Explicaţia detaliată a histeroscopiei: ce prezintă histeroscopia, modul în care se efectuează, cum să vă pregătiţi pentru investigaţie, ce pot indica rezultatele

Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este un test în care medicul, prin vaginul femeii, introduce în cavitatea uterină o mică cameră video, care îi permite să vadă interiorul uterului şi al colului uterin, precum şi, dacă este necesar, să efectueze unele intervenţii chirurgicale minore (de exemplu, îndepărtarea polipilor), fără incizii şi fără suturi.

În ce scop se efectuează histeroscopia?

Medicul poate să vă prescrie histeroscopia pentru a depista cauzele unor simptome, precum:

dar şi pentru tratament, în cazul necesităţii de a îndepărta:

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru histeroscopie?

Înainte de efectuarea histeroscopiei, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un examen ginecologic general, care îi permite să examineze pereţii vaginului şi partea vaginală a colului uterin.

O descriere detaliată a examenului general la medicul ginecolog, şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru acesta, este prezentată în articolul: Examinarea ginecologică generală;

Pentru a exclude posibilitatea infecţiei tractului genital, în cursul căreia histeroscopia este contraindicată, medicul ar trebui să preleveze frotiul bacteriologic din vagin.

O descriere detaliată a modului în care se prelevează frotiul din vagin, cum să vă pregătiţi pentru această examinare, şi ce ar putea însemna rezultatele acestui test este prezentată în articolul: Frotiul bacteriologic din vagin.

Histeroscopia este absolut contraindicată în timpul sarcinii; din aceste considerente, dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi medicului dumneavoastră despre acest lucru, înainte de test, şi efectuaţi testul de sarcină.

Recomandări detaliate cu privire la când şi cum trebuie să faceţi un test de sarcină acasă şi cum să interpretaţi rezultatele acestuia, sunt prezentate în articolul Testul de sarcină la domiciliu.

Dacă v-au prescris efectuarea histeroscopiei:

  1. Renunţaţi la contactele sexuale pentru 1-2 zile, înainte de efectuarea investigaţiei.
  2. Cu o săptămână înainte de investigaţie, nu aplicaţi spălături vaginale şi abţineţi-vă de la utilizarea oricăror produse de igienă intimă.Spălaţi-vă doar cu apă caldă.
  3. Cu o săptămână înainte de examinare, întrerupeţi utilizarea oricăror medicamente sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, cu excepţia cazurilor în care utilizarea lor înainte de histeroscopie a fost stabilită în prealabil de către medicul dumneavoastră.

De obicei, efectuarea histeroscopiei este recomandată peste câteva zile după încheierea următoarei menstruaţii.

Este oare nevoie să vă internaţi în spital pentru efectuarea histeroscopiei?

În cele mai multe cazuri, internarea în spital pentru histeroscopie nu este necesară, dar, dacă în timpul histeroscopiei se planifică înlăturarea unui polip sau o altă intervenţie chirurgicală, poate fi necesară spitalizarea pentru câteva zile.

Histeroscopia este o procedură dureroasă?

De regulă, histeroscopia nu este dureroasă, dar poate fi puţin neplăcută; din aceste considerente, ea, adesea, se efectuează fără anestezie.

Dacă, în cursul histeroscopiei, se planifică înlăturarea unui polip sau o altă intervenţie chirurgicală, medicul poate utiliza diferite tipuri de anestezie: anestezia locală obişnuită (injecţia medicamentelor anestezice în zona colului uterin) sau chiar anestezia generală.

Cum se efectuează histeroscopia?

Pentru efectuarea histeroscopiei se utilizează un dispozitiv optic special – histeroscopul.

Histeroscopul poate arăta ca un tub lung, subţire sau ca un cablu subţire şi dur, la capătul căruia este situată o sursă de lumină, o cameră video şi un canal pentru introducerea instrumentelor.

Histeroscopul se introduce în uter prin vagin.

În momentul trecerii histeroscopului prin colul uterin, medicul introduce în uter o cantitate mică de lichid sau de aer, pentru a netezi pereţii uterului şi, în consecinţă, pentru a facilita inspecţia lor.

Durata totală a investigaţiei poate fi de până la 30-40 de minute.

Recomandări pentru perioada de după histeroscopie

Timp de câteva zile după histeroscopie pot apărea unele eliminări scunde, sângeroase sau mucoase, din vagin. De asemenea, sunt posibile unele dureri minore în zona perineului sau în abdomenul inferior. De regulă, aceste simptome dispar repede şi nu necesită niciun tratament special. În cazul durerilor severe, puteţi administra preparate analgezice (de exemplu, 1 comprimat de Ibuprofen).

În primele 2-3 zile după histeroscopie nu se permite:

  • Să aveţi contacte sexuale;
  • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante obişnuite);
  • Să aplicaţi spălături vaginale. (Vezi şi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?).
  • Să faceţi baie, să mergeţi la saună sau la baia cu aburi (puteţi lua un duş).

Complicaţii şi consecinţe posibile ale histeroscopiei

Complicaţiile în urma histeroscopiei sunt foarte rare. În cazuri extrem de rare, în timpul histeroscopiei este posibilă, fie că perforarea uterului, fie că apariţia unei hemoragii severe, fie că dezvoltarea infecţiei, dar toate aceste complicaţii pot fi tratate.

Histeroscopia nu dereglează capacitatea unei femei de a concepe un copil, în viitor.

Adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră, dacă peste câteva zile după histeroscopie v-au apărut sângerări abundente sau eliminări vaginale purulente, febră, frisoane, dureri abdominale severe.

data publicării: