Instrucţiuni detaliate privind administrarea medicamentului infliximab (remicade). Ce este infliximab, care este eficienţa acestui medicament și reacţiile adverse posibile, cum se administrează în perioada de sarcină şi de alăptare?

Ce este infliximab (remicade)?

Infliximab (denumirea comercială a medicamentului remicade) este un medicament relativ nou, cu efecte antiinflamatorii puternice şi capabil să împiedice activitatea celulelor sistemului imunitar.

În medicină, infliximab se include în grupul aşa-numitelor medicamente biologice şi este utilizat în tratamentul unor boli precum boala Crohn (inflamația colonului), colita ulcerativă, formele severe ale psoriazisului, artrita reumatoidă etc.

Ce reacţii adverse poate determina infliximab (remicade)? Cum poate fi sporită siguranţa tratamentului cu acest medicament?

Ce se poate întâmpla în timpul administrării medicamentului?

În cazuri foarte rare, administrarea medicamentului infliximab poate declanşa dezvoltarea unei reacţii alergice severe.

În acest sens, în timpul administrării medicamentului (de regulă, infliximab se administrează prin perfuzie, timp de 1-2 ore), pacienţii se află sub supraveghere medicală.

Dacă, în timpul administrării infliximab (remicade), medicii vor observa semne ale unei reacţii alergice (dificultăţi de respiraţie, umflarea feţei, mâncărime severă, reducerea bruscă a tensiunii arteriale), se va recurge la un tratament special care va opri dezvoltarea acestei reacţii alergice.

Ce se poate întâmpla în câteva zile sau în câteva săptămâni de la administrarea medicamentului?

Aproximativ 1% din persoanele cărora li se perfuzează, cu regularitate, infliximab observă simptome similare cu răceala sau gripa (febră de până la 38 °C, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, slăbiciune, frisoane, apariţia de erupții pe piele, însoţite de prurit, umflarea feţei şi a buzelor, durere în gât). Aceste simptome sunt asociate modului în care sistemul imunitar răspunde la introducerea infliximabului şi pot apărea la câteva zile sau 1-2 săptămâni după perfuzarea medicamentului.

Dacă observaţi simptome similare, încercaţi să nu administraţi medicamente antipiretice sau antigripale şi urmăriţi cu atenţie starea sănătății dvs.

Dacă observaţi că simptomele nu dispar în câteva zile, adresaţi-vă imediat la medic.

Ce s-ar putea întâmpla în timpul perioadei de tratament sau după întreruperea tratamentului cu infliximab?

Am spus deja că infliximab (remicade) poate împiedica activitatea celulelor sistemului imunitar. În acest sens, la unii oameni care administrează acest medicament:

  • unele infecţii pot ieși din “starea de latență”, devenind active, precum tuberculoza şi hepatita virală B;
  • unele infecţii comune (cum ar fi gripa, răceala, pneumonia, infecţiile tractului urinar) pot să se dezvolte mai agresiv;
  • pot să se dezvolte o serie de infecţii rare care, de regulă, nu apar la persoanele cu sistemul imunitar intact;
  • pot să se dezvolte unele boli grave ale sistemului nervos;

Cu toate că aceste complicaţii sunt foarte rare, persoanele care efectuează tratament cu infliximab ar trebui să fie pregătite să le înfrunte, să recunoască semnele care le denotă şi să știe ce trebuie făcut în asemenea cazuri (vezi mai jos).

În prezent, nu se cunoaşte dacă tratamentul cu infliximab poate provoca cancer.

În unele studii s-a constatat că persoanele care administrează infliximab (remicade) se îmbolnăvesc de limfom şi de cancer de piele mai des decât ceilalţi oameni. Dar aceasta nu înseamnă automat că, în eventualitatea tratamentului cu infliximab, îmbolnăvirea de cancer este sigură. Probabilitatea apariției cancerului la persoanele care administrează acest medicament rămâne foarte scăzută şi este de circa 1%, conform datelor culese în decursul mai multor ani.

Ce simptome pot indica asupra unor reacţii adverse grave la tratamentul cu infliximab şi ce trebuie să faceţi dacă le observaţi?

Adresaţi-vă cât mai curând posibil la medicul dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu infliximab sau la ceva timp după încheierea tratamentului (săptămâni, luni sau chiar ani), aţi observat următoarele simptome:

  • creşterea temperaturii corpului peste 38 C;
  • senzaţie de oboseală sau de slăbiciune;
  • cefalee severă;
  • senzaţie de arsură în timpul urinării;
  • febră continuă sau repetată (mai mult de 37,5 C), care durează de câteva săptămâni;
  • transpirație sau frisoane în timpul nopţii, care pot deranja sau întrerupe somnul;
  • pierderea în greutate, dispariția traptată a poftei de mâncare;
  • dureri în piept, tuse care durează de câteva săptămâni sau tuse în timpul căreia se elimină spută cu sânge (vezi Cauzele posibile ale apariţiei tusei cu sânge);
  • apariția pe piele a unei erupţii dureroase în formă de bule sau de pete roşii;
  • întunecarea subită a urinei, colorarea scaunului într-un galben-deschis nefiresc (vezi Cauzele posibile ale apariţiei maselor fecale de culoare deschisă), colorarea bruscă a ochilor şi a pielii într-o nuanță gălbuie (ca la icter, gălbinare);
  • apariția senzaţiei de slăbiciune în braţe sau în picioare, fie a senzaţiei de amorţeală în membre, fie a furnicăturilor într-o anumită parte a corpului;
  • înrăutățirea parțială a vederii;
  • dureri în partea superioară a abdomenului, ce se resimt și la nivelul umerilor;
  • apariţia rapidă de vânătăi şi echimoze (pete de culoare roșie-vineție) pe piele, chiar după impacte și leziuni minore;
  • sângerări frecvente ale gingiilor, hemoragii în nas (mai ales dacă, anterior, nu aţi acuzat niciodată asemenea simptome).
  • apariția unor ulcerații în cavitatea bucală ce nu se vindecă timp îndelungat (vezi Cauzele dezvoltării ulcerelor în gură şi tratamentul necesar);
  • pierderea bruscă (și repetată) a cunoştinţei.

Cum poate fi sporită siguranţa tratamentului cu infliximab (remicade)?

În timpul planificării tratamentului:

  • informați-l pe medicului dumneavoastră în legătură cu toate bolile şi problemele de sănătate pe care le-aţi avut în trecut, chiar și atunci când credeţi că acestea nu pot avea nicio legătură cu administrarea infliximabului sau cu boala pentru care vi s-a prescris acest medicament.
  • întocmiți lista tuturor medicamentelor şi suplimentelor pe care le administraţi în prezent sau le-aţi administrat în ultimele şase luni şi arătaţi-o medicului dumneavoastră.
  • informaţi-l pe medicul dumneavoastră despre toate vaccinurile pe care le-aţi făcut de curând.

Pentru a face mai sigur tratamentul cu infliximab, medicul vă poate recomanda:

Aproximativ cu o lună înainte de începerea tratamentului:

  • să vă supuneţi unor examene speciale care pot detecta dacă aţi fost în contact, în trecut, cu infecţia TBC (tuberculoza) sau cu hepatita virală.
  • să vă vaccinaţi împotriva gripei, împotriva pneumococului şi împotriva varicelei (în cazul în care nu aţi avut varicelă în copilărie).

Dacă testele arată că aveţi o infecţie cronică cauzată de hepatita B sau C, medicul vă poate prescrie un tratament suplimentar special cu medicamentele antivirale sau vă poate recomanda să declinați tratamentul cu infliximab din cauza că, în cazuri rare, acesta poate avea un efect negativ suplimentar asupra ţesuturilor ficatului.
Pe de altă parte, dacă testele demonstrează că nu aţi fost niciodată în contact cu virusul hepatitei virale B, va trebui să faceți un vaccin împotriva acestei infecţii.

Dacă testele arată că aţi fost în contact cu TBC (tuberculoza), medicul poate să vă recomande consultaţia specialistului în tuberculoză (ftiziatru sau infecționist), care vă va prescrie un tratament preventiv pentru TBC, ce ar trebui să înceapă cu cel puţin o lună înainte de inițierea tratamentului propriu-zis cu infliximab şi să continue timp de 9 luni sau mai mult. Mai multe informații în articolul Tuberculoza. Ghid pentru pacienţi, argumentat ştiinţific.

În timpul tratamentului cu Infliximab trebuie:

  • să efectuaţi cu regularitate unele teste, pentru a verifica starea organelor interne (medicul va trebui să vă spună exact când şi ce teste trebuie să urmați). În cazul în care aceste teste arată abateri semnificative de la normă, medicul va fi capabil să adapteze tratamentul cu infliximab (să reducă doza, să prescrie medicamentele suplimentare) sau să-l anuleze.
  • aproximativ o dată la şase luni, trebuie să consultaţi dermatologul (acest lucru este necesar mai ales dacă administraţi infliximab pentru tratamentul psoriazisului) pentru a observa la timp primele semne ale cancerului de piele, dacă este cazul (vezi Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului).

Tratamentul cu infliximab şi vaccinările

Am spus deja că, înainte de iniţierea tratamentului cu infliximab (aproximativ cu o lună înainte de administrarea primei doze de medicament), unii experţi recomandă vaccinuri în scopul reducerii riscului anumitor infecţii periculoase.

Mai jos vom discuta despre posibilitatea vaccinării în timpul tratamentului cu infliximab şi despre pericolul pe care îl poate comporta vaccinarea după contactul cu persoanele ce se tratează cu infliximab.

Pot face vaccinuri dacă am început deja tratamentul cu infliximab?

Unele vaccinuri conţin microbi vii atenuaţi, care nu pot provoca boli grave la persoanele sănătoase, dar pot să se dezvolte destul de agresiv la persoanele care administrează medicamentele asemănătoare cu Infliximab.

În acest sens, în timpul tratamentului cu medicamentul dat, nu se recomandă să faceţi niciun vaccin care conţine microbi vii sau microbi vii atenuaţi.

Vaccinurile care conţin microorganisme moarte sau fragmente ale acestora nu pot cauza bolile respective chiar şi în cazul persoanelor cu sistemul imunitar grav compromis. Prin urmare, acestea pot fi vaccinate chiar în timpul administrării Infliximabului.

Prin urmare, dacă doriţi să vă vaccinaţi (de exemplu, dacă aveţi de gând să călătoriţi în străinătate), discutaţi neapărat despre aceasta cu medicul dvs. Dacă medicul vă va spune că vaccinul nu conţine microorganisme vii, îl puteţi face.

Ce trebuie să fac dacă cineva din persoanele apropiate urmează să se vaccineze?

Unele vaccinuri vii pot provoca, la persoana vaccinată, o formă uşoară a bolii, pe durata căreia această persoană răspândește în mediul înconjurător, pe o perioadă foarte scurtă de timp, microbii care, la rândul lor, pot provoca o formă mai gravă a bolii la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Prin urmare, dacă cineva din rudele apropiate (de exemplu, un copil) trebuie vaccinat, este necesar să se precizeze dacă vaccinul conţine sau nu microorganisme vii. În cazul în care vaccinul este “viu”, tratamentul cu infliximab ar trebui amânat cel puțin pentru o lună după vaccinarea membrului familiei dvs. Dacă nu puteţi amâna tratamentul, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le luați în prima lună după vaccinarea unui membru al familiei.

Este posibil ca medicul să vă sfătuiască să limitați contactul cu persoana vaccinată.

Când mă pot vaccina după încheierea tratamentului?

Potrivit experţilor, pentru a face vaccinarea în condiţii de siguranţă (în cazul vaccinului care conţine microoganisme vii), trebuie să aşteptaţi cel puţin 5 perioade de semiviaţă a medicamentului (semiviața este, în limbaj medical, răstimpul în care o doctorie se elimină din organism) după ce încetați să mai administrați infliximab.

Dacă aţi terminat tratamentul cu infliximab şi doriţi să vă vaccinaţi, nu uitaţi să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră cât de mult durează perioada de semiviaţă a medicamentului pe care l-aţi administrat (aceste informaţii ar trebui să fie furnizate și de prospectul medicamentului) şi, pe baza acestui parametru, calculaţi perioada de timp după care puteţi să vă vaccinaţi în condiții de siguranță.

Poate fi oare vaccinat copilul meu dacă am administrat infliximab în timpul sarcinii?

Deoarece infliximab poate pătrunde în corpul nou-născuților, experţii recomandă vaccinarea acestora cu vaccinuri vii nu mai devreme de 6 luni de la naştere.

Infliximab (remicade) în timpul sarcinii

Efectul infliximabului asupra dezvoltării sarcinii nu este studiat îndeajuns. În prezent, există doar datele observaţiilor clinice asupra decurgerii sarcinii şi sănătății copiilor a 27 de femei care au administrat infliximab în timpul primului trimestru de sarcină sau în perioada de concepere.

La trei femei sarcinile s-au încheiat cu avort spontan, o femeie a fost nevoită să întrerupă sarcina (avort spontan), o femeie a dat naştere unui copil cu defect congenital al inimii şi, într-un alt caz, copilul s-a născut cu trei săptămâni înainte de termen.

Cu toate că datele descrise mai sus nu sunt suficiente pentru a vorbi despre efectele negative ale infliximabului asupra dezvoltării sarcinii (naşterea copiilor cu defecte cardiace sau avorturile spontane sunt posibile şi la femeile care nu administrează niciun medicament), mulţi experţi consideră că utilizarea infliximabului în timpul sarcinii ar putea fi acceptată numai în cazuri extreme, în care nu există nicio posibilitate de tratament cu alte medicamente, studiate mai bine.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament poate fi utilizat în timpul sarcinii în caz de psoriazis, citiţi recomandările noastre din articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu infliximab sau aţi administrat acest medicament chiar înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

În caz de viaţă sexuală activă în timpul tratamentului cu infliximab, va trebui să utilizaţi metode contraceptive sigure. Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă prescrie contraceptive orale sau să vă recomande utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protejare le puteţi găsi în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Administrarea infliximabului (remicade) în timpul alăptării

Datele existente în prezent sugerează că infliximabul poate fi utilizat în timpul alăptării şi nu prezintă niciun risc pentru copil.

Monitorizarea stării de sănătate a copiilor ai căror mame au administrat infliximab în timpul alăptării a arătat că acest medicament nu provoacă efecte adverse la sugari şi nu împiedică dezvoltarea acestora.

Dacă trebuie să administraţi infliximab sau orice alt medicament în timpul alăptării, recitiți recomandările noastre suplimentare în articolul despre securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare din articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Date privind utilizarea infliximabului (remicade) la tratamentul mai multor maladii

Infliximab (remicade) în tratamentul bolii Crohn

Apariţia preparatelor biologice (în special, a infliximabului) a făcut o adevărată revoluţie în tratamentul bolii Crohn şi a permis, în cazul mai multor persoane care nu răspundeau la alte tratamente, găsirea unei soluţii pentru rezolvarea problemelor grave de sănătate provocate de această maladie.

Conform datelor unor studii clinice, preparatele biologice sunt foarte eficiente în inducerea şi menţinerea remisiei bolii Crohn în cazurile când aceasta conduce la formarea stricturilor intestinale şi a fistulelor şi încetează să mai răspundă la tratamentul antiinflamator.

De obicei, eficacitatea tratamentului bolii Crohn cu infliximab este vizibilă la scurt timp după perfuzarea primelor doze ale medicamentului.

Potrivit experţilor, absența unor semne vizibile de ameliorare a sănătății persoanei bolnave după 3 injecții cu infliximab poate fi un indiciu al ineficacității acestui preparat în cazul respectiv şi, totodată, al necesității de a căuta alte posibilităţi de tratament.

Recomandările detaliate referitor la tratamentul bolii Crohn sunt prezentate în articolul Boala Crohn.

Infliximab (Remicade) în tratamentul colitei ulceroase nespecifice (CUN)

În tratamentul colitei ulceroase nespecifice (CUN), infliximabul, de regulă, este utilizat sub formă de injecţii intravenoase în prima, a 2-a şi a 6-a săptămână. După aceasta, urmează un tratament de susţinere, care include câte o injecţie de infliximab la fiecare 8 săptămâni.

De obicei, eficacitatea tratamentului colitei ulceroase cu infliximab devine vizibilă la scurt timp după administrarea primelor injecţii.

Potrivit specialiştilor, lipsa unor semne vizibile de ameliorare a sănătății persoanei afectate de colită ulceroasă (simptomele bolii + semnele inflamaţiei intestinului, detectate în timpul colonoscopiei) după 3 injecţii de infliximab ar putea indica asupra ineficacității medicamentului în acest caz și necesității de a căuta un alt tratament.

Recomandările detaliate referitor la tratamentul CUN sunt prezentate în articolul Colita ulceroasă nespecifică

Infliximab (remicade) în tratamentul psoriazisului

În prezent, infliximab este considerat unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratarea psoriazisului la persoanele pe care alte tratamente nu le-au putut vindeca (de exemplu, cure cu metotrexat sau PUVA).

Pentru tratamentul psoriazisului, infliximab este administrat intravenos (prin perfuzie). În primele două săptămâni, se efectuează câte 1 perfuzie, apoi încă o perfuzie la începutul săptămânii a 6-a şi, în definitiv, câte 1 perfuzie o dată la 8 săptămâni.

Eficacitatea tratării psoriazisului cu infliximab a fost testată în mai multe studii clinice. Rezultatele acestor studii au arătat că dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor de psoriazis apare la peste 80% dintre persoanele care administrează acest medicament.

Potrivit mai multor studii, infliximabul conduce la o îmbunătăţire semnificativă a stării unghiilor la peste jumătate din persoanele cu psoriazis al unghiilor care administrează medicamentul timp de 10 săptămâni şi mai mult.

Cu toate acestea, la unele persoane care suferă de psoriazis, începerea tratamentului cu infliximab provoacă agravarea psoriazisului sau apariţia unor forme mai severe ale bolii (psoriazis palmoplantar).

Eficiența tratamentului devine observabilă după 1-2 săptămâni de la prima injecţie de infliximab.

Dacă aţi fost tratat de psoriazis cu infliximab, citiţi neapărat recomandările noastre referitor la metodele de sporire a siguranţei tratamentului în articolul Psoriazis.

Ce trebuie făcut dacă tratamentul cu infliximab nu mai ajută?

Aproape la 70% din persoanele care administrează infliximab, acest medicament își pierde, cu timpul, eficacitatea, fie în întregime, fie în parte.

Cauzele de reducere a eficacității tratamentului ar putea fi:

  • apariţia anticorpilor care blochează medicamentul;
  • eliminarea accelerată a medicamentului din corpul uman;
  • schimbarea naturii și evoluției maladiei tratate cu infliximab.

Dacă, în cazul dumneavoastră, tratamentul cu infliximab și-a redus, parțial, eficacitatea, medicul vă poate prescrie o analiză specială pentru a determina concentraţia medicamentului şi a anticorpilor pe care i-a generat acesta în sânge. De obicei, aceste teste sunt efectuate la o lună după ultima injectare a medicamentului.

Strategia privitor la continuarea tratamentului depinde de rezultatele analizelor:

  • dacă testele arată că în sânge nu există nici infliximab, nici anticorpi la infliximab, medicul vă poate prescrie un tratament cu alţi agenţi biologici;
  • dacă testele arată că nu există anticorpi la infliximab, iar concentraţia medicamentului în sânge este scăzută (sub 12 micrograme/ml), medicul vă poate sugera să treceţi la tratamentul cu doze mai mari de infliximab sau să faceţi mai des injecţii cu acest preparat.
  • dacă testele arată că nu există anticorpi la infliximab şi concentraţia medicamentului în sânge nu este scăzută (peste 12 micrograme/ml), medicul poate sugera să treceţi la tratamentul cu medicamente care au un alt mecanism de acţiune.

data publicării:

Surse: