretele opus va apărea o umbră, conturul cărei corespunde conturului foii de hârtie.

Însăşi intestinul uman gol este “transparent” pentru razele X. Pentru a obţine imagini clare ale intestinului, în acesta se introduce o substanţă de contrast, care nu lasă razele X  să treacă şi creează o “umbră”, care indică contururile interioare ale peretelui intestinal.

Irigoscopia se efectuează în clinici specializate sau în centre de diagnostic, în cabinete special amenajate.

Înainte de procedură, pacientul este pus pe canapea, culcat pe o parte. Apoi, cu ajutorul unei clisme speciale, în colonul pacientului se introduce o substanţă de contrast.

Pe măsura ce substanţa de contrast se răspândeşte prin intestine, medicii efectuează o serie de imagini radiografice abdominale.

Imediat după procedură sau un pic mai târziu, pacientul poate merge la toaletă pentru a elimina substanţa de contrast din intestin.

Durata totală a irigoscopiei, în funcţie de cât de multe fotografii trebuie să fie efectuate şi care parte a intestinului trebuie explorată, poate varia de la câteva minute până la o jumătate de oră.

În funcţie de regulile centrului de diagnostic, rezultatele examinării (imaginile radiografice şi interpretarea lor de către medicul radiolog) pot fi gata în câteva minute, în câteva ore sau în câteva zile după procedură.

Cum să vă pregătiţi pentru irigoscopie?

Precizia rezultatelor irigoscopiei, în mare măsură depinde de faptul cât de bine este pregătit intestinul pentru investigaţie.

Pregătirea pentru irigoscopie implică respectarea unui regim alimentar special şi efectuarea procedurilor de curăţare a colonului.

Dieta înainte de irigoscopie

  • Pentru o zi întreagă înainte de irigoscopie ar trebui să renunţaţi totalmente la mâncare şi ar trebui să beţi cel puţin 3,5 litri de apă.
  • Începând din seara în ajunul irigoscopiei nu se poate să mâncaţi şi să beţi. 

Purgaţia (curăţarea colonului)

Pentru acurateţe maximă a rezultatelor irigoscopiei, colonul persoanei examinate ar trebui să fie totalmente curăţat de fecale.

Pentru curăţarea intestinului se utilizează, în primul rând, dieta descrisă mai sus şi, în al doilea rând, o soluţie specială preparată din apă şi din laxative.

Experţii străini recomandă efectuarea purgaţiei cu 4 litri de soluţie de polietilenglicol: soluţia trebuie băută seara, timp de 3 ore, în ajunul efectuării irigoscopiei.

Un alt remediu eficient de curăţare a intestinului este soluţia pregătită din preparatele lactulozei (de exemplu, Duphalacul). Pentru prepararea soluţiei, 100 ml de lactuloză se dizolvă în 3 litri de apă.

Jumătate din soluţie (1,5 litri) trebuie s-o beţi, împărţind în cantităţi mici, de la începutul celei de a doua jumătate a zilei din ajunul procedurii, a doua jumătate trebuie s-o beţi seara, înainte de investigaţie.

Peste un timp scurt după administrarea soluţiei de curăţare, ar trebui să apară diareea abundentă. De asemenea, este posibilă balonarea şi durerile abdominale.

Diferite clinici utilizează diferite metode de purificare a intestinului; din aceste considerente, întrebaţi medicul dumneavoastră, care v-a prescris irigoscopia, cum exact ar trebui să vă pregătiţi de efectuarea procedurii.

În unele cazuri, înainte de procedură, pentru curăţarea suplimentară a segmentului inferior al intestinului, se aplică o clismă de curăţare.

Este important!

Dacă în perioada în care v-au prescris irigoscopia, administraţi medicamente care conţin Warfarină (sau alte medicamente pentru rarefierea sângelui), Aspirină, Diclofenac, Indometacin, Ibuprofen şi alte medicamente din grupul preparatelor anti-inflamatorii, precum şi Insulină – informaţi-l pe medicul dumneavoastră despre acest fapt, înainte de a începe pregătirea pentru procedură.

Cu acordul medicului, administrarea tuturor medicamentelor enumerate mai sus ar trebui să fie întreruptă cu o zi înainte de procedură.

Este oare irigoscopia o procedură dureroasă? În cazul irigoscopiei se utilizează anestezia?

De regulă, în cazul efectuării irigoscopiei nu se utilizează anestezia, deoarece procedura este aproape nedureroasă şi provoacă doar un disconfort minim, în timpul introducerii substanţei de contrast în intestin.

Consecinţele posibile de după irigoscopie

Irigoscopia este o examinare destul de sigură care provoacă doar rareori complicaţii grave.

În cazuri extrem de rare, în timpul efectuării irigoscopiei, poate apărea perforarea intestinului şi pătrunderea substanţei de contrast în cavitatea peritoneală. În astfel de situaţii, pentru a restabili integritatea intestinului, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Fiţi atenţi!

Cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă, după câteva ore sau câteva zile după irigoscopie, vă apar simptome, cum ar fi:

  • Temperatura corpului mai mare de 38 C;
  • Dureri în abdomen;
  • Greaţă şi vomă;
  • Sângerare din rect;
  • Diaree cu urme de sânge;
  • Slăbiciune bruscă, pierderea cunoştinţei, ameţeli.

data publicării: