Articol actualizat

Contraceptive injectabile cu medroxiprogesteron acetat. Informație argumentată științific pentru femei.

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data publicării:

Volum: 18 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Introducere

Injecțiile cu medroxiprogesteron acetat conferă un efect contraceptiv sigur și sunt foarte eficace în ameliorarea simptomelor asociate cu anumite afecțiuni ginecologice – dureri abdominale, sângerări vaginale abundente, simptome asociate cu sindromul premenstrual, etc.Aceste mijloace anticoncepționale au un profil de siguranță foarte înalt și, datorită acestui fapt, ele pot fi utilizate practic de către orice femeie, inclusiv de către femeile care nu pot administra contraceptive combinate.

Informația din acest articol are menirea de a completa datele prezentate într-un șir de ghiduri în care am inclus concluzii cu privire la raționalitate utilizării medroxiprogesteronului injectabil în diverse situații:

Femeile care, în baza recomandărilor prezentate în ghidurile menționate, au decis că anticoncepționalele injectabile cu medroxiprogesteron acetat ar putea fi o soluție adecvată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, vor găsi în acest articol răspunsuri argumentate științific la următoarele întrebări:

 1. Ce presupune utilizarea acestor contraceptive?
 2. Ce se știe despre potențialele efecte negative și pozitive ale utilizării regulate a medroxiprogesteronului injectabil asupra diverselor aspecte ale sănătății femeii pe termen scurt și pe termen lung?
 3. În ce mod utilizarea acestui mijloc contraceptiv influențează programul femeii de grijă de sine?

Ce presupun injecțiile de medroxiprogesteron acetat?

Injecțiile subcutanate sau intramusculare de acetat de medroxiprogesteron reprezintă un mijloc contraceptiv cu eficacitate foarte înaltă. În multe țări din lume aceste mijloace sunt utilizate deja de peste 50 de ani.

Administrarea de medroxiprogesteron acetat se face printr-o injecție obișnuită, intramuscular în regiunea umărului sau a feselor, sau subcutanat, în funcție de tipul preparatului. Preparatul în formă de soluție conține microcristale care se dizolvă lent, asigurând o eliberare uniformă a substanței active.

În prezent în lume se utilizează următoarele preparate:

 • acetat de medroxiprogesteron în formă depot, 150 mg/ml (Depo-Provera)
 • preparate ce conțin 104 mg/0,65 ml, în formă de injecție subcutanată (Depo-subQ Provera 104).

Injecția se efectuează de către un lucrător medical care are experiență în injectarea preparatului respectiv.

Pentru menținerea unui efect anticoncepțional stabil este nevoie de administrarea unei injecții de acetat de medroxiprogesteron o dată la 12-13 săptămâni.

Ce se știe despre potențialul efect negativ și pozitiv al contraceptivelor injectabile cu medroxiprogesteron asupra sănătății femeilor pe termen lung și pe termen scurt?

Utilizarea medroxiprogesteronului injectabil:

 1. Conferă un efect contraceptiv foarte înalt, stabil și complet reversibil;
 2. Este asociată cu o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a hiperplaziei endometriale, a cancerului de endometru și a cancerului ovarian;
 3. Nu există dovezi în favoarea faptului că utilizarea acestor mijloace contraceptive mărește probabilitatea de dezvoltare a cancerului mamar;
 4. Reduce în mod semnificativ volumul de sânge pierdut în timpul menstruațiilor, precum și volumul și frecvența sângerărilor vaginale la femeile cu diverse afecțiuni ginecologice;
 5. Reduce durerile abdominale asociate cu diverse maladii ginecologice, inclusiv cu endometrioza și sindromul premenstrual;
 6. Reduce frecvența acceselor de convulsii la femeile cu epilepsie;
 7. Posibil, reduce riscul de dezvoltare a inflamației organelor pelviene;
 8. Reduce riscul de formare a fibroamelor uterine;
 9. Se poate asocia cu o creștere nesemnificativă a probabilității de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și trombembolism;
 10. Este asociată cu reducerea densității minerale osoase, care se restabilește în decurs de 2 ani de la încetarea utilizării preparatului;
 11. Nu există dovezi în favoarea faptului că utilizarea injecțiilor de medroxiprogesteron acetat se asociază cu un risc mai mare de fracturi înainte sau după instalarea menopauzei;
 12. Poate avea efecte adverse mai mult sau mai puțin pronunțate, precum sângerări vaginale neregulate, care adesea se rezolvă după un timp de utilizare a preparatului respectiv;
 13.  Nu există dovezi în favoarea faptului că utilizarea medroxiprogesteronului injectabil mărește probabilitatea de dezvoltare a depresiei;
 14. Potrivit rezultatelor mai multor cercetări, în cazul femeilor care întrețin raporturi sexuale cu persoane infectate cu HIV, utilizarea preparatelor injectabile de medroxiprogesteron acetat se poate asocia cu creșterea riscului de infectare, însă în alte studii aceste date nu s-au confirmat. Datele disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a trage concluzii definitive în acest sens;
 15. Injecțiile cu medroxiprogesteron acetat pot fi folosite de către majoritatea femeilor, inclusiv de către femeile care, din cauza contraindicațiilor, nu pot utiliza contraceptive hormonale combinate:
  • femeile cu hipersensibilitate la estrogen;
  • femeile fumătoare mai în vârstă de 35 de ani;
  • femeile cu migrene;
  • femeile aflate în primele săptămâni de la inițierea alăptării;
  • femeile care administrează medicamente anticonvulsivante etc.

Criteriile medicale de eligibilitate pentru utilizarea contraceptivelor injectabile cu medroxiprogesteron acetat sunt prezentate la sfârșitul articolului.

Efect contraceptiv sigur și complet reversibil

Deja peste câteva zile de la injectare, medroxiprogesteronul creează un efect contraceptiv foarte înalt și stabil, care se menține, în medie, timp de 3 luni.

La fel ca și în cazul implanturilor cu progestative, efectul contraceptiv al injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat este asigurat în principal de capacitatea acestora de a împiedica fertilizarea ovulului, din contul inhibării ovulației și al creșterii vâscozității mucusului din interiorul canalului cervical.

Sub acțiunea substanței active, mucoasa uterului se subțiază, devenind mai puțin favorabilă pentru dezvoltarea sarcinii.

În condiții de utilizare ideală – adică dacă injecțiile sunt făcute la intervale recomandate, fără întârziere – probabilitatea de sarcină este de aproximativ 0,2% pe an și este comparabilă cu eficacitatea ligaturii trompelor uterine sau a vasectomiei. Însă, spre deosebire de acestea din urmă, efectul contraceptiv al medroxiprogesteronului injectabil este complet și ușor reversibil.

În condiții de utilizare tipică – adică în cazul în care injecțiile noi se fac cu întârziere – probabilitatea medie de sarcină în decursul unui an de utilizare a acestui mijloc anticoncepțional constituie 6%.

Nu există dovezi în privința faptului că injecțiile de medroxiprogesteron ar avea careva impact negativ asupra dezvoltării fătului la femeile rămase însărcinate în timpul utilizării acestui preparat.

Capacitate de concepere a unui copil după întreruperea administrării injecțiilor de medroxiprogesteron se restabilește complet, însă mai lent decât după încetarea utilizării altor anticoncepționale hormonale.

Potrivit datelor unei cercetări la care au participat peste 2800 de femei:

 • peste 6 luni de la întreruperea administrării injecțiilor au conceput 27,4% dintre femei,
 • peste 12 luni – 51,6%,
 • peste 2 ani – 90%.

Securitatea cardiovasculară a injecțiilor cu acetat de medroxiprogesteron

În cadrul unei serii de cercetări s-a constatat că administrarea medroxiprogesteronului injectabil este asociată cu o creștere nesemnificativă a riscului de trombembolism venos și, posibil, de accident vascular cerebral. Însă acest risc este mult mai mic decât riscul caracteristic pentru o sarcină obișnuită și pentru perioada de după naștere (vedeți secțiunea dedicată riscurilor din articolul Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.), ceea ce justifică utilizarea acestor preparate de către femeile care au nevoie de contracepție.

Utilizarea medroxiprogesteronului injectabil nu schimbă planul femeii de acțiuni în direcția reducerii riscului cardiovascular și de diabet. Recomandări detaliate în această privință sunt prezentate în Planul grijei de sine.

Efectul medroxiprogesteronului injectabil asupra reducerii volumului de sânge pierdut în timpul menstruațiilor și a altor simptome asociate cu menstruațiile

Injecțiile cu acetat de medroxiprogesteron au următoarele efecte:

 • Administrarea regulată a injecțiilor asigură reducerea treptată a volumului de sânge pierdut în timpul menstruațiilor. La multe femei menstruațiile, treptat, dispar complet (iar riscul de dezvoltare a hiperplaziei sau a cancerului endometrial se reduce semnificativ).
 • Multe femei observă ameliorarea semnificativă a durerilor asociate cu menstruația. Ameliorarea durerilor în regiunea pelviană se observă inclusiv și în cazul femeilor cu endometrioză și cu sindromul premenstrual.

Unul dintre principalele dezavantaje ale injecțiilor cu medroxiprogesteron constă în faptul că utilizarea lor se asociază frecvent cu apariția unor ușoare sângerări vaginale nepericuloase.

Cu timpul, sângerările vaginale neregulate devin mai rare și în multe cazuri volumul și frecvența acestora se reduc până la un nivel acceptabil (un nivel mai jos decât cel caracteristic pentru menstruațiile obișnuite). Sângerările vaginale inacceptabil de îndelungate sau frecvente se înregistrează la doar 1-2% dintre femeile ce utilizează acest preparat.

În multe cazuri utilizarea îndelungată a medroxiprogesteronului injectabil duce, treptat, la încetarea completă a menstruațiilor. Conform unui studiu:

 • în decursul primelor 3 luni după inițierea utilizării injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat, adică după prima injecție, sângerările vaginale încetează complet la 12% dintre femei;
 • peste 6 luni – la 25% dintre femei;
 • peste 9 luni – la 37% dintre femei;
 • peste 12 luni – la 46% dintre femei;
 • spre sfârșitul celui de-al doilea an – la 68% dintre femei.
În caz de dispariție bruscă a menstruației după inițierea utilizării medroxiprogesteronului injectabil, se recomandă efectuarea unui test de sarcină, pentru a exclude o eventuală sarcină, vedeți Testul de sarcină, ghid detaliat pentru femei.Femeile deranjate de sângerări neregulate în timpul utilizării injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat pot lua în considerare recomandările incluse în articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la menstruație și la diferite tipuri de eliminări sangvinolente din vagin.

Dacă, reieșind din convingerile culturale, încetarea completă a menstruațiilor în rezultatul utilizării medroxiprogesteronului injectabil este un fenomen inacceptabil pentru femeie, se recomandă alegerea unui alt mijloc contraceptiv (dispozitiv intrauterin din cupru, administrarea ciclică a contraceptivelor orale combinate), care permite menținerea frecvenței sângerărilor menstruale la un nivel similar cu cel natural.
Totodată, este important să precizăm că, din punct de vedere medical, oprirea sângerărilor menstruale în perioada de utilizare a contraceptivelor ce conțin doar progestative – inclusiv a injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat – se asociază cu un risc foarte mic de dezvoltare a oricăror maladii ginecologice (riscul este mai mic, decât la femeile care nu utilizează asemenea preparate).

Posibila asociere cu creșterea în greutate

În cazul unor femei, administrarea medroxiprogesteronului injectabil se poate asocia cu o ușoară creștere a greutății corpului.

În cadrul unui studiu s-a determinat că 56% dintre femei au adăugat în greutate (în medie 4,1 kg), iar la celelalte 44% dintre femei greutatea a rămas neschimbată sau un pic s-a redus.

În medie, aproximativ 40% dintre femei renunță la utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat din cauza creșterii în greutate sau a îngrijorării în acest sens.

Recomandări detaliate cu privire la menținerea greutății optime sunt prezentate în articolul Slăbitul şi controlul greutăţii recomandări bazate pe dovezi.

Potențiala influență a injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat asupra densității minerale osoase

Există tot mai multe dovezi cu privire la faptul că reducerea densității minerale osoase – în medie, cu 4-5% – la femeile care utilizează medroxiprogesteron injectabil este un fenomen reversibil. O scădere similară a densității minerale osoase se observă la femeile însărcinate sau în perioada alăptării.

În toate studiile reducerea densității osoase a fost mult mai puțin pronunțată decât în caz de osteoporoză (chiar și în rândul femeilor cărora injecțiile le-au fost administrate timp de 5 ani).

În cadrul unui studiu calitativ, iar ulterior și în multe alte studii, s-a determinat că peste 2 ani de la întreruperea administrării injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat la femeile de toate vârstele densitatea minerală osoasă revine la nivel normal.

Până în prezent nu a fost stabilită vreo legătură evidentă între utilizarea în antecedente a injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat și creșterea riscului de fracturi.

Independent de faptul dacă se folosește sau nu medroxiprogesteronul injectabil, pentru menținerea unui nivel adecvat al densității minerale a oaselor și pentru reducerea riscului de fracturi după menopauză, se recomandă renunțarea la fumat și efectuarea regulată a exercițiilor fizice de forță. Vedeți Recomandări de activităţi fizice, argumentate ştiinţific.

Efectul potențial al medroxiprogesteronului acetat asupra stării copilului alăptat

Datele disponibile indică asupra faptului că, la majoritatea femeilor, utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat în perioada alăptării nu influențează negativ secreția laptelui și/sau starea sugarului.

Pe baza rezultatelor unor studii efectuate pe animale s-a stabilit că există un risc teoretic că utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat în primele 6 săptămâni după naștere ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării sistemului nervos al copilului, însă până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de acest gen.

Impactul negativ al medroxiprogesteronului injectabil asupra secreției de lapte este mai probabil:

 • la femeile care și anterior au avut dificultăți de inițiere a alăptării,
 • la femeile cu greutate excesivă (IMC Indicele de masă corporală(IMC, body mass index, BMI) permite estimarea raportului între greutatea și înălțimea unei persoane, și, respectiv, determinarea insuficienței sau a excesului de greutate.
  Indicele de masă corporală se calculează după formula:
  IMC = greutatea/(înălțimea, în metri)^2
  18: insuficiență de greutate
  18-25: greutate normală
  25-30: greutate excesivă
  30-35: obezitate de gradul întâi
  35-40: obezitate de gradul doi
  40: obezitate de gradul trei
  mai mare de 30),
 • după naștere prematură,
 • la femeile nevoite să folosească pompa de lapte.

Alte reacții adverse posibile

Alte efecte secundare asociate cu utilizarea preparatelor injectabile de medroxiprogesteron acetat se observă relativ rar și pot include: dureri de cap, agravarea acneei, sensibilitatea crescută a sânilor, fluctuații ale dispoziției, reducerea libidoului, dureri abdominale, greață, amețeli.

Potrivit datelor unui studiu, peste 6 luni de la inițierea administrării injecțiilor, 6% dintre femei au observat intensificarea creșterii părului pe față (acest efect secundar poate fi controlat cu ajutorul metodelor de depilare/epilare, vedeți Îndepărtarea părului. Informație argumentată științific cu privire la epilare și depilare. Recomandări pentru femeile cu creștere excesivă a părului, asociată cu hirsutism..

Criteriile medicale de eligibilitate pentru utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat sunt prezentate la sfârșitul articolului.

Raționalitatea efectuării investigațiilor și testelor medicale înainte de inițierea administrării injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat

Utilizarea medroxiprogesteronului injectabil este contraindicată în cazul femeilor care au cancer mamar, precum și al femeilor cu afecțiuni grave ale ficatului. Însă, luând în considerare faptul că prezența acestor maladii la femeile de vârstă reproductivă este foarte puțin probabilă, precum și faptul că majoritatea femeilor care se confruntă cu aceste afecțiuni știu despre acest lucru, efectuarea unor investigații profilactice – inclusiv a unui examen ginecologic – înainte de a începe utilizarea unui implant contraceptiv este neargumentată.

Dacă investigațiile profilactice ar fi fost recomandate tuturor femeilor care intenționează să utilizeze acest mijloc contraceptiv, ele s-ar dovedi a fi absolut inutile pentru un număr prea mare de femei.

Femeile cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, anemie, mutații trombogenice, displazie de col uterin, cancer de col uterin, boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, pot utiliza injecțiile cu medroxiprogesteron acetat, motiv pentru care diagnosticul acestor maladii înainte de administrarea contraceptivului nu este necesar.

Recomandări privind utilizarea medroxiprogesteronului injectabil pentru asigurarea unui efect contraceptiv optim

Recomandări generale

(1) Înainte de a începe utilizarea preparatelor injectabile cu medroxiprogesteron acetat se recomandă confirmarea absenței sarcinii.

Femeile cu activitate sexuală pot să se asigure de faptul că nu sunt însărcinate prin abstinență de la raporturi sexuale în toată perioada începând cu debutul celei mai recente menstruații și până la instalarea implantului.

De asemenea, absența sarcinii poate fi confirmată utilizând un test de sarcină sau o analiză de determinare a nivelului de HCG. Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolele Testul de sarcină, ghid detaliat pentru femei și Testul HCG, gonadotropina corionică umană..

(2) Utilizarea medroxiprogesteronului poate fi inițiată în orice moment îi este comod femeii. Mulți ginecologi le recomandă pacientelor să vină pentru administrarea injecției după începutul următoarei menstruații.

O asemenea strategiei îi permite medicului și femeii să se asigure de faptul că ea nu este însărcinată. Însă dacă pentru femeie este preferabilă vizita la medic pentru injecție într-o altă perioadă, nu este nevoie de așteptarea următoarei menstruații.

(3) Efectul contraceptiv stabil se dezvoltă peste 7 zile după injecția cu medroxiprogesteron acetat.

Dacă în prima săptămână după injecție femeia va avea un contact sexual neprotejat, ea poate rămâne însărcinată.

Pentru evitarea unei sarcini nedorite în perioada de până la dezvoltarea efectului contraceptiv stabil al medroxiprogesteronului, se recomandă respectarea următoarelor reguli:

 • În cazul în care preparatului este injectat în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații nu este nevoiede utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar sau de abstinență de la contacte sexuale. Într-o asemenea situație, probabilitatea de apariție a sarcinii după un contact sexual neprotejat în primele 7 zile de la injectarea medroxiprogesteronului este foarte mică.
 • Dacă utilizarea preparatului cu medroxiprogesteron acetat începe mai târziu decât peste 5 zile de la debutul celei mai recente menstruații, în prima săptămână după injecție este nevoie:
 • În cazul femeilor care nu au menstruații regulate, în primele 7 zile după instalarea implantului se recomandă fie evitarea raporturilor sexuale, fie utilizarea prezervativelor.

(4) În caz de întârziere a efectuării următoarei injecții cu mai mult de 2 săptămâni – adică dacă din momentul ultimei injecții cu medroxiprogesteron acetat vor trece peste 15 săptămâni – femeia poate deveni însărcinată.
Într-un asemenea caz, înainte de efectuarea următoarei injecții este importantă excluderea unei eventuale sarcini. În următoarele 7 zile după efectuarea noii injecții se recomandă fie abținerea de la contacte sexuale, fie utilizarea prezervativelor.

Dacă injecția următoare este făcută la timp, atunci după administrarea noii injecții nu este nevoie de abstinență sexuală sau de utilizarea unor metode suplimentare de contracepție.

Inițierea utilizării medroxiprogesteronului injectabil după naștere de către femeile care alăptează

Utilizarea preparatelor de medroxiprogesteron acetat poate fi începută în orice moment după naștere, inclusiv imediat după naștere.

 • Dacă din momentul nașterii au trecut mai puțin de 6 luni, dacă femeia încă nu are menstruații și dacă copilul este hrănit în exclusivitate la sân (este important să se respecte toate trei condiții), după efectuarea injecției nu este nevoie de utilizarea temporară a unor mijloace contraceptive suplimentare. Într-o asemenea situație, probabilitatea de apariție a sarcinii după un contact sexual în primele 7 zile de la injectarea medroxiprogesteronului este foarte mică.
 • Dacă de la naștere au trecut mai mult de 3 săptămâni, menstruațiile încă nu au reînceput, dar copilul primește și altă hrană (adică mai puțin de 85% din hrana copilului este constituită din laptele matern), pentru prevenirea unei eventuale sarcini este nevoie de abținerea de la contacte sexuale sau utilizarea prezervativelor în decursul a 7 zile de la administrarea medroxiprogesteronului injectabil.
 • Dacă menstruațiile au reînceput și de la debutul celui mai recent episod de sângerări menstruale au trecut mai mult de 5 zile, indiferent de intensitatea alăptării, se recomandă evitarea relațiilor sexuale sau utilizarea prezervativelor în prima săptămână de la injectarea medroxiprogesteronului. Însă dacă injecția cu medroxiprogesteron acetat este administrată în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații, nu este nevoie de utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar.

Inițierea utilizării injecțiilor cu medroxiprogesteron după naștere de către femeile nu care alăptează

Utilizarea preparatelor de medroxiprogesteron acetat poate fi începută în orice moment după naștere, inclusiv imediat după naștere.

 • Dacă din momentul nașterii au trecut mai puțin de 3 săptămâni și menstruațiile încă nu au reînceput, după efectuarea injecției nu este nevoie de utilizarea unor mijloace contraceptive suplimentare.
 • Dacă de la naștere au trecut mai mult de 3 săptămâni și femeia încă nu are menstruații, pentru prevenirea unei eventuale sarcini se recomandă utilizarea prezervativelor sau evitarea contactelor sexuale în primele 7 zile de la administrarea preparatului.
 • Dacă menstruațiile au reînceput și de la debutul celui mai recent episod de sângerări menstruale au trecut mai mult de 5 zile, se recomandă evitarea relațiilor sexuale sau utilizarea prezervativelor în prima săptămână de la administrarea medroxiprogesteronului injectabil.
 • Dacă injecția cu medroxiprogesteron acetat este administrată în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații, nu este nevoie de utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar.

Inițierea utilizării preparatelor injectabile cu medroxiprogesteron acetat după avort

Utilizarea medroxiprogesteronului injectabil poate fi începută în orice moment, inclusiv imediat după avort sau după pierderea sarcinii.

 • Dacă din momentului avortului spontan sau medical au trecut mai puțin de 7 zile, după administrarea injecției nu este nevoie de utilizarea unor mijloace suplimentare de contracepție.
 • Dacă de la naștere au trecut mai mult de 7 zile, pentru prevenirea unei eventuale sarcini se recomandă utilizarea prezervativelorsau evitarea contactelor sexuale în primele 7 zile de la administrarea preparatului.

Trecerea de la alte contraceptive la utilizarea medroxiprogesteronului injectabil

În cazul în care o femeie decide să treacă de la un alt mijloc contraceptiv la utilizarea preparatelor injectabile cu medroxiprogesteron acetat, pentru evitarea unei eventuale sarcini în perioada de tranziție, se recomandă continuarea utilizării contraceptivului precedent până la administrarea injecției și încă 7 zile după asta (de exemplu, dispozitivul intrauterin se înlătură sau administrarea contraceptivelor orale se întrerupe abia peste 7 zile după injecție).

Criteriile medicale de eligibilitate pentru utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat

Criterii medicale de eligibilitate reprezintă un set de reguli în care se definește raportul dintre beneficiile și daunele utilizării medroxiprogesteronului injectabil în diferite situații.

Aceste criterii au fost elaborate de către experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar ulterior au adaptate de grupuri de experți din diferite țări, sub forma unor ghiduri naționale pentru specialiștii din sfera medicală care consultă femei cu privire la posibilitatea utilizării contraceptivelor.

Criteriile includ 4 categorii de securitate a utilizării injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat:

 • La prima categoriese referă stările și afecțiunile în cazul căror beneficiul obținut de la utilizarea medroxiprogesteronului injectabil depășește în mod semnificativ riscul teoretic și cel dovedit. Femeile cu asemenea stări pot utiliza preparatele de medroxiprogesteron acetat în orice circumstanțe.
 • La cea de-a doua categoriese referă stările și afecțiunile în cazul cărora beneficiul obținut de la utilizarea medroxiprogesteronului injectabil, în general, depășește riscul teoretic și cel dovedit. Femeile cu stări care se includ în această categorie, în majoritatea cazurilor, pot utiliza preparatele injectabile de medroxiprogesteron.
 • La cea de-a treia categoriese referă stările și afecțiunile în cazul cărora riscul teoretic și cel dovedit asociat cu utilizarea medroxiprogesteronului injectabil, în general, este mai mare decât potențialul beneficiu. De regulă, femeilor cu stări care se includ în categoria dată nu li se recomandă utilizarea injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat, în special dacă ele au posibilitatea să aleagă modalități mai acceptabile de contracepție sau tratament.
 • Cea de-apatra categorie include stările și afecțiunile în cazul căror utilizarea medroxiprogesteronului este asociată cu un risc inacceptabil de mare pentru sănătate. Pentru femeile cu aceste afecțiuni utilizarea preparatelor injectabile cu medroxiprogesteron acetat este contraindicată.

***

În continuare vom prezenta într-o formă simplificată categoriile de afecțiuni și stări incluse în criteriile de eligibilitate pentru utilizarea medroxiprogesteronului injectabil.

Faceți click pe linkurile ce urmează pentru a vedea versiunea originală a documentului dat:

Categoria 1:

 • Vârsta între 18 și 45 ani, indiferent dacă femeia a născut anterior sau nu;
 • Perioada de peste 30 de zile după naștere, dacă femeia alăptează, indiferent de faptul dacă sunt sau nu prezenți factori de risc mărit de tromboembolism venos (obezitate, fumat, vârsta de peste 35-40 de ani, antecedente familiale);
 • Perioada imediat după naștere, dacă femeia nu alăptează, indiferent de faptul dacă sunt sau nu prezenți factori de risc crescut de tromboembolism;
 • Perioada imediat după avort sau după pierderea sarcinii în primul sau cel de-al doilea trimestru;
 • Sarcină ectopică suportată în trecut;
 • Intervenție chirurgicală la organele pelviene suportată în trecut;
 • Fumat, indiferent de vârstă și intensitatea fumatului;
 • Exces de greutate (IMC Indicele de masă corporală(IMC, body mass index, BMI) permite estimarea raportului între greutatea și înălțimea unei persoane, și, respectiv, determinarea insuficienței sau a excesului de greutate.
  Indicele de masă corporală se calculează după formula:
  IMC = greutatea/(înălțimea, în metri)^2
  18: insuficiență de greutate
  18-25: greutate normală
  25-30: greutate excesivă
  30-35: obezitate de gradul întâi
  35-40: obezitate de gradul doi
  40: obezitate de gradul trei
  mai mare de 30) și vârsta peste 18 ani;
 • Intervenție chirurgicală bariatrică de reducere a volumului stomacului suportată în trecut;
 • Detectarea hipertensiunii arteriale în timpul unei sarcini anterioare, cu condiția că în momentul de față tensiunea nu se ridică peste 140/90;
 • Trombembolism venos la o rudă apropiată;
 • Perioada imediat premergătoare unei intervenții chirurgicale (minore sau majore), după care nu va fi necesară o perioadă îndelungată de imobilitate (regim la pat);
 • Vene varicoase în regiunea picioarelor;
 • Tromboza venelor superficiale ale picioarelor (în prezent sau în trecut);
 • Afecțiuni cardiace valvulare (cu sau fără complicații);
 • Disfuncție cardiacă ușoară asociată cu cardiomiopatie perinatală;
 • Dureri de cap ușoare, moderate sau severe ori migrene (cu sau fără aură);
 • Epilepsie;
 • Tulburare depresivă;
 • Endometrioză (vedeți Endometrioză. Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la alegerea planului de supraveghere și/sau tratament);
 • Detectarea unei tumori ovariene benigne sau a unui chist ovarian (vedeți Chisturi ovariene. Informație argumentată științific pentru femei cu privire la strategia de supraveghere și/sau tratament);
 • Apariția durerilor severe în timpul menstruațiilor;
 • Boala trofoblastică gestațională;
 • Ectropion cervical (vedeți Ectropion cervical (eroziune,răni pe col), ghid pentru femei);
 • Afecțiuni benigne ale glandelor mamare (vedeți Modificări în sâni la femei şi la copii, ghid);
 • Diagnosticarea cancerului de sân la cineva dintre rudele apropiate ale femeii (mama sau sora);
 • Hiperplazie endometrială, cancer endometrial sau cancer ovarian;
 • Fibrom uterin;
 • Suportarea în trecut a inflamației organelor pelviene sau prezența acesteia în momentul pentru care se preconizează administrarea injecției cu medroxiprogesteron acetat;
 • Depistarea uneia sau a mai multor infecții cu transmitere sexuală:
  • Cervicită purulentă;
  • Chlamydiasau gonoree;
  • Alte infecții cu transmitere sexuală;
  • Vaginită asociată cu tricomonază sau vaginită bacteriană (vedeți Secreții vaginale. Ghid pentru femei.).;
  • HIV/SIDA;
 • Schistosomiază;
 • Tuberculoză;
 • Malarie;
 • Diabet gestațional în timpul unei sarcini anterioare;
 • Mărirea în volum a glandei tiroide (guşă), cu menținerea funcției tiroidiene normale;
 • Gușă cu hiper- sau hipotiroidism;
 • Episod de colestază în timpul unei sarcini anterioare;
 • Stare de purtător al virusului hepatitei B, hepatită virală acută sau cronică;
 • Formă ușoară de ciroză hepatică fără complicații;
 • Talasemie;
 • Siclemie;
 • Anemie feriprivă;
 • Administrarea următoarelor medicamente:
  • Preparate cu acțiune antiretrovirală:
   • Abacavir;
   • Ienofovir;
   • Zidovudină;
   • Lamivudină;
   • Didanozină;
   • Emtricitabină;
   • Stavudină;
   • Efavirenz;
   • Etravirină;
   • Nevirapină;
   • Rilpivirină;
   • Lopinavir amplificat cu ritonavir;
   • Atazanavir amplificat cu ritonavir;
   • Darunavir amplificat cu ritonavir;
   • Fosamprenavir amplificat cu ritonavir;
   • Saquinavir amplificat cu ritonavir;
   • Tipranavir amplificat cu ritonavir;
   • Nelfinavir;
   • Atazanavir;
   • Indinavir;
   • Maraviroc;
   • Raltegravir;
   • Dolutegravir;
   • Elvitegravir;
   • Enfuvirtide;
  • Medicamente anticonvulsivante:
   • Lamotrigină;
   • Fenitoină;
   • Carbamazepină;
   • Barbiturice;
   • Primidonă;
   • Topiramat;
   • Oxcarbazepină;
  • Antibiotice, inclusiv:
   • Rifampicină;
   • Rifabutină;
  • Preparate antifungice;
  • Preparate antiparazitare;
  • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei;
  • Preparate din sunătoare.

Categoria a 2-a:

 • Vârsta sub 18 ani sau peste 45 de ani;
 • Perioada primelor 30 de zile după naștere, dacă femeia alăptează, indiferent de faptul dacă are sau nu factori de risc pentru dezvoltarea tromboembolismului venos;
 • Exces de greutate (IMC mai mare de 30) și vârsta sub 18 ani;
 • Hipertensiune arterială controlată bine cu ajutorul medicamentelor sau tensiune mai mică de 159/99;
 • Suportarea recentă sau în trecut a unui episod de tromboembolism venos (indiferent de faptul dacă se administrează sau nu medicamente anticoagulante);
 • Perioada imediat premergătoare unei intervenții chirurgicale extinse, după care nu va fi nevoie de o perioadă îndelungată de imobilitate (regim la pat);
 • Prezența unor mutații trombogenice;
 • Disfuncție cardiacă moderată sau pronunțată asociată cu cardiomiopatie perinatală;
 • Lupus eritematos sistemic cu rezultat negativ al testului de determinare a anticorpilor la fosfolipide, indiferent de faptul dacă sunt administrate sau nu medicamente imunosupresive (dacă în perioada de inițiere a administrării medroxiprogesteronului este prezentă trombocitopenie severă, situația respectivă se referă la categoria 3);
 • artrita reumatoidă (femeile care primesc tratament îndelungat cu corticosteroizi și au un risc crescut de fracturi sau care au avut anterior fracturi neasociate cu traumatisme se atribuie la categoria 3);
 • Scleroză multiplă;
 • Fibroză chistică;
 • Sângerări vaginale abundente sau prelungite, regulate sau neregulate, cu excepția sângerărilor în legătură cu care încă nu au fost efectuate teste diagnostice, vedeți (Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la menstruație și la diferite tipuri de eliminări sangvinolente din vagin);
 • Diagnosticarea displaziei de col uterin sau a cancerului de col uterin;
 • Prezența unui nodul în sâni, în legătură cu care încă nu au fost făcute investigații (vedeți Modificări în sâni la femei şi la copii, ghid);
 • Diabet zaharat de tip 1 sau 2 fără semne de afectare a vaselor sangvine sau a nervilor;
 • Colită ulcerativă sau boala Crohn;
 • Afecțiuni ale vezicii biliare (indiferent de faptul dacă sunt prezente sau nu careva simptome), starea de după îndepărtarea vezicii biliare, episoade de colestază în legătură cu administrarea contraceptivelor orale combinate în antecedente;
 • Hiperplazie benignă focală a ficatului;
 • Starea de după transplant de organe interne, fără complicații;
 • Administrarea de fosamprenavir.

Categoria a 3-a:

 • Prezența mai multor factori de risc de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare (vârsta de peste 40 de ani, fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel ridicat de colesterol LDL, nivel scăzut de colesterol HDL, nivel ridicat de trigliceride);
 • Hipertensiune arterială cu tensiunea mai mare de 160/100;
 • Hipertensiune arterială cu semne de afectare a vaselor sangvine;
 • Boala cardiacă ischemică în prezent sau în trecut;
 • Accident vascular cerebral suportat în trecut;
 • Lupus eritematos sistemic, cu rezultat pozitiv sau necunoscut al testului de anticorpi la fosfolipide;
 • Diabet zaharat de tip 1 sau 2 cu durata mai mare de 20 de ani la o femeie cu semne de afectare a vaselor sangvine sau a nervilor;
 • Sângerări vaginale cauza cărora nu este cunoscută, dar se presupune că acestea pot fi asociate cu afecțiuni severe, în legătură cu care încă nu au fost efectuate investigații medicale;
 • Suportarea în trecut a cancerului mamar (cu peste 5 ani în urmă, fără semne de recidivare a bolii);
 • Formă severă de ciroză hepatică;
 • Adenom hepatocelular;
 • Carcinom hepatocelular.

Categoria a 4-a

 • Cancer mamar în prezent.

***

Informații detaliate cu privire la alte opțiuni de contracepție sunt prezentate în articolele:

Vedeți sursele


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.